Home
Home Over ons Workshops Links Reviews GPS info Gastenboek Contact Zoeken
  St. Anthonis

Volg GPSwalking op TwitterKorte beschrijving

Puur natuur. Naaldbossen, heidevelden, stuifzand, vochtig grasland en zandheuvels met Kempische heideschapen en Schotse hooglanders.

En we hebben geluk. Lichte vorst heeft de mist doen aanvriezen en geeft een sprookjesachtige versiering aan bos en hei. Kerstbomen in de natuur.

Een prachtige wandeling met goede wandelpaden een goede verzorging en een prettige pauzeplek. Een wandeling die je niet mag missen!Routebeschrijving

Een wandeling GPS wandeling van 19 km bij St. Anthonis.
De wandeling van 19 km bestaat uit twee lussen van 10 km, respectievelijk 8 km.

De START voor 19 en 10 km ligt op de Parkeerplaats van StaatsBosBeheer tussen Elsendorp en Sint Anthonis.

Bij Sint Anthonis kan men zowel de 19 als 8 km route starten bij Paviljoen De Heksenboom op de parkeerplaats.

Van de wandeling is ook een WPT en RTE file beschikbaar.

  De kenmerken
  startpunt St. Anthonis
  positie Noord-Brabant, Nederland. Co√∂rdinaten: N51.616669 E5.827854
  afstanden 19.0 km, 10 km, 10 km, 8 km,
  type Bos/Hei/Zandheuvels
  begaanbaarheid Gedeeltelijk drassig
  scootmobiel Nee
  honden Aangelijnd
  horeca Halverwege
  Datum wandeling 13-09-2010

  Langere beschrijving
 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling begint op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer tussen Elsendorp en St. Anthonis. Langs het Peelven, en gebiedje met natte hei, gaan we door het bos naar het Defensie Kanaal of Peelkanaal.

Defensiekanaal
Het Defensiekanaal is een deel van de Peel-Raamstelling, in 1939 uitgevoerd als verdedigingslinie met een antitankgracht en kazematten ter verdediging van het Nederlands grondgebied achter de Maaslinie.

De Raam is de rivier langs het iets verder naar het noorden gelegen Mill tot aan Grave bij de Maas. Het kanaal is met de moerassige peel een natuurlijke verdediging tot aan de Zuid-Willemsvaart.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp 10 mei 1940 werd de stelling aangevallen door de Duitsers, die met een pantsertrein door de nog niet gesloten linie kon breken.

Nederland bood flink en moedig verzet, maar kon niet op tegen de Duitse overmacht en vooral de luchtaanvallen met Stuka duikbommenwerpers. 30 militairen zijn gesneuveld en meer dan 80 huizen en boerderijen zijn vernield.

Langs het kanaal en door het Sint Anthonis bos gaan we langs de rand van Landhorst, een echt peeldorp.

Landhorst
In 1913 werd de eerste boerderij gebouwd in dit toen nog wilde gebied met hei en veengrond. Na de ruilverkaveling van 1930 en de daarbij behorende ontginning werd het een bruikbaar landbouwgebied. Landhorst werd in 1945 gesticht en is daarmee de jongste dorp in de Peel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLangs een open terrein met een plaatje "Pas op. Schrikdraad" gaan we verder het bos in. Dat moet een koe tegenhouden. Is het levensgevaarlijk, als onze hond onder de draad doorgaat en met de staart kortsluiting maakt???

Schrikdraad
De afrastering staat onder spanning en geeft een gevoelige tik bij aanraking. In een apparaat dat verbonden is met de afrasteringsdraad zit een accu en een condensator en het apparaat zit met flinke koperen pennen aan de grond verbonden (aarde). Met een uitgangsspanning van 3000 tot 6000V gaat bij aanraking van de draad, de stroom uit de condensator door het lichaam - weerstand van 500 Ohm - naar de aarde stromen en via de grond terug.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet is niet gevaarlijk voor mens en dier - ook niet voor een klein huisdier of konijn - , maar geeft een schrikreactie, die het dier op afstand houdt. De impulsenergie varieert van 1 tot wel 15 Joule.

Als voedingsbron kan men het systeem op het lichtnet aansluiten, soms met een accu en tegenwoordig steeds meer op zonne-energie. Bij normale installaties is het verbruik ongeveer 7 tot 10 Watt per uur. Heel krachtige installaties kunnen wel afrasteringen van 120 km (!) lengte bedienen. Grote installaties zijn ook nog voorzien van een bliksemafleider.

Door het bos komen we aan de rand van de Ullingse Bergen. Zie ook de foto's om te zien hoe mooi het hier is.GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe kunnen hier rechtdoor de hei op, maar als die te nat is, of met kinderwagens, is het aan te bevelen om naar rechts tot aan het fietspad te gaan. Daar links en nogmaals links tot bij de diepgelegen waterplas, alwaar men rechts kan vervolgen.

Ullingse Hei
De zandverstuivingen en droge grond geven een beeld van de hei zoals die vroeger was met jeneverbesstruiken en verwaaide grove den en vliegdennen.

Het pad midden over de hei brengt ons voorbij de schaapskooi. 
Hierna gaan we verder door het bos, achter de natuurcamping langs, naar het parkeerterrein aan de Bosweg. Van hieruit kan de route ook gestart worden.

Wij pauzeren nu iets verder bij Paviljoen De Heksenboom N51 37.601 E5 51.691.

De Heksenboom, Bosweg 40, 5845 EB Sint Anthonis 0485-382803

bgg 0485-3888566
[email protected] http://www.heksenboom.nl 

Zomer en Winter:
Maandag gesloten. (2e Paasdag en 2e Pinksterdag geopend / in dat geval dinsdag gesloten)
Dinsdag t/m zaterdag vanaf 11:00 uur open.
Zondag vanaf 10:00 uur open.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp de terugweg gaan we rechts het bos in, langs het park af over de zandheuvels van de Ullingse Bergen tot bijna het einde van het bos. Daar buigen we linksaf om over de hooggelegen bosrand te genieten van de glooiingen. Hoe kan deze rand toch zo hoog zijn in een verder vlak landschap?

Ullingse Bergen
Heel duidelijk zien we hier dat de peel ontgonnen is en in cultuur is gebracht. De vlakke akkers worden intensief voor de landbouw gebruikt.

Geheel in tegenstelling met de zandduinen. Hoog en vooral droog en schraal. Dit stuifzand is in de laatste IJstijd opgewaaid, doordat de wind vrij spel had op de drooggevallen Noordzee, werden de korrels naar het zuidoosten geblazen tot duinen, die we nu nog in woestijngebieden kennen: 20 graden helling naar boven en 55 graden steil naar beneden. Door hei en begroeiing en wind vanuit andere richtingen zijn die duinen vervormd en afgevlakt, maar de noordoost-zuidwestelijke richting is nog op vele plaatsen te herkennen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVerder gaand langs de heide en door het bos met oost-west gerichte zandheuvels en hier en daar een waterplas, komen we uiteindelijk weer terug op de parkeerplaats. We zien onderweg de schaapskudde.

Het Kempische Heideschaap
De schapen, het Kempische heideschaap, zijn typische kuddedieren die vooral dienen om de hei bij te houden.

Met een platte onbehaarde kop en lange wollige staart en witte poten is het vooral een statige grazer. Soms worden ze wel 65 kg zwaar. Ook de Schotse hooglanders houden de hei kort.

We komen hier nog een keer terug om de Landgoed Groote Slink Bunthorst, de Krim en Cleefs Wit te verkennen.

Startpunt

A130 19km      START P SBB                                   N51 36.102 E5 49.711
                    P SBB Heksenboom                            N51 37.532 E5 51.514
A131 10km     START P SBB                                    N51 36.102 E5 49.711
A132 8km       START P SBB Heksenboom                  N51 37.532 E5 51.514

POI's

Defensiekanaal N51 36.075 E5 48.925

Landhorst N51 37.029 E5 47.650

Schrikdraad N51 37.239 E5 48.516

Ullingse Hei N51 37.254 E5 50.056

Ullingse Bergen N51 37.938 E5 51.023

Kempische Heideschaap N51 37.674 E5 50.438


 
  12-06-2015 : marja vissers

We liepen deze wandeling op een mooie zondag. Zo'n dag waarop je veel medewandelaars verwacht. Maar dit is geen drukbezocht gebied en zelfs op zo'n mooie dag is het hier heel erg rustig. Het is een mooie wandeling door bos, over de hei en over een soort duinen. Veel natuurschoon dus. Wij lunchten bij De Heksenboom. En dat was erg goed.

26-11-2012 : Pieter

26-11-2012
Het was een mooie wandeling ondanks dat ik de helft van de tocht door de regen gelopen heb en dan kun je toch minder rondkijken, nietemin genoten, bedankt voor het uitzetten van deze track. Wel even opletten bij de schaapskooi, je kunt wel het terrein op maar daar kun je niet linksaf dus voor het hek linksaf een mal slingerend pad lopen en bij de eerste wildrooster rechtsaf tot je weer de route kruist en dan weer linksaf de route vervolgen.
12-08-2012 : Teunie Danen

Zoals de beschrijving aangeeft is het puur natuur. Niet druk, genietend van de stilte en de diverse landschappen. Het was mooi weer met halverwege een buitje, maar er waren voldoende dikke oude bomen om onder te schuilen. De lus van 10 km voert in hoofdzaak door de bossen en langs het defensiekanaal met nog bestaande bunkers. De lus van 8 km gaat door een andere natuur met veel heide (begon al te bloeien). De 10 km heeft wat meer brede paden, bij 8 km was af en toe goed opletten om het pad te vinden, wat wij erg leuk vinden. Een prachtige tocht, helaas is de herberg op maandag gesloten, en zeer de moeite waard. Bedankt voor het uitzetten en publiceren.