Home
Home Over ons Workshops Links Reviews GPS info Gastenboek Contact Zoeken
  Rondje natte voeten

Volg GPSwalking op TwitterKorte beschrijving
Deze wandeling gaat door een mooi maar redelijk nat gebied. Zeker in natte tijden. Ondanks dat de wandeling niet erg lang is is er veel natuurschoon te zien. Wij hadden laarzen meegenomen om toch droge voeten te houden. Met lage wandelschoenen krijgt u gegarandeerd problemen. Maar dat maakt het ook wel spannend. Toen we deze wandeling liepen waren we nog niet erg gul in het nemen van foto's. Daarom maar een beperkt overzicht van dit leuke gebied.

Routebeschrijving
GPS wandeling van net iets meer dan 3 kilometer net buiten Griendtsveen.
De route kan zeer drassig zijn. Laarzen komen dan van pas, want zelfs met goede wandelschoenen is er dan te veel water.
Horeca vindt u in Griendtsveen, een leuk en aardig plaatsje met enkele leuke terrassen.
  De kenmerken
  startpunt Griendsveen
  positie Noord-Brabant, Nederland. Co├Ârdinaten: N51.438271 E5.876034
  afstanden 3.0 km,
  type Hei/Vennen
  begaanbaarheid Heuvelachtig
  scootmobiel Nee
  honden Aangelijnd
  horeca Bij start
  Datum wandeling 13-09-2010

  Langere beschrijving
 

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe route begint langs de weg van Helenaveen naar Griendtsveen. Een prachtige weg met een heerlijk bultig karakter. Deze weg is ideaal om uw nieuwe auto of motor eens goed te testen. De weg is verradelijk hobbelig zodat uw uw vering prima kunt uitproberen. Het leuke is dat u de hobbels niet kunt zien aankomen, maar voelen des te meer.

Griendtsveen wordt ook wel eens Griendsveen genoemd. Op Wikipedia vonden we meer informatie over Griendtsveen:

Griendtsveen
Griendtsveen is een dorp in de Peel. Het behoort tot de Nederlandse gemeente Horst aan de Maas. In 2006 had het dorp 540 inwoners.

Griendtsveen werd rond 1885 gesticht. De geschiedenis van Griendtsveen is nauw verweven met de ontginning van de Peel. De spoorlijn van Eindhoven naar Venlo, aangelegd in 1866, was van groot belang bij de ontginning van het veengebied. Aannemer van deze spoorlijn (van af helmond naar venlo) was Jan van de Griendt (1804 - 1882), een koopman uit 's-Hertogenbosch. Hij was in 1853 één van de oprichters van de "Maatschappij tot ontginning en vervening van de Peel", later omgedoopt in "Maatschappij Helenaveen". Van de Griendt stichtte het dorp Helenaveen. Zijn zoons Jozef en Eduard zetten zijn werk voort en stichtten het dorp Griendtsveen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1895 werd de kerk van Griendtsveen gebouwd, omdat de afstand tot het naburige America te groot was. Kort na (voor) 1900 werden de fabrieken en huizen van Griendtsveen gebouwd. De gebouwen werden ontworpen door de architect Louis Kooken (1867 - 1940), gemeentearchitect van Eindhoven.

Na verloop van tijd was alle turf afgegraven en kreeg het dorp een agrarische functie. In 1956 werd een einde gemaakt aan het alleenbezit door de maatschappij van Van de Griendt. Met deze normalisatie was de ontginning van de Peel ten einde.

Griendtsveen heeft een zeer schilderachtige ligging en heeft een beschermd dorpsgezicht.De schrijver Toon Kortooms ligt in Griendtsveen begraven, waar zijn ouderlijk huis stond. Zijn ouderlijk huis stond in deurne zijn sociaal leven was in het dorp griendtsveen.

Griendtsveen is een van de zeer weinige plaatsen in Nederlands-Limburg met een zuiver Brabants dialect. Andere dialecten in de omgeving hebben wel veel verwantschap met het Brabants maar horen meer tot de Zuid-Gelderse groep.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGriendsveen is prachtig gelegen in de Peel. Daarom is aardig om eens wat rond te kijken na de wandeling. Griendtsveen heeft een gezellig café direct langs de doorgaande weg. Vele fietsers, motorijders en automobilisten maken gebruik van het terras in de zomer.Even over de wandeling. We begin maart op pad geweest. Alles was nog lekker kaal en grauw. Zomers kun je beter een sterk mugwerend middel meenemen. Want in een dergelijk vochtig gebied gedijen die beesten prima. Ook is het mogelijk dat de paden in de zomer wat moeilijk toegankelijk zijn door de begroeiing. Daar hadden wij geen problemen mee in het vroege voorjaar.

De wandeling gaat door de Deurense Peel/ Mariapeel. Op de website van vogelbescherming Nederland staat te lezen:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

De Mariapeel en Deurnese Peel
"De Mariapeel en Deurnese Peel zijn de restanten van wat eens een uitgestrekt oerlandschap was van levend hoogveen. Tot in de jaren zeventig is in de Deurnese Peel turf gewonnen. De Mariapeel kent drie deelgebieden, waarvan het Mariaveen een open heidegebied is met enkele zandruggen. De twee andere gebieden bestaan uit bossen met vooral berken en hier en daar eik. In de Deurnese Peel zijn de sporen van de turfwinning nog duidelijk zichtbaar. Kenmerkende broedvogels van deze peelgebieden zijn nachtzwaluw en blauwborst, in de winter verblijven er grote aantallen rietganzen. In sommige oude turfputten zijn goed ontwikkelde hoogveenvegetaties te vinden".

Over het ontstaan van dit gebied is veel te lezen. Kijk bv. eens op de site van Nationaal park de Groote Peel.Ook is het leuk om eens boeken te lezen van Anton Coolen (Peelwerkers), of Toon Kortooms (Mijn kinderen eten turf, Liefde in Peelland en natuurlijk Beekman en Beekman). Na deze boeken gelezen te hebben kijk je anders naar dit mooie gebied.

 


 
 

Helaas zijn er nog geen reacties beschikbaar. We willen u van harte uitnodigen om een reactie te plaatsen. Klik op de blauwe knop "Toevoegen" om een nieuwe reactie te plaatsen.