Home
Home Over ons Workshops Links Reviews GPS info Gastenboek Contact Zoeken
  Vugtse Lunetten

Volg GPSwalking op TwitterKorte beschrijving

Deze wandeling gaat achter de Lunetten en langs het afwateringskanaal naar Den Bosch over de stadswallen om even uit te rusten boven de Dieze.

Daarna onderlangs door het Bosche Broek naar Vught. Daar wordt het een stadswandeling langs kerken en door parken en stedelijk groen terug.


Routebeschrijving

Een GPS wandeling van 17 kilometer Rondom Den Bosch en Vugt.
Er is een verkorte versie van 14 km van deze wandeling beschikbaar.
Van de wandeling is ook een Waypoint- en Routefile (WPT-RTE) beschikbaar.

  De kenmerken
  startpunt Vugt
  positie Noord-Brabant, Nederland. Co√∂rdinaten: N51.669663 E5.285855
  afstanden 17.0 km, 14 km,
  type Bos/Cultuur/Open landschap/Rivier/Wei
  begaanbaarheid Goed
  scootmobiel Nee
  honden Aangelijnd
  horeca Bij start en halverwege
  Datum wandeling 13-09-2010

  Langere beschrijving
 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze wandeling gaat achter de Lunetten en langs het afwateringskanaal naar Den Bosch over de stadswallen om even uit te rusten boven de Dieze. Daarna onderlangs door het Bosche Broek naar Vught. Daar wordt het een stadswandeling langs kerken en door parken en stedelijk groen terug.

We parkeren bij het Fusillade monument voor de Vughtse Lunetten aan de Loonsebaan.
We gaan achter de eerste lunet langs en brengen bij de tweede bij het
GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS  monument op de fusilladeplaats een groet uit eerbied voor de gevallenen. Daarna achter deze lunet en voor de volgende langs naar het water. We vervolgen naar rechts langs dit afwateringskanaal tot we voor de ingang staan van de Isabellakazerne.

Linksaf en even verder het spoor en de drukke verkeersweg oversteken. We gaan links, deels achter de huizen door en langs de Dommel tot de Vughterbrug. Daarover naar boven en we volgen de verdedigingsmuur naar het oosten.

Aan het einde steken we over en vinden op de hoek een restaurantje, waar we in een erker boven het water kunnen zitten.

Ook is het mogelijk om iets verder de stad in te gaan naar de Parade, het plein voor de Sint Jan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

Na deze pauze keren we weer terug de weg over naar de andere kant van het water. We houden rechts aan, over de dijk langs het water en de verdedigingsmuur terug richting Vughterbrug. Daar gaan we links, over het bruggetje naar het zuiden en volgen het pad door het Bossche Broek. Via de verharde weg gaan we naar het knooppunt Vught, eerst over de brug over de Dommel en daarna door het tunneltje onder de snelweg door de stad Vught in. (Hier is inkorten mogelijk door rechtdoor tot aan het spoor, rechtsaf en bij overweg links helemaal volgen tot aan de parkeerplaats = totaal 15km). Bij de toren links, onder de snelweg door tot de volgende toren, weer verder nog een, en rechtdoor komen we bij het voormalige huis van de industrieel, nu Gemeentehuis. Achterlangs het park in richting snelweg. Achter de twee vijvers langs komen we uit bij de oude watersingels en gaan deels door de woonwijken, langs de groenstroken. We volgen die over het spoor tot de grote verkeersweg. Steken deze over en via de woonwijk komen we weer bij de parkeerplaats uit.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLunetten Vught
De Lunetten in Vught, gebouwd in de vorm van een halve maan, werden in opdracht van koning Willem III aangelegd. Deze werken vormden samen met fort Isabella de zuidelijke linie rond 's-Hertogenbosch.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe fusilladeplaats
De fusilladeplaats is de schietbaan van het voormalig concentratiekamp Vught. Het ligt op ongeveer 15 minuten lopen van het kamp.

Op de fusilladeplaats staat een gedenkteken met de namen van de 329 mannen die hier zijn doodgeschoten. Vanuit verschillende gevangenen werden verzetsmensen naar Vught gebracht en hier vermoord. De daders zijn Nederlandse SS-ers, die normaal gesproken de wachttorens bewaken.

Op 20 december 1947 wordt op de fusilladeplaats een gedenkteken met namen onthuld door prinses Juliana. Het houten kruis dat achter het gedenkteken staat, is er al eerder neergezet door mensen die in de buurtwonen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIsabella kazerne
Fort Isabella, rond 1618 aangelegd onder Spaans regime, is vernoemd naar aartshertogin Isabella Clara Eugenia, hertogin van Brabant en dochter van de Spaanse koning Philips II. In 1914 werd het Fort Isabella grotendeels gesloopt, maar de toegangspoort met een poortgebouwtje bleef gespaard. Asielzoekerscentrum Vught of ACV. Na de aanleg van de Vughtse lunetten tussen 1844 en 1848 werd Fort Isabella een steunpunt voor de Belgische Opstand. In de Tweede Wereldoorlog werd de Isabellakazerne gebruikt door de SS en de Landweer (NSB).Tegenwoordig is Fort Isabella beter bekend als opvangcentrum voor asielzoekers.

Sint Jan
De stad is onder andere bekend vanwege haar gotische kathedraal, die is gewijd aan de Heilige Johannes Evangelist. De kathedraal is gebouwd naar voorbeeld van de kathedraal van Amiens. In de Sint Jan staat het beeld van Onze Lieve Vrouwe van 's-Hertogenbosch (de Zoete Moeder).

Bossche Broek
Uniek voor een middelgrote stad is de situatie tussen 's-Hertogenbosch en Vught: daar grenst een polder, het natuurgebied "Het Bossche Broek", nog direct aan de zuidelijke stadswal. Aan de stadswallen wordt momenteel gewerkt om die volledig in de oorspronkelijke zichtbare staat terug te krijgen. De stad werd hiervoor verkozen tot Europese vestingstad van het jaar 2004

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Raadhuis
Een van de markantste gebouwen in Vught is het raadhuis. In 1901 liet de bankier Herman van Rijckevorsel de "Villa Leeuwenstein" bouwen. In 1935 ging de villa over naar de gemeente. De restauratie en een belangrijk deel van de inrichting is geschonken door de Vughtse ereburger Willem van Beuningen. Na een stijlvolle verbouwing door de bekende architect H.W. Valk sr. werd het raadhuis op 8 juni 1937 feestelijk in gebruik genomen.

 

 

 


 
  13-09-2015 : Pieter

Vandaag deze wandeling gemaakt (haha, precies 5 jaar later). Heerlijk door de natuur en een stukje Den Bosch. Als bonus werd vandaag swim to fight cancer gehouden in de Dommel. Leuke wandeling, alleen het laatste stuk door Vught vond ik niet veel toevoegen.