Samenvatting

De Satmap Active 10 is een prima GPS voor diegene die graag wandelen of fietsen en onderweg niet willen verdwalen. De Active 10 is de grootste GPS die we ooit in onze handen kregen. Het duidelijke scherm laat een gedetailleerde topografische kaart van Nederland zien.

Dit is de eerste GPS die zonder PC vooruit kan. Kaartmateriaal wordt op SD kaart aangeleverd, routes kunt u eenvoudig plannen op de Active 10. Dat gaat verrassend eenvoudig. Ideaal voor mensen die geen PC hebben, of er liever niet met een PC willen werken.

De Satmap Active 10 heeft alles wat een GPS moet hebben. Alle gebruikelijke functies zijn aanwezig, inclusief een kompas. De menustructuur is simpel in gebruik en werkt redelijk intuitief. Een uitgebreide beschrijving is te downloaden van het Internet. Maar zelfs zonder ook maar iets gelezen te hebben konden wij met de GPS werken. Het grote voordeel is dat je niet te veel door de menu's hoeft te navigeren.

De Active 10 werkt zonder problemen. Tijdens onze testperiode hebben we geen haperingen of vastlopers gehad.

Achterin de Active 10 passen een 3-tal penlites, maar een beter optie is de batterypack. Dan krijgt u een 2700 mA accu die zonder problemen grote wandelingen toelaat. Zonder achtergrond verlichting is het scherm slecht afleesbaar. Maar met achtergrond verlichting is het scherm prima afleesbaar.

Voor de Satmap Active 10 zijn nog geen routeerbare (auto) kaarten beschikbaar. Zodoende is deze GPS alleen interessant voor diegene die geen autonavigatie nodig hebben. Het topografische kaartmateriaal komt van de Topografische Dienst Nederland is heeft dezelfde detaillering en kwaliteit dan Topo NL van Garmin of de OnRoute wandelkaarten van Waypoint (voor Garmin) en is goed afleesbaar op de GPS.

Moet Garmin zich de komende tijd zorgen gaan maken: Ja en nee. De Satmap Active 10 is een prima GPS met goed kaartmateriaal. De GPS is stabiel en de support van de importeur en Satmap is prima. Maar voor diegene die naast wandelen en fietsen ook de GPS in de auto willen gebruiken zijn (helaas) nog afhankelijk van autonavigatie (Tom Tom, Garmin, etc). Ook zijn de prijzen van de Active 10 (nog) niet onderscheidend genoeg. Een Active 10 kost ongeveer evenveel dan een Garmin Colorado (inclusief kaartmateriaal). Wel kan de Satmap Active 10 zonder PC gebruikt worden. Dat is met Garmin GPS-en zowat onmogelijk. Zo bereikt Satmap een doelgroep die niet graag met een PC werkt, mogelijk nog geen PC heeft en voorstander is van een simpeler maar doeltreffend menustructuur. We hebben het gevoel dat zeker de oudere wandelaar deze GPS kan waarderen. Daarbij willen we niet zeggen dat dit geen goede GPS voor andere doelgroepen.

Een aanrader: ja zeker. Zeker voor mensen die liever de routes direct op de GPS uitzetten en geen gebruik kunnen/willen maken van een PC en die een simpelere bediening waarderen boven veel gecompliceerde opties. Ga naar een goede winkel en vergelijk de verschillende modellen van Garmin en Satmap. Beversport is een winkel waar u alle modellen naast elkaar kunt vinden. In de nabije toekomst kunt u een Satmap Active 10 ook direct via de importeur bestellen.

Garmin GPS eigenaren vinden veel informatie op forum.gps.nl. Een dergelijk forum is er (nog) niet voor Satmap. Er is wel veel informatie te vinden op het Internet, maar vaak wel Engelstalig.

SatMap Active 10 test/review

Deze review/test is geschreven op 11 juli 2009. 

GPSwalking.nl maakt op dit moment gebruik van 2 Garmin Colorado's en een 60CSx. Over de Colorado zijn we matig tevreden. Er zitten een aantal storende bugs in die Garmin na 2 jaar nog steeds niet heeft weten te fixen. Verder moet je soms veel menu's doorlopen om de tracklog, de log en daarna de track te selecteren die je wilt lopen. De Colorado is daardoor een beetje van wel en niet. Daarom waren we erg benieuwd naar de Satmap.

Inleiding
Een paar weken geleden (juni 2009) viel er een mailtje in onze mailbox met de volgende informatie.

Satmap introduceert navigatiesysteem voor buitensportliefhebbers
Apeldoorn, 19 juni 2009 - Satmap, leverancier van gebruiksvriendelijke, betaalbare GPS-systemen voor outdoor-activiteiten, introduceert de Active 10 Plus. Dit GPS-systeem biedt outdoor-sportliefhebbers de hardware, software en routeplanning die ze nodig hebben om erop uit te trekken. De exacte locatieweergave en digitale plattegronden zorgen ervoor dat buitensportliefhebbers, zoals wandelaars en fietsers, altijd hun weg kunnen vinden, ook buiten de gebaande paden.

Dat wekte onze interesse en brutaal stuurden we het bericht terug of we een Satmap GPS zouden kunnen uitproberen. Dat was geen probleem en een paar dagen later werd een stevige doos afgeleverd. In deze grotere doos zat de o.a. de GPS in een mooie schuifverpakking.

Nieuwsgierig pakten we alles uit. We hadden een Active 10, inclusief 4 batterijen, een korte introductie handleiding, een hoesje, een draagkoord, een USB kabel, een Powerpack met accu en lader, een Fietssteun en natuurlijk ook nog een topografische kaart op een SD kaart met daarop Nederland Compleet 1:50K.

Voor de exacte prijs kunt het beste kijken op het Internet. Prijzen veranderen door de tijd. In juli 2009 was de prijs van dit pakket ongeveer 399 euro voor de Active 10 inclusief Topografische kaart voor heel Nederland. Een Powerpack kost 49,55 euro en een draagband 7,95 euro. Totaal 456,50.

Zetten we dit af tegen de Garmin Colorardo (ook juli 2009) dan komen we op de volgende prijs uit: 454 euro (+ Onroute wandelkaar) + 25 euro voor 4*2700 mA oplaadbare batterijen. Dus zijn we klaar voor 475 euro. Beide ontlopen elkaar dus niet al te veel.

Opvallend op de doos is de tekst "The Ultimate sports GPS". Verder staan er een aantal vermeldingen als "Best New Product", "Recommended Buy" en "Editors Choise". Dat beloofd wat.

Op het Internet vonden we de volgende informatie op telecomwereld.nl: Op het gebied van outdoor-navigatie is Garmin overtuigend marktleider, maar onaantastbaar lijkt die positie niet. Het merk Satmap bestaat nog maar een paar jaar maar weet in Engeland concurrent Garmin nu al te overtroeven, in het hoge segment. Dat vertelt directeur Richard Calthrop-Owen van Satmap bij de introductie van de Active 10 Plus in Nederland. Niet alleen sportliefhebbers lopen weg met dit apparaat, ook de Britse reddingsdiensten hebben gekozen voor Satmap.

Daarnaast is zijn er ook reacties uit het Garmin kamp. Die zijn wat minder positief, maar dat was in 2008: De satmap is in essentie een waterdichte PDA. Zou leuk zijn als de prijs op 1/3 lag. Maar zoals de wereld er anno april 2008 uit ziet: wat mij betreft een experimentje dat op voorhand gedoemd is te mislukken. Eigenlijk vrij verbazende actie van ANWB. Vermoedelijk eendagsvlieg. Tenzij er alsnog marketing-geld tegenaan gegooid wordt (wat ik niet verwacht)

Het grote voordeel is dat GPSwalking.nl in haar bestaan van verschillende Garmin GPS-en gebruik heeft gemaakt. We kunnen hierdoor een prima vergelijking neerzetten.

Hoe vergelijken we?
Er bestaan nog geen routeerbare (wegen) kaarten voor de Satmap Active 10. Daarom gaan we even uit van een Colorado met alleen Topo NL (of de Onroute wandelkaarten). Dit wil wel zeggen dat u afhankelijk bent van een aparte autonavigatie als u bv. naar een parkeerplaats ergens in het bos wilt navigeren. Wij gebruiken daar zelf de Colorado voor. Voor het geld van de wegenkaarten voor de Colorado koopt u ook een eenvoudige autonavigatie (TomTom). Dus daar zit het onderscheid ook niet.

We hebben op een aantal wandelingen beide GPS-en meegenomen. Gewoon om te kijken hoe ze zich gedragen onderweg.

Meer informatie over de specificaties van de Satmap Active 10 kunt u hier lezen.


De eerste indruk

Een stevige GPS. Je hebt er een hand vol aan, zonder dat dat vervelend is. Misschien hebben mensen met kleine handen er moeite mee. We hebben meteen de accu in de GPS, het SD kaartje erin gedaan en de zaak aangezet. We hadden snel een satelliet fix en het scherm liet ons op 5 meter nauwkeurig zien waar we zaten.

De GPS was ingesteld op de engelse taal. Maar zonder al te veel gezoek konden we omschakelen naar het Nederlands. Ook zonder boekje konden we snel onze weg vinden en zelfs al de eerste route op de GPS zelf uitzetten.

Het scherm is duidelijk te zien, maar dan moet wel de achtergrondverlichting aan. Het frontje zorgt voor wat spiegelingen en zonder verlichting is de kaart moeilijk te zien. Zeker bij veel zon en ook bij weinig licht.

De eerste indruk was behoorlijk positief.
 


De bijgeleverde informatie
Bijgeleverd is een introductie handleiding. Een uitgebreide handleiding hebben we gedownload van het internet. Hiermee heeft u voldoende informatie om alle knoppen en instellingen te begrijpen.

Wat ons opvalt aan de uitgebreide handleiding (ook bij die van Garmin) is dat het een opsomming van functies is. Zolang je weet waar je naar zoekt kom je er wel uit. Maar nergens staat wat je moet doen om een wandeling te plannen en daarna te lopen. Dus een stappenplan voor de meest gebruikte functies. Verder viel op dat de gebruikte termen niet altijd precies overeenkomen met de GPS. Maar dat was verder niet heel erg storend.

Wij zouden graag een andersoortige gebruiksaanwijzing zien. Eentje die duidelijk maakt hoe je de GPS gebruikt, en niet alleen een opsomming van alle beschikbare functies.


Het Scherm

We hebben de Garmin Colorado en de Satmap Active 10 eens langs elkaar gehouden. Duidelijk is dat de Satmap een flink groter scherm heeft. Ook is de achtergrond verlichting in staat om veel meer verlichting te produceren. Wel moeten we vermelden dat we bij de Garmin de begrenzing erop hadden staan.

Buiten was het al snel duidelijk dat de Satmap niet kan zonder achtergrond verlichting. Je ziet zowat niets op het scherm waarvoor nog een beschermfrontje zat. De Colorado kunnen we goed gebruiken zonder achtergrond verlichting. En dat is maar goed ook voor het batterijverbruik.

Het scherm van de Satmap Active 10 is 3,5 inch groot met 240 x 320 pixels. De Garmin Colorado is 2,5 inch groot met 400x240 pixels. Dus ondanks dat de Satmap een veel groter scherm heeft is de resolutie iets minder dan van de Colorado.

In de hand maakt het allemaal nog niet zo veel uit. Je kunt de GPS altijd dichter bij je ogen houden. Op de fiets is een groter scherm wel zo fijn. De GPS zit ergens op het stuur en daarbij een flink stuk van de ogen af. Vooral oudere mensen zullen het grotere scherm zeker kunnen waarderen.

Een nadeel is de cursor die midden in het scherm staat. Daardoor is het gedeelte van de kaart dat voor je ligt wat aan de krappe kant. Wat achter je ligt is minder interessant dan wat voor je ligt. De colorado heeft de cursor netjes onder in het scherm staan. Dan heb je het grootste deel van het scherm voor het kaartgedeelte waar je naar toe loopt. Hierdoor heb je een beter overzicht. Het zou een voordeel zijn als je de cursur zelf een positie kan geven via het menu. Dan is er voor iedereen de juiste instelling te vinden.


De mogelijkheden

Omdat we al een ruime ervaring met Garmin GPS-en hebben was het werken met de Satmap niet erg moeilijk. We vonden een sattelietscherm, een kompasscher, een kaartscherm, een instellingenscherm en een uitgebreide logscherm. Zeer herkenbaar.

Rondom het scherm zitten een zestal knoppen en een joystick. Verder is er nog een aan/uit knop en een knop om de verlichting een tandje harder te zetten.

De zes knoppen rond het scherm hebben niet een vaste functie. Afhankelijk van de gekozen instelling hebben ze een andere functie. Dat wordt op het scherm duidelijk vermeld. De GPS kan doorgaans niet met 1 hand bediend worden. Vooral de knoppen aan de onderkant kunnen beter bediend worden met een tweede hand.

De menustructuur in het instellingenscherm is duidelijk. Wel is hier en daar te zien dat de Nederlandse teksten niet helemaal passen. Blijkbaar heeft nog niemand de vertalingen goed gecontroleerd. Storend is dit echter niet, en we verwachten dat deze kleine onvolkomenheden in een volgende software release opgelost zijn.

Alle instellingen staan netjes onder elkaar en met de uitgebreide handleiding erbij vindt je eenvoudig terug welke instelling wat doet.

Hoogstwaarschijnlijk stel je de GPS éénmalig in en dan ga je genieten van de mogelijkheden buiten.

Na een tocht kun je even genieten van de de tochtlog. Alle informatie staat netjes bij elkaar. Inclusief een mooi profiel van de wandeling.

Ook hier zie je hier en daar wat engels tussen het Nederlands en teksten die net niet passen in de hokjes.

De zonsondergang laat zien dat we in een verkeerde tijdszone zitten. Maar dat is ook eenvoudig via het menu in te stellen.

Een Garmin GPS geeft dezelfde informatie. Alleen kan het hoogteprofiel pas bekeken worden een ander scherm. De Sapmap laat het net wat overzichtelijker zien.

Ook handig is het batterijtje in de rechterbovenhoek. Dat ontbreekt bij de Colorado waardoor je verrast kan worden door lege batterijen. In de linkerbovenhoek zie je de satellietstatus. Ook informatie die je niet direct kunt zien op de Colorado.

Alle genodigde settings zijn aanwezig en ook gemakkelijk te vinden. Zo kunnen we met 1 druk op de knop de tracklog en log wissen. Op de Garmin Colorado moeten we daarvoor twee keer door het menu lopen en vervolgens nog de track selecteren. Veel werk om op pad te gaan. De Satmap Active 10 heeft minder stappen nodig. Wat voor veel mensen handiger is.

Na een paar dagen experimenteren konden we onze weg door Satmap Active 10 zonder problemen vinden.

Waarom maakte we gebruik van de Batterypack en niet van batterijen?

We hebben meteen de batterypack (accu) van 2700 mA gemonteerd. De batterijen kunnen dan mooi mee als reserve. Per keer moeten er 3 batterijen in gemonteerd worden, en dat is niet erg handig. Bij de Garmin gaan er 2 in, zodat je altijd 2 reserve batterijen bij je hebt. Verder hadden we op het Internet gelezen dat veel mensen klaagden over de beperkte bedrijfsduur van oplaadbare batterijen. En we hadden geen klagen over de accu. Zelfs met de achtergrond verlichting op 80% ging de accu een hele wandeling mee.

Maar het is niet nodig om de verlichting de hele tijd aan te hebben. Rechtsboven zit een knop waar de verlichting even op 100% wordt gezet. Na een korte tijd gaat het licht dan weer uit. Op deze manier gaat de accu veel langer mee. Zelfs een zeer pittige wandeling is dan geen probleem.

En je kunt altijd nog de batterijhouder met een paar batterijen meenemen. Mocht de accu leeg zijn dan kunt u eenvoudig de batterij houder bevestigen.


Het kaartmateriaal

Het kaartmateriaal kwam ons bekend voor. We gebruikten dezelfde (gescande) kaarten een aantal jaren geleden in combinatie met Oziexplorer. Collega Arnold vindt deze kaarten nog steeds handiger in gebruik dan Topo NL of de Onroute Wandelkaart.

Een groot verschil tussen Garmin en Satmap is dat de Garmin kaarten doorgaans eerst op de PC worden geinstalleerd en vervolgens op de GPS gedownload worden. Je hebt zodoende altijd de mogelijkheid om op de PC routes voor te bereiden.

De kaarten van Satmap komen alleen op SD kaart. Zodoende kun je weinig met een PC beginnen. Dat kan een nadeel, maar ook een voordeel zijn. Je kunt met de Satmap prima zonder PC, dat lukt met Garmin eigenlijk niet.

Als u meerdere kaarten bij de Satmap Active 10 aanschaft moet u telkens de SD kaart wisselen als u een andere kaart wilt gebruiken. In de Colorado kunnen zoveel kaarten geladen worden als er in het interne geheugen of SD kaart passen. Dat kan handig zijn voor de vakantie. Onderweg kan eenvoudig van kaart geruild worden.

Als een Satmap Active 10 kaartje kapot gaat dan moet u contact opnemen met de importeur. Een kopie op de PC bewaren werkt namelijk niet. Als u een nieuw SD kaartje gebruikt om de "backup" weer terug te zetten dan werkt de kaart niet op de Active 10. Er zit namelijk een code op de SD kaart verstopt waardoor kopieren niet mogelijk is.

Maar terug naar de kaarten. We hebben hieronder de gescande topografische kaarten eens vergeleken met de Satmap en ook met de Onroute kaarten voor de Colorado. Omdat we geen idee hebben hoe we een screenshot van de Satmap kunnen maken hebben we met de camera een foto van het scherm genomen. We nemen als voorbeeld een stukje van de Braakhuizense heide bij Geldrop.


De Satmap Nederland 1:50K kaart

Het valt direct op dat de kaart er op het scherm mooi uitziet. Wel missen wat kleine paadjes. Dat valt pas goed op als we deze kaart vergelijken met de Onroute kaarten. Er zijn ook nog topo kaarten voor de Satmap van 1:25K (Noord Nederland en Zuid Nederland) die mogelijk meer detail hebben. Als we willen gaan wandelen dan willen we ook de kleinste paadjes op de kaart zien staan. Gelukkig kregen we ook deze kaart op SD toegestuurd.

Op de 1:25K staan de allerkleinste paadjes. Deze kaart is bijna een exacte kopie van de gescande topografische kaart die veel mensen in combinatie met OziExlorer gebruiken. U moet er wel rekening mee houden dan de 1:25K kaarten de helft van Nederland bevatten. Om overal in Nederland te kunnen wandelen hebt u dan Noord- en Zuid Nederland nodig. Er is een overlap van 30 km tussen Nederland Noord en Zuid. Woon je in het midden van Nederland dan is het zeker handig om beide kaarten aan te schaffen.


De geschande topografische kaart

De gescande kaarten die we tot nu toe in Oziexplorer gebruikten laten net wat meer detail zien dan de Satmap 1:50K kaarten maar precies evenveel als de Satmap 1:25K kaarten.


De Waypoint OnRoute Wandelkaart

De Waypoint OnRoute wandelkaart ziet er heel anders uit. Maar de belangrijke informatie wordt toch ook duidelijk weergegeven. En de kleinste paadjes staan er op.

Voor alle hierboven genoemde kaarten moet opgemerkt worden dat de informatie van de Topografische dienst komt. En die informatie is verre van foutloos. We komen regelmatig paden tegen die er niet meer zijn, maar wel op de kaart staan. Of paden die niet op de kaart staan maar er wel zijn. En soms denken we een mooie route te hebben, maar is een gedeelte verboden toegang. Wat natuurlijk niet op de kaart vermeld was.

Welke kaarten zijn beschikbaar?
Intussen zijn er twee gedetaillieerde kaarten voor Nederland (1:25K en 1:50K) beschikbaar. Daarnaast zijn er ook kaarten van Groot Britannië, Noorwegen, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland beschikbaar. In de toekomst komen ook andere landen beschikbaar.

U moet er rekening mee houden dat bv. Frankrijk in 21 regio's is opgedeeld. U moet per regio een SD kaart kopen. Maar dat is voor Garmin GPS-en niet anders. Eigenlijk geldt voor alle merken/GPS-en dat het aanschaffen van kaartmateriaal een (te) dure aangelegenheid is.

Werkwijze bij het maken van een route
Na een paar uur spelen in de tuin wil je toch wel naar buiten. Bij de Garmin GPS-en gaan we eerst even voor de PC zitten om een route/track uit te zetten. Dat is niet nodig bij de Satmap. Kinderlijk eenvoudig zet je een route op de GPS uit. Dat werkt zo plezierig dat we ons kunnen voorstellen dat mensen die liever geen PC willen gebruiken de Satmap kunnen waarderen.

Je kunt meerdere routes vast voorbereiden en op de Satmap opslaan. De Satmap werkt alleen met routes en niet met tracks. Een route is een aantal punten die met elkaar verbonden worden. Met pijlen wordt aangegeven welke richting je de route moet lopen. Ook wordt het startpunt duidelijk aangegeven.

Op het scherm is de route te zien als een gele lijn met groene punten. Onderweg piept de GPS bij elke punt van de route. Helaas is het piepje zeer zacht (zelfs op maximaal volume) waardoor je toch telkens op het scherm moet kijken om de route in de gaten te houden. Ook is het mogelijk om een oortje te verbinden met de Satmap. Dat hebben wij niet uitgeprobeerd. Maar ook het piepje van een Colorado is eigenlijk veel te zacht.

Een route kun je eenvoudig via de plannen maken. Eenmaal geselecteerd ga je met de joystick naar een punt op de kaart. Je klikt een keer op de joystick en je hebt weer een punt toegevoegd. Hierna ga je weer verder op de kaart om het volgende punt te selecteren. Het werkt kinderlijk eenvoudig en snel. Bij het pannen over de kaart valt het op dat de kaart zonder haperingen meegaat. Op de Colorado gaat dat alleen met horten en stoten als de OnRoute wandelkaart geselecteerd is.

Het opslaan van nuttige punten
Zoals elke GPS kun je ook op de Satmap nuttige punten (POI's) opslaan. Handig om even een terrasje te markeren, of om een leuk punt waar je langs bent gekomen te markeren. Ook kun je een punt opgeven waarnaar toe genavigeerd kan worden. Dat kan van pas komen als je direct terugwilt naar de auto. De GPS laat dan een rechte gele lijn naar dit punt zien. Het is aan u om een route rond de gele lijn te vinden. Omdat de kaart niet routeerbaar is kan de Satmap geen route voor u uitzetten.

Met de nieuwe OnRoute wandelkaarten kan een Colorado wel een route door het bos berekenen. Dat kan wel van pas komen als u de korste route naar de auto wilt weten.


Het PC gedeelte

Waar we bij Garmin altijd werken met Mapsource op de PC is er voor de Satmap een programma dat SatSYNC heet. Bij Garmin kunt u eigenlijk niet zonder MapSource. Een route op een Garmin GPS is eigenlijk onmogelijk of minimaal niet erg handig. Met de Satmap Active 10 kunt u prima zonder PC. U zet namelijk de routes op de GPS uit. En dat werkt verbazend goed.

U hoeft zodoende de PC alleen nog maar te gebruiken als u routes van het Internet op de Active 10 wilt laden, of als u gereden/gelopen routes wilt bewaren op de PC of wilt bekijken op bv Google Earth.

De software kan eenvoudig geinstalleerd worden, is alleen in het Engels en Duits beschikbaar maar is nog niet helemaal stabiel. Zo konden we op één van onze PC's geen GPX routes naar de Active 10 laden. Op een andere PC ging dat zonder problemen. Ook had de software soms ruzie met de kaartlezer in de PC. Die werd uitgeschakeld zodat we geen foto's meer konden inlezen. Verwacht mag worden dat dit snel opgelost gaat worden.

Na het installeren kunt u op een eenvoudige manier GPX files downloaden van het Internet en vervolgens installeren in het interne geheugen of op de SD kaart.

Het interne geheugen is 128 Mb groot. Groot genoeg voor het opslaan van heel wat routes. Intern werkt de Satmap Active 10 in een .MAP formaat. De software zorgt zelf voor de conversie van .GPX naar .MAP en omgekeerd.

Het .MAP formaat is kleiner dan het .GPX formaat zodat er meer routes opgeslagen kunnen worden op de SD of in het interne geheugen. Wel loopt u het risico dat sommige formaten .GPX niet herkent worden. U moet dan eerst op het Internet kijken naar een convertor voordat u de bestanden kan gebruiken.

Gelukkig worden GPX bestanden van Garmin gewoon herkent.

Op de website van Satmap kunt u een aantal wandel- en fietsroutes downloaden. Voor wandelroutes kunt u natuurlijk terecht bij www.gpswalking.nl.

Het is zelfs mogelijk om via de on-line routeplanner zelf een route in elkaar te zetten en die dan te uploaden naar de Active 10.

U kunt de routeplanner starten via SatSYNC starten of via de website van Satmap. Wel moet u daarvoor uw GPS registeren. Er wordt gebruik gemaakt van Microsoft Virtual Earth, de tegenhanger van Google Earth.

Op dit moment is de routeplanner alleen bruikbaar voor het uitzetten van fietstochten over de verharde weg. Zoals u op het screenshot aan de linkerkant kan zien ontbreekt topografische informatie.

De topografische dienst in Nederland vraagt een pittige prijs voor het gebruik van topografische kaarten.

In andere landen komen de topografische kaarten tegen lagere kosten beschikbaar. Dat zien we als we kaart naar Duitsland en bovenin de GB OS kaart vervangen door DE LVA.

In het onderstaande screenshot kunt u beide kaarten langs elkaar zien staan, we hebben gewoon ergens in Duitsland beide kaarten vergeleken. Een wandeling uitzetten via de routeplanner kan dus eenvoudig in Duitsland.

Verwacht mag worden dat de Nederlandse topografische kaarten ooit eens beschikbaar gaan komen in een routeplanner op het Internet.

 


Support

Tijdens het reviewen hadden we wat vragen. Die werden doorgaans snel opgelost door de importeur of de support afdeling van Satmap in de UK. In ieder geval werden we serieus genomen.

Dat kunnen we van de support afdeling van Garmin niet zeggen. Daar wordt je regelmatig behandeld als een eerste klas beginneling. Gelukkig worden veel vragen Garmin gesteld en beantwoord op het Waypoint forum en is de support van de importeur van Garmin ook dik in orde. Het verschil zit hem in de fabriek. Waar Garmin zich graag een arogante houding aanneemt, maakt Satmap werk van opmerkingen en problemen. Dat moet ook wel. Want als "nieuwkomer" moet je concurreren tegen het grote Garmin. Dat vraagt een andere instelling.


Stabiliteit

Elke echt nieuwe Garmin is een ramp als gebruiker. Garmin laat haar software door de gebruikers testen. En die lopen ook tegen vele bugs aan. Terwijl de Colorado al weer een jaar of 2 op de markt is zitten er nog steeds hinderlijke bugs in. Die hadden al lang opgelost moeten zijn. Maar Garmin heeft de Colorado al weer afgeschreven en is druk bezig met de Oregon en Dakota. De Colorado gebruikers blijven zitten met de aanwezige bugs.

De Satmap gaf ons tijdens de testen geen enkel probleem. De unit software is stabiel, het apparaat start altijd netjes op en geeft geen verrassingen tijdens het gebruikt. De Active 10 is eigenlijk een PDA met daarom Windows CE. Maar van Windows zie je helemaal niets en je hebt er ook geen last van.

Na het inschakelen had de Satmap Active 10 in korte tijd een GPS fix. Ook binnen, in de buurt van het raam, was er doorgaans al snel een fix. Nergens hadden we problemen met het vinden van de benodigde hoeveelheid satellieten. Ook de opgenomen track was nauwkeurig. Verrassend is het allemaal niet. De Active 10 maakt gebruik van een SiRF Star III gps-ontvanger. Die heeft dezelfde gevoeligheid dan de Garmin Colorado.

De SatSYNC software was niet zo stabiel als we graag gezien hadden. Zo konden we op één van onze PC's geen GPX routes naar de Active 10 laden. Op een andere PC ging dat zonder problemen. Ook had de software soms ruzie met de kaartlezer. Die werd uitgeschakeld zodat we geen foto's meer konden inlezen. Verwacht mag worden dat dit snel opgelost gaat worden. Omdat de GPS ook goed zonder PC gebruikt kan worden verwachten wij dat veel gebruikers SatSYNC niet gebruiken, of alleen sporadisch.


Krasgevoeligheid
Het scherm lijkt wat krasgevoelig. Terwijl op de Colorado na één jaar regelmatig gebruik nog bijna geen krassen te vinden zijn, is op het scherm van de Active 10 al wat krassen te zien. Gelukkig kan het scherm (frontje) eenvoudig vervangen worden. Het frontje/scherm zorgt ervoor dat het echte scherm niet bekrast kan worden. De krassen vallen alleen op als er schuin over het scherm wordt gekeken, maar zijn niet hinderlijk bij het aflezen van het scherm.


Meer informatie kunt u vinden op:

www.matterhorn.nl
www.satmap.com/dutch/
Review op Pocketsworld.com (Engelstalig)
Wandelzoekpagina

Voor en nadelen ten opzicht van de Garmin Colorado:

Satmap Active 10 Garmin Colorado
456,50 euro voor GPS, batterypack en Nederland 1:50K (prijzen juli 2009). Prijs is niet onderscheidend t.ov. Garmin. 475 euro voor GPS, Onroute Wandelkaart en setje oplaadbare batterijen (prijzen juli 2009).
Kaarmateriaal aangeleverd op SD kaart. Kaartmateriaal wordt doorgaans geleverd voor PC en moet geupload naar GPS worden.
Geen routeerbare (auto) kaarten beschikbaar. Niet alle landen zijn beschikbaar. Auto, topografische kaarten, routeerbaar of niet routeerbaar zijn beschikbaar voor bijna alle landen.
Per kaart is een SD kaartje nodig. Bij het wisselen van kaarten moet ook de SD kaart gewisseld worden. Al het kaartmateriaal kan op 1 SD kaart worden geplaatst. Hierdoor kan eenvoudig van kaart worden gewisseld, ook tijdens een wandeling.
Intern geheugen is 128Mb. Intern geheugen in 384 Mb.
Nog geen commune waar eenvoudig over de Satmap GPS kan worden gecommuniceerd. Grote Nederlandse Garmin commune (gps.forum.nl) waar alle vragen kunnen worden geplaatst.
Een track nalopen is eenvoudig. Een track kun je van te voren al activeren. Verder kun je in 1 stap kun je de tracklog en de log resetten. Een track nalopen kost wat meer tijd. Eerst moet de tracklog gewist worden, daarna via een ander menu de log en vervolgens moet de track geselecteerd worden. Te veel stappen.

Routeplanner werkt prima op de GPS. De routeplanner op het internet heeft nog geen topografische kaarten (NL) en is daardoor alleen bruikbaar voor fietstochten over de verharde weg.

Routeplannen moet op de PC plaatsvinden waarna route naar de GPS moet worden geladen. Al het kaartmateriaal is aanwezig op de PC en te gebruiken voor het uitzetten van routes.
De Satmap Active 10 is een stabiele GPS Nieuwe Garmin producten zijn vaak nog niet uitontwikkelt en zitten nog vol bugs.
Werk met 3 penlites of additioneel accupack. Werkt met 2 penlites. Zodoende heb je altijd 2 penlites reserve.
PC software (SatSYNC) is nog niet geheel uitontwikkeld en heeft beperkte functionaliteit. Maar Active 10 kan prima gebruikt worden zonder PC. Garmin Mapsource is stabiel en heeft veel functionaliteit. Maar op vakantie is het nodig om een laptop mee te nemen.
Piepje van de GPS is veel te zacht om gehoord te worden bij enige achtergrond geluid (bv flinke wind, auto die passeert) Piepje van de GPS is veel te zacht om gehoord te worden bij enige achtergrond geluid (bv flinke wind, auto die passeert)
Cursor staat midden in het scherm. Hierdoor heb je een kleiner deel van het scherm beschikbaar voor de kaart in de richting waarheen je je beweegt. De cursor staat onderaan het scherm. Hierdoor heb je een groot deel van het scherm beschikbaar voor de kaart in de richting waarheen je je beweegt.
Scherm krast snel (maar kan vervangen worden). Scherm krast minder snel, maar kan niet eenvoudig (en goedkoop) vervangen worden.