Witven-Keelvenroute

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 09-02-2011

Vanaf een lekker ruime parkeerplaats wordt met een omweg het Witven aangedaan. Vandaar af gaat de route naar het Keelven.

Het laatste deel van de route is het mooist te lopen op een doordeweekse dag. In het weekend kan het rond het Keelven behoorlijk druk zijn.

Beide routes zijn ook los van elkaar te lopen. De Witvenroute is 5 km lang, de Keelvenroute 6 km. Beide routes zijn goede aangegeven. Onze GPS route volgt beide routes, maar niet overal.


Kenmerken
Startpunt: Someren
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.383315 E5.657137
Afstanden: 10 km
Type: Bos, Hei, Ven
Begaanbaar: Heuvelachtig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

GPS wandeling van 10 km langs het randje van de Strabrechtse Hei bij Someren.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
De route is goed te lopen. Stevige schoenen zijn altijd aan te raden.
Voor rolstoelgebruikers ligt hier ook het Allemanspad. Een goede toegankelijkheid in een prachtig gebied.
Onderweg komt u geen horeca tegen, maar Someren of Heeze zijn dichtbij.



Langere beschrijving

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling begint op een ruime parkeerplaats aan de doorgaande weg tussen Heeze en Someren. Deze ruime parkeerplaats kan bij goed weer meer dan overvol zijn. Een teken dat veel mensen het hier mooi vinden.

Het eerste deel van de route is niet bijzonder fraai te noemen. U loopt langs Huize Witven de richting van de Strabrechtse Hei in. Al snel begint het verkeerslawaai een beetje op de achtergrond te raken. Als de wind verkeerd staat is verkeer helaas ver te horen.

Over huize Witven staat op het internet te lezen:

Huize Witven
Huize Witven is een verzorgingshuis met 91 erkende verzorgingsplaatsen in het landelijke buitengebied van de Brabantse gemeente Someren.
Een regulier tehuis, onder beheer van de Stichting Witven, dat vergaande zorg op maat biedt aan ouderen met een verzorgingshuisindicatie.

De huidige bewoners zijn voor het merendeel religieuzen, die zich in Someren hebben gevestigd sinds Huize Witven, eind zeventiger jaren, verzorgingshuis werd. Ook niet-religieuzen kunnen een verzorgde levensavond genieten op deze rustieke locatie met een kleine boerderij, moestuin, vijver, wandel- en fietsmogelijkheden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDat van die wandel en fietsmogelijkheden klopt als een bus. De natuur achter Huize Witven is uitgestrekt en zeer de moeite waard. Al snel loopt u midden op de Strabrechtse Hei.

Midden in januari is het heerlijk rustig wandelen. Je komt bijna niemand tegen. Wel prachtige vergezichten. Bij goed weer kun je de televisietoren van Mierlo zien liggen. Het is ook het enige bouwwerk wat zichtbaar is. Verder alleen maar natuur en natuur.

Wat is er nog meer te lezen over dit gebied op het Internet (ANWB):

Ten noordwesten van Someren ligt een natuurgebied vol heide, vennen en bossen. Om meer variatie aan te brengen is het gebied recentelijk helemaal op de schop gegaan. Via diverse wandelingen kunt u het resultaat gaan bekijken.

De vennen in deze streek ontstonden door het uitwaaien van zand na de laatste ijstijd. Dankzij een ondoordringbare leemlaag wordt het regenwater vastgehouden. Regent het niet, dan vallen de vennen langzaam droog. Op de natste stukken liggen houten wandelvlonders.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe hogere, drogere gedeeltes van het gebied zijn begroeid met heidevelden. Boeren lieten hier hun schapen grazen. Daarmee hielden ze de heide in stand. Waar die dennenbomen vandaan komen, waar u een deel van de route onderdoor loopt? Die werden begin vorige eeuw aangeplant als stuthout voor de kolenmijnen in Limburg. De geschiedenis heeft er zo een mooi en gevarieerd gebied van gemaakt.

Omdat het op de hei lekker drassig kan zijn komt u een leuk knuppelbruggetje tegen. Vandaar gaat de route om het Witven heen. Natuurlijk zijn we een stukje richting het ven gelopen. Dat verklaard dat rare rondje in de route.

Rond het Witven zijn verschillende grote grazers te zien. Indrukwekkende beesten die je met een telelens van veilige afstand kan fotograferen. Helaas moet u een stukje van de route weer terug lopen om verder te gaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVanuit het Witven gaat het nu richting Keelven. Rond het Keelven liggen nog een aantal andere vennen. Op IVN bordjes die we onderweg tegen kwamen stond het volgende te lezen:

"Vennen in Noord-Brabant hebben een verschillende oorsprong Er zijn vennen die ontstaan zijn omdat het grondwater aan de oppervlakte komt Daarnaast zijn er vennen omdat er een minder doorlatende leemlaag in de ondergrond zit. Beide typen vennen kunnen 's zomers droog vallen.

De groep vennen hier is door de mens gegraven. Dit is gedaan om een afwisselend landschap te maken en kikkers en ander arnfibieën meer ontwikkelingskansen te geven. De vennen worden daarmee ecologische verbindingszones."

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg ziet u het pijpenstrootje langs alle vennetjes groeien. Ook hier komt u een bordje van het IVN tegen met uitleg:

Pijpenstrootje
"Het pijpenstrootje behoort tot de grassen die weinig eisen stellen aan de bodem en kan zich dan ook in korte tijd sterk uitbreiden. Ook een tamelijk zure bodem zoals hier is geen probleem voor deze plant.

De plant vormt dichte pollen die steeds hoger worden. Andere planten zoals struikheide worden door pijpenstrootje vaak overwoekerd. De plant bloeit veel later dan de andere grassen.Door te maaien en vee te laten grazen kan men overwoekering beperken. De lange egale Stengels werden vroeger gebruikt om het kanaaltje in de steel van aardewerk pijpen te maken en ook om de steel open te houden. Imkers gebruikten de lange buigzame stengels om bijenkorven te maken."

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg kwamen we nog een hele aparte zonnewijzer tegen. Ook hier een bordje met meer uitleg:

Zonnewijzer
"Hij/zij die wil weten hoe laat het is, neemt het touw en gaat buiten de cijferspiraal staan waarbij het touw strak wordt gehouden. Het touw veroorzaakt een schaduwlijn over de grond. Nu moet u zo gaan staan, dat de schaduw van het touw ver het midden van de zon valt. De schaduw van het touw valt dan ook op of tussen de uurcijfers er u kunt de zomertijd aflezen."

Rond het Keelven is loopt een mooi wandelpad. Overal een prachtig uitzicht op het ven en de omgeving. Op het water was een hele troep eenden te zien die lekker aan het uitrusten waren in het winterzonnetje.

Niet alleen voor wandelaars, maar ook voor rolstoelgebruikers is dit een leuk gebied.

Allemanspad, het pad voor iedereen… 
Op 23 november 2004 is het eerste gecertificeerde rolstoelpad van Nederland geopend in de gemeente Someren. Een uniek project waarmee Someren een volgende stap in de ontwikkeling van haar bos en natuurgebieden heeft gezet.

De naam “Allemanspad” geeft al aan, dat dit pad voor iedereen (voor alle mensen) toegankelijk en bruikbaar is. Allemanspad is gericht op integratie: Samen met de hele familie, van jong tot oud, op pad. Lopend met de wandelwagen of rolstoel. Met álleman maken we gebruik van dit pad. Hierdoor is de mooie natuur voor iedereen bereikbaar en kunnen we er samen van genieten.

Tijdens de opening is ook een puzzeltocht voor het Allemanspad gepresenteerd. Deze puzzeltocht is in opdracht van de werkgroep (Jaar van mensen met een handicap) door het IVN samengesteld en bevat opdrachten om de natuur te zien, voelen, ruiken en ervaren én bevat een aantal weetjes over dit mooie stukje Somerense natuur. U kunt deze puzzeltocht gratis afhalen bij het VVV agentschap Someren De Meer 21 A  5711 XC  SOMEREN  TELEFOON: 0493-496888. Meer informatie kunt u vinden op de website van de gemeente Someren.

Er zijn voor het Allemanspad een tweetal routes:

Route A  ongeveer 5 kilometer
Voorbij de parkeerplaats rechtsaf slaan...bij het fietspad linksaf....dit pad blijven volgen....bij de picknicktafel linksaf.... voor het heuveltjes het pad naar links blijven volgen..... U komt nu bij het Keelven.... naar rechts om het Ven heen lopen....ong.  100 meter voor de Vogelobservatiehut rechtsaf slaan en de rechte weg door het bos volgen tot de parkeerplaats.

Route B: ong. 3 kilometer
Vanaf de parkeerplaats rechtdoor lopen tot aan het Keelven. Links of Rechts om het Ven heen wandelen en hetzelfde bospad weer terug lopen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRond de parkeerplaats is veel informatie te vinden. De borden zijn zo nu en dan niet al te schoon, maar door het groen is de tekst nog net te lezen:

Historie:
Tot 1910 bestond het gebied "Somerense Heide" uit grote uitgestrekte heidevelden met moerasachtige delen en enkele
vennen (woeste gronden).

Het bosgebied is een ontginningsbos (±350 ha.) gekenmerkt door blokvormige percelen en een"recht-toe-recht-aan" ontsluiting.

Het slechte dennenbos wordt omgevormd voor natuurontwikkeling: aanleg van heide met ondiepe vennen.

Doel:
Het verhogen van de natuurwaarden in het gebied door:

Het veranderen in een natuurlijke functie van het Keelven en zijn omgeving.Het recreatief aantrekkelijker maken van het bosgebied zodat de kwetsbare natuurgcbieden in de gemeente Someren ontlast worden.

Uitvoering:

Vellen van ± 15 ha. monotoon en slecht groeiend naaldbos.Plaggen van het terrein.Graven van ondiepe vennen ten behoeve van omvorming naar heide en vennen met plas-dras situaties.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.