Home
Home Over ons Workshops Links Reviews GPS info Gastenboek Contact Zoeken
  Radastrand Zuid

Volg GPSwalking op TwitterKorte beschrijving

Deze zomervakantie waren we te gast op Camping Rädastrand in de Zweedse provincie Värmeland. Natuurlijk met de GPS en de topografisch kaart van Zweden onder handbereik.

U kunt hier niet alleen de informatie over de wandeling lezen. Ook hebben we voor u wat informatie over camping Rädastrand en van de omgeving. Natuurlijk met een aantal leuke foto's. U kunt deze informatie hier lezen.


Routebeschrijving

Een GPS wandeling van 12 km ten zuiden van camping Rädastrand/Radastrand in de provincie Värmeland in Zweden.
Met deze wandeling kunt u de zuidkant van de Camping verkennen.
De route is goed begaanbaar.
Van deze wandeling zijn verkorte versies van 8/6/4 en 3 km beschikbaar.

 

 

  De kenmerken
  startpunt Rada, Zweden
  positie , Zweden. Co√∂rdinaten: N60.050120 E13.588647
  afstanden 12.0 km, 8 km, 7 km, 6 km, 4 km
  type Bos/Open landschap
  begaanbaarheid Goede wandelschoenen aantrekken
  scootmobiel Nee
  honden Mag los
  horeca Bij start en onderweg
  Datum wandeling 13-09-2010

  Langere beschrijving
 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDit is een prima wandeling om de omgeving van de camping een beetje te verkennen. Ondanks dat de camping tussen het Rådasjön en het vliegveld van Hagfors ligt ingeklemd kun je toch leuke wandelingen maken. Er zijn voldoende leuke paadjes.

Op de camping kunt u een GPS huren als u er zelf geen bezit. Naast wandelen met de GPS heeft de camping ook verschillende speurtochten. Leuk voor kinderen.

Intussen zijn er ook 5 leuke wandeling van GPSwalking.nl voor u beschikbaar. Twee van de routes komen ook langs de rivier de Klarälven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKlarälven
Dit is de enige rivier in Zweden waar nog met een vlot over wordt gevaren. U krijgt dat een klein vlot mee waarmee u in een paar dagen naar het eindpunt kunt afzakken. 's Avonds wordt een plaats gezocht om te overnachten. Een tentje zit bij de uitrusting op het vlot. Bij slecht weer is het een beetje afzien want er is weinig comfort.

Ook houttransport gaat soms nog over deze rivier.

Aan de Klarälven is ook een leuke picknickplaats. U kunt er ook een vuurtje stoken. Heerlijk rustig aan het water.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVerlichte wandelpaden?
En dan loop je op een pad met verlichting boven je hoofd. Zouden de Zweden 's nachts ook willen wandelen en is daarom die verlichting aangebracht?

Nee, de verlichting is aangebracht voor het langlaufen. In de winter is het natuurlijk vroeg donker. Daarom kan men alleen langlaufen in het weekend. Maar een track van ruim 2,5 km is voorzien van verlichting. Kan er toch gelanglauft worden op doordeweekse dagen. Er zijn ook tracks van 8 en 10 km, maar die zijn niet verlicht.

Aan het begin van de track is een knop. Daarmee kun je dat het licht aan doen en vervolgens een rondje langlaufen. Slimme oplossing.

Råda zelf is geen echte mooie plaats. De kerk is dat wel. De kerk is gebouwd in 1813 door Johan Westman.

Als de deur open staat kun je even naar binnen lopen voor een blik op het interieur. Een mooi schilderij achter het altaar, een kaarsenstandaard in de vorm van een boot en een groot orgel boven de toegangsdeur. En het voordeel is dat er in de kerk een toilet beschikbaar is. Ook handig om even een flesje water te vullen.

Achter de kerk is een begraafplaats. Vanaf deze kant is de kerk mooi op de foto te zetten.

We lopen helemaal door Råda heen richting het oude tracé van de spoorbaan. Via het huidige fietspad willen we weer naar de camping lopen.

Dan valt ons blijk op een bord, wel in het Zweeds maar prima te lezen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS60e breedtegraad
We staan op de 60e breedtegraad. Utrecht ligt op de 52e breedtegraad. Nederland ligt tussen de 50e en 53e breedtegraad.

Daarmee staan we op dezelfde hoogte als St. Petersburg in Rusland, Groenland en Steward in Alaska. Vooral dat laatste klinkt koud in de oren.

Terug naar de camping kan over het fietspad of langs een leuk klein paadje langs het Rådasjön.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe langste route gaat over de Ulleholmse golf terrein. Een druk bezocht terrein want veel mensen waren bezig om een balletje te slaan.

Wel opletten want de route gaat dwars door sommige tee's en een golfballetje kan hard aankomen.

Op het terrein vindt u ook een restaurant en een terras. Een prima gelegenheid voor een stop. Ook heb je vanuit het golfterrein een mooi uitzicht over het Rådasjön. Vervolgens gaat de route weer terug naar Råda.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet fietspad
De meer dan 100 jaar oude spoorweg van Uddeholm AB liep van de ijzergroeven van Nordmark, zuidoostelijk van Hagfors, via Hagfors/Stjärnsfors langs de rivier Klarälven naar Karlstad. De spoorlijn is intussen veranderd in een fietspad. Dit fietspad loopt langs de camping en is een goed uitgangspunt als u een keer op de fiets erop uit wilt trekken.

Als u kiest voor het kleine paadje langs het Rådasjön komt u langs het mooie strand van de camping. Omdat het zalig weer is zijn veel mensen aan het zwemmen. Ook voor kinderen is het hier veilig. Het water is niet erg diep.

En zo hebben we de zuidkant van de camping verkend.

 


 
 

Helaas zijn er nog geen reacties beschikbaar. We willen u van harte uitnodigen om een reactie te plaatsen. Klik op de blauwe knop "Toevoegen" om een nieuwe reactie te plaatsen.