Home
Home Over ons Workshops Links Reviews GPS info Gastenboek Contact Zoeken
  Van het Jasper rond het Beuven

Volg GPSwalking op TwitterKorte beschrijving

Een route door de Lieropse en Strabrechtse heide. De route begint bij 't Jasper, een picknickplaats net buiten Lierop. Vandaar gaat de route over goed begaanbare paden rond een aantal mooie vennen. Het Beuven is het grootste ven dat wordt aangedaan.

 

Vanwege de afwisseling, de vele vennen en de prachtige vergezichten is dit een heerlijke route om te lopen. Onderweg komt u ook grote grazers en schapen tegen.

Op de route ligt een grote vogelkijkhut vanwaar u een prachtig uitzicht over het Beuven heeft. 

Er zijn ook een aantal ANWB routes te lopen, zoals de Bontven route. Zodoende kunt u ook zonder GPS goed vooruit in dit gebied.


Routebeschrijving

Een GPS wandeling van 9 km door de Lieropse en Strabrechtse heide.
Er is geen verkorting beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Een goede verrekijker is zeker welkom.

  De kenmerken
  startpunt Lierop
  positie Noord-Brabant, Nederland. Co√∂rdinaten: N51.399142 E5.649132
  afstanden 8.0 km,
  type Bos/Hei/Vennen
  begaanbaarheid Gedeeltelijk drassig
  scootmobiel Nee
  honden Aangelijnd
  horeca Niet aanwezig
  Datum wandeling 13-09-2010

  Langere beschrijving
 

 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij 't Jasper zijn voldoende parkeerplaatsen. Maar vanwege de picknick voorzieningen en mooie wandelroutes kan het 's zomers wel eens druk zijn.

Wij hebben de route gelopen met mistroostig weer. Daardoor zijn de foto's ook een beetje somber. Maar zelfs zonder zon en met veel motregen was dit een indrukwekkende wandeling. Prachtige vennen, schitterende vergezichten, bos en hei. Alles wat u wilt zien op een wandeling is aanwezig. Indrukwekkend was ook de rust. Alleen naar de lente verlangende vogels waren te horen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp deze route kunt u ook grote grazers tegenkomen. Ze zorgen ervoor dat het gras niet overal de overhand krijgt. Impossante dieren. Wel de hond aan de lijn houden. Dan hebt u van deze dieren totaal geen last.

Dieren komt u regelmatig tegen op deze route. Naast een kudde schapen kunt u in het voorjaar ook de pad tegenkomen. De foto hieronder kunt u er 4 op elkaar zien. Eentje ervan is het vrouwtje. De drie anderen zijn mannetjes die allen willen zorgen voor het nodige nageslacht.

Padden
Padden (Bufonidae) zijn een familie van de kikkers. Omdat er wel meer kikvorsachtigen zijn die pad worden genoemd, maar niet tot de familie Bufonidae behoren wordt de groep vaak aangeduid met echte padden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSStrikt genomen zijn alleen soorten uit de familie Bufonidae padden, omdat ze een ontwikkeld orgaan van Bidder hebben. Omdat echter vele vroegere onderfamilies van de familie Bufonidae tegenwoordig als aparte families worden beschouwd, worden ook veel soorten uit andere families pad genoemd, terwijl deze niet meer tot de Bufonidae behoren en als kikker worden aangeduid. Voorbeelden zijn de vuurbuikpadden (Bombinatoridae) en de knoflookpadden (Pelobatidae), die beschouwd worden als pad-achtige kikkers.

De familie van padden komt wereldwijd voor, oorspronkelijk niet in Australië, Oceanië en Madagaskar. In veel streken zijn echter soorten uitgezet of ontsnapt, met als beruchtste voorbeeld de agapad in Australië. Ook in Nederland en België komen verschillende soorten padden voor, zoals de gewone pad (Bufo bufo) en de rugstreeppad (Epidalea calamita)
.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Lieropse kant van de Strabrachtse Hei is misschien wel het mooiste stukje. Ver weg van de A67, veel vennen en prachtige uitzichten. Bijna nergens zie je tekenen van bebouwing. Alleen de oostelijke flats van de Coevering en de televisietoren geven enig richtingsgevoel. Best wel handig als je geen GPS hebt en de zon zich weinig laat zien.

Aan het einde van de wandeling hebt u twee mogelijkheden om naar de oever van het Beuven te lopen. Zeker de moeite waard want het uitzicht is prachtig. De tweede mogelijkheid gaat naar een vogekijkhut van waar u over het hele Beuven kunt uitkijken.

Met een verrekijker kunt u prima de vogels zien die zich op of boven het Beuven bevinden. En als u iets bijzonders ziet schrijf het dan even op in het Beuven logboek van vogelobservatiehut "Laot-ut-zo".

 

 

 

 


 
 

Helaas zijn er nog geen reacties beschikbaar. We willen u van harte uitnodigen om een reactie te plaatsen. Klik op de blauwe knop "Toevoegen" om een nieuwe reactie te plaatsen.