Begijnestedepad

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 14-07-2012

Een wandeling waarbij nieuw en oud dicht bij elkaar komen. Zeer oude boerderijen staan bijna midden tussen de nieuwbouw. Ook Beerse (België) lijkt niet te ontkomen aan groei, en dat gaat gepaard met nieuwe wijken. We lopen ook een stukje langs de verbindingsvaart Dessel-Schoten. Hier heb je een mooi uitzicht op de overgebleven steenbakkerijen van Beerse. Ook zie je langs het pad restanten liggen. In een paar honderd meter weet je precies hoeveel soorten dakpannen er zijn.

Deze wandeling uitgevoerd in naam van Toerisme Beerse en is ook in papieren uitvoering verkrijgbaar bij het Cultureel Centrum 't Heilaar in Beerse. Ook zonder GPS is deze route te lopen.


Kenmerken
Startpunt: Beerse (B)
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N51.329235 E4.870012
Afstanden: 6 km
Type: Bos, Cultuur, Kanaal, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 6 km bij Beerse in België.
De route is goed begaanbaar en kan in beide richtingen gelopen worden. De officiele richting is linksom.
Er is geen verkorte versie van deze wandeling beschikbaar.
Wel is er een WPT en RTE file beschikbaar.

Als deze wandeling te kort is dan kunt u ook kiezen voor een verlengde route van 17 km waarbij deze wandeling is samengevoegd met die van het Steenbakkerspad (hier kunt u de track vinden) en het Vier Uiterstenpad.
Onderweg komt u geen horeca. In Beerse centrum (dichtbij de parkeerplaats) zijn meer horeca gelegenheden.
Honden kunnen mee op deze wandeling maar moeten aangelijnd zijn.

 




Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe parkeren de auto bij brug 4 aan vaart Dessel-Schoten. Op de kaart staat kanaal Antwerpen-Turnhout. Zo zijn er verschillende namen voor dezelfde vaart in het gebruik. We besluiten aan het einde van de wandeling een kijkje bij de brug te nemen en eerst aan de wandel te gaan. We lopen door de buitenwijken van Beerse.

Beerse
Het oudste document waar de naam Beerse in voorkomt dateert van 1187. Toen schonk de bisschop van Kamerijk de inkomsten van de parochie van Beerse aan de vrouwenabdij van Groot-Bijgaarden. In 1187 had Beerse dus al een kerk. Daardoor mag worden aangenomen dat deze gemeente al veel langer bestaat.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet oorspronkelijke dorpsplein is driehoekig. Dat geeft aan dat het een Frankische nederzetting was. Waarschijnlijk is Beerse ontstaan in de tijd van de Oud-Belgen.

In de geschiedenis zijn de bewoners van Beerse in verschillende oorlogen betrokken. In de 16e eeuw (80-jarige oorlog) had het dorp veel last van rondtrekkende legers. In het noorden zaten de Nederlanders en in het zuiden de Spanjaarden. Beerse werd afgeperst door beide partijen.

De hele 17e eeuw had Beerse te maken met deze strijd. In het begin van de 18e eeuw kreeg Beerse te maken met de Spaanse- en Oostenrijkse Successieoorlog. Er was ook een Franse overheersing rond 1830 gevolgd door een Nederlandse inval in 1831. Daarna volgde een periode van rust voor de arme bevolking.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1865 wordt het kanaal Turnhout-Antwerpen (ook wel kanaal Dessel-Schoten genoemd) aangelegd. Tijdens de aanleg werd klei gevonden en al snel vonden verschillende steenbakkerijen een plaats langs het kanaal. Via het kanaal waren de bakstenen goedkoop te vervoeren.

Deze steenbakkerijen zorgden voor een toename van de welvaart. Rond 1965 waren er 22 steenbakkerijen actief. Nu zijn dat er nog maar 3.

In 1977 is Beerse samengevoegd met Vlimmeren. Nu wonen er rond de 16.000 inwoners in de Beerse-Vlimmeren.

Na één keer links en één keer rechts afgeslagen te zijn komt u in de Kattespoelstraat. Rechts aan het begin van de straat staat een wit bord met de straatnaam.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de folder die we bij ons hebben staat aangegeven dat de naam niets te maken heeft met de katten die spelen met spoelen. Men denkt dat deze naam komt van het woord "kattes", een verbastering van het Engelse woord Cattle. De naam zou dus kunnen duiden op een poel voor vee. Daarvan is vandaag de dag niets meer te zien.

Even later lopen we langs een wijk in aanbouw. Eén van de straten heet Jan Vaertenstraat. Een bekende kunstenaar waarvan veel kunstwerken langs wandelroutes zijn geplaatst. Meer informatie over Jan Vaerten vinden we op Wikipedia. Leest u zelf verder. Er is een museum van Jan Vaerten in Beerse.

Dan lopen we Beerse uit en gaan we richting Vosselaar. Vosselaar heeft een mooie vlag met in het midden een vos.

Vosselaar
Vosselaar is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. De gemeente telt ruim 10.000 inwoners. Vosselaar is gelegen in de Noorderkempen en is een verstedelijkte randgemeente van Turnhout.

Vosselaar heeft verscheidene residentiële woonwijken. Samen met de stad Turnhout en de gemeenten Beerse en Oud-Turnhout maakt Vosselaar sinds 1999 deel uit van de Projectvereniging Regionaalstedelijk Gebied Turnhout. In 2008 kreeg deze samenwerking een nieuwe naam: Stadsregio Turnhout.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen nu in een mooi gedeelte. Oud en nieuw staat zowat langs elkaar.

We komen bij "het Hof" of ook wel Withof genoemd. Dit hof werd in 1267 door de Norbertijnen gebouwd en deed tot 1776 dienst als pastorie voor de dubbelparochie Beerse-Vosselaar.

Het is niet meer bewoond en het verval wordt langzaam zichtbaar. Jammer, deze oude panden moeten eigenlijk bewaard blijven. Anders verdwijnt de geschiedenis met de sloop.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe zien oude en nieuwe panden vlak bij elkaar staan. Een hele wijk wordt dicht tegen deze oude straat gebouwd. Het is niet moeilijk om hier een mooie foto van te maken. Zo ziet u hier links een oude boerderij met vee met op de achtergrond een wijk in aanbouw.

We lopen verder en komen langs een kapelletje. Dit kapelletje is gebouwd ter ere van O.L.V. van Vosselaar. Links van de weg die we nu lopen ligt het uitgestrekte domein van het "Hof". Maar helaas kunnen we daar niet komen. Alle paden zijn verboden toegang. Zodoende lopen we eerste om het domein heen voordat we weer de bossen in kunnen.

We komen uit bij een grenspaal, ook wel de Vossenpaal of Looipaal. Het is een oude grenspaal die vermoedelijk uit de 14e eeuw is. De eerste grensafbakeningen zijn uit 1331. Deze arduinen grenspaal werd in 1989 door de VVV's van Beerse, Turnhout en Vosselaar gerestaureerd. Het punt markeert het driegemeentenpunt.

Op de grenspaal zie je aan één kant de B van Beerse, aan de andere de T van Turnhout en aan de Vossenaarse kant een vossenstaart.

Natuurlijk is er ook een annecdote. Neem een speld en druk die stevig met de duim in de vossestaart. Er komt dan bloed uit. Maar waaruit?

Gelukkig hadden we de spelden thuisgelaten. U moet het zelf maar eens uittesten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen bij het kanaal uit waar we een stukje langs lopen.

Kanaal Turnhout-Antwerpen
Dit kanaal/vaart wordt ook wel het kanaal Dessel-Schoten genomend. De Kempense kanalen werden niet alleen gegraven als transportweg tussen de Maas en de Schelde.

Een belangrijke functie was het aanvoeren van straatmest uit Antwerpen om dit hier te gebruiken om de zandgronden een beetje vruchtbaarder te maken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen andere functie was het bevloeien van de arme Kempense zandgrond met het kalkrijke Maaswater. Later werd het kanaal gebruikt voor het transporteren van "wit zand" uit Lommel en stenen en pannen uit Beerse.

Onderweg kunnen we genieten van een mooi uitzicht op de moderne steenbakkerijen. Grote pallets vol bakstenen zijn aan de overkant van de vaart te zien.

Aan onze kant lijken alle restjes te liggen. Overal staan kratten met resten gewoon langs de kant van de weg. We verbazen ons over de hoeveelheid verschillende dakpannen die we hier tegenkomen. Er ligt werkelijk van alles.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen langs een aantal oude werkmanswoningen "de Hermansrij". Vroeger moet hier een "banwinkel" hebben gestaan.

Banwinkel
Rond de jaren 1900 waren de steenbakkerijen berucht om hun uitbuiting. De arbeiders verdienden weinig en op de koop toe waren ze verplicht om hun voeding in de winkels van hun bazen te kopen.

Men noemde die winkels dan ook de "banwinkels". Zelfs de huisjes van de arbeiders waren eigendom van de grote bazen. Dus het loon van de arbeiders kwam onrechtstreeks terug in het bezit van de fabriekseigenaars.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHard werken
In de winter lagen de steenbakkerijen vaak stil omdat het gewoonweg te koud was om te werken. Dan waren de arbeiders werkloos en hadden ze geen loon om eten te kopen. Ze waren dan wel verplicht om bij hun baas geld te lenen. Tijdens de zomermaanden werd dan geprobeerd om die schulden terug te betalen. Dit gebeurde door hard en lang te werken. Dikwijls werkten de arbeiders 15 uren per dag. Van vier uur 's morgens tot negen uur 's avonds.

Een werkweek duurde van maandagochtend tot zaterdagavond. Op zondagvoormiddag ging men nog gauw wat "gammen". Dit is de stenen onder droogloodsen stapelen om ze te laten drogen voor ze gebakken worden. Deze droogloodsen waren langwerpige gebouwen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe verlaten het kanaal om naar een mooi stukje natuur te lopen. Een oude verzande kleiput in een laaggelegen gebied. Je hebt vanaf de straat een prachtig uitzicht over dit stukje natuur. Jammer dat er geen wandelpad langs deze kleiput loopt.

We komen weer in de bewoonde wereld en lopen precies op de gemeentegrens (Veldstraat) van Vosselaar en Beerse. Links van de straat loopt u in Vosselaar en rechts in Beerse.

Vroeger (eind 18e eeuw) was dit een gehucht met de naam Velde. Halverwege zouden we de hoeve "De Begijnestee" moeten tegenkomen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDit was voor kort het oudste woonhuis in Beerse, gebouwd in 1657. Maar helaas, de hoeve is afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Het valt niet mee om nog te ontdekken waar deze hoeve ooit heeft gestaan.

Met het gevoel dat het oude soms te gemakkelijk wordt ingeruild voor het nieuwe lopen we naar brug 4. Daar staat de auto.

We kijken nog even over het kanaal uit, maken een foto van de oude brugwachtershuis en verbazen ons over het vele zware verkeer dat over het kleine bruggetje rijdt.

Links
http://www.beerse.be
http://www.toerismebeerse.be

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.