Home
Home Over ons Workshops Links Reviews GPS info Gastenboek Contact Zoeken
  693 GPS wandelingen = 10071 km + 13 fietstochten = 600 km 


van t/m km

U kunt ook uitgebreid selecteren op bv startplaats, aanwezigheid horeca of begaanbaarheid.


Volg ons:


Volg GPSwalking op Twitter


Donaties
Uw donatie zorgt ervoor dat wij door kunnen gaan met het uitzetten van GPS wandelingen en GPS fietstochten. Uw donatie zorgt er ook voor dat we regelmatig nieuwe apparatuur kunnen kopen voor review of voor lezingen, dat we onze versleten wandelschoenen kunnen vervangen en dat we onze reiskosten binnen de perken houden. Lees verder


Lezingen en workshops GPS wandelen
We zijn op dit moment gestopt met het geven van GPS workshops. We verwijzen u graag door naar de Garmin Academy.


Reviews
We hebben voor u een aantal GPS-en reviewed. Nuttig als u binnenkort van plan bent om een GPS aan te schaffen. Bekijk onze reviews.


Wandelen zonder GPS
Dat gaat tegenwoordig ook prima via onze website. Alle Google Maps kaartjes kunnen nu beeldvullend op A4 worden geprint. Naast de Google kaart hebben we ook de Open Street Map wandelkaart toegevoegd. Probeer het maar een keertje uit. Meer informatie


Uitzetten van routes
We kunnen voor u GPS wandel- en fiets routes uitzetten. In de afgelopen jaren hebben we regelmatig routes uitgezet voor camping, hotels, VVV's en gemeentes. Neem via de mail even contact met ons op als u geïnteresseerd bent.


Tip Ons
Als u een leuke wandeling weet die wij nog niet gelopen hebben, dan ontvangen we van u graag een tip. Het liefst willen we u vragen om een Garmin GDB/GPX bestand te sturen, dan weten we precies waar u gelopen heeft. Wij lopen de route dan een keertje na en maken onderweg foto's. Als de beschrijving af is zetten we deze GPS route op onze website.


Links
Als u een link geplaatst wilt hebben op deze www.gpswalking.nl neem dan even contact op via email. Alleen links die een referentie hebben met GPS, GPS kaartmateriaal of wandelen worden geplaatst.


Adverteren
Ook is het mogelijk om op onze website te adverteren bij een wandeling. Dat kan handig zijn als u bv. een hotel of een camping hebt en één van onze routes ligt bij u in de buurt. Adverteren op onze website kost u weinig en u brengt uw onderneming een jaar lang in belangstelling bij de vele bezoekers van onze website.


Auteursrecht - Copyright


De op www.GPSwalking.nl gepubliceerde inhoud en werken zijn auteursrechtelijk beschermd. Copyright © GPSwalking.nl. Alle rechten voorbehouden. Elk gebruik en toepassing, behoudens persoonlijk, privé, niet-commercieel gebruik en toepassing, behoeft voorafgaande schriftelijke toestemming van GPSwalking.nl. Dit geldt voor vermenigvuldiging, bewerking, vertaling, opslag, verwerking of weergave van foto's, tekst en GPS-data. Ongeoorloofde vermenigvuldiging en weergave van afzonderlijke delen van de inhoud of complete pagina's voor commercieel gebruik en toepassing zijn niet toegestaan en strafbaar.

 


Materials available in this website www.GPSwalking.nl are protected by copyright law. Copyright © GPSwalking.nl. All rights reserved. No part of the materials including photographs, text and GPS-data, available in this website www.GPSwalking.nl, with the exception for personal, private and non-commercial use and application only, may be copied, photocopied, reproduced, translated or reduced to any electronic medium or readable form, in whole or in part, without specific permission from GPSwalking.nl. Distribution for commercial purposes is prohibited.

 
  08-01-2016
 

In de zomer van 2015 zochten we hoogste bergtoppen van midden Frankrijk op. In de Auvergne kun je prachtige wandelingen lopen. De wandeling rond Puy de Sancy heeft nu nog van ons te goed. Iets lager liggen de bergtoppen van le Mont Dore. We kozen ervoor om redelijk hoog te beginnen zodat we niet te veel moesten klimmen en stijgen. We mochten onderweg genieten van prachtige paden en dito vergezichten. Wat is het hier mooi. Een tweetal keer moesten we 250 meter stijgen, maar beide klimmen zijn goed te doen. We hebben ons ook niet gehaast maar genoten van al het moois dat onderweg langs kwam. Onderweg komen we een flinke trap tegen die ons naar bergtop leidde, een mooi gletsermeer en een waterval. Bekijk deze wandeling

  04-01-2016
 

Wat kun je heerlijk wandelen in de Auvernge. Heerlijk rustige wandelpaden, weinig verkeer, dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, fantatische vergezichten en doorgaans heerlijk weer. Wat wil een mens nog meer. In de zomervakantie van 2015 hebben het kleine dorpje Pignols aangedaan. Via een ronde van 15 km kwamen we weer bij de auto uit. Onderweg kwamen het momumentale kasteel Chateaux La Chaux-Montgros tegen. Sinds 1970 staat dit kasteel al in de steigers. Vrijwillers proberen al jaren om dit kasteel van de ondergang te redden. Sinds het in 2000 een monuments werd werkt nu ook de provincie mee aan de restauratie. Bekijk deze wandeling.

  03-01-2016
 

Het is nat buiten. Zware regenbuien trekken over het land. Ideaal weer om een aantal routes uit te werken. Van onze vakantie in 2015 hadden we nog deze prachtige wandeling bij de Puy de Dome bij Clermont-Ferrand in Frankrijk. Een wandeling die we iedereen kunnen aanbevelen. Boven op de Puy de Dome heb je een schitterend uitzicht over een 40-tal vulkanen. Tijdens de wandeling gaan we ook één van deze vulkanen van dichtbij bekijken. De Puy de Pariou. De krater is ruim 90 meter diep en je kunt via een pad helemaal afdalen. Als je op vakantie in de Auvergne gaat mag een bezoek aan de Puy de Dome niet ontbreken. Een pittige wandeling met schitterende vergezichten. Bekijk deze wandeling.

  29-12-2015
 

  28-12-2015
 

Het loopt tegen het einde van het jaar. Nu pas vind ik de tijd om een aantal wandelingen van onze zomervakantie in Frankrijk uit te werken. Leuk werk want je komt zo alle foto's van deze leuke vakantie nog eens tegen. Zo was het ook weer genieten om de foto's van onze wandeling bij Nonette terug te zien. Vele prachtige vergezichten kwamen we tegen, evenals veel vlinders. Al sinds 20 jaar is de Auvergne één van onze favoriete vakantie bestemmingen in Frankrijk. En St. Germain Lembron is een prima uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. We zijn zo te gast bij één van de oudste SVR campings in Frankrijk. Bekijk deze wandeling. 

  06-12-2015
 

Het is begin augustus. Een mooie dag en een aangename temperatuur. Dus er opuit. We gaan naar Lunteren op de Veluwe. Het is even rijden vanaf Eindhoven maar zeker de moeite waard. De wandeling is 10 km lang en er is geen verkorte versie gemaakt. Gezien het terrein (heuvelachtig) is deze wandeling niet geschikt voor de minder valide medemens.

Wat een mooie dag om er weer op uit te gaan. De auto staat netjes geparkeerd en de wandelschoenen zijn aan. Gps goed gezet en het bos in. Niet wetende wat we tegen gaan komen. En dat is wel leuk aan het gps wandelen. Waar je ook gaat de gps vertelt wel hoe we moeten lopen. Wat meteen opvalt zijn de hoeveelheid wilde orchideeën die we zien. Prachtig zoals ze staan met die bloemen. Bekijk deze wandeling.

  26-11-2015
 

Tijdens een heerlijk weekendje weg, hebben we hier al eerder een wandeling neergelegd. Maar het regende toen zo erg, dat we het tweede deel toen maar hebben uitgesteld. Nou is het zover. We gaan nu richting plateau Margraten. Het eerste deel gaat langs en over het traject van de Stoomtramlijn uit de jaren ’20 van vorige eeuw. Het tunneltje, de vrij vlakke spoorlijn en dan ineens op het eind een steile klim? Hoe heeft dat treintje dit ooit kunnen doen? Een raadsel. We volgen een stukje een drukke weg. Voorzichtig oversteken.

Vanaf het hoge plateau krijgen we een mooi uitzicht. Langzaam dalen we naar Reijmerstok. We zien aan de overkant een vreemde akker met, wat zou het zijn? Nou ja, we gaan het zien. Daarna dalen we naar weilanden tussen het mooie omringende groen, nu, na de herfststormen enigszins kalend, maar zeker niet minder mooi. Onvermijdelijk volgt dan een steile klim. Echt steil! En weer worden we beloond met een geweldig uitzicht.

Rustig dalend volgt Buitenaken aan de Gulp. Het bruggetje nodigt ons uit voor de oversteek. Fout! Ga zoeken naar het verborgen doorgangetje achter de huizen en langs de schitterende Gulp. Geweldig! Na schoonheid volgt het venijn. Jeetje, wat een gemene 500 meter. Hijgend komen we boven aan. Inderdaad, lucht wordt ijler op grotere hoogte….

Die investering wordt beloond, want daarna wordt het nog 3,5 km rustig dalen en genieten van een prachtig uitzicht tot we ‘thuis’ zijn voor een heerlijke lunch bij Gasthof Euverem. Bekijjk deze wandeling.

  14-11-2015
 

Reutje, Paarlo, Holst. We hebben er nooit van gehoord. Ook niet van Reutje? Wereldkampioen fanfare 1993 in Kerkrade, net als Tienray (1953 Opa was voorzitter Tienders Fanfaar). Maar gelukkig zegt Kasteel Aerwinkel bij Posterholt ons wel iets. Rond dat kasteel gaan we wandelen. Tussen de dorpjes door. Dat is een garantie voor mooie huisjes, doorkijkjes en akkers die bloeien en groeien. Bossen en bomen versieren het landschap met in de zomer alle kleuren groen en in de herfst alle variaties rood, geel bruin. Jee, wat is het mooi!

Natuur is hier echt, ongerept en niet gekunsteld. Geen gebaande paden, maar gewone landweggetjes voor een boerentractor, een bospad van beukenblaadjes. Soms een stukje verharde weg om door te steken naar het volgende mooie uitzicht. En ja, we mogen ook langs het kasteel en door de tuinen. Aardig van de eigenaars, dat ze dit sprookje met ons willen delen. In de zomer kunnen we onze dank betuigen door het terras te bezoeken. Maar er zijn ook culturele uitstapjes te maken. Heel bijzonder.

En dan plotseling, als we uit het kasteelpark komen zien we aan de overzijde van de Vlootbeek allerliefste vakantiehuisjes van een Landal Green park. We kunnen binnendoor terug, maar dat doen we niet, want verderop volgen we het Munningsbos met beuken en kastanjes.

De lucht kleurt geel, rood over zwarte contouren. De duisternis valt vroeg in op deze novemberdag. En daarmee overheerst de stilte. De stilte van de rust….. We zullen nog dikwijls terugdenken aan deze wandeling, want van de tamme kastanjes kunnen we de hele winter nog genieten. Bekijk deze wandeling.

  09-11-2015
 

Het Twiske is een recreatie- en natuurgebied en ligt in een typisch Noord-Hollands veenplassengebied in de Zaanstreek. Het gebied ligt ten noorden van Amsterdam en behoort tot de Landsmeer en Oostzaan. Het Twiske was vroeger een uitgeveende rimboe: het Rijk der Duizend Eilanden. Een verwaterd landschap met afgekalfde turflegakkers en uitgedijde pet- of trekgaten. In de jaren 1940 en 1950 is het gebied ingepolderd als werkverschaffingsproject. Na stopzetting van dit mislukte project is het herschapen als recreatiegebied in de jaren 1960 en 1970. Inmiddels ziet Het Twiske er natuurlijker uit dan ooitje zou zweren dat de schrale graslanden, rietzomen, sloten, plasjes, oevers en bosjes er al eeuwenlang zo bij liggen. Bekijk deze wandeling.

  28-10-2015
 

Onze tweede wandeling vanaf SVR camping "Als het Zomert" in Egmond aan den Hoef gaat naar de duinen van Bergen aan Zee. We genieten van de fraaie duinen, waaronder ook de Schoorlse duinen, klimmen op het hoogste duin en wandelen een flink stuk langs het strand waar we de vele meeuwensoorten op de foto zetten. Aangekomen bij Bergen aan Zee lopen we door de duinen weer terug naar de auto. Wat is het hier mooi, we krijgen een gevarieerde natuur voorgeschoteld die blijft verrassen en waar we bijna geen genoeg van kunnen krijgen. Bekijk deze wandeling.

  26-10-2015
 

Herfstvakantie 2015 brengen we door op SVR camping "Als het Zomert" in Egmond aan den Hoef. Vanaf de camping kunnen we de kust en duinen rond Egmond prima verkennen. We maken mooie wandelingen door de duinen en langs het strand. De nieuwe zoomlens blijkt prima geschikt om vogel op de gevoelige plaat te leggen. We genieten van de duinen, het strand, de grote grazers, paarden, vogels, de vele strandtentjes, de schitterende natuur en alles wat we onderweg tegenkomen.

Voor hondenbezitters een waarschuwing. Je mag niet overal en/of altijd met je hond in de duinen of op het strand komen. Google even naar de laatste beperkingen zodat je niet voor een verrassing komt te staan. Verder is het genieten geblazen. Bekijk deze wandeling.

  25-10-2015
 

Zomaar een weekendje in Zuid-Limburg. Historie in Aken en Keulen.  En dat kan niet zonder een wandeling. En jawel, die start bij het hotel Gasthof Euverem. Een ideale plaats om op verkenning uit te gaan. Mooie natuur in het heuvelland. De Gulp heeft er een dal gevormd en wij lopen een rondje ten zuiden van het dorp. Hier lag vroeger de hoge oversteek voor de tram. Ons hotel herinnert daar nog aan.

Al spoedig arriveren we bij
Kasteel Neubourg. Er wordt gerestaureerd. Dan gaan we door het weiland over de Gulp en achter het landgoed langs. We zien de dijk liggen van de voormalige trambaan; we raken aan Gulpen. Een gestage klim brengt ons bij Berghem. – Het gaat regenen, het wordt kil en het fotograferen wordt lastig - Boven over de kam gaan we zuidwaarts en al spoedig volgen we een pad door de weilanden. In het lange gras krijgen we vooral natte voeten. Het uitzicht is steeds verrassend in alle schakeringen groen en herfstkleurig bont. Geweldig! Als we de verharde weg volgen blijken we een golfterrein te doorkruisen – we lopen daar met een boog doorheen en passeren een bijzonder kruis. We misbruiken de toegang even tot de schuilhut.

Landsrade, een paar huizen en een waterpomp. Bijzonder. Een prachtig pad, schitterend uitzicht, gaat naar beneden. En brengt ons langs oude huizen van Pesaken. We kruisen de rivier opnieuw en keren terug naar ons hotel voor lunch en tweede wandeling. In de zomer zal er het terras zijn voor een biertje. Nu wordt het hete chocola met vlaai. Maar hier kun je altijd terecht voor een goede lunch of een heerlijk diner. Bekijk deze wandeling.

  09-10-2015
 

Het is eind september en we gaan de caravan van onze (schoon)ouders ophalen op mini-camping de Korenschoof in Reusel. Onze broer/zwager gaat ook mee en omdat het schitterend weer is willen we een wandeling vanaf de camping gaan maken. Vanaf een grote kaart in de ontspanningsruimte zetten we een route uit waarbij we gebruik maken van knooppunten. Voor de zekerheid zetten we de kaart ook nog even op de foto. Het idee is om één zo kort mogelijke wandeling rondom Reusel te maken. Maar erg kort wordt de wandeling niet. Het rondje is ruim 18 km lang. Met gelukkig veel afwisseling. Bekijk deze wandeling.  

  05-10-2015
 

Arnhem, als stad, heeft weinig te bieden…..” Dat was de eerste reactie van Leonoor. Geen oude gebouwen, geen grachten, veel winkels, moderniteiten. Dat wordt totaal anders wanneer je de geschiedenis van de stad erbij betrekt! Dan maken we een historische wandeling door de tijd. Geweldig! Overal zijn dan de gevolgen van weleer te zien met als belangrijkste het riviertje waaromheen de stad is gegroeid. Van de bron tot de watermolens, de vestiging van de bewoners, de machtsontwikkeling van de bevolking, de Middeleeuwse straten en de Commanderij van Sint Jan. De Middeleeuwen hebben een stempel gedrukt op de vorm van de oude binnenstad. De vesting en verdedigingsgrachten hebben de stad beschermd. Van de vestingmuren zijn nog slechts een Singel overgebleven. Langzaam schuiven we door tot de Eusebiustoren, vanwaar we een prachtig zicht hebben over de stad met aan de zuidzijde de Rijn en de bruggen. De bruggen, die in de Tweede Wereldoorlog zo’n cruciale rol hebben gespeeld. De tragiek van die tijd speelt een prominente rol in de bundeling van Stadsbestuur, Provinciaal bestuur, rechtelijke macht en politie.

Als we terugkeren zien we overal om ons heen de rijkdom van de bestuurders, die de prachtige huizen hebben laten bouwen. Die schoonheid straalt vooral af van het Park Sonsbeek en Zijpendael. Werkelijk prachtig zoals dit park zomer en winter een verademing is voor de wandelaar. Het toppunt is dan ook de bron van de Sint Jansbeek. Zo bezien is Arnhem een prachtige stad. Veel plezier. Bekijk deze wandeling.

  24-09-2015
 

Op onze vakantie in de Auvergne (Fr) gaan we op pad naar de Vallei des Saints bij het dorpje Bourges, ook wel bekend als de rode vallei. We lopen een korte wandeling van 6 km door dit fraaie, maar kleine, gebied. Als je niet weet dat deze vallei hier ligt dan kom je er niet terecht. Maar eenmaal aangekomen in het mooiste gedeelte is het genieten van hoge rode schoorstenen, mooi gekleurde rotsen, prachtige vergezichten, een oude bron en de rust van de Auvergne. Deze wandeling kunnen we u van harte aanbevelen. Bekijk deze wandeling. 

  07-09-2015
 

We gaan op pad naar het Belgische dorpje Opoeteren met een oog op buienradar. Gelukkig blijft het droog en komt regelmatig de zon door. Onderweg kunnen we genieten van een fraaie natuur, het prachtige Bergerven, volop bossen, een paar mooie vergezichten, een beekje, een vogelkijkhut, een watermolen, een oorlogsmonument, de kapel van de Weerstand en zelfs een wat glooiend landschap (hoogteverschil van 40 meter). Alles wat wandelen leukt maakt kwamen we onderweg tegen. Bekijk deze wandeling.

  04-09-2015
 

De laatste wandeling in natuurpark De Brenne (Frankrijk) in onze vakantie van 2015 bracht ons naar Le Blanc. Een leuk plaatje met een prima winkelaanbod. Maar je kunt hier ook een fraaie wandeling lopen. De route gaat over een oude lokale spoorlijn waarbij we over het 500 meter lange viaduct lopen. Hier heb je een schitterend uitzicht over Le Blanc en omgeving. Maar ook de oude stad met kasteel Naillac en de verschillende kerken is schitterend en fotogeniek. Een zeer gevarieerde wandeling met natuur en cultuur. Wat wil een mens nog meer. Bekijk deze wandeling

  31-08-2015
 

Op onze mini-camping in natuurgebied de Brenne liepen we tegen een wat eenzame buurvrouw. Haar man is een fervente fotograaf die graag een lange periode doorbrengt in een vogelkijkhut. Dat levert fraaie foto's op zoals we 's avonds konden zien.

Wij hebben onze buurvrouw meegenomen voor een korte boswandeling bij het kleine plaatsje Les Chezeaux. Onderweg kwamen we een oude bron tegen met een washuisje. Eeuwen had de bron gezorgd voor schoon drinkwater en de mogelijkheid om de was te doen, wat ook een sociale functie had, alle nieuwtjes werden hier uitgewisseld. Maar door de komst van een waterleiding werd de functie steeds minder belangrijk. Bekijk deze wandeling.

  30-08-2015
 

In onze zomervakantie zijn we een weekje terug geweest in natuurgebied De Brenne in Frankrijk. Een schitterend gebied met ruim 3000 visvijvers. Je kunt hier ongestoord vogels spotten en heerlijk wandelen. We hebben onze wandeling Naturelle de Cherine van 7 km uitgebreid met een nieuwe track van 20 km. Ook de foto-serie is flink uitgebreid en geeft een goed beeld van deze fraaie wandeling. Bekijk deze wandeling.

  29-08-2015
 

“Mooi hier!” roept een passerende fietser spontaan. Het is een uiting van de waardering die hij heeft voor dit juweeltje van een wandeling. Zo mooi, zo origineel, zo natuurlijk. Het is alsof we honderden jaren terug in de tijd op weg zijn naar wat er komen gaat. Niets is gepland; we zien wel wat we op ons pad tegenkomen. Die ontspannen sfeer hangt er om ons heen.

We slenteren om kasteel Hernen heen door het dorp en onder het tunneltje door naar het bos. Bij de windmolen volgen we al slingerend door het landschap de weg naar Leur. Een kerkje, een motte, strooien daken een ingetogen pleintje. Fietsen. Hier misstaat een auto. Wat een wonderbaarlijke juweel van een wandeling. Bekijk deze wandeling.

  25-08-2015
 

Dordrecht is meer dan langs mooie geveltjes en grachtjes lopen en een hoge toren bezoeken. Heel verrassend. Zeker. Zeker, als je op enkele plaatsen de tijd neemt om naar binnen te gaan. Pas dan komen de geheimen van de stad in volle helderheid naar boven. Begonnen als een drukke hansestad is Dordrecht de eerste stad van Holland die een verbinding heeft met het Duitse achterland. Hier begint de opstand tegen Philips II van Spanje, hier volgt de Synode van Dordt die het kerklandschap van Nederland gaat bepalen, hier beginnen de Gebroeders de Witt hun historie.

De hoge toren toont het uitzicht op het drukst bevaren knooppunt van Europa. De vele havens liggen vol met pleziervaartuigen, daar waar ooit de vrachtschepen – in de Wolwevershaven zien we de oude schepen nog liggen - zorgden voor de overslag van water naar land en omgekeerd. Daarmee zien we dat Dordrecht een gewone plaats is met gewone hardwerkende mensen die hun koopjes halen op de drukbezochte markt. Gehaast bewegen ze zich tussen de oude straatjes. We krijgen ruimschoots de tijd om van het marktgescharrel op zaterdag te profiteren.

Natuurlijk zijn er de vele details op de gevels, dikwijls scheefgezakt op de zwakke ondergrond. Zelfs de toren staat scheef en kon niet afgebouwd worden. Opvallend veel Art Nouveau en mooie patriciërshuizen. We worden er allervriendelijkst ontvangen en krijgen er zelfs een kopje koffie toe. Met onderliggende trots wordt Dordrecht getoond. Ja, op veel plaatsen krijgen we uitleg over hun geschiedenis, vooral ook onze geschiedenis.

Dordrecht kent een kunstroute en een antiekroute en sinds vandaag ook een GPS-route. Een daguitstapje waard. Bekijk deze wandeling.

  24-08-2015
 

De laagstaande huisjes achter de dijk trekken nog meer aandacht dan de brommende boten aan de andere kant van de dijk. De Maas bepaalt dat we al slingerend door dit landschap van kerkje naar kerkje dwalen. Genietend van de kleurrijke rozen in de tuinen. We hebben geen haast. Evenmin als de gepensioneerde werker die in zijn tuin bezig is, maar meer staat te buurten met de buurvrouw, dan dat de heg geschoren wordt. De kerkskes zijn toe en liggen vredig te wachten tot het zondag is. De kapel van Sint Roch verdient daarom een extra brandend kaarsje. De drie molens hebben hier ooit voor de lokale economie hun steentje bijgedragen. Maar de economie schijnt nu gedragen te worden door fietsers, wandelaars en motortoertochten en een open classic car. Want de romantiek bepaalt de sfeer. Het is dan ook verrassend dat de trein zomaar midden in de wei stopt. De fietsers op het smalle fietspad blijken reizigers te zijn komend van waarachtig het heuse midden-in-de-wei-station. In het begin van de wandeling gaven de kanonnen aan dat het vestingstadje Ravenstein zich moest weren tegen de invallers vanuit het noorden. Tegen het einde van de tocht zien we dat de zuidkant ook een verdedigingswal met grachten kent. De kinderkopkes remmen het verkeer in het stadje, maar zijn toch lastig voor de moeder met een kind achterop het kinderzitje en een slingerend dochtertje op het kleine fietsje. Romantiek heeft zo ook zijn andere kanten. Bekijk deze wandeling.

  07-08-2015
 

Deze week verschijnt de vijfde geheel herziene editie van het boek GPS Wijzer. De auteurs van gps wijzer hebben vijf jaar geleden voor het eerst met heldere uitleg het gps gebruik binnen handbereik van een gps bezitter gebracht. Door de duidelijke instructies is verdwalen onmogelijk geworden. Al 30.000 exemplaren van het boek hebben hun weg naar GPS’ers weten te vinden. Het boek is weer helemaal aangepast aan de laatste ontwikkelingen, er is een aantal nieuwe onderwerpen toegevoegd en andere hoofdstukken zijn uitgebreid. Zie www.gps-wijzer.nl

  30-07-2015
 

Mijn zwager Arco is uit Moritzburg (D) voor een weekje over. We besluiten de benen eens te gaan strekken en bezoeken één van de hoogste punten van de Belgische provincie Limburg. Deze berg van ruim 60 meter hoog bevat een prachtig uitzichtspunt met op korte afstand de Kluis van Bolderberg. We lopen rond in natuurgebied Bolderberg nadat we gestart zijn in het prachtige gebied De Weijers met zijn 1000 visvijvers. Het is mid-zomer en het groen is intussen zover uitgeschoten dat je vijvers bijna niet meer kunt zien liggen. We maken een ruime wandeling waarbij we verschillende natuurgebieden en het plaatje Bolderberg aandoen. We maken een korte ronde door Domein Bovy waar we kunnen kennismaken met verschillende kabouters. Bekijk deze wandeling.

  27-07-2015
 

Geweldig om hier te mogen zijn. Om de mooiste en meest typerende foto te selecteren moesten we toch wel even nadenken. Moest dat zijn een foto van de hoge stuwwal, van het kasteel Doorwerth, van het hellingbos met een spreng, van de grote stuw in de Nederrijn, van de landgoederen met de supermooie vergezichten of de 1000 jaar oude Huneschans? De bossen, de heide bij Wolfheze of de mooie sprengen van de Heelsumse Beek?

Maar nee, niks van dit alles. Het meest bijzondere zijn de mensen die er wonen in dat bos of aan het beekdal. De geplande stedenbouw: de appartementen die midden in het groen staan. Dat proef je. Alle voorzieningen om hen heen. En dan komen we uit bij het prachtige huis en tuin tegen het einde nabij de Wolfhezerbeek. Mooi landhuis, prachtige tuin, zeer goed onderhouden door een vriendelijke (tuin)man, die blij is met een praatje. Die meneer hoeft echt niet op vakantie in het buitenland.

Wij mogen genieten van zijn achtertuin en het bijzondere achterland. Doorwerth. Start op tijd, dan kun je in de namiddag het kasteel nog uitgebreid bezoeken. Bekijk deze wandeling.

  24-07-2015
 

Hoogzomers kun je ook 's avonds op pad. Bij een niet al te lange wandeling ben je dan voor het donker weer bij de auto terug, Ik parkeer de auto in het zeer rustige dorpje Ankeveen. Van daaruit kun door de Ankeveense Plassen lopen. Een zeer aardige wandeling met vele schitterende vergezichten, veel water, veel natuur en veel rust. Zeker als dan ook nog de zon door de wolken breekt kun je mooie foto's maken. Vanuit de Ankeveense Plassen gaat het langs de Vecht naar Nederhorst den Berg. Langs de Spiegel- en Blijkpolder kom ik weer bij Bergse Pad dat tussen de Ankeveense Plassen naar Ankeveen loopt. Wat is het hier mooi. De zon breekt door en ik kan een aantal mooie foto's maken. Heerlijk gewandeld. Bekijk de wandeling.
 

  18-07-2015
 

We gaan voor een weekendje vanuit het zuiden naar Noord-Holland. Het is schitterend weer en een wandeling rondom het Naardermeer staat op het programma. Een wandeling door een afwisselende natuur, met prachtige vergezichten, veel vlinders, vogels, libellen, koeien, schapen, een stukje geschiedenis en nog veel meer. We starten bij Gasterij Stadzigt waar we eerst aan de koffie met gebak gaan. Daarna een schitterende dagvullende wandeling. Er is zoveel onderweg te zien dat we langzaam vooruitkomen. Een echte aanrader. Bekijk deze wandeling

  16-07-2015
 

Na een dag met wolken en gespetter breekt aan het einde van de avond de zon door. Zal ik het er op wagen? Ik neem de gok en geniet op de Bommelsteinroute bij Nederhorst ten Berg van schitterende vergezichten en de ondergaande zon. Net voordat de zon ondergaat ben ik weer terug bij de auto, een groot aantal fraaie foto's verder. De benen zijn weer gestrekt. Bekijk deze wandeling.

  08-07-2015
 

Tropische temperaturen in Nederland. Na een dag binnenzitten is het dan heerlijk om even op pad te komen. De jas kan in de auto achterblijven en onderweg kom je bijna niemand tegen. Deze klompenroute bij Vreeland gaat voor een groot deel over de verharde weg, maar ook door de wei. Aan de ene kant het Amsterdam-Rijnkanaal en aan de andere kant de Vecht. Een grote verschil kun je niet indenken. Het laatste stukje door Vreeland is prachtig. Een schilderachtig dorpje. Mooie ingredienten voor een avondwandeling. Zonder hond, want die mag niet mee op deze wandeling. En de wandeling is alleen toegankelijk buiten het broedseizoen. Dus even opletten. Bekijk deze wandeling.

  05-07-2015
 

We waren dit voorjaar te gast op de boerderij-camping Klein Kullen in Epen (Limburg).Voor deze wandeling reden we naar het bijgelegen Plombières, in het Franstalige gedeelte van Belgie. Vanuit daar trokken we richting Geuldal. Onderweg konden we genieten van schitterende vergezichten en héél véél fraaie natuur.

Terug in
Plombières nemen we nog even een kijkje op de mijnsite. In het Frans (Réserve Naturelle Agréée de Plombières) klinkt dat veel mooier. We lopen in een groot park dat vroeger de tuin van de mijndirecteur was. Onderweg komen we verschillende bordjes met informatie tegen. Het park heeft een grotere geschiedenis dan het groot is.

Een schitterende wandeling die we u van harte kunnen aanbevelen.
Bekijk deze wandeling.

  04-07-2015
 

Uitzonderlijk mooi! Zeker op deze stralende dagen, die we doorbrengen in het gebied tussen Renkum, Bennekom en Wageningen. Dit is de tweede wandeling die we uitzetten vanuit Hotel Nol in ’t Bosch. Een totaal andere tocht dan gisteren. Het weer is even mooi, de bossen zijn even mooi, maar het uitzicht over de Neder-Rijn, het wandelen door de uiterwaarden en langs het water geven een volledig ander beeld. Even mooi, maar anders. Dat geldt ook voor de plaats Wageningen, een studentenstad met vestingmuren en gracht, mooie terrasjes en vooral veel groen. Dat laatste uit zich niet alleen in het Oranje Nassau’s Oord, maar vooral in het Belmonte Arboretum. Over de Bergweg is het groen zelfs een belemmering voor het prachtige uitzicht. Gelukkig nodigen enkele bankjes uit tot het rustig genieten van dit oer-Nederlandse landschap. Bekijk deze wandeling.

  02-07-2015
 

Uitzonderlijk mooi! Zeker op deze stralende dagen, die we doorbrengen in het gebied tussen Renkum Bennekom en Wageningen. We verblijven enkele dagen in – heel toepasselijk - Hotel Nol in ’t Bosch. We gaan vroeg op weg, zodat we tijdig kunnen starten. Heel nuttig; we kunnen rustig van de mooie natuur genieten – zonder te haasten. Vanuit het hotel zetten we twee tochten uit. 

Geweldig! Prachtige vergezichten, spiegelende beekjes, kronkelende paadjes en bovenal, vriendelijke mensen om je heen die GPS-wandelen of Geocachen weten te waarderen en véééél cultuur. En er is zoveel te zien. Een knuppelbrug door het moeras, geweldige beeldentuin, natuur-informatie, grafheuvels, een mooie pauzeplek onderweg, statige sparren, fantastische beuken, een geurend bos en tot slot een geweldig terras. We sluiten de dag af met een heerlijk diner. Heerlijk om hier te wandelen. Neem er de tijd voor. Bekijk deze wandeling.

  25-06-2015
 

Een grenssteen markeert het Drielandenpunt, het punt waar Nederland, België en Duitsland bij elkaar komen. Dit is nog enige tijd het Vierlandenpunt geweest, omdat ook het meest noordelijke deel van het gebied van Neutraal Moresnet hier de grenzen van de andere drie landen raakte.

We proeven een stukje geschiedenis en cultuur als we vanuit het Belgische Kelmis naar het Drielandenpunt bij Vaals lopen om vervolgens via een ruime bocht door Duitsland weer terug te komen in Kelmis. Een drielandenwandeling waarbij je zonder problemen van land naar land loopt. Dat is vroeger wel eens anders geweest. U leest hierover in de beschrijving van deze aardige wandeling. Bekijk de wandeling.

  18-06-2015
 

Tijdens een verblijf in de omgeving van Ratzeburg in Sleeswijk-Holstein hebben we een bijzonder mooie en eenvoudige wandeling gelopen rond het prachtige meertje bij Behlendorf. Een klein maar heel mooi plaatsje ten westen van Ratzeburg. En wat een rust, een stilte en prachtige natuur. Vogels in alle soorten trekken de aandacht met hun gefluit. Dat kunnen watervogels op het meertje zijn, bosvogels in de statige beuken of leeuweriken hoog boven onze hoofden. Roofvogels azen biddend in de lucht. De visser op het water probeert de vele vogels voor te zijn. Het is nu – begin juni – nog rustig. Maar midzomer zal het drukker worden met roeiboten, kano’s en waterfietsen. Spelende kinderen op het strand en zonnende ouders op de mooie camping aan het meer. Of komen we geacachers tegen, die zoekend zijn naar de cache? Heerlijk om hier te wandelen. Bekijk deze wandeling.

  05-06-2015
 

Op vakantie moet je zo nu en dan even naar de supermarkt. Dat kan met de auto, maar ook lopend. In Zuid-Limburg levert een wandeling naar de plaatselijke super in Epen zomaar een wandeling op. Zelfs een hele mooie wandeling. We laten de Garmin GPS in de caravan en gaan aan de slag met een app op de smartphone. TopoGPS is een waardige vervanging van de Garmin GPS en zorgt ervoor dat we niet verdwalen en dat onze track netjes wordt opgenomen. Wat wil een mens nog meer. Bekijk deze wandeling.

  03-06-2015
 

We waren dit voorjaar te gast op de boerderij-camping Klein Kullen in Epen (Limburg). Op een paar honderd meter van de Belgische grens een ideale plaats om een schitterende wandeling te beginnen. Gewoon de camping aflopen en genieten van een fraai en glooiend landschap. En van deze kans hebben we dan ook gretig gebruik gemaakt. Het glooiende Zuid-Limburgse landschap geeft veel schitterende vergezichten. Om elke bocht is er wel een nieuw uitzicht te bewonderen. Bekijk deze wandeling.

  30-05-2015
 

Een korte, maar heel bijzondere GPS wandeling bij het Tjechische dorpje Tisa. We waren met Hemelvaart bij onze familie in Moritzburg (Oost Duitsland bij Dresden). Het gebied tussen Dresden en de Tjechische grens is een schitterend gebied. We hebben er al vaker een korte wandeling gemaakt. Deze keer had onze schoonzus een verrassing. Ze wist nog een leuke wandeling net over de grens. En we hebben genoten van de schitterende uitzichten en de vele hoge steenpilaren in dit zandsteenberglandschap. Zo mooi dat het bijna niet op de foto te zetten is. Je moet er zelf rondlopen en genieten van elke stap die je zet. Bekijk deze wandeling.

  29-05-2015
 

We gaan naar Otterlo. De Veluwe. Mooi weer, Pinksteren. Een prachtig gebied om te wandelen en vooral te fietsen. Het is er druk deze zondag.

Al spoedig gaan we het bos in. Slingeren over de paden en op een gegeven moment is het goed uitkijken want de paadjes worden smal en gaan heuvelen. Prachtig. Zeker als we uitkomen op enkele stuifzandpaden. Dat is nog maar het begin, want eenmaal overgestoken volgen de zandheuvels van de Mossel. Dat loopt niet eenvoudig, maar we moeten ook om ons heen kijken. Iedereen kent hier kennelijk de weg naar een goed terras. Dat blijkt ook als we aankomen en gaan zitten. Normaal bestaat de bediening uit twee personen, maar vandaag wel uit tien. Wat een drukte. Dit zijn we niet gewend.

Op het uitkijkpunt zien we pas hoe eindeloos groot het is. We zien wel paarden en een prachtig goedaardig ras grazers en sporen van evers. Maar reeën hebben we niet gezien. Ook zagen we weinig lentebloemen. De enige tegenvaller. Vergeleken met de wandelingen op de Dinkelsche Heide vonden we dit toch een mindere wandeling. Maar het blijft genieten van het bos, de duinen, de heide, de paden, het wild en een mooi terras. Bekijk deze wandeling

  20-05-2015
 

Een wandeling door het prachtige Landgoed Eikenhorst, langs de Essche Stroom, door bos en ven, langs de golfbaan Zegenwerp tot achter de toren in Sint Michielsgestel en langs de Dommel via Venrode terug.

We hebben de route in mei 2015 aangepast in verband met de werkzaamheden van de Halsche Stroom door het Waterschap De Dommel. Helaas in een miezerige regen. En zelfs dan is het een geweldige wandeling met weer de mooiste foto’s. Bekijk de wandeling.

  12-05-2015
 

Het is moederdag 2015. We worden pas in de middag op de koffie verwacht. Een ideale mogelijkheid om eerst even een wandeling te gaan maken. En niet zomaar een wandeling. De zon schijnt er lustig op los als we de gevarieerde natuur rond De Moerputten bij 's Hertogenbosch gaan verkennen. We maken twee rondjes, een korte door De Moerputten en een langere die ons door De Gement voert. Onderweg komen we langs het voormalig Kamp Vught. Zo wordt dit een interessante combinatie van natuur en cultuur. En dan is er die indrukwekkende brug. Bekijk de wandeling.

  26-04-2015
 

We zijn nog een keer teruggeweest naar De Weijers bij Zonhoven (B) voor een wederom schitterende GPS wandeling in het land van de 1001 vijvers. Ook deze keer weer volop kunnen genieten van de fraaie natuur rondom de vijvers en de vele vogels die we onderweg tegenkwamen. Een tweetal vogelkijkhutten, tweetal vogelkijkwanden en een hoge uitkijktoren kwamen we onderweg tegen terwijl we over slingerende paden tussen de vijvers liepen. Schittend. Bekijk deze wandeling.

  25-04-2015
 

Waar je het, het minste verwacht, kun je soms de prachtigste wandelingen lopen. Wie verwacht er nu een mooie en interessante wandeling onder Hasselt (B) te kunnen lopen. Het land van de 1001 vijvers blijkt veel fraaie en verrassende natuur en cultuur te hebben. Neem de Abdij van Herkenrode en je het een fraai stukje cultuur. Slinger tussen de 1001 vijvers en de natuur overweldigd je. Een schitterend stukje natuur. Bekijk deze wandeling.

  23-04-2015
 

In een zonovergoten weekend zijn we terug geweest naar Vakantieparadijs Heidehof in de Eifel. Na 2 mislukte pogingen wilden we de wilde narcissen in het Olaftal zien. En drie keer is scheeprecht. We hebben een schitterende wandeling gelopen waarbij we genoten hebben van de wilde narcissen en de schitterende vergezichten. Geniet met ons mee. Bekijk deze wandeling.

  16-04-2015
 

Een oude wandeling in een fraai nieuw jasje. Na 8 jaar was onze GPS wandeling door Landgoed Geijsteren aan vervanging toe. Arnold en Leonoor hebben hem opnieuw gelopen en meteen de beschrijving vernieuwd. Het resultaat mag er zijn. Bekijk deze wandeling.

  11-04-2015
 

Als u op zoek bent naar een leuke camping in de Achterhoek dan kunnen we u mini-camping Kortschot u van harte aanbevelen. Bekijk ons sfeerverslag van een camping waar we al jaren met veel plezier komen.

  10-04-2015
 

We lopen aan de rand van Nederland dezelfde paden die vroeger de smokkelaars gebruikten. De Achterhoek bij Winterswijk - Woold is een heerlijke streek om te wandelen. We steken de grens over bij een bijzondere grensovergang, komen langs prachtige natuur en belanden op het terras van de Harmienehoeve waar we genieten van een pannenkoek menu. Je kunt de Paasdagen niet beter doorbrengen. Bekijk de wandeling.

  09-04-2015
 

Met Pasen zijn we naar Camping Kortschot in de Achterhoek geweest. We komen al bijna 20 jaar op deze mini-camping en nog steeds kunnen we genieten van de mooie omgeving. We hadden hierdoor de mogelijkheid om een wandeling opnieuw uit te zetten. Deze wandeling was door een verandering in het landschap niet meer te lopen. Dat is nu opgelost. Bekijk deze wandeling.

  26-03-2015
 

Vandaag hebben we een nieuw Google Maps overzichtskaartje live gezet. Niet meer een grote hoop rode bolletjes maar een geclusterd overzicht waarbij aangegeven wordt hoeveel wandelingen samengevoegd zijn. Hierdoor blijft de kaart van Nederland goed zichtbaar.

Door op 1 van die bolletjes te klikken zoomt u verder in. Als u een blauwe wandelaar of fietser op het scherm ziet dan kunt u deze wandeling aanklikken en bekijken. Handig en overzichtelijk. We vernemen graag uw reactie.

  22-03-2015
 

We keren nogmaals terug naar de Ginkelse Heide. Zo mooi en zo veel te zien dat we deze keer het zuidelijk deel van de heide verkennen. We starten op dezelfde parkeerplaats. Eerst groeten we de schapen in de schaapskooi. Nu gaan we naar het zuiden met grafheuvels, restanten van een werklozen kamp, dwars over de open hei naar de Sysselt met vele variaties aan bomen. We pauzeren bij het NS station in Ede en gaan dan weer door het bos en het Paradijs over de heide terug. Het smalle paadje midden over de heide is zóóóó mooi. Bekijk deze wandeling.

  04-03-2015
 

Een verrassende zondag. Er was herfstachtig weer voorspeld. Maar een blik naar buiten in de ochtend leerde dat het allemaal wel mee zou gaan vallen. Daarom snel op pad richting Mechelse Heide bij Maasmechelen (B). Een schitterend gebied. Ben er op tijd bij want bij mooi weer staat de parkeerplaats snel vol. Bekijk deze wandeling.

  26-02-2015
 

Hans Wisse stuurde ons een aanvulling op onze wandeling bij Elspeet op de Veluwe. Deze wandeling bestaat nu uit 3 verschillende tracks van 18,12 en 11 km. Hans bedankt. Bekijk deze wandeling.

  17-02-2015
 

Aan de zuidelijk rand van de Veluwe bereiken we een prettig wandelgebied met veel heide, bossen en op deze winterdag een ongekende rust. Gaandeweg komen er steeds meer wandelaars als de mist optrekt tot een strak blauwe lucht en de felle zon de vrieskou verdrijft, zodat op sommige plekken de grond ontdooit tot een modderig pad.

Het landschap rolt voorbij. Eerst enig bos met een Natuurpunt. Dan langs en midden over de hei. Na weer een bos pauzeren we bij een Pannenkoekenhuis in Ede. De terugweg gaat geheel over de hei naar een schaapskooi, een Belgenmonument en eindigt met een monument op de Ginkelse Heide met nog een schaapskooi. Zomer en winter, altijd een mooi vergezicht. Bekijk deze wandeling.

  01-02-2015
 

Op dit moment werken de Google overzichtkaartjes niet meer. We zijn het probleem aan het onderzoeken.

  10-01-2015
 

Het is nog vroeg in het jaar als ik richting Kaulille (B) rijdt. De zon komt net op en de weg is hier en daar spekglad. Het beloofd een zonnige dag te worden. Een van de weinige midden in een heel natte periode. Daar moet je direct gebruik van maken. Ik dwaal door de bossen rondom kaulille en geniet van de rust. Bekijk deze wandeling.

  04-01-2015
 

Het is 1 januari 2015. Na een lange avond en korte nacht vroeg opgestaan. Op naar mijn eerste wandeling van dit jaar. Ik ben op de Veluwe en ga wandelen in de omgeving van Nieuw-Milligen. Een GPS wandeling door een mooi stuk natuurgebied. Er is onderweg geen horecagelegenheid dus neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Er zijn meer dan voldoende bankjes onderweg om te kunnen rusten en te genieten van de omgeving. Bekijk deze wandeling.

  03-01-2015
 

Het is nieuwjaarsdag 2015. We hebben even zin om de benen te strekken. Daarvoor lopen we richting Heeze waar een mooie kerststal te bewonderen is. We hadden deze wandeling al rond de kerstdagen willen maken, maar het weer en de verplichtingen gooiden roet in het eten. Eigenlijk is dit geen echt nieuwe wandeling. We hebben in het gebied van de Strabrechtse Heide, Herbertusbossen, Groote heide en Meelbossen al veel wandelingen uitgezet. Maar deze is er eentje die je moet lopen rond de kerstdagen. En lukt dat in begin 2015 niet meer, zet hem dan op de agenda voor de volgende feestdagen. Bekijk deze wandeling.

  02-01-2015
 

De wintermaanden zijn altijd een prima tijd om de website aan te passen. Vandaag zijn we begonnen met het vernieuwen van alle foto-series. De nieuwe foto-series zijn dan ook goed te bekijken op een tablet of smartphone. Het vernieuwen van de foto-series duurt een paar uur waarbij het mogelijk is dat een serie tijdelijk niet werkt.

  30-12-2014
 

Zo aan het einde van het jaar is er altijd een prima gelegenheid om even terug te blikken.

In 2014 hebben we in september ons 10 jarig jubileum gevierd. In september 2004 hebben we onze eerste wandeling gelopen. Inmiddels zijn we 611 wandelingen (en 13 fietstochten) verder. We hebben dit jaar nieuwe 55 wandelingen uitgezet en een paar wandelingen aangepast. Arnold is in de lappemand geraakt maar lijkt daar weer helemaal uit te gaan komen. Dat is goed nieuws.

Ook voor komende jaar staan er weer een aantal nieuwe wandelingen op het programma. Helaas moeten we telkens verder van huis. In Brabant hebben we de meeste mogelijkheden al bewandeld. Maar in de omliggende provincies kunnen we nog wel vooruit. En we kijken al uit naar de vakanties die we voornamelijk wandelend zullen doorbrengen.

Laten we deze kleine terugblik afsluiten met u een gezond 2015 te wensen. Mocht u leuke tips voor ons hebben of een prachtige wandeling in de aanbieding hebben. Laat het ons even weten.

Team GPSwalking.nl

  29-12-2014
 

  11-12-2014
 

Het is eind november en de temperaturen zijn veel belovend: 13 tot 15 graden. Een mooie gelegenheid om er even op te uit te gaan met de GPS. We gaan terug naar een gebied waar ik jaren geleden al eens ben geweest. Beekhuizerzand en Hulshorsterzand bij Elspeet. Deze GPS wandeling is een combinatie van beide. Een wandeling door een van de mooiere gebieden die Nederland rijk is. Bekijk deze wandeling.

  10-12-2014
 

We ontvingen via de mail het volgende bericht: "Op industrieterrein Ekkersrijt in Son en Breugel is een geocache. Nu zijn ze het bos perceel aan het om zagen en bouw rijp aan het maken. Ik wist dat er een geocache was en heb de spullen die er lagen mee naar huis genomen. Ik probeer langs deze weg de spullen terug bij de eigenaar te krijgen. Misschien kunt u mij even daar bij helpen?"

Weet iemand om welke Geocache het gaat? Dan kunnen we contact opnemen met eigenaar.

  09-12-2014
 

Terwijl ik net klaar was met het uitwerken van de wandeling door het Speulder- en Sprielderbos kreeg ik een mail van collega Alex. Hij had ongeveer in dezelfde week ook een wandeling bij Putten gelopen. Gelukkig niet helemaal dezelfde wandeling die wij ook hadden gelopen zodat we deze met plezier hebben toegevoegd.

Alex was bij zijn wandeling langs het
Zwaartepunt van Nederland gekomen. En dat moet natuurlijk in deze wandeling vermeld worden. Bekijk deze geupdate wandeling.

  23-11-2014
 

Op 30 minuten vanaf Eindhoven ligt een mooie wandeling (Meijel - Grashoek) die niet alleen bossen kent, maar een grote verscheidenheid aan natuur, platteland, peelgebied en prachtige spiegelingen in het water van de peelvaarten. We gaan alweer terug naar dit gebied om er een wandeling te maken. En opnieuw worden we beloond op deze doordeweekse dag door de immense stilte, de herfstkleuren en de geuren van rottende natuur. Zo passend in deze omgeving.

Op de hoek waar de kanalen bij elkaar komen is het zo stil, dat we een herfstblad horen vallen. We staan er even bij stil en genieten van deze stilteplek, zo mooi….. we dachten dat het geluid van de nabijgelegen snelweg A67 ons zou storen, maar het waren de fietsers die ons hier van de absolute stilte in de natuur beroofden. Met een ongekende schoonheid spiegelend in licht van de herfst.

Er waait geen zuchtje wind. Dan loont het altijd om op deze mooie plek stil te staan. Totaal stil. En beleef het dan zo intens, dat je je eigen ademhaling hoort…. tot een eenwording met de natuur. Beleef dit, ga verder en je vergeet deze plek nooit meer………. Bekijk deze wandeling

  15-11-2014
 

Op een bijna zomerse dag eind oktober bezochten we de Oostvaardersplassen bij Lelystad. Een schitterend gebied, dat ook wel bekend is als "De Nieuwe Wildernis", en waar je heerlijk doorheen kunt dwalen. Neem wel een verrekijker mee, want er zitten veel dieren en vogels, maar meestal op een gepaste afstand. Aan het einde van de wandeling moesten we stevig doorlopen om voor het donker terug te zijn bij de parkeerplaats. Dat lukte, met een schitterende zonsondergang als toegift op een schitterende wandeling. Bekijk deze wandeling.

  06-11-2014
 

De Speulder- en Sprielderbossen ten oosten van Putten zijn in de herfst een plaatje. Heide en bossen, rustige en goed begaanbare paden, veel paddenstoelen, oude bossen. Alles wat een mens maar wensen kan. Als het eind oktober dan ook nog zonnig en tegen de 20 graden is dan lijkt het net een droom. Zeker als je onderweg nog de SmaakVolvo tegen komt. Bekijk deze wandeling.

  02-11-2014
 

Tijdens onze herfstvakantie brengen we een bezoekje aan Landgoed Schrevenhorst, De Bostoren en de het Puttersbos. Aan de rand van Putten kun je heerlijk wandelen door prachtige bossen. Zeker als deze bossen al volop in de herfstkleuren zijn. De 40 meter hoge Bostoren is een bezoekje meer dan waard. Bekijk deze wandeling.

  01-11-2014
 

De Oostvaardersplassen wordt heringericht. Dat betekent dat sommige oude wandelpaden zijn komen te vervallen. We hebben onze Krakeend route hierdoor moeten aanpassen. Bekijk deze wandeling.

  24-10-2014
 

Een stadswandeling in Maastricht is alsof we in het buitenland zijn. Niet vanwege het taalgebruik of de vele Belgen, Duitsers en andere nationaliteiten. Nee. Maastricht kent geen grachten met bootjes of ophaalbruggetjes. Het centrum is niet Middeleeuws kneuterig en kleinschalig. Er is altijd ruimte voor een groot cultureel gebouw, een economische inbreng en steeds weer een kerk, klooster, watermolen van de bisschop of uitgegroeide kapel.

Geniet van de historie, de kerken, watermolens, vestingwerken, de bruggen en de Maas. Steek een kaarske op bij Maria. En laat van je genieten omdat je erbij hoort. Bij Maastricht. Er blijft niet genoeg tijd over voor het shoppen…… Bekijk deze wandeling.

  20-10-2014
 

Het is midden oktober en in plaats van een vroege herfst vallen de mussen van het dak. Deze kans heb ik direct aangegrepen om de uiterwaarden van de Maas tussen Grevenbicht en Maaseik te verkennen. Een grensoverschrijdende wandeling waarbij de ene helft door Belgie gaat en de andere helft door Nederland. Schitterende vergezichten, veel natuur, mooie paden, wat struinen. Er zit van alles in deze wandeling. En als u zelf op pad wilt dan moet u opschieten, in november gaat het voetveer uit de vaart. Pas in maart kunt u weer oversteken. Bekijk deze wandeling.

  19-10-2014
 

Het is eind september als we besluiten om er een paar dagen op uit te gaan. Even weg van het vaste land. Tja, maar waarnaar toe. Texel! Niet te ver weg en toch even helemaal weg. Na een heenweg met veel regen en onweer klaart het uiteindelijk weer op. We zijn een paar dagen op Texel. We verkennen de Gouden Driehoek op een zaterdag met zonnige omstandigheden en temperaturen van rond de 20 graden. En dat is weer mooi voor de foto’s. Bekijk deze wandeling.

  18-10-2014
 

We hebben onze vijfde en laatste wandeling bij Camping Elberling in Radegast (D) uitgewerkt. Voor deze wandeling zijn we de Elbe overgestoken voor een prachtige wandeling door de uiterwaarden. We liepen in een uitgestrekt en leeg gebied waar u kunt genieten van schitterende uitzichten. Er is geen bebouwing in de uiterwaarden, er is alleen héél veel schitternde natuur. Vergeet niet om een goede verrekijker mee te nemen. Er zijn meer voldoende vogels te spotten. Bekijk deze wandeling. 

  16-10-2014
 

Onze tweede wandeling vanaf B&B De Molendijk in Velden gaat via een uitzichtspunt waarbij we een prachtig overzicht hebben van de werkzaamheden aan de Hoogwatergeul Lomm. Via de Ravenvennen gaan we naar het natuurpad waar we kennismaken met de voegere woeste gronden. Een echte oude scharrelhut is ons onderkomen voor de lunch. Op korte afstand staan 2 knappe scharrelvarkens. Dit is een fraai stukje natuur. Bekijk deze wandeling.

  12-10-2014
 

Rond het Limburgse dorpje Velden kun je prima wandelen. Vanuit B&B Molendijk hebben we een mooie wandeling door een viertal landgoederen gemaakt met een klein uitstapje naar de schitterende Ravensvennen. De natuur begint weer de mooie herfstkleuren te krijgen. Met een beetje zon is het dan schitterend wandelen. Bekijk deze wandeling.

  11-10-2014
 

Het afgelopen weekend waren we te gast in B&B Molendijk in Velden. We hebben van hieruit een 2-tal wandelingen uitgezet. We konen direct vanuit de B&B de natuur in lopen. We hebben een kort sfeerverslag gemaakt van ons verblijf en kunnen deze B&B van harte aanbevelen. Bekijk het sfeerverslag.

  05-10-2014
 

Ook de vierde wandeling bij Camping Elberling in Radegast (D) is nu uitgewerkt. We hebben het mooie plaatsje Hitzacker verkend, langs de Elbe gelopen en vervolgens door de bossen weer terug naar de auto. Hitzacker is een bekende plaats doordat prins Claus hier geboren en getogen is. We komen ook een monument met zijn beeld tegen. Bekijk deze wandeling.

  04-10-2014
 

Voor de derde wandeling bij Camping Elberling in Radegast (D) staken we de Elbe over bij Darchau. Deze wandeling gaat over de vroegere grens met de DDR. Onderweg in Konau komen we een aantal kleine musea tegen die een goed beeld geven over de leven tussen 1949 en 1989. Toen lag er hier een grens met hekwerk en wachttorens en was er een strook van 5 km die bijna voor iedereen verboden toegang was. Nu kunnen we hier ongestoord lopen en genieten van de mooie natuur. Hoe anders was dat nog maar 30-70 jaar geleden toen halve dorpen verplicht moesten verhuizen omdat ze te dicht bij de grens lagen. Bekijk deze wandeling.

  26-09-2014
 

Een stadswandeling in Alkmaar is zo Nederlands, dat zelfs vele buitenlanders er naar komen kijken. En toch is het op deze zonnige dag gewoon heerlijk om in alle rust rond te lopen: het is in september. De Kaasmarkt – vrijdag is dan de drukste dag - wordt niet meer gehouden en de grootse toeristenstroom is verminderd. Alkmaar toont zich als een gewone stad met interessante items.

De Grote Kerk, de grachten, enkele oude panden, een stuk historie. Een molen, pruttelende bootjes op het water, de ‘grote’ haven aan het Noord-Hollands Kanaal, een rondvaartboot. Het is even zoeken naar de overgebleven kogel uit de strijd tegen de Spanjaarden. Een Kaasmuseum, een Biermuseum en een Stedelijk. Alkmaar heeft veel te bieden. Maar ook de gewone winkelstraat, de drukte rond een school, vele fietsers en een vol terras op de Markt in de schaduw van het Waaggebouw. Tijdens de Kaasmarkt zal het er wel minder rustig aan toe gaan.

Het zijn vooral de vele terrasjes en pleintjes, die zorgen voor een zomerse uitstraling. Er blijft niet genoeg tijd over voor het shoppen. Bekijk deze wandeling.

  22-09-2014
 

Ook de tweede wandeling vanaf Camping Elberling in Radegast (D) is uitgewerkt. Deze keer liepen we richting zuiden, naar het gezellige plaatsje Blackede. De heenweg langs de Elbe waar we konden genieten van alweer prachtige vergezichten en vele vogels. Na een terrasje in Blackede zijn we via het "binnenland" weer teruggelopen. Een heel ander landschap, maar deze afwisseling maakt het zo leuk. Bekijk deze wandeling.

  21-09-2014
 

Intussen hebben we de eerste wandeling bij Camping Elberling in Radegast (D) uitgewerkt. Direct vanaf de camping zijn we de uiterwaarden van de Elbe gaan ontdekken. Een mooie wandeling door een rustige natuur met een grote kans op het spotten van bijzondere vogels. We kwamen een groep ooievaars tegen. Richting camping konden we ook genieten van een aantal fraaie vakwerkhuizen en het dorpje Radegast. Bekijk deze wandeling.

  20-09-2014
 

We werden vandaag door de politie opgebeld. Er was een vrouw verdwaald in het donker. Ze had de politie gebeld en wist alleen dat ze bij knooppunt 23 in de buurt van Maarheeze was. Of wij mogelijk de coördinaten van dit punt wisten. Na een paar minuten zoeken konden we de precieze coördinaten van dit punt doorgeven. Hopelijk heeft de politie de vrouw weer naar de bewoonde wereld weten te krijgen. Het was in ieder geval een eerste keer dat we benaderd werden voor hulp. Heel bijzonder.

  19-09-2014
 

We brachten onze zomervakantie door op de rustige camping Elberling in het kleine plaatje Radegast (D). Deze camping ligt direct langs de Elbe midden in het natuurgebied Biosphärenreservat Niedersächsische Elbtalaue. De camping is een prima basis voor mooie wandel- en fietstochten. Ook vogelaars komen in dit gebied niets te kort. We hebben een sfeerverslag gemaakt van deze vakantie en kunnen de camping van harte aanbevelen. De 5 wandelingen die we hebben gelopen werken we de komende tijd uit. Bekijk het sfeerverslag.

  06-09-2014
 

De laatste maand lijkt er weinig gebeurd te zijn. Dat lijkt maar. We hebben de afgelopen weken een aantal wandelingen uitgezet in Noord-Duitsland. Deze wandeling moeten we nog gaan verwerken.

Ook vieren we aan het einde van deze maand ons 10-jarig jubileum. In september 2004 hebben we onze eerste wandeling uitgezet. Dat was nog in de tijd dat digitale topografische kaarten niet bestonden. We maakten gebruik van ingescande kaarten en Ozi-Explorer om een track uit te zetten. Op de GPS hadden we alleen een wegenkaart waarop het gebied waar we liepen als een grote groene vlek te zien was. Intussen zijn we 600 wandelingen verder. Dat is gemiddeld 60 per jaar, gemiddeld 1 per week. En als het aan ons ligt gaan we nog even door. Wandelen is heerlijk, en GPS wandelen heerlijk ontspannend. Want met een GPS kun je nooit verdwalen.

  07-08-2014
 

Vorige week was ik ten noorden van de Vinkenveense Plassen. Deze keer ten zuiden waar ik een gedeelte van de Demmerikroute loop. Ook hier een schitterend wandelgebied met veel natuur en vergezichten. Diegene die graag het bos in trekken moet niet gaan wandelen in dit gebied. Het is open, met schitterende vergezichten. Het is rustig, behalve als de boeren met hun tractoren in de weer zijn. Er zijn veel vogels te spotten, maar dan moet je wel een verrekijker meenemen. En het hoge gras kan nat zijn, dan zijn goede wandelschoenen een uitkomst. Nieuwsgierig? Bekijk deze wandeling.

  02-08-2014
 

Het ontdekken van Nederland is een leuke bezigheid. Met de GPS ronddwalen en je laten verrassen door nieuwe stukjes natuur, prachtige vergezichten, nog nauwelijks ondekte paden. Soms is het echt smullen geblazen. Deze route bij Waverveen is niet erg lang, maar wel de moeite meer dan waard. Een overweldigende natuur in het gedeelte van de Waverhoek  en de Botshol. Schitterende uitzichten langs de Winkel en de Vinkenveense plassen. Verharde paden worden afgewisseld door struinpaden waar het gras hoog kan staan. Veel vogels kom je hier tegen. Een verrekijker mag eigenlijk niet ontbreken. Bekijk deze wandeling.

  25-07-2014
 

Een wandeling door de Groene Weelde en Haarlemmermeerse Bos ten zuiden van Haarlem was te kort. Met een grote los rondom Haarlem kon ik een heel eind langs de Spaarne lopen. Zo werd het bij elkaar toch een redelijk lange wandeling van 18 km. Naast de mooie stukken, de 3 molens, de kleine parkjes en het voormalige terrein van de Floride 2002 met zijn Big Spotters Hill, moet er helaas ook een stukje door Haarlem gelopen worden. Dat is even doorbijten, maar de rest van de wandeling maakt dat weer meer dan goed. Bekijk deze wandeling.

  20-07-2014
 

Tijdens onze wandelingen komen we zo nu en dan een ree of hert tegen. Vaak staan die ver weg verscholen tussen het groen. Een goede foto maken is er zelden bij. Dat wordt anders als je een bezoek brengt aan de Waterleidingduinen bij Zandvoort. Niet een paar damherten, ik denk dat ik er minstens 150 heb gespot. Ze zijn niet schuw en daardoor eenvoudig van redelijk dichtbij op de foto te zetten. Wie van damherten spotten houd kunnen we deze wandeling van harte aanbevelen, zeker in de avonduren. Bekijk deze wandeling.

  18-07-2014
 

Strandwandelingen blijven altijd trekken. Als de kans daar is meteen een wandeling meepikken. Afgelopen weekend waren we in de buurt van Castricum aan Zee / Bakkum. Wat is dan fijner dan een wandeling door de duinen met een stukje strand te combineren. In dit schitterende en afwisselende landschap is het goed vertoeven, zeker bij lekker warm zomerweer. Ik ga terug naar de tijd dat ik hier elke zomer doorbracht als jong kind, maar veel herkenning is er helaas niet. Bekijk deze wandeling.  

  11-07-2014
 

Ik kom er bijna elke dag langs op weg naar mijn werk in Amstelveen: de Ouderkerkerplas bij Ouderkerk aan de Amstel. Vanaf de A9 heb je een mooi uitzicht over deze plas. Toch maar eens kijken of je daar omheen kunt lopen. Een nadere bestudering van de omgeving zorgde voor een mooie wandeling van net 9 km, meer is in dit gebied niet mogelijk. Wel 9 mooie kilometers natuur in een stedelijke omgeving wat soms fraaie foto's oplevert. Bekijk deze wandeling. 

  07-07-2014
 

De kust blijft trekken. Als Brabander kom je daar niet al te vaak. Nu ik vanwege mijn werk zeer regelmatig naar Amstelveen moet probeer ik zoveel mogelijk wandelingen in die buurt mee te pikken. Deze keer heb ik de omgeving van Velsen verkend. Leuke parken (Velsenbeek en Beeckestijn), een mooi natuurgebied Zuid Kennemerland, goede wandelpaden en veel afwisselen. Wat wil je nog meer. Bekijk deze wandeling.

  28-06-2014
 

We hebben nog een prachtige strand-duinen wandeling voor u. Deze keer bij Wijk aan Zee onder de rook van de Hoogovens. De wandeling gaat eerst richting Noordpier waar u kunt genieten van een schitterend uitzicht over de Hoogovens en de omgeving. Daarna volgt een heerlijke strandwandeling gevolgd door een flink stuk duinen. Een aanrader. Bekijk deze wandeling.

  24-06-2014
 

We hadden nog 2 kaartjes van de Kasteeltuinen van Arcen in de la liggen. Die lagen er intussen al jaren, tijd dus om ze eens van het stof te ontdoen. Met een prachtige zondag in het verschiet leek het een prima idee om een GPS wandeling te combineren met een bezoek aan deze Kasteeltuinen. We hadden een prachtige dag, op één kleine teleurstelling na. Onze kaartjes werden niet meer geaccepteerd en we moesten zodoende nieuwe kopen. Maar het was de moeite meer dan waard. Bekijk deze wandeling.

  21-06-2014
 

Voor de vierde keer dit jaar trek ik naar het Amsterdamse Bos bij Amstelveen. Een bos dat nooit verveeld, erg gevarieerd is en waar je telkens weer verrast wordt. Ik combineer het Amsterdamse Bos met het Nieuwe Meer met zijn mooie Oeverlanden. Een ruime lus door het landschap. De fotocamera die ik gisteren bijna kwijt was doet weer netjes zijn werk en legt de fraaie omgeving vast. Bekijk deze wandeling.

  20-06-2014
 

Een bewogen week. Twee wandelingen, samen goed voor 38 km, gelopen. Daarbij heb ik een uur moeten zoeken naar mijn camera die ik verloor tijdens het klauteren over een hek. Daarover leest u meer in de uitwerking van de eerste wandeling door het natuurgebied Zuid-Kennermeland waar ik deze keer het gedeelte bij IJmuiden met de mooie Zuidpier en Kennemerstrand heb verkend. Bekijk deze wandeling.

Intussen is collega Arnold opgenomen in het ziekenhuis. Hij voelde zich al een tijdje niet zo goed. Het leek een griepje, maar die ging niet over. Uiteindelijk een opname in het ziekenhuis. Na de nodige onderzoeken lijkt het erop dat het gelukkig niet ernstig is. Hopelijk kan Arnold over enige tijd weer aan de wandel.

  13-06-2014
 

Een schitterende fietstocht door een 4-tal natuurgebieden. De fietstocht start in Geldrop waarna er door de bossen naar Mierlo wordt gereden. Van daar gaat het dwars door de Strabrechtse Heide naar de Plaetse in Heeze. Via Heeze wordt het Leenderbos aangedaan. De paden slingeren door dit mooie natuurgebied richting Achelse Kluis op de grens van Nederland en België. Via de dorpjes Borkel en Schaft bezoeken we het natuurgebied de Malpie. Vanaf het fietspad hebben we een fraai uitzicht over dit gebied. Bij Valkenswaard wordt en een kijkje genomen bij de visvijvers waar een mooie vogelkijkhut u de gelegenheid geeft om van de omgeving te genieten. Via de Groote Heide gaat het weer terug naar Geldrop.

Zo komt u heel veel gevarieerde natuur tegen op 57 km fietstocht. Een fraaie route die we u van harte kunnen aanbevelen. Bekijk deze fietsroute.

  07-06-2014
 

Een struinwandeling langs de Waal bij Zaltbommel. Altijd enigzins een uitdaging. In de winter is het groen kort en kun je vaak prima lopen. In de zomer staat het groen erg hoog, en moet je echt struinen. Natuurlijk kan de waterstand in de Waal zo hoog staan dat de uiterwaarden niet begaanbaar zijn. Je komt het onderweg allemaal tegen: vogels, hoog gras, dijkjes, kleine dorpje, een grote brug en een stukje cultuur. Dat maakt deze route ook zo leuk. Bekijk deze wandeling.

  01-06-2014
 

Onze vierde en laatste wandeling in Drenthe is een heel korte. We brengen een bezoekje aan het mooie en authentieke plaatsje Orvelte. We hadden verwacht daar in een paar uur doorheen te lopen maar dat was een verkeerde inschatting. Je kunt gerust een hele dag uittrekken en dan heb je nog niet alles gezien. We hebben genoten van dit plaatsje, de gastvrijheid, de interessate rondleidingen en demonstraties, de vele gezellige winkeltje en de leuke terrassen. Ga op een gewone doordeweekse dag en en het is lekker rustig. Een echte aanrader. Bekijk deze wandeling.

  31-05-2014
 

De tweede GPS wandeling dit weekend op de Veluwe. We vertrekken met een strak blauwe lucht. De temperatuur is zelfs ook nog erg aangenaam en kunnen zonder jas op pad. We nemen hem wel mee want het blijft wel Nederland. We gaan gelijk bij het hotel in Vierhouten links af, richting de Vierhoutenseheide. We zijn hier al vaker geweest maar nu gaan we een gebied in waar we nog niet geweest zijn. Een hekje door en we zijn weer in de natuur. En de lente heeft zijn werk gedaan het is zo groen overal. De kilometers van gisteren voelen we niet meer. Bekijk de wandeling.

  30-05-2014
 

Een GPS wandeling van ruim 20 km bij Hoog Buurlo op de Veluwe. De weersverwachting is niet zo gunstig. Maar toch gaan we op pad. Gezien het terrein is deze wandeling niet geschikt voor de minder valide medemens. Er is geen verkorting van deze wandeling. Maar deze wandeling is zeker wel de moeite van het lopen waard. Mooie brede paden afgewisseld met smalle paden. Heuvelachtig en dan weer vlak. Vergezichten. Kortom een mooi gebied om eens te gaan wandelen. Goede schoenen zijn een must gezien de ondergrond. Bekijk deze wandeling.

  28-05-2014
 

Onze derde wandeling in Drenthe leek eerst in het water te gaan vallen. Maar na een nauwkeurige bestudering van Buienradar hebben we het erop gewaagd en een relatief korte, maar wel heel mooie route, langs een aantal vennen gelopen. De route staat ook bekend als de Pluisjesroute. Veel hoogveen en veenpluis, fraaie vergezichten en een zeldzame Tjasker onderweg. Wat wilt u nog meer. Bekijk deze wandeling.

  25-05-2014
 

Op onze tweede wandeling gaan we direct vanaf camping Tikvah in Drenthe op pad richting het voormalige kamp Westerbork. We genieten eerst van het melkwegpad en de radiotelescopen, daarna van de fraaie natuur in dit gebied waarbij we een hoge uitkijktoren aandoen. Dan gaan we over het kamp weer richting camping. Het kamp is (op dit moment) vrij toegankelijk. Maar met een gids is het nog indrukwekkender. We laten alles op ons inwerken en keren daarna weer terug naar onze caravan. Een indrukwekkende wandeling. Bekijk deze wandeling.

  24-05-2014
 

Onze voorjaarsvakantie brengt ons in de buurt van Assen in Drenthe. Een van de natuurgebieden die op ons lijstje staat is het Fochterloërveen. Het Fochteloërveen is een 2500 ha groot natuurgebied op de grens van de Nederlandse provincies Friesland en Drenthe, bij het dorp Veenhuizen. Het geldt als één van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland. We maken een schitterende wandeling waarbij we een ongereptje natuur aan ons zien langs trekken. Genieten geblazen. Bekijk deze wandeling.

  23-05-2014
 

Gelukkig is de hele wereld weer ontwaakt en helemaal in fris lentegroen ondergedompeld. Al een hele tijd heb ik rondgelopen met de gedachte om bij Heeze eens een andere wandeling dan de Strabrechtse Heide te ontwikkelen.

De plannen lagen klaar. Het verrassende buitengebied brengt ons tussen de Begraafplaats van de Baron en het Kasteel van de Baron. Vele gehuchten, riviertjes die kronkelen, open terrein met schitterende doorkijkjes en vergezichten. Een klokkentoren, ijskelder, prettig terras en een mooi dorp. We sluiten de wandeling aan op het NS-station, zodat ook NS-wandelaars kunnen genieten van al dit fraais. Veel wandelplezier. Bekijk deze wandeling.

  06-05-2014
 

Het is 5 mei. Terwijl in de verte een bevrijdingsconcert te horen is trek ik de stilte van de duinen in. Een tweetal weken geleden was ik al in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland voor een schittende wandeling. Deze keer neem ik een zuidelijker route. Het is fraai weer, onderweg laat de natuur zich in al haar facetten zien. Een ree, een vos, grote grazers, vogels, duinen, vergezichten, strand, zee. Het is gewoon smullen geblazen. Bekijk deze wandeling.

  04-05-2014
 

Een schitterende wandeling door het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgie bij het kleine plaatsje Opgrimbie (Maasmechelen). Vooral het gedeelte rond de oude grindgroeve Kikbeekbron is de moeite meer dan waar. Fantastische vergezichten, een hoogteverschil van ongeveer 30 meter. Heerlijk wandelen door mooie bossen met hier en daar een stukje natuur en het koninklijk domein Fridhem dan met het nodige hekwerk me tot een omweg dwong. Bekijk deze wandeling.

  03-05-2014
 

Zin in een leuke korte of langere vakantie met goede wandel- en fietsmogelijkheden. We hebben een leuke tip voor u. Lees ons sfeerverslag van onze voorjaarsvakantie in het Klein Vosseven in Stramproy.

  01-05-2014
 

Een stadswandeling in Roermond is een prachtige combinatie met winkelen en genieten van een bijzondere plaats. Heel veel variatie. Een historisch stadje met mooie pleintjes, een kathedraal en bijzondere kerken. Maar ook met de Maas en groots watervertier. De Roer tekent de natuur in een bijzonder park, een oud kasteeltje tekent het bijzondere Indië Monument. Combineer je dit alles met een bezoek aan de winkeltjes in het grote Outlet Centrum, dan wordt het een buitengewoon mooie dag. Bekijk deze wandeling.

  29-04-2014
 

Onze derde wandeling door het Amsterdamse Bos is klaar. Deze keer heb ik de westkant verkend met als hoogtepunt het Schinkelsbos en de Schinkelspolder. Mooie natuur, prachtige vergezichten en regelmatig een vliegtuig spotten die op het nabij gelegen Schiphol landt. Bekijk deze wandeling.

  27-04-2014
 

De tweede wandeling op Texel tijdens mijn weekje weg in eigen land. Ook deze wandeling aan de zuidkant van het eiland bij de Mokbaai is niet zo erg lang en dat hoeft ook niet. Er is veel te zien, een verrekijker meenemen is eigenlijk een must. Deze wandeling heeft een aantal zeer drassige paden en goede schoenen zijn beslist aan te raden. Wat ook kan is schoenen uit en op blote voeten wandelen. Bekijk deze wandeling.

  26-04-2014
 

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland langs de Noordzee kust bij Santpoort-Noord kun je genieten van een mooie mix van bossen, duin, strand, zee en schitterende vergezichten. Slingerende en soms glooiende paden, soms door nattigheid en soms over los duinzand. Na een werkdag is het prima uitwaaien op deze manier. Bekijk de wandeling.

  25-04-2014
 

Een weekje naar Texel eind maart. Even een weekje uitwaaien bij de Slufter aan de westzijde van het eiland. Op de dag van deze wandeling stond er windkracht 6, Maar dat mocht de pret niet drukken. Zo eindelijk wandeling nummer 50 voor mij (Alex). Het heeft even geduurd maar nu is het dan zo ver. En waar kan je dat beter vieren dan op een mooi eiland als Texel! Bekijk deze wandeling.

  22-04-2014
 

Een paasweekend lang waren we de kasteelheren van kasteel Cortils in het Belgische plaatsje Mortier. Het 50-jarige huwelijksfeest van mijn schoonouders was de reden om naar een heus kasteel te trekken. Een paar dagen heb je geen last van de buren, heb je geen ruimtegebrek en kun je zelfs verdwalen in de vele gangen en kamers. Een aanrader voor iedereen die er met de familie op uit wil trekken voor een speciaal weekend. En als het kasteel dan ook nog in een mooie omgeving ligt is een GPS wandeling zo uitgezet. Met een grote groep hebben we een mooie route gelopen. Bekijk deze wandeling.

  17-04-2014
 

Een heerlijke lenteavond met een mooie laaghangende zon. Net genoeg tijd om na het werk een wandeling van 14 km bij Weesp te maken. Oneindige vergezichten in het eerste deel van de wandeling. Een fort halverwege, een lang stuk langs de Vecht en dan de cultuur van het vestingsstadje Weesp. Een mooie combinatie in een wandeling waarin veel te zien is. Net voor het donker was ik weer bij de auto. Bekijk deze wandeling.

  12-04-2014
 

Op zoek naar een goede gratis topografische kaart van een bepaald land of regio. U heeft dan vast al eens gehoord van de OpenStreetMap kaarten. Een zeer bruikbare kaart, maar het installeren in Mapsource en Basecamp is bewerkelijk als u 2 of meer landen wilt installeren. Dat probleem is er niet met de Freizeitkarte. Deze kaarten ondersteunen minder landen, maar u kunt zoveel landen langs elkaar installeren als u wilt. Interesse? We hebben het voor u op een rijtje gezet.

  09-04-2014
 

Ik ben nogmaals teruggeweest naar het Amsterdamse Bos bij Amstelveen voor een zeer natte wandeling door het noordelijke gedeelte. Wandelen tijdens noodweer geeft toch een heel bijzondere dimensie. Zeker als je kleding blijkt te lekken als een zeef. Gelukkig kon ik de camera onderweg redelijk droog houden. Opvallend was wel dat het Bloesempark helemaal kaal was terwijl precies een week geleden het park nog volop in bloei stond. De natuur kan snel veranderen blijkt maar weer. Bekijk deze wandeling.

  05-04-2014
 

Een crematie bracht ons richting Zuid-Limburg. Na afloop wilden we even uitwaaien en teruggaan naar een plaats waar we 2 jaar geleden ook als eens geweest zijn voor een uitstapje met IVN-Geldrop waar de overledene lid van was. Bij La Calamine (net over de grens in Belgie) lopen een korte route door het Hohnbachtal waar we genieten van de geschiedenis en de fraaie natuur. Bekijk deze wandeling.

  04-04-2014
 

Een aangelegd bos, maar eentje wel die de moeite van een wandeling meer dan waard is. Gelegen buiten Amstelveen ligt het Amsterdamse Bos. Het Amsterdamse Bos is ongeveer 3 keer groter dan Central Park in New York en geeft veel wandelmogelijkheden in een gevarieerd landschap.

Deze wandeling gaat door het zuidelijke deel waar je kunt genieten van de bloesem in het Bloesempark en van een steeds wisselende natuur. Een mooi stukje bos. Bekijk deze wandeling.

  03-04-2014
 

Sinds 2012 is GPSwalking.nl lid van het GPS collectief. Het GPS collectief is een verzameling GPS trainers door heel Nederland die met elkaar samenwerken. In het voorjaar van 2014 heeft het GPS collectief haar trainingen gestandariseerd in de Garmin Academy. Deze Academy wordt ondersteund door Garmin Nederland. Dat wil zeggen dat alle deelnemers aan dit GPS collectief dezelfde trainingen geven tegen een gestandariseerde prijs.

  30-03-2014
 

Wat kan het leven mooi zijn. Zestien kilometers genieten van natuur en cultuur. Nadat we twee weken geleden het plaatsje Thorn vanaf Kessenich op de fiets binnenreden kwamen we nu te voet. We hadden tijdens onze fietstocht een aantal natuurgebieden gezien die je alleen wandelend kan verkennen. En die kans kwam vandaag. Een schitterende wandeling die we iedereen van harte kunnen aanbevelen. Bekijk deze wandeling.

  22-03-2014
 

Zomaar een weekendje weg in een luxe vakantiebungalow op het Klein Vosseven in Stramproy. Samen met Leonoor, Rob en Brigitte wandelingen uitzetten. Wat een verwennerij. Rob en Brigitte gaan fietsen, wij wandelen….

Gingen we gisteren de natuurgebieden in, vandaag gaan we eens kijken naar de mensen. Wat ze gedaan hebben, waar ze wonen en hoe het vroeger was. We verbazen ons over de grote verschillen. Grote moderne landhuizen naast een oude vervallen schuur. We zien veel paarden en schutterij. Mooie open vlakten met royale doorkijkjes afgewisseld met bossen, of omgekeerd. Natuurlijk zien we de TauRossen. De kraamkamer hier.

Veel mensen wandelen op deze mooie dag. Dat is mooi om te doen. Flinke pas erin en doorlopen. Hond uitlaten. We maken ook een praatje met enkele GPS-wandelaars. Ze kennen ons. Daar doen we het voor. Alleen nu zijn Peter en de kompanen ons voor. We horen wel of ze nog eens teruggaan. Bekijk deze wandeling.

  19-03-2014
 

Zomaar een weekendje weg in een luxe vakantiebungalow op het Klein Vosseven in Stramproy. Samen met Leonoor, Rob en Brigitte wandelingen uitzetten. Wat een verwennerij. Rob gaat fietsen, wij wandelen….

Deze wandeling biedt zoveel variatie aan landschap, natuur en interessante items, dat we er veel tijd voor nodig hebben. Een moerasgebied, dichte bossen, heide, open landschap, een kronkelende rivier, verrassende vergezichten en overal fluitende vogels. En niet alleen de kraai en de merel. De kievit, buizerd, ganzen en zilverreiger. Eenden, de geelgors, bosuil en de gaai. De winterkoning en de mees…. De vinkenslag. Brigitte kent ze allemaal. En haar scherpe oog weet ze precies te traceren. Heerlijk om zo’n gids bij je te hebben.

Vandaag volgen we de natuurgebieden naar het westen en naar het noorden, zoals de Smeetshof, Kettingdijk, Laurabossen, Kruispeel dan door naar Altweerterheide en langs de Tungelerwallen, Stramprooise Heide en Wijffelterbroek terug. Samen vormen ze één groot natuurgebied: Kempen-Broek. We worden overstelpt met informatie. Vooral aan de Belgische kant. Wat een weelde aan variatie. We zullen Galloway runderen, Schotse hooglanders en de nieuwe oeros, de TaurOs met elkaar vergelijken. Bekijk deze wandeling.

  17-03-2014
 

Onze tweede fietstocht vanaf Klein Vosseven in Stramproy ging naar Thorn. Een schitterend plaatsje langs de Maas. Het 800 jaar oude witte dorp is een bezoekje meer dan waard. Het gezellige centrum nodigt om een terrasje te pakken en een korte wandeling te maken. Bekijk deze fietstocht.

  16-03-2014
 

Het afgelopen weekend hebben doorgebracht in vakantiepark Klein Vosseven in Stramproy (onder Weert tegen de Belgische grens). Een ideale uitvalbasis voor wandelen, fietsen en genieten van de rust. De schitterende omgeving geeft veel mogelijkheden. Arnold en Leonoor hebben een tweetal wandelingen uitgezet terwijl wij (Rob en Brigitte) een tweetal fietstochten uitgezet hebben. De eerste fietstocht van Klein Vosseven naar de Beverbeek in Achel, en terug, hebben we intussen uitgewerkt. Bekijk deze fietstocht.

  08-03-2014
 

Wat een verrassing! We verwachtten een saai gebied, maar het wordt een zeer gevarieerde wandeling met bosrijke stukken, het open landschap, prachtige natuur in alle verscheidenheid. Met natuurlijk het Natuurgebied de Winkel langs de Elsbeek en Vlakbroek langs de Everlose Beek met de vele vogels bij het Peeldorp Koningslust van Petrus de Koning als hoogtepunten.
En wat is het er mooi. Het boerenlandschap vermengd zich met de natte rivierdalen. Hier wordt gewerkt. De asperges komen eraan, nu nog onder plastic. De uitgestrektheid van de Peel komt op enkele plaatsen verrassend tevoorschijn als we uit het bos komen. Kleine bossen liggen verspreid tussen de percelen. En telkens zien we ergens een auto rijden. Ja, het verkeer van de A67 of de Middenpeelweg is geregeld aanwezig; echt storend is het niet.
Bekijk deze wandeling.

  04-03-2014
 

Terwijl Brabant in de greep van een vroeg voorjaar en het carnaval is gaan we op pad voor een stevige wandeling rondom Heeze. We vertrekken in Geldrop en maken een ruime bocht door de Strabrechtse Heide waarbij we de Plaetse aandoen. Dan gaat het verder via de Herbertusbossen naar kasteel Heeze waar we op een terras genieten van een heerlijk kopje koffie.

In het tweede deel van de wandeling lopen we door Heeze richting Meelbossen en de Groote Heide. Ook twee schitterende stukjes natuur. Als we weer in Geldrop aankomen slingeren we ons langs de IJzeren Man, door het gehucht Hout en door het fraaie Dommeldal. Een mooie afwisseling van verschillende stukjes zeer fotogeniek natuur. Bekijk deze wandeling.

  26-02-2014
 

Een mooie zondag half februari. Vandaag staat wandelen in België op het programma. 60 km onder Eindhoven ligt Zonhoven. In de planning een 12 km wandelen door het gebied de Teut. Het is nog behoorlijk bewolkt als de auto richting het zuiden gaat. Gaande weg klaart het op. Wolken verdwijnen en het ziet er gelijk vriendelijker uit. Het is uiteindelijk een wandeling van 14 km geworden. Er zou een verkorting mogelijk zijn maar dan mis je eigenlijk de hoogtepunten van deze wandeling in dit mooie gebied. Deze wandeling is niet geschikt voor minder validen. Honden zijn toegestaan mist dat ze altijd aangelijnd zijn. Bekijk deze wandeling.

  23-02-2014
 

Het is 2 februari 2014 als we de tweede wandeling van dit weekend op de Veluwe gaan maken. Gisteren was een regenachtige dag terwijl vrijdag 31 januari werkelijk een schitterende dag was om te wandelen. Dit keer gaan we door de bossen bij Elspeet. Ik was hier in vorig jaar november ook al geweest maar kon toen niet verder. Er stond een gebodsbord. Verboden toegang van 15 september tot en met 25 december. Er zat niets anders op van dan nog maar een keer terug. En vandaag is het dan zo ver. Een wandeling van 18 km door een mooi glooiend stuk Veluwe. Bekijk deze wandeling.

  22-02-2014
 

Hoog Soeren is een dorp in de gemeente Apeldoorn, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp ligt 85 meter boven NAP. Landelijk gezien is het centraal gelegen, 5 kilometer ten westen van Apeldoorn.In het dorp en het omringende bosgebied wonen 245 mensen (1 januari 2008). Er wonen relatief veel 65-plussers en mensen met een hoog inkomen. Het dorp is omsloten door de bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo en geniet van de gemeente Apeldoorn de status van beschermd dorpsgezicht, en kreeg daarnaast diezelfde status ook van rijkswege in juni 2012. Bekijk deze wandeling.

  21-02-2014
 

Even ten noorden van Eindhoven bij Nijnsel ligt een boeiend gebied waar zoveel te zien is, dat één snelle wandeling onvoldoende beeld geeft van al het moois. Slingerende bospaden, brede zandwegen, het open veld, hoge zandheuvels langs de meanderende Dommel, de spannende Hazenputten en door de velden langs de rivier naar de grote plas van de Moerkuilen. Oh, wat is het mooi. We hebben er wel acht wandelingen van kunnen maken. Een oude wandeling die weer opnieuw is opgezet. Bekijk deze wandeling.

  02-02-2014
 

Sommige van onze oudste wandelingen (2004-2005) waren aan een update toe. Vandaag hebben we één van onze eerste wandelingen door de bossen tussen Geldrop en Mierlo opnieuw gelopen. De 4 wazige foto's zijn vervangen door 85 nieuwe. Ook de beschrijving is uitgebreid en weer helemaal up to date gebracht. Bekijk deze wandeling.

  29-01-2014
 

Test: mijn nieuwe wandelschoenen zijn waterdicht! We hebben dat kunnen testen in het elzenbroekbos langs de Groote Molenbeek ten zuiden van Sevenum. Er ligt een intensief natuurgebiedje dat we hebben verlengd tot aan de overzijde van de A67 in natuurgebied de Winkel langs de Elsbeek.

En wat is het er mooi. Zelfs nu in de winter, zonder de groene bladeren en zonder de vele vogels en vooral met het hoogstaande water in het broekbos is het genieten van dit stukje landschap. Uniek om in zo’n nat gebied te komen. Bekijk deze wandeling.

  18-01-2014
 

We steken veel vrije tijd en energie in onze wandelingen. Een hobby mag natuurlijk altijd wat geld kosten, maar we proberen al jaren met de inkomsten uit advertenties, lezingen en workshops onze onkosten te dekken. Deze onkosten bestaan uit reiskosten, kleding, schoenen en GPS-en. Intussen zijn veel adverteerders door de crisis afgehaakt waardoor onze inkomsten teruggelopen zijn.

Ook in 2014 kunt u onze wandelingen gratis downloaden en wandelen en delen we tips en trucs met u. Wel willen we diegene die regelmatig een wandeling downloaden om een donatie te doen. Dat kunt u doen door een bedrag over te maken op onze rekening NL87INGB0005744346 ter name van Stichting GPSwalking.nl. Hierdoor kunnen we ook in de toekomst wandelingen voor u blijven uitzetten.

  17-01-2014
 

Bijna 10 jaar geleden zijn we gestart met het uitzetten van een aantal GPS routes rond Geldrop. In die tijd maakten we nauwelijks foto's. Daarom zijn we een aantal oude wandeling opnieuw aan het uitzetten: met een mooie foto-serie en meer informatie. Zo hebben we een mooie "nieuwe" wandeling tussen Geldrop en Mierlo aan beide zijden van de A67. Met een langere track. Bekijk de wandeling.

  12-01-2014
 

Eén van onze eerste wandelingen uit 2004 was toe aan een update. We hadden de wandeling door de Strabrechtse Heide gelopen tijdens een mistige koude winterdag waardoor we alleen een paar mistige foto's hadden. Deze wandeling hebben we opnieuw gelopen tijdens een schitterende zonnige dag. Prachtige foto's, een nieuwe en uitgebreide beschrijving en een nieuwe track. Geniet met ons mee. Bekijk de wandeling.

  02-01-2014
 

Eén van onze goede voornemens die voor 2014 op onze lijst stond was het repareren van het Google Maps kaartje bij de wandeling. Doordat Google een wijziging had doorgevoerd werkte het oude kaartje niet meer. We hebben tijdelijk een ander kaartje met minder mogelijkheden geplaatst. Intussen is die weer vervangen door het bekende kaartje welke ook uitgeprint kan worden als u niet in het bezit bent van een GPS, of als referentie meegenomen kan worden.

  30-12-2013
 

Het is net na de kerstdagen in 2013. We willen even wat beweging en lekker uitwaaien. Daarvoor zijn we naar het Limburgse Grubbenvorst gereden. In dit mooie landschap vol met vriendelijke mensen hebben we een heerlijke wandeling gemaakt die we u van harte kunnen aanbevelen. Bekijk deze wandeling.

  27-12-2013
 

Voor de Kerst nog even weg. Zeeland, we gaan naar Middelburg. En wat een geweldige plaats om heerlijk door de straatjes te slenteren, wat winkeltjes te bekijken en een terrasje te pikken. Na een heerlijk dinertje in een van de vele restaurantjes gaan we de stad weer te verlaten. Bekijk deze wandeling.

  22-12-2013
 

 

  05-12-2013
 

We hebben onze GPS wandeling Uden Bedafse Bergen opnieuw uitgezet, omdat de carpoolplaats vervallen is en ziekenhuis Bernhove heel mooi en groots op die plaats is gegroeid. Bekijk deze wandeling.

  01-12-2013
 

Na een lange tijd weer eens terug op de Veluwe voor een wandeling van 17 km. Een GPS wandeling door een van de mooiere gebieden die Nederland rijk is: het Kootwijkerzand bij Kootwijk. Het Kootwijkerzand is de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Wat een mooie wandeling is dit geworden. Bekijk de wandeling.

  26-11-2013
 

Intussen is het gelukt om een basiskaartje met de verschillende tracks te tonen. Waar we nog aan werken is het tonen van de afstanden van de verschillende tracks. Daar moeten we het e.e.a. voor uitzoeken, wat de nodige tijd kost. Als er iemand is die een prachtig Google Maps kaartje kan maken met PHP door een GPX file te lezen dan houden we ons aanbevolen.

  23-11-2013
 

Het is sommige bezoekers van onze website al opgevallen: Het overzicht kaartje bij de wandeling laat geen track en waypoints meer zien. Dat komt doordat Google een wijziging in Google Maps heeft aangebracht. We waren hiervan op de hoogte maar omdat Google ook aangegeven had te verwachten dat het kaartje nog steeds goed zou worden getoond hebben we het even aangekeken. Helaas, wat nu moeten we toch aan de slag om een aantal wijzigingen door te voeren zodat het kaartje weer goed te bekijken is.

  15-11-2013
 

We hebben onze wandeling "Bolle Akkers" bij Aarle-Rixtel aangepast met een tweetal nieuwe tracks van 12 en 18 km. In het herfstvakantie waren we te gast op mini-camping Aldörrum en hebben we opnieuw genoten van deze fraaie omgeving. Bekijk de aangepast wandeling.

  09-11-2013
 

Vet. Heel vet, deze wandeling bij Udenhout! Dat zeg ik omdat de lemige grond bij dit natte najaarsweer zo glibberig is, dat we vooral op moeten letten om niet uit te glijden. De plassen op de paden dwingen ons om langs de randen van de bermen te schuiven. Gaandeweg trekken we ons weinig meer aan van die plassen. Het blijkt dat we nauwelijks wegzakken. Dat kunnen de waterdichte wandelschoenen best aan. Bekijk deze wandeling.

  08-11-2013
 

We hebben 4 wandelingen die we vanaf mini-camping Aldörrum in Aarle-Rixtel hebben gelopen gecombineerd in één beschrijving. De wandeling gaat door de mooie natuurgebieden De Biezen en de Grotesche heide, in elk jaargetijde een prachig gebied om te gaan wandelen. Bekijk deze wandeling.

  06-11-2013
 

Onze herfstvakantie brachten we door op mini-camping Aldörrum in Aarle-Rixtel. We hadden in de omgeving van Aarle-Rixtel al een aantal wandelingen liggen, maar toch hebben we weer een aantal nieuwe paden ontdekt. Ook de goede kennis van Carl en Gerda van de omgeving hebben er mede voor gezorgd dan we een week heerlijk hebben kunnen wandelen. Direct vanaf de camping. Bekijk ons sfeerverslag.

  03-11-2013
 

We hebben onze wandeling bij Liempde uitgebreid met een extra track. Ook de beschrijving is weer helemaal actueel. Een mooie wandeling die we u van harte kunnen aanraden. Bekijk deze wandeling.

  20-10-2013
 

Als je een keer een midweek helemaal weg wilt zijn, dan bieden de Ardennen in België eindeloos veel mogelijkheden. We zijn al op heel veel plaatsen geweest, maar nu gaan we helemaal naar het zuiden naar Virton, tegen de Franse grens. Het verblijf in de Vallée de Rabais krijgt zelfs een Frans tintje omdat de toeristische omgeving van Virton tot over de Franse grens rijkt. Wij hebben voor jullie een boswandeling uitgezet, die – zoals de naam al zegt – een Bon Lieu zal zijn. Het is echt in het bos, heuvelig, ja, een constante klim van 5 km heen en natuurlijk ook weer een flinke daling. Maar vergis je niet er zitten in de tweede helft toch nog enkele venijnige klimmetjes. Bekijk de wandeling.

  10-10-2013
 

De Krickenbecker Seen zijn vier door turfwinning ontstane meren in Nettetal, Noordrijn-Westfalen (D). De huidige vorm kregen de meren tussen de 16e en 19e eeuw, naast de turfwinning, door de stroming van het riviertje de Nette. In 1938 werden de meren tot beschermd natuurgebied verklaard. Het gebied is prima geschikt voor een fraaie wandeling door de natuur en langs het water. Bekijk deze wandeling.

  05-09-2013
 

We vieren ons 27-jarig huwelijksfeest met een weekendje weg. We kiezen voor het waterrijke gebied Weerribben - De Wieden waar we een prima onderkomen vinden bij B&B t' Kiepenöst. Vandaaruit gaan we waterrijke Giethoorn verkennen. We lopen over smalle paden langs schitterende huizen, komen honderden bruggetjes tegen, fotogenieke plekken en nog veel meer. We maken een schitterende wandeling die we iedereen van harte kunnen aanbevelen. Bekijk deze wandeling.

  04-09-2013
 

Als je midzomer een mooie wandeling wilt gaan maken in de heuvels van Klein Zwitserland in Zuid-Limburg, dan is het prettig als het klimmen en dalen mooi verdeeld is over de tijd. Dan willen we een mooie startplaats, en onderweg een prettig terras, dat een beloning is voor de gedane klim.

Dus starten we even buiten Epen, gaan door het dal van de Geul. Een betoverend riviertje, met de Heijmansgroeve als geologisch hoogtepunt. Daarna volgt een gestadige klim tot het Bovenste Bos. De eerste drie kwartier klimmen we 75 meter. We worden beloond met een overweldigend zicht op het kasteeltje van Beusdael in Plombières. Dan volgt over de volgende twee kilometer een klim van 100 meter. Eenmaal boven het bos pauzeren we bij De Smockelaer, waarna een gestadige afdaling volgt met voor ons uit de mooiste uitzichten tot in Epen. Het venijnig klimmetje aan het einde vertelt aan onze kuitspieren dat we in Limburg zijn. Bekijk deze wandeling.

  28-08-2013
 

Gelukkig worden we door de wandelaars van onze wandeling regelmatig geattendeerd op problemen/veranderingen in onze routes. Vaak stuurt men dan de tracklog op zodat we precies kunnen zien waar de problemen liggen en hoe er omheen gelopen kan worden. De afgelopen dagen hebben we 3 van onze wandelingen aangepast.

Mocht u ook een onvolkomenheid in één van onze GPS wandelingen tegenkomen. Geef dit dan door per email en stuur mogelijk de tracklog van uw GPS mee. Bij voorbaat onze hartelijke dank.

  26-08-2013
 

We hadden al eerder enkele mooie wandelingen uitgezet in dit unieke natuurgebied rond Griendtsveen - Helenaveen. Staatsbosbeheer constateerde dat er enige verdroging ontstond en is daarom het waterpeil gaan aanpassen. Daardoor zijn er enkele bruggen verwijderd en zijn de publieke paden rondom het gebied gelegd. Toch hebben we – zeker in het droge seizoen – enkele paden gevonden die toegankelijk zijn voor ons publiek. Gelukkig hebben we een bevriend lokaal gezinnetje bereid gevonden om ons de weg te wijzen. En wat heerlijk om met een kenner door het gebied te lopen en zo de mooiste plekjes te kunnen ontdekken. Bekijk deze wandeling.

  24-08-2013
 

Op een bloedhete dag in juli zijn we uitgenodigd voor een verjaardag in Maarssen. Maar voordat we aan de koffie en gebak gaan beginnen besluiten we om de benen even te strekken. We kiezen een wandeling bij Lage Vuursche uit die om kasteel Drakensteyn gaat. Een fraai bosgebied waar je heerlijk kunt wandelen. En heb je daarna dorst of honger: in Lage Vuursche kun je genieten van een grote hoeveelheid restaurants en terrassen. Bekijk deze wandeling.

  15-08-2013
 

De Mechelse heide bij Maasmechelen (B), met hoogteverschillen van 50 meter, is een prachtig wandelgebied. We lopen vandaag een korte route van 11 km waarbij we veel stil staan om te genieten van de omgeving en de natuur. Veel vlinders, zandbijen en sprinkhalen kruizen ons pad. Op het hoogste punt van deze wandeling hebben we een vrij uitzicht over de omgeving. Schitterend gewoon. Bekijk deze wandeling.

  12-08-2013
 

Op de terugweg van Rügen naar Nederland gaan we een paar dagen op bezoek bij familie in Moritzburg (D). Dit mooie plaatsje onder Dresden is een prima uitvalbasis voor een wandeling. Er is veel natuur in de nabije omgeving, evenals een aantal meren en kastelen. Zo leren we de geschiedenis van Moritzburg en omgeving kennen. Bekijk deze wandeling.

  11-08-2013
 

De Nonnensee is een ondiep meer in de gemeente Bergen auf Rügen op Rügen (D). Rond 1859 heeft men geprobeerd om het meer leeg te pompen om er landbouwgrond van te maken. Rond 1970 stond er bijna geen water meer in het meer. Toen in 1993 het gemaal defect was stroomde het meer weer vol. Na overleg tussen de instanties besloot men het gemaal niet meer te repareren. Intussen is de Nonnensee een rui- en pleisterplaats voor een grote verscheidenheid van vogels geworden. Een ideale plaats voor het spotten van vogels. Bekijk deze wandeling.

  10-08-2013
 

Voor deze wandeling gaan we naar het eiland Ummanz. Ummanz is een eiland met idyllische vissersdorpjes en een ongerepte natuur. Op het kleine zustereiland van Rügen (D) in de Oostzee vinden vakantiegangers een bijzondere sfeer die wordt gekenmerkt door rust, stilte en ontspanning. De wandeling gaat over rustige (betonnen) paden. Onderweg heeft u veel mogelijkheidheden om reeën en herten te spotten. Het terrein is wijds met veel fraaie vergezichten. Bekijk deze wandeling.

  08-08-2013
 

We krijgen van Toerisme Brecht een uitnodiging om een GPS rondwandeling uit te zetten in en rond Brecht (B). Op een tropische dag in de warme zomer van 2013 gaan we op pad. Brecht is een plaats in de Belgische provincie Antwerpen. Tijdens de wandeling doen we ook het Marum aan, een mooi stukje natuur buiten Brecht. Bekijk deze wandeling.

  06-08-2013
 

We krijgen van de VVV een uitnodiging om een rondwandeling uit te zetten in Gooreind (B). We combineren 2 routes in 1 en gaan onder zeer zomerse omstandigheden op pad. Onderweg leren we het één en ander over de interessante geschiedenis van Gooreind. We lopen over het oude Domein van Koch en nemen een kijkje in de mooie tuin van het vroegere domein van de zusters Franciscanessen. We komen onderweg 2 Mariagrotten tegen. Bekijk deze wandeling.

  05-08-2013
 

We krijgen van de VVV een uitnodiging om een rondwandeling uit te zetten in Kapellen (B). Start in het Centrum of vanuit het Station. Het is midzomer, goed wandelweer en er is veel schaduw. Ondanks dat we vele huizen zien en we niet echt door natuurgebieden wandelen zien we heel veel groen. Veel bomen en goed verzorgde tuinen. Een plezier om hier rond te dwalen.

We zien herinneringen aan bekende kapellenaren, de spoorlijn van Antwerpen naar Nederland, het militaire spoorlijntje langs het Fort. Voorbij het poloveld en de manege zien we de Lievenskapel, Scoutinggebouw en begraafplaats. Bekijk deze wandeling.

  04-08-2013
 

Wat gletschers uit de vorige ijstijd met een landschap kunnen doen. We maken in onze vijfde beschrijving van onze wandelingen op Rügen een rondje om de Tetzitzersee. Een rustig wandelgebied waar je bijna niemand tegen komt, alleen een ander Nederlands stel. Onderweg komen we verrassende dorpjes, een renovatie van een oude boot en zelfs een Wartburg tegen. Bekijk deze wandeling.

  03-08-2013
 

We krijgen van de VVV een uitnodiging om een rondwandeling uit te zetten in de buurt van Brecht en Wuustwezel (B). Vanuit en rondom Brecht heeft Rob een wandeling uitgezet. Wij gaan slechts het korte stukje rond ’t Marum volgen.

Dit voormalig militair oefenterrein is nu opengesteld voor wandelaars. Het is mogelijk om door het gebied te wandelen, maar tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juni is het gebied gesloten. De natuur in Het Marum is nooit verstoord geweest en sporen gaan nog terug tot de Middeleeuwen. Dit is ook het grootste leefgebied voor adders. Het is midzomer, dus ook de bermen tonen ijverig hun gekleurde begroeiing. Fantastisch. Bekijk deze wandeling.

  02-08-2013
 

Ons sfeerverslag van onze vakantie op het eiland Rügen in Duitsland is klaar. Een prima vakantiebestemming met veel mogelijkheden om de omgeving te voet te verkennen. Bekijk het sfeerverslag.

  01-08-2013
 

Onze vierde wandeling van onze zomervakantie ging naar het eiland Hiddensee op Rügen (D). Een schitterend eiland van 16 km lang en 3,5 km breed. Je kunt er alleen met een boot naar toe en op het eiland is geen autoverkeer mogelijk. We maakten een wandeling door het ruige noordelijke gedeelte bij Kloster. Een afwisselende wandeling met een zeer gevarieerde natuur en prachtige vergezichten. Een wandeling die we u van harte kunnen aangevelen. Bekijk deze wandeling.

  29-07-2013
 

Tijdens deze wandeling zijn we naar de badplaats Prora op op het eiland Rügen gegaan. Een bijzondere stad met een bijzonder badhotel. In Prora werd vanaf 1936, in de nazi-tijd, een gigantisch badhotel gebouwd voor het Kraft durch Freude-project. Dit gebouwencomplex, dat grotendeels leegstaat en vervallen is tot ruïne, is eigendom van het Duitse ministerie van Financiën. Het complex was ooit ruim 4,5 km lang maar is intussen gedeeltelijk vervallen. Een speciale en soms enigszins lugubere wandeling. Bekijk deze wandeling.

  28-07-2013
 

Na het verkennen van het Jasmund Nationaal Park hebben we deze keer de rand van het gebied bij Lohme verkend. We hebben een kijkje genomen bij het plaatselijk Krijtmuseum en genoten van de fraaie natuur, de vele vergezichten en de mooie bossen van het eiland Rügen (D). Bekijk deze wandeling.

  27-07-2013
 

Het is zomer. Strak blauw. Normaal zoeken de gasten op het terras de zonnige stoelen op; maar nu zijn alleen de schaduwrijke plekken bezet. Zo on-Nederlands. Maar de stad Gouda brengt ons helemaal terug in de sfeer van kaas, kaarsen en pijpen. Maar ook de kerken, glas-in-lood, bruggetjes en grachten schreeuwen om aandacht. Prachtige geveltjes, oude boten, de molen aan de Hollandse IJssel: dat is Holland. Duitsers, Zweden, Fransen, Tukkers, en ook wij, nemen alles in ons op. Dierbare herinneringen aan een mooi land, òns land.

Steeds keren we terug naar de Markt met het buitengewoon aantrekkelijke stadhuis en de gezellige terrasjes. Mensen paraderen in de meest zomerse kleding; korte rokjes weer. Fietsers rijden kriskras over het plein. Parkeerwachters waarschuwen de bestuurder van een bestelbusje, dat parkeren niet mag. Lossen wel. De meisjes van ’t Kruitvat zitten op de trap van een ijsje te genieten. Leonoor drinkt voor het eerst sinds jaren een pilsje. Tegen de dorst.

Gouda heeft en geeft een geweldige indruk op een zomerse dag….. Bekijk deze wandeling.

  22-07-2013
 

De Schotse Borders, dat is het gebied ten zuiden van Edinburgh en ten noorden van de Engelse grens, is niet zo ruig en verlaten als het noordelijke deel van Schotland. Dat is hoger en ruiger, daar regent het meer.

Vandaag gaan we wandelen langs de kust. Bij St Abbs. Om er te komen is het drie kwartier rijden. Daarom geven we ook een track aan over Lammermuir Hills dat zo mooi is, dat je dat niet mag missen en waardoor de rit zeker moeite waard wordt. Een prachtige wandeling! Bekijk deze wandeling.

  21-07-2013
 

Het Nationaal Park Jasmund is een nationaal park op het schiereiland Jasmund, deel van het eiland Rügen in deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren in het noordoosten van Duitsland. Het nationaal park is met 3003 ha het kleinste van Duitsland. Het is bekend van de hoge krijtrotsen aan de Oostzee. Het grote beukenwoud dat middels het nationaal park beschermd wordt, is in juni 2011 opgenomen in de lijst van werelderfgoed van de UNESCO als onderdeel van het grotere geheel van oude beukenbossen van Duitsland. Een schitterend park om doorheen te wandelen. We hebben een viertal wandelingen voor u gecombineerd in 1 beschrijving. Bekijk deze wandeling.

  19-07-2013
 

Vandaag een combinatie van een autorit met enkele wandelingetjes in de buurt van Jedburgh (Schotland). Nou ja, flink naar boven, maar toch, geen grote afstanden. Het thema is Sir Walter Scott. Precies, de schrijver van Ivanhoe, van The Bride of Lammermoor, waar Donizetti weer de opera Lucia di Lammermoor van maakte. Tot waanzin gedreven en bloedig vermoord. Gezellig. Overal waar we komen in Zuid-Schotland zullen we monumenten en herinneringsplaten van deze schrijver tegenkomen. Bekijk deze wandeling.

  17-07-2013
 

Een hele bijzondere wandeling in het zuiden van Schotland. We zitten 10 km ten noorden van de grens tussen Schotland en Engeland: de Schotse Borders. Vandaag gaan we, zoals beloofd, een dag besteden aan Jedburgh. We zien Duitse bussen op het parkeerterrein bij de VVV, we zien toeristen op zoek naar koopjes in de vele winkeltjes en op de terrasjes staan de grote potten bier. Niet vermoeiend. Kopje koffie onderweg, winkeltjes kijken, stukje langs het riviertje en de attracties bezoeken. Een leuke dag. Bekijk deze wandeling.

  16-07-2013
 

We krijgen van de VVV een uitnodiging om een rondwandeling uit te zetten in Wildert in België, gelegen tussen Essen en Kalmthout. Een wandeling aan de rand van de Kalmthoutse Heide, maar ook door het mooie coulissenlandschap ten oosten van Wildert. We gaan u verrassen. Zo mooi! Bekijk deze wandeling.

  15-07-2013
 

Een hele bijzondere wandeling in het zuiden van Schotland bij Jedburgh. We zitten 10 km ten noorden van de grens tussen Schotland en Engeland: de Schotse Borders. Een gebied met mooie glooiende hellingen, kale natuurgebieden, mooren en mooie dorpjes in de dalen verstopt tussen alle variaties groen. Vooral leeft hier overal de geschiedenis en de cultuur. Bekijk deze wandeling.

  14-07-2013
 

De afgelopen weken zijn we op vakantie geweest. In Duitsland hebben we 12 GPS wandelingen gelopen, in Schotland 4 en in Belgie 1. Deze 17 GPS wandelingen gaan we de komende weken uitwerken en op onze website plaatsen.

  13-06-2013
 

Tijdens onze vijfde wandeling in De Brenne (Fr) zijn we naar een kalksteengroeve bij Oulches geweest. Een stukje historie wordt gecombineerd met een schitterende natuur. Hier kun je b.v. verschillende soorten orchideeën vinden. Zo blijft het genieten in De Brenne. Bekijk deze wandeling.

  01-06-2013
 

Tijdens onze vierde wandeling in De Brenne (Fr) lopen we een mooie wandeling van 16 km rondom het leuke stadje Ruffec. Veel natuur en prachtige vergezichten onderweg. Bekijk deze wandeling.

  27-05-2013
 

De derde wandeling in De Brenne bracht ons bij het rustige plaatsje Prissac (Fr). De wandeling gaat door een glooiend gebied met veel vergezichten. We combineren deze wandeling met een bezoekje aan een klein maar leuk museum, Les trois musées. Bekijk deze wandeling.

  26-05-2013
 

Ook de tweede wandeling in het schitterende natuurgebied De Brenne (Fr) is klaar. Een leuke wandeling ten noorden van Rosnay met een bezoekje aan een tweetal vogelkijkhutten. Geniet mee. Bekijk deze wandeling.

  25-05-2013
 

Waar kun je beter het wandelen combineren met het genieten van een prachtige natuur dan in De Brenne in Frankrijk. Vogels, vlinders, reptielen, insecten en schitterende visvijvers met dito vergezichten. We zijn dit jaar teruggeweest naar De Brenne om 5 nieuwe GPS wandelingen uit te zetten. De eerste is nu klaar. Geniet mee. Bekijk deze wandeling.

  24-05-2013
 

We hebben al veel langs de Dommel gewandeld, maar dit is de ABSOLUTE TOPPER! Zo mooi, zo groen, zo verrassend en ongerept. In België, bij Peer, drie kwartiertjes rijtijd. Alex heeft hier al eens eerder een route gevolgd, maar dat was in het kale voorjaar. Nu eind mei, verlengen we deze wandeling tot 14 km en brengen een bezoek aan het mooie plaatsje Peer. Bekijk deze wandeling.

  20-05-2013
  Langs bunkers, stellingen, loopgraven en kazematten bezien we wat deze verdediging van de Grebbeberg heeft betekend. Bekijk deze wandeling.

  19-05-2013
 

We zijn net terug van een korte vakantie in het natuurgebied De Brenne (Fr). Vorig jaar hebben we in dit natuurgebied 9 GPS wandelingen uitgezet, nu hebben we er nog eens 5 GPS wandelingen gelopen die we de komende dagen gaan uitwerken. U kunt intussen al vast genieten van ons sfeerverslag. Lees het sfeerverslag.

  06-05-2013
 

Waar kun je beter gaan wandelen dan rondom Wageningen op 5 mei. Naast een schitterende omgeving met dito vergezichten, veel afwisselen, mooie natuurgebieden, verrassende paden en een stukje cultuur, kun je dan ook genieten van de bevrijdingsfeesten. We hebben deze fraaie mix samengevat in een pittige wandeling van 27 km. Bekijk deze wandeling.

  04-05-2013
 

Het doel van ons weekendje weg is Hannoversch Münden (D), tegenwoordig Hann. Münden, wordt ook als Hannmünden uitgesproken. Een middeleeuws idyllisch plaatsje voorbij Kassel in Duitsland. Ontdekkingsreiziger Freiherr von Humboldt noemt het zelfs één van ’s-werelds mooiste plaatsen. Wauw! Nou zijn we benieuwd. Bekijk deze wandeling.

  03-05-2013
 

Het is een uitdagend park bij Kassel (D) – op driehonderd kilometer van Eindhoven. Samen met Hannoversch Münden een prima doel voor een weekendje weg. We hebben een goede reden, maar elke smoes is de moeite waard om ernaartoe te gaan.

Slechts 7 km, dubbel zo zwaar vanwege de constante klim van 300m; we hebben er een hele middag aan besteed. Wat een uitzichten! Schitterende waterwerken en wat een prachtige tuin, een landschapspark van tweehonderd jaar oud. Nu nog steeds is het een verrassend geheel voor de bezoekers. Op zondag- en woensdagmiddag klateren de watervallen, stromen de trappen over en worden de beekjes overvoed met snelstromend water; op andere tijden is het rustiger, maar toch even romantisch. Bekijk deze wandeling.

  19-04-2013
 

We hebben onze nieuwe wandeling door het Oleftal, Hellenthal in de Eifel toegevoegd aan de wandelingen die we vorig jaar al gelopen hadden. U kunt nu kiezen uit een mooie verzameling wandelingen door dit fraaie dal. Bekijk deze wandeling.

  18-04-2013
 

In maart 2012 waren we al eens te gast bij Vakantieparadijs Heidehof in de Eifel. We waren toen vroeg (maart) in het seizoen waardoor de narcissen in het Olaftal nog niet in bloei stonden. Dit jaar waren we precies een maand later (april) weer terug bij Heidehof. Maar door de lange en koude winter van 2013 was de natuur nauwelijks verder dan vorig jaar een maand eerder. We hebben daarom zo lang mogelijk gewacht met een bezoekje aan de narcissen en eerst een wandeling om de Oleftalsperre gemaakt. Bekijk deze wandeling.

  07-04-2013
 

Het leek wel de eerste lentedag na de koude maart maand in 2013. We zijn teruggegaan naar de Nationaal Park De Meinweg waar we al eerder een wandeling hadden uitgezet. Deze keer hebben we er een stukje Roerdal bijgedaan. Zo kom je tijdens deze wandeling een grote variatie natuur, paden en veel fotogenieke punten tegen. Bekijk deze wandeling.

  03-04-2013
 

Wat een heerlijke dag om te wandelen. Strakke zon, maar wel een frisse wind. Muts op dus. We gaan een wandeling in Lierop herzien. Geweldig! Het is voor ons de derde keer dat we hier een ree zien. Bijna een garantie dus. Het drassige stukje in de Vlerken is maar heel kort, maar ABSOLUUT waard om door te zetten!

Parkeren in het bos. We gaan langs de rand van de Strabrechtse Heide en door de Lieropse Bossen naar Lierop bij de Kerk om een pannenkoek te lunchen. Daarna vervolgen langs de prachtige huizen op de Boomen naar 't Oetert en de Vlerken. Wat een wilde weelde! ..... en door het open terrein terug. De tracks zijn weer helemaal op orde. Gaan en doen! Bekijk deze aangepaste wandeling.

  30-03-2013
 

We zijn op een koude en bewolkte goede vrijdag een kijkje gaan nemen op de Kinderdijk. In een korte wandeling van 8 km krijg je een mooi beeld van de 19 molens die hier staan. Een prachtig fotogeniek gebied waar je rustig doorheen moet lopen. Honden zijn niet toegestaan op deze wandeling. Bekijk de wandeling.

  21-03-2013
 

De lente wil maar niet aanbreken. Toch zien we dat iedereen weer zin heeft om naar buiten te trekken. De twee lezingen die we deze week gegeven hebben trokken ruim 75 geinteresseerden. Met vaak leuke reacties:

Ik heb de moeite genomen om vandaag vanuit Velsen naar Weert te komen voor je lezing. Ik vond het de moeite waard, dank daarvoor. Helaas kon ik door tijdgebrek niet meedoen met de korte wandeling na afloop. Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik nu precies zal aanschaffen maar ben wel aardig door je op weg geholpen. Overigens kom ik bij je uit via de site van camping "En Campagne" in Frankrijk. Daar gaan we in juni heen en ik denk dat wel wel die twee GPS wandelingen van je gaan lopen.

En.....petje af voor dit vrijwilligerswerk en jullie mooie site!"

  09-03-2013
 

Door de week prachtige dagen, in de weekenden kou en regen. Het valt niet mee om een nieuwe wandeling uit te zetten. Toch zijn we druk bezig: met het voorbereiden van een aantal workshops en het bijwerken van de website. We maken gebruik van Google Maps voor onze kaartjes waarbij we onlangs van Google te horen hebben gekregen dat onze code moesten aanpassen omdat de methode die we tot nu toe gebruikten uitgefaseerd gaat worden. Klinkt simpel maar kost al snel de nodige dagen. Het kaartje op onze hoofdpagina hebben we al aangepast. De kaartjes bij de wandelingen moeten nog, wat ook een hele klus zal zijn. We hopen hiermee klaar te zijn als straks de mooie wandeldagen weer gaan aanbreken. 

  10-02-2013
 

We zijn de laatste maanden bezig met het aanpassen van een aantal oudere wandelingen. Gelukkig worden we regelmatig door onze wandelaars getipt dat er bv een golfbaan midden in een route is aangelegd. Dat was ook het geval bij onze route Witven-Strabrechtse Heide-Beuven-Starven en Keelvennen. Deze route hebben we intussen weer helemaal actueel gemaakt. Bekijk de wandeling.

  05-02-2013
 

Het regent. Het weer is slecht, maar binnen blijven zitten is ook slecht. We hebben enkele opmerkingen ontvangen over de wandeling bij Spoordonk. Daarom gaan we die wandeling herzien. Bekijk de aangepaste wandeling.

  03-02-2013
 

Bij het wandelen gebruiken we doorgaans een track. De meest eenvoudige manier om met de GPS te wandelen. Maar bij het fietsen wordt er vaker gebruik gemaakt van een route. Daarover kregen we dan ook steeds meer vragen. En na het lezen van alle documentatie die we konden vinden hadden we meer vragen dan antwoorden. Daarom een aantal routes uitzet rondom huis, de Montana op de mountainbike gemonteerd en vele rondjes gereden. Wat gebeurd er als we, wat als.... En na heel veel rondjes kregen we goed in de gaten hoe de Montana met een route omgaat. Eigenlijk moeten we dat ook even test met andere modellen. Maar daar hadden we vandaag geen tijd meer voor, ook hebben we niet voor elke GPS een steuntje. Maar u kunt zelf een eigen test opzetten. Gewoon om te achterhalen hoe de GPS reageert. We hebben onze ervaringen met de Montana even voor u op een rijtje gezet. Lees ons review.

  26-01-2013
 

Het is te glad om volop nieuwe wandelingen uit te zetten. We wachten daarop op wat beter weer. Terwijl de sneeuw, hagel en regen tegen de ramen klettert hebben we wel tijd om ons verder te verdiepen in de theorie achter de GPS, een goed GPS boek te lezen of het bekijken van GPS instructie video's. We hebben een mooi overzicht voor u gemaakt. Lees mee.

  14-01-2013
 

Eind december 2012. Een weekje naar Terschelling met de kerst. Lekker uitwaaien en het eiland verkennen. Ik had een tweetal wandelingen gepland, maar het werd een fietstocht van zo’n 44 km. Op Terschelling staat altijd wind. Tijdens de boottocht zag we op een scherm staan ”op Terschelling kennen we geen slecht weer, wel slechte kleding” en dat klopt dus ook. We hebben op Eerste Kerstdag een uitstapje gemaakt naar de zeehonden. Een speciale ervaring. Bekijk deze fietstocht.

  12-01-2013
 

In de Kasteeltuin van Kasteel Geldrop is in 2012 een insectentuin gereedgekomen met daarin een insectenhotel. Hierdoor hebben we onze bestaande wandeling door de Kasteeltuin uitgebreid met een rondje door de Baron z'n Hof en de nieuwe Insectentuin. IVN-Geldrop probeert om medio 2013 ook een blotenvoetenpad in te richten. Hierdoor wordt de kasteeltuin nog gevarieerder. Geen lange wandeling, maar wel een hele mooie waar je langzaam van moet genieten. Bekijk de wandeling.

  06-01-2013
 

We starten deze wandeling in het Duitse Brüggen met het bekijken van een aantal bezienswaardigheden. Daarna gaan we langs de rivier de Swalm richting de Nederlandse grens. Als we verder van Brüggen komen wordt de natuur steeds minder gecultiveerd. Wel blijven de paden steeds breed en goed begaanbaar. Dat biedt ook kansen aan mensen die met een scootmobiel deze route willen volgen. Bekijk deze wandeling.

  08-12-2012
  Voor sommige steden is het niet nodig om een stadswandeling uit te zetten. Zo is Leiden een historische plaats die in de kern in omvang en hoeveelheid altijd en alom goed is voor goud. Waar je ook loopt, slentert of kuiert. Hier hoef je niet te rennen. Juist die rustige tred, handen op de rug, tijd zat. Alles ligt dicht bij elkaar. Waar je ook kijkt overal zie je historische huizen, gebouwen, grachten, bruggen, hofjes, bootjes, musea, terrasjes en sfeervolle horeca. Bekijk deze wandeling.

  02-12-2012
 

We werden geattendeerd op een nieuwe GPS app voor de iPhone/Ipad. Die hebben we de laatste dagen eens uitgetest. Omdat we alleen de beschikking hadden over een iPad wifi konden we niet alles uittesten, maar toch een goed beeld van de app krijgen. Langzaam komen er steeds meer nuttige apps voor smartphones beschikbaar, en hebben ook steeds meer mensen een smartphone. Vergeleken bij de oude vertrouwde Garmin kaarten zijn de smartphone apps zeer betaalbaar. We verwachten dat ze de oude vertrouwde outdoor GPS-en de komende jaren steeds meer zullen verdringen. Lees de review.

  29-11-2012
 

Goede Avond,

Allereerst mijn complimenten voor jullie fantastische site. Ik heb inmiddels de smaak van het wandelen goed te pakken. Vandaag liep ik de wandeling over de Kalmthoutse Heide. Geweldig. Wel heb ik de wandeling van 10 km een beetje verbouwd, zodat het er bijna 14 zijn geworden. Ik ben rond het Stappersven gelopen. Ik stuur de track er bij.

MVG, Ad Herweijer

We hebben intussen de track van 14 km toegevoegd aan de wandeling. Ad bedankt voor het insturen.

  04-11-2012
 

Een mooie oktoberdag. Fijn om er weer eens op uit te gaan. We gaan weer eens wat dichter bij huis wandelen. In het Leenderbos om precies te zijn. In dit gebied zijn we al vaker geweest. De wandeling is 11 km lang. Wat een dag om er op uit te gaan. Het belooft een mooie herfstwandeling te worden, en dat wordt het ook met veel paddenstoelen. Bekijk deze wandeling.

  30-10-2012
 

We hebben een aantal aanpassingen aan onze webisite gedaan. Mocht u problemen ondervinden of foutmeldingen krijgen dan vernemen we dat graag zodat we de problemen kunnen oplossen.

  30-10-2012
 

De Manteling van Walcheren strekt zich uit vanaf Domburg tot de Veersegatdam. Het is een uniek natuurgebied dat bestaat uit strand, duin, binnenduinrandbossen, vroongebieden en diverse waterpartijen. De totale grootte is ca. 750 ha. Het gehele gebied valt onder de beschermde status van de Natuurbeschermingswet. We lopen deze wandeling van Oostkapelle naar Domburg en terug. Een zeer fraaie en interessante wandeling. Bekijk deze wandeling.

  29-10-2012
 

Oranjezon is een Nederlands natuurgebied van circa 400 hectare op het Zeeuwse Walcheren nabij Vrouwenpolder. Tot 1995 was het in gebruik als waterwingebied. Het gebied voorzag Middelburg en later Walcheren van drinkwater; een open waterwinkanaal werd hiertoe in het kader van de werkverschaffing gegraven. Bekijk deze fraaie wandeling.

  27-10-2012
 

Tussen 23 oktober 0.00 uur en 24 oktober 21.00 uur heeft er malware op onze website gestaan. Toen we hierop door Google op geattendeerd werden hebben we deze malware direct verwijderd en al onze passwords veranderd. Het kan zijn dat dat deze malware op uw PC is geinstalleerd als u onze website tussen de 23 en 24 oktober bezocht hebt. Maakt u bij het browsen gebruik van Google Chrome dan heeft u waarschijnlijk op tijd een waarschuwing gekregen. Van andere browsers weten we dat niet zeker. Voor de zekerheid willen we u adviseren om uw PC te controleren op malware. Dat kan door uw antivirus pakket de PC te laten scannen. De komende tijd controleren we onze website regelmatig op malware. 

  23-10-2012
 

In voorbereinding op onze workshops hebben we vandaag onze eerste Geocache gedaan. Een multi-cache door het landschap van Zeeland. Nadat we alle vragen beantwoord hadden, waarbij we met de auto van dorpje naar dorpje moesten rijden voor de antwoorden, konden op zoek naar cache. Na even zoeken, en gebruikmakend van de hint, hadden we onze eerste cache gevonden. Goede oefening om ook Geocachers op weg te helpen.

  20-10-2012
 

Zo nu en dan lopen we een wandeling na, vaak nadat we door andere wandelaars worden gewezen op veranderingen in de oorspronkelijke route. Zo is onze wandeling door de Weerterbergen helemaal vernieuwd: Soms is de wereld zo betoverend, dat het er eigenlijk niet toe doet wáár je wandelt. Deze eenvoudige boswandeling brengt ons tot aan de IJzeren Rijn, waarna even door zandduinen langs grafheuvels wandelen en weer terugkeren tot aan de parkeerplaats, waar we even pauzeren.

Hoe kunnen dezelfde bossen toch zo verschillend zijn? Bekijk deze wandeling.

  19-10-2012
 

We hebben onze pagina over het gebruik en installeren van OpenStreetMap (OSM) geheel vernieuwd. Een gebruiker attendeerde ons dat de website waarvan de kaarten gedownload kunnen worden aangepast is. Hierdoor was onze instructie niet meer goed bruikbaar. Intussen is alles weer Up2Date.

Ook hebben de Garmin GPS Gids aangeschaft. Een dik boekwerk van bijna 500 kleurrijke pagina's waarin alles rondom het gebruik van de GPS te vinden is. Een aanrader voor diegene die echt alles wil weten. U kunt ook kiezen voor het veel handzamere GPSwijzer waarin ook veel informatie te vinden is. Van de GPSwijzer komt begin volgend jaar een nieuwe versie uit. Daarvoor kunt u zich al inschrijven.

  09-10-2012
 

De Kalmthoutse Heide is een van de oudste beschermde landschappen en natuurreservaten van Vlaanderen. Voor het natuurbehoud is dit gebied van uitzonderlijk belang daar het een van de laatste echt uitgestrekte heidegebieden van de Antwerpse Kempen is. Dit is een schitternde wandeling die we iedereen van harte kunnen aanbevelen. Bekijk de wandeling.

  08-10-2012
 

We werden door Dienst Toerisme Kalmthout gevraagd om deze GPS route uit te zetten. Het is een combinatie van een tweetal routes. Hierdoor gaat het eerste gedeelte door de wijde omgeving van Kalmthout - Nieuwmoer en het tweede gedeelte door het Nederlands natuurgebied De Maatjes. Een afwisselende wandeling met fraaie vergezichten. Bekijk deze wandeling.

  25-09-2012
 

We krijgen van het Bureau Toerisme een uitnodiging om een Cultuurwandeling in Brasschaat om te zetten naar een GPS-wandeling. Dat doen we graag. Maar als we deze wandeling bekijken constateren we dat er vele mooie aanvullingen aan toe te voegen zijn. En zo maken we deze Cultuurwandeling, die gaat over de schilder Hendrik Luyten, monumenten, standbeelden onderweg maar ook over enkele kerken, een kapel en een grot. Maar wij vullen vooral een deel aan door rond te zwerven in het park rond het Kasteel; halverwege struinen we door een Speelbos. Bekijk de wandeling.

  20-09-2012
 

Het komt regelmatig voor dat we tijdens een workshop een GPS tegenkomen die helemaal verkeerd is ingesteld. Hiermee bedoelen we dat instellingen niet kloppen (noord boven ipv koers boven) of dat het menu's niet handig in elkaar zitten, waardoor de meest gebruikte functies bijna niet te vinden zijn. Door gebruik te maken van profielen kunnen deze problemen aangepakt worden. Profielen kunnen worden bewaard op de PC en teruggezet worden als de gebruiker niet meer weet welke instellingen verkeerd staan. Een nieuw profiel kan prima worden gebruik om te experimenteren. We hebben het op een rijtje gezet en voor elke model Garmin GPS-en onze standaard profielen bijgevoegd. Die kunt u zo op uw eigen GPS zetten. Lees verder.

  16-09-2012
 

We hebben vandaag weer een leuke en leerzame workshop gehouden. Ook tijdens deze workshop viel op dat veel mensen al enige tijd een GPS hebben maar er niet goed mee overweg kunnen. Gedeeltelijk komt dat door de vele mogelijkheid, verkeerde instellingen, niet goed weten hoe met Basecamp/Mapsource omgegaan moet worden, niet weten hoe de kaarten geladen moeten worden, en nog veel meer kleine en grote problemen. Een gedeelte van de workshop hebben we dan ook gebruikt om elke GPS goed in te stellen. Daarnaast hebben we naast theorie ook buiten een track en een route gelopen, waypoint gemarkeert, de triplog bekeken en de gebuikelijke handelingen geoefend.

We denken intussen over een speciale workshop om mensen die problemen hebben met hun GPS verder op weg te helpen. U hoort nog van ons.

Ook hebben een extra track van 14 km toegevoegd aan onze wandeling bij Bokt-Nuenen-Nederwetten-Hooidonk.

  13-09-2012
 

We hebben de laatste van de 9 wandelingen die we in De Brenne (Fr) gelopen hebben uitgewerkt. Zoals verwacht is het een mooi reis- en wandelverslag geworden. Bekijk het sfeerverslag met de wandelingen.

  10-09-2012
 

We krijgen van de VVV een uitnodiging om in een ongekend mooi en afwisselend landschap deze GPS-wandelingen uit te zetten nabij Nijlen in België, gelegen ten oosten van Lier. Het wordt een samenvoeging van het Fort-, Heide- en Vogelzangpad. We gaan u verrassen. Zo mooi! Het prettige van deze wandelingen is, dat ze zo dicht bij de bewoning liggen. Bekijk deze wandeling.

  29-08-2012
 

We hebben er bijna 8 jaar voor moeten wandelen. Gestart in september 2004 hebben op op 29 augustus 2012 onze 500-ste GPS wandelroute op www.gpswalking.nl gezet. Een mooie mijlpaal.

  24-08-2012
 

We brengen onze zomervakantie 2012 door op de kleine mini-camping van B&B Art de Vivre in Belabre (Frankrijk). Een aanrader als u eens het prachtige natuurgebied De Brenne wil gaan verkennen. Lees ons sfeerverslag waarin u ook de wandelingen kunt vinden.

  15-08-2012
 

We krijgen van de VVV een uitnodiging om een themawandeling uit te zetten in Putte in België, gelegen tussen Mechelen en Heist-op-den-Berg. Het thema betreft de Hoeven. Waarmee gezegd wordt dat we hier in het hart van een oude landbouwstreek gaan wandelen. Op onze beurt nodigen we u weer uit om met ons mee te gaan. We gaan u verrassen. Zo mooi! Bekijk deze wandeling.

  07-08-2012
 

De Heldense Bossen met zijn stuifzandheuvels, zijn een bijzonder stukje natuur. De dennen op de heuvels waren aanvankelijk gepland om te gebruiken in de mijnbouw. Heerlijke bossen waar je prima doorheen kunt struinen. Het bos is een klein beetje glooiend. Daarna gaat de route naar het historische Kessel met zijn Kasteel Keverberg, de gezellige terrassen en het prachtige uitzicht over de Maas.

Langs diezelfde Maas gaat de route weer terug naar Baarlo. Een pittige route van 24 km afwisselend over zandpaden en verharde, maar doorgaans rustige wegen. Onderweg kom je telkens weer een verrassing tegen in de vorm van een kruis, kapelletje of boerderij met een rijk verleden. Bekijk deze wandeling.

  03-08-2012
 

Het komt niet vaak voor dat we in de krant komen. Zeker niet 2 keer kort achter elkaar. Vorige week werden we benaderd door het Eindhovens Dagblad over onze Stadswandeling Helmond. Een leuk interview volgde. Lees het interview en alle andere bijdragen van InDePers.

  30-07-2012
 

In 2006 hebben we deze wandeling (Milheeze Stippelberg Rips) voor de eerste keer uitgezet. Onze wandelaars hebben ons doorgegeven, dat er enkele veranderingen zijn aan te brengen. Een vakantiepark is flink uitgebreid en dus lopen we tegen een hek aan, Natuurmonumenten heeft een stukje natuur afgesloten en we willen op meerdere parkeerplaatsen starten. Maar het belangrijkste is dat er een Natuurpoort Nederheide is bijgekomen. Een prettig rustpunt midden in het bos. Een nieuwe wandeling dus. Bekijk deze aangepaste wandeling.

  23-07-2012
 

Een verrassende en schitterende wandeling door de Biesbosch, door een gebied dat midden in een grote metaformose zit. Eeuwen geleden werd land gewonnen op de zee en de rivieren. De Biesbosch werd langzaam gepolderd. Tot in 1421 de St. Elisabethsvloed land weer teruggaf aan het water. Nu gaat het de andere kant weer heen. De polders worden weer wetland waardoor er grote spaarbekkens ontstaat waar bij hoog water in de rivieren tijdelijk water opgeslagen kan worden. Bekijk deze wandeling.

  21-07-2012
 

Wat kort nieuws: Onze wandeling bij Heist op den Berg in de Antwerpse Kempen hebben we voorzien van een aantal extra tracks. U kunt nu kiezen uit: 20/16/12/7 km en 4 km.

Onze website bekijken op de iPad was niet eenvoudig. Het Google Maps overzichtskaartje was zichtbaar maar het lukte doorgaans niet om op één van de bolletjes te klikken. Dat hebben we weten op te lossen. Ook op de iPad kunt u nu onze website zonder problemen bekijken. We hebben ook de bolletjes iets groter gemaakt zodat er eenvoudiger op te klikken is. 

  16-07-2012
 

Het is begin juli. Een mooie zaterdag. We gaan er weer op uit: bestemming Heist op den Berg in de Antwerpse Kempen. Tussen Heist op den Berg en Itegem ligt het park Averegten. Een prima plaats voor een mooie wandeling. Bekijk deze Wandeling.

  09-07-2012
 

In de omgeving van Eindhoven hebben we een prachtige parel gevonden – door vrienden uitgezet – en die willen we jullie niet onthouden. Verrassend, dat we zoveel natuurschoon zien in de onmiddellijke nabijheid. Bekijk deze wandeling.

  08-07-2012
 

De fietsroute "Met Willem's vaart door de Peel" doet vier toeristische knooppunten aan. Dat zijn Klok & Peel Museum Asten, Buitencentrum ‘De Pelen’ (Ospel), Openluchtmuseum Eynderhoof (Nederweert-Eind) en de in ontwikkeling zijnde Natuurpoort Heihorsten (Someren). De fietsroute is gesplitst in een noordelijke (Brabantse) lus van ruim 49 kilometer en een zuidelijke (Limburgse) lus van ruim 53 kilometer, maar kan ook in zijn geheel in één keer worden gefietst. Deze fietsroutes laat u de mooiste gedeelte rond de Groote Peel zien. Bekijk deze fietsroute.

  04-07-2012
 

Op uitnodiging van Toerisme Heist op den Berg hebben we een tweetal wandeling gecombineerd tot een langere GPS wandeling. Het is onze eerste kennismaking van het Pallieterland onder de rook van Antwerpen. Een genoeglijk wandelgebied met fraaie stukken rustig natuur. Bekijk deze wandeling.

  28-05-2012
 

Het is tweede pinksterdag, bloedheet en we hebben weinig tijd voor een lange wandeling. Daarom kiezen we ervoor om vroeg te vertrekken en landgoed De Pan weer eens aan te doen. De vorige wandeling dateerde al van 2005 en in onze herinnering is dit een leuk gebied om te wandelen. We kiezen voor een andere route. Bekijk deze wandeling.

  27-05-2012
  De Plateaux, Bergeijkse Barriere. We hebben deze wandeling bijna 20 jaar geleden uitgezet. Inmiddels is er zo veel veranderd dat er nu een bijna totaal nieuwe wandeling ontstaat. Bekijk deze vernieuwde wandeling.

  24-05-2012
 

Een verrassende wandeling in het Oost-Duitse Moritzburg waarbij cultuur en natuur gecombineerd worden. De natuur is de moeite waard. De cultuur bestaat uit een ritje met de stoomtrein en een wandeling langs het kasteel van Moritzburg. En als u gelukt hebt komt u onderweg nog een oude Trabant tegen. De wandeling gaat door een goed begaanbaar glooiend gebied. Voor een gedeelte lopen we langs de route die de stoomtrein ook neemt. Hierdoor heeft u regelmatig een mooi uitzicht op de oude locomotief. Bekijk de wandeling.

  20-05-2012
 

De felle zon en de straffe wind in de polder kleuren mijn bolleke tot een rooie biet. We zijn in het suikerbietenland bij Dinteloord. Bekijk deze wandeling.

  06-05-2012
 

Het wandelgebied Weerterbos en Hugterheide ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Het ligt in het noordelijkste puntje van het GrensPark KempenBroek. Het Weerterbos heeft de laatste jaren veel bekendheid gekregen door de aanwezigheid van edelherten. In de herfst trekken ze veel liefhebbers aan die een glimp willen opvangen van de spectaculaire bronst. Al snel ontdek je dat het Weerterbos veel meer te bieden heeft. Het is een erg gevarieerd gebied met oude, vochtige loofbossen, enkele mooie vennen en kleine heidegebieden. Aan de westelijke zijde wordt het Weerterbos geflankeerd door droge bossen van de Hugterheide. Hier en daar ontdek je nog een stukje heide. Het bos heeft in elk seizoen zijn charmes en wie zoekt naar de geluiden van de Geelgors, Kuifmees of Boomklever verveelt zich geen seconde. Bekijk deze wandeling.

  04-05-2012
 

Tijdens de laatste workshop demonstreerden we hoe eenvoudige een punt op een papieren topografische kaart omgezet kan worden naar de GPS en terug. Een paar dagen later kwam één van de deelnemers aan met een papieren militaire kaart. Hij had een stukje van de kaart ingescand en vroeg zich af hoe deze kaart afgebeeld kon worden op de GPS. Daar moesten we even voor gaan zitten, maar het is uiteindelijk gelukt. U leest het in het tweede gedeelte van deze beschrijving.

  03-05-2012
 

Koninginnedag 2012, het is mooi weer dus trek ik erop uit. Niet naar de drukke vrijmarkten. Nee, ik kies voor de rust van de natuur. Deze keer ga ik (Alex) in mijn eigen omgeving wandelen. Wandelen door Bokt, een gehuchtje ten noorden van Eindhoven. Bekijk deze wandeling.

  27-04-2012
 

Vandaag hebben we een kijkje genomen in de Bommelerwaard d.m.v. een afwisselende wandeling over verharde en onverharde paden. De prachtige vergezichten werden prachtig verlicht door de zon die regelmatig door de wolken prikte. Zo is het leven mooi. Bekijk deze wandeling.

  24-04-2012
 

Vernieuwend! Dat is Helmond. Ik ken Helmond al jaren. Tenminste dat dacht ik. De wandeling door deze plaats is zo verrassend, dat ik nu moet toegeven, dat Helmond helemaal nieuw is. We nemen u mee op een stadswandeling door Helmond. Geniet met ons mee. Bekijk deze wandeling.

  19-04-2012
 

Een mooie wandeling door het Prinsenpark bij Retie (B). Je loopt hier door een bos waar veel te zien en te beleven is. Zelfs scootmobiels kunnen hier goed terecht. Door de vele informatiebordjes ben je langer aan het wandelen dan je verwacht. Bekijk deze wandeling.

  15-04-2012
 

We krijgen regelmatig de vraag hoe je een punt op een papieren topografische kaart kunt omzetten naar de GPS en andersom. Handig als je een verdwaalde wandelaar met kaart tegenkomt en hem/haar de huidige locatie wilt aanwijzen op de kaart. Of als je naar een punt op de kaart wilt navigeren met de GPS. Dat hebben we voor u eens uitgezocht. Bekijk onze uitleg.

  13-04-2012
 

We lopen de Dommeldalroute bij Eksel (B) halverwege maart. Deze wandeling kreeg ik van een wandelaar die ik tegen kwam bij mijn wandeling over de Lozerheide. Het is een mooie route van ongeveer 8 km die u ook zonder GPS kunt lopen, gewoon de paaltjes onderweg volgen. Bekijk deze wandeling.

  09-04-2012
 

Het is tweede paasdag 2012, en april doet wat hij wil. Geen weer om iets te ondernemen behalve een bezoekje aan een winkelboulevard. We bekijken buienradar maar het ziet er niet naar uit het gedruil snel minder zal gaan worden. We lezen in het Eindhovens Dagblad over een kersenbloesemtocht bij Mierlo. Daarna trotseren we het weer en gaan op pad en wel op de fiets.

Tijdens deze fietstocht staat de legendarische Mierlose Zwarte centraal. Deze route kunt u het beste in april rijden, dan staat overal de bomen in de bloesem. Bekijk deze fietstocht.

  05-04-2012
 

De laatste dag van maart. Het belooft qua weer niet zo mooi te worden. Toch blijkt het een zeer geschikte dag om er op uit te gaan. We parkeren bij bezoekerscentrum Tenellaplas bij Rockanje voor een bezoek aan het Voornesduin.

Een wandeling door een zeer afwisselend gebied met alles erin wat je maar kan wensen! Mooie kronkelige paden, drassige paden, schitterende vergezichten aparte bomen en planten en zelfs strand en duinen. Kortom een wandeling die er mag zijn. Bekijk de wandeling.

  01-04-2012
 

De Maasplassen is met haar 3000 ha het grootste aaneengesloten watersportgebied in Nederland. We liepen vandaag een mooie wandeling rondom de Clauscentrale vanuit Maasbracht. Een mooie afwisselende route met prachtige vergezichten die door verschillende natuurgebieden gaat. Zeker bij zonnig weer is het hier genieten geblazen. Bekijk deze wandeling.

  24-03-2012
 

Een schitterende lente dag half maart. Het is heerlijk wandelweer. Deze wandeling is net over de grens bij Weert. Ik ben naar Bochelt gegaan. Specifiek heb ik een stukje van de Lozerheide gelopen en een gedeelte langs de Zuid-Willemsvaart en het Kempisch kanaal. Een kleine 13 kilometer voor de boeg. Maar met de zon geen enkel probleem. Dat het mooi weer was merkte je gelijk. Er waren nogal wat mensen aan het wandelen en fietsen. Iedereen wilde profiteren van het mooie weer. Bekijk deze wandeling.

  22-03-2012
 

We hebben onze vierde GPS wandeling bij Vakantie Paradijs Heidehof in de Eifel uitgewerkt.

We zetten vandaag een route uit, die de door Miescheid voert naar een Tentoonstelling over het weer, klimaat en de mens. Daarna steken we de grens over en vragen we ons af waarom er een grens bestaat. We komen terug over het Belgische deel en passeren daarbij de Witte Steen (Weisser Stein). De prachtige bossen, natuur en vergezichten maken deze wandeling tot een  leerzame en waardige herinnering. Bekijk deze wandeling.

  21-03-2012
 

We hebben intussen onze derde GPS wandeling bij Vakantie Paradijs Heidehof in de Eifel uitgewerkt. De leuke Drie Beken Tocht is een aanrader voor iedereen die wil genieten van een fraaie natuur en cultuur zonder uitgeput thuis te komen. Bekijk deze wandeling.

  20-03-2012
 

Onze tweede wandeling vanaf Vakantieparadijs Heidehof in de Eifel ging naar het Belgische plaatsje Rocherath. Een route die grotendeels door een mooi bos gaat over goed bewandelbare paden. Bekijk de wandeling.

  19-03-2012
 

We zijn een weekend naar de Eifel geweest om een aantal routes voor Vakantieparadijs Heidehof in Hellenthal uit te zetten. De Eifel is een schitterend wandelgebied. Een mooie natuur gecombineerd met goede wandelpaden en leuke vergezichten. Je komt regelmatig een vos of een ree tegen.

Onze eerste GPS wandeling ging naar de Narcissenwiese. Daar staan tussen de tweede helft van maart tot medio april grote velden gele narcissen in bloei. Een schitterend schouwspel en dat gecombineerd met een weekend weg is helemaal het einde. Bekijk deze wandeling. 

  12-03-2012
 

Een lekkere wandeling door het IJzerenbos bij Susteren. Geen spectaculaire wandeling maar wel eentje waarbij u stevig kunt doorstappen. De paden zijn breed en gedeeltelijk verhard. Hierdoor moet u die delen met de fietsers. 

Onderweg komt u langs het meest westelijke puntje van Duitsland. Een punt met een eigen verhaal. Bekijk deze wandeling.

  08-02-2012
 

Het vriest buiten 5 graden, een straffe oostenwind, gevoelstemperatuur -15. Geen uitdaging om in het open veld te wandelen. Daarom een niet al te lange stadwandeling. Breda!

Het centrum van de stad is één groot historisch gebied met een intensief uitgaansleven. Het is een Oranje-stad. Vele en belangrijke militaire bindingen door de historie heen. Nog steeds zien we veel legergroen in de straten. De voormalige kazernes leven voort in theater- en wijknamen. Groene parken als eilanden in de drukte, met de overheersende rust in het Begijnhof. De oude Markt leeft nog steeds als markt. Niet alleen op dinsdag, maar het hele jaar door. Hier werken de studenten door hun studiemateriaal heen. Vooral bier. Bourgondisch leven van lekker en veel, Carnaval komt eraan. En dan het pronkstuk van de stad. Alom zichtbaar. De zilveren toren van Onze Lieve Vrouw kerk. Dit sierlijke gebouw trekt vanuit elke straat de volle aandacht. En terecht! Dit juweel is nu een historisch Oranje museum. Veel musea trouwens in de stad. Bekijk deze wandeling.

  06-02-2012
 

Ook deze route rond Swalmen hebben we opgestuurd gekregen van Wiel via de email. Ook deze hebben we iets aangepast. Maar het is reuze handig als mensen die bekend zijn in een gebied je een aantal tracks opsturen. Niet alle paden staan op de kaart en soms mis je daarom de mooiste gedeelten van een wandeling.

We volgen het riviertje de Swalm: De Swalm is een snelstromende, bochtenrijke bosbeek, die uit het hogergelegen grensgebied van het nabije Duitsland komend, zich door de gehele gemeente slingert en dwars door de dorpskern stroomt. De Swalm mondt even voorbij Swalmen uit in de Maas. 

Een mooie wandeling die we u van harte kunnen aanbevelen. Bekijk deze wandeling.

  19-01-2012
 

Het is altijd weer een uitdaging om een stad te beschrijven. Tilburg is dan een bijzondere gewone stad die je voelt. Met gewone mensen, gewone dingen, gewoon gezellig, gewoon…. Niks schokkends, geen uitspattingen, geen buitengewone dingen.  En toch???? Eigenlijk heeft Tilburg alles! 200 000 inwoners, en daar kom je langs, die kom je tegen, je voelt hoe ze leven, je ziet in hun huizen. In geen enkele stad heb ik de inwoners zo dorps ervaren. Heel veel uitgaansleven, café’s terrasjes, winkelen, theaters, festivals, carnaval, musea en vooral de grootste kermis van Nederland. Ja, hier wordt gefeest, gedanst, dansopleidingen, rock-paleizen en jeugd, jeugd, jeugd. Studenten overal op Universiteit en Hogescholen. De gewone mensen, zonder scrupules, fietsen rond op de overal aanwezige fietspaden. De ramen worden gezeemd, de voordeur geveegd. “Aankloppen, de bel is kapot”, zo lezen we.

Is er dan niks te zien? Prachtige kantoorrreuzen, superhoge woontorens, vogelnestjes, oude kerken, mooie moskee, oude gevels, prachtig kasteelstadhuis, mooie parkjes, gewone huiskes en gewone straten, vroeger textiel en militairen…..  En Tilburg zelf? Dat zie je niet, dat ervaar je niet, dat voel je gewoon! Gewoon doen! Bekijk deze wandeling.

  16-01-2012
 
Swalmen, Asselt en Boukoul liggen ingeklemd tussen de Maas en Duitsland en aan de rand van de Maasvallei en het Swalmdal. Het schilderachtige riviertje de Swalm meandert het hele gebied door en mondt in Asselt uit in de Maas.

De Maasplassen bij het Kerkdorp Asselt bieden een keur aan mogelijkheden voor watersport. De mooie jachthaven draagt hier zeker aan bij. Het Swalmdal is rijk aan plant- en diersoorten, ondermeer ook het zeldzame ijsvogeltje. In het voorjaar is het buitengebied van de drie kerkdorpen decor voor de echte Limburgse aspergeteelt. Het beeld van de rijen aspergebedden is dan niet ongewoon.
 
Een heerlijke gevarieerde GPS wandeling met veel mooie fotogenieke plekjes. Bekijk deze wandeling.
  07-01-2012
 

We gaan naar Steenbergen in West Brabant. Het regent hier en daar. Het zal daar voormiddag droog worden. Helaas. Soms is het afzien…. Maar binnen blijven zitten na het kerstdiner en de daarna volgende restjesdagen is geen optie.

We zijn gaan lopen, de wegen zijn modderig en de regen spoelt ons schoon. Een echt probleem is het niet, goede kleding beschermt je tegen de weersinvloeden. We beginnen bij Oudland, een natuurgebied dat flink in ontwikkeling is – nee, niet op natuurlijke wijze. Na Welberg volgt de voormalige vestingstad Steenbergen. We zien het graf van Guy Gibson en de oude straten met het marktplein. Mooie grote kerken, een haven en een heerlijke pauzestop. Dan de polder in, want ruim is het hier. Zware wolken tekenen sterk af door de laagstaande zon. Dit is mooi. Langs enorme kassen komen we bij een tweede nat gebied, de Ligne, veel water, jagers, en een stukje natuur, om de vingers bij af te likken. Prachtig groen. Bekijk deze wandeling.

  28-12-2011
 

Antwerpen, de stad van Rubens, de haven en de prachtige gevels. Juist achter die drie woorden schuilt een ongekende pracht. De mooiste schilderijen, de zo bijzondere inrichting van het stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal, of de St.Carolus-Borromeus barok, de grote bibliotheek in het Plantin Huis, de houten roltrap, de diamanten of de Universiteit en Centraal Station…. De Schelde met de havens en schepen. Nee, Antwerpen kent geen bruggen, maar wel handel en pakhuizen. Daar op die grens van stad en haven ligt het Museum aan de Stroom, het MAS. Een boeiend uitkijkpunt over de stad.  De pleinen met de gevels die uitblinken in de mooiste details, dikwijls bekroond met beelden in goud. Eindeloos veel mogelijkheden. Het ontbreekt ons aan tijd op deze donkere dag voor de kerst. Bekijk deze wandeling.

  23-12-2011
 

Mogen we iedereen prettige kerstdagen en een gezond en wandelrijk 2012 toewensen. Wij gaan in 2012 hard aan het werk om de 500-ste GPS wandeling op onze website te zetten. 

  13-12-2011
 

Een wandeling dicht bij huis rondom Leende. Geen spectaculaire wandeling maar wel eentje die niet verveeld. Het stukje Groote Heide is prachtig. We lopen een stukje over het Bels Lijntje waar vroeger de treinen vanuit België naar Eindhoven reden. We verkennen de Grote Aa waar we een stukje langslopen. Bos en vergezichten wisselen elkaar af. In het laatste deel van de wandeling krijgen we een mooi uitzicht op Leende. Zo slingeren we weer terug naar de parkeerplaats. Bekijk deze wandeling.

  12-12-2011
 

We kregen een tweetal kerstwandelingen toegestuurd in de omgeving van Baarle-Nassau (NL) en Merksplas (B). Heerlijke wandelingen voor diegene die rond de kerstdagen liever ook wat actief willen zijn. We hebben ze helaas nog niet op GPS, maar met het kaartje kunt u in ieder geval op pad.

 

  09-12-2011
 

Geen historische stad, maar wel een stad met een historie. Ontstaan aan de Gender en de Dommel, is de stad vaak belegerd, maar nooit een echte vesting geweest. Pas als de industrie zich langs de Dommel ontwikkelt, schiet Eindhoven als werkgelegenheidscentrum omhoog. Met de komst van Philips en later DAF groeit de stad uit haar voegen en wordt bestuurlijk groot door annexatie van omliggende gemeenten. Na het herstel van de schade uit de Tweede Wereldoorlog zien we een moderne stad, met grote wensen. Een groot deel van de industriële productie verdwijnt om plaats te maken voor het nieuwe gedachtengoed: kennis. Met de Technische Universiteit, de Hogescholen, de High Tech Campus en de Design Academy ontstaat hier de hoogste concentratie van geleerde koppen, die allen samenwerken met kleine en grote  hoogtechnologische bedrijven. Dat samenspel, Brainport genaamd, leidt ertoe, dat Eindhoven en omgeving wordt uitgeroepen tot de Slimste Regio van de Wereld.

Dat uit zich in de cultuur, de sport, de kunst en vooral in een uitgebreid shopping- en uitgaanscentrum, enkele grootse musea en levendige evenementen. Een zeer gevarieerd verhaal. Bekijk deze wandeling.

  24-11-2011
 

Wat kan het leven toch mooi zijn. Eind november en dan nog steeds prachtig weer om te wandelen door een schitterende afwisselende omgeving tussen Asperen en Heukelum langs de Linge. Dijkweggetjes, vergezichten, natte natuur, waterrijk, cultuur, geschiedenis, kastelen, dorpen, etc.

"Geniet nu, het is later dan u denkt" staat onderweg te lezen. We nemen deze spreuk van harte en genieten van al het moois dat we onderweg tegenkomen. Op een paar mindere stukjes na is dit een schitterende wandeling. Genieten dus. Bekijk deze wandeling. 

  22-11-2011
 

Waren we vorige wandeling in het heuvelende Zuid-Limburg, vandaag zijn we in het vlakste vlakke land nabij Willemstad! De eindeloze vergezichten in de kraakheldere lucht, strak blauw, vertonen de vlakke polder met de dijken, hier en daar een mooie boerderij, verkeer op de dijk of in de verte op de snelweg of de hoge brug. Windmolens draaien traag hun energie naar boven. Op de natte weilanden gakken de ganzen. De vette klei van de omgeploegde akkers ligt klaar om de bloembollen op te nemen. Bekijk deze wandeling.

  21-11-2011
 

Je hebt zo van die verrassende wandelingen. Deze bij Beek en Donk is er zo eentje. Het was moeilijk om in dit gebied een wandeling te plannen die voor het grootste deel door de natuur ging. Na een kleine omweg vanwege een reusachtige nieuwe kas gaan we via het impossante Brabantse Kluis richting Grotelsche heide.

Bij de Grotelsche heide maken we een omweg door een begrazingsgebied. Een prachtig ommetje. Vervolgens gaat het via de verharde weg richting het buurtschap Tereijken. We leren daar de geschiedenis van dit buurtschap. Na nog een stukje harde weg veranderd de omgeving en gaan we verder langs de natte oevers van de Snelle Loop en de Aa. Al snel zijn we tot de knieën nat. We blijven deze beken een heel stuk volgen.

Na Beek en Donk komen we in de buurt van Kasteel Eikenlust. We genieten van het spiegelbeeld van het kasteel in het omliggende water, lopen nog een stukje langs de mooie Aa om weer bij de parkeerplaats uit te komen. Bekijk deze wandeling.

  11-11-2011
 

Het land van Maas en Waal bij Heerewaarden is speciaal. Veel water, uiterwaarden, dijken, veel geschiedenis, overstromingen en verschillende oplossingen tegen deze overstromingen. Kleine dorpjes liggen tegen de dijken aan. Boven op de dijk heb je een prachtig uitzicht, maar je loop ook in de volle wind en zon. Een oud fort ligt op een strategische plaats. Hoe zou het leven in die tijd zijn geweest. Bekijk deze wandeling.

  08-11-2011
 

Het Leudal is een mooi wandelgebied. Deze keer hebben we een route gekozen die rondom Grathem loopt. Een leuke route met een aantal prachtige natuurpunten. De Uffelse beek, met het Professor Helmut Hentrich pad, is prachtig. Mooie vergezichten, bolle akkers waardoor je verrassende vergezichten hebt. Een vogelkijkhut met een prachtig uitzicht. Een tweetal kastelen die nonchalant in de natuur staan. Het is allemaal de moeite waard. Het mooiste gedeelte was het  Exatenbosch met de prachtige vennen en overweldigende natuur. Bekijk deze wandeling. 

  05-11-2011
 

Af en toe moet je eruit. Zeker als de zon stralend de felle herfstkleuren schildert op de heuvels van Klein Zwitserland. Zo ook nu. En het verblijf bij Auberge De Smockelaer in Heijenrath verraadt de aanwezigheid van België. Auberge in de naam belooft een goed leven na gedane arbeid. Want er moet gewerkt worden, heuvel op, heuvel af. Langs de rivier de Gulp, waar de weilanden in natte tijden glibberig en vet zijn; dan zijn de wandelschoenen zwaar. Waar de verharde wegen traag en de holle zandpaden steil omhoog gaan. Gelukkig duurt de klim dan niet zo lang. Boven staan we te hijgen, immers, hoe hoger je bent, hoe ijler de lucht. En degenen die verhalen dat het niet zoveel voorstelt, dat klimmen in Zuid-Limburg, die staan boven ook wat langer te genieten van het uitzicht…. Nou valt het mee, slechts één keer omhoog. Bekijk deze wandeling.

  27-10-2011
 

Zuid Limburg bij Epen, de Voerstreek bij Sippenaeken, schitterende vergezichten, lekker heuvelachtig, het riviertje de Geul, de vele kruisen onderweg, de witte vakhuisjes. Deze wandeling heeft eigenlijk alles wat je een wandeling leuk maakt. Bekijk deze wandeling.

  18-10-2011
 

Deze wandeling in het Stramprooierbroek bij Molenbeersel (B) begon enigzins tegenstrijdig. Aan de ene kant kregen we de ene na de andere fraaie zonsopgang voorgeschoteld, aan de andere kant liepen we de hele tijd tegen privé paden aan die we niet mochten betreden. Nadat we weer op weg waren konden we gaan genieten van een bijzonder mooi stukje ongerepte natuur. Afwisselend, rustig, met hier en daar een leuke afwisseling door kapelletjes en grenspalen, slingerden we door het landschap. Wat kan het leven toch mooi zijn als je op een fraaie herfstdag mag genieten van een vroeger moeras. Wel ben je dan blij dat je goede wandelschoenen aan hebt. Bekijk deze wandeling. 

  16-10-2011
 

Het was best een tijdje rijden vanuit Veldhoven naar Ossendrecht, en dus willen we beloond worden…. Nou en of!  Veel enthousiaste mensen ontmoet, die graag vertellen over de Brabantse Zoom, de Abdij, de mooie campings en terrasjes – “U zal wel trek hebbn als u zo ver helopen bent”. Ook de vriendelijke bosbeheerder, die alle lastige takken wegsnoeit op het smalle paadje – “Als er in de winter sneeuw op ligt, buigen ze gevaarlijk ver door. Dat is niet fijn voor de wandelaars.” Als we onze broekspijpen laten zien, nat geworden door het lange buntgras, belooft hij ook dat weg te snijden. Bekijk deze wandeling.

  06-10-2011
 

Een mooie gevarieerde wandeling in de dal van de Warmbeek tussen Gastel en Achel. Hier treft u een mooie natuur aan, rustige paden, veel afwisseling. Onderweg een aantal leuke punten zoals een kapel, grafheuvels, een stuw, een ruine en een geologische tuin. Ook de geschiedenis komt aan bod bij de IJzeren Draad, een overblijfsel uit de eerste wereldoorlog. De 24 kilometers vliegen zo voorbij. Bekijk de wandeling. 

  01-10-2011
 

We willen u nadrukkelijk vragen om de tracks van wandeling Roosendaal - Visdonk en Rucphen - Langeschouw opnieuw te downloaden als u deze routes al eerder gedownload heeft. De oude tracks liepen gedeeltelijk door een gebied dat niet toegankelijk is. De nieuwe tracks zijn hierop aangepast.

  26-09-2011
 

Alweer Nuenens Broek? Ja, alweer. We zijn er al dikwijls geweest en steeds komen we er terug. Deze wandeling is uitgezet door en met vrienden die hier vroeger geboren zijn. Kenners, dus. Heerlijk om door dit landschap van weilanden, natte biezenveldjes en zandwegen te slingeren. Het lijkt alsof de tijd stilstaat. Bekijk deze wandeling.

  15-09-2011
 

Alweer zo’n bijzondere verrassing! Geweldig. Niet zozeer de wandeling ‘an Sich’, maar wat er allemaal te zien is. Het is dan ook deels een Stadswandeling van het historische deel van Geertruidenberg, maar ook daar omheen valt veel te zien. Beginnend in Raamsdonk gaan we door het polderland, vinden helemaal buiten het dorp een oude kerk, daar waar niemand woont? En Raamsdonksveer – nu groter dan de naamgever – leidt ons langs het halvezolen lijntje, dat in vervlogen tijden een belangrijkere rol speelde.

Daarna volgt Geertruidenberg, een historisch vestingstadje dat nog veel van de oude tijden laat zien. Hoog over de defensiewallen of door de straatjes achter de dikke linden om geveltjes te kijken of eenden en zwanen te volgen. Geniet van de prachtige markt en de mooie omgeving. Natuurlijk speelt de energiecentrale een rol in de achtergrond. Bekijk deze wandeling.

  12-09-2011
 

Het Easterskar is een laagveenmoerasgebied met uitgestrekte rietlanden, soortenrijke graslanden en moerasbos. Het gebied is 523 hectare groot en voor vogels en vlinders van groot belang. Het gebied ligt in de gemeente Skarsterlân, onder St. Johannesga in Friesland.  Er is hier een grote verscheidenheid aan planten, insecten vogels te zien. Ideaal voor de natuurliefhebber. Bekijk deze wandeling.

  09-09-2011
 

We verbleven een weekend in een boomhut bij het Kleine Paradijs in het mooie plaatsje Easterein (Oostereind) in Friesland. Verrassend Friesland omdat het wandelen door de polder rondom Easterein heel anders is dan een boswandeling in Brabant. Genieten van vergezichten kun je hier zeker. Naast de soms overweldigende lege natuur hebben we ook een stukje cultuur meegepikt in Easterein. Een schitterend oud dorpje met een goed bewaarde sfeer. Vergeet ook niet het 500 jaar oude Cafe Bergsma een bezoekje te brengen. Bekijk deze wandeling.

  25-08-2011
 

Naast een Twitter account hebben we ook een Linkedin profiel aangemaakt. U mag ons met alle plezier uitnodigen voor een connectie. Ook houden we ons aanbevolen voor een aanbeveling.

  22-08-2011
 

Een verrassende wandeling rond de pyramide van Austerlitz. Verrassend omdat een militair oefenterrein onze uitgezette route onmogelijk maakte. In eerste instantie hebben we geprobeerd om rond het terrein te komen. Maar toen dat niet ging zijn we op de bonnefooi door de bossen gaan dwalen. En dat is niet tegengevallen. Onderweg kwamen we een prachtige natuur tegen.

Natuurlijk was het hoogtepunt het bezoekje aan de pyramide zelf. Gelukkig is er onlangs een trap aangelegd waarmee u zonder problemen naar boven kunt. Boven kunt u genieten van het uitzicht, ondersteund door een hele serie informatieborden. We hadden hier 200 jaar geleden wel eens willen staan. Bekijk deze wandeling.

  21-08-2011
 

Het is half april als ik besluit om weer naar de Veluwe te gaan (deze route is pas in augustus uitgewerkt). Deze keer start ik in Gortel. De Veluwe is een schitterend gebied waar je mooie wandelingen kunt maken. Het belooft een mooie dag te worden. Dus vroeg uit bed. De wandelspulletjes gepakt en met de auto richting de start gereden. De wandeling gaat voor een groot deel door kroon domein het Loo. Met recht is deze wandeling een boswandeling. Bekijk deze wandeling.

  18-08-2011
 

Het is begin juli als ik een weekje vakantie heb. Ik ga naar de open dagen van de Belgische luchtmacht. Die werden gehouden op de basis van Koksijde. Na wat zoekwerk op internet had ik een bed en Breakfast gevonden in het plaatsje Geluveld in Belgie.

In deze omgeving is in de Eerste Wereldoorlog zwaar gevochten. Vandaag de dag zijn er nog littekens in het landschap zichtbaar. De eigenaar is een ervaren gids op het gebied van de eerste wereld oorlog. Hij heeft een eigen wandeling gemaakt door de omgeving. In overleg ben ik die gaan nalopen met de GPS. Nu is zijn wandeling ook digitaal bereikbaar geworden en kan u als GPS wandelaar deze wandeling ook maken. Gecombineerd met een overnachting bij hen maakt de tocht compleet. Er is zo veel te zien dat je aan één dag niet genoeg hebt. Sterker nog en bezoek van meerdere dagen zal niet genoeg zijn. Bekijk deze wandeling.

  12-08-2011
 

Het dorp Empe had kunnen uitgroeien tot een stad. In de middeleeuwen lag het namelijk langs de IJssel die hier een grote lus maakte. Maar rond 1400 werd deze bocht afgesneden en bleef Empe een klein dorpje. We lopen tijdens deze wandeling langs de oude IJsselarm, lopen langs slootranden en pikken onderweg Havezathe Voorstonden mee. We genieten van de mooie en rustige natuur, die afwisselend is. De 15 km vliegen voorbij. Bekijk deze wandeling.

  09-08-2011
 

Een ritje met een echte stoomtrein tussen Loenen en Beekbergen is altijd een leuke belevenis. Vlak in de buurt van de camping rijdt de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. We kienen het zo uit dat we met de stoomtrein van Loenen naar Beekbergen rijden waar ook het Stoomdepot ligt. Hier lopen we rond om alle treinen en rijtuigen eens te bekijken. Vervolgens gaan we te voet verder richting Loenen. Daarbij komen we ook nog eens langs de hoogste waterval van Nederland. Bekijk deze wandeling.

  08-08-2011
 

De hoogste waterval van Nederland en dat midden in het land. Je gelooft het pas als je er zelf staat. De Vrijenbergerspreng bij Loenen heeft een geschiedenis die terug gaat tot 1825. Een bezoekje is zeker de moeite waard. Maar het bosgebied om de watervallen heen is ook zeker een bezoekje waard. We lopen daarom verder dan de watervallen en laten alle drukte achter ons.

Omdat we veel sporen van reeën en wilde zwijnen zien komen we 2 dagen later terug voor een avondwandeling. Dit om reeën, herten en zwijnen te spotten. En dan lukt wonderwel. We lopen voorzichting en staan regelmatig stil om me de verrekijker de omgeving goed af te zoeken. Als de reeën/herten dicht genoeg bij staan proberen we ze op de foto te zetten. Dat lukt niet altijd even goed doordat onze foto-apparatuur daar niet geschikt voor is. Maar toch lukt het om een paar leuke foto's te schieten. Bekijk deze wandeling.

  06-08-2011
 

Deze combinatie van het Grenspalenpad - Poelenpad en het Appense bos bij Klarenbeek is prachtig. Onderweg snuiven we de nodige cultuur op, genieten we van een schitterend natuur en lezen we veel informatieborden. Het is een route voor mensen die wel houden van een stukje off-road. Langs de beekkanten wordt hier niet gemaaid. In de zomer loop je tot voorbij de knieën door het lange (en vaak natte) gras en brandnetels. Soms is het pad zo slecht dat je niet van een pad kunt spreken. Blik op oneindig en doorstruinen. Andere delen van de route kunnen zo nat zijn dat je alleen met goede en hoge wandelschoenen vooruit kunt. Maar alle leed is al snel voorbij als je al die mooie natuur onderweg ziet. In één woord een schitterende wandeling. Bekijk deze wandeling.

  04-08-2011
 

Normaal zetten we een route thuis achter de PC uit en lopen die dan na. Vandaag hebben we het iets anders gedaan. Thuis hebben we een leuke route bij Twello uitgezet, maar onderweg hebben we gekeken of we niet nog leukere paadjes konden vinden. En gelukkig kwamen we een aantal klompenpaden tegen die niet op de kaart stonden, maar ons wel door een schitterend stukje natuur voerden. Zo kwamen we door de schitterende Ossenwaard waar we langs de IJssel liepen. In de verte konden we de stadsmuren van Deventer zien liggen. En zo liepen we van het ene mooie gebied naar het andere. Neem bv. Landgoed 't Schol, Huize Kruisvoorde, Landgoed Hunteren, de Stads en Bolswerkweiden of Bolswerksmolen. Bekijk deze wandeling.

  03-08-2011
 

Deze wandeling doet haar naam "Dijkjes wandeling" eer aan. Een groot gedeelte van de route gaat over dijkjes. Door het vele (natte) gras zijn goede wandelschoenen aan te bevelen. Als u de dijkjes moe bent dan kunt u een gedeelte van de wandeling ook over de parallel lopende asfaltweg lopen. 

We slingeren van Voorst over de Veluwse Bandijk naar het dorp Wilp. Schitterende uitzichten komen we onderweg tegen. Vanaf de dijk kunnen we prachtig over het vlakke landschap kijken. Buitenradar is niet nodig. We zien de regenbuien al van ver aankomen. Langs de IJssel genieten we weer van meer vergezichten. We kunnen over de verharde weg, maar we kiezen voor de kleine dijkjes en lopen door het gras. In de verte zien we kasteel Nijenbeek liggen. Jammer dat deze ruïne nooit gerestaureerd is. Zo lopen we van het ene dijkje naar het andere en genieten van de schitterende natuur om Voorst. Bekijk deze wandeling.

  01-08-2011
 

Heel bijzonder! Groots, ruim en toch gesloten. Voormalig militair munitieopslagterrein bij Brüggen (D), nu bijzonder beschermd natuurgebied. Door strenge militaire toegangspoorten komen we in een grootse openheid. Indringende stilte en stemmen op grote afstand. Een boswandeling door de heide. Hoge wallen belemmeren het uitzicht en toch ervaren we royale vergezichten. Uitkijkpunten bieden prachtig zicht op de nieuwe natuur. Wandelen op de straat. De paarden staan in het bos. Altijd zul je reeën zien. Als dit geen verzameling is van tegenstellingen….? Bekijk deze wandeling.

  26-07-2011
 

Een leuke en afwisselende route door de natuur van Voorst. We lopen rondom het dorp, maken kennis met het kerkenpad, lopen over dijken langs de ijssel en gaan zelfs even door de weilanden struinen. Onderweg komen we een aantal landgoeden tegen, alle met hun eigen natuurschoon. Omdat het nat is geweest en de grond kleiachtig zijn we blij met onze hoge wandelschoen. Bekijk deze wandeling.

  23-07-2011
 

Door heel Nederland zijn veel wandelknooppunten netwerken uitgezet de laatste jaren. Soms onder de naam wandelknooppunten netwerk/routes, maar ook onder alternatieve namen zoals knopenlopen (Sevenum). Naast de wandelknooppunten routes zijn er ook volop paaltjesroutes beschikbaar in de meeste gemeentes. En natuurlijk zijn er nog volop routes die via een folder beschikbaar zijn. Soms zijn deze routes alleen voorzien van een beschrijving en soms ook van een kaartje. Jammer, want deze informatie zou via het Internet beschikbaar moeten zijn.

We hebben het wandelknooppunten netwerk van de gemeentes rondom Eindhoven in kaart gebracht. U kunt de verschillende bestanden downloaden en zelf een knooppunten wandeling uitzetten. Gewoon achter de PC. Bekijk de wandelknooppunten routes.

  22-07-2011
 

We hebben genoten van deze route rondom Sevenum. Genoten van de mooie natuur, van de vele vergezichten, van alle devotie en gedachteniskruisen, en van de vele kapellen die we onderweg tegenkwamen. Al deze kruisen en kapellen hebben hun eigen verhaal. Dit verhaal staat op een klein bijna onleesbaar bordje. De bordjes staan er al lange tijd en dat is de leesbaarheid niet ten goede gekomen. We hebben ze allemaal op de foto gezet en de tekst thuis bij elkaar gepuzzeld. Bekijk deze wandeling.

  18-07-2011
 

Sinds kort zijn we in bezit van een Garmin Montana 600. De grootste outdoor GPS die er op dit moment is. Onze eerste bevindingen hebben we samengevat in een review. Bekijk de Montana review/test.

  17-07-2011
 

Een geweldige ruimtewandeling! Nee, niet als astronaut, maar vanwege de eindeloze vergezichten, de open vlakten en het strakke beeld bij Sprundel. Genieten! Heerlijk om na de zware winderige regendagen de gloeiende zon op ons steeds roder wordend bolleke te voelen. De wind biedt verkoeling. Zonder zonnecrème gevaarlijk. Veel drinken. Bekijk deze wandeling.

 

  15-07-2011
 

We kregen zomer 2011 een mailtje van Michel Joosten. Hij had een leuke track bij Horst gelopen en stuurde ons deze toe als wandeltip. Zonder te overdrijven kunnen we zeggen dat dit een prachtige en gevarieerde wandeling is met veel hoogtepunten. We hebben daarom voor u een zeer uitgebreide beschrijving gemaakt. Bekijk deze wandeling.

  11-07-2011
 

Er is veel te beleven aan het Beleven bij Reusel. Twee keer beleven waarbij de laatste keer wordt uitgesproken als Bele-ven. Een schitterend gebied tegen de Belgische grens dat door Brabants Landschap recentelijk is hersteld in het oorspronkelijke van ruim 100 jaar terug. Voor mensen die graag vogels, insecten en vlinders spotten is dit een aanrader. Onderweg is veel te zien en dat maakt deze GPS wandeling van 9 km tot een leuke route. Bekijk deze wandeling.

  04-07-2011
 

In het voorjaar van 2011 waren we uitgenodigd bij IVN-Laarbeek voor het geven van een GPS lezing. Omdat het die avond vroeg donker was en er belangstelling was voor een wandeling met de GPS zijn we op een zondag later in het jaar nog eens teruggeweest. Natuurlijk stelden we de vraag of de IVN nog leuke routes had liggen die we op GPS konden zetten. En dat was het geval. Drie ommetjes bij Mariahout werden ons aangeleverd. Deze ommetjes hebben we samengevoegd tot 1 langere wandeling. Bekijk deze wandeling.

  30-06-2011
 

We hebben een uitgebreide review van de Garmin GPSMAP62 familie afgerond. Een leuke, handige en vooral robuuste GPS die de lijn van de oudere modellen 60C en 60Cx doorzet. We hebben deze GPS op een aantal punten vergeleken met de andere gangbare Garmin GPS-en. Lees het review.

  29-06-2011
 

Tijdens de wandeling vanuit Visdonk hebben we even kunnen ruiken aan de Rucphense Bossen. We zijn opnieuw naar die bossen gegaan en hebben er een schitterende wandeling van kunnen maken. Nou ja, af en toe kwam het water met donder en geweld naar beneden.  En wederom is het bewezen: ge wordt nie van de regen van boven nat, maar van natte struiken, druppende bomen en vooral het natte lange gras. En dat lange gras zorgde voor nog enkele verrassingen. Eenmaal thuis hebben we tien (!) teken met de tekentang verwijderd. Het blijft na elke wandeling opletten. Ook op de wandelkleding, kleding ook uitkloppen. Bekijk deze wandeling.

  25-06-2011
 

We zijn vandaag een Twitter account gestart. Daarop geven we korte tips en trucs, waar we aan het wandelen zijn, en waar we zo'n beetje mee bezig zijn met onze hobby. U zult er weinig persoonlijke dingen lezen, maar wel alles over de GPS. U kunt een kijkje nemen op onze Twitter pagina GPSwalking met de knop aan de rechterkant van het scherm. Het leuke is dat u zelf geen twitter account hoeft te hebben om onze tweets te lezen. Heeft u wel een twitter account dan kunt u onze tweets volautomatisch volgen. Probeer het maar eens.

  19-06-2011
 

Het is half juni 2011 als ik deze wandeling in het Quackjeswater bij Hellevloetsluis maak. Om precies te zijn eerste pinksterdag. Het weer is goed en de temperatuur laat toe om zonder jas op pad te gaan. Maar neem wel een dunne jas mee. Er zitten nogal wat muggen die je aardig te pakken kunnen nemen. Bekijk deze wandeling.

  17-06-2011
 

Münster, de stad van de Vrede. Dikwijls hebben we het jaartal 1648 aangehaald. O, wat een heerlijke plaats om er rond te slenteren. Niks groots, wel historie, niks echt bijzonders – nou ja, alleen de Vrede van Münster – maar toch, o zo Duits; veel vernieuwd, modern en oud door elkaar, schoon, levendig, snel en gezellig – veel terrasjes, veel winkels, koophuizen zijn het en lekker eten. Goed voor zomaar een weekendje weg. Bekijk deze wandeling.

  13-06-2011
 

Vanwege een GPS workshop bij B&B de Hoederik waren we een heel eind van huis. En dan wil je natuurlijk een leuke wandeling meepikken. Daarvoor hebben we Landgoed Waardenburg en Neerijnen uitgekozen. Dit leverde een mooie en gevarieerde wandeling op met een mooie mix van cultuur, natuur en schitterende uitzichten. Een prachtige wandeling kunnen we zonder overdrijven stellen. Bekijk deze wandeling.

  04-06-2011
 

We staan begin juni 2011 voor een record. Het is nog nooit zo droog geweest in een voorjaar. Dat is onderweg goed te merken de wandeling in de Rode Hoek, onderdeel van de Maasduinen. De combinatie van deze droogte en veel zonneschijn zorgt ervoor dat veel paden mul zand zijn. Door langs de randjes van de paden te lopen proberen we het vele losse zand een beetje te vermijden. Onder de bomen is het goed vertoeven, een groot gedeelte van de wandeling gaat door het bos. Afwisselende paden, een hoogteverschil van ongeveer 30 meter waardoor deze route op sommige punten glooiend genoemd mag worden. Bekijk deze wandeling.

  29-05-2011
  Het is een bijzondere en mooie wandeling bij Roosendaal. Een evenwichtige variatie tussen bos en open veld. Het eerste deel is druk en actief, met veel wandelaars, groepen soms,  en Nordic walkers. Dat is ook de bedoeling van eigenaren van Landgoed Visdonk, die hier een gezamenlijk het gebied  in ontwikkeling hebben. Gecultiveerde paden, bankjes en vooral schoon en steriel. Er komt nog een horeca poort – het vervallen theehuisje wordt vervangen. Maar naarmate we verder gaan komt er rust en stilte. Vooral in het open veld met prachtige vergezichten. Zover komt bijna niemand. En daarna worden we beloond met een stukje vrij wilde natuur. Niet gecultiveerd. De paden zijn rul en lopen daardoor zwaarder – we vragen ons af hoe het zal zijn als het flink geregend heeft. We lopen langs de grens met België om over te steken. Een wachthuisje markeert de grens – hier waren de smokkelaars actief. Bekijk deze wandeling.

  21-05-2011
 

Vanuit onze vakantie in Winterswijk hebben een prachtige route gelopen bij door het Haaksbergerveen bij Haaksbergen. Een aanrader voor iedereen want het is er prachtig. Er is veel te zien aan natuur, libellen en vogels. Bekijk deze wandeling

  20-05-2011
 

Zoals al veel jaren hebben we het voorjaar doorgebracht op de boererij camping Kortschot in Winterswijk. Je kunt rondom Winterswijk heerlijk wandelen. Deze keer zijn we naar Korenburgerveen - Landgoed Mentink geweest. Een prachtig gebied. Bekijk deze wandeling.

  08-05-2011
 

Het is moederdag 2011 en we verrassen moeder met een vogelwandeling. We kiezen hiervoor het nabijgelegen Sang en Goorken bij Mierlo. We lopen een mooi klein rondje dat ons alle gelegenheid geeft om vogels te spotten en mooie foto's te maken. Het is een gevarieerd gebied. Bos en vergezichten wisselen elkaar af. Hierdoor zien we ook veel verschillende soorten vogels, insecten en natuur. Hier kun je genieten, en fraaie foto's maken. Bekijk deze wandeling.

  01-05-2011
 

De auto parkeren bij een voetbalstadion midden in Venlo. Dat lijkt geen goede start voor een mooie wandeling. Maar de schijn bedriegt. We lopen in een paar honderd meter Venlo uit en kunnen gaan genieten van een prachtige wandeling met veel variatie. Verschillende natuurgebieden, hoogteverschillen, de bovenste- en onderste molen, het Jammerdaal en verschillende zand- en grindgroeves. Een aantal daarvan zijn afgezet, andere zijn toegankelijk gemaakt voor de wandelaar. Het is verbazingwekkend dat je dicht bij Venlo en Tegelen zo rustig door de bossen kunt lopen. Bekijk deze wandeling.

  26-04-2011
 

Een gewone wandeling bij Effen (Breda). Zomaar. Niks bijzonders. Maar wel weer een met de allermooiste kleinschalige landschapjes. Rust. Een paar koeikes – goed, ze liggen nu al loom te herkauwen - in een wei, omringd door stralend groene bosranden. Een lieve mevrouw, die enthousiast vertelt over haar Argentijns paard. Het mooie rooie dak tussen het groen, blijkt een prachtig huiske annex theeschenkerij te zijn. Nieuwgierig geworden.... Bekijk dan de wandeling.

  24-04-2011
 

April 2011 heeft GPSwalking.nl een lezing gegeven bij IVN Laarbeek. Tijdens deze lezing werd opgemerkt dat er weinig routes bij Aalre-Rixtel waren. We kregen een folder mee van de Bolle Akkerroute. Deze route hebben we iets aangepast tot een lengte van 16 km. Op de prachtig zonnige eerste paasdag zijn we op pad gegaan voor deze mooie wandeling. Bekijk deze wandeling.

  22-04-2011
 

Nadat we vorige week het Bartel Peghpad gelopen hadden zijn we teruggegaan naar dezelfde parkeerplaats bij Arendonk (België) om een lange wandeling door de natuurgebied Hooge Vijvers te lopen. Verder naar het noorden lopen we langs het prachtge Zwartven en weer terug via de Ravelse Gewestbossen. Een prachtige en zeer gevarieerde wandeling. Bekijk deze wandeling.

  17-04-2011
 

We hebben nog een mooie wandeling bij Arendonk (B) voor u gelopen: het Bartel Peghpad. Bekijk deze wandeling.

  15-04-2011
 

De natuur rondom Arendonk (B) is prachtig. Zeker als het volop voorjaar is en de zon schijnt. We hebben vandaag het natuurpad gelopen. Een route door de mooiste natuur rondom Arendonk. Bekijk deze wandeling.

  11-04-2011
 

In het voorjaar is de Betuwe prachtig. Dankzij een GPS workshop bij B&B de Hoenderik in Tricht (Betuwe) konden we een dag later een prachtige wandeling lopen. Tijdens onze overnachting kwamen we nog meer wandelaars tegen waarmee we gezellig hebben zitten praten. Vier dames waren bezig met het wandelen van het Lingepad. Onderweg wordt dan een B&B opgezocht. We krijgen na al die verhalen zin om ook eens een langere route te gaan lopen. Bekijk deze wandeling.

  07-04-2011
  Onze aandacht werd gevestigd op het knooppuntennetwerk van de Gemeente Horst aan de Maas. We hadden eerder al eens opgemerkt dat rond Horst – onder de naam Stempel van de Maas – wandelroutes zijn uitgezet. Met de wijziging van de gemeentelijke herindelingen zijn ook Sevenum en omliggende plaatsen daaraan toegevoegd.

En zo zetten we nu een nieuwe wandeling uit in de bossen bij Sevenum, tegenover de Schatberg. Bekijk deze wandeling.

  03-04-2011
 

Wandelend de eigen wijk ontdekken, kom mee naar buiten, allemaal!

Bewegen is gezond, dat weet iedereen; maar soms heb je een zetje nodig om in beweging te komen. Dat geldt zeker voor mensen die, om welke reden ook, geen sport kunnen beoefenen. Daarom is er ‘Wandelen in de wijk’ op meerdere plaatsen in Geldrop-Mierlo. Bekijk de ommetjes in de wijk Coevering.

  02-04-2011
 

En wat mooi is het om hier te zijn. De zandheuvels, soms met stukjes heide, golvende dennenbossen met veel loofhout ertussen. Even klimmen naar een bank op de heuvel. Nieuwsgierig inzoomen met de camera op de graafmachine in de diepe kuilen van de zandwinning. Een Rentner-hangplek met allervriendelijkste Duitsers. Een mooie verrassende wandeling bij Reuver in het vriendelijke Noord-Limburg. Bekijk deze wandeling.

  30-03-2011
 

We hebben 2 wandelingen in en rond het mooie Arendonk in België gelopen. Deze wandelingen zijn een combinatie van cultuur, stad en natuur. Bekijk het Arendonks Wandelpad en de Hufkenswandeling.

  28-03-2011
 

Deze route bij Stevensweert door de Maasplassen is schitterend, onderweg komen we een zeer afwisselend landschap tegen met veel water en prachtige uitzichten. Dit is GENIETEN en dat doen we onderweg dan ook volop. Met ruim 130 foto's komen we weer thuis. Bekijk deze wandeling.

  20-03-2011
  In de derde wandeling in dit prachtige gebied bij Achtmaal worden we verwend met gedichten van Henriëtte Roland Holst. Maar ook landgoed Wallsteijn en de mooie jachtkoepeltjes komen zeer gastvrij over. Het is er druk op deze karnavals-dinsdag. Een teken dat het er mooi is. Slingerende paden, prachtige vennen, gevarieerde bossen, vele vergezichten en knusse hoekjes passen in het beeld van vroeger, van nostalgie en rust. Het prettige terras of de zeer oude herberg bevestigt dat we “tijd zat” hebben. Alleen jammer, dat de wens om natuurgebieden natter te maken, leidt tot hoogstaand water en modderige paden, die de doorgang soms ernstig hinderen. Bekijk deze wandeling.

  16-03-2011
  Beekhuizerzand had ik al een tijdje klaar staan om te lopen. Het was er nog niet van gekomen om hem te lopen. In 2009 heb ik in het noordelijker gelegen Hulshorsterzand gelopen. Vandaar gelijk de interesse om deze wandeling ook te maken. En daar komt nog bij dat de Veluwe een schitterend gebied is om te wandelen. Je komt echt ogen en oren te kort. De vele vogels en de verschillende soorten bos die je tegenkomt. Maar zeker ook de grote zandvlakte. Bekijk deze wandeling.

  15-03-2011
 

Alle wandeling zijn nu voorzien van de mogelijkheid om een ervaring toe te voegen. We hopen zo bij alle wandelingen een aantal leuke reacties geplaatst te krijgen. Een ervaring toevoegen is heel eenvoudig. Bij elke wandeling is aan de rechterkant een knop toegevoegd waarmee u uw ervaring kunt toevoegen. U ziet dan ook de "spelregels". Deze spelregels zijn nodig om er voor te zorgen dat er geen SPAM te zien is.

We willen u uitnodigen om uw ervaringen bij de wandelingen toe te voegen. Alvast uw hartelijke dank.

  10-03-2011
 

We zijn voor de derde keer terug geweest in Heibloem (Limburg). Een rustige wandeling met bos en vergezichten en een snufje Peel. Bekijk deze wandeling.

  24-02-2011
 

In het verlengde van de wandeling op de Pannenhoef bij Zundert hebben we weer mogen genieten van de gevarieerde schoonheid in deze omgeving. De bruggetjes, de bossen, de heide en weilanden wisselen elkaar af met de cultuur van de abdij, de landgoederen of de oude gelagkamer uit 1635. Bekijk deze wandeling.

 

  12-02-2011
 

De wazige mystiek van deze mistige morgen bij Zundert klaart op tot een helder en strakblauw om zo de schoonheid doorheen deze wandeling in alle facetten te ontwikkelen. Wat een geweldige wandeling! Dit behoort tot onze topwandelingen: bossen met eik, den, beuk, berk, zwarte els, gagel en ander laag groen, bruggetjes, natte partijen, vergezichten, hei en ven, berkenlaantje, waterplassen. Ganzen, eenden, vinken, de tokkende specht, de eerste vlinder, maar ook de grazers en paarden trekken onze aandacht. Dit is zo mooi en zo afwisselend dat je dit zeker moet doen. Bekijk deze wandeling.

  08-02-2011
 

We lopen vandaag in de Maasplassen bij Haelen, Heel en Beegden. Onderweg komen we een grote variatie aan natuur tegen. Verschillende natuurgebieden, bos, hei, vergezichten, open landschap, vennen, grote waterpartijen, zandpaden, verharde wegen, veel vogels, en een paar echte natuurpareltjes. Bekijk deze wandeling.

  02-02-2011
 

En wat mooi is het om hier te zijn. De zandheuvels, soms met stukjes heide, golvende dennenbossen met veel loofhout ertussen. Even klimmen naar een bank op de heuvel. Nieuwsgierig inzoomen met de camera op de graafmachine in de diepe kuilen van de zandwinning. Een Rentner-hangplek met allervriendelijkste Duitsers. Een mooie verrassende wandeling bij Reuver in het vriendelijke Noord-Limburg. Bekijk deze wandeling.

  01-02-2011
 

Het zou saai zijn, langdradig en rechtlijnig in het Reichswald bij Kleef. Maar het werd flink doorstappen. Kilometers maken over goede wegen. Geen modder geen plassen. Ja, wel op en af, maar niet eens heftig, sluipend soms. Geen bijzondere vergezichten, maar wel herinneringen aan de vroegere oerbossen. We zijn in een prachtig stil gebied. Bekijk deze wandeling.

  30-01-2011
 

Het was fraai zonnig weer, maar behoorlijk koud. We zijn nog een keertje terug gegaan naar Heibloem voor nog een schitterende wandeling door een zeer afwisselend landschap. Bekijk deze wandeling.

  24-01-2011
 

We willen naar het Reichswald bij Kleef, maar Gertie geeft ons het advies om niet naar dat saaie bos te gaan, met die rechte wegen. Veel mooier, echt véél mooier is het bij Beek.

Het is nu winter, maar elk seizoen, het hele jaar door zul je hier een andere wandeling te zien krijgen – en steeds mooier. Er is niet één van onze wandelingen die qua hoogteverschillen kan tippen aan deze on-Nederlandse tocht. Bekijk deze wandeling.

  21-01-2011
 

Een mooie GPS wandeling rondom het Limburgse Heibloem. We zien resten van de Peel, kleine pareltjes natuur, een beek die weer mag meanderen, vele vergezichten, stukken broekbos. De vele wildspotplaatsen laten zien dan u met een beetje geluk dit wild op uw wandeling kan tegenkomen. We snuiven stukjes geschiedenis op en genieten van de rust die deze wandeling biedt.

Zelfs op een koude dag in januari is dit al een mooie wandeling. Dat belooft wat voor de wandelaars die in de zomermaanden deze route gaan wandelen. Bekijk deze wandeling.

  15-01-2011
 

Zundert, Van Gogh en Bloemencorso. Zo ken ik deze plaats. Maar er is veel meer…. veel meer te zien. Heel bijzonder zijn de agrarische activiteiten; we zullen het zien. De grote hoeveelheden water, de gesmolten sneeuw van dit najaar en de daarop volgende regen, zorgen wel voor enige last onderweg, maar ook voor prachtige plaatjes. Bekijk deze wandeling.

  13-01-2011
 

Ter ere van de heropening van het compleet vernieuwde Golden Tulip Hotel Arnhem-Doorwerth én de lancering van de nieuwe veilingsite Uitjesveiling.nl worden er 1.000 hotelarrangementen met gratis wandel- en fietsroutes weggegeven. schrijf u in via http://gratis.web.nl/.

  21-12-2010
 

Het is winters, van wandelen komt op dit moment weinig tot niets. Niet dat het niet mooi is - die witte sneeuw - maar je moet ook nog heen en terug. En dat valt tegen met de gladheid en files niet mee. Maar de kerstvakantie komt eraan. Mogelijk kunnen we dan toch weer een wandeling meepikken.

Intussen vermaken we ons met het bijwerken van onze site. Zo hebben we alle tracks nog eens doorlopen en waar nodig aangepast. Bij elke wandeling zijn er nu minder bestanden in de zipfile waardoor u een beter overzicht heeft. Ook zijn de meeste Google Maps kaartjes aangepast. Dat alles is veel werk, maar wat doe je anders tijdens de lange winteravonden.

  13-12-2010
 

De Ravenvennen is een 400 ha groot natuurgebied bestaand uit drogere naaldbossen deels op stuifduinen, vennen, natte en droge heide, vochtig broekbos, kale stuifduinen en oud cultuurland omzoomd door houtwallen. Een schitterend gebied die we van harte kunnen aanbevelen. Bekijk deze wandeling

  28-11-2010
 

We hebben alle Google Maps kaartjes aangepast. De kaartjes bij elke wandeling laten nu alle tracks van een wandeling zien. U kunt tracks selecteren en deselecteren voor een beter overzicht. Daarnaast zijn de Open Street Maps wandel- en fietskaart toegevoegd. Wandelaars zonder GPS kunnen nu deze verbeterde kaartjes uitprinten en meenemen op de wandeling.

  27-11-2010
 

We hebben de mijlpaal van 400 GPS wandelingen bereikt. We hebben deze 400-ste route gelopen in de Radiobossen bij Stevensbeek in het oostelijke puntje van Noord Brabant. Een heerlijke wandeling voor een koude november zaterdag. Bekijk deze wandeling.

  23-11-2010
 

Thorn, het witte stadje dient als uitgangsbasis voor deze wandeling. Geweldig om te slenteren tussen de witte huisjes, een restaurantje te pikken of de bijzondere punten langs te gaan. Maar deze wandeling is méér!

Na de pauze volgt een totaal ander beeld. Steen- en pannenfabrieken, scheepswerf, haven, waterplassen en dijken. Waterrecreatie, en in de rust van vandaag, watervogels…. We sluiten na de ophaalbrug af, met een prachtig zicht op de kasteelhoeve Grote Hegge, met daarachter het silhouet van dat prachtige dorpje. Fantastisch. Wat een geweldige variatie: historie, natuur, cultuur en techniek. Bekijk deze wandeling.

  21-11-2010
 

Heerlijk om te wandelen in het glooiende heuvelachtige Limburgse land bij Epen. Onderweg komen we een kubus met een gedicht tegen. De tekst zegt alles: Eén blik omvat het landschap: wijd ligt het aan je voeten, overstijgt je, zon streelt het, groene bossen. blauwe bergen klimmen naar de einder. Bekijk deze wandeling

  19-11-2010
 

De Betuwe is een mooi gebied, zeker in het voorjaar. Maar ook in het najaar is het een afwisselend gebied om te wandelen. Vergeet de verrekijker niet, u komt onderweg veel vogels tegen.

Met de eigenaar Marius van de Water van Bed & Breakfest De Hoenderik lopen we deze wandeling die rond de Heerlijkheid Mariënwaerdt gaat. We zien een stukje gevarieerde Betuwe. Vergezichten, kleine stukjes bos, cultuur, rust. Eigenlijk alles wat we leuk vinden aan een wandeling. Bekijk deze wandeling.

  10-11-2010
 

Vanuit een gezellig Vakantiepark De Leemkule van Molecaten maken we een wandeling langs de rand van de Veluwe tot aan de IJssel. Na het historische deel van Hattem – waar we goed kunnen pauzeren – volgen we de weg terug, waarbij we de watermolen en landgoed Molencaten passeren. Bekijk deze wandeling.

  08-11-2010
 

Een paar weken geleden viel er een mail binnen van Bert Hermans, een actieve wandelaar die net zijn eerste GPS had aangeschaft. En natuurlijk kwamen na de aanschaf de vragen. De meeste vragen kunnen doorgaans per mail beantwoord worden, maar natuurlijk konden we ook eens samen gaan wandelen. Onderweg genieten van de natuur en meteen de vragen beantwoorden en ervaringen uitwisselen. Daarom zijn we er samen op uitgetrokken naar de Eendenkooi in de Maasheggen. Een prachtig gebied. Bekijk deze wandeling

  07-11-2010
 

We kregen een reactie op onze stadswandeling Brussel. En de fout hebben we maar snel hersteld, waarvan acte.

Geachte Noorderbuur,
 
het is een detail op uw overigens interessante website, en tevens een foutje dat we u graag vergeven, maar van Brussel zeggen dat het in Oost-Vlaanderen ligt, lijkt ons wat raar voor de gemiddelde wandelaar en GPS-gebruiker (die dikwijls ook nog eens een stafkaartenneuker is...). Oost-Vlaanderen is een van de tien Belgische provincies waarin je o.a. de prachtige stad Gent kan vinden.
 
Brussel lag oorspronkelijk -...Belgie, 't is niet gemakkelijk....- in de provincie Brabant. De Belgische provincie Brabant uiteraard, en niet die met dezelfde naam in het Zuiden van euh.. de Noordelijke Nederlanden. Sinds de splitsing van het Belgische Brabant in Vlaams- en Waals Brabant, behoort het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest tot... geen enkele provincie meer. De verklaring hiervoor gaan we u besparen, want ook voor de Belg/Waal/Vlaming/Brusselaar/DuitstaligeOostkantonner is het nauwelijks te begrijpen.
 
Enfin, twee dingen zijn echter voorlopig nog zeker : Belgie is het fijnste land ter wereld om in te wonen, en Brussel, nee, dat ligt niet in Oost-Vlaanderen.

Een in de provincie (-niet de stad-) Antwerpen geboren en dus Brabantstalige inwoner van het het Vlaamse gewest in het nog steeds bijna federale Belgie.

  29-10-2010
 

Er is een website waar je je oude website kunt bekijken. Kijk maar eens op www.archive.org. Daar kwamen we een versie van onze eerste website uit 2005 tegen. We hadden in die tijd 15 wandelingen beschikbaar. Een heel verschil met de 400 stuks uit 2010. In een kort artikel geven we de geschiedenis van onze website weer. Lees verder

  24-10-2010
 

We hadden vorig jaar een aantal wandelingen rondom Beerse uitgezet voor het Land van Turnhout. Daarbij ging het om bestaande routes. Deze keer zijn we op pad geweest om een langere wandeling door de natuur van Beerse uit te zetten. Dat viel nog tegen doordat veel paden afgesloten zijn vanwege prive domein of om kwetsbaar natuur te beschermen. En dat zie je niet op de kaart, daar loop je onderweg tegenaan. Bekijk deze wandeling.

  17-10-2010
 

Het is altijd leuk om met een IVN gids mee op pad te gaan. De wandelingen zijn doorgaans niet lang, maar je krijgt een heleboel informatie over het gebied en het ontstaan. Zo vertrokken we half oktober 2010 met een groepje IVN-ers uit Geldrop om in Uden te gaan genieten van een wandeling door de Bedafse bergen. Een prachtig gebied waar onze gids van IVN-Uden ons de "Berg en Breuk route" liet zien. Bekijk deze wandeling.

  12-10-2010
 

Toevallig waren we aanwezig bij de opening van de kleine IJsvogelvlinder fietstocht door wethouder Vissers van de gemeente Geldrop-Mierlo. We raakten aan de praat met een medewerker van de gemeente met de vraag of ze ook al plannen hadden om deze fietstocht op GPS te zetten. Er waren inderdaad plannen om dat ooit eens te gaan doen. En na een goed gesprek hebben we de fiets gepakt om deze route van 20 km zelf te rijden. Bekijk deze fietstocht.

  10-10-2010
 

Wat hebben we weer geluk met dit mooie land. Tussen de verkeersweg en de spoorlijn ligt een prachtig stuk natuur met bos en rul zand, lanen en paadjes. Het waterwingebied is de garantie voor de bescherming. De spoorlijn laat oude sporen achter in de overgang van stuifzand naar rivierklei in de polder. Strakke lijnen leiden tot de Kruisstraat bij Nuland waar we een schitterend verzorgde tussenstop maken. Oud en modern samen. Na een verfijnde tweede helft slingeren we door naaldbossen omzoomd met kleurige eiken. We zien veel wandelaars en joggers. Want hier is het fijn om te zijn en te blijven. Kom, op weg naar de glazenmaker! Bekijk deze wandeling.

  19-09-2010
 

Een geweldig natuurgebied bij Strijbeek (onder Breda)! Uniek! Landgoederen, de allermooiste beekdalen. Weilanden met alle kleuren runderen, eeuwenoude bossen in alle variaties. Bekijk deze wandeling.

  17-09-2010
 

Wat heerlijk om te slenteren door een stad als Turnhout (België). Turnhout, een stadswandeling? Er valt zoveel over te vertellen, meer dan speelkaarten en een kasteel, een markt en een begijnhof. Veel meer. Een tweetal wandelingen die ook samengevoegd kunnen worden tot één stadswandeling door Turnhout.

Bekijk de wandeling rond de Markt/Kasteel.
Bekijk de wandeling rond de Speelkaart.

  16-09-2010
 

Het is half juli als ik besluit om de wandeling te gaan maken die ik al twee jaar in gedachten had. Ik had mee gedaan aan een wintertocht bij Schoorl in januari 2008. Toen kwam ik al een stukje door dit mooie gebied. Meteen was al ik verkocht aan dit gebied. Nu is het dan eindelijk gelukt om hem te lopen. Bekijk deze wandeling.

  14-09-2010
 

We zijn weer in het mooie Zuid-Limburg. Deze keer in de omgeving van Gulpen. Wat een mooi gebied. Werkelijk een lust voor het oog om hier een wandeling uit te zetten. Bekijk deze wandeling. 

  06-09-2010
 

Montrol-Senard (Frankrijk) is één van die plaatsjes waar u een keertje doorheen moet wandelen. Een uniek kleinschalig openluchtmuseum. Op verschillende plaatsen kunt u terug in de tijd. Zien hoe de huizen, scholen, schuren er vroeger uitgezien moeten hebben. En alles vrij toegankelijk. Bekijk deze wandeling. 

  05-09-2010
 

Landschap de Liereman (België) is een prachtig gebied om te wandelen. Fraaie natuur, mooie paden, gevarieerd en fotogeniek. In dit gebied zijn een aantal wandelingen op GPS gezet. Bekijk deze wandeling.

  03-09-2010
 

Een mooi gebied om te wandelen is het gebied tussen Confolens, Esse en Saint-Germain-de-Confolance in Frankrijk. In dit gebied zijn verschillende wandelingen uitgezet. Een aantal van deze wandelingen hebben we gelopen tijdens onze vakantie in 2010 in dit gebied in Frankrijk. Bekijk deze wandeling (met meerdere tracks).

  31-08-2010
 

Dit jaar waren we te gast op camping en Campagne in het kleine plaatsje Essubras in Frankrijk. Een leuke kleine camping gelegen in een gebied waar een wandelaar zijn hart kan ophalen. Bekijk de wandeling (met meerdere tracks)

  29-08-2010
 

De legende vertelt ons dat toen in 580 AD Sint Gorik, de bisschop van Cambrai, door het bos van Soigné kwam, hij besloot er een kapel te bouwen. Er ontstond een kleine woongemeenschap die in 977 door Otto II, de Duitse Keizer, werd genoemd als Bruocsella, Broeksele, een Huis op het Moeras. Daarmee begint de historie van Brussel.

We gaan er een rondwandeling maken. In elke straat, op elke hoek of plein is door de eeuwen heen geschiedenis geschreven. Het is zoveel, dat zelfs een korte beschrijving niet mogelijk is. Daarom eerst een historisch overzicht en daarna de uitgebreidere details. Ga genieten van deze heerlijke stad. Bekijk deze wandeling.
  28-08-2010
 

Wij zijn meer een boswandelaar dan een polderwandelaar. Nou ja, dat dachten we. Totdat we op de grens van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland ten noorden van de Biesbosch over de dijken van Maas en Waal, door Woudrichem en het struinpad voorbij Slot Loevestein volgden. Wat een schitterende vergezichten! Wat een natuur en – hoe kan het anders met Slot Loevestein – wat een cultuur en historie. Bekijk deze wandeling.

  27-08-2010
 

Tijdens het uitzetten van de vorige wandeling bij Bunthorst hebben we ons gericht op de noordelijk gelegen lus. Nu gaan we vanuit de Groote Slink naar het zuiden. Naar het wellicht meest markante punt op de Nederlandse kaart: de scherpe punt in de provinciegrens tussen (noord) Limburg en Noord-Brabant. Die opvallende punt midden in de Peel is een jarenlange bron van twisten geweest. Maar nu staat de grenspaal rotsvast. Bekijk deze wandeling.

  27-07-2010
 

Een leuke afwisselende wandeling rond de Oude Steengroeve in Winterswijk waarover veel te vertellen is. Je kunt je bijna niet voorstellen dat heel lang geleden dit gebied onder water stond. Het was zee. Maar ook over recentere tijden is er het nodige te vertellen. Een sage laat zien hoe gevaarlijk het leven kon zijn in de middeleeuwen. Bekijk deze wandeling

  25-07-2010
 

We zijn een klein weekje op vakantie geweest in de Achterhoek. En natuurlijk hebben we hier ook een paar mooie wandelingen meegepakt. De Leemputten - Zwillbrocker Venn route is een hele mooie. Bekijk deze wandeling

  12-07-2010
 

Het is strakblauw weer met temperaturen van rond de 30c. Dus veel water meenemen. Dan kun je niet in het open veld gaan wandelen, dus zoeken we een bosgebied, waar veel schaduw is. En die hebben we gevonden ten oosten van Bergen-op-Zoom. Goed, voor ons een flink eind rijden, maar het is de moeite waard. Prachtige bossen, geurende dennen, zinderende heide, schaduwrijk lover en een paar verrassende elementen. Bekijk deze wandeling.

  09-07-2010
 

De tweede wandeling van afgelopen weekend was een hele mooie bij het dorpje Weelde (België). Bekijk deze wandeling.

  05-07-2010
 

Nadat we een week geleden al 2 wandeling bij Ravels en Poppel hadden gelopen zijn we nogmaals teruggeweest voor 2 nieuwe wandelingen. Ook deze keer was Leo Lauwers van Toerisme Ravels zo vriendelijk om ons te vergezellen. Onze eerste wandeling van vandaag ging door de Ravelse Gewestbossen (B). Bekijk deze wandeling.

  04-07-2010
 

Tijdens het uitzetten van de wandeling nabij Elsendorp waren we onder de indruk van de schoonheid in dat gebied. Ook raakten we even Landgoed Bunthorst. Omdat het daar zo mooi en interessant is om te wandelen, besloten we om een verbinding te leggen tussen de wandelingen bij Elsendorp en de Ullingsche Bergen bij Sint Anthonis. De Ullingsche Bergen zagen we in een winterlandschap. Nu laten we zien hoe groen het allemaal is. Bekijk deze wandeling

  28-06-2010
 

Voor de tweede wandeling rond Ravels trokken we deze keer naar de noordelijkste gemeente Poppel (B) . Daar liepen we een mooie wandeling van 14 km. Bekijk deze wandeling.

  24-06-2010
 

Deze keer trokken we er samen met Leo Lauwers van Toerisme Ravels erop uit voor een mooie boswandeling buiten Ravels (B). De nieuwe routes van Ravels zijn klaar maar de bordjes moeten nog worden geplaatst. Daarom is het fijn dat we op pad konden met iemand die de omgeving goed kent. Bekijk deze wandeling

  20-06-2010
 

Op ruim 1000 km ten zuiden van Eindhoven. In de zuidelijkste punt van de Ardèche ligt het plaatsje Bessas. In het vakantieparkje La Fontinelle – 14 vakantiehuisjes en een minicamping met een zwembad – zijn we neergestreken. De beroemde Gorges d’Ardèche, maar ook de gorges van de Chassezac en Cèze liggen vlakbij. 

  12-06-2010
 

Nog een aardige wandeling bij Turnhout (België). Deze keer hebben we de Kampheide verkend. Bekijk deze wandeling.

  11-06-2010
 

Twee gecombineerde routes bij Turnhout (België). De Dombergerheide- en Doolhofwandeling gaan door een gevarieerde natuur. Bekijk deze wandeling

  10-06-2010
 

We zijn een kijkje gaan nemen in het natuurgebied Winkelsbroek - De Dongen bij Turnhout (B). Een relatief korte wandeling waarbij veel te zien en te genieten is. Bekijk deze wandeling. 

  06-06-2010
 

Een druilerig eerste weekend van mei. Ik heb een weekendje geboekt bij een bed en breakfast in Broek in Waterland. Het gaat om een pand uit 1775 dus dat moet wel bijzonder zijn en dat is het ook. Bekijk deze wandeling

  05-06-2010
 

We hebben ook onze tweede wandeling in Turnhout (België) klaar. Deze route gaat over het Looypad. Bekijk deze wandeling. 

  04-06-2010
 

Een prachtige wandeling in Turnhout (België) langs een aantal vennen. Voor de vogelliefhebber is het hier smullen geblazen. Overal hoor en zie je vogels. Maar ook de natuur is de moeite van deze wandeling meer dan waard. Je kunt genieten van vele vergezichten, planten en bloemen. Bekijk deze wandeling.

  28-05-2010
 

De vijfde en laatste fietstocht met als startpunt Deurne is gereed. U kunt nu 5 keer genieten van de mooie natuur en cultuur rond het thema "De Gouden Romeinse helm". Bekijk deze fietstocht. 

  27-05-2010
 

De derde fietstocht met als startpunt Helden en de vierde met als startpunt Meijel zijn gereed. 

  26-05-2010
 

De tweede fietstocht met als startpunt America is gereed. Bekijk deze fietstocht. 

  25-05-2010
 

Op 17 juni 2010 is het precies 100 jaar geleden dat turfgraver Garbiël Smolenaars, in de volksmond Gebbel, in het Zinkske bij Helenaveen een vergulde, zilveren Romeinse helm (goudkleurig) vond. Behalve deze helm werden ook paardenbelletjes, leerresten van schoenen en een tent, een mantelspeld en 39 koperen munten gevonden.

Vijf mooie fietstochten zijn uitgezet rond het thema "De Gouden Romeinse helm". U komt door de mooiste gebieden rond Helenaveen. Vandaag de eerste route. Bekijk deze fietsroute.
  22-05-2010
 

Een werkelijk schitterende wandeling over de zeer glooiende Brunssumerheide. Overal natuur, bos, heide, stuifzandgebieden en glooiende paden met een paar prachtige uitkijkpunten. Bekijk deze wandeling. 

  21-05-2010
 

In mei meien de boeren het gras…..

Een dubbele beschrijving dit keer. Niet alleen het wonderschone plaatsje ’s-Gravenmoer, maar ook de mooie boerenbedrijven in de omgeving. Bekijk deze wandeling.
  18-05-2010
 

We lopen graag wandelingen van boven de 20 km. Van die wandelingen waarbij doorlopen voorop staat. Toch is het ook leuk om een kortere wandeling te lopen waarbij de nadruk op genieten en rondkijken ligt. Dit is zo`n wandeling bij Wageningen in de Botanische tuin Belmonte en de Blauwe Kamer. Bekijk deze wandeling. 

  17-05-2010
 

Met twee gidsen is Alex het Delftse Hout in getrokken. Een mooie wandeling van 13 km kunnen we u daarom aanbieden. Bekijk deze wandeling

  16-05-2010
 

De laatste route in deze serie in Oud-Turnhout (België). In deze wandeling gaan we langs een aantal oude kleiputten. De kleiputten herinneren aan het verleden waarin veel steenbakkerijen in deze buurt actief waren. Bekijk deze wandeling.

  15-05-2010
 

Ook deze keer zijn we in Oud-Turnhout (België) geweest waar we een route hebben gelopen in het gehucht Zwaneven. Bekijk deze wandeling. 

  14-05-2010
 

Na een tweetal regenachtige weken is het gelukkig droog, en ook iets warmer aan het worden. Tijd voor een wandeling in Oud-Turnhout (B) rond het gehucht Rhoode. Bekijk deze wandeling. 

  05-05-2010
 

Het was al weer lang geleden dat we zo`n beroerd weer hadden tijdens een wandeling. De regen kwam met bakken uit de lucht toen we in Vosselaar (B) een lange Kapellenkestocht liepen. We durfden bijna de camera niet te pakken voor het schieten van de foto`s. Gelukkig was de GPS wel waterdicht. Bekijk deze wandeling.

  04-05-2010
 

Meestal zetten we een wandeling uit achter de PC. We zoeken de zandwegen en bossen op, bepalen de POI`s en proberen daartussen de mooiste elementen te verbinden. Daarom moeten we de wandeling ook helemaal in het veld nalopen. Zo ook bij vliegveld Seppe. Bekijk deze wandeling.

  01-05-2010
 

In De Wieden moet je eigelijk niet wandelen maar varen. Het vele water vraagt gewoon om een lange kanotocht of om een rondvaart met Natuurmonumenten. Wandelen ligt een stuk moeilijker, want er zijn gewoon weinig tot geen leuke wandelpaden. Maar we hebben toch een boeiende route gevonden die een bezoekje meer dan waard is. Bekijk deze wandeling. 

  20-04-2010
 

De vierde wandeling (Corsendonk) van de serie rondom Oud-Turnhout (België). Een route door een landelijke omgeving rondom Priorij Corsendonk. Cultuur en natuur. Bekijk deze wandeling.

  19-04-2010
 

De derde wandeling (de Lint) van de serie rondom Oud-Turnhout (België). Een route door een residentiële omgeving. Niets voor mensen die snel jaloers zijn. Bekijk deze wandeling.

  18-04-2010
 

De tweede wandeling (Schuurhovenberg) van de serie rondom Oud-Turnhout (België). Een korte maar aardige route. Bekijk deze wandeling. 

  17-04-2010
 

De eerste wandeling (De Laks) van een langere serie rondom Oud-Turnhout (B). De start wordt gemaakt met de wandeling De Laks. Bekijk deze wandeling. 

  12-04-2010
 

Zo mooi, zo open en zo intiem. Natuurlijk maken de gevlochten heggen een bijzondere indruk. Maar ook die grote eiken en enorme essen spreken me aan. En de variatie in bermstruiken. De sleedoorn en meidoorn voor de heggen, aangevuld met vlier, es, kardinaalsmuts, wegedoorn, wilg en kornoelje, dikwijls overwoekerd met hop of klimop. Bovendien brengt de rivier de Maas een bijzonder verhaal mee bij deze Wandeling bij Vierlingsbeek. Het waterpeil is zo enorm wisselend dat deze hele wandeling helemaal onder water kan komen te staan, of omgekeerd, dat de stuw van Sambeek het water tegen moet houden om de rivier überhaupt nog voor de scheepvaart bevaarbaar te houden. Bekijk deze wandeling. 

  11-04-2010
 

Een schitterende route door een open en nat landschap bij Tienhoven. De winning van turf tussen 1400 en 1949 heeft dit landschap een complete metamorfose doorgemaakt. Wie van prachtige vergezichten en veel water houdt is hier in zijn of haar element. Bekijk deze wandeling. 

  10-04-2010
 

Deze derde route in Vosselaar gaat door Domein Grootheide. Ook deze route is gelopen in opdracht van Toerisme Vosselaar. Bekijk deze wandeling. 

  09-04-2010
 

Ook de tweede route in Vosselaar (België) is klaar. Ook het Vossenpad is gelopen in opdracht van Toerisme Vosselaar. Bekijk deze wandeling

  08-04-2010
 

We hebben de eerste route in Vosselaar (België) gelopen in opdracht van Toerisme Vosselaar. Deze Adrianen Ghijsroute laat een stukje geschiedenis proeven. Bekijk deze wandeling. 

  29-03-2010
 

Op deze wat druilerige zondag liepen we door de bossen, langs een beek, over de hei, door open gebied met veel uitzicht. Onderweg kwamen we cultuur tegen in Cranendonck en een gezellig terrasje in Soerendonk. Een prachtige en gevarieerde wandeling door een mooi gebied. Onderweg hadden we nog tijd om de nieuwe Garmin Oregon 550 uit te testen. Bekijk deze wandeling.

  28-03-2010
 

We hebben weer een mijlpaal bereikt. We zijn met onze hoofdroutes (343 stuks) de 5000 km gepasseerd. Met alle afgeleide routes (923 stuks) kunt u ruim 11.190 km wandelen. 

  26-03-2010
 

Morgen gaat het regenen. Dus vandaag laten we alles uit handen vallen en we zijn weg. Op naar Venray. Tussen vliegveld De Peel en Venray in ligt een prachtig bosgebied. Aan de westkant ruim met brede lanen en bij Testrik een lange strook met zandpaden tussen glooiende zandheuvels. Bekijk deze wandeling.

  22-03-2010
 

Het is lente, dat merken we doorgaans op doordeweekse dagen. Maar als we willen wandelen in het weekend is het een ander verhaal. Regen, regen en nog eens regen. We hadden deze route door het Leudal al een paar weken klaar staan, maar om in de stromende regen te gaan wandelen... Maar toch werd het in de loop van de middag droog en konden we op pad. Bekijk deze route.

  14-03-2010
 

Het is een koude maar zonnige zondagochtend begin maart bij Grote Brogel (België). Mijn laatste wandeling was begin januari. Toen was het ook koud en zonnig. Twee maanden later is het nog steeds koud. Bekijk deze wandeling

  07-03-2010
 

De laatste tijd is het niet altijd ideaal wandelweer geweest. Daarom de laatste tijd wat minder nieuwe routes. Wel hebben we ruim 35 beschrijvingen vernieuwd en uitgebreid met leuke en interessante informatie. Van deze wandeling zijn de POI`s ook uitgebreid. Zo weet u nog beter wat voor mooie punten u onderweg tegenkomt. Veel vernieuwd wandelplezier. 

  23-02-2010
 

Op deze wat grijze dag in februari hadden we net de nieuwe Garmin Dakota 20 in huis. Natuurlijk wilden we die even gaan uitproberen. Daarom een kortere wandeling uitgezet door de Strabrechtse Heide, een gebied dat waar we al vaker gewandeld hadden, behalve die 2 paadje. Bekijk deze wandeling. 

  16-02-2010
 

Maagdelijk wit, ongerepte paden. Prachtige bossen bij Ulvenhout met een adellijk allure. Wat moet het hier in de zomer mooi zijn, als wij nu al zo kunnen genieten van de kale bomen in dit bijna kleurloze winterse sneeuwtapijt. Het heeft iets bijzonders als we hier over de paden lopen met de kennis dat er niemand vóór ons gelopen heeft. Bekijk deze wandeling

  10-02-2010
 

“In Eersel is `ne mens content. Vio-viola-violier. Want as ge in da durpke bent, dan hedde veul plezier”. Bekijk deze wandeling.

  07-02-2010
 

We zijn de laatste tijd druk geweest met het updaten van de oudste routes. Bij al deze wandelingen zijn de beschrijvingen stevig uitgebreid. Ondanks het mistig weer zijn er vandaag weer eens op pad gegaan. Naar de Weerter en Budelerbergen. Bekijk deze wandeling.

  12-01-2010
 

Een verkeersalarm was rond 9 januari 2010 afgekondigd. Er werd veel sneeuw voorspeld en de gevoelstemperatuur zou rond de -15 C uitkomen. Ideaal weer voor een stevige wandeling bij Montfort (L). Gelukkig viel het mee. De wegen waren goed begaanbaar en de temperatuur was redelijk aangenaam, zeker door het ontbreken van veel wind. Bekijk deze wandeling. 

  07-01-2010
 

 Het is koud, het sneeuwt en soms blijven we het liefst bij de kachel. Dat betekent minder wandelen, maar wel veel tijd om oude onze oudste wandelingen aan te pakken. Zo worden de komende tijd een groot aantal wandelingen voorzien van een nieuwe en meer uitgebreide beschrijving.

  06-01-2010
 

Het is zondagochtend 3 januari als ik naar buiten kijk en zie dat er behoorlijk wat sneeuw is gevallen. Heerlijk om met dit weer te gaan wandelen. Ik pak mijn spullen en ga voorzichtig met de auto op pad richting Loonse en Drunense Duinen. Deze keer geen zand, maar veel sneeuw. Bekijk deze wandeling.

  01-01-2010
 

Koud, nat, héél nat, winters weer. Guur. De Witte Kerst van 2009 smelt, maar kan niet weg in de bevroren ondergrond van de Rovertse heide bij Tilburg. Van boven vult de regen gestaag de plassen, voren en paden: vier uur lang. Goed, Sabine heeft het voorspeld, maar we kunnen toch niet binnen blijven indikken van de driedaagse kerstkalkoen. Bekijk deze wandeling.

  28-12-2009
 

Het is eind december 2009. We hebben net de kerstdagen achter de rug. Te veel eten en te weinig beweging. Daarom is dag een prima gelegenheid om even de benen te strekken. Het weer werkt mee, een lekkere temperatuur en een flauw zonnetje. Omdat het nog steeds vroeg donker is kiezen we voor een route van 12 km bij de Warande in Helmond. Een mooi stukje natuur dicht bij een grote stad. Bekijk deze wandeling.

  13-12-2009
 

Het is halverwege december (2009). Na weken van regen en slecht weer beloofde het vandaag aardig (en droog) weer te worden. Ideaal voor een wandeling in de Maasheggen bij Beugen. Mocht u geen GPS hebben dan kunt u ook kiezen uit een aantal uitgezette (paaltjes) routes. Bekijk deze wandeling.

  12-12-2009
 

Meestal bepaalt de natuur onze richting, maar nu is het de historie die ons op eeuwenoude paden bij Biest-Houtakker brengt. Brabantse historie wel te verstaan bij Tilburg. Hier reden Hertog Jan en Hertogin Johanna van Brabant tussen hun bezittingen in ’s-Hertogenbosch en Turnhout. Bekijk deze wandeling.

  22-11-2009
 

We kregen te horen, dat er een mooi klein natuurgebiedje lag ten zuiden van de Efteling, tussen Loon op Zand en De Moer: Landgoed Huis ter Heide. Het klinkt allemaal heel goed en veelbelovend. En dat is bewaarheid. Bekijk deze wandeling.

  16-11-2009
 

Het is de tweede week van november. Ik ben voor twee dagen afgereisd naar Eyserheide in Zuid-Limburg. Een schitterende omgeving om te wandelen. Het is dan wel november maar dat wil niet zeggen dat je niet zou kunnen wandelen. Veel bomen hebben hun bladeren laten vallen. Je kijkt nu dus veel verder weg en je ziet ook meer als dat de bomen vol in hun blad staan. Bekijk deze wandeling.

  13-11-2009
 

De laatste tijd richten we ons steeds meer op België. De omgeving van Turnhout, Achel en de Bergeijkse Barriere zijn ons al bekend.

Nu gaan we iets verder naar het zuiden, even voorbij Lommel, maar het is nog in Overpelt. Daar ligt een groot bosgebied, met enorme zandheuvels. Veel grove den, maar ook loofbomen. Deze laatste vooral in het landschap en aan de randen van de bossen. Bekijk deze wandeling.

  12-11-2009
 

Een mooie en pittige enigzins heuvelachtige wandeling bij Malden is toegevoegd. Bekijk deze wandeling.

  07-11-2009
 

Een tweede wandeling bij Eyserheide in Zuid-Limburg. Deze keer is de wandeling niet alleen door mij gemaakt maar samen met Rob Kemmeren van B&B Dalauro waar ik twee dagen te gast ben. Bekijk deze wandeling.

  02-11-2009
 

We hadden al enige tijd geleden gezien dat er paden verhard waren in het Joe Mann bos. Wij krijgen regelmatig wel vragen of er wandelingen zijn die geschikt zijn voor de rolstoel en scootmobiel. Nu de route helemaal klaar is dachten we: waarom niet deze route lopen en op de site zetten zodat de minder valide medemens ook kan genieten van natuur en bos. Bekijk deze route.

  01-11-2009
 

Het is begin oktober en we zijn voor de tweede keer dit jaar te gast in Hotel pension Vierhouten. Omdat we toch in de Veluwe zijn gelijk maar een wandeling gelopen. Een wandeling in het Hulshorsterzand die veel in zich heeft. Mooie grote open zandvlaktes en afwisselende bossen. Bekijk deze wandeling.

  30-10-2009
 

Deze GPS wandeling mag er ook zijn.
De route door de Millingerwaard gaat door een uniek natuurlandschap waar u Konikpaarden, Gallowaykoeien, vogels, natuur in alle soorten en maten en prachtige uitzichten over de Waal tegen komt. Vooral voor vogelaars is dit een prachtig gebied. Er is veel te zien. Vergeet de verrekijker niet. Bekijk deze wandeling.

  29-10-2009
 

Dit is absoluut goud!
Herfstwandelingen kun je overal maken, maar in de
Wouwse Plantage wordt het goud! Zo mooi! De mistige waas verdoezelt in de door het zonlicht versterkte kleurenpracht. De ritselende bladeren ruisen en stuiven. Beuken en kastanje, eik en den, allemaal in een eigen kleurpalet. Bekijk deze wandeling.

  21-10-2009
 

Vogelliefhebbers kunnen met deze wandeling bij Almere rond de Lepelaarsplassen hun hart ophalen. Naast een bezoekerscentrum komt u een vogelkijkhut en een tweetal vogelkijkwanden tegen. Prachtige punten om vogels te spotten. De route gaat over een fietspad, maar doordat er overal volop uitzicht is verveelt dit niet. Bekijk deze wandeling.

  20-10-2009
 

Het is een mooie dinsdagochtend in oktober in Beerse (België). De zon schijnt en dat maakt het gelijk aangenamer om er op te gaan. Zoals wel vaker kom je niet al te veel mensen tegen op een doordeweekse dag. Bekijk deze wandeling.

  15-10-2009
 

Dit is een absolute TOPPER!
Heuvels, bos, heide, waterpartijen, vergezichten, brede en smalle paden, natuurreservaat, schapen, paarden, een kasteelruïne, rust….. Alles, echt alles is aanwezig in deze ene wandeling in de Maasduinen bij Nieuw-Bergen. Bekijk deze wandeling.

  11-10-2009
 

Op 10 en 11 oktober 2009 waren we te gast bij Nordic Walking Extra die een weekendje doorbrachten in Vierhouten bij hotel pension Vierhouten tijdens de Vierhoutense Wilddagen.

Onze inbreng was een presentatie over GPS wandelen-Geocachen na het dineren op de zaterdagavond. Op de zondagochtend zijn we naar buiten gegaan voor wat practische oefening. Bekijk ons korte sfeerverslag.

  09-10-2009
 

Een GPS wandeling ten zuiden van Beerse (België) . Na een kort stukje industrieterrein gaan we de bossen in. Op een mooie zondagmiddag was het goed vertoeven in deze omgeving. Onderweg komen we langs een buxustuin waar we vrij doorheen mogen lopen. Natuurlijk nemen we een kijkje. Verderop staan een aantal paarden vastgebonden aan een hek, de berijders zitten gezellig in het café. Bekijk deze wandeling.

  07-10-2009
 

Deze wandeling begint in het centrum van Beerse (België) bij de Lambertuskerk. Deze route heet ook wel het museum en parkenpad. Onderweg komt u langs het museum van Jan Vaerten, een bekende schilder uit Beerse. Maar ook de cultuur komt aan bod. Aan het einde van de wandeling komen we door een drietal parken in Beerse. Bekijk deze wandeling.

  06-10-2009
 

Een wandeling in Beerse (België) langs de natuur rond de oude kleiput `t Blakt. Onderweg lopen we langs de vaart Dessel-Schoten, daar zien we een paar grote steenfabrieken liggen. Bekijk deze wandeling.

  03-10-2009
 

Op 3 oktober 2009 waren we te gast op Digitale Mobiliteit en Creativiteit 2009-dag van HCC in Apeldoorn. We hebben een lezing over het wandelen met de GPS gegeven voor een volle zaal. Lees verder.

  01-10-2009
 

Een mooie nazomer dag in september. Na een tip ben ik naar Odiliapeel gegaan om er eens te wandelen. Het is een voor mijn doen korte wandeling geworden, maar wel een hele aardige. Bekijk deze wandeling.

  30-09-2009
 

Dit is niet zo maar een wandeling. Dit is een juweeltje. We hadden ruim 2 1/2 uur de tijd voor deze wandeling bij de Oostvaardersplassen, maar kwamen tijd te kort. Er is zo veel te zien, en dan sta je ook geregeld stil.

Onderweg komt u een bezoekerscentrum, een drietal vogelkijkwanden en een grote vogelkijkhut tegen. Bij het bezoekerscentrum is nog een vierde vogelkijkwand. Bekijk deze wandeling.

  26-09-2009
 

Zomaar lopen we tegen een berichtje in de krant, dat er in Almere een Groene Loper wordt uitgelegd. Een wandeling tussen NS Station Almere Oostvaarders en over een groene strook naar het Natuurbelevingscentrum Oostvaarders. Bekijk deze wandeling.

  25-09-2009
 

Een mooie dag om te gaan wandelen. En deze keer loop ik niet alleen. Wim loopt bij deze wandeling bij Dorst mee. Wim woont in de omgeving waar we lopen. Na aanschaf van de GPS had Wim net als anderen veel vragen over de GPS en over map source. Na wat uitleg te hebben gegeven heb ik Wim gevraagd om eens mee te gaan op wandeling en gedurende de wandeling vragen te beantwoorden. We hadden 26 km op het programma staan dus tijd genoeg om onderweg te babbelen over de GPS. Bekijk deze wandeling.

  23-09-2009
 

Een wandeling waarbij nieuw en oud dicht bij elkaar komen. Zeer oude boerderijen staan bijna midden tussen de nieuwbouw in Beerse (België). We lopen ook een stukje langs de verbindingsvaart Dessel-Schoten. Hier heb je een mooi uitzicht op de overgebleven steenbakkerijen van Beerse. Ook zie je langs het pad restanten liggen. In een paar honderd meter weet je precies hoeveel soorten dakpannen er zijn. Bekijk deze wandeling

  22-09-2009
 

Klein maar fijn. Een korte route ten noorden van Beerse (België), maar wel door een mooi stukje natuur. We lopen een grote oude kleiput met de mooie naam Ginnekensput. Bij deze kleiput wordt veel gevist. Maar als het rustig is kun je hier ook de nodige vogels spotten. We lopen daarna een rondje door landgoed/domein Luysterborgh. Een mooi en rustig stukje natuur. Bekijk deze wandeling.

  20-09-2009
 

Een korte wandeling bij Vlimmeren (België) door een aantal mooie gebieden waaronder domein Heihuizen. Onderweg kunt u genieten van vele vergezichten en mooie natuur. Vooral de vallei van de Molenloop is mooi. Ook komen we onderweg een aantal kapellen tegen. Vaak op verrassende plaatsen. Bekijk deze wandeling.

  19-09-2009
 

Dit is een alleraardigste wandeling met veel fotogenieke plekken rond Vlimmeren (België). Onderweg leren we het één en ander van de geschiedenis van Vlimmeren, lopen we door mooie natuur, genieten we van de vele vergezichten, zie we 2 kunstwerken van Jan Vaerten, komen we verschillende kapelletjes tegen en genieten we van de vele koeien die we onderweg tegenkomen. Bekijk deze wandeling.

  16-09-2009
 

Geweldig, deze bossen bij Overloon. Mooie zandwegen, paden over zandheuvels, ruim, breed of smal en begroeid. Dennen en sparren, loofhout in alle soorten, bramen, struiken, zelfs jeneverbessen hebben we gezien. De stuifzandheuvels doen ons denken aan de stippels in de Stippelberg. Hier worden ze zo niet genoemd, maar het golft, heuvelt en slingert, dat het een lieve lust is. Bekijk deze wandeling.

  14-09-2009
 

Met gloednieuwe wandelschoenen wilden we geen groot risico lopen. Daarom een korte route in Beerse (B). De route gaat langs een grote kleiput (het Blakt) waar veel trekvogels te zien zijn. Bekijk deze route.

  13-09-2009
 

GPSwalking.nl geeft regelmatig lezingen. Waar we een lezing gaan houden kunt u vinden op onze lezingen pagina. Op 3 oktober zijn we aanwezig op de HCC! Digitale Mobiliteit en Creativiteit 2009-dag in Apeldoorn.

  12-09-2009
 

Deze wandeling laat een stukje van de oude geschiedenis van Beerse (België) zien: de steennijverheid. Overal zie je littekens van vroeger toen overal klei werd gewonnen. Daarom liggen er veel poelen ten noorden van Beerze. Aan de randen van deze poelen is de klei nog te zien. Bekijk deze wandeling.

  11-09-2009
 

Kijkduin ligt tussen de Hoek van Holland en Scheveningen in. Wij komen er al jaren en het bevalt ons erg goed daar. Het is niet zo druk bezocht als Scheveningen en dat maakt het tot een prima locatie voor een korte of lange vakantie. Ook is Kijkduin uitstekend geschikt voor een dagje uit. Bekijk deze wandeling.

  07-09-2009
 

Een mijlpaal. Onze 300-ste GPS wandeling valt samen met ons vijfjarig bestaan.

Voorzichtig gestart in september 2004 met een korte GPS wandeling van 5 kilometer en 6 foto`s zijn we 5 jaar later bij de 300-ste GPS wandeling, hebben we bijna 4500 km in kaart gebracht en 20.000 foto`s gemaakt. Een mooie mijlpaal onderweg naar nog veel meer GPS wandelingen.

  07-09-2009
 

Dit is een echte 5 ***** wandeling in de Veluwe Zoom - Posbank bij Arnhem. Alles wat de natuur mooi maakt komt hier bij elkaar. Prachtige bossen, grote zandverstuivingen, heuvels, vergezichten, hei zover je kunt kijken. leuke kleine paden, een bezoekerscentrum, vele fotogenieke punten. Wat komen we eigenlijk niet tegen. Bekijk deze wandeling.

  06-09-2009
 

Een mooie en rustige wandeling in de Heldense Bossen. In het begin veel bossen. Mooie bospaden, goed begaanbaar. Dan gaat het richting de Maas en veranderd het landschap.

Het allermooiste deel is het historische Kessel met haar mooie centrum. We genieten van het kasteelruïne De Keverberg. Echt fotogeniek. Donkere wolken trekken intussen over ons heen. Gelukkig blijft het droog, op een paar kleine spetters na. Bekijk deze wandeling

  05-09-2009
 

Telkens kom je van die verrassingen tegen als je gaat wandelen. Zo zien we dat Mariahout – zoals de naam al zegt – een Mariaplaats is, die vele herinneringen oproept.

Mooie bossen, niet steriel met ruime paden, maar een beetje wild met begroeiing, die onze broekspijpen nat maakt. Afwisselend, met loofbomen en dennenhout, beuken- en eikenlanen, zoals Staatsbosbeheer het graag wil hebben. Hier ligt het al. Bekijk deze wandeling.

  04-09-2009
 

Op een half uur rijden vanuit Eindhoven liggen in de Peel bij Elsendorp enkele geweldige landgoederen met een prachtig behouden oorspronkelijke natuur van duizenden jaren oud. Bekijk deze wandeling.

  29-08-2009
 

We zijn op vakantie geweest in Normandië (Frankrijk). Voor het bezoeken van de invasiestranden van Tweede Wereld oorlog (D-Day) en om een paar heerlijke wandelingen te maken. De meeste wandelingen staan in het teken van D-Day, maar ze laten ook de mooie natuur van Normandië zien.

Lees hier de samenvatting van onze vakantie in Normandië met alle hoogtepunten, een foto overzicht, POI`s van Normandië en nog veel meer.

  05-08-2009
 

Eerst zouden Rob en ik op onze gezamenlijke maandelijkse zondagse wandeling de Mookerheideroute gaan lopen. Maar de eerste zondag van augustus 2009 was vooral regenachtig en dan is het niet fijn op te wandelen.

Een paar dagen later werden zomerse temperaturen voorspeld. Daarom werd het een paar dagen later. Met 25 graden en een heerlijke zonnetje om me te vergezellen op een heerlijke wandeling door een gebied waar ik zelf nog nooit geweest was. Bekijk deze pittige wandeling.

  29-07-2009
 

We zijn al verscheidene keren in de Maai geweest en keren er met plezier weer terug. Dat is een bewijs voor de pracht van de omgeving, de schoonheid van het water en de kwaliteit van de wandelmogelijkheden. Het plekje bij de stuw is zo mooi! Zo mooi zelfs, dat we er in deze wandeling tweemaal over zullen gaan. Want werkelijk, het behoort tot de mooiste plekjes van de Kempen. Met het water, de zon, de spelende kinderen, die op blote voeten visjes vangen beneden de stuw. Bekijk deze wandeling.

  28-07-2009
 

We zijn een weekendje in België te gast en dan is het ook wel leuk om een oude stad te bezoeken. Tongeren is de oudste stad van België dus dat belooft wat. Vandaag geen wandeling die veel inspanning vergt want die hadden we gisteren al gedaan. Bekijk deze wandeling.

  27-07-2009
 

Een aantal weken geleden ben ik met collega Rob naar Riemst geweest. Het was een erg mooi gebied. Mijn (onze) belangstelling voor deze streek was meteen gegroeid. In een tijdschrift had ik gelezen over het gebied Haspengouw in de Voerstreek (België). Hier moest ik toch maar eens naar terug gaan. Bekijk deze wandeling.

  26-07-2009
 

Een prachtige wandeling in het Mastbos bij Breda. Geen hele lange, maar er is onderweg meer dan genoeg te zien. Vlinders, kikkers, vogels, libellen, planten en bloemen, natuur, uitzichten, bossen, hei, vennen. Vooral het stukje langs de Mark is mooi, maar kan ook drassig zijn. Een mooi stukje natuur onder de rook van Breda en dat is op zondag ook te zien aan de vele fietsers en wandelaars die we onderweg tegenkwamen. Bekijk deze wandeling.

  22-07-2009
 

We zitten regelmatig te stoeien met waypoints op de Colorado. Na verloop van tijd groeit het aantal waypoints en wordt het tijd om opruiming te houden. Maar eigenlijk is het veel handiger om vaste waypoints (thuis, vrienden, kennissen, etc) in een POI database te zetten. Dan is er een duidelijke scheiding tussen "vluchtige" waypoints en de echte POI's. En hoe kun je alle campings van bv Frankrijk als POI's installeren op een Colorado?

Hoe het werkt en waarom het handig is hebben we voor u beschreven. Lees onze tips en trucs voor POI's.

  20-07-2009
 

Tegen het einde van de avondwandeling door de Strabrechtse Heide liep ik tegen de voorzitter van Wijkcentrum De Dreef in Geldrop. Die had de routebeschrijving van de Pink Ribbon fietstocht, die het Wijkcentrum op zondag 4 oktober 2009 om 10.00 uur gaat houden, bij zich. Of ik die misschien op de GPS wilde zetten.

Toch eens wat anders dan wandelen. Dus de wandelschoenen thuisgelaten en de GPS op de fiets gemonteerd. Daarbij maakten we weer eens gebruik van de Garmin 60C, die enige waarvoor we een fietssteun hebben. Bekijk deze fietstocht en schrijf u in.

  19-07-2009
 

Wat een verschil met vorige wandeling! Ook hier rechte wegen door een open landschap achter Diessen bij Hilvarenbeek. Hier zijn ze niet verhard en omzoomd met bomenrijen en lanen.

Ruisende ratelpopulieren en wiegend riet, de geur van lindebloesem en dennenbossen strelen onze zintuigen. Ons bezwete gezicht trekt dazen aan. Zelfs paarden dragen een dekkleed tegen deze bijters. We zien een dazenval. Bekijk deze wandeling.

  18-07-2009
 

De zomeravonden zijn lang en regelmatig is het heerlijk zonnig. Een tocht over de Strabrechtse Heide is altijd de moeite waard. Maar 's avonds is het nog net wat specialer. De zon zakt, alles kleurt langzaam geel en rood. Vlinders vliegen langs en dieren die overdag zich schuilhouden komen te voorschijn. Bekijk deze wandeling.

  07-07-2009
 

Even ten oosten van Asten ligt een mooi bos. Niet groot, maar voor een wandeling goed verzorgd, mooie variatie in groen en met een ruim achterland is het er prachtig om te wandelen. Bekijk deze wandeling.

  06-07-2009
 

Tropische temperaturen met een stevige bui tegen de avond. Ideaal weer voor een stevige wandeling in een heuvelachtig gebied. We waren bij onze vorige wandeling in Zuid-Limburg dichtbij het fort Eben-Emael (België). Collega Alex was daar een paar jaar geleden als eens geweest voor een rondleiding en was meteen te vinden voor een vernieuwde verkenning, maar deze keer met de GPS. Bekijk deze wandeling.

  28-06-2009
 

We zijn al verschillende keren in de Kampina geweest. Maar dit gebied heeft zoveel te bieden dat er verschillende wandelingen mogelijk zijn. Deze keer hebben we de buitenrand van de Kampina aan een stevige wandeling onderworpen. Bekijk deze wandeling.

  25-06-2009
 

Een lekkere wandeling door de duinen bij Katwijk aan Zee en een GPS lezing bij de plaatselijke bibliotheek. Deze unieke combinatie zorgde ervoor dat Arnold en ondergetekende Rob, er al vroeg op uit trokken. Na de pittige wandeling van 20 km hebben we een lezing gegeven voor 25 geinteresseerden. Bekijk deze wandeling.

  21-06-2009
 

Tijdens een bezoek aan Kell am See, Rheinland-Pfalz in Duitsland, hebben we een mooie, niet al te lange wandeling kunnen maken op de Hunsrück in het Osburger Hochwald. Het is onze eerste GPS wandeling/route in Duitsland. Bekijk deze wandeling.

  19-06-2009
 

We krijgen wel eens de vraag van kan je een (stads)wandeling ook zonder GPS lopen. Nou deze keer in Elburg kan dat prima. Ik dacht eerst nog van: nou ik hoef geen track en verslag te maken voor GPSwalking.nl. Maar een mooi verslag is ook leuk om met anderen te delen. Bekijk deze wandeling.

  13-06-2009
 

Op zaterdag 13 juni aanstaande wordt het Wandelroutenetwerk van Zuid-Oost Brabant officieel geopend. Dit wandelroutenetwerk is o.a. ontwikkeld ter promotie van de regio als aantrekkelijk recreatie (wandel)gebied. Het gaat om totaal 2.600 km binnen de 21 gemeenten in het SRE gebied. Ter promotie van dit wandelroutenetwerk wordt op 13 juni aanstaande de officiele openings bijeenkomst georganiseerd in en rondom de tuinen van Kasteel Helmond. Lees verder.

  05-06-2009
 

We hebben een tochtje gemaakt op de fiets van La Ferme du Latois (Frankrijk), het vakantiepark van RCN om Coëx heen naar Apremont en terug. In Apremont maken we een rondwandeling van 2 km door het dorpje en brengen we een bezoek aan het kasteel. Dat is goed te doen met de fiets, maar ook als dagwandeling is het mooi. Bekijk deze gecombineerde fiets- en wandeltocht.

  03-06-2009
 

Wat een heerlijke dag gaat het worden. We gaan de GPS-wandeling naar het Lac du Jaunay (Frankrijk) uitzetten. Het moet er mooi zijn, want het wordt vooral aangeprezen als een recreatiegebied, picknickterrein, visgelegenheid en bovenal een wandelgebied. En we worden beloond! Bekijk deze wandeling.

  02-06-2009
 

In Parijs ontmoetten we Australische toeristen die voor het eerst in hun leven groen gras hadden gezien van wel ‘two feet high’. Ik begrijp hun verbazing als ik deze wandeling in Frankrijk, de Vendée, maak in mei: margrieten 80 cm hoog, zuring, opkomende adelaarsvaren, 40cm hoge rode klaver, grootbladige weegbree, berenklauw, wild, razend wild wordt je van de kleuren, de geuren en de elkaar naar de kroon stekende bermplanten. Bekijk deze wandeling.

  30-05-2009
 

Begin mei. We zijn te gast bij Hotel Pensioen Vierhouten. Een gezellig en mooi pension. Gastvrijheid is er goed en we voelen ons meteen op ons gemak.

Valerie en Bas Tiemens hadden interesse in de GPS gekregen en waarom niet de krachten bundelen. We werden uitgenodigd om een aantal GPS wandelingen te maken. Voor ons weer een compleet nieuw gebied om te verkennen en voor Valerie en Bas de gelegenheid om te kijken wat er zo’n beetje komt kijken als je met een GPS op pad wilt gaan. Na een kop koffie vertrekken we voor onze hoofdwandeling van 26 km. Bekijk deze wandeling.

  23-05-2009
 

Het was even rustig met het uitzetten van wandelingen. Maar we hebben weer een nieuwe voor u op de Veluwe in het Vierhouterbos. Bekijk deze wandeling.

  08-05-2009
 

Een mooie wandeling die start bij de Sevink Mölle (Sevink Molen) in Winterswijk in de Achterhoek en die via de Groenlosche Slinge weer terugkomt bij de Molen. Onderweg komt u een prachtige natuur tegen, mooie vergezichten en zelfs een picknickplaats met een melktapmachine. U kunt daar een lekker kopje verse melk tappen. Bekijk deze wandeling.

  28-04-2009
 

Een bekend gebied ten noorden van Eindhoven tussen Best en Son, waar veel gewandeld wordt, breiden we uit met een prachtig open landschap. Die afwisseling maakt het zo bijzonder. Weidse akkers, omzoomd met ontluikende bomen, de boeren zaaien, de kieviten tollen in vreemde salto’s om een kraai weg te jagen. De modelvliegtuigjes maken er een Immelmann van. Mooie boerderijen, goed verzorgde tuinen bloeien en de zandwegen leiden ons weg van verkeer en drukte. Bekijk deze wandeling.

  26-04-2009
 

Een GPS wandeling van 42 km waarbij we verschillende dorpsranden aan doen. Zo komen we langs Aarle-Rixtel, Lieshout, Nuenen, Mierlo en Helmond. Dit geeft u de gelegenheid om desgewenst een dorp te bezoeken en de stevige wandelaar kan besluiten gewoon de wandeling te maken zoals wij die ook gemaakt hebben. We lopen deze wandeling over verharde bospaden maar na een regen bui kan het drassig zijn. Bekijk deze wandeling.

  22-04-2009
 

Slechts enkele weken in het jaar kun je genieten van de bomen die in bloei staan. Daarvoor kun je naar de Betuwe, maar dat is erg kunstmatig omdat het veelal lage fruitbomen betreft.

Nee, dan Zuid-Limburg, even voorbij Maastricht. Het is soms onwezenlijk, zo mooi! Hoge bomen, die in smetteloos wit afsteken tegen een blauwe hemel. Natuurlijk in de boomgaard, in groepen bijeen, maar ook veelal ‘verwilderd’, zomaar in de wei, tegen de rand van het bos. De vergezichten, vooral in het tweede deel van de wandeling zijn betoverend. Ga er snel naartoe…. Bekijk deze wandeling.

  13-04-2009
 

Vandaag zijn we meegelopen met Hay van den Broek uit Sevenum. Binnenkort gaat Hay de vierdaagse van Nijmegen lopen. Als oefening loopt hij regelmatig een aantal rondjes om Sevenum. Pittige rondjes van boven de 30 km.

We maakten van deze gelegenheid gebruik om de wijde omgeving van Sevenum eens te bekijken. Onderweg kregen we veel informatie aangereikt, want als geboren Evertsoorder weet Hay de hele geschiedenis van de Peel en omgeving zo op te sommen. Bekijk deze wandeling
.

  10-04-2009
 

Een prachtige wandeling waarbij cultuur en natuur op indrukwekkende wijze voorbij komen. In Maastricht lopen we langs de stadswallen, door parken, langs de Jeker, langs verschillende monumenten en natuurlijk langs de vele terrassen. Dan gaan we de St. Pietersberg op om later weer terug te keren in Maastricht. Bekijk deze wandeling.

  08-04-2009
 

We zijn al verscheidene keren in ditzelfde gebied geweest en keren er met plezier weer terug. Dat is een bewijs voor de pracht van de omgeving, de schoonheid van de bossen en de kwaliteit van de wandelmogelijkheden. Landgoed Baest, de alom bekende kapel van Maria ter Eik nabij Oirschot. Bekijk deze wandeling,

  06-04-2009
 

Niet in het bos, maar door Den Bosch deze keer. Waarom wel stadswandelingen in Franeker, Amersfoort, Assen en Bergen op Zoom, maar waarom niet in ons eigen Brabant? Zo’n verwijt wordt een uitdaging. Bekijk deze wandeling.

  04-04-2009
 

Een prachtige laatste maandag van maart. Aangezien ik toch thuis was met vakantie heb ik besloten er maar eens op uit te gaan naar de Overasseltse Vennen en er een mooie wandeling van te maken. De zon scheen volop dus dat zat wel goed. De temperatuur was nog niet zo hoog maar dat mag de pret niet drukken. Bekijk deze wandeling.

  02-04-2009
 

Onze tweede wandeling vanuit Bed en Breakfast (B&B) De Oude Pastorie in Swolgen. Terwijl de eerste wandeling voornamelijk door de natuur ging zijn we deze keer er opuit getrokken om wat cultuur op te snuiven. Bekijk deze wandeling.

  30-03-2009
 

Brabant slibt dicht met GPS-wandelroutes

Het Brabants Dagblad is vorig week met Arnold en Leonoor op pad geweest voor een artikel over GPS wandelen en GPSwalking. Bent u nieuwsgierig. Kijk dan naar BDTV of lees het hele artikel.

  29-03-2009
 

Voor deze wandeling waren we te gast bij Bed en Breakfast (B&B) De Oude Pastorie in Swolgen. Rosemarie van De Oude Pastorie nam ons mee voor een leuke wandeling ten zuiden van Swolgen. Een zeer mooie omgeving en een gastvrije gastvrouw. Bekijk deze wandeling.

  24-03-2009
 

Een bijzondere wandeling bij Vinkel-Kaathoven (Rosmalen). Niet eens de wandeling zelf, maar de bezoekers, die we mogen begeleiden. Annemiek van het Brabants Dagblad is geïnteresseerd geraakt in het GPS-gebeuren nadat ze de lezing bij HCC in Nuland heeft bijgewoond.

Ze heeft deze hele wandeling van het begin tot het einde mee uitgezet en beleefd; ingetekend op de PC in MapSource topo, gezocht naar de zandpaden en POI’s, en eenmaal opgeslagen in de GPS de wandeling meegelopen in het veld, zowel track als route. Nadat de fotografe ons in beeld gebracht heeft, volgt Barbara die ook nog een videotrack opneemt. Dus de hele pers was aanwezig….. Bekijk deze wandeling.

  20-03-2009
 

Schitterend lente weer, snel een dag vrij genomen en richting Zuid-Limburg gereden voor een pittige wandeling bij St. Geertruid. Een mooie en afwisselende wandeling door een schitterende omgeving. www.gpswalking.nl/wandeling.php

  19-03-2009
 

GPS presentatie IVN-Mierlo

Bij het IVN Mierlo heeft GPSwalking.nl een tweetal lezingen gehouden. Ruim 55 mensen hebben deze lezingen bijgewoond. Geinteresseerde mensen met veel vragen. Zodoende waren het twee levendige avonden waarin veel informatie kon worden gegeven en de nodige vragen beantwoord.

  18-03-2009
 

Onroute topografische kaart Nederland

Voor iedereen die regelmatig Topo NL gebruikt op Garmin GPS-en is er goed nieuws. Er komt binnenkort een nieuwe Topo kaart uit. Deze nieuwe kaart is opgezet door Wayoint. Na de ervaringen met de Onroute Fietskaart is het nu tijd voor een routable Topokaart van Nederland. Deze nieuwe Onroute Topografische kaart komt uit in april/mei 2009 en kost 79 euro bij inschrijving. Later betaald u 109 euro. Lees verder.

  16-03-2009
 

Een collega van mij had een ook een Garmin 60CSX GPS gekocht. En net als ik -een jaartje terug - ook veel vragen en weinig antwoorden. Hoe werkt een dergelijk apparaat?

Dus maar eens een afspraak gemaakt om samen te gaan lopen. En zo kwamen we uit bij een mooie wandeling bij De Rips. Een goede gelegenheid om al lopende een gedeelte van zijn vragen te beantwoorden en ervaringen uit te wisselen. Bekijk deze wandeling.

  13-03-2009
 

We beginnen met de parel, het Rauwven bij Erp. Er wordt hard gewerkt in het bos, zodat het in de toekomst nog mooier wordt. Dan, vanaf de Alternatieve parkeerplaats volgen we het rolstoelpad. Een prachtig en gevarieerd gebied bij Erp. Bekijk deze wandeling.

  11-03-2009
 

Een wandeling met twee gezichten. We starten in Brouwhuis en lopen via de buitenwijken naar het grote bedrijventerrein in het zuiden. Daar voelen we ons klein. We zien dat onze topografische kaart enigzins gedateerd is. Verschillende leuke paadjes zijn intussen opgegaan in grote hallen en flinke bedrijfsterreinen. Daarna gaan we de bossen in. Een heel andere omgeving, een heel andere sfeer. En zo beleven we een afwisselende en interessante wandeling. Bekijk deze wandeling.

  06-03-2009
 

GPS Presentatie's

Op 19 maart om 20.00 uur zal GPSwalking.nl een presentatie verzorgen over wandelen of fietsen met een GPS in ´t Klokhuis (Goorsedijk 1) in Mierlo voor IVN Mierlo.

GPSwalking.nl gaat vertellen welke GPS past bij diverse types wandelaars; wat voor GPS-en er op de markt zijn, wat ze kosten en hoe ze werken. We laten ook zien welke software nodig is om ermee te kunnen werken. Ook nemen we een paar verschillende type GPS-en mee. Iedere bezoeker krijgt de tekst van de presentatie en een folder. Na de presentatie van ca. één uur is ruim gelegenheid voor het stellen van vragen.

Op 12 maart en 31 maart geeft GPSWalking een lezing bij HCC in Nuland en Mill.

  05-03-2009
 

Bergen op Zoom: modern in een historisch jasje of historisch in een moderne tijd. Een korte stadswandeling, maar o zo mooi! Historisch is Bergen op Zoom niet echt een vooraanstaande stad geweest, maar er liggen nog vele herinneringen uit het verleden. De plaats heeft zich op behoudende wijze aangepast aan deze tijd. Bekijk deze wandeling.

  04-03-2009
 

Een GPS wandeling van 25 km rondom de Vliegbasis Eindhoven. Lopend door de omgeving van de Basis hoor de je de verschillende vliegtuigen. Het is zondag, miezerig en toch aardig druk in de lucht. Vooral Ryanair is er druk met vliegen. Bekijk deze wandeling.

  03-03-2009
 

Het is al enige tijd geleden, dat we dit prachtige gebied in de Veluwe verkend hebben. En we hebben genoten! Rood, goud, paars, geel. Een regenboog aan groen. Bekijk deze wandeling.

  28-02-2009
 

Soms heb je van die pareltjes. De Mosbulten is er ook zo één. Niet erg bekend maar wel erg mooi. Geen gebied voor een stevige wandeling. Wel om rond te kijken, te genieten achter de vogelkijkwand en om rustig door het gebied te trekken. Bekijk deze wandeling.

  26-02-2009
 

Vincent van Gogh woonde en werkte van december 1883 tot november 1885 in Nuenen. Het was de tijd waarin hij experimenteerde, zocht naar mogelijkheden en vooral veel, heel veel tekeningen, schetsen en schilderijen maakte. Van de 800 werken die hij produceerde maakte hij er 200 in de Nuenense periode. Dankbaar maakte hij gebruik van de eenvoudige mensen op het platteland. Hij beeldde de noeste arbeid, het harde bestaan en de eenvoud van het leven uit. Bekijk deze wandeling.

  25-02-2009
 

Even uitwaaien na Carnaval 2009. We hadden een route bij Someren in gedachte. Maar dat bleek geen succes. De brug over de Zuid Willemsvaart die wel op de kaart stond was intussen niet meer aanwezig.

Daarom even improviseren. Veel tijd hadden we niet want het zonnige weer was intussen aan het omslaan naar motregen. Bij Heusden (Asten) hadden we een tijd geleden een bordje van een wandelroute gezien. En de naam "Twaalf Apostelen" klonk ons heel aardig in de oren. Bekijk deze wandeling.

  22-02-2009
 

GPS wandeling 250: op naar de 500...750...1000.

Soms past een wandeling helemaal. Zonder triest te doen passeren we een oorlogskerkhof, zien we de heide omvormen tot veen en turf en is de natuur niet uitbundig, maar ingetogen. Het landschap open en weids. De lucht is grijs in een winterse kou. Af en toe een sneeuwvlokje.

Maar niet grauw. Want dit gebied leeft, op een eigen wijze. Kippen, kalkoenen, varkens, paarden, pony’s, struisvogels, kangoeroes en Hampshire down schapen. Nee, geen koeien. Mooie bedrijven. Groot met mooie huizen. Dikwijls een paard in de wei, of reeën rond het huis. Karnaval staat voor de deur. Hier gaat gefeest worden! Dat merken we aan de lunch in de versierde zalen. De tijd van ‘De Zwarte Plak’ – iets naar het zuiden over de spoorlijn - en ‘Mijn Kinderen eten turf’ van Toon Kortooms is voorbij. Bekijk deze wandeling bij Ysselsteyn.

  13-02-2009
 

Een flinke wandeling van maar liefst 58 km van Best naar Tilburg en weer terug. Zeer geschikt voor de stevige wandelaar, of als training voor de Vierdaagse, maar ook om gewoon lekker te wandelen door een afwisselend landschap. De verschillende landschappen, natuur en de dorpen maken deze wandeling meer dan de moeite waard. Bekijk deze wandeling.

  09-02-2009
 

Deze route van 6 km bij Mill kregen we van Rob Lamers. Hij heeft een aantal van onze routes gelopen en stuurde als dank een mooie gedocumenteerde wandeling bij Mill terug. Rob Bedankt. Bekijk deze wandeling.

  02-02-2009
 

Dit mag je gerust een no-nonsense wandeling bij Reusel noemen. Lekker doorlopen, niet te veel stil staan, en kilometers weg kijken. Veel vergezichten, rustige paden en van alles en nog wat. Bekijk deze wandeling.

  25-01-2009
 

Heerlijk weer. Van achter de ramen lijkt het net een beetje lente. Buiten is het, eind januari, toch een stukje frisser. We hebben in de ochtend nog een uurtje besteed aan een tuinvogeltelling. Daarom een "korte" wandeling bij Altweerderheide. Bekijk deze wandeling.

  24-01-2009
 

In het westen van het land in de namiddag regen. We gaan vroeg naar Uden bij een zuiden wind. Tja, eigen schuld. Natte paraplu. Maar ondanks de nattigheid een prachtige wandeling in een interessant en mooi gebied. Bekijk deze wandeling.

  20-01-2009
 

Als u graag werkt met Google Earth dan hebben we goed nieuws voor u. Als u de track/route gegevens download dan vind u ook een kml bestand per wandeling. Deze kml file kunt u gebruiken in Google Earth. U kunt dan nog beter onze routes bekijken en ook uitprinten.

  18-01-2009
 

We hebben een kleine wijziging aangebracht in onze Google Maps kaartjes. Die kunt u nu eenvoudig printen. Deze vraag was ons gesteld door Henk: "Ik heb graag tijdens met wandelen een plattegrond van de route. Het is me al eens overkomen dat de batterijen van de GPS leeg waren. Nu moet ik snapshot maken van de kaart en deze later dan weer printen, wat redelijk bewerkelijk is."

Ook denken we erover om per wandeling ook een Google Earth kml bestand toe te voegen. Dan kunt u onze wandeling ook bekijken met Google Earth. Dit geeft meer mogelijkheden, en u kunt nog eenvoudiger een kaartje printen. Ideaal voor mensen zonder GPS.

  16-01-2009
 

Onze wandelingen zijn niet alleen mooi om te lopen, ook de foto's die we maken zijn doorgaans de moeite waard. Je kunt natuurlijk zelf best tevreden zijn met de wandelingen en foto's. Leuker is het als anderen dat ook vinden.

Daarom hebben we deelgenomen aan de Digitale Stad Eindhoven fotowedstrijd met 3 foto's uit de wandeling van de Groote Peel van afgelopen maand. We wonnen de vijfde plaats. Toch een mooi resultaat. Lees verder op de website van DSE.

  11-01-2009
 

De laatste mooie winterdag van deze winter? Het zou best eens mogelijk kunnen zijn. Daarom stonden we, het was net licht, bij de kerk van Lage Mierde om aan een mooie wandeling te beginnen. En het werd een mooie wandeling, zeker door al die witte plaatjes. Bekijk deze wandeling.

  09-01-2009
 

Een witte ochtend begin Januari. Koud en -9 graden. De trein gepakt naar Etten-Leur. Ik wil nog even profiteren van het winterse landschap om wat leuke foto’s te maken en een mooie wandeling. Er is zo veel te vertellen en te zien in dat ik het onmogelijk in dit verslag kwijt kan. Bekijk deze wandeling.

  08-01-2009
 

We hadden al een wandeling voorbereid als variant op de vorige wandeling. Dus we gaan naar het Wijboschbroek tussen Heeswijk en Schijndel. En wat is dat mooi!.

Bossen in alle soorten, prachtige lanen en vele Canadese populieren. Laagjes wit op de takken. Witte dreven. Reeënsporen, konijnen vogels. Open velden in smetteloos wit met het rode dak van een boerderij. Bevroren sloten. Bekijk deze wandeling.

  04-01-2009
 

Weer een koude januari dag. Helaas hebben we door de griep de wandeling in twee keer moeten doen. Nog niet helemaal genezen, maar het is te mooi weer om thuis te blijven, en we willen natuurlijk onze nieuwe kamera uitproberen. Kom, we gaan er weer op uit. Naar de Maashorst Oost. Bekijk deze wandeling.

  03-01-2009
 

Het zou mooi zonnig worden, maar het was min 8 en behoorlijk mistig. De eerste paar kilometer gingen door een grijze tunnel. In de buurt van de Groote Peel probeerde de zon er doorheen te breken. Dat lukte, de mist trok op en prachtige zonovergoten vergezichten waren te bewonderen. Bekijk deze wandeling.

  31-12-2008
 

Dit jaar hebben we 92 wandelingen aan GPSwalking.nl toegevoegd. De teller staan nu op 240 GPS (hoofd)wandelingen. Tesamen goed voor 3336 km. Alle wandeling (hoofd en verkorte routes) bij elkaar bestaan nu uit 623 wandelingen van tesamen 7163 km.

Ook in 2009 hebben we weer een aantal mooie wandelingen op het programma staan. U bent ook in het nieuwe jaar meer dan welkom op onze site.

  31-12-2008
 

Kasteel Heeswijk en de prachtige omgeving lokken ons voor een prachtige winterwandeling. En niet alleen ons. Het is er druk! Heel veel wandelaars die een winterwandeling gaan maken van het Brabants Dagblad. We zullen geregeld tegen de stroom in lopen…. Bekijk deze wandeling.

  30-12-2008
 

Vroeg op pad, de zon net op, de thermometer staat op -6. Heerlijk weer voor een mooie wandeling vanaf Kasteel Asten naar de Witte Bergen en via Heusden weer terug. De zon schijnt ons soms hinderlijk in de ogen, maar zorgt ook voor mooie foto's. Eerst de handschoenen aan, maar halverwege kunnen die weer uit, we zijn warmgelopen. Bekijk deze wandeling.

  28-12-2008
 

Tijd voor een korte wandeling in de Peel bij Griendtsveen. Totale stilte in de Peel. Bijna geen geluid te horen. Zelfs de vogels lieten het afweten. De modderige paden waren bevroren, dat was een pluspunt van dit koude weer. Want het kan drassig zijn in de Peel, zeker na regenval. Maar die rust, overweldigend. Bekijk deze wandeling.

  26-12-2008
 

Wat doe je met 2 grote opgeschoten pubers op eerste Kerstdag. Een hele dag stilzitten? Een hele dag voor de buis zitten?

Nee, dan ga je een kerststallenroute in Reusel lopen. Wel met het nodige commentaar onderweg. Want het is natuurlijk veel te saai voor de heren. Maar we hadden afgesproken dat ze op eerste Kerstdag niet achter de PC mochten gaan zitten. En dan is een kerststallenroute een "aardig" alternatief. Bekijk deze wandeling.

  23-12-2008
 

Een grijze ochtend in december. Toch besloten om te gaan wandelen. Niet een erg lange wandeling, maar wel één die weer de moeite waard was.

Wat heerlijk om weer buiten te zijn om een wandeling uit te zetten. Een GPS wandeling van 14 km door het bomenpark Aboretum en het natuurgebied gemeente Bernheze. Bekijk deze wandeling.

  14-12-2008
 

Prachtig weer, een flauw zonnetje, een milde temperatuur en geen wind. Een thuiswedstrijd rond Zesgehuchten.

Er ligt een mooi wandelgebied tussen Geldrop en Eindhoven. Nu nog landelijk, maar langzaam wordt het gat tussen Geldrop en Eindhoven dichtgebouwd. Over het gebied is veel te vertellen. Zeker over de gehuchten van Zesgehuchten. Het gehucht Riel is zelfs beschermd. Als je daar loopt heb je even het gevoel terug te gaan in de tijd. Veel wandelaars onderweg. Dat geeft ook aan dat dit een mooi gebied is voor een wandeling. Bekijk deze wandeling.

  13-12-2008
 

De zon scheen in een strak blauwe lucht. Wat een verschil met het grauwe weer van vorige wandeling. Schit-te-rend!

De rijp, de twinkelende takken, de damp, het tegenlicht. Oh, wat mooi. En het gebied zelf, ruw, pure natuur en nat, glibberig. De populieren, zo statig in dit landschap, leiden je langs prachtige Brabantse boerderijen met strooien daken. Maar de culturele parels zijn het Duitse Spoorlijntje en de duiventoren. En onze dank gaat de Marggraaf. Gaande het onderzoek stuitte ik steeds op nieuwe interessante items.

Bekijk de wandeling bij Liempde Kasteren Geelders Olland.

  09-12-2008
 

Het heeft afgelopen weekend gesneeuwd. Eind november. Koud en triest. Mieserig. Maar binnenzitten is ook niks. Bekijk deze wandeling bij Luyksgestel – De Weebosch.

  07-12-2008
 

Begin december, prachtig zonnig weer. Het leek wel lente. Ideaal weer voor een pittige wandeling bij Oostelbeers over de Oirschotse en Oostelbeerse heide. Bekijk deze wandeling.

  25-11-2008
 

Beste GPS-wandelaar

3200 kilometer verder…. En we zijn een Stichting.

Trots
Wij, Rob Biesters en Arnold van Genesen, en inmiddels ook Alex Davidse, hebben de afgelopen jaren een mooie verzameling aan GPS-wandelingen opgebouwd. Daar zijn we trots op! We zijn nu met meer dan 230 basiswandelingen over de 3200 km gekomen, waarvan 2500 km in de directe omgeving van Eindhoven. Meer dan 300 GPS-tracks tussen de 5 en 25 km in dat gebied (3350 km) alleen al. Lees verder.

  24-11-2008
 

In de bibliotheek van Eindhoven zijn op 16, 22 en 23 november door GPSwalking.nl een drietal workshops over het wandelen met de GPS gegeven. Deze workshops zijn door ruim 30 personen bezocht. Lees verder.

  23-11-2008
 

Gratis wegenkaarten en Mapsource voor Garmin GPS

We krijgen regelmatig de vraag of het mogelijk is om Garmin Mapsource te gebuiken zonder CityNavigator of Topo NL te komen. En dan komt meteen er achter aan of het mogelijk is om een gratis wegenkaart te gebruiken. Dat hebben we helemaal voor u uitgezocht.
Lees verder.

  22-11-2008
 

Vandaag hadden we onze radioprimeur. We werden gebeld door Radio 2 om toelichting te geven over onze GPS Workshop in de Bibliotheek Eindhoven. Live in de uitzending van Plaza konden we ruim 5 minuten praten over onze hobby. Leuk om te doen. Op de website van Plaza stond het volgende te lezen:

Het bos ingestuurd worden met een GPS? U leert alle kneepjes op de GPS-Workshop.
Bibliotheek Eindhoven, Emmasingel 22
Zaterdag en zondag van 10.30 tot 12.00 uur

Lekker avontuurlijk met een GPS onbekende oorden in Nederland verkennen. Hoe werkt dat nou? Je kunt zo’n apparaat wel huren of lenen, maar als het tegenzit verdwaal je al in het menu van het apparaat. Wat kost een GPS, welke is geschikt voor mij, hoe zet ik een route uit? U leert het allemaal op de GPS-Workshop in Eindhoven. Meer info op www.gpswalking.nl

  18-11-2008
 

Dit is al weer de derde wandeling die ik voor GPSwalking.nl maak. Een dag na een stormachtige nacht. We hebben even getwijfeld bij het opstaan. Maar een blik naar buiten werpend wist ik het meteen, prima wandelweer voor een wandeling in de Maashorst. Bekijk deze mooie wandeling van Alex.

  03-11-2008
 

Tussen de plaatsen Oss, Berghem, Herpen en Schaijk ligt een natuurgebied, de Herpse Bossen. Dit is te verdelen in twee gebieden. Namelijk de Herpse bossen en Gemeente bossen Berghem /Schaijk. De tweede wandeling van Alex. Bekijk deze wandeling.

  02-11-2008
 

Een mooi gebied met voor iedereen wat wils. Er zijn 2 uitgezette routes, er is een rolstoel route, een kinderboerderij, een camping, een IVN Natuur- en Milieucentrum, een kinderspeelpaleis, horeca, en een gevarieerde natuur met verschillende vennen. Dit is in het kort de IJzeren Man bij Weert. Bekijk deze wandeling.

  01-11-2008
 

Een echte broekwandeling met alle kenmerken van natte ondergelopen gebieden, drassige ‘paden’ en unieke vegetatie. De Castenrayse Vennen.

Waterdicht schoeisel is verplicht en het is – soms heel erg - moeilijk begaanbaar. Maar mooi! We zijn er op een mistige dag in oktober, met een waterig zonnetje. Dat weertype past helemaal bij deze herfstachtige sfeer van rottende bladeren en detritusachtige geuren. Bekijk deze wandeling.

  26-10-2008
 

Bij geen enkele van de voorheen gemaakte wandelingen is de beschrijving zo leidend geweest. De combinatie van interessante geschiedenis, natuur, landschap en cultuur maken deze wandeling bij Grave tot een van de meest bijzondere. Daardoor is het ook zo afwisselend.

De beschrijving bepaalt de looprichting; het verhaal wikkelt het landschap af en kweekt begrip voor hetgeen we kunnen waarnemen. Details van paddenstoelen tot de weidse blik over de Maas, een moerasven, rivierklei en stuifzandheuvels. De strijd tegen het wassende water, de oude dijk met de wielen, Defensiekanaal en de nieuwe Mariakapel, dorpskernen en hele oude bomen. De ‘Raamkijkers’ heten niet alleen de nieuwe bewoners welkom – ook de wandelaars worden met een knik of “Dag” begroet. Bekijk deze wandeling.

  21-10-2008
 

Een supernatte wandeling in natuurgebied de Scheeken. Uitgezet door Alex. Alex kwamen we tegen tijdens één van onze presentaties. Daarna zijn we een paar keer samen gaan wandelen. Routes uitzetten leek Alex leuk werk. Vandaag zijn eerste wandeling. En nu houden we onze vingers gekruist of hij er nog een paar wandelingen voor ons wil gaan uitzetten. Bekijk deze wandeling.

  20-10-2008
 

Ook de tweede wandeling het Zwitserse Marbach is klaar. U kunt beide wandelingen samenvoegen tot 1 pittige wandeling van 21 km. Bekijk deze wandeling in Zwitzerland.

  19-10-2008
 

Campeer en Caravanbeurs Utrecht 2008

Vandaag de derde dag van de Campeer en Caravanbeurs in Utrecht voor GPSwalking. Lees verder.

  18-10-2008
 

So total unterschiedlich war die Aussicht noch nie! Rechts das liebliche Grün der Wiesen und die kleine Häusern mit das Kuhetal in der Sonne. Und Links die kahle kalte Steinmasse gerade nach oben, grau mit Schnee verdeckt und dahinten die Töpfe der Jungfrau, Finsterarhorn und Eiger. Die immer schöne Aussicht verzögert das Wandern.

Arnold is naar Marbach in Zwitserland geweest. En dat is goed te merken. Prachtige foto's, mooie verhalen, en een leuke GPS tocht. Bekijk deze wandeling.

  12-10-2008
 

Een prachtige wandeling in Landgoed de Hamert in de Maasduinen. Wel een gebied die meer mensen weten te vinden. Het kan er druk zijn in de weekenden. Vooral in de herfst is het mooi door de prachtige herfstkleuren. Men had zonnig weer voorspelt, maar we moesten het met een mistige omgeving doen. Bekijk deze wandeling.

  05-10-2008
 

We hadden voor vandaag een wandeling op het programma staan, maar het was geen weer. Ongeveer de hele dag kwam de regen, soms met bakken, naar beneden. Daarom hebben we maar wat tijd gestoken in het bijwerken van de website. Alle pagina's zien er nu hetzelfde uit en zijn voorzien van een driedaagse weersvoorspelling en een donatie-link. Vanwaar een donatie? Als u geniet van onze wandelingen, een regelmatige bezoeker van onze site bent, dan nodigen we u uit om een donatie te doen. Daarmee kunnen we de reiskosten, vervanging van apparatuur bekostigen en onze versleten wandelschoenen vervangen. Doe een donatie.

  02-10-2008
 

Heerlijk genieten van de kunst midden in de mooiste natuur rond Valkenswaard. Zoeken naar de inspiratie. Het waarom? Denken aan de toekomst. Gevoelens en emotie worden gecombineerd met het landschap. De zon en het heerlijke weer speelden daarin ook een rol.

Gedurende enkele weken poseren een dertigtal kunstenaars hun werken in de natuur langs een uitgezette route. Het was de bedoeling om die in ruim een uur te lopen, maar het werden er ruim twee-en-een-half! Laat u verrassen, tot 13 0ktober 2008 kunt u de kunstwerken zien. Bekijk deze wandeling.

  28-09-2008
 

In het dal van de Astense Aa ligt een korte wandeling "De Berken" door een mooi gebied. Een groot gedeelte van de route gaat langs de kronkelende Aa.

Dit is geen route om snel even te lopen. Dan ben je zo klaar. Maar wel eentje om langzaam te lopen en onderweg de ogen goed de kost te geven. En dan is er veel meer te zien dan je denkt. Bekijk deze route.

  27-09-2008
 

HCC Regiodagen

We kregen een mooi rood T-shirt, een tafel en een Internet aansluiting. En zo konden we verschillende "voorbijgangers" voorzien van nuttige informatie op het gebied van GPS wandelen tijdens de HCC Regiodagen in Eindhoven. Lees verder.

  15-09-2008
 

Een leuke wandeling door een afwisselend gebied rond Neerkant. Bossen, open landschap, een vleugje Peel, wijdse uitzichten, verrassende doorkijkjes, veel dieren (in de natuur en achter gaas) en ga zo nog maar even door. Bekijk deze wandeling.

  14-09-2008
 

Een wandeling voor op een mooie namiddag deze keer. In het Noord-Limburgse ligt tussen de vakantieparken Loohorst / De Meerdal en Castenray, alles ten noorden van Horst-America / Meterik, een mooi bosgebied. Gevarieerd bos met naast het aloude naaldhout ook veel loofbomen, dus prachtige kleuren in voorjaar en herfst. Het is niet echt groot, maar wordt toch druk bezocht door de vakantiegangers van beide bungalowparken. Je zult er ook vele fietsers tegenkomen. Bekijk deze wandeling.

  05-09-2008
 

Deze keer geen boswandeling, maar veel open terrein, landwegen en over de onderhoudsweg langs riviertjes en sloten.

Een royaal zicht over de weidse akkers, de open lucht en de kerktoren in de verte, soms afgeschermd door de hoge maïs. De dikwijls verharde landbouwwegen - nooit zonder verkeer - liggen als eikenlanen in het landschap. Bekijk de wandeling bij
Duizel, Hapert en Casteren.

  01-09-2008
 

We waren van plan om de Zeearendroute in de Oostvaardersplassen te gaan lopen. Maar toen we met onze twee honden bij het bezoekerscentrum van Staatbosbeheer aankwamen bleek het dan honden nergens toegelaten werden op de route. Dat stond helaas niet op de website van Staatsbosbeheer.

Daarom hebben we knarsetandend gekozen voor een andere wandelroute: de Krakeendroute. En die bleek ook heel interessant. Bekijk deze wandeling.

  21-08-2008
 

In het voorjaar hebben we hier een korte wandeling gemaakt. Toen hebben we vooral genoten van de schitteringen in de meanderende Astensche Aa. Prachtig. Bekijk deze wandeling.

  17-08-2008
 

Via de mail ontvingen we het volgende bericht:

Mijn vrouw en ik wandelen regelmatig jullie wandelingen. Jullie hebben een geweldige site met erg leuke wandelingen. We beleven hier veel plezier aan. Onze dank hiervoor.

Vandaag echter een onvolkomenheid ondekt in de wandeling bij de Bergeijkse Barriere - Plateaux.


Deze wandeling hebben we intussen weer geupdate. Met de hartelijk dank aan Peter.

  12-08-2008
 

Een feest! En niet alleen vanwege de vlaai die we onderweg gezien hebben. Samen met Alex, die in Best woont, hebben we deze wandeling uitgezet. Het eerste deel over de gebaande wegen, die we ook al kennen uit andere wandelingen in dit gebied.

De topper ligt in de Pailjaart – ook als apart track opgenomen. Is zo puur en zo wild, dat je er lef en durf voor nodig hebt om er goed doorheen te komen. Stukken zijn erg nat. Nou ja, erg? Ga als het droog is, en dan nog is het nat en vet. Hier moet de GPS outdoorbestendig zijn, je schoenen moddervast, en je broekspijpen prikkeldraadbestendig. Bekijk deze wandeling.

  11-08-2008
 

Twee items hebben ons ertoe gebracht om terug te keren naar het gebied van de vorige wandeling. Zo hebben we een korte wandeling gemaakt in het verlengde van de wandeling Grashoek Meijel. Bekijk deze wandeling.

  10-08-2008
 

Wat een verrassingen op deze wandeling! In het noorden ligt op enige afstand de Mariapeel en in het zuiden voorbij Meijel - De Groote Peel. Daartussenin ligt niks…. Nou ja, deze wandeling dus. Bekijk deze wandeling.

  05-08-2008
 

De grote vakantie 2008 bracht ons naar Zweden waar we voor 2 campings GPS wandelingen hebben uitgezet. Ook op de tweede camping Rådastrand in (Dalarna, Zweden) hebben we een aantal mooie routes gelopen.

De GPS wandelingen:

  26-07-2008
 

We zijn op vakantie in Zweden waar we net zoals vorig jaar een aantal mooie GPS routes gaan uitzetten. Op verzoek van 2 campings uit het Rondje Zweden. De eerste camping die we aandeden was Johannisholm. Een aanrader voor iedereen die in Zweden op vakantie wil.

We hebben 6 GPS routes voor u:

  06-07-2008
 

Onze eerste wandeling met de Colorado 300. En dat viel niet tegen. We hebben er meteen een pittige en ook mooie wandeling ten zuiden van Baarle Nassau van gemaakt. Bekijk deze wandeling.

  04-07-2008
 

Een prachtige dag met veel zon wordt nog mooier door de wisselingen van het landschap, de totaal verschillende bossen, het voormalige Maasdal en de Maria verering in Tienray. Veel cultuur en interessante POI’s in een voor ons niet onbekend gebied. Bekijk deze wandeling.

  01-07-2008
 

GPS instructie met praktijk

Op dinsdag 1 juli geeft GPSwalking een GPS instructie bij de IVN Geldrop in het Koetshuis in de Kasteeltuin van Geldrop. De avond begint om 19.30 uur met een instructie. Wat is wandelen (en fietsen) met de GPS, waarom is het leuk, wat heb je er voor nodig, hoe werkt het. Na afloop van de presentatie gaan we in kleine groepen een stukje wandelen met de GPS. U bent van harte welkom, entree is gratis.

  28-06-2008
 

Het jaarlijkse IVN uitje van IVN-Geldrop bracht ons naar Berg en Terblijt. Daar hebben we een mooie wandeling gemaakt langs een aantal oude groeven, het Geuldal, de Bergse heide en de Langen Akker. Een speciaal bedankje voor IVN-Maastricht, onze gids tijdens de wandeling. Bekijk deze wandeling.

  20-06-2008
 

We hebben hem binnen, onze eigen Garmin Colorado 300. De eerste indruk is positief. De kaarten op het scherm zijn zeer gedetailleerd. Je kunt een flink stuk uitzoomen voordat de bospaadjes niet meer zichtbaar zijn. In het geheugen passen nu met gemak alle kaarten die we nodig hebben. Na een avondje kijken, knoppen drukken en proberen, hebben we het idee dat we op pad kunnen.

We gaan onze Colorado 300 de komende tijd stevig testen. Met wandelen en autorijden. We nemen hem ook mee naar het buitenland. De resultaten kunt u terugvinden in een testrapport op deze website.

  19-06-2008
 

Vanavond hebben we een presentatie gehouden bij Sonare. Sonare, is een netwerk voor vrouwelijke professionals in Zuidoost-Brabant. Een leuke avond met na de presentatie een ommetje door het nabijgelegen bos. Met enthousiaste en iets minder enthousiaste reacties. Sommigen willen graag blijven werken met een kaart, anderen verwachten we binnenkort ergens in een winkel terug te zien voor de aankoop van een GPS.

  17-06-2008
 

De vogels floten ons om de oren.

Het Zandbosch tussen Helmond en Deurne is zeer bekend bij wandelaars, maar in de ruime omgeving is veel meer te zien. Rob heeft daar al een wandeling uitgezet van 7 km, maar daaromheen heb ik een bijna 20 km lange tocht uitgezet met vele interessante en verrassende items. Bekijk deze wandeling.

  31-05-2008
 

We gaan het nog een keertje proberen met ons mini-gastenboekje bij elke wandeling. Daarin kunt u uw mening over de wandeling geven. We hebben wat extra blokkades ingebouwd voor lieden die links naar dubbieuze sites proberen te plaatsen. Nu even duimen dat het ook echt helpt.

  30-05-2008
 

Niet ver over de grens met België even voorbij Postel ontdekten we een fantastisch stuk natuur, ingebed in de diepe waterplassen van de zilverzandwinningen bij het Zilvermeer. Bekijk deze wandeling.

  26-05-2008
 

We hebben bovenaan onze site een zoek functie toegevoegd. Daarmee kun u zoeken naar alles op onze site. U krijgt daarom alleen maar zoekresultaten binnen GPSwalking. Handig en gevraagd door veel van onze bezoekers.

  25-05-2008
 

…….ik zou hier zo een terrasje willen beginnen……
Onze derde en laatste wandeling rond Camping Stistrup in Denemarken. Ook weer een hele mooi GPS wandeling. Bekijk deze wandeling.

  24-05-2008
 

Deze wandeling vraagt om terug te keren, of telkens een ander deel te wandelen, op een ander tijdstip, of in de andere richting. De bossen, de heide, de heuvels, de hele natuur toont zich steeds opnieuw in een verrassende schoonheid. Bekijk onze tweede wandeling in Denemarken in de bossen van Myrhøj en Uhrehøje.

  23-05-2008
 

We picknicken midden in het veld, we liggen in het groene gras. Horen de leeuwerik. En verder alleen de stilte. Absolute rust van het buitenleven. Hier wil ik altijd blijven…. Totdat de zon brandt en het water van de fjord ons lokt. Bekijk onze eerste wandeling in Denemarken rond camping Stistrup.

Camping Stistrup is een deelnemer van RondjeZweden.

  20-05-2008
 

En nu de terugweg van de mooie Rietveld wandeling. Bekijk deze wandeling.

  19-05-2008
 

Dit is een bijzondere wandeling in het kader van het RIETVELD-jaar. Gerrit Rietveld, die 50 jaar geleden is gestorven, heeft in deze omgeving vele van zijn ontwerpen nagelaten. Vandaag de heenweg van deze interessante GPS route van 25 km. Bekijk deze wandeling.

  18-05-2008
 

Tijdens de GPS instructie gisteren was het koud en nat weer. Vandaag was het heel aardig weer. Dus de wandelschoenen aan voor een wandeling langs de Tongelreep. Bekijk deze wandeling.

  17-05-2008
 

GPS instructie in Bibliotheekcafé "De Verlichting"

Vandaag geen wandeling maar een dubbele instructie in de gezellige ambiance van Bibliotheekcafé "De Verlichting" in de Eindhovense Bibliotheek. Lees verder.

  12-05-2008
 

De tweede wandeling in Zeeland bij Kamperland in Noord Beveland. Ook een prachtige wandeling door een gevarieerd gebied. Bekijk deze wandeling.

  11-05-2008
 

Onze eerste wandeling in Zeeland bij Ouddorp. Zee en strand zien we helaas vrij weinig in Brabant. Daarom is het dubbel de moeite waard om eens wat verder van huis te zijn. Bekijk deze wandeling.

  10-05-2008
 

Twee weken geleden waren we al eens in het Dal van de Merkske. Nu hebben we een ander mooi gedeelte bekeken. Een leuke route van 7 km. Bekijk deze wandeling.

  09-05-2008
 

Een prachtige wandeling door Landgoed Hoevens en de Regte Heide. Mooie natuur, veel vogels en hier en daar wat cultuur. Bekijk deze wandeling.

  06-05-2008
 

Een nieuwe en vrij pittige wandeling bij Baarle Naussau. Deze keer hebben we de westkant verkend. Mooie vergezichten, afwisselend, en aan het einde een terrasje in Baarle Naussau. Bekijk deze wandeling.

  28-04-2008
 

GPSWalking.nl: Uitleg en praktijk instructie
Zaterdag 17 mei 2008 zijn er in de Wittedame (Bibliotheek Eindhoven) twee instructiebijeenkomsten GPS wandelen. Na iedere instructiebijeenkomst kunt u deelnemen aan een GPS wandeling onder begeleiding.

Eerste instructiebijeenkomst: 11.30 tot 12.30 uur.
Tweede instructiebijeenkomst: 14.00 tot 15.00 uur.

Lees meer op de site van de Bibliotheek Eindhoven.

  27-04-2008
 

We zijn naar een prachtig wandelgebied geweest, nl het Dal van de Merkske. Een mooie en vooral afwisselende wandeling die ook goed te lopen is zonder GPS. Bekijk deze wandeling.

  25-04-2008
 

Een koninklijke verrassing
Vandaag geen GPS wandelingen, maar een heel andere verrassing. Een koninklijke onderscheiding. Niet voor onze GPS wandelwebsite, maar voor 25 jaar vrijwilligerswerk in de gemeente Geldrop.

Bekijk het artikel op Wijkblad Coevering.

  23-04-2008
 

Een van de eerste wandelingen die we niet zelf gelopen hebben. Een attente sitebezoeker heeft afgelopen weekend een route voor ons uitgezet bij de Tipmast/Reuselse kei, compleet met foto's en beschrijving. Een hele klus zoals u kunt lezen uit een stukje van onze mailcommunicatie: Ik ben gaan zitten om een beschrijving te maken. Terwijl ik daar mee bezig was, kreeg ik steeds meer respect voor de uitgebreide beschrijvingen op jullie site. Het is best wel een klus. Bekijk deze wandeling

  16-04-2008
 

Leuk die complimenten:
Ik heb enkele weken terug jullie prachtige gps wandelsite ontdekt, toen ik op het internet op zoek was naar wandelingen in de buurt van Eindhoven/Veldhoven.

Complimenten hoor. Ik heb er vele uren mee doorgebracht. Mooie wandelingen en interessante achtergrondinformatie.

  13-04-2008
 

We zijn nog een keertje teruggegaan naar de Chaamse Bossen. Daar hebben we een leuke wandeling van 12 km gemaakt. Bekijk deze wandeling.

  12-04-2008
 

Zoals u kunt zien verkennen we de Baronie rondom Baarle-Nassau in hoog tempo. Deze keer hebben we een wandeling rondom RCN Park de Flaasbloem gemaakt. Een mooie afwisseling tussen bossen en akkerland (vergezichten). Bekijk deze wandeling.

  11-04-2008
 

We nogmaals op pad geweest richting Baarle-Nassau. Deze keer hebben we de Strumpt route van 17 km bij Ulecoten gelopen. We hebben genoten van de rust in dit gebied en van de vele vergezichten. Bosliefhebbers komen niet echt aan hun trekken met deze wandeling. Bekijk deze wandeling.

  07-04-2008
 

Er was regen, hagel en natte sneeuw voorspeld. Maar toen we aan onze pittige wandeling ten noorden van Baarle-Nassau begonnen scheen de zon. En die bleef zeer regelmatig schijnen. Een heerlijke dag voor een stevige wandeling van ruim 25 km. Bekijk deze wandeling.

  02-04-2008
 

Samen met het Milieu Educatie Centrum (MEC) hebben we een prachtige wandeling mogen uitzetten in dit unieke gebied. En niet zomaar een wandeling, een pareltje in de stad, waar heel veel te zien en te beleven is. Bekijk deze wandeling.

  30-03-2008
 

Ook in steden kun je prachtig wandelen. Arnold is in Assen geweest en heeft een mooie stadswandeling van 6 km gemaakt. Bekijk deze wandeling.

  29-03-2008
 

Nog 2 routes in het Drents Friese Wold.

  28-03-2008
 

Nog een mooie wandeling in het Drents Friese Wold. Deze keer van 16 km. Bekijk deze wandeling.

  27-03-2008
 

Het Drents Friese Wold, een bezoekje meer dan waard. Arnold is ver van huis aan het wandelen geweest. Een prachtige route van 17 km. Bekijk deze wandeling.

  14-03-2008
 

Even een weekendje weg om te wandelen op de Veluwe. Bij Epe tegen ‘t-Harde ligt een prachtig stukje heide, zo mooi, dat we het alleen voor ons zelf wilden hebben. Dan moet je er in het vroege voorjaar zijn bij een regenbuitje. Dan is het er rustig. Een prachtige parel tussen onze wandelingen. Bekijk deze wandeling.

  10-03-2008
 

De voorspellingen gaven een dag vol regen en wind aan. Toch zagen Arnold en Leonoor kans om een leuke wandeling bij Riethoven / Westerhoven te lopen zonder daarbij al te nat te worden. Bekijk deze wandeling.

  09-03-2008
 

Kopen via het Internet. Onze ervaring is dat het werkt als u precies weet wat u wilt hebben. Als u nog vol met vragen zit, dan is een bezoek aan de winkel een betere keuze. Dan bent u misschien duurder uit, maar voorkomt u een miskoop. Lees verder.

  08-03-2008
 

We moesten naar Aken om onderdelen op te halen. De zon scheen en het prachtig wandelweer. Daarom zijn we op de terugweg gestopt in het Gerendal bij Oud Valkenburg voor een prachtige wandeling. Bekijk deze wandeling.

  02-03-2008
 

Somber, stormachtig weer. Wat later brak de zon een beetje door. Toch hebben we lekker gewandeld in Baarle Nassau. In dit gebied gaan we de komende tijd nog meer wandelingen uitzetten. Bekijk deze wandeling.

  24-02-2008
 

De voorspelde zon liet zich pas zien toen al naar huis reden. Maar dankzij de lenteachtige temperaturen was het heerlijk wandelen in de Ballonzuilbossen bij Overloon. Bekijk deze wandeling.

  21-02-2008
 

Een wandeling van 6 km door het bos langs rechte trekken, de afwateringssloten, stukjes fietspad of over de dijk en langs het strand. Onderweg kun je genieten van de grote variatie aan bomen en planten, veel wetenswaardigheden, maar ook kunst bij nogmaals Zeewolde ….. Bekijk deze wandeling.

  20-02-2008
 

Februari, in een kraakheldere nacht heeft het acht graden gevroren. De grond is hard, ijs op het water. De wilde paarden gaan drinken in de waterplas. De hoeven raken het ijs … KRRAAAK! Ze springen wild alle kanten uit. Dit is onze wandeling bij Zeewolde. Bekijk deze wandeling.

  17-02-2008
 

Heerlijk weer en een afspraak voor een familiebezoekje in het midden van het land. Daar moet je dan meteen gebruik van maken. Zodoende zochten we de Bussummerheide tussen Hilversum, Laren en Bussum op. Een heerlijk stukje natuur. Bekijk deze wandeling.

  16-02-2008
 

Hoe kun je onze routes op de GPS krijgen? Een vraag die we regelmatig krijgen. Of u gebruikt de software die u bij uw GPS gekocht/gekregen heeft. Of u gebruikt het gratis te download programma EasyGPS. Leest u verder.

  14-02-2008
 

Hoera, we hebben de derde plaats bij onze provider DSE

DSE schrijft: DSE is op zoek naar het verhaal achter de meest bezochte DSE-sites. In deze aflevering maken we kennis met GPSwalking. Deze site staat op de 3e plaats. Maar liefst 62.102 bezoekers wisten (met of zonder GPS) de site in 2007 te vinden.

Leest u verder.

  11-02-2008
 

Een stralende zon in een strakblauwe hemel, dan moeten we er even uit.

We vinden een twee uur durende korte wandeling van amper 10 km in een historisch, nou ja, in elk geval nostalgisch gebied, de Hees tussen Steensel en Eersel. Het is daar waar ik geboren ben. Op een nu niet meer bestaande boerderij. We passeren vele akkers die tot eind jaren ’50 tot mijn vaders bezit toebehoorden. We zullen ze noemen. Bekijk deze wandeling.

  10-02-2008
 

Het leek wel lente op deze dag in februari. Dan kun je niet binnen blijven zitten. We zijn de Maashorst bij Nistelrode eens gaan bekijken. Een leuk gebied voor een mooie wandeling. Bekijk deze wandeling.

  07-02-2008
 

Deze keer 2 mooie GPS wandelingen in en rond vestingsstad Heusden. Samen goed voor ruim 20 km wandelplezier.
Bekijk de wandeling Nederhemert-Heusden
Bekijk de stadswandeling Heusden

  03-02-2008
 

Het was mooi weer en we hadden even tijd voor dat het carnaval weer losbarste. Daarom zijn we eens een kijkje gaan nemen in Liessel, of liever gezegd: om Liessel. Bekijk deze wandeling.

  02-02-2008
 

Langzamerhand lopen we steeds meer wandelingen buiten de regio Eindhoven. Arnold gaat deze maand in Zeeland een aantal wandelingen lopen en in het voorjaar willen we ook een paar mooie wandelingen op de Veluwe gaan lopen. Daarom was ons overzicht kaartje niet zo handig. Niet alle wandelingen konden erop.

Daarom een Google Map kaartje van heel Nederland. U kunt zelf inzoomen met de schuifjes aan de linkerkant van de kaart. Als u op een wandeling klikt dan krijgt u meer informatie. Als u vervolgens op de link in dit venster klikt krijgt u de wandeling te zien.

Mocht u liever meerdere vensters hebben dan kunt u aan de linkerkant van het scherm op Google Maps NL klikken. Dan krijgt u een apart venster wat erg handig kan zijn.

  02-02-2008
 

De zevende en laatste RCN GPS wandeling bij Doorn. Bekijk deze wandeling.

  01-02-2008
 

De zesde RCN wandeling. Nu in de buurt van de Pyramide van Austerlitz. Bekijk deze wandeling.

  31-01-2008
 

De vijfde RCN wandeling. Nu rond Driebergen-HoogMoersberge. Een leuke route van ruim 7 km. Bekijk deze route.

  29-01-2008
 

De vierde RCN wandeling. Deze keer in de buurt van Driebergen. Bekijk deze wandeling.

  26-01-2008
 

Onze eerste wandeling in de Biesbosch door de Helpolder . Eigenlijk nog wat te vroeg in het seizoen, maar we waren toch in de buurt. En dan moet je van de mogelijkheid gebruik maken. Bekijk deze wandeling.

  25-01-2008
 

Nummer 3 van de serie RCN wandelingen. Deze keer in de buurt van Doorn (Utrecht). Bekijk deze wandeling.

  24-01-2008
 

De tweede RCN wandeling. Ook in de buurt van Dwingeloo. Een pracht van een GPS wandeling van 15 km. Bekijk deze wandeling.

  23-01-2008
 

Deze wandeling hebben we uitgezet tijdens een vakantie bij de Recreatiecentra Nederland (RCN) - www.rcn.nl - die o.a. in Dwingeloo een vakantiepark hebben. In dat park heeft men een GPS, waardoor het mogelijk is om tijdens een verblijf in een van de RCN-parken een GPS te lenen. Zo kunt je - tijdens een midweek of weekend - het gebruik van de GPS uitproberen.

Bekijk de eerste wandeling in Dwingelo.

  20-01-2008
 

Beurs Kamperen & Recreëren

Het zit er weer op. Moe maar voldaan zijn we naar huis vertrokken. We hebben de afgelopen dagen een zestal presentaties over GPS wandelen gegeven. Daarnaast hebben we veel vragen beantwoord. We hadden in ieder geval niet te klagen over de aanloop bij onze stand. Niet alleen van de bezoekers. Maar ook de medestandhouders wisten ons te vinden.

Dankzij deze contacten gaat Arnold in het voorjaar op vakantie in Denemarken. Wie weet levert dat een aantal mooie GPS wandelingen op
. Lees verder

  19-01-2008
 

Beurs Kamperen & Recreëren

We hebben de tweede dag van de beurs Kamperen & Recreeren intussen achter de rug. Zondag de 20-ste gaan we voor de derde dag vroeg uit ons bed om alle voorbijgangers het wandelen met de GPS uit te leggen.

We hebben volop aanloop van mensen die meer informatie willen hebben over het wandelen met de GPS. Onze twee presentaties per dag worden ook goed bezocht. Een vermoeiende maar ook succesvolle beurs. Natuurlijk bent u ook van harte welkom. Lees verder.

  13-01-2008
 

Heerlijk winterweer. Met ruim 10 graden kun je het niet echt winter noemen. Zeker niet als er ook nog een lekker zonnetje bij komt. Snel op pad naar het natuurgebied de Luysen voor een heerlijke wandeling van 15 km. Bekijk deze wandeling.

  12-01-2008
 

Over Nederland trekt een langgerekt regengebied van zuid naar noord. We wagen het erop. We lopen precies aan de rand van de wolkenzone. Het blijft droog op enkele druppeltjes na in de Grotelsche Heide …. Bekijk deze wandeling.

  08-01-2008
 

IVN Geldrop Inloopavond

Het was lekker druk in de Paardestal van IVN Geldrop. Ruim 83 mensen waren gekomen naar de eerste Inloopavond van 2008. GPSwalking.nl hield een presentatie/lezing over GPS wandelen. In een uurtje tijd hebben we uitgelegd hoe leuk het is om te wandelen met de GPS.

Kijkt u verder naar de reacties, de foto's.

  30-12-2007
 

De laatste mogelijkheid van 2007 om even te gaan wandelen hebben we aangegrepen. We zijn gaan kijken bij de Lommelse Sahara net over de grens in België. Een leuk gebied om te wandelen. Bekijk deze wandeling.

Met deze wandeling hebben we nu meer dan 2000 km hoofdroutes op onze site staan. U kunt even vooruit. En ook voor 2008 zijn we van plan weer een groot aantal nieuwe routes te gaan lopen. Tot 2008.

  21-12-2007
 

Op dit moment kunnen we u geen mogelijkheid bieden om uw mening over de wandeling te geven. Onze gastenboekje per wandeling werd door hackers telkens gevuld met links naar "bedenkelijke" sites. We hadden via het toevoegen van een captcha al geprobeerd om dit te voorkomen. Helaas was dit niet afdoende. We gaan in de toekomst bekijken of we iets kunnen verzinnen wat wel bestand is tegen hackers. U kunt altijd ons gastenboek invullen.

  20-12-2007
 

Natuurlijk heuvelachtig, vergezichten, glooiend landschap, maar ook mooie beukenbossen, schilderachtige huisjes, kruisbeelden en het hoogste punt van Nederland met een vleugje historie. Bekijk de eerste wandeling rond Vaals in het mooie Zuid Limburg.

  16-12-2007
 

Lekker winterweer. Daarvan hebben we gebruik gemaakt door in de voetsporen van Vincent van Gogh te treden. Een korte GPS wandeling met een bezoek aan het van Gogh Documentatiecentrum. Een leuke wandeling. Bekijk deze wandeling.

  15-12-2007
 

Jolanda Smits heeft een Magallen Explorist 600 en had problemen om onze tracks naar haar GPS te downloaden. Na wat onderzoek is dat toch gelukt. Ze heeft hiervan een korte handleiding geschreven. Handig voor iedereen die een Magellan wandel GPS heeft. Lees hier de handleiding.

  03-11-2007
 

Op 18-20 januari 2008 gaat GPSwalking weer deelnemen aan de Kamperen & recreeëren 2008. Mocht u vragen hebben over het wandelen met de GPS, advies willen hebben of ons gewoon eens willen ontmoeten. Dat kan. U bent dan van harte welkom op de beurs.

Lees ook ons verhaal van vorig jaar. Klik hier om verder te gaan.

  28-10-2007
 

Rustig herfstweer, een week regen voor de boeg. Daarom erop uit richting Venlo voor een wandeling in het Dubbroek. Een leuke wandeling van 11 kilometer door en langs een oude maasarm. Bekijk deze wandeling.

  23-10-2007
 

Eens even wat anders:

Image Radio: Interactive experiements in public space... that's not something you can imagine easily. Throughout the city of Eindhoven we have a diversity of installations on 2/3/4 november between 17.00 and 23.00 hours. Some are build of giant LED screens, some with beamers and screens.

Image Radio: Interactieve experimenten in openbaar gebied. Daar kunt u zich misschien moeilijk iets bij voorstellen. In Eindhoven staan op 2/3/4 november tussen 17.00 en 23.00 uur verschillende interactieve installaties. Sommige zijn gebouwd met gigantische LED schermen, andere met beamers en screens.

Bekijk de website van ImageRadio

  21-10-2007
 

We kregen de inspiratie voor deze wandeling door de rubriek "ommetjesmakers" van het Eindhovens Dagblad. We hebben de route door het Wateringpad bij Lommel (België) uitgebreid met een ommetje door de Liskes. Een leuke afwisselende route van 14 kilometer. Bekijk deze wandeling.

  20-10-2007
 

Een paradijselijke wandeling GPS wandeling van 19 km bij Hilvarenbeek. Niet alleen landschappelijk, maar ook cultureel worden we herinnerd aan het paradijs. Bekijk deze wandeling.

  14-10-2007
 

Nog een mooie wandeling in de Veluwezoom. In een gebied met de mooie naam Lappendeken. Mooie rustige bossen, grote statige bomen, glooiend en volop paddestoelen. Een heerlijke wandeling, dit is de rand van de Veluwe op zijn/haar best. Bekijk deze wandeling.

  13-10-2007
 

Het mooie herfstweer blijft maar aanhouden. Daarom zijn we vandaag met een grote groep naar de Posbank geweest. Een schitterend gebied in het nationale park de Veluwezoom. De wandeling is niet erg lang maar loopt door een prachtig glooiiend gebied met volop vergezichten aan de rand van de Veluwe. Een plaatje van een wandeling. Bekijk deze wandeling.

  07-10-2007
 

Het was prachtig najaarsweer. Daar hebben volop gebruik van gemaakt in de Bergerbossen bij Afferden in de Maasduinen. We hebben 21 km rondgedoold in dit gebied. Bekijk deze wandeling.

  06-10-2007
 

In samenwerking met IVN-Geldrop hebben de onze Dommelwandeling tussen Geldrop en Nuenen uitgebreid van 11 km naar 17 kilometer. Ook hebben we de beschrijving aangepast met informatie die we van het IVN hebben gekregen. En omdat we de route nu verschillende keren gelopen hebben is er een leuke fotoverzameling ontstaan. Bekijk deze wandeling.

  05-10-2007
 

De korste wandeling gaat door de Kasteeltuin van Kasteel Geldrop. Een leuke tuin waar van alles te doen is: een mooi kasteel, een prachtige parktuin, de hof van de Baron, horeca, een kinderboerderij en de Paardestal van IVN-Geldrop. We hebben deze wandeling uit 2005 voorzien van een nieuwe fotoserie en een langere en uitgebreide beschrijving. Bekijk deze wandeling

  23-09-2007
 

Ideaal wandelweer. Daarom zijn we vandaag eens richting het natuurgebied de Maasduinen getrokken voor een wandeling rond het Reindersmeer. Een mooie wandeling met prachtige vergezichten. Bekijk de wandeling.

  16-09-2007
 

We zijn vandaag een kijkje gaan nemen in natuurgebied de Langstraat bij Waalwijk. Een mooi gebied om rustig doorheen te lopen. Er is van alles te zien; planten, bloemen, insecten, vogels, en een mooie historie. Bekijk deze wandeling.

  11-09-2007
 

Zo nu en dan valt er een leuk mailtje binnen:

Ik heb al veel van jullie GPS wandelingen gelopen.
Bijna altijd is het een fijne wandeling en een leuke dag.


Bedankt.

  04-09-2007
 

Alle foto-series zijn geupdate. Scherper beeld en door de andere achtergrond zien de foto's er contrastrijker uit. Neem zelf maar een kijkje. We maken nu gebruik van de laatste versie van Jalbum met de Bananalbum skin. U kunt altijd uw reactie kwijt in ons gastenboek.

  31-08-2007
 

Op 31 augustus 2007 vierde DSE (Digitale Stad Eindhoven) haar 12,5 jarig bestaan. Alle "websites" van DSE waren uitgenodigd om deel te nemen aan het feest. Natuurlijk was GPSwalking.nl ook aanwezig. Wij hosten onze website bij DSE. Leest u verder.

  23-08-2007
 

Soms valt er een leuk emailtje in onze mailbox:

Beste GPS-fanaten. Via dit mailtje wil ik graag de complimenten maken aan allen die aan jullie site werken. Ik maak er dankbaar gebruik van naast de site www.gpstracks.nl. Iedere zondag loop ik met mijn Nordic Walking groepje routes die op jullie site of op die van gpstracks staan. Indien onze groep een nieuwe route geboren laten worden zal ik jullie op de hoogte houden.

Succes met jullie site en prettige wandelingen toegewenst.

  19-08-2007
 

We zijn vandaag op pad geweest om een nieuwe foto-serie te schieten van onze route "Het Rulse Laarzenpad". Die serie waren we kwijt. Ook hebben we een nieuwe track van 5 km gelopen. We vielen midden in de Strabrechtse Heidedag 2007, daar hebben we rondgekeken met de camera in de hand. Als laatste hebben de beschrijving van deze wandeling bijgewerkt. Bekijk deze wandeling.

  16-08-2007
 

Misschien wel de mooiste wandeling die we ooit hebben gelopen. Arnold heeft na vele pogingen nu de mooiste wandeling in Nationaal Park de Meinweg gevonden. Bekijk deze wandeling.

  15-08-2007
 

Intussen hebben we ook ons reisverslag van de vakantie in Zweden klaar. Leuk voor iedereen die ook eens richting Zweden wil gaan met vakantie. We hebben de campings Stensjo en Kyrketorps van het RondjeZweden aangedaan. Leuke campings die we iedereen kunnen aanbevelen. Bekijk het reisverslag.

  11-08-2007
 

We hebben voor u een mooie GPS wandeling in de buurt van Vessem gelopen in het natuurgebied de Grijze Steen. Arnold noemt dit terecht een parel in het Kempenland. Bekijk deze wandeling.

  10-08-2007
 

We wandelen niet alleen in Zweden. Ook in Nederland, en het liefst in Brabant of Limburg zijn we gestaag bezig de mooiste plekjes vast te leggen. Onze nieuwste aanwinst is een mooie wandeling tussen Reusel en Postel. Bekijk deze wandeling.

  06-08-2007
 

Deel 2 van onze GPS zomervakantie in Zweden hebben we doorgebracht op camping Kyrketorps op het eiland Öland. Ook hier hebben we weer een aantal prachtige wandelingen gemaakt, inclusief foto's en beschrijving. Naast de wandelingen vindt u ook een beschrijving van de camping en omgeving.

Rondje Kyrketorps

Skäftekärr
Kyrketorps duin-strand
Trollskogen
Ölands westkust

  22-07-2007
 

We hebben onze GPS zomervakantie in Zweden doorgebracht op o.a. camping Stensjö in de provincie Blekinge. We hebben daar een aantal GPS wandelingen gelopen en veel foto's gemaakt van deze mooie omgeving. Naast de wandelingen vindt u ook een beschrijving van de camping en omgeving.

Rond het Alljungenmeer 1
Alljungen avondwandeling
Rond het Alljungenmeer 2
Rond het Skärsjönmeer
Rond het Alljungenmeer 3

  02-07-2007
 

De zijn wat routes aan het voorbereiden rond de Genneper watermolen in Eindhoven. Tijdens het wandelen kwamen we ook langs het Prehistorisch Dorp/Historisch openluchtmuseum Eindhoven. Daar waren we jaren geleden voor het laatst geweest. Intussen is er veel veranderd en is het Prehistorisch Dorp een bezoekje meer dan waard. Bekijk de foto's.

  24-06-2007
 

Vandaag hebben een ommetje uit de rubriek Ommetjesmakers van het Eindhovens Dagblad gelopen. Niet zonder problemen want een klein kaartje uit de krant heeft zo zijn/haar beperkingen. Zeker als het kaartje niet overal correct de route weergeeft. Bekijk deze wandeling.

  20-06-2007
 

Voor de afstand hoeft u het niet te doen. Maar als u eens wilt genieten van een oud stadscentrum dan is de stadswandeling Franeker in Friesland zeker een aanrader. Bekijk deze wandeling.

  09-06-2007
 

Soms wandelen we wat verder van huis. Zoals deze keer in Amersfoort waar Arnold een prachtige stadswandeling heeft gelopen. Bekijk deze wandeling.

  01-06-2007
 

RCN
De afgelopen tijd heeft Arnold in enkele sessies aan een aantal recreatiebegeleiders van RCN GPS instructies gegeven. RCN, een recreatiebedrijf met grote Campings/vakantieparken in Nederland en Frankrijk heeft voor de Nederlandse Parken een aantal Garmin eTrex Legends aangeschaft en gaat aan haar gasten GPS-en verhuren. Lees verder.

  30-05-2007
 

We hebben een nieuwe en mooie wandeling van ruim 19 km langs de Maas bij Broekhuizenvorst in Noord-Limburg toegevoegd. Bekijk deze wandeling.

  23-05-2007
 

De tweede (korte) wandeling in de Achterhoek bij Winterswijk waar we te gast waren op boerderijcamping Kortschot. Bekijk deze wandeling.

  22-05-2007
 

We hebben van een korte vakantie op boerderij Camping Kortschot in Winterswijk (Achterhoek) genoten. Natuurlijk hebben we daar ook een paar wandelingen gemaakt. De eerste staat op onze website. Bekijk deze wandeling.

  08-05-2007
 

De GPS wandeling Molenheide-Lieshout is toegevoegd. We danken deze wandeling aan Piet en Nies. Bekijk deze wandeling.

  01-05-2007
 

De tweede GPS wandeling in Zweden is gereed. Een leuke wandeling van 21 kilometer ten noorden van het prachtige vestingsstadje Visby op het eiland Gotland in Zweden. Bekijk deze wandeling.

  30-04-2007
 

De laatste tijd heeft Arnold Piet en Nies kunnen helpen met het opstarten van hun GPS ervaring. Als beginners lopen ze tegen een aantal opstart problemen aan. Met als belangrijkste vraag: hoe kan iemand uit de schier eindeloos vele mogelijkheden die de GPS kan bieden, de juiste methode geselecteerd worden voor eigen gebruik?

Piet zet af en toe korte wandelingen uit voor een aantal ouderen in zijn directe omgeving en wil daarvoor gebruik maken van onze site en de tracks of delen daarvan gaan gebruiken; een mooi initiatief.

Daarvoor heeft Arnold hen een beetje op weg kunnen helpen met de basis-instellingen, het updaten van MapSource, een track volgen en opslaan en uitwerken op de kaarten.

  29-04-2007
 

De niewste wandeling is er eentje in verre Zweden. Ik had het geluk dat ik voor mijn werk naar het eiland Gotland in Zweden mocht. Het plaatsje Visby waar ik verbleef was meer dan de moeite waard, een echte vestingsstadje. Dankzij het mooie weer kon ik er regelmatig op uit. Ook met de GPS. Bekijk deze GPS stadswandeling.

  22-04-2007
 

Google Maps
Alle google maps kaartjes zijn nu bijgewerkt. En daarmee ook het grote google maps overzicht. Alles heeft nu een eenduidige naam. We kunnen u nu netjes al onze GPS wandelingen en GPS fietstochten presenteren.

  19-04-2007
 

De GPS Wandeling Schuitwater Lottum Arcen Broekhuizen in Noord-Limburg is toegevoegd, een leuke wandeling die we u van harte kunnen aanbevelen. Bekijk deze wandeling.

  18-04-2007
 

Vandaag zijn we gaan wandelen in Landgoed Den Utrecht. Een prachtig gebied om te wandelen. Bekijk deze wandeling.

  14-04-2007
 

Het afgelopen weekend waren Arnold en ik beide op pad. Terwijl bij mij Landgoed Geijsteren op het programma stond was Arnold aan het wandelen rond de hut van Mie Pils. Daar liep hij een aantal collega wandelaars met GPS en een prikstok tegen het lijf. Het volgende relaas van Arnold geeft een mooie samenvatting van deze ontmoeting. Lees verder.

  25-03-2007
 

Met welke GPS kunt u onze wandelingen lopen?
Dat is een vraag die we de laatste dagen vaak horen en moeilijk kunnen beantwoorden. Wij zelf gebruiken een Garmin GPS die specifiek geschikt is voor wandelen. We gebruiken op deze GPS digitale topografische kaarten. Naar onze mening de beste oplossing om te wandelen. Lees verder.

  08-02-2007
 

We hebben de eerste wandeling buiten regio Eindhoven gelopen. Dat kwam door Jaap. Lees verder.

  07-02-2007
 

Verschillende mensen lieten ons weten dat ze niet erg enthousiast waren om een track te lopen met de GPS. "Zo onhandig, ik ga telkens de verkeerde kant heen". Lees verder.

  01-02-2007
 

een serie GPS wandelingen die we speciaal voor de VVV-Someren (www.vvv-someren.nl) hebben uitgezet. Deze wandelingen gaan door de mooie natuur rond Someren waarbij we het dorpje Lierop ook regelmatig aandoen.

Hier kunt alle 4 routes bekijken:
De ronde van Lierop
De gehuchten van Lierop
De Pan-Heide-Keelven route
Witven-Beuven-Keelven

  01-02-2006
 

Intussen zijn we al bijna 2 jaar op het Internet aanwezig. Ruim GPS 45 wandelingen rond Eindhoven staan er nu op. Het is veel werk in je eentje. Maar daar komt verandering in. Ik ben Arnold van Genesen tegen het lijf gelopen, of beter gezegd, Arnold heeft mij een mail gestuurd en voorgesteld om te gaan samenwerken om de verzameling GPS wandelingen nog verder uit te bouwen.

Lees verder