Home
Home Over ons Workshops Links Reviews GPS info Gastenboek Contact Zoeken
  Doorn Leersum

Volg GPSwalking op TwitterKorte beschrijving

Een flinke GPS wandeling van 24 km over de Utrechtse Heuvelrug. En dat merk je. Niet echt een probleem, maar een leuke variatie in het vlakke Nederland. Omdat het flink doorstappen is, hebben we geen langere beschrijving toegevoegd van de POI's.

De wandeling start bij de Begraafplaats en gaat langs enkele Landgoederen en Huis Te Maarn door de Kaapse Bossen. We dalen af om de N266 (Leersum- Maarsbergen) over te steken naar het Breeveen, een natuurgebied met mooie heide, met grafheuvels en enkele loopgraven.

Naar het zuiden toe kom je uit op de Dondertoren, ook wel Uilentoren genoemd. Verder langs de Graftombe Nellensteyn tot aan de Rustplaats, nou ja, Pauzeplaats, in Leersum. Langs de zuidrand van de heuvelrug volgen we de terugweg door Doorn met Huis Doorn, tot aan de parkeerplaats.

De wandeling hebben we uitgezet tijdens een vakantie bij Recreatiecentra Nederland (RCN) - www.rcn.nl - die hier in Doorn een vakantiepark "Het Grote Bos" bezitten.

Het park bezit enkele GPS-en, waardoor het mogelijk is om tijdens een verblijf in een van de RCN-parken een GPS te lenen. Zo kunt je - tijdens een midweek of weekend - het gebruik van de GPS zelf uitproberen. Van harte aanbevolen. Heb je zelf een GPS, dan kun je hun wandeling uploaden.


Routebeschrijving

Een flinke GPS wandeling van 24 km over de Utrechtse Heuvelrug.
De weg bestaat uit zandpaden en zandwegen en aan de zuidkant deels verharde wegen. Ze zijn zeer goed begaanbaar.
Onderweg is in Vakantiepark Het Grote Bos van RCN de mogelijkheid voor een pauzestop.
De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd.
Voor deze wandeling is naast de Track-file een Waypoint-Route beschikbaar.

  De kenmerken
  startpunt Doorn
  positie Utrecht, Nederland. Co√∂rdinaten: N52.036383 E5.369794
  afstanden 25.0 km,
  type Bos/Cultuur/Landgoed/Lanen/Open landschap
  begaanbaarheid Goed
  scootmobiel Nee
  honden Aangelijnd
  horeca Halverwege
  Datum wandeling 13-09-2010

  Langere beschrijving
 

Van deze wandeling is geen uitgebreide beschrijving aangemaakt en zijn nog geen foto's gemaakt. Voor nadere beschrijving van items rond Doorn / Driebergen, zie de andere files uit deze serie.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSUtrechtse Heuvelrug
Deze zandheuvels, bekend als de Utrechtse Heuvelrug, zijn deel van een grote wal van zand en grint, die 150 000 jaar geleden in de voorlaatste IJstijd door de opstuwende ijsmassa's neergelegd is. De Maas en de Rijn stroomden verder naar het noorden en zetten veel sediment (zand en grint) af.

In het westen is de heuvelrug ontstaan en in het oosten de Veluwe. Daartussendoor stroomde het smeltwater van een gletsjer en vormde zo de Gelderse Vallei. De Heuvelrug is in totaal bijna 80 km lang. Hoogste punt (Amerongse Berg) is 69m hoog. Duizenden jaren later groeiden hier de eik en de berk, die vooral in de Middeleeuwen gebruikt werden als bouwmateriaal en brandhout. Een paar honderd jaar later was het bos verdwenen en ontstond de heide. 150 jaar geleden beplantte men dit gebied weer met grove den. Stuthout voor de mijnen in Limburg - voor elke 10 cm had men een boom nodig.

Bij het Grote Bos, een van de vele parken van RCN pauzeren we op het terras. Alleen in de zomermaanden geopend, maar een andere locatie zullen we onderweg niet tegenkomen.

De informatie over Doorn vonden we op Wikipedia.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDoorn
Doorn is een dorp in de Nederlandse provincie Utrecht, gemeente Utrechtse Heuvelrug, op de gelijknamige Heuvelrug in het zuidoosten van de provincie. De Utrechtse Heuvelrug is tegenwoordig een nationaal park. Het dorp telt 9420 inwoners (2005).

In een document uit de periode 885-896 wordt de nederzetting "Thorhem" genoemd, woonplaats van dondergod Thor (Groenedijk, 2000). Deze hoorde destijds bij de hof Villa Thorhem (Kolman, 1996). Rond 1200 was deze hof in het bezit van de Utrechtse domproost (voorzitter van een bepaalde raad binnen de kerk). Hij of een van zijn opvolgers liet er in de 14e eeuw Huis Doorn bouwen en een kerk (nu de Hervormde Kerk). Kasteel Moersbergen, dat in 1435 voor het eerst wordt genoemd, is vanaf de 17e eeuw meerdere keren ingrijpend verbouwd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de 18e eeuw werd er op de heide langs de Amersfoortseweg wel wat gebouwd, maar door de omvang van het landgoed rond Huis Doorn kon het dorp zich niet goed ontwikkelen. Dat kon pas na 1874, toen het landgoed verkaveld werd.

Ook na de Tweede Wereldoorlog is het dorp sterk gegroeid.

De beroemdste inwoner van Doorn is wellicht de Duitse keizer Wilhelm II die in 1918 werd verbannen en zijn intrek nam in Huis Doorn. Hij zou hier wonen tot aan zijn dood in 1941. Ook schrijver Simon Vestdijk heeft een groot deel van zijn leven in Doorn gewoond.

Doorn was tot 1 januari 2006 een zelfstandige gemeente. Sindsdien is het de hoofdplaats van de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Startpunt:

  • Lomboklaan in Leersum (of parkeerterrein bij Kerk Leersum)  N52 01.093 E5 25.717   281° West.
  • Of bij de ingang van Het Grote Bos. Daar is ook een terras, in de zomer toegankelijk voor gasten en GPS-wandelaars.

POI's

  • Darthuizerberg N52.0266 E5.4093
  • Hoogmoesbergen N52.0499 E5.3425
  • Kaapse Bossen N52.0388 E5.3671
  • Maarnse berg N52.0603 E5.3300
  • Pauze Restaurant Darth N52.0156 E5.4166
  • Start/finish/parkeerplaats N52.0484 E5.3218

 
  30-12-2013 : Lynn Robbroeckx

Heel mooie wandeling. Ongeveer 28 km, niet 25 km. Ik heb het parcours gisteren volledig met gps gewandeld.