Lappendeken

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 25-02-2012

De Veluwe Zoom bij Rheden, ook wel de Posbank genoemd is de moeite van een bezoek meer dan waard.

De route start bij de parkeerplaats van de Lappendeken bij Rheden. Vandaar uit gaat de route door een prachtig glooiend bosrijk gebied. De hoogteverschillen zijn minder dan die van onze wandeling bij de Posbank. Ook zijn er weinig vergezichten. Maar in de herfst kun je hier je hart ophalen aan paddestoelen. Die hebben we tijdens deze wandeling in alle soorten en maten gezien en gefotografeerd.

In dit gebied kunt u ook grote grazers tegenkomen. U hond moet daardoor aangelijnd zijn en blijven. Een half uur voordat u weer bij de auto bent ligt de Carolinahoeve. Daar kunt u heerlijke pannekoeken eten.

Kenmerken
Startpunt: Rheden
Startlocatie: Gelderland , Nederland
Coördinaten N52.028740 E6.050055
Afstanden: 8 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
Een GPS wandeling van 8 km door een prachtig bosrijk gebied.
Er zijn geen verkortingen beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Onderweg komt u een fraaie pannekoekenhoeve tegen.


Langere beschrijving

 Zoals altijd zijn we dol op bordjes met informatie. Daar staat veel nuttige informatie over het gebied te lezen. Ook deze keer hebben we weer volop gebruik gemaakt van de tekst van deze bordjes. Hieronder kunt u de teksten lezen.

Vertrek hier voor een unieke bos- of natuurbeleving op de Veluwe
De Veluwe is het grootste aaneengesloten bos- en natuurgebied van Nederland. Er is altijd kans op een ontmoeting met herten, reeën en wilde zwijnen. Naast de uitgestrektheid van de natuur in de vorm van stuifzanden, heidevelden, bossen en beken herbergt de Veluwe een rijk cultureel verleden. De vele landgoederen, kastelen, molens en boerderijen laten de sfeer van weleer herleven. Op de fiets en te voet ervaart u vanaf deze plek de veelzijdigheid van de Veluwe.

De Veluwe begint hier
P-Veluwe is een netwerk van kleinschalige parkeerplaatsen midden in het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland.

P-Veluwe is het ideale vertrekpunt voor het ontdekken van de Veluwse bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Vanaf deze P-Veluwe kunt u te voet diverse bewegwijzerde routes volgen. Voor fietsers ligt het fietsroutenetwerk open. Kijk op de kaart voor het dichtstbijzijnde knooppunt.

De Veluwe begint hier. Inderdaad kun je de Veluwezoom van veraf al zien. Vanuit de verte kun je bossen van ver af al zien. Je rijdt dan nog steeds met je auto door een rivierdal met weinig bomen. Opeens weet je het. Hier begint het. En aan deze rand hebben we een heerlijke wandeling gemaakt door het gebied dat bekend staat als de Lappedeken.

P-Veluwe Lappendeken
P-Veluwe Lappendeken maakt deel uit van het Nationaal Park Veluwezoom. De uitgestrektheid van dit natuurgebied (5000 hectare) is voor Nederlandse begrippen uniek.

De Veluwezoom bestaat uit bos, heide, stuifzand en landgoederen-. Het heuvelachtige landschap dateert uit de voorlaatste Ijstijd. Het hoogste punt ligt op 110 meter boven NAP en wordt in hoogte slechts overtroffen door de heuvels van Zuid Limburg.

De bekende uitzichtpunten rond de Posbank zijn vanaf P-Veluwe Lappendeken eenvoudig te bereiken. Iets verder richting Rheden ligt Bezoekerscentrum Veluwezoom binnen het Veluwetransferium Posbank.

Vanaf P-Veluwe Lappendeken starten drie gemarkeerde wandelroutes. Die zijn op de plattegrond aangegeven. Er lopen twee lange afstandwandelpaden door het Nationaal Park Veluwezoom.

Deze paden staan niet op de plattegrond, maar zijn wel gemarkeerd in het landschap. B Maarten van Rossumpad 315 km Q Streekpad Veluwe Zwerfpad 357 km
Vanaf P-Veluwe Lappendeken lopen twee routes voor nordic walking (3,2 en 4,7 km). Deze volgen voor een groot deel de gemarkeerde wandelroutes
.

Wildpark van Oranjevorsten
Evenals het noordelijke deel van Rhederoord behoorde in de 17e en 18e eeuw een groot deel var de Onzalige Bossen tot Sijn Hoocheyts Wiltbaen, het wildpark van de Oranjevorsten Willem 11 tot en met V.

Willem III liet brede, rechte wegen aanleggen tussen de verschillende jachthuizen, waarover zich de koninklijke jachtstoeten verplaatsten.

De dubbele beukenlanen op de Burmania Allee en de Koningslaan zijn prachtige restanten van deze 'koningswegen". Zij geven hat gebied een geheel eigen karakter en sfeer. Ook nu nog is het een belangrijk leefgebied voor edelherten, reeën en wilde zwijnen.

Sporen van wilde zwijnen kwamen we onderweg voldoende tegen. Helaas lieten ze zich verder niet zien. We waren met een grote groep mensen. en dan verjaag je meestal de schuwe beesten.

Verjonging en vraat als vormgevers
In het overgrote deel van de Onzalige Bossen bepaalt niet de beheerder het toekomstig aanzien van het bos meer.

Natuurlijke processen geven de natuur vorm: spontane verjonging van bos, vraat door dieren en onderlinge concurrentie. Een natuurlijker bos is het resultaat. Zelfs het dode hout draagt brj aan de variatie: mossen, paddestoelen, insecten en holtebroeders leven er op, in of van.

Het meest oostelijke bosgedeelte - tegen het landgoed Middachten aan -heeft een gevarieerde samenstelling. Daarin hebben ook uitheemse naaldbomen als douglasspar en lariks een plek. De beheerders houden de verspreiding van deze soorten 'westwaarts' in de hand door gerichte uitkap.

Tips
kijk voor wandelroutes en andere recreatieve mogelijkheden op de informatiekastjes hiernaastu kunt de kans op het zien van dieren vergroten door:geen lichte of felgekleurde kleding te dragengeen sterke geurtjes te dragenaan het begin of eind van de dag te wandelenlees altijd even de bepalingen op de terreinborden. Tijdens uw wandeling kunt u zich in een nieuwe situatie begeven.

Paddestoelen kwamen we in de herfst van 2007 volop tegen. Hele gewone en hele mooie. In onze foto-serie kunt je de hele verzameling zien. Aan de rechterkant ziet u de porceleinzwam. Als het zonlicht er een beetje op staat dan kun je prachtige foto's maken.

Maar ook de honingzwam en de spons kwamen we regelmatig tegen. Maar ook boomstammen vol met tonderzwammen. Er waren erbij die groter waren dan onze wandelschoenen.

Daardoor kun je lang lopen op een route van 8 kilometer. Er is veel te zien, en veel te fotograferen. En zo liepen we in de richting van de Carolinehoeve. Aan te raden als u langzaam trek in een pannekoek krijgt.

Landgoed Hagenau
De Carolinahoeve ligt aan de rand van het landgoed Hagenau. In 1911 liep dit landgoed gevaar te worden verkocht en leeggekapt.

De toen zes jaar jonge Vereniging Natuurmonumenten greep in en kocht deze prachtige bossen, Ook de Carolinahoeve bleef daarmee als landbouwbedrijf en uitspanning behouden.

Landgoed Hagenau dankt zijn naam aan de gelijknamige Duitse plaats waar de toenmalige eigenaar, de schatrijke M.E. Havelaar, bosbouw had gestudeerd. Hij verwierf in 1844 het bosgedeelte waar nu de Carolinahoeve ligt.

Van boerderij tot pannenkoekenhuis
De dochter van M.E. Havelaar legde in 1851 op 10-jarige leeftijd aan de rand van het bos de eerste steen voor de boerderij. Een geschikte plaats, want de bodem is vruchtbaar door de aanwezige loss en de vlakke ligging maakt landbouw gemakkelijk.

Nadat sinds 1973 de hoeve niet meer in landbouwkundig gebruik was, werd de Stichting Behoud Carolinahoeve opgezet. Met ingezamelde gelden kon de boerderij in 1975-1976 worden gerestaureerd en verbouwd. Sindsdien exploiteert Natuurmonumenten het restaurant in eigen beheer.

De koninklijke wildbaan
!n 1647 werd het jachtslot Het Hof te Dieren aangekocht door Willem II, die 1400 hectare bosgebied liet omheinen als wildbaan. Zijn nazaten hebben de jachttraditie voortgezet. Middelpunt voor de jachtwegen werd de hier nabijgelegen Carolinaberg, genoemd naar de prinses en zuster van stadhouder Willem V. Vanaf deze berg was de wijde omgeving te
zien en kwamen maar liefst veertien wegen samen. Waarschijnlijk is de Carolinahoeve naar deze berg genoemd.

Geïntegreerd bosbeheer
Om de bossen in stand te houden hoeft Natuurmonumenten niet veel te doen. De bossen worden vanzelf steeds gevarieerder en wilder, waarbij met name dode en omgevallen bomen voor een steeds natuurlijker aanblik zorgen. Wel heeft Natuurmonumenten hier en daar de omvorming van productie-bos naar natuurlijk bos geholpen door letterlijk ruimte te maken voor spontane verjonging De nadruk ligt hierbij op het zoveel mogelijk handhaven van inheemse boomsoorten als den, beuk, eik en berk.

Koeien op de Lappendeken
Sinds kort grazen op de Lappendeken koeien. De koeien zijn van een biologisch-dynamisch werkende boer die de grond van Natuurmonumenten pacht.

Hereford koeien zijn overwegend bruin, met krullerig witte koppen. In tegenstelling tot veel andere koeien hebben ze nog horens. Het zijn rustige dieren. De koeien worden gehouden als zoogkoeien; de kalveren blijven bij de koeien lopen. Na drie tot vier jaar worden zij geslacht en wordt het vlees direct op de boerderij verkocht.

Natuurmonumenten verpacht deze weilanden sinds november 2003 aan de biologisch-dynamische boerderij 'de Wolfs-kuil' uit De Steeg. Ook de landbouwgronden op landgoed Heuven zijn aan deze boer verpacht (sinds 2000). Biologisch-dynamisch wil onder meer zeggen dat de boer geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt.

Om uitputting van de bodem, en ziektes en plagen te voorkomen past hij zogenaamde wisselteelt toe: op elk perceel wordt meestal 1 en maximaal 2 jaar achtereen hetzelfde gewas verbouwd.

De gewassen die verbouwd worden zijn: aardappelen, wintergraan, mais, zomergraan en tenslotte grasklaver. Natuurmonumenten is blij met deze samenwerking omdat ze van mening is dat biologisch boeren het best past op percelen die omringd worden door natuur.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht in bezoekerscentrum Veluwezoom aan de Heuvenseweg 5a te Rheden (tel 026-4979100).

Sinds kort grazen op de Lappendeken koeien. De koeien zijn van een biologisch-dynamisch werkende boer die de grond van Natuurmonumenten pacht.

Hereford koeien zijn overwegend bruin, met krullerig witte koppen. In tegenstelling tot veel andere koeien hebben ze nog horens. Het zijn rustige dieren. De koeien worden gehouden als zoogkoeien; de kalveren blijven bij de koeien lopen. Na drie tot vier jaar worden zij geslacht en wordt het vlees direct op de boerderij verkocht.

Natuurmonumenten verpacht deze weilanden sinds november 2003 aan de biologisch-dynamische boerderij 'de Wolfs-kuil' uit De Steeg. Ook de landbouwgronden op landgoed Heuven zijn aan deze boer verpacht (sinds 2000). Biologisch-dynamisch wil onder meer zeggen dat de boer geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOm uitputting van de bodem, en ziektes en plagen te voorkomen past hij zogenaamde wisselteelt toe: op elk perceel wordt meestal 1 en maximaal 2 jaar achtereen hetzelfde gewas verbouwd.

De gewassen die verbouwd worden zijn: aardappelen, wintergraan, mais, zomergraan en tenslotte grasklaver. Natuurmonumenten is blij met deze samenwerking omdat ze van mening is dat biologisch boeren het best past op percelen die omringd worden door natuur.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht in bezoekerscentrum Veluwezoom aan de Heuvenseweg 5a te Rheden (tel 026-4979100).

En zo kwamen we na deze mooie wandeling met een ondergaande zon weer terug bij de auto. Een welverdiende dag met prachtig weer, in een prachtig gebied. We komen hier zeker een keertje terug om nog meer wandelingen uit te zetten.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.