Home
Home Over ons Workshops Links Reviews GPS info Gastenboek Contact Zoeken
  Van de Volmolen naar Veldhoven

Volg GPSwalking op TwitterKorte beschrijving

Een gevarieerd landschap trekt aan ons voorbij. Rivierdal, open terrein, bos met ven, gehucht met mooie bebouwing, een beekdal van de Run, bossen, het dorp met even pauze en door het bos terug, langs weilanden, een mooie gehucht Heers, verder langs de Run, door de weilanden en het Dommeldal terug.


Routebeschrijving

GPS wandeling van 17 kilometer door de natuur tussen Aalst-Waalre en Veldhoven. U begint bij de Volmolen in Waarle.
De route is niet beschikbaar in een ingekorte versie. De Track kan gedownload worden. Maar door de Waypoints te downloaden en de Route te laden, kan ook met de navigatiepijlen een avontuurlijker wandeling gemaakt worden.
De route kan in beide richtingen gelopen worden - starten in Steensel is ook mogelijk - maar dan loop en kijk je veel tegen de zon in.
De paden zijn goed toegankelijk, ook voor kinderwagens
.

  De kenmerken
  startpunt Waalre
  positie Noord-Brabant, Nederland. Co√∂rdinaten: N51.380728 E5.387297
  afstanden 17.0 km,
  type Bos/Open landschap
  begaanbaarheid Doorgaans goed begaanbaar
  scootmobiel Nee
  honden Aangelijnd
  horeca Bij start en halverwege
  Datum wandeling 04-07-2006

  Langere beschrijving
 

 Deze wandeling ten westen van Waalre start bij de Volmolen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS1. De Volmolen
Zowel aan de Riethovense, als aan de Waalrese kant stond vroeger een watermolen. In 1792 werden de watermolens verkocht aan een lakenfabrikant, waarna ze gebruikt werden om te vollen. Dat is een nabewerking van wollen stof met aarde, urine en zeep waardoor de kwaliteit sterk verbetert.

In 1879 kregen de molens hun oorspronkelijke functie van graan- en lijnoliemolen terug. In 1912 werd de lijnoliemolen afgebroken en de graanmolen grondig opgeknapt en voorzien van een stenen fundament. Na 1912 nam het gebruik van watermolens drastisch af. In mei 1940 wordt de brug over de Dommel opgeblazen, waarbij de molen grote schade oploopt. Hij wordt wel opgeknapt, maar niet veel gebruikt, raakt in verval en stort in 1962 in. In 1992 wordt de molen herbouwd en in 2000 voorzien van een generator om elektriciteit op te wekken.

We gaan achter het restaurant langs, over de camping bij de rivier de Dommel.
Na een open terrein met mooie vergezichten gaan we door een heerlijk geurend dennenbos. Vóór Riethoven gaan in noordelijke richting en kruisen we het dal van de Run
.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS2. De Run
De Run is een beek, die ontspringt bij de Weebosch in een mooi komdal. De naam komt van het oude woord runs, dat "loop" of "stromende" betekende. De Run is een zijrivier van de Dommel. Het industriepark de Run in Veldhoven is naar deze beek vernoemd.

Achter de Stevert langs door de bossen naar Steensel, waar we even rusten.

3. Steensel
Steensel, sinds 1922 onder de gemeente Eersel, heeft 1440 inwoners en is een forenzendorp van Eindhoven . De naam Steensel komt voor het eerst voor in een oorkonde uit 1224, waarin ene Henricus en Marcelis als ridders van Steensel opgevoerd worden. In 1688 werd Steensel, net als Knegsel, door de Franse legerbenden geplunderd en verwoest. Steensel was in 1810 opgegaan in de gemeente Duizel en Steensel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSteensel is een van de acht zaligheden (selligheden – plaatsnamen, eindigend op de uitgang sel van sale), net zoals Eersel, Knegsel, Duizel, Wintelre (Wèntersel), Netersel, Hulsel en Reusel (vooral VVV’s noemen Bladel als achtste, in plaats van Wintelre).

De huidige Steenselse kerktoren, een overblijfsel van de middeleeuwse St.-Luciakerk, werd gebouwd aan het einde van de 14e eeuw en bevat een van de oudste kerkklokken van de Kempen, de Luciaklok uit 1495.

Na en klein stukje dezelfde weg terug, gaan we verder achter de Sprankel en Koningshof langs door het bos naar het mooie gehucht Heers.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS4. Dekzandruggen
De hoogteverschillen die u in het bos ziet zijn oude dekzandruggen, die gevormd zijn in de laatste ijstijd. Het vervoer van het zandstof en de korrels ging in die tijd door de wind en sneeuw. Als in het voorjaar de sneeuw dooide bereikte het zand de grond. Daardoor ontstonden de glooiingen in het landschap.

5. Romeinen
In de eerste en tweede eeuw na Christus is Veldhoven 'bezet' geweest door de Romeinen. Op het terrein van Koningshof zijn zeer veel vondsten uit die tijd gedaan. Zij wijzen erop dat op die plaats een complete Romeinse nederzetting moet hebben gestaan. Er is onder meer een gaaf terracotta Dianabeeldje gevonden (Diana is de godin van de jacht).

Daarna gaan we langs de Run richting Veldhoven en langs zwembad het Witven

6. Wit maasgrind
Op het einde van deze Nagelmekerseweg ligt fijn, veelal wit grind. Ook op de percelen rechts en links van het pad treffen we dit grind aan, met hier en daar wat grotere stenen. Het grind is hier lang geleden door de Maas naar toe gebracht vanuit de Ardennen. Het stroomgebied van de Dommel maakte indertijd deel uit van de Maasdelta.

En vervolgens weer terug naar de Volmolen om even bij te komen en na te genieten.

POI's

  • 01 Volmolen N51.3815 E5.4227
  • 02 Run N51.3691 E5.3773
  • 03 Steensel N51.3783 E5.3522
  • 04 Dekzandruggen N51.3800 E5.3723
  • 05 Romeinen N51.3900 E5.3911
  • 06 Wit maaszand N51.3901 E5.4151
  • Alternatieve Parkeerplaats N51.3761 E5.3508
  • Start/Finish/Parkeerplaats/Restaurant De Volmolen N51.3812 E5.4224

 
 

Helaas zijn er nog geen reacties beschikbaar. We willen u van harte uitnodigen om een reactie te plaatsen. Klik op de blauwe knop "Toevoegen" om een nieuwe reactie te plaatsen.