Bokt - Nuenen - Nederwetten - Hooidonk

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 29-03-2020

Een mooie route rondom Nederwetten.

Nederwetten is een dorp in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch. Nederwetten is een kerkdorp van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten, aan de rechteroever van de Dommel. Met bijna 800 inwoners is Nederwetten de kleinste van de drie kernen van de gemeente. Nederwetten ligt in het vruchtbare dal van de Dommel te midden van akkers, weiden en populierenbossen. De naam Nederwetten bevat het woord 'wetten' dat 'vochtig' of 'nat' betekent.

 


Kenmerken
Startpunt: Eindhoven of Nederwetten
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.485925 E5.501683
Afstanden: 16 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 04-07-2006

Route informatie

Een GPS wandeling van 16 kilometer rondom Bokt, Nuenen, Nederwetten en Hooidonk
De weg bestaat veelal uit asfalt en de route is niet in te korten.
Goede schoenen zijn welkom. De route kan in regenachtige tijden enigzins drassig zijn.
De weg bestaat veelal uit asfalt en de route is niet in te korten.
Het is moeilijk om direct langs de route een goede horeca gelegenheid te vinden. Alleen in Nederwetten.
Eventueel uitwijken naar de kernen van Nuenen, Gerwen of Son/Breugel en aan de Eindhovense kant is slechts de sportkantine van het sportpark. In omgekeerde richting kan de route ook gevolgd worden, maar dan loop en kijk je veel tegen de zon in.
Voor deze wandeling zijn naast de Track-files, ook een Waypoints- en Route-file beschikbaar.



Langere beschrijving

GPSwalking.nlDe wandeling ten noordoosten van Eindhoven start aan de noordrand van de stad en voert ons eerst langs de Dommel naar het zuiden.

Over een interessant brugje onder de Hoogspanningsmasten door naar Nuenens Broek naar Nederwetten. Voor de Oude Toren langs naar de Hooidonkse Watermolen en de Kapel/Kruisweg.
Verder naar het Wilhelminakanaal en weer terug.

Veel open landschap met een mooi Dommeldal. Veelal rustige, maar wel verharde wegen.
We gaan eerst door het park langs de rivier de Dommel. Daar kan het soms drassig zijn.
We gaan links over de brug en passeren landgoed Soeterbeek.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSoeterbeek
Duitse tanks werd afgeraden om over de brug te rijden. Daardoor kwamen ze vast te zitten in de moerassige weilanden. De man die de Duitsers afraadde om met hun pantsers over het bruggetje over de Dommel te rijden, was de tuinman van landgoed Soeterbeek. Hij heette Willem Hikspoors.

De zoon van het landgoed, Jonkheer Smits van Oyen, wilde foto's nemen van de halfrupsvoertuigen. Die dachten dat hij spioneerde voor de geallieerden en wilden hem gevangen nemen. Maar de jongeman kon ontsnappen. Langzaam past de oorlogsbeeldvorming zich aan. De tekst is gewijzigd van de ‘Moffen’, naar de ‘Duitsers’ en nu de ‘Vijand’.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDaarna gaan we onder de hoogspanningsleidingen naar Nuenen.

Hoogspanningsmasten
Worden beheerd door TenneT. De hoge dubbele masten zijn deel van de hoofdring van Nederland. De spanning op de kabels is 380 000V. De hoogspanningsleidingen worden gebruikt voor het transport van grote hoeveelheden elektrische energie over relatief grote afstanden. In onderstations wordt de spanning getransformeerd naar een lagere waarde. Dit gebeurt door transformatoren.

Omdat de opgewekte stroom van de centrales 3-fasig is, is het aantal draadbundels op een hoogspanningsmast een veelvoud hiervan (meestal 6 of 9). Een draadbundel voor een enkele fase bestaat vaak weer uit 2, 3 of 4 draden van aluminium met een stalen kern die door flexibele afstandhouders op een afstand van zo'n 40 centimeter gehouden worden. De draad zelf is 3 tot 4 centimeter dik.

De isolatorkettingen bestaan vaak uit losse schotels van porselein of glas. De lengte van de kettingen varieert met de gebruikte spanning, voor 50 kV zijn maar een paar schotels nodig, voor 380 kV enige tientallen en zijn de kettingen ook meters lang. Met enige ervaring is zo op afstand al te zien welke spanning er gebruikt wordt. Zie ook de kleinere masten. Extra draden boven op de masten dienen als bliksemafleider.

Het voordeel van energietransport onder hoogspanning is een hogere transportcapaciteit en een lager transportverlies. Bij het transport van eenzelfde vermogen is bij een 10 keer zo hoge spanning de stroom 10 keer zo laag, waardoor de kabels dunner kunnen zijn of waardoor bij gelijke kabeldikte de verliezen in het net 100 keer zo laag zijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVooraan in Nuenen gaan we richting noord door een mooi kleinschalig landschap.

De Hooidonkse Beek
Is een zijbeek van de Dommel. Zij begint bij Mierlo als Luchense Wetering, loopt door Nuenen en mondt bij Nederwetten in de Dommel uit.

Delen van de beek worden op oude kaarten Prinsche Wetering, Papenvoortsche Loop en Lissenvensche Loop genoemd.

Bij de brug links ligt Nuenens Broek, een waardevol nat gebied. U kunt dit gebied verkennen door een klein extra rondje te maken.

Langs mooie akkers en weilanden gaan we naar Nederwetten voor een pauze.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNederwetten
Was een heerlijkheid, in bezit van Brabant en gedeeltelijk in leen bij de abdij Hooidonk. De schepenbank dateert van voor 1385 In 1586 werd een zegel gesneden, met daarop het familiewapen Van Berkel (de H. Lambertus). De heerlijkheid Nederwetten werd omstreeks 1557 gekocht door jhr. Rutger van Berckel, die omstreeks die tijd eveneens de heerlijkheid Nuenen-Gerwen en van Tongelre (Eindhoven) kocht.

In 1641 kwam de heerlijkheid aan de Staten Generaal en hield op te bestaan en werd een gemeente. De gemeente heeft maar kort bestaan, van 1810-1821. Toen kwam het onder de Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten. www.ngw.nl/n/nederwet.htm

Als we Nederwetten verlaten zien we in de verte links de Oude Toren staan. De route gaat er niet direct langs, maar we denken dat het goed mogelijk is om een extra lusje te maken.

Oude Toren, Kerkhoef
Overblijfsel van de eerste parochiekerk van Nederwetten, die in de middeleeuwen werd gesticht door de Priorij van Hooidonk. Van 1756 tot 1792 deed de kerk dienst als raadhuis van de gemeente Nederwetten. In 1982 werd de torenruïne in opdracht van de Stichting "Huis en Hoef" geconserveerd.

En dan komen we in Hooidonk, waar we even langs de watermolen……

Hooidonkse WaGPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPStermolen, Hooidonk 8.
De stuw en de watermolen zijn gesitueerd aan een aftakking van de Dommel. De grondslagen van de molen gaan waarschijnlijk terug tot in het midden van de negende eeuw.

De molen is verwoest door brand in 1564 en daarna weer opgebouwd. De molen bestaat uit twee houten gebouwen die deels over het water van de Dommel zijn gebouwd. Tussen de gebouwen is de molen aangebracht.

Het is een onderslagmolen die bestaat uit twee open waterraderen van hout en metaal. De molen werd gebruikt als koren-, olie- en hout-zaagmolen. In 1983 is het complex volledig gerestaureerd.

Deze watermolen heeft 2 waterraderen. Het gebouw over de brug is de korenmolen. Dit is onlangs geheel gerestaureerd en sinds lange tijd weer in staat zijn taak te verrichten: het malen van graan. Het andere gebouw is ingericht als woning van de eigenaar, de familie Thoolen-Meijer. Maar voorheen was hier een zaagmolen en een oliemolen ingericht. Heel lang geleden heeft dit gebouw ook een inrichting gehad om geweven stoffen te “vollen” dwz. Het vervilten van de stoffen.

…… en de daarachter liggende kapel gaan kijken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOverblijfselen Priorij van Hooidonk bij Hooidonk 14.
Een overblijfsel van de kelder van de priorij die in 1146 werd gesticht door de Augustijner Leo van de abdij te Rolduc. Het was een stiftklooster voor adellijke zusters.

De priorij heeft bestaan tot 1650. De laatste priorin was Agnes van Pollsert, waanaar de Agneshoeve is vernoemd. Voor de molen heeft het wonder van Hooydonk plaatsgevonden.

Tijdens het wassen van de kleding heeft een van de nonnen een splinter gevonden die toen hij uit het water werd gehaald druppels bloed losliet. Aangenomen werd dat hij afkomstig zou zijn van het kruis van Christus.

Tegenwoordig wordt die splinter bewaard in de kerk van Nederwetten. U moet beslist ook even gaan kijken bij de kruisweg die nu loopt op de plek waar vroeger de kloosterkerk staat. U vindt hem als u het paadje over de brug bij de molen volgt.

Daarna gaan we verder door het open Dommeldal over de redelijk drukke weg tot bij het Wilhelminakanaal.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Wilhelminakanaal
Loopt van de Amer bij Geertruidenberg naar de Zuid-Willemsvaart bij Laarbeek en is 68 kilometer lang.

Het kanaal is bevaarbaar voor schepen tot 500 ton. Gemiddeld is het 2,30 meter diep (ondiepste punt: 1,90 meter) en 25 tot 30 meter breed.

De eerste plannen dateren uit 1794, maar pas tussen 1910 en 1923 werd het gegraven. 16 september 1916 meerde het eerste schip in Tilburg aan.

In het kader van de uitbreiding door de EU van de binnen- en kustvaart wordt het kanaal opgewaardeerd van Klasse II (Kempenaar 400-600t lxbxd 50x6,6x2,5m) naar Klasse IV schepen Rhein-Herne 1000-1300t lxbxd 80x9,5mx2,5m.

Even langs het kanaal en dan naar het zuiden terug. Na zoveel informatie, valt aan deze zijde van de Dommel weinig meer te vertellen.

Startpunten

  • Startpunt Eindhoven Bokt 1 N51 29.156 E5 30.147
  • Startpunt Nederwetten 241 N51 29.493 E5 31.319

POI's

  • Alternatieve Parkeerplaats N51.4915 E5.5219
  • De Hooidonkse Beek N51.4837 E5.5377
  • Het Wilhelminakanaal N51.5064 E5.5079
  • Hoogspanningsmasten N51.4679 E5.5202
  • Hooidonkse Watermolen N51.4986 E5.5126
  • Nederwetten N51.4915 E5.5212
  • Nuenens Broek N51.4832 E5.5342
  • Oude Toren, Kerkhoef. N51.4922 E5.5141
  • Overblijfselen Priorij van Hooidonk N51.4982 E5.5105
  • Restaurant N51.4916 E5.5208
  • Soeterbeek N51.4688 E5.5104
  • Start/Finish/Parkeerplaats N51.4859 E5.5016
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.