Samenvatting

Op mini-camping De Adelaar bij Voorst zijn we gastvrij ontvangen. Voorst ligt tussen de Veluwe en de IJssel. Het geeft de mogelijkheid om al wandelend te genieten van de ruime vergezichten rond de IJssel en van de prachtige bossen richting Veluwe.

Voorst is een kleine gemeente met een eigen supermarkt die vanuit de camping wandelend kan worden bezocht.

De Adelaar heeft de kampeerder veel te bieden. Naast een mooie omgeving waar prima te wandelen en te fietsen is, is er ook op de camping vanalles te doen. Veel gericht op kinderen. Deze kinderen kunnen hun hart ophalen in een grote speelstal waar een trampoline, zandbak, strobalen, speelgoed en tafeltennistafel te vinden is. Ook zijn er skelters beschikbaar en is er een grote konijnenkooi waar volop geaaid kan worden. Verder worden er veel activiteiten voor kinderen georganiseerd. Niemand hoeft zich te vervelen.

U kunt uw fiets droog parkeren in de schuur, een fiets huren is ook een mogelijkheid. Verder kunt u eieren, ansichtkaarten, toiletpapier en ijs in de schuur kopen. Het sanitair is voldoende toereikend voor een hoogseizoen en wordt prima schoon gehouden.

Bij aankomst kunt u zelfs een lekkere maaltijd bij de tent of caravan laten bezorgen. Tegenover de camping ligt een prima eetgelegenheid die we u van harte kunnen aanbevelen.

We hebben een ruime foto-serie voor u gemaakt waarbij u zelf een blik op de camping kunt werpen. En dan snel reserveren want dit is een populaire SVR camping. Bekijk deze foto-serie.

GPS Zomer vakantie 2011 Voorst

Laatst bijgewerkt op 23-11-2019

Sfeerverslag vakantie 2011Zomervakantie 2011 zijn we voor de verandering in Nederland gebleven. Na wat rondzoeken in het bestand van SVR (Stichting Vrije Recreatie) kwamen we op de website van mini-camping De Adelaar in Voorst.

Tussen de Veluwe en de IJssel gelegen hadden we een leuke camping gevonden met voldoende mogelijkheden om een aantal GPS wandelingen te lopen.

Na afloop van de vakantie stond de teller op 6 GPS wandelingen. Mooie wandelingen langs de IJssel, langs schouwpaden en door de rand van de Veluwe waar we de hoogste waterval van Nederland in onze route konden opnemen. Ook de combinatie wandelen/stoomtrein was erg leuk.

We hebben een leuke vakantie gehad waar ook De Adelaar een belangrijke rol in heeft gehad. Een ruime en leuke camping, voor wandelaars, fietsers, maar ook voor mensen met kleine kinderen. Wij werden zeer gastvrij ontvangen, zelfs ons avondeten werd de eerste avond bij de caravan afgeleverd.

We hebben een ruime foto-serie voor u gemaakt waarbij u zelf een blik op de camping kunt werpen. En dan snel reserveren want dit is een populaire SVR camping. Bekijk deze foto-serie.

De GPS wandelingen die we hebben uitgezet kunt u hier bekijken:


Sfeerverslag

Veel informatie kunt u vinden op de website van mini-camping De Adelaar vinden. Ook zijn hier een aantal foto's te bekijken waardoor u een goede indruk krijgt.

De geschiedenis van De Adelaar gaat ver terug. Aan de begin van de oprijlaan staat een informatiebord waarop staat dat de eerste vermelding van De Adelaar rond 1417 in de boeken terug te vinden is.

Camping de Adelaar
De Adelaar of de Nattelt. De eerste vermelding van de "Natelt" komt voor in 1417. In 1564 is sprake van een "hofstede aan de Natelt kerspel Up Voirst". De Nattelt of Adelaar is in de 16e en 17e eeuw in bezit van de familie van Linterlo. Evert van Linterlo liet in 1609 het voorhuis van de Nattelt of Adelaar bouwen. In de gevel vind men het familiewapen van Evert en zijn tweede vrouw Arnolda van Hoemen. 

In 1661 droeg Geertruit van Lintelo de Nattelt in leen op aan de Staten van Gelderland. De Nattelt werd in 1748 gekocht door de pachtboer Rutger Hissink. Via de familie Massink komt de Adelaar in bezit van Mr. Hendrik Jan Thooft. Door vererving kwam de Adelaar samen met o.a. Beekzicht en de Middelbeek in 1902 in bezit van familie Bosch ridder van Rosenthal. 
 
In 2003 werd de Adelaar uitgeroepen tot "Boerderij van het jaar".
 
GPSwalking.nlTegenover de camping staat een klein huisje. Het blijkt het Tolhuisje van Voorst te zijn. Je kunt bijna niet voorstellen dat er vroeger hier tol geheven werd.
 
Tolhuisje van Voorst
Vanaf 1698 tot na de Franse tijd werd op dit punt, evenals op nog andere plaatsen van de weg Apeldoorn - Zutphen, tol geheven.
 
Het weggeld werd gebruikt voor onderhoud en aanleg van de weg. Een slagboom sloot de weg af. Een tolgaarder inde de tolgelden en bediende de slagboom. Voor zijn diensten mocht hij het tolhuisje bewonen. 
 
Het toltarief vermeld op een bord luidde:
  • Een wagen op vier wielen: 10 cent
  • Een kar op twee wielen: 5 cent
  • Een schaap: 1,5 cent
  • Een paard: 2,5 cent
  • Een koe: 2,5 cent
  • Een varken: 1,5 cent 
Voor een diligence voor meer dan 6 personen, een ongeladen Mallejan en een hondenkar werden afwijkende bedragen gerekend. Het huidige tolhuisje is een rijksmonument, stamt uit de 19e eeuw en behoort tot het landgoed Beekzicht.
 
Zo is er dicht bij de camping al voldoende te beleven. Je kunt heerlijk weglopen voor een wandeling over de dijken richting IJssel. De andere kant ligt Voorst waar je een leuke kerkenpadroute kunt lopen. Zo kun je de omgeving verkennen zonder dat je ver weg hoeft. Maar ook op de camping is het goed vertoeven. De plaatsen zijn ruim, je staat niet te dicht bij de buren, en het draadloze internet werkt prima.
 
De camping is speciaal ingericht voor kinderen. Ook zijn er volop activiteiten voor deze doelgroep. Eén van deze activiteiten die we zelf meemaakte was een watergevecht georganiseerd door de brandweer. Hiervoor was een prachtige dag uitgekozen.
 
Terwijl de ouders op een veilige afstand bleven staan,  vermaakten de kinderen zich prima met elkaar natspuiten. Heel de camping liep uit en dit was een prima gelegenheid om elkaar een beetje te leren kennen.
 
Een paar dagen eerder was er al een luchtballon opgestegen vanaf de camping. Ook een leuke happening waarbij de hele camping leegliep.
 
Opvallend op de camping is de grote koeienstal die helemaal ingericht is voor kinderen. In de foto-serie is goed te zien wat er allemaal te beleven is in deze stal.
 
Centraal voor de iets grotere kinderen is de forse trampoline die omgeven is door grote strobalen. Deze strobalen zorgen voor een stukje veiligheid.
 
Er zijn zoveel strobalen beschikbaar dat er hutten gebouwd kunnen worden. Dat wordt ook vol verve gedaan door de kinderen. Wat is er nu leuker dan zelf kunnen spelen en bouwen.
 
Voor de kleinere kinderen is er een ruime zandbak met allemaal spulletjes. Voor de ouders is er genoeg zitgelegenheid om met 1 oog de kinderen in de gaten te houden terwijl met de buren wordt bijgepraat.
 
Soms was het in de stal drukker dan op de camping. Zeker als het een dag minder weer was. Want met deze mooie speelgelegenheid is een dag slecht weer geen probleem.
 
Achter in de koeienstal heb je een mooi uitzicht naar buiten. In het achterste deel kunnen nog koeien staan. Er staat ook in deze stal een informatiebordje. Deze nemen we mee:
 
Brandrode ras
Hier lopen koeien van het Brandrode ras, een officieel erkend Zeldzaam Huisdierras. Om het ras voor uitsterven te behoeden startte Natuurmonumenten een fokcentrum in Loenen Gelderland: een opzet die lijkt te gaan slagen. De kudde van oorspronkelijk zo'n zestig runderen groeit gestaag. De runderen die u hier ziet zijn afkomstig van dit fokcentrum, op boerderij de Groote Modderkolk.

Sterk ras
Het Brandrode rund kenmerkt zich door de egaal diep donkerrode, bruinrode of her en der zelfs zwartachtig ('gebrand') rode kleur. Er zijn witte vlekken op kop, buik, staartpunt en sokken. Het ras is cultuurhistorisch en genetisch zeer waardevol. De dieren zijn vriendelijk, vruchtbaar en oersterk. Het ras komt buiten Nederland niet voor.

Koeien bij Natuurmonumenten Natuurmonumenten richt zich op het beschermen van natuur en de hieraan verbooden cultuurhistorie. Brandrode runderen werden van oudsher gehouden in de IJsselvallei. Natuurmonumenten zet haar kudde in bij het beheer van graslanden op de IJsselvallei, tussen Zutphen en Dieren.


Open en groen Nederland
Natuurmonumenten werkt aan een open en groen Nederland. Daarom verwerven en beheren we natuurgebieden als de graslanden op de westelijke IJsselvallei. Inmiddels beheren we vele honderden gebieden. Uw steun is daarbij hard nodig. Doe mee. Dan kunnen we blijven genieten van de natuur. Het kan al vanaf enkele euro's per maand! Ga naar www.natuurmonumenten.nl.

Meer informatie over Brandrode runderen en de Groote Modderkolk vindt u op
www.szh.nl of www.DeGrooteModderkolk.nl.
 
Naast de grote speelstal is er voor kinderen nog meer te beleven. Zo zijn er verschillende skelters. Daar werd volop gebruik van gemaakt. Zeker omdat er een kleine helling was waarvan de kinderen lekker naar beneden konden scheuren. Knap hoe sommige kleintjes met hoge snelheid vierkant de bocht om konden rijden. Het naar boven duwen was soms alleen mogelijk met hulp van broertjes. Leuk om te bekijken van een afstandje.
 
Maar ook de kleintjes die het leuk vinden om dieren te spelen komen aan hun trekken in de konijnenstal. De zeer aaibare konijnen wachten rustig af wat er gaat gebeuren.
 
Elke week in het hoogseizoen werd er wel iets voor kinderen georganiseerd. Samen met de grote speelstal kwamen de kinderen in ieder geval niets te kort.
 
Maar ook voor de ouderen is hier genoeg te doen. Natuurlijk hebben we gebruik gemaakt van de tafeltennistafel. Maar ook voor diegene die graag fietsen en wandelen is dit een mooie omgeving.
 
Voor wandelaars en fietsers liggen boeken met routes klaar. Maar ook andere dagjes-uit tips kun je vinden in een ruimte waar ook een biljart staat.
 
Een bescheiden bibliotheek helpt de kampeerder een regenachtige dag door. Ook zijn hier spelletjes en kinderspeelgoed te vinden. Ook is hier zitgelegenheid voor diegene die zijn of haar campingstoelen wel gezien heeft.
 
Fietsen kunnen worden geparkeerd in de schuur. Dat is vaak handiger dan een plaatsje te moeten zoeken bij de tent of caravan. Ook kan er een prima fiets worden gehuurd. 
 
De supermarkt van Voorst ligt op loopafstand, evenals een pinautomaat. Eieren, een ijsje, toiletpapier en ansichtkaarten zijn gewoon in de schuur te verkrijgen. Gewoon zelf afrekenen door het juiste bedrag in een busje te doen. Fijn dat de campinggasten gewoon vertrouwd kunnen worden.
 
Eén keer per week (op de dinsdag) komt er een kaasboer langs.
 
Bij de camping is een prima parkeerplaats aangelegd. Hierdoor staat het campeerveld niet vol met geparkeerde auto's.
 
Tijdens zeer natte tijden is het moeilijk om de caravan van het veld te krijgen. Zeker omdat het veld iets oploopt richting de uitgang. Gelukkig is er dan de tractorservice van Wim waarmee iedereen zonder problemen wordt weggereden.
 
De campeerders hebben de beschikking over 4 velden. Eén van de velden heeft veel schaduw. De andere velden hebben minder schaduw maar wel een prachtig uitzicht over de omliggende natuur.
 
Alle plaatsen kunnen gebruik maken van draadloos internet. En inderdaad werkt dit prima, zelfs vanuit de tent of caravan.
 
Wat eigenlijk vrij normaal is willen we hier toch even aanstippen. Het sanitair wordt prima schoongehouden. Ook tijdens het drukke hoogseizoen. Er is trouwens voldoende sanitair, je hoeft nooit te wachten.  
 
Conclusie
Zoals u heeft kunnen lezen hebben we een prima vakantie gehad. We zijn gastvrij ontvangen en hebben de drie weken die we op De Adelaar hebben doorgebracht niets te klagen gehad. Misschien over het weer. Maar het is Nederland, en dan verwacht je dat je dagelijks naar buienradar moet kijken. En ondanks dat de zomer 2011 de boeken in gaat als een zeer natte zomer hebben we toch flink kunnen wandelen zonder dat we regenjas hebben hoeven aan te trekken.
 
Cobie en Wim, bedankt voor de gastvrijheid.