Home
Home Over ons Workshops Links Reviews GPS info Gastenboek Contact Zoeken
  Vaals Vijlenerbos

Volg GPSwalking op TwitterKorte beschrijving

Natuurlijk heuvelachtig, vergezichten, glooiend landschap, maar ook mooie beukenbossen, schilderachtige huisjes, kruisbeelden en het hoogste punt van Nederland met een vleugje historie. Twee wandelingen zijn het geworden. Te combineren of in te korten. Veel variatie in een prachtig landschap.

We maken deze wandelingen als we in Zuid-Limburg een weekend doorbrengen in een vakantiebungalow nabij Vaals. Het is winter koud en mistig, het heeft voorheen geregend, de grond is vettig, het zicht slecht en geen blad aan de bomen.

We maken twee prachtige wandelingen, waar we veel van genieten, zelfs onder deze omstandigheden. Daarom zijn we ervan overtuigd, dat het alleen maar nog mooier kan worden.

Dit is wandeling 1 door het Vijlenerbos en de omgeving. Bekijk de andere wandeling.

Van de wandeling is ook een WPT en RTE file beschikbaar. Er is een verkorte versies van 11 km van deze wandeling beschikbaar.


Routebeschrijving

Een wandeling GPS wandeling van 16 km bij Vaals in het zuidelijkste puntje van Nederland.

De wandeling van 16 km kan eenvoudig ingekort worden tot 11 km bij de Zeven Wegen, waar je bij de Parkeerplaats de verharde weg oversteekt richting noord.
De wegen zijn goed begaanbaar, maar na regenval is de ondergrond löss zeer glibberig. De hellingen zijn niet al te lang of te steil.

Er zijn enkele restaurants onderweg. De eerste Rest. Buitenlust ligt beneden langs de weg naar Epen (In de winter alleen in de weekend geopend).

De tweede ligt midden in het bos. Boscafé ´t Hijgend Hert, het gehele jaar elke dag geopend. Een goede stek. En in Holset tegenover de kerk  ´Herberg Oud Holset ´.

Van de wandeling is ook een WPT en RTE file beschikbaar. 

Er is een verkorte versies van 11 km van deze wandeling beschikbaar.

  De kenmerken
  startpunt Vaals
  positie Limburg, Nederland. Co√∂rdinaten: N50.768544 E5.966154
  afstanden 16.0 km, 11 km,
  type Bos/Cultuur/Heuvel/Open landschap/Vergezicht
  begaanbaarheid Heuvelachtig
  scootmobiel Nee
  honden Gedeeltelijk aangelijnd
  horeca Halverwege
  Datum wandeling 13-09-2010

  Langere beschrijving
 

We starten vanaf de parkeerplaats bij Lodge 7 op de weg van Vaals naar Vijlen; gaan eerst richting noord met de bocht naar links en daarna links het bos in naar het zuiden.De hoogteverschillen worden hierboven mooi weergegeven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS1. Een hellingbos vol geschiedenis
Hier leven al zo'n 5000 jaar mensen! De oudste zichtbare sporen vormen de prehistorische grafheuvels. De Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek "ROB" heeft i.s.m. Staatsbosbeheer deze grafheuvels hersteld. Bij een van de heuvels, het kindergraf aan de Epenerbaan, kunt u als het ware in zo'n graf kijken. Ook is het mogelijk om een beschreven lange-afstandswandeling langs de (pre)historische locaties te lopen.

Door het bos lopen we langs de bovenrand van een hellingbos. Aan de linkerkant ligt België (we gaan zelfs een stukje over Belgisch grondgebied).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS2. Het Vijlenerbos
Op de parkeerplaats staat het volgende geschreven op het informatiebord van Staatsbosbeheer:

Het bos en zijn bewoners. De bosbodems in dit gebied verschillen sterk van samenstelling. Hierdoor is de begroeiing opvallend afwisselend met eik en berk op de armere delen en beuk, haagbeuk, es en zoete kers 'boskriek' op de rijkere plekken. De struiklaag bestaat uit hazelaar, sleedoorn, wilde mispel, kamperfoelie, wilde kruisbes, bergvlier en hulst.
In de kruidlaag van het bos groeien naast soorten bosbes, adelaarsvaren en braam ook het naar ui riekende daslook, de giftige eenbes, het geneeskundige vingerhoedskruid en zeldzame orchideeën.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe uiterst gevarieerde planten- en dierenwereld van dit prachtige bosgebied wordt in stand gehouden en verder ontwikkeld door Staatsbosbeheer middels een goed beheerplan.
Dieren zoals ree, vos, haas, konijn, das, marter, bunzing, wezel en hermelijn voelen zich hier thuis.

De aanwezigheid van roofvogels zoals bosuil, ransuil, steenuil, havik, buizerd en torenvalk verraadt dat het gebied ook vele kleinere zoogdieren en zangvogels 'prooi' herbergt. Ook amfibieën en vlinders zijn in ruime mate aanwezig. Bijzonder is het voorkomen van de hazelmuis, de middelste bonte specht en de vuursalamander

Na een stukje richting noord komen we bij enkele interessante items in de bodem:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS3. Doline boven geologische orgelpijp
Geologische orgelpijpen zijn weinig voorkomende karstverschijnselen die op plaatsen ontstaan waar meer regenwater in de bodem zakt dan normaal.

Op deze plekken wordt kalk versneld opgelost waardoor er ronde oplossingstrechters ontstaan, die worden opgevuld met nazakkende bodemlagen die de kalk afdekken. Aan het oppervlak is dit zichtbaar door een verdieping in het landschap: een doline.

4. Zandsteenblokken
Geologische monument 'Zandsteenblokken'. 
Gedurende een periode van het Tertiair, 40 tot 12 miljoen jaar geleden, werd Zuid-Limburg meermalen overstroomd door de Noordzee. 
De kustlijn verschoof tot in de Ardennen. In deze zee werd afwisselend klei en zand afgezet.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSToen de zich ca. 12 miljoen jaar geleden westwaarts terugtrok werd Zuid-Limburg samen met de Ardennen opgeheven en kwam te liggen in het stroomgebied van de Oost-Maas. Een langdurige periode van erosie deed zijn intrede. De afgezette klei en zand werd voor het grootste deel afgebroken. Samenkitting van zand door middel van kwartscement had het ontstaan van de hier aanwezige Zandsteenblokken tot gevolg.

Na het passeren van de grote weg - naar rechts kun je inkorten tot 11km - dalen we even verder naar een terrasje bij 5. Buitenlust , vinden we het te vroeg voor de lunch, dan verder omhoog naar de volgende stop, drie kilometer verder bij 6.  ´t Hijgend Hert. Een verrassende plek. Na de afdaling naar Harles over de holle wegen langs het kerkje van Holset. Daar tegenover ligt rustpunt 7. Herberg Oud Holset.Het informatiebord bij de kerk vertelt het volgende:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS8. St. Lambertuskerk
Van Pastoor J. Slenterf, die van 1884 tot 1887 de kerk liet restaureren komt het verhaal dat hier een tempel van 'Bel' gestaan heeft. Na een bezoek van leier Lotharius in 1136 werd de eerste steen gelegd.

Deskundigen beweren dat de noordmuur dateert van ongeveer 800, dus een rest van een vorige kerk. De huidige bouwwijze van de toren is het resultaat van een volledige herbouw in 1736 en later herstel. Het hoogaltaar en de zijaltaren zijn uit 1889. De ingang is in 1916 van het schip overgebracht naar zijn tegenwoordige plaats.

Het kerkje wordt sinds heugenis bezocht door pelgrims uit verre omstreken. Zij komen om Genoveva van Parijs te vereren, waarvan de annalen zeggen, dat zij een herderinnetje was en Parijs van de pest bevrijdde. Zij stierf in 512 aan het Hof van Clovis. In de kerk staat o.a. een houten beeld van de H. Genoveva met hoed en wapperende kledij, alsmede van de H.Lambertus (patroonheilige van Vaals) als bisschop met staf en open boek.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa het passeren van Kasteel Vaalsbroek 9. klimmen we gestaag totdat we bij het bos een prachtig uitzicht hebben over het heuvelland. Van daaruit keren we terug naar de parkeerplaats. Na een lange, maar boeiende tocht....

Startpunt:

Bij Rest. Lodge 7 N50 45.966 E5 58.982
Alternatief startpunt Bij Rest. Buitenlust N50 46.105 E5 56.157


 
 

Helaas zijn er nog geen reacties beschikbaar. We willen u van harte uitnodigen om een reactie te plaatsen. Klik op de blauwe knop "Toevoegen" om een nieuwe reactie te plaatsen.