Ferme du Latois-Lac du Gue Gorand-Coex

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 02-04-2020

In Parijs ontmoetten we Australische toeristen die voor het eerst in hun leven groen gras hadden gezien van wel ‘two feet high’. Ik begrijp hun verbazing als ik deze wandeling in Frankrijk, de Vendée, maak in mei: margrieten 80cm hoog, zuring, opkomende adelaarsvaren, 40cm hoge rode klaver, grootbladige weegbree, berenklauw, wild, razend wild wordt je van de kleuren, de geuren en de elkaar naar de kroon stekende bermplanten. Planten, die in Nederland op de Rode lijst van zeldzame planten staan, zoals de akkerboterbloem en de gaspeldoorn zijn hier heel normaal. En de struiken en bomen doen even hard mee. Frisgroen blad ontluikt nu de bloesem deels uitgebloeid is. Door tunnels van groen gaan we. Wat een weelde aan natuurschoon. Zomaar om ons heen. En dan praat ik niet over het geluid van de nachtegaal, de merels, vinken, mezen, tjiftjaf – je zou hem de hele dag in je nest hebben te tjiftjaffen. Niks de stilte op het platteland. De stilte bereikt ons als we bij het stuwmeertje op een bankje gaan zitten. En de koekoek roept maar rond – hij kan zijn ei niet kwijt.  Natuurlijk niet….. want zìj (en de spriet) moet wachten tot volgende maand….

Deze wandeling hebben we gemaakt tijdens een voorjaarsvakantie bij RCN park La Ferme du Latois, nabij Coëx in de Vendée. http://www.rcn.nl Op de heenweg hebben we eerst een tussenstop gemaakt in Parijs. Totaal op 900 km.

De wandeling start op een Parkeerterrein bij het Lac du Gué Gorand. Maar omdat het daar steil naar beneden gaat naar het meer is de alternatieve parkeerplaats een interessant alternatief. Vanaf het meer lopen we terug naar het dorp Coëx. Door de plaats naar het dal van de Gué Gorand en door groene tunnels aan de zuidkant van de plaats naar de pauzeplaats bij een vakantiepark met terras. Daar pauzeren we en vervolgen we de route. Het lijkt helemaal alsof we constant door een groen bos lopen, maar het is niet meer dan dichtbegroeide haag en bosschages. Fantastisch. Na enkele binnenwegen – de scootmobielroute blijft op verharde weg – komen we weer bij het meer uit. Nu gaan we rond tot bij de parkeerplaats. Hier wordt gevist.


Kenmerken
Startpunt: Coex
Startlocatie: Vendee , Frankrijk
Coördinaten N46.708419 E-1.798704
Afstanden: 17, 17, 14, 11, 10 km
Type: Bos, Ven
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij sportvelden
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 17 km in Frankrijk.
Lengte: 17 km. Kan ingekort worden tot 14 en 11 km.
Vanuit Coëx Centrum kan nog een 11 km lange track langs het meertje starten.

De weg bestaat uit goed onderhouden brede zandwegen, die vettig kunnen zijn na een fikse regenbui.
Alle routes zijn rolstoel en scootmobiel geschikt, behalve tussen de D6 en het meertje waar de verharde weg gevolgd moet worden. Zie separate aanvulling op de Track.
De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd.

Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling begint bij het stuwmeertje. En gaat even langs de oever om daarna verder richting Coèx te gaan.

Lac du Gué-Gorand N46 42.194 W1 47.228
In 1990 is een 17 meter hoge dam van verdichte klei aangelegd met een gecontroleerde overloop, om een deel van de rivier de Gué-Gorand af te dammen. Daardoor ontstaat een waterreservoir van een miljoen kubieke meter water. Dat vooral wordt gebruikt om de golfbaan en de omliggende landerijen te irrigeren.

Als compensatie krijgen de beide gemeenten een mooi viswater en wandelgebied. Langs de oever zien we de gesteelde eik, kastanje en wilg. Tegen het einde links voor de dam zien we twee heel opvallende dikke kastanjebomen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa het meer vervolgen we over een ietwat saai stuk naar Coëx. Vreemd, dat we het saai vinden, maar het blijkt, dat het hele gebied nagenoeg vrij is van bossen.

Maar omdat de bermen en randen om weilanden en akkers royaal en ruig begroeid zijn, geven die bosschages een indruk van dichte begroeiing. Maar de achterliggende open akkers zorgen voor verrassende kleinschalige doorkijkjes.

Coëx N46 41.870 W1 45.728
Is een Gemeente in het departement Vendée in de regio Pays de la Loire. De plaats heeft bijna 3000 inwoners en is vooral bekend om de Jardin des Olfacties, de geurtuin. Na twee uur snuffelen en snuiven zijn we door de veelheid aan geuren verward geraakt. Heerlijk park om te bezoeken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn Coëx staat ook de fabriek van New Holland, een onderdeel van FIAT. In die fabriek maken 200 werknemers zo’n 500 wijnoogstmachines per jaar.

Wijnoogstmachines zijn tractors op hele hoge poten die hoog over de rijen druivenplanten heen rijden en de rijpe druiventrossen van de plant schudden. 50% van die machines in de wereld komen uit deze fabriek.

We verlaten Coëx naar het zuidwesten en over brede zandwegen, soms als ware groene tunnels, keren we terug naar het park. We volgen een deel van de verharde weg, die een kortere verbinding vormt tussen Coëx en het park. De afstand is dan 8km heen en weer.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOranje landmeetplaatjes N46 40.797 W1 45.489
In dit hele wandelgebied zien we fel oranje plaatjes langs de slootranden, tussen weipalen en afrasteringen. Het blijkt, dat de landmeetkundige dienst van Frankrijk CG85 de percelen is gaan opmeten en gaan vergelijken met hun bestaande resultaten.

Le Latoi N46 41.151 W1 46.302
La Ferme du Latois is een bijzonder klinkende naam. Zeker voor degenen die Frans spreken en deze voor het eerst horen. Fransen kennen mannelijke en vrouwelijke lidwoorden le en la: de haan is ‘le coq’ en de kip is ‘la poule’.” Van de kip” is ‘de la poule’ en “van de haan” is niet ‘de le coq’, maar ze trekken ‘de le’ samen tot ‘du’ , dus wordt het ‘du coq’.

En nu kom ik terug bij de naam La Ferme du Latois. Je zou verwachten ‘de la toi’. Het blijkt echter dat het gaat om Latoi – wat het betekent weet ik niet, maar het is wel mannelijk: Le Latoi, zoals dat staat aan het begin van deze weg bij de D40. De Fransen zeggen dan ook: Le lieu dit Le Latoi – de plaats genaamd Le Latoi.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe naam van het park heeft puur om esthetische redenen een s toegevoegd gekregen.

Opvallend is echter dat de meeste boerderijen hier eindigen op ‘…ière’: La Fernandière, La Grouinière, La Luctière, Les Viollières, La Guerinière, La Calinière, La Bernardière.

Wij zouden het De Bernardhoeve, De Molenhof of de Johannahoeve noemen.

Na de PAUZE verlaten we het park richting noord naar Coëx. Aan het einde van de weg bij de D40 staat een straatnaambordje met Le Latoi.

We steken voorzichtig over en lopen door een tunnel van groen verder. Onderweg zien we een overdaad aan bermplanten. Weelderig groeiend langs de kant van de weg. We zien de in Nederland zeer zeldzame akkerboterbloem, margriet, berenklauw, zuring, en nog veel, veel meer. We passeren de golfbaan tot bij de drukke D6.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAkkerboterbloem N46 41.228 W1 46.920
De Ranunculus (ranonkelfamilie) kent wel 400 soorten. De akkerboterbloem (Ranunculus arvensis) is er een van. Is in Nederland zeer zeldzaam en beschermd. Hier groeit en bloeit die overvloedig op de vochtige kalkhoudende zandige klei en wordt wel 60 cm hoog.

De plant bloeit in mei en julie met gele bloemen. Alle ranonkelsoorten zijn giftig voor het vee. Omdat ze zo vies smaken, laten de koeien ze staan.

De giftige stoffen (vooral protoanemonine) worden afgebroken wanneer de plant gedroogd wordt, waardoor hooi met gedroogde boterbloemen ertussen wel veilig is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMargriet N46 40.973 W1 46.123
Leucanthemum is een geslacht van ongeveer 70 soorten bloeiende planten uit de composietenfamilie (Asteraceae). De botanische naam Leucanthemum is afgeleid van de Oud-Griekse woorden leukos = "wit" en anthemon = "bloem".

Het geslacht bevat overblijvende, soms eenjarige planten die in hoogte variëren van 5-100 cm. Het geslacht werd afgesplitst van het geslacht Chrysanthemum, omdat de bloemen niet aromatisch zijn en op de bladeren de grijs-witte haren ontbreken. De kruidachtige, snel groeiende stengel in meestal onvertakt en ontspringt uit een kruipende wortelstok.

De bladeren zijn afwisselend geplaatst. De bladranden zijn enkel of dubbel getand. De meeste soorten worden als onkruid beschouwd. Sommige soorten zijn decoratief en hebben aanleiding gegeven tot vele cultivars voor snijbloemen als ‘Aglaia’, ‘Esther Read’, ‘Wirral Pride’, ‘Wirral Supreme’, ‘Tinkerbell’ en ‘Snow Lady’.

Hier, maar ook In België en Nederland, komt in het wild alleen de gewone margriet (Leucanthemum vulgare) voor. Bron: wikipedia

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGewone Berenklauw N46 41.378 W1 47.177
De gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) behoort tot de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De plant heet zo omdat het blad lijkt op de afdruk van een berenpoot.

De gewone berenklauw wordt 100 tot 150cm hoog en komt vooral voor op stikstofrijke, vochtige grond zowel in de volle zon als in halfschaduw. De plant groeit op grasland, bosschages, in bossen en in onkruidvegetaties. De plant is ruw behaard en heeft drievoudig gevinde tot vinspletige bladeren. De stengel is kantig en gegroefd.

De berenklauw bloeit van juli tot oktober met witte bloemen in veelstralige schermen. Het onderstandige vruchtbeginsel is tweehokkig met twee stijlen. De stijlen hebben een kussentje aan de voet. De gevleugelde vrucht is een tweedelige splitvrucht met eenzadige deelvruchtjes.

De plant is giftig en bevat etherische olie met furocoumarinen, die onder invloed van licht op de huid ontstekingen kan veroorzaken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe jonge plant is nog niet giftig. De 15-20 cm lange, jonge stengels kunnen gegeten worden en smaken naar een combinatie van zoete komkommer, kokosnoot en mandarijntjes. De stengels moeten geplukt worden voordat het blad zich gaat ontvouwen. Oudere stengels kunnen geschild gegeten worden. Bij het schillen moet dan wel handschoenen gedragen worden om huidirritatie te voorkomen.

Zuring N46 41.455 W1 47.386
Rumex kent vele soorten. Het bloeit met rode bloemdekbladen en wordt tot 1m hoog. Al in de oudheid gebruikten Egyptenaren en Romeinen het als tafelkruid. De zuringzure kali smaakt naar citroen en bevat veel vitamine C. Er zijn vele gerechten bekend met zuring, zoals salades, als spinazie of in heldere soepen, vooral tegen vette maaltijden.

Zuringpap met krenten en rozijnen zijn zelfs een delicatesse. Zuring groeit in het wild langs slootkanten, als bermplant en op vochtige tot natte plekken in de natuur. Zuring kan zelf geteeld worden op een vochtige grond. De Spaanse zuring (rumex scutatus) is de lekkerste variant. Als gedroogde plant wordt zuring ook gebruikt in (droog)boeketten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen een klein stukje langs de D6. Goed uitkijken dus! Aan de linkerkant lopen, tegen het verkeer in. We gaan over een begroeid pad richting meer. Hier kregen ook wij, zelfs bij droog weer nog natte broekspijpen en waren er enkele moddergaten en plassen.

Scootmobiel en rolstoel gaan naar links om dat te vermijden en gaan even verder naar rechts over de verharde alternatieve route naar het Lac du Gué-Gorand.

Dan komen we aan het meertje. We gaan links langs het water, tot over de dam en daarna terug. Voorbij de dam zullen we enkele bankjes, en tegen het einde zelfs een picknickplaats zien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVissen N46 42.327 W1 47.605
In het meer kan men vissen op karper, snoek, voorn, alvertje en zwarte baars. Of het de goede tijd is om te vissen, zien we op onze GPS. Hoofdmenu [Vissen en jagen] Vandaag blijkt dat de beste tijden zijn van 3-5, 9-10, 15,5-17,5, 21,5-22,5 uur. Enige logica vind ik er nu niet in. En het blijkt dat de vissers er helemaal nog nooit van gehoord hebben. Ze vissen als ze er zelf tijd voor hebben, en dat is niet afhankelijk van de vis… Maar?

Ik heb het toch maar eens uitgezocht. De beste tijd om te vissen medio 2009 is 7 tot 9 uur na de opkomst van de Nieuwe Maan of de Volle Maan. De slechtste dagen zijn 4, 5 en 6 dagen na de Volle Maan.

Omdat de opkomst van de maan plaatsgebonden is, is de beste tijd overal anders. En volgend jaar is het weer net iets anders….

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGaspeldoorn (Ajonc) N46 42.476 W1 48.153
We denken eerst dat het uitgebloeide brem is, maar als we verder kijken en voelen – pas op! – blijken er scherpe doornen aan de plant te zitten. Er komt en mooie gele bloem en heeft daardoor ook wel iets weg van een gele bremstruik. De struik kan hier verscheidene keren per jaar bloeien.

De gaspeldoorn (Ulex europaeus), hier ajonc genoemd, is een giftige struik uit de vlinderbloemen familie (Leguminosae). De gaspeldoorn staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen, maar komt hier heel veel voor. Het is een gedoornde, groenblijvende struik die plaatselijk voorkomt op zandgrond, heide of in de duinen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBijen komen veel af op de goudgele, geurende bloemen. Bij aanraking schieten de bloemen stuifmeel af op het bezoekende insect. Rechtop groeiend kan de gaspeldoorn een hoogte bereiken van drie meter, maar de struik blijft op onbeschutte of begraasde plaatsen een stuk lager.

De bladeren zijn gereduceerd tot groene, naaldvormige doorns van 1,5-2,5 cm lang. Ze zijn diepgegroefd en stijf. Jonge bladeren zijn drietallig en in dat stadium nog zacht en voor dieren eetbaar. De vlindervormige bloemen zijn goudgeel en hebben een lengte van ongeveer 1,5 cm. Ze zijn bevestigd aan korte, fluwelige stelen.

De gaspeldoorn draagt zwarte peulen die 1-2 cm lang worden. Ze zijn behaard. Bij rijpheid barst de peul open zodat de zaden vrijkomen. Deze zaden zijn giftig. Hierin zit het gif cytisine.

En zo keren we terug na een heerlijke wandeling. Even bijkomen op het bankje en genieten van de heersende rust. Het is mooi in de lente, maar elk seizoen zal de weelderige begroeiing omtoveren tot een kleurspektakel van de natuur.

Vriendelijke groeten
Arnold en Leonoor Mei 2009

Startpunt:

  • Parkeerplaats Lac du Gué Gorand  N46 42.505 W1 47.922   richting Oost  112°
  • A920 17km Latoi-Coëx-LacGuéGorand
  • Parkeerplaats Coëx Kerk N46 41.893 W1 45.695   richting West  252°
  • A923 10km Latoi-Coëx
  • A92211km Coëx-LacGuéGorand 
  • Parkeerplaats Alternatief N46 42.226 W1 47.166   richting Oost  118°
  • A925  Scootmobiel variant
  • A921 14km Latoi-Coëx-LacGuéGorand

Geraadpleegde websites:

Points of Interest (POI’s)

  • Le Latoi N46 41.151 W1 46.302
  • Akkerboterbloem N46 41.228 W1 46.920
  • Margriet N46 40.973 W1 46.123
  • Gewone Berenklauw N46 41.378 W1 47.177
  • Zuring N46 41.455 W1 47.386
  • Lac du Gué-Gorand N46 42.194 W1 47.228
  • Vissen N46 42.327 W1 47.605
  • Gaspeldoorn (Ajonc) N46 42.476 W1 48.153
  • Coëx N46 41.870 W1 45.728
  • Oranje landmeetplaatjes N46 40.797 W1 45.489
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.