Home
Home Over ons Workshops Links Reviews GPS info Gastenboek Contact Zoeken
  Hoyse Hoeve Keelven Vlerken Beuven

Volg GPSwalking op TwitterKorte beschrijving

Alle schoonheid van de natuur, de cultuur en landschap zijn verenigd in drie mooie wandelingen. De heide, de vennen, de bospaden, maar ook de tracks langs de oude boerderijen, door het veld en kleinschalig landschap, omzoomd door lanen en coulissen doen niet onder voor het dorp of strakke open akkers.

Dit is een van de meest pittoreske wandelingen die we gemaakt hebben.  Dit is heel mooi.

Als je reeën wilt zien? Deze wandeling!


Routebeschrijving

Dit is de langste GPS wandeling die we kennen, 26 km tussen Heeze en Someren. Maar schrik niet, want ze bestaat uit drie lussen van ongeveer 9 km vanuit hetzelfde startpunt: de Hoijse Hoeve. Ruime parkeergelegenheid en een goed rustpunt.
De wandeling start bij Restaurant de Hoijse Hoeve. Elke lus kan daaruit worden begonnen.
De route maakt eerst een lus van 11 km naar het zuiden richting Keelven, daarna een rondje van 8 km naar de Vlerken in het oosten en tenslotte richting Beuven en Lieropse bossen 9 km.
Elke combinatie is mogelijk en tussentijds inkorten is heel eenvoudig, waardoor zowel korte, als lange wandelingen mogelijk zijn.
Elke lus biedt zoveel moois aan natuur, landschap en bijzonderheden, dat je hier steeds kunt terugkeren voor nieuwe ontdekkingen.Dit

  De kenmerken
  startpunt Someren
  positie Noord-Brabant, Nederland. Co√∂rdinaten: N51.392048 E5.669287
  afstanden 26.0 km, 10 km, 9 km, 8 km,
  type Bos/Hei/Open landschap/Vennen
  begaanbaarheid Doorgaans goed begaanbaar
  scootmobiel Nee
  honden Aangelijnd
  horeca Bij start
  Datum wandeling 17-03-2007

  Langere beschrijving
 

 LUS EEN: 11 km

De wandeling start op de parkeerplaats bij het restaurant de Hoijse Hoeve. We gaan richting zuid. Na het oversteken van de drukke Provinciale weg volgen we een lange trek door het open veld om uit te komen bij het Keelven. Dit kunstmatig aangelegd ven, met nieuwe vennen in de achtergrond, is druk bezocht. Om het ven heen ligt een rolstoelpad, bekend als het Allemanspad.

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Keelven  
Als zandwinning is dit uitgegraven en biedt nu een uniek recreatie gebied met vele wandel-, fiets- en ruiterpaden en menroutes. Een trimbaan, een coopertest en een natuurleerpad.Allemanspad  

 

En uniek in Nederland het Allemanspad, een wandelroute voor gehandicapten met rolstoelen. Wat schrijft de gemeente Someren erover: Allemanspad, het pad voor iedereen.

Op 23 november 2004 is het eerste gecertificeerde rolstoelpad van Nederland geopend in de gemeente Someren. Een uniek project waarmee Someren een volgende stap in de ontwikkeling van haar bos en natuurgebieden heeft gezet.

De naam 'Allemanspad'Ě geeft al aan, dat dit pad voor iedereen (voor alle mensen) toegankelijk en bruikbaar is. Allemanspad is gericht op integratie: Samen met de hele familie, van jong tot oud, op pad. Lopend met de wandelwagen of rolstoel. Met Alleman maken we gebruik van dit pad. Hierdoor is de mooie natuur voor iedereen bereikbaar en kunnen we er samen van genieten.

We keren langs het Witven en door mooie kronkelende paadjes omgeven Bontven terug voor de pauze.

We maken gratis gebruik van deze parkeerplaats, maar doen dat niet voor niets. Het is een prettig en goed verzorgd terras, waar het goed rusten is, met een kleine lunch.
De Hoijse Hoeve, Hoijserstraat 20, 5722 PV Someren. Tel 0492 33 14 75.
www.hoijsehoeve.nl
Gehele jaar open, maar op maandag gesloten.

LUS TWEE: 8 km

Daarna gaan we de andere kant uit. Meer over verharde wegen en het kleinschalige landschap tussen Lierop en Someren. Met de Koepelkerk steeds in de verte, lopen we door de Vlerken naar 't Oetert, een broekgebied van het riviertje de Kleine Aa.

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS't Oetert  
't Oetert even voorbij De Vlerken is een nat broekgebied. De rivier, de Kleine Aa is nu gekanaliseerd, maar het oude stroompje wordt in dit unieke gebied in stand gehouden. Het water stroomt hier zo traag, dat, bij hoge waterstand, het gebied enigszins onder water loopt. Daardoor zijn de typische begroeiing en unieke planten ontstaan, met vele bijzondere insecten.

De paden erdoorheen zijn goed begaanbaar, maar kunnen wel glibberig zijn - denk aan goed schoeisel - ; is het te nat, dan kun je langs de gekanaliseerde Aa verdergaan.

Na dit gebied gaan we verder door redelijk open terrein met als je geluk hebt reeën in of langs de bosranden en struweel. Tijdens het uitzetten van lus 1 en 2 van deze wandeling hebben we midden overdag 12 reeën gezien, waarvan deze twee op slechts 3,5m afstand.
Daarna langs de gekanaliseerde Aa terug naar de parkeerplaats.

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Kleine Aa

De Kleine Aa zorgt voor de afwatering van het landbouwgebied tussen Someren Heide en het Keelven, stroomde vroeger in het Beuven.

Door de sterke bemesting van het inkomend water groeide het ven helemaal dicht. Nu heeft men de Aa langs het ven omgeleid, zodat het Beuven het eigen karakter in stand kan houden. Vandaar dat dit riviertje is gekanaliseerd.

LUS DRIE: 9 km

Voor de derde ronde gaan we door de geurende Lieropse bossen naar het Beuven.
Achter de Camping Somerense Vennen langs slingeren we over smalle bospaden naar de productiebossen met de lange rechte paden. Aan het einde van het grote bos kijken we even uit over de immense vlakte van de Strabrechtse Hei. De unieke natuurparel van Brabant.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLieropse Bossen

Dit zijn productiebossen geweest voor de kolenmijnen in Limburg. Om de gegraven gangen te stutten had men veel hout nodig en de rechte dennen waren daar uitermate geschikt voor. Nu deze bossen niet meer nodig zijn voor de mijnen zien we in Brabant steeds meer loofhout als nieuwe aanplant. Ook zet een loofhoutbos meer CO2 om in zuurstof en koolstof dan een naaldhoutbos. Op de heide zien we dikwijls vliegdennen staan; laag en kronkelig, veel minder geschikt als mijnhout.

Beuven 
In alle rust kunnen we hier de fuut en grauwgans zien tussen de vele meeuwen. Het Beuven is met 65ha het grootste ven in Europa - wordt het groter, dan spreekt men al gauw van een meer.

Bij het fietspad links en waar dit een rechterbocht maakt gaan we rechts over de vlonder naar de vogelkijkhut aan het Beuven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn alle rust kunnen we hier de fuut en grauwgans zien tussen de vele meeuwen.
Het Beuven is met 65ha het grootste ven in Europa - wordt het groter, dan spreekt men al gauw van een meer.

Even verder grazen de blanke koeien - grazen is teveel gezegd. Loom en sloom liggen de koeien aan de rand van een ven, sommige zoeken de schaduw op onder een boom.

We wandelen langs het Starven terug naar de parkeerplaats.

Startpunt

A090   26km  Hoijse Hoeve  N51 23.681 E5 40.586 Zuid
A091   11km  Hoijse Hoeve  N51 23.681 E5 40.586 Zuid
A092    8km   Hoijse Hoeve  N51 23.681 E5 40.586 Noord
A093    9km   Hoijse Hoeve  N51 23.681 E5 40.586 Noord

 


 
 

Helaas zijn er nog geen reacties beschikbaar. We willen u van harte uitnodigen om een reactie te plaatsen. Klik op de blauwe knop "Toevoegen" om een nieuwe reactie te plaatsen.