De Bokkenrijders Route 1

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 15-01-2017

Zelden hebben we een mooiere wandeling uitgezet. Elk weer en elk seizoen straalt een uitbundige schoonheid uit tot diep in ons hart.  Het mooiste gedeelte komt u tegen langs de rivier de Reusel.


Kenmerken
Startpunt: Middelbeers
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.467214 E5.250156
Afstanden: 20, 11, 10 km
Type: Bos, Hei, Open, Rivier
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start en halverwege
Gelopen op: 04-07-2006

Route informatie

Een prachtige GPS wandeling van 20 kilometer rond de natuur van Middelbeers en Reusel.
Goede wandelwegen in goede conditie. Geheel vlak.
De wandeling van 20km (0700) kan in beide richtingen gelopen worden en biedt op beide plaatsen goede horeca voorzieningen en kent twee afgeleide wandelingen.
Vanuit Middelbeers via Westelbeers in te korten tot 11km (0701) en startend vanuit de Bockenrijder tot 12km (0702) via de Spreeuwelsedijk - een trek van anderhalve kilometer - maar minder prettig vanwege het drukke verkeer.
Er is geen WPT-RTE route beschikbaar.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

Deze wandeling, die start in Middelbeers op het plein, gaat door het mooie Brabantse landschap. Eerst door het open terrein en het dal van de Beerze richting Baarschot. Het open landschap biedt mooie vergezichten.

Maar het vijfsterren stukje volgt daarna langs het kronkelende riviertje de Reusel. Rustig genieten, als we door de bossen en langs het kronkelende riviertje de Reusel naar den Bockenreijder gaan. ’n Heerlijke lunch, of gewoon koffie met gebak, even uitrusten en bijkomen. Op zijn Brabants den tijd nemen.

Terug gaan we door het bos, we vergeten onze jas niet bij het monumentje bij het Goor. Ten zuiden van Westelbeers, komen we langs een mooi oud kapelletje. En gaan we verder bij de mooie vennen op de Landschotse hei. Via de bossen van de Kuikeindse hei komen we weer terug in Middelbeers.

We verlaten Middelbeers richting zuidwest en passeren de twee kerken. Vooral de oude toren is een bezoek waard.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe 15e eeuwse kerk
Het oude Sint Willibrordkerkje in Middelbeers is een uniek 15e eeuws historisch monument en wellicht de gaafste en meest complete historische dorpskerk in deze regio. In dit "juweeltje van Kempische gotiek" vinden jaarlijks tal van activiteiten plaats.... er kan meer, véél meer in het Oude Kerkje van Middelbeers, dat juist door klein te zijn een grootse sfeer uitademt.

Wat dacht u bijvoorbeeld van festiviteiten zoals de viering van een jubileum, een boekpresentatie, een herdenking en niet te vergeten uw huwelijksinzegening. Informeert u dus maar eens bij ons. http://www.oudekerkje.nl/overons/informanten.htm.

Middelbeers
In 1334 kregen de inwoners van Oost- en Middelbeers van hertog Jan III de Beerse gemeijnt tegen betaling in gebruik. Afgezien van enkele grenscorrecties en de toevoeging van Westelbeers in 1803 zijn de grenzen zoals ze toen aangegeven werden steeds intact gebleven. In 1997 zijn de oude gemeenten Oirschot en Oost-, West- en Middelbeers samengevoegd tot de nieuwe gemeente Oirschot.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVoor de Franse Revolutie behoorden Oostelbeers en Middelbeers als hertogsdorpen tot het kwartier Kempenland van de Meierij van 's-Hertogenbosch, terwijl Westelbeers onder het kwartier Oisterwijk ressorteerde.

De dorpen maakten dan ook deel uit van verschillende dingbanken. Kerkelijk werd Oostelbeers werd bediend door de abdij van Tongerlo, terwijl Middelbeers onder het Oirschotse kapittel ressorteerde.

Deze verdeeldheid weerspiegelt de vroegere geschiedenis: Oostelbeers (Beersa Monachi) was een schenking aan de abdij van Echternach. In Middelbeers (Beersa Canonica) bleef de autochtone situatie bewaard onder Oirschot

Oost-, West- en Middelbeers was de eerste Nederlandse gemeente met een vrouwelijke burgemeester, Truus Smulders-Beliën, net na de Tweede Wereldoorlog.

Door het open terrein met de mooiste landschappen kijken de kalveren naar ons als verstoorders van hun wereld. Na het passeren van de brug over het riviertje komen we ietwat verder in het bos. Dit gebied tot aan de Bockenreijder heet de Hertgang.
Pierre van Beek heeft zoveel schoons geschreven over dit gebied, dat ik aanraad om de website te bezoeken. Of ge d’r komt of nie, hij vertelt ’t zoo schon.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Hertgang
De "Hertgang" dankt zijn specifiek karakter aan het feit, dat het een oud beekbos is, dat zich aan weerskanten van de naar het noordoosten stromende Reusel uitstrekt zonder dat de beek hier eigenlijk een echt dal vormt. We kennen hier en daar nog wel zo'n soortgelijk bos, maar toch behoren deze tot de grote zeldzaamheden.

De rivier de Reusel is een en al de schilderachtigheid. Een onweerstaanbare uitdaging van een schoonheid. Terwijl elders werd gekanaliseerd, vegeteerde de "Hertgang" onberoerd voort aan beide kanten van de Reusel, die van oudsher haar lust tot meanderen tot in het bandeloze kon botvieren. Bos en beek bleven een twee-eenheid, waarvan het ene deel zich niet zonder het andere denken laat en samen drukten zij het stempel op de "Hertgang", waardoor deze bleef wat hij was - ook niet meer anders zou kunnen zijn - zonder "Hertgang" af te raken.

Als we in het bos komen gaan we tot over het brugje over de Reusel. 25m verder gaat rechts, verscholen in het groen, een pad langs de meanderende Reusel. Onderweg zien we een heuse slingerbrug. Voor de Tarzans onder ons. We kunnen dus aan de overzijde verder gaan en daarna links over het brugje, of gewoon dit mooie pad volgen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSReusel Meanders
En dan is er nog die heerlijke Reusel, met zijn heldere water, hoge, weelderig begroeide oevers en zandige bedding, waarin de door het geboomte vallende zonnevlekken krijgertje spelen.

De beek meandert er lustig op los. Zij boetseert haar bochten zoals zij dat wil totdat twee lussen elkaar steeds dichter naderen. Een winterse overstroming slaat over de smalle dam, die de bochten nog van elkaar scheidt, het water vreet de oevers af en dan is ten slotte de grote dag van de doorbraak daar. De beek kiest haar kortste weg, verlegt op eigen gezag haar loop en laat een overbodig geworden, nu dode arm met steeds brakker wordend water achter, waarin zich hier de gele lis genesteld heeft. Er bestaat in onze streken nog maar weinig gelegenheid het verschijnsel van het meanderen waar te nemen en te volgen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZee van varens
Complexen eik, beuk, sparren en dennen wisselen elkaar af. Het meest karakteristieke vormt echter in de zomer wel de zee van soms manshoge adelaarsvarens, die op deze hoger gelegen gedeelten totaal overheersen en zich in ontembare uitbundigheid tot over de paden buigen.

Die varens, die ieder jaar afsterven en een verlaten slachtveld achterlaten, beginnen ook weer ieder jaar opnieuw met nooit aflatende levensdrang. Hun naam dragen zij met recht want als men een stengel van onderen afsnijdt, vertoont zich een tweekoppige adelaar voor wie over voldoende verbeelding beschikt……

Na het riviertje zien we de uitspanning In den Bockenreijder. Een echte uitspanning. Veel kans dat ge ziet, dat de paarden uitgespannen worden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS"Bockenreijder"
……. keert ge u echter naar een uitspanning "De Bockenreijder", een boerderijencomplex waarvan ge de witte muren en het gedeeltelijk met riet en rode pannen gedekte dak in de verte al tussen het groen ziet schemeren. ……..

Het interieur van het huisje beantwoordt geheel aan de van buiten gewekte verwachtingen: Lange, blank geschuurde houten tafels vol richels, rechte Brabantse, overigens rood geschilderde stoelen, petroleumlampen, een klein buffetje en een open turfvuur met de zwartberoete "moor" aan de "haal" er boven en een miniatuurdraaiboom er naast. De "historie" van het huisje gaat niet veel verder terug dan vóór de oorlog, maar de sfeer van het geheel wel, en ze geeft het gevoel, dat ge hier eigenlijk niet met stadsschoenen maar met klompen aan uw voeten moet zitten. Al 34 jaar loopt ezel Nono rond bij In den Bockenreijder.

We lezen over de historie van de angstzaaiende roversbende de Bokkenrijders. Na de pauze weer verder door het bos richting Oostelbeers. We passeren een monument, vergeten onze jas niet……….

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet monument is opgericht in 1996 ter afsluiting van de vijf gemeenten. Diessen, Hilvarenbeek, Hooge en Lage Mierde, Bladel en Oost- West- en Middelbeers.De kleine gemeentes zijn opgegaan in Hilvarenbeek, Reusel, Bladel en Oirschot.

Oh, wanne schoone jaas
Oh, wanne fène jaas
’t Is zeker ene nuuwe
Ge het ‘m zeker paas
Paas mèr op, det er nou niks mi gebeurt
Dà ge nergens an bleft hangen, en dà ge’m ok nie scheurt.

……………. en na een lange rechte weg met vele fietsers, komen we in den Beersche Bak. Verscholen in de bocht bij het drukke kruispunt staat een historisch kapelletje. Pierre vertelt er het volgende over…..

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOude kapel herinnert aan pestepidemie
… Ge moogt bv. zeker niet het hagelwitte kapelletje van 1637 vlak bij de Grote Beerze vergeten….. In de 17de eeuw waarde de pest rond in het stille land van de Brabantse Kempen….. Volgens de overlevering zouden de bewoners van de eveneens door de "zwarte dood" achtervolgde Beerzen, een gelofte hebben afgelegd voor een jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel.

Vijf jaar later richtten de bewoners van Westelbeers uit dankbaarheid een kapelletje op bij de "Beerse Bak". Achterop treft men het jaartal 1637 aan. Van het oude kapelletje van weleer, dat een kopie heette te zijn van het allereerste kapelletje van Scherpenheuvel, zal wel niet veel zijn overgebleven na de troebele tijden van zowel Franse als Duitse soldaten. Inmiddels is een nieuwe Lieve-Vrouwekapel gebouwd.

Na de brug over de Beerze gaan we links naar de Landschotse en Kuikseindsche heide. Een prachtige hei met mooie vergezichten, grote vennen en enkele verwaaide vliegdennen. Bijzonder op deze heide is dat ze op een verrassende manier is gebruikt in de Tweede Wereldoorlog met vliegveld Welschap op korte afstand.

Boten op de hei
Op de Landschotse heide oefende de Duitse bezetter in de tweede wereldoorlog met het werpen van bommen. Om het zo realistisch mogelijk te maken heeft men toen op de Landschotse heide 7 zandverhogingen opgeworpen in de vorm van schepen van zo'n 40 x 6 meter. Op deze aarden schepen heeft men zelfs van hout een kajuit nagebootst. De heide werd onder water gezet en alleen de schepen bleven boven water uitsteken. Dit waren ideale doelen om vliegtuigbommen op te werpen. Deze schepen zijn hier en daar nog steeds herkenbaar op de heide. Zie ook de website hoogeloonbommen.

Het oefenen gebeurde overigens niet met echte bommen maar met betonnen namaakmodellen. Dit was veel goedkoper. Na de oorlog zal de Landschotse heide bezaait hebben gelegen met deze gevaartes. De boeren in de directe omgeving sleepten de bommen naar hun erf om dienst te doen als markeringspaal aan het begin van de oprit. Nog steeds kun je op verschillende boerderijen deze bommen terugzien, al dan niet beschildert met of een vrolijke koe of heel nationalistisch , de Nederlandse vlag op een Duitse bom.

We kijken nog even over het ven en de uitgestrekte heiden en volgen de weg terug naar Middelbeers.

Startpunt

  • Middelbeers op de Markt. Vertrek richting zuid, daarna west. N51 28.042 E5 15.012
  • Startpunt Bokkenrijer, richting noordoost N51 25.964 E5 09.690

POI's

  • Adelaars Varens N51.4363 E5.1617
  • Den Hertgang N51.4464 E5.1738
  • Jas N51.4300 E5.1896
  • Kapel N51.4409 E5.2136
  • Landschotse Heide N51.4421 E5.2285
  • Meanderende Reusel N51.4415 E5.1705
  • Middelbeers N51.4676 E5.2499
  • Oude Kerk N51.4641 E5.2458
  • Restaurant In den Bockenreijder/Alternatieve Start N51.4325 E5.1620
  • Start/Finish/Parkeerplaats N51.4672 E5.2501
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.