Denemarken: Limfjord - Lovns

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 31-03-2020

Deze wandeling is onderdeel van een serie van drie wandelingen, die we gemaakt hebben tijdens een vakantie in Denemarken op de door de Nederlanders Nienke en Krik beheerde Stistrup Camping Feriecenter even ten westen van Farsö aan de Limfjord.

Met naast campingplaatsen ook vakantiehuisjes. Niet alleen mooi om er te verblijven, maar ook geschikt als tussenstop naar Noorwegen of Zweden.

Het is een heel mooi, lief en vooral rustig gebied, een glooiend heuvellandschap aan de steeds weer terugkerende Limfjord, met heel veel grafheuvels en prehistorie.

We hebben er drie wandelingen uitgezet voor de GPS van de Camping - kun je daar huren: een wandeling rechtstreeks rondom de camping, een tweede op het schiereiland bij Hvalbsund en misschien wel de mooiste in het bosgebied van Myrhöj en Uhrehöje.



Kenmerken
Startpunt: Lovns
Startlocatie: Jutland , Denemarken
Coördinaten N56.681269 E9.178762
Afstanden: 15, 12, 11, 7, 7 km
Type: Bos, Cultuur, Open, Zee
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Mag los
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 15 km schiereiland bij Hvalbsund op ongeveer 15 km van Camping Stistrup in Denemarken.

Lengte: 15 km, in drie lussen van 5, 5 en 7 km en tweemaal te combineren tot 11 en 12 km.

De paden zijn ook aangegeven met blauwe, rode, gele of groene pijlen en zijn goed begaanbaar, maar soms wel heuvelachtig, zonder een steile klim.

Soms kunnen de weilanden onderin erg nat zijn en dan kun je daar eenvoudig op hoger terrein omheen.

Het strand loopt wat moeilijk.

Na regen is het op de steilere hellingen wel eens glad.


Onderweg is geen horecagelegenheid.

De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd. Wel even de GPS goed instellen.

Van de wandeling is ook een WPT en RTE file beschikbaar. Er is ook een iets kortere versie van 12/11/7/7/5 km van deze wandeling.

Bekijk ook de andere 2 wandelingen:
Denemarken Limfjord - Stistrup 17 km
Denemarken Limfjord Myrhoj Uhrehoje 12/8/6/6/4 km



Langere beschrijving

GPSwalking.nlLimburg aan de Wadden in Denemarken
Deze wandeling ligt op 12 km afstand in het beschermde gebied aan het einde van Lovns Schiereiland.

Een flinke wandeling van 15 km die voorbij Hvalbsund/Hessel begint en een aaneenschakeling is van kortere wandelingen die uitgezet zijn in dit beschermde natuurgebied aan het einde van het schiereiland.

Je komt langs de mooiste plekjes met een, steeds weer verrassende, schoonheid. Het is een dagwandeling. Flink doorlopen, dan is het vijf uur gaans. Je loopt hier minder snel dan in het vlakke land.

GPSwalking.nlMet een uur pauze ben je dus een dag onderweg, of, om tien uur starten, om drie uur thuis. De route kan op diverse plaatsen ingekort worden.

Men kan zowel linksom als rechtsom lopen, maar linksom heeft de voorkeur vanwege de belichting door de zon.

Je komt door weilanden, langs het strand, over smalle paden door struikgewas en prachtige oude bossen. Aan cultuur, natuur en historie geen gebrek. Werkelijk alles komt voorbij om er een prachtige dag van te maken. 

De wandeling start in Udestue op de prachtig verzorgde Parkeerplaats voorbij Hessel, te bereiken vanuit Hvalbsund, op de centrale kruising richting zuid. Daarna verder voorbij Hessel Museum.

GPSwalking.nlBij het toiletgebouw staan enkele informatieborden over de omgeving. Ook is er een mogelijkheid voor wandelaars of fietsers om in de schuilhutjes te overnachten.
 

Vertrek rechtsachter vanaf de parkeerplaats over het smalle pad door het bos. (Dus niet vanaf het toiletgebouw).

Na een stukje bos zien we uit over de glooiende weilanden en akkers en de prachtige baai van het Limfjord en de heen en weer varende veerboot. We genieten ook van de rondrennende hazen.

Natuurtypes
Op Lovns vind je strand, glooiende akkers, groene heggen, bosjes, aanplantingen, dijken en sloten. De akkers omgeven door deze markeringen geven het gebied een afwisselend landschap, dat zowel spannend als uniek is. Zand, klei en grind zorgen voor wisselende plantengroei, met ieder hun eigen diersoorten.

GPSwalking.nlWe zien de door erosie aangetaste kust, die ons een beeld gunt van de door de IJstijden aangevoerde zand-, grind- en leemlagen.

Langs de kust liggen de schelpen, wier en stenen. En steeds weer kijken we als een verrassing uit over het water, dat noord, west of zuid steeds anders belicht wordt door de zon en wolken.

Limfjord
De Limfjord, die dit schiereiland omringt, is alom bekend. Maar ten noorden van het schiereiland noemt men die de Risgärde Bredning, tot 23 m diep, en in het zuiden van het schiereiland heet de baai de Lovns Bredning, die 6 m diep kan zijn.

GPSwalking.nlDe Limfjord is de enige plaats in Denmarken waar ook oesters algemeen voorkomen. Oesters kunnen 10-20 jaar oud worden.

Biologische akkerbouw
Deze glooiende akkers worden gebruikt door het Museum Hessel. Men tracht op biologische wijze oude gewassen te verbouwen.

Ook worden hier soms demonstraties gegeven, zoals ploegen met paarden, of op de oude manier maaien van het graan en het dorsen van het stro.

Als we verder lopen komen we uit bij het huis en landgoed Hessel

GPSwalking.nlHeerboerderij Hessel
Herenhuis is het oudste geheel strogedekte herenhuis van Denemarken. Hessel wordt voor het eerst genoemd in de regeringstijd van Koningin Margrethe I. Het huis bestond al eerder als Vide Videson in 1391.

Van de oudere boerderij kent men geen eigenaar, maar overleveringen vertellen, dat de eerste Hessel op de hoge grafheuvel, de Konings Heuvel, was gebouwd en werd bewoond door een zeerover, die van de hooggelegen burcht het voorbijvarend verkeer in de Limfjord bewaakte.

Tot de sluiting rond 1700 bezat Hessel het hele schiereiland. De Koningsheuvel kunnen we aan de rechterhand zien, als we rechts om Hessel heen lopen.

GPSwalking.nlLandbouwmuseum
Vandaag is Hessel ingericht als Landbouwmuseum met ruimtes waarin oude Landbouwwerktuigen, gereedschappen, machines en wagens zijn tentoongesteld. De benedenverdieping van het woonhuis is ingericht naar de staat rond 1850.

Hessel is ook een levend museum met verschillende arrangementen en in de zomer en herfst speciale landbouwdemonstraties. Het museum is geopend van Pasen tot 30 november van 10-17.30h.

We kunnen langs twee kanten om de gebouwen heen. Beide wegen zijn mooi. En zo komen we na het smalle laantje uit bij het water. Er zijn twee mogelijkheden, onder langs het strand, of boven blijven en dwars door de weilanden verder gaan. Het vee, de kalveren, zijn geen probleem - rustig over het paadje doorlopen, niet rennen en niet opjagen. We genieten niet alleen van het prachtige uitzicht, de veerpont in de verte en het mooie landschap, maar we passeren ook enkele waardevolle meldingen.

GPSwalking.nlWater put
We passeren de oude waterput van Huize Hessel. Bij het huis zelf stond in droge tijden de waterput leeg. Men zocht een nieuwe plaats, hier in dit laaggelegen weiland, waar altijd voldoende water was, maar daardoor ontstond wel het probleem, dat het met watertonnen naar boven gebracht moest worden. Met een hevel of pomp werd dat pas veel later mogelijk.

Vindplaats Gouden ring
Op deze plaats vond men in 2002 een gouden ring van 106 gram. De ring is gedateerd op het jaar 534 AD. Andere vondsten en studies hebben aangetoond dat er toen een zonsverduistering heeft plaatsgevonden na een natuurramp.

GPSwalking.nlIn paniek dat de zon niet meer terugkwam offerde men overal goud en kostbaarheden. Er bestaat geen enkele twijfel over, dat het goud niet van een offerande zou komen.

Maar dat was niet op deze plaats, dus neemt men aan dat de ring verplaatst is tijdens het verbouwen van het land, bijvoorbeeld door het transport van mest of andere aarde.

De ring werd slechts op een centimeter onder het gras gevonden. Maar ook is het mogelijk dat het verloren is tijdens de paniek die volgde.

Men sloeg op de vlucht voor de catastrofe en mogelijk is toen de ring achtergelaten of verloren. De ring is nu te bezichtigen in het Westhimmerlands Museum in Aars.

Als we verder gaan moeten we door een dal heen. Daar kan het erg drassig zijn en dan wordt het even tegen de helling omhoog om droog te kunnen oversteken. We hebben geluk. Verderop komen we plotseling tussen de jeneverbes. Daar komen we later op terug.
En heel verrassend volgen we daarna door een eikenbos het pad naar boven.

GPSwalking.nlEikenbos
De eikenbossen op Lovns zijn uniek voor Denemarken, en bestaan naast eiken ook uit olm, linde en beuk.

Eikenbos is zeldzaam. En er kan zoveel daglicht doordringen, dat er een geweldige onderbegroeiing bestaat. Met voor elke tijd vele bloeiende planten en voorjaarsbloemen. Wij genieten vooral van de witte bosanemoon.

Na een prachtig zicht op een mooie boerderij gaan we door het eikenbos verder en maken een klein uitstapje naar beneden om bij de zee te komen.

Even genieten we van de bloesem....Terug en dan verder door het bos. Opnieuw een uitstapje. We kunnen kiezen. Naar links naar de ringwal en daarna terug, bij het bord naar beneden langs het water, of over de ringwal verder gaan, nog even boven blijven en daarna naar beneden. Wij kiezen voor de eerste optie, heen en weer naar de ringwal.

GPSwalking.nlRingwal
De ringwal is nooit opgegraven, maar er zijn soortgelijke vestingen bekend in andere delen van het land. Ze zijn gedateerd op 600-800 AD, de periode vóór de Vikingen.

Deze periode kenmerkte zich door interne onrust tijdens het wordingsproces van de eerste monarchie van Denemarken. De vesting wordt gezien als versterking voor de lokale bevolking. Er hebben geen gebouwen gestaan, dus zijn ze slechts voor korte tijd bezet geweest.

Na de ringwal passeren we een bankje, met een prachtig uitzicht over de baai. Een ideale plaats voor een picknick. We pauzeren echter niet erg lang, want de dreigende lucht maakt de dreiging waar.

GPSwalking.nlPauze
Normaal dien je eenderde van de actieve tijd te rusten. Bij voetbal is dat 15 minuten na drie kwartier eerste helft, bij slapen is het zelfs de helft van de actieve tijd. Daarom adviseren we na twee uur (120 minuten) wandelen om drie kwartier rust te nemen om volledig te recupereren, herstellen.

Is er een terrasje of restaurant, neem dan alle tijd voor een lunchpauze. Na een korte klim van drie minuten, mag je boven best een hele minuut bijkomen. De laatste die aangekomen is bepaalt wanneer iedereen verder mag.

Helaas is het in het actieve zaken- en bedrijfsleven ietwat vervaagd, maar daar gelden de regels ook, dat het goed is om na een fikse inspanning even wat rust te nemen.

Na de pauze lopen we verder langs het strand. Het loopt niet eenvoudig. Zand, stenen, schelpen, keien, rul zand. Goed uitkijken. En er is ook veel te zien.

GPSwalking.nlKwelwater
Op sommige plaatsen zien we een bruinachtige vloeistof met een olielaagje erop naar zee stromen.

Vies? Nee, hoor. Het is kwelwater, dat als regenwater door de diverse zandlagen naar beneden is gesijpeld en hier aan de oppervlakte komt.

Omdat het daarbij een ijzerhoudende laag passeert kunnen bepaalde bacteriën een reactie aangaan met het hoge ijzergehalte van het water. En die bacteriën vormen die 'olielaag'. Oer noemen we dat.

Schelpen
Langs de kust vind je resten van dieren en planten, die op verschillende dieptes leven. Na stormweer vind je soms nog levende dieren, maar het meeste is dood materiaal.

GPSwalking.nlSchelpen en mosselen spoelen aan. Hartmosselen en blauwmosselen komen het meeste voor. Hartmosselen graven zich in, terwijl de blauwmosselen zich vasthechten aan stenen en palen.

Ook vind je algen op het strand. Sommige planten worden wel 4m lang en suikeralgen, die zoetstoffen (manitol) bevatten, hebben bladeren van wel 2,5m lengte.

Kwallen zijn koudbloedige roofdieren, die met stekelcellen hun buit verlammen. Ook strandkrabben zijn roofdieren, die slakken en mosselen opruimen.

Dan zien we voor ons een steile kust opdoemen, die de geheimen van meer dan 250 000 jaar IJstijd aan zand- en steenafzettingen prijsgeeft.

GPSwalking.nlVerschillende lagen
Langs de kust zijn op enkele plaatsen de verschillende lagen van zand-, leem-, grind en rotsafzettingen duidelijk te zien. Onderaan zie je een kleilaag van vóór de IJstijd.

Dan 250 000 jaar geleden volgde de eerste laag uit de Saale 1, met ijs dat vanuit het noorden een dikke donkere laag met morene gesteente afzette. Dan komt het ijs tijdens de Saale 2 uit het noordoosten, dat als een bulldozer de voorgaande lagen opstuwen, tot soms bijna vertikaal.

Tegelijkertijd wordt een zandmengsel met een enkele laag dikke stenen afgezet. Als derde laag volgt tijdens de Saale 3 een bruinachtige zandafzetting, tot soms over de dikke keien heen. De vierde ijstijd, die tijdens het Weichselien niet geheel Denmarken bedekte, maar nog wel een groot deel van Jutland, kenmerkt zich door een bruine laag met morenegruis over het grind.

Ook langs het strand zie je een soortgelijke sortering waar het zand tussen de verschillende grind en keilagen is weggespoeld en zo een sortering van grote, kleine, grijze en bruinige keien achterlaat.

GPSwalking.nlDaarom lopen we verder over het strand en zien dat de ronde keien een steeds verschillende herkomst kunnen hebben.

Stenen op het strand
Stenen op het strand komen uit zandlagen die in de IJstijd zijn aangevoerd en kunnen ons vertellen waar het ijs vandaan komt en zijn zo gidsgesteenten.

Gidsgesteenten hebben specifieke kenmerken, zoals mineraalinhoud, samenstelling, kleur, enzovoort. Larkevik komt uit Larvik en bestaat hoofdzakelijk uit veldspaat en heeft een blauwachtige glans. Het wordt wel gebruikt voor muurbedekking.

Rhoomporfier komt uit de omgeving van Oslo. Het is een lavasoort met grote stralende geometrische korrels in een donkere roodviolette grondmassa.

GPSwalking.nlKinnediabas komt voor ten zuiden van het Zweedse Vänern en bestaat uit donkere angitkristallen en is gemakkelijk te herkennen aan het gevlekte oppervlakte.
 

Ook de gewone steen vind je op het strand, zoals graniet, korrelige kwarts of veldspaat, gneis, in gestreepte vorm, en zandsteen, samengekit zand met kwarts, kalk of een ijzerverbinding (roestbruin).

En zo gaan we weer landinwaarts. Na een mooi omweggetje komen we weer op de verharde weg.

Bij een mooi oud met stro gedekt huis (en een mooi molentje en een luie hond) gaan we rechtsaf tussen huis en schuur door naar de weg daarachter. (Als men bezwaar maakt, geef dit dan aan ons door, dan passen we de route aan) en komen we langs een grafheuvel.

Dan, bij een prachtige boerenhoeve gaan we door bos en weilanden, langs de stallen en het vee naar beneden naar de zee.

GPSwalking.nlGrafheuvels
Hier in Denemarken kom je overal prehistorische grafheuvels tegen. Soms in groepen en dikwijls heel hoog.

De heuvel die wij passeren is laag, begroeid en weinig imposant, maar op de terugweg zien we links voorbij Hessel een heel hoge heuvel, de Kongshöj, koningsheuvel.

De meeste heuvels zijn rond en soms een krans van stenen eromheen. Soms zijn ze langwerpig en kun je zien als een hunebed, waar de originele zandlaag nog overheen ligt.

En soms is het een langgraf, waar hele families in zijn begraven of gecremeerd. Ze kunnen wel 3000 tot 5000 jaar oud zijn!

Veeboeren
Hier in Denemarken is de veeteelt nog niet zo gereorganiseerd als in Nederland. De subsidie uit Brussel wordt sterk verminderd en dus zal hier nog het nodige gaan veranderen.

GPSwalking.nlDe jonge boer op Hoeve Skovlund is al helemaal aangepast. Grootschalig van opzet heeft hij naast melkvee in de stallen ook mestkalveren en schotse hooglanders als slachtvee.

De kalveren in de wei zijn stieren. Nieuwsgierig als ze zijn, komen ze kijken, en in groepsverband, de hele kudde komt. Maar ze zijn niet gevaarlijk, want, omdat er geen koeien bij zijn, zullen ze niet agressief zijn.

Dan komen we beneden bij de zee uit. Omdat we naar het zuiden kijken, hebben we een heel ander kleurenpalet dan bij het water aan de noordkant. Even langs de kust, en dan omhoog. Een lekkere klim na zoveel kilometers. Maar we zijn er bijna. Het loont de moeite. Niet alleen even omkijken en van het prachtig zicht op zee genieten, maar kijk ook eens naar de grillige vormen van de Jeneverbes. Daarna volgen we de toch wel wat minder goede paadjes.

GPSwalking.nlJeneverbessen
Zand, leem en kalk zijn een goede voedingsbodem voor de jeneverbes, die zowel in zuilvorm als in struikvorm voorkomt.

Verder zien we in de bermbegroeiing, bossen en struiken, dijken en sloten dat er vele dieren kunnen huizen. In het voorjaar is het dan ook heerlijk om te genieten van de zingende vogels. Vogels, die hier hun nesten bouwen.

Op de open velden nestelen de kieviten, leeuweriken en patrijzen op de kale grond; in bossen en struiken horen we de merel, vink, roodborsttapuit, kwikstaart en de tjiftjaf.

En zo komen we terug op de parkeerplaats. De snelheid was wel een kilometer per uur minder dan normaal. Het blijkt ook dat we om de 70m een foto gemaakt hebben en dat is voor ons een bewijs, dat het een heel bijzonder gebied is (in NL halen we meestal 1 foto op 100m). Daarom blijven we boven nog even op een bankje nagenieten van het mooie uitzicht op zee. Mooi Denemarken!!!

....ik zou hier zo een terrasje willen beginnen...

Startpunt

  • ligt op 12 km vanaf de Camping Stistrup.
  • A560 Startpunt 15km Hessel Udestue N56 40.924 E9 10.725 N 061°
  • A561 Startpunt 12km Hessel Udestue N56 40.924 E9 10.725 N 061°
  • A562 Startpunt 11km Eikenbos Zuid Udestue N56 40.875 E9 10.711 W264°
  • A563 Startpunt 7km Eikenbos Udestue N56 40.875 E9 10.711 W264°
  • A564 Startpunt 5km Zuidkust Udestue N56 40.875 E9 10.729 E 077°
  • A565 Startpunt 5km Hessel Udestue N56 40.924 E9 10.725 N 061°

Geraadpleegde informatie:

  • Toeristische informatiepanelen, vrij vertaald.

POI's

  • Natuurtypes
  • Limfjord
  • Biologische akkerbouw
  • Herenhuis Hessel
  • Landbouwmuseum
  • Water put
  • Vindplaats Gouden ring
  • Eikenbos
  • Ringwal
  • Pauze
  • Kwelwater
  • Schelpen
  • Verschillende lagen
  • Stenen op het strand
  • Grafheuvels
  • Veeboeren
  • Jeneverbessen
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.