Home
Home Over ons Workshops Links Reviews GPS info Gastenboek Contact Zoeken
  Witven-Keelvenroute

Volg GPSwalking op TwitterKorte beschrijving

Vanaf een lekker ruime parkeerplaats wordt met een omweg het Witven aangedaan. Vandaar af gaat de route naar het Keelven.

Het laatste deel van de route is het mooist te lopen op een doordeweekse dag. In het weekend kan het rond het Keelven behoorlijk druk zijn.

Beide routes zijn ook los van elkaar te lopen. De Witvenroute is 5 km lang, de Keelvenroute 6 km. Beide routes zijn goede aangegeven. Onze GPS route volgt beide routes, maar niet overal.


Routebeschrijving

GPS wandeling van 10 km langs het randje van de Strabrechtse Hei bij Someren.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
De route is goed te lopen. Stevige schoenen zijn altijd aan te raden.
Voor rolstoelgebruikers ligt hier ook het Allemanspad. Een goede toegankelijkheid in een prachtig gebied.
Onderweg komt u geen horeca tegen, maar Someren of Heeze zijn dichtbij.

  De kenmerken
  startpunt Someren
  positie Noord-Brabant, Nederland. Co√∂rdinaten: N51.381025 E5.659064
  afstanden 10.0 km,
  type Bos/Hei/Vennen
  begaanbaarheid Heuvelachtig
  scootmobiel Nee
  honden Aangelijnd
  horeca Niet aanwezig
  Datum wandeling 13-09-2010

  Langere beschrijving
 

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling begint op een ruime parkeerplaats aan de doorgaande weg tussen Heeze en Someren. Deze ruime parkeerplaats kan bij goed weer meer dan overvol zijn. Een teken dat veel mensen het hier mooi vinden.

Het eerste deel van de route is niet bijzonder fraai te noemen. U loopt langs Huize Witven de richting van de Strabrechtse Hei in. Al snel begint het verkeerslawaai een beetje op de achtergrond te raken. Als de wind verkeerd staat is verkeer helaas ver te horen.

Over huize Witven staat op het internet te lezen:

Huize Witven
Huize Witven is een verzorgingshuis met 91 erkende verzorgingsplaatsen in het landelijke buitengebied van de Brabantse gemeente Someren.
Een regulier tehuis, onder beheer van de Stichting Witven, dat vergaande zorg op maat biedt aan ouderen met een verzorgingshuisindicatie.

De huidige bewoners zijn voor het merendeel religieuzen, die zich in Someren hebben gevestigd sinds Huize Witven, eind zeventiger jaren, verzorgingshuis werd. Ook niet-religieuzen kunnen een verzorgde levensavond genieten op deze rustieke locatie met een kleine boerderij, moestuin, vijver, wandel- en fietsmogelijkheden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDat van die wandel en fietsmogelijkheden klopt als een bus. De natuur achter Huize Witven is uitgestrekt en zeer de moeite waard. Al snel loopt u midden op de Strabrechtse Hei.

Midden in januari is het heerlijk rustig wandelen. Je komt bijna niemand tegen. Wel prachtige vergezichten. Bij goed weer kun je de televisietoren van Mierlo zien liggen. Het is ook het enige bouwwerk wat zichtbaar is. Verder alleen maar natuur en natuur.

Wat is er nog meer te lezen over dit gebied op het Internet (ANWB):

Ten noordwesten van Someren ligt een natuurgebied vol heide, vennen en bossen. Om meer variatie aan te brengen is het gebied recentelijk helemaal op de schop gegaan. Via diverse wandelingen kunt u het resultaat gaan bekijken.

De vennen in deze streek ontstonden door het uitwaaien van zand na de laatste ijstijd. Dankzij een ondoordringbare leemlaag wordt het regenwater vastgehouden. Regent het niet, dan vallen de vennen langzaam droog. Op de natste stukken liggen houten wandelvlonders.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe hogere, drogere gedeeltes van het gebied zijn begroeid met heidevelden. Boeren lieten hier hun schapen grazen. Daarmee hielden ze de heide in stand. Waar die dennenbomen vandaan komen, waar u een deel van de route onderdoor loopt? Die werden begin vorige eeuw aangeplant als stuthout voor de kolenmijnen in Limburg. De geschiedenis heeft er zo een mooi en gevarieerd gebied van gemaakt.

Omdat het op de hei lekker drassig kan zijn komt u een leuk knuppelbruggetje tegen. Vandaar gaat de route om het Witven heen. Natuurlijk zijn we een stukje richting het ven gelopen. Dat verklaard dat rare rondje in de route.

Rond het Witven zijn verschillende grote grazers te zien. Indrukwekkende beesten die je met een telelens van veilige afstand kan fotograferen. Helaas moet u een stukje van de route weer terug lopen om verder te gaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVanuit het Witven gaat het nu richting Keelven. Rond het Keelven liggen nog een aantal andere vennen. Op IVN bordjes die we onderweg tegen kwamen stond het volgende te lezen:

"Vennen in Noord-Brabant hebben een verschillende oorsprong Er zijn vennen die ontstaan zijn omdat het grondwater aan de oppervlakte komt Daarnaast zijn er vennen omdat er een minder doorlatende leemlaag in de ondergrond zit. Beide typen vennen kunnen 's zomers droog vallen.

De groep vennen hier is door de mens gegraven. Dit is gedaan om een afwisselend landschap te maken en kikkers en ander arnfibieën meer ontwikkelingskansen te geven. De vennen worden daarmee ecologische verbindingszones."

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg ziet u het pijpenstrootje langs alle vennetjes groeien. Ook hier komt u een bordje van het IVN tegen met uitleg:

Pijpenstrootje
"Het pijpenstrootje behoort tot de grassen die weinig eisen stellen aan de bodem en kan zich dan ook in korte tijd sterk uitbreiden. Ook een tamelijk zure bodem zoals hier is geen probleem voor deze plant.

De plant vormt dichte pollen die steeds hoger worden. Andere planten zoals struikheide worden door pijpenstrootje vaak overwoekerd. De plant bloeit veel later dan de andere grassen.Door te maaien en vee te laten grazen kan men overwoekering beperken. De lange egale Stengels werden vroeger gebruikt om het kanaaltje in de steel van aardewerk pijpen te maken en ook om de steel open te houden. Imkers gebruikten de lange buigzame stengels om bijenkorven te maken."

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg kwamen we nog een hele aparte zonnewijzer tegen. Ook hier een bordje met meer uitleg:

Zonnewijzer
"Hij/zij die wil weten hoe laat het is, neemt het touw en gaat buiten de cijferspiraal staan waarbij het touw strak wordt gehouden. Het touw veroorzaakt een schaduwlijn over de grond. Nu moet u zo gaan staan, dat de schaduw van het touw ver het midden van de zon valt. De schaduw van het touw valt dan ook op of tussen de uurcijfers er u kunt de zomertijd aflezen."

Rond het Keelven is loopt een mooi wandelpad. Overal een prachtig uitzicht op het ven en de omgeving. Op het water was een hele troep eenden te zien die lekker aan het uitrusten waren in het winterzonnetje.

Niet alleen voor wandelaars, maar ook voor rolstoelgebruikers is dit een leuk gebied.

Allemanspad, het pad voor iedereen… 
Op 23 november 2004 is het eerste gecertificeerde rolstoelpad van Nederland geopend in de gemeente Someren. Een uniek project waarmee Someren een volgende stap in de ontwikkeling van haar bos en natuurgebieden heeft gezet.

De naam “Allemanspad” geeft al aan, dat dit pad voor iedereen (voor alle mensen) toegankelijk en bruikbaar is. Allemanspad is gericht op integratie: Samen met de hele familie, van jong tot oud, op pad. Lopend met de wandelwagen of rolstoel. Met álleman maken we gebruik van dit pad. Hierdoor is de mooie natuur voor iedereen bereikbaar en kunnen we er samen van genieten.

Tijdens de opening is ook een puzzeltocht voor het Allemanspad gepresenteerd. Deze puzzeltocht is in opdracht van de werkgroep (Jaar van mensen met een handicap) door het IVN samengesteld en bevat opdrachten om de natuur te zien, voelen, ruiken en ervaren én bevat een aantal weetjes over dit mooie stukje Somerense natuur. U kunt deze puzzeltocht gratis afhalen bij het VVV agentschap Someren De Meer 21 A  5711 XC  SOMEREN  TELEFOON: 0493-496888. Meer informatie kunt u vinden op de website van de gemeente Someren.

Er zijn voor het Allemanspad een tweetal routes:

Route A  ongeveer 5 kilometer
Voorbij de parkeerplaats rechtsaf slaan...bij het fietspad linksaf....dit pad blijven volgen....bij de picknicktafel linksaf.... voor het heuveltjes het pad naar links blijven volgen..... U komt nu bij het Keelven.... naar rechts om het Ven heen lopen....ong.  100 meter voor de Vogelobservatiehut rechtsaf slaan en de rechte weg door het bos volgen tot de parkeerplaats.

Route B: ong. 3 kilometer
Vanaf de parkeerplaats rechtdoor lopen tot aan het Keelven. Links of Rechts om het Ven heen wandelen en hetzelfde bospad weer terug lopen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRond de parkeerplaats is veel informatie te vinden. De borden zijn zo nu en dan niet al te schoon, maar door het groen is de tekst nog net te lezen:

Historie:
Tot 1910 bestond het gebied "Somerense Heide" uit grote uitgestrekte heidevelden met moerasachtige delen en enkele
vennen (woeste gronden).

Het bosgebied is een ontginningsbos (±350 ha.) gekenmerkt door blokvormige percelen en een"recht-toe-recht-aan" ontsluiting.

Het slechte dennenbos wordt omgevormd voor natuurontwikkeling: aanleg van heide met ondiepe vennen.

Doel:
Het verhogen van de natuurwaarden in het gebied door:

Het veranderen in een natuurlijke functie van het Keelven en zijn omgeving.Het recreatief aantrekkelijker maken van het bosgebied zodat de kwetsbare natuurgcbieden in de gemeente Someren ontlast worden.

Uitvoering:

Vellen van ± 15 ha. monotoon en slecht groeiend naaldbos.Plaggen van het terrein.Graven van ondiepe vennen ten behoeve van omvorming naar heide en vennen met plas-dras situaties.


 
  18-03-2014 : Ralf Schatorie

Vandaag 18-03-2014 deze route gewandeld. Het was een mooie wandeling in een prachtig stuk natuur. Wij hebben de route andersom gewandeld, dus eerst richting het Keelven. Tijdens de wandeling hebben we nog een ree gezien. Het laatste stuk vonden wij niet zo leuk met name langs de drukke provincialeweg, voor de rest was het een leuke wandeling.

Ralf & Dorien Schatorie.
30-01-2012 : Leo Schutter

Witven-Keelvenwandeling.
Heel mooi gebied, alleen 1e stukje vanaf de parkeerplaats richting huize Witven is wat rechttoe-rechtaan.
Het Witvengedeelte is goed te volgen, bij het Keelvendeel moet je wel erg opletten omdat er zoveel routes lopen en bordjes staan dat je snel afgeleid bent Tevens blijken er (door de bikers?) wat paden bijgekomen te zijn die niet op de wandelkaart staan.
Op zondag kan het vooral door loopgroepen en mountainbikers knap druk zijn.
met groet en dank, Leo Schutter