Delftse Hout

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 03-04-2020

Het is alweer de tweede week van mei en het wil maar niet echt lente worden. Toch gaan we er vandaag weer op uit. En deze keer gaan we buiten Brabant wandelen. De trein gepakt en naar Den haag vertrokken.

Mijn bezoek had twee redenen. Een was uitleg geven over de GPS en Mapsource en de ander was op uitnodiging een wandeling maken door het Delftse Hout. Ik had er nog nooit van gehoord maar later blijkt dat ik er al regelmatig was langs gekomen.

Het gebied Delftse Hout ligt tussen de A13 en A12 in. Tijdens de wandeling kon ik me niet voorstellen dat dit gebied tussen twee snelwegen in ligt. Vele paden zijn geasfalteerd. Onderweg zijn er meer dan voldoende bankjes om lekker te zitten en te genieten van de vele vergezichten.



Kenmerken
Startpunt: Delft, Korftlaan 3
Startlocatie: Zuid-Holland , Nederland
Coördinaten N52.016007 E4.374864
Afstanden: 13, 11, 10 km
Type: Bos, Wei
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 13 km door het Delftste Hout bij Delft.
Er zijn verkorte versies van 11 en 10 km van deze wandeling beschikbaar.
Ook is er een WPT en RTE file beschikbaar.

De paden zijn goed begaanbaar en zelfs met de scootmobiel en rolstoel kan je hier een mooie wandeling maken.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij de start is gelijk al de eerste horecagelegenheid. Ook is daar een kinderboerderij. Dus mocht u met de kinderen er op uitwillen dan hoef je nog niet eens te gaan wandelen.

En als je wel besluit de wandeling te maken dan kom je onderweg genoeg horeca gelegenheden tegen om te rusten en te genieten van de omgeving.

Delftse Hout
Het Delftse Hout is een stadsdeel in het noordenwesten van Delft. Het bestaat hoofdzakelijk uit bos en ander groen.

De plas is ontstaan door afgraving van zand voor enkele nieuwe woonwijken in de omgeving in de jaren 60 van de 20ste eeuw. Een deel ervan vormt het recreatiegebied, dat onder dezelfde naam bekend staat met onder andere een hertenkamp, een plas (de Grote Plas) met een vrij lang strand (met een gedeelte naaktstrand), een camping, en een kinderboerderij.

Het gebied grenst in het westen aan de A13 en in het oosten aan Nootdorp (de Dobbeplas). Overblijfselen van een veengebied, de Nootdorpse Plassen, liggen ten noorden van de Delftse Hout en zijn bereikbaar door het oversteken van de Tweemolentjesvaart.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet verslag van de wandeling beginnen met een foto van de snelweg. Normaal zou ik het niet zo doen. Deze keer wel omdat dit gebied er zowat tegen aan ligt. Hinderlijk is het niet.

Wel laten al vrij snel de “overlast”achter ons wanneer we verder het gebied in gaan. We lopen langs een brede sloot waar een tweetal karpervissers zitten. Ook dat is een van mijn hobby’s en heb dan ook even een praatje met ze gemaakt. Ze hadden nog niets gevangen als wat zonnestralen en dat maakt het meteen weer aantrekkelijk om buiten te zijn.

Later kwamen we met enige regelmaat vissers tegen. Het viel wel op dat het voornamelijk karpersvissers waren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWatergangen
De watergangen die hier aangelegd zijn hebben functionele reden. Fijn weer voor ons is dat we van de nodige informatie worden voorzien.

We letten natuurlijk goed op onderweg en kijken links en rechts tot ik hoor: hé daar zit een schildpad. En inderdaad een behoorlijk grote schildpad zat heerlijk te zonnen.

Helaas schrok hij van onze aanwezigheid en hup daar ging hij al het water in. Hij kwam nog wel terug maar ging niet meer in het zonnetje zitten. In de foto serie heb ik nog wel een foto toegevoegd waar je de schildpad nog kunt zien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWater
In 2006 is een extra watergang aangebracht om zo het regenwater sneller naar het gemaal over te kunnen brengen. De watergangen zijn zodanig aangelegd dat deze deel uitmaken van het oorspronkelijke landschappelijke plan.

Samen met de gemeente Delft heeft heemraadschap van Delfland het water in het recreatiegebied de verbreed en verbonden met de Middeljeu. De verbreding en de verbinding zijn noodzakelijk om het water ten tijde van hevige regenbuien snel naar het gemaal van de polder van Nootdorp te kunnen afvoeren. Hierdoor kan er meer water uit de polder worden afgevoerd en daarmee is de kans op wateroverlast kleiner.

Naast het optimaliseren van de waterhuishouding (afvoer en toevoer van water) is eveneens rekening gehouden met de recreatieve en natuurlijke waarden van het gebied. Op een aantal plaatsen in de is dit zelfs versterkt om de flora en fauna een kans te geven om verder te ontwikkelen. Zo zijn onder watereilanden en natuurvriendelijke oevers aangelegd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSThuis had ik mijn wandeling al voorbereid. mijn gidsen van vandaag zeiden me “als je kassen wilt zien dan mis je het hertenkamp”. Ik ga natuurlijk gelijk mee. En warempel het is een mooi hertenkamp met veel dieren. En als hoogte punt een ooievaar die net zijn of haar jongen aan het voeren is. We kunnen net een klein stukje zien van de jongen als die hun kopje naar boven doen om wat eten te bemachtigen. Ook staat er een groot informatie bord over de dieren die hier leven.

De Hertenkamp
In 1938 is de Hertenkamp als werkverschaffingsproject aangelegd in landschapsstijl, met slingerende waterpartijen, boomgroepen en verrassende doorzichten. In de oorlog zijn alle bomen en struiken in de kachel verdwenen.

ln 1947 begon men met de wederopbouw van het park. Er zijn toen veel snelle groeiers aangeplant, zoals populier, els, es en wilg. In 1963 is begonnen met de aanplant van langzame groeiers, zoals plataan, beuk, eik, linde en esdoorn. Het park werd toen zeer intensief onderhouden: het gras werd twee maal per week gemaaid en er waren geschoffelde perken. Er was geen ruimte voor onkruid.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe natuur kreeg in de jaren negentig weer ruimde: cultuurgebied werd natuurgebied. Onkruid mocht weer groeien en dood hout werd niet altijd meer verwijderd. Het gras wordt nog maar twee keer per jaar gemaaid. De diversiteit aan de flora en fauna is daardoor sterk toe genomen.

IJsvogel
In de Hertenkamp komt de ijsvogel rechtmatig voor op zoek naar vis. De ijsvogel wordt beschermd, omdat hij als broedvogel de laatste jaren in aantal is afgenomen. Voor het zoeken naar voedsel zijn takken nodig die boven het water hangen als uitkijkpost. Er zijn plekken gemaakt waar een ijsvogel zijn nest kan maken.

Vogels
In de Hertenkamp broeden veel vogels. Vogels die nestelen in holen, zoals de grote bonte specht, de groene specht en de halsbandparkiet, hebben het prima naar hun zin. Maar ook soorten als koolmees, winterkoning en boomkruiper zijn er vaak te zien. De bos- en ransuil komen al geruime tijd in de Hertenkamp voor en hebben ook meerdere keren jongen grootgebracht.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de Watergang komen veel verschillende soorten vissen voor. Diverse soorten karpers, brasems, blankvoorn, riviergondels, snoeken. Deze soorten gedijen prima in de begroeide langzaam stromende en niet te koude watergang.

Ook zijn er waarnemingen van beschermde soorten als de kleine modderkruiper en de bittervoorn. De kleine modderkruiper is een dier dat zich overdag in de modderbodem ingraaft en waanbij alleen zijn kop boven de grond uitsteekt. Hij verstopt zich graag tussen water en oever planten. De bittervoorn leeft vooral in de ondiepe oeverzone.

Libellen
In de oeverzone ziet u bij geschikt weer regelmatig libellen vliegen, op jacht naar insecten. Zij vangen insecten met hun poten waarna ze hun prooi op een rustig plekje verorberen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKleine zoogdieren
Diverse muizensoorten bevolken de Hertenkamp. Zoals de bos(spits)muis, dwerg(spits)muis, hu Ook andere soorten als de egel, mol, zijn soms te zien.

Vleermuizen
De Hertenkamp staat onbetwist op één met het aantal vleermuizen in Delft. In de Hertenkamp komen maar liefst 7 soorten vleermuizen voor. Rond de schemering laten ze zich zien, op zoek naar insecten. Zoemde rosse vleermuis voor, een echte bosvleermuis. Die zich graag schuil houdt in bomen. Ook de ruige dwerg vleermuis, de laatvlieger, water en meervleermuis en de gewone grootoorvleermuis jagen op insecten of hebben hun verblijfplaatsen in bomen.

Het Hertenkamp is zeer rijk aan paddenstoelen: elk jaar worden er meer dan 30 soorten waargenomen. In de herfst kunt u onder meer de platte tonderzwam, de honingzwam, de gekraagde aardster of het elfenbankje ontdekken.

Tijdens deze wandeling heb je genoeg doorkijkjes die iedere keer weer verrassend zijn. Bijna jaloers wordt ik hiervan. Als je toch op een dergelijke locatie mag en kan wonen. Dicht bij de natuur en toch ook weer dicht bij de stad.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRandstad groenstructuur
Onder deze naam worden in de hele Randstad bos en recreatiegebieden als de Haaglanden aangelegd. Het rijk, de provincie en de gemeenten werken samen om het landelijk gebied tussen de steden aantrekkelijker te maken voor de stedelingen.
Haaglanden is in beheer bij Staatsbosbeheer.

Wie rust zoekt is welkom
Wandelaars vinden hier bossen met lanen, bospaden en weggetjes langs landbouwgronden en natuurterreinen. Fietsers kunnen via een mooie route van de ene stad naar de andere stad rijden. Bij de Dobbeplas kunnen recreanten zich vermaken met zwemmen en zonnen.

Afwisselend landschap
Oude kades en sloten zijn bewaard gebleven. Ze zijn ingepast in het ontwerp van het nieuwe bos. Open bossen en die met een dichte onderbegroeiing wisselen elkaar af.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok zijn er boomweiden aangelegd. Niet overal is bos geplant. Hier en daar kan spontaan bos ontstaan. De moerasgebieden zijn interessant door de bijzondere planten en dieren die er voorkomen.

De Dobbeplas
De Dobbeplas is een recreatieplas en gebied van 64 ha in Nootdorp. Het ligt op de grens met het Bieslandse Bos en Pijnacker.

De plas heeft een surfoever, een zandstrand, speel- en ligweide en diverse paden. Tevens is er een skeelerbaan gerealiseerd tussen de plas en de historische molen Windlust. Er is een apart hondenstrandje.

De diepte van de plas is maximaal 2 tot 2,5 meter, waardoor de plas minder geschikt is voor sportduiken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls je de wandeling zonder verkorting loopt dan kom je langs de Dobbeplas door een mooi gebied met slingerende paadjes en de vele bruggetjes. De reiger op de foto heeft vanaf de brug een goed overzicht op een eventuele prooi. En ik maak er weer dankbaar gebruik van om hem vast te leggen.

De lunch hebben we gebruikt bij De Vang. Een mooie locatie om even wat te drinken en of te eten. je hebt er vanaf het terras een mooi en weids uitzicht over de omgeving. Zeker een aanrader om hier even bij te komen. Het ligt ook bijna op de helft van de wandeling. Tevens is er een honden losloop gebied. De trouwe viervoeter mag hier naar hartenlust vrij rond rennen. Als je het gebied weer verlaat dan moet de viervoeter weer keurig netjes aan de lijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPolder van Biesland
Welkom in de Polder van Biesland. De boer in dit gebied werkt volgens het Boeren voor Natuur principe Biologisch en in een gesloten kringloop zoals de boeren dat 100 jaar geleden deden. Maar wel met de moderne middelen van nu Daarmee beheert hij het weiland, de natuur, het water en specifieke landschapselementen in deze unieke polder.

Een dergelijk specifiek landschapselement zie je hier links van je, naast het fietspad: een vlechtheg. Aangelegd in 2005 door de Vrienden van Biesland en sindsdien door vrijwilligers meter voor meter ontwikkelt. Een zeer arbeidsintensieve klus! De heg is nu goed bij te houden door de boer en aan de achterkant door koeien. Kleine diertjes en vogeltjes maken dankbaar gebruik van deze strategisch gelegen schuilplaats.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGeen wonder dat het ook wel een 'natuursnelweg' wordt genoemd! En de weidevogels? Die worden minder gestoord door passanten op het fietspad.

Eind 2009 is ook de Beneden Polder opnieuw ingericht en kun je vanaf deze plek links een slikkengebiedje zien. Daarnaast zijn er langs verschillende watergangen natuurvriendelijke oevers aangelegd. Niet alle oevers hebben hetzelfde profiel gekregen.

Door te variëren met plasbermen en terrasoevers worden allerlei leefgebieden gerealiseerd. Dan ontstaan bijvoorbeeld slikkige oevers waarin oeverplanten zich kunnen ontwikkelen. Alle mogelijke kleine diertjes kunnen zich daarin verschuilen en voortplanten. Uiteindelijk ontstaat er dus een grotere afwisseling aan planten en dieren, die een plek vinden in de polder.

In de verte kan je de kerktoren van Delft nog net zien.

Overal waar je maar keek zag je rupsen. De hele natuurlijke heg zat er mee vol. In allerlei maten. Natuurlijk de camera erbij gepakt en even een paar exemplaren op de plaat vast gelegd. Over een tijdje zijn het vlinders. Er zal vast wel meer informatie over te vinden zijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRupsen
Een rups is de larve van een vlinder. Rupsen zijn over het algemeen onopvallende diertjes, toch spelen sommige soorten een grote rol in het dagelijks leven van de mens en zijn bij het grote publiek bekend, voorbeelden zijn de zijderups en de eikenprocessierups.

Ook ecologisch gezien zijn rupsen een belangrijke groep; niet alleen werken ze enorme hoeveelheden plantaardig materiaal weg, ook zijn ze een prooi voor de meest uiteenlopende dieren; van vogels tot sluipwespen. Rupsen zijn snelle groeiers die enorme hoeveelheden voedsel tot zich nemen. Ze hebben een karakteristieke bouw die maar met weinig larven van andere insectenorden kan worden verward. Rupsen hebben vele verfijnde trucjes om uit handen van vijanden te blijven, soms zijn ze tot last van de mens. Lees verder op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rupsen.

In de verte zag ik al het bord staan dat aanduid dat er een Ikea vestiging is. Deze ligt tegen de A13 aan. We passeren het aan de achterkant. Een grote blauwe muur aan de linkerkant en rechts de natuur. Hoe groot kan het contrast zijn. Ik ben verbaasd dat dit gebied zo dicht tegen de bewoonde wereld ligt.

 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGeriefbosjes
Geriefbosjes zijn boomgroepen waar de boer vroeger zijn hout vandaan haalde om gereedschappen van te maken. Vandaag de dag zijn het schoolklassen die deze bosjes onderhouden. Elk seizoen werken zij in en met de natuur en onderzoeken die, omdat het leuk en leerzaam is.

Verhalen van de boer, mensen die werken in en om de Polder van Biesland en vrijwilligers maken het project compleet. Jonge mensen ontdekken dat alles een plek heeft in de kringloop van dé natuur!

We zijn nu aan de andere kant van de polder. Ook hier weer een fors informatie bord die groten deels het zelfde vertelt als het bord aan de andere kant. Maar toch ontdek ik een verschil. Dus waarom niet de informatie met u delen.

Natuurliefhebbers kunnen zo extra genieten van de schitterende diversiteit aan vogels, dieren en bijzondere vegetatie. Voor recreanten betekent het een prachtig gebied om in te wandelen, te fietsen of te sporten. Nieuw in deze Bovenpolder is het perceel wintertarwe dat eind 2009 werd aangelegd. Dat zie je niet vaak meer in deze omgeving. Voor Hoeve Biesland is dit noodzakelijk om binnen de kringloop de koeien gezond te houden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWeet je dat je hier aan het begin van een eeuwenoud kerkepad staat? Dit pad werd vroeger door de boeren en burgers van Klein Delfgauw gebruikt om naar de kerk in Delft te lopen. Tegenwoordig is het een heerlijk wandelpad dwars door het weiland. Paarden en koeien lopen hier los en in het voorjaar kun je hier de vele weidevogels bewonderen die dankbaar gebruik maken van dit groene lapje cultuurlandschap.

We kiezen ervoor om dit pad te gaan lopen. Geen last van koeien gehad. Die stonden te ver weg. Dit zijn toch de leukere paadjes. Gewoon door het weiland en genieten maar!.

We zijn bijna aan het einde van deze mooie wandeling. Er is ook een bezoekerscentrum die De Papaver heet. Helaas is die nu gesloten. Maar er is ook een arboretum - heempark en daar kan je gewoon in. Het heeft maar één ingang. Een route daar van maken heeft geen zin. Het is niet zo groot en verdwalen doe je er niet. Het is wel een plek om even tot rust te komen en de opgedane indrukken te laten bezinken. De hond mag hier niet mee naar binnen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGrappig is de knuppelbrug. Een waarschuwing erbij van betreden op eigen risico doet het ergste vermoeden. Je loopt hier bijna op het water. Zo laag liggen de takken. Balanceren is nodig want het loopt beslist niet gemakkelijk.

Terug kijkend hebben we er weer een mooie wandeling op zitten. De tijd die we er over gedaan hebben is een kleine vijf uur. Dit met stilstand mee gerekend. Want we moeten informatie borden lezen en de nodige foto’s maken. Dat kost gewoon een uur, daarnaast wil de inwendige mens ook wat en dat kost tijd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe kunnen zeggen dat deze wandeling zeker de moeite waard is om te lopen. Je kunt gemakkelijk van de route afwijken en je eigen plan trekken. Het komt allemaal weer bij de start uit.

Ik ben dankbaar dat ik gebruik heb kunnen maken van twee gidsen die dit gebied kennen. Zo heb ik de mooiste plekjes gezien en heb ik u er wellicht van kunnen overtuigen om deze wandeling ook eens te maken. De paden zijn goed begaanbaar. Enigszins moe maar voldaan ga ik met de trein weer huiswaarts. Het was een hele gezellige en lange wandeldag.

Geraadpleegde websites:

POI’s

  • Start / Finish N52 00.960 E4 22.492
  • Alternatieve parkeerplaats 1 N52 01.265 E4 22.137
  • Alternatieve parkeerplaats 2 N52 01.560 E4 22.391
  • Alternatieve parkeerplaats 3 N52 02.123 E4 24.320
  • De Schaapskooi N52 01.002 E4 22.554
  • Bezoek centrum Papaver N52 00.951 E4 22.595
  • Biesland polder N52 01.737 E4 24.341
  • Gemaal N52 01.346 E4 22.163
  • Geriefbosjes N52 00.854 E4 22.916
  • Haaglaanden N52 01.583 E4 24.632
  • Het Rietendak N52 01.474 E4 22.450
  • Ikea N52 00.806 E4 22.948
  • Molen De Vang N52 02.222 E4 24.223
  • Skeelerbaan N52 02.170 E4 24.167
  • Uylenburg N52 01.138 E4 23.395
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.