Home
Home Over ons Workshops Links Reviews GPS info Gastenboek Contact Zoeken
  De Zomervenroute

Volg GPSwalking op TwitterKorte beschrijving
Een mooi en erg toegankelijk gebied. U kunt hier meer routes lopen. De mogelijke wandelroutes staan prima aangegeven en zijn zelfs toegankelijk voor mensen in een rolstoel (Allemanspad).

De wandeling is afwisselend. U loopt door de bossen, langs vennetjes en door het open boerenlandschap. De wandeling begint op een grote parkeerplaats waar ook prima te picknicken is. Het gebied is erg in trek bij wandelaars. Maar onderweg heb je nooit het gevoel dat je in colonne hoeft te lopen.


Routebeschrijving
GPS wandeling van 7 kilometer rond het Keelven in Heeze/Someren.
Er is geen verkorting van deze wandeling beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Voor scootmobiels en rolstoelen is er een rolstoelpad.
Onderweg komt u geen horeca tegen.
  De kenmerken
  startpunt Someren
  positie Noord-Brabant, Nederland. Co√∂rdinaten: N51.375310 E5.660247
  afstanden 7.0 km,
  type Bos/Open landschap/Vennen
  begaanbaarheid Gedeeltelijk drassig
  scootmobiel Nee
  honden Aangelijnd
  horeca Niet aanwezig
  Datum wandeling 13-09-2010

  Langere beschrijving
 

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe route begint bij de parkeerplaats langs de doorgaande weg Heeze - Someren. Op de grote parkeerplaats kunt u zonder moeite uw auto kwijt.

Bij de parkeerplaats staat een groot informatiebord waarop u alle routes in de hele omgeving kunt zien. U kunt deze routes één voor één lopen maar ze ook aan elkaar koppelen. Zo kunnen vele kleine routes één hele grote worden.

Wij hebben deze keer gekozen voor de Zomervenroute. Die is ongeveer 9 kilometer lang volgens de borden. Wij hebben de route ietjes anders gelopen en kwamen op 7 uit. De oorspronkelijke route is volgens ons niet langer dan 7,5 kilometer, maar zeker de moeite waard.  

Aan heb begin van de wandeling is het volgende te lezen over het Keelven:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS"In 1998 is gestart met het Natuur ontwikkelingsproject "Keelven en omgeving". Rond het Keelven is bos omgevormd naar de situatie zoals die vroeger was; grote heidevelden met vennen. Ook is het bosgebied rondom het Keelven voor rustige vormen van recreatie aantrekkelijk geworden".

Meer kunt u lezen op de website van gemeente Someren

Niet alleen voor wandelaars, maar ook voor rolstoelgebruikers is dit een leuk gebied.

Allemanspad, het pad voor iedereen… 
Op 23 november 2004 is het eerste gecertificeerde rolstoelpad van Nederland geopend in de gemeente Someren. Een uniek project waarmee Someren een volgende stap in de ontwikkeling van haar bos en natuurgebieden heeft gezet.

De naam “Allemanspad” geeft al aan, dat dit pad voor iedereen (voor alle mensen) toegankelijk en bruikbaar is. Allemanspad is gericht op integratie: Samen met de hele familie, van jong tot oud, op pad. Lopend met de wandelwagen of rolstoel. Met álleman maken we gebruik van dit pad. Hierdoor is de mooie natuur voor iedereen bereikbaar en kunnen we er samen van genieten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTijdens de opening is ook een puzzeltocht voor het Allemanspad gepresenteerd. Deze puzzeltocht is in opdracht van de werkgroep (Jaar van mensen met een handicap) door het IVN samengesteld en bevat opdrachten om de natuur te zien, voelen, ruiken en ervaren én bevat een aantal weetjes over dit mooie stukje Somerense natuur.

U kunt deze puzzeltocht gratis afhalen bij het VVV agentschap Someren De Meer 21 A  5711 XC  SOMEREN  TELEFOON: 0493-496888. Meer informatie kunt u vinden op de website van de gemeente Someren.

Er zijn voor het Allemanspad een tweetal routes uitgezet. Prima te volgen, ook zonder GPS:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRoute A  ongeveer 5 kilometer
Voorbij de parkeerplaats rechtsaf slaan...bij het fietspad linksaf....dit pad blijven volgen....bij de picknicktafel linksaf.... voor het heuveltjes het pad naar links blijven volgen..... U komt nu bij het Keelven.... naar rechts om het Ven heen lopen....ong.  100 meter voor de Vogelobservatiehut rechtsaf slaan en de rechte weg door het bos volgen tot de parkeerplaats.
 

Route B: ong. 3 kilometer
Vanaf de parkeerplaats rechtdoor lopen tot aan het Keelven. Links of Rechts om het Ven heen wandelen en hetzelfde bospad weer terug lopen.

Somerse Heide
Tot ongeveer 1910 bestond het gebied "Somerse Heide"uit grote uitgestrekte heidevelden met moerasachtige delen en enkele vennen (woeste gronden).

Het bosgebied is een ontginningsbos (350 ha.) gekenmerkt door blokvormige percelen en een "recht-toe-recht-aan" ontsluiting. Het slechte dennenbos wordt omgevormd door natuurontwikkeling: aanleg van heide met ondiepe vennen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet doel is het verhogen van de natuurwaarde door:

het veranderen in een natuurlijke functie van het Keelven en zijn omgeving.het recreatief aantrekkelijk maken van het bosgebied zodat de kwetsbare natuurgebieden in de gemeente Someren ontlast worden.

Dit wordt mogelijk gemaakt door:

het vellen van 15 ha. monotoon en slecht groeiend naaldbos het plaggen van het terrein.het graven van ondiepe vennen ten behoeve van omvorming naar heide en vennen met plas-dras situaties.

Onderweg komt u een groot aantal bordjes tegen met informatie. Het bordje over natuurlijke verjonging laat u het volgende lezen:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNatuurlijke verjonging
Het huidige bos in Someren is aangeplant. Inmiddels levert het bos volop zaad dat bij het huidige bosbeheer wordt benut. De spontane verjonging van boomsoorten wordt afgewacht. Dit bespaard geld en levert een natuurlijker bos.

Soms wordt bijgestuurd om het streefbeeld te kunnen bereiken. Hier is het streefbeeld aan dennen-eikenbos. De strooisellaag is ondergeploegd ten behoeve van verjonging van de grove den. Eikels ontbreken. Daarom zijn groepjes eik geplant.

Vroeger werden bossen altijd netjes opgeruimd. Sinds men beseft dat voor een gezond bos ook dood hout nodig is, mag een omgewaaide boom gelukkig weer blijven liggen.

Allerlei insecten, schimmels en mossen nemen bezit van de boom tot deze helemaal is verdwenen en omgezet in voedsel voor de volgende generatie. Zo is de kringloop weer rond.


 
  17-01-2013 : Gerard Sas

Helaas, zoals op vele plekken is ook hier een gedeelte van de natuur door aanleg van een golfterrein verzwolgen. Hierdoor is de route niet meer actueel in het N-O deel van de route (op de hoogte van de kruising Kuilveenweg en Zomerven.
Groeten