Home
Home Over ons Workshops Links Reviews GPS info Gastenboek Contact Zoeken
  De Vlerkenroute

Volg GPSwalking op TwitterKorte beschrijving
Het gebied ligt tussen Lierop en Someren. Delen van de wandeling gaan langs sloten en kanalen. De grond kan daar drassig zijn, het lange gras soms nat. Goede schoenen zijn aan te raden.

De wandeling kent 2 gezichten. Een gedeelte gaat langs de slootrand en door de natuur. Het andere deel laat het boerenlandschap in de buurt van Lierop zien. Deze afwisseling is eigenlijk best leuk. Vergezichten worden afgewisseld met bos. Zo is er voor iedereen wat te beleven.

Vanuit de parkeerplaats vertrekt de Vlerkenroute, uitgezet door de ANWB. De route is goed aangegeven. Dus ook zonder GPS kunt u hier goed vooruit.


Routebeschrijving
GPS wandeling van 8 km in natuurgebied de Vlerkense beemden en de Oetert.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
De route kan drassig zijn, goede schoenen zijn aan te bevelen.
U komt op de route geen horeca tegen.
  De kenmerken
  startpunt Someren
  positie Noord-Brabant, Nederland. Co√∂rdinaten: N51.404681 E5.688396
  afstanden 8.0 km,
  type Bos/Open landschap
  begaanbaarheid Gedeeltelijk drassig
  scootmobiel Nee
  honden Aangelijnd
  horeca Niet aanwezig
  Datum wandeling 13-09-2010

  Langere beschrijving
 

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe route begint bij de parkeerplaats langs de doorgaande weg Lierop - Someren. Als u de rechterkant van de weg in de gaten houdt dan kan het bijna niet meer mis.

Bij de parkeerplaats staat een groot informatiebord waarop u alle routes in de hele omgeving kunt zien. U kunt deze routes één voor één lopen maar ze ook aan elkaar koppelen. Zo kunnen vele kleine routes één hele grote worden.

Wij hebben deze keer gekozen voor de Vlerkenroute. Die is ongeveer 8 kilometer lang.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet eerste gedeelte van de route is veelbelovend. Het gaat direct over leuke knuppelbruggetjes. Het uitzicht ik wijds te noemen. Zeker als u voor een jaargetijde kiest waar de mais niet meters hoog staat.

Wij liepen deze route midden in de maisoogsttijd. Dat geeft leuke foto's zoals u verderop kunt zien. Op de foto rechts kunt u zien dat het gras doorgaans redelijk hoog is. Met stevige schoenen geen probleem, maar een paar natte pijpen zijn snel opgelopen.

Al aan het begin van de wandeling wordt u attent gemaakt op het project "ontsnippering Strabrechtse Heide e.o." Op het bord staat te lezen:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSproject ontsnippering Strabrechtse Heide
Met het project ontsnippering Strabrechtse Heide en omgeving werken diverse partijen, te weten natuurinstanties, ZLTO, waterschappen, provincies en gemeenten, samen aan het herstel van de natuurlijke waarden in dit gebied.

Door het aanleggen van faunapassages worden verspreid liggende gebieden met elkaar verbonden. Voor kleine dieren is het daardoor gemakkelijker zich tussen de verschillende gebieden te verplaatsen."

Die fauna passages waren goed te zien onder de vele bruggen langs de wandeling.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen mooi pad voert langs een aantal sloten. Met een beetje geluk komt u nog een flinke kikker tegen. Het beestje had in ons geval er geen probleem mee om gefotografeerd te worden.

Als je je ogen goed de kost geeft is er veel te zien. Wij stonden ook regelmatig stil om even de verrekijker te trekken of om een foto te maken.

Na een tijdje door de drassige slootkant gelopen te hebben veranderd het landschap opeens als u bij een asfaltweg uit komt. Opeens loopt u door een rustig Brabants gehucht.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze afwisseling gaat zo de hele wandeling verder. Van bospaadjes gaat het weer over op een asfaltweg. Even later loopt u dan weer langs een sloot. Soms heeft u kilometers uitzicht. Soms maar een paar meter. Soms is het uitzicht interessant en soms denkt u: dit stuk hadden ze mogen overslaan.

Helaas is er weinig informatie over dit gebied te vinden op internet. Op de site van de ANWB. staat het volgende te lezen:

"Ten noordwesten van Someren ligt een natuurgebied vol heide, vennen en bossen. Om meer variatie aan te brengen is het gebied recentelijk helemaal op de schop gegaan. Via diverse wandelingen kunt u het resultaat gaan bekijken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe vennen in deze streek ontstonden door het uitwaaien van zand na de laatste ijstijd. Dankzij een ondoordringbare leemlaag wordt het regenwater vastgehouden. Regent het niet, dan vallen de vennen langzaam droog. Op de natste stukken liggen houten wandelvlonders.

De hogere, drogere gedeeltes van het gebied zijn begroeid met heidevelden. Boeren lieten hier hun schapen grazen. Daarmee hielden ze de heide in stand. Waar die dennenbomen vandaan komen, waar u een deel van de route onderdoor loopt? Die werden begin vorige eeuw aangeplant als stuthout voor de kolenmijnen in Limburg. De geschiedenis heeft er zo een mooi en gevarieerd gebied van gemaakt."

Wij hebben een lekkere wandeling gehad. Zo begin oktober beginnen de bomen al iets te kleuren. Helaas liet de zon zo nu en dan verstek gaan.


 
  15-04-2012 : Rudi Schleedoorn

De Vlerkenroute is een mooie en afwisselende wandelroute en is goed bewegwijzerd. Het mooie aan de route is dat deze soms over de verharde weg gaat, waarna je weer langs een schouwpad langs een beek of door het bos loopt. Het landschap waar je doorheen loopt is afwisselend. We hebben de route medio april gelopen en gaan deze zeker nog eens in de zomer lopen. Een paar goede wandelschoenen zijn aan te bevelen, evenals een flesje drinken omdat je niet direct in de buurt van een horeca-voorziening komt.