Lage Mierde

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 09-02-2011

De laatste mooie winterdag van deze winter? Het zou best eens mogelijk kunnen zijn. Daarom stonden we, het was net licht, bij de kerk van Lage Mierde om aan een mooie wandeling te beginnen. In het begin was het aardig koud, maar de omgeving was prachtig. Wat verder op de dag werd het warmer en verdween de mooie witte jas die alle bomen een ander aanzien hadden gegeven.

Deze wandeling heb ik samen met Alex gedaan. Onze maandelijkse gezamelijke wandeling. Grotendeels voor de gezelligheid, maar ook omdat Alex als geen ander reeèn weet te trekken. Die reputatie wist hij ook vandaag weer waar te maken.

U kunt de route links en rechtsom lopen. Linksom (zoals wij hem gelopen hebben) gaat het eerste gedeelte door de bossen en het laatste gedeelte door het open landschap en over gedeeltelijk verharde wegen. Andersom bewaart u het mooiste gedeelte voor het laatst. Wel goede schoenen aantrekken. Hier en daar kunnen de paden enigzins moeilijk begaanbaar zijn. Ook kunt u gebruik maken van een extra stop in Hooge Mierde, om bv even een hapje te eten. Ook kunt u de route vanaf Hooge Mierde starten en een stop plannen in Lage Mierde.

Kenmerken
Startpunt: Lage Mierde
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.406780 E5.149399
Afstanden: 19 km
Type: Akker, Bos, Ven
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
Een GPS wandeling van 19 km bij Lage Mierde.
Er zijn geen verkorte versies van deze wandeling beschikbaar. Wel is er een WPT en RTE file beschikbaar.
U kunt de route starten in Lage Mierde (N51 24.407 E5 08.964) of in Hooge Mierde (N51 23.241 E5 07.703). In beide plaatsen zijn verschillende horecagelegenheden waar u een hapje en een droogje kunt krijgen.
Onderweg komt u bij de Spartelvijver een fietscafé tegen (N51 23.908 E5 07.022). In de wintermaanden kan het zijn dat het cafe gesloten is.
Onderweg zijn verschillende picknickbanken beschikbaar. De mooiste bij het Pannenven.
U kunt de route links en rechtsom lopen. Linksom komt u het eerst door bossen en langs de vennen en pas daarna door het land- en tuinbouw gedeelte. Rechtsom gaat het precies andersom.
Deze route is goed begaanbaar, maar goede schoenen zijn zeker aan te bevelen. De route is niet geschikt voor scoutmobiels.

Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe hadden om 9 uur afgesproken in hetcentrum van Lage Mierde. En ook deze keer kwamen we elkaar weer zonder problemen tegen. Nu is het centrum van Lage Mierde niet zo groot en natuurlijk hebben we beide een GPS.

 Het was behoorlijk fris (-9 op de teller in de auto), dus dikke jas, wanten, muts en warme trui aan. Alles om het onderweg niet behoorlijk fris te krijgen. Maar fotograferen met handschoenen aan is toch geen succes.

Dus gingen de wanten al weer snel uit. Eenmaal op gang is de kou al snel vergeten. Zeker als de wereld prachtig wit is en de zon een mooie rode schijn over het geheel gooit. Tjonge wat is het dan mooi, veel mooier dan nog een keertje omdraaien in bed op een vroege zondagochtend.

Lage Mierde
Lage Mierde is een dorp in de Nederlandse gemeente Reusel-De Mierden in de provincie Noord-Brabant bij België. Voor de gemeentelijke herindeling van 1997 vormde Lage Mierde samen met Hooge Mierde de gemeente Hooge en Lage Mierde. Lage Mierde bezit ook al over een eigen raadskamer vanaf de 18e eeuw en daarom is Lage Mierde altijd het bestuurlijke middelpunt geweest van de vroegere gemeente Hooge en Lage Mierde. Dit is altijd zo geweest terwijl Hooge Mierde een bijna even grote bevolkingen heeft en had.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe geschiedenis van Lage Mierde gaat heel ver terug. De allereerste bewijzen van het dorp Lage Mierde dateren van nog voor onze jaartelling.

Lage Mierde behoorde in de middeleeuwen bij de Norbertijner abdij van Averbode. Dit kwam voor uit de verdeling van de tiendrecht door Dirk van Altena.

Een belangrijk historisch feit voor het dorp was het verkopen van grond aan de levensverzekeringsmaatschappij de Utrecht in het jaar 1898. De door de levensverzekeringsmaatschappij gekochte landen ten noorden en ten westen van het dorp werden planmatig ontgind en bebost. Een mooie bezienswaardigheid is het vrijwel authentieke dorpsgezicht aan het Vloeieind.

Meer informatie over Lage Mierde kunt u vinden op Wikipedia.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNet buiten Lage Mierde, en daarvoor hoef je niet ver te lopen, begint de natuur. Mooie vergezichten, een leuke beek. Hier en daar komen we een bordje tegen van een kleine wandeling.

Ook is er een ruim wandelknooppuntennetwerk opgezet. Maar wij maken toch liever gebruik van een GPS.

Het eerste ven wat we aandoen is het Pannenven. Er ligt een korte wandelroute voor diegenen die voor een kort rondje gaan. Vol met sneeuw en ijs is het moeilijk in te schatten hoe dit ven er 's zomers uit ziet. Maar ook wit was het een plaatje.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAan de andere kant van het ven stond een grote houten paddestoel en een informatiebordje. Zo'n bordje waar we graag de informatie over het gebied vandaan halen.

Land van de Zaligheden
Kempische Ondernemers uit de Zaligheden bouwen aan een Avontuurlijk, Bourgondisch en Cultureel Brabant. Het "Land van de Zaligheden" is het gebied rondom Eersel, Bladel, Reusel en Bergeijk en de Belgische grens.

In deze omgeving werken meer dan 65 ondernemers verenigd in het "Land van de Zaligheden" aan de "nieuwe economie" in toerisme en recreatie. Beleving en natuur gaan in dit gebied immers goed samen, maar het kan nog beter en leuker.

Veel ondernemers werken in de toeristische en verblijfsmarkt en weten wat de markt vraagt. Door onderling samen te werken en gezamenlijk actie te ondernemen met de overheid, gemeenten, SRE, VVV en het "Streekhuis Kempenland" versnellen zij ontwikkelingen en maken ze een professionele verbeteringsslag.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet "Land van de Zaligheden" brengt een aantal "toeristische wegwijzers" uit. Vier maal per jaar geven wij een gratis krant uit met het laatste nieuws over de activiteiten op recreatief gebied.

In oktober zijn wij met een markt voor streekproducten aanwezig bij de Eersel-Postel rit op de markt in Eersel. Er wordt gewerkt aan verbetering van het wandel- en fietsnetwerk.

Op locaties langs dit netwerk worden schuilhutten en banken geplaatst. Vervolgens wordt gewerkt aan gps-trajecten waarin landschap, monumenten, activiteitencentra en wetenswaardigheden zijn aangegeven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe website "landvandezaligheden.nl" geeft een compleet overzicht van het Avontuurlijke, Bourgondische en Cultureel "Land van de Zaligheden". En zo wordt de Kempen weer een stukje herkenbaarder. Proef en beleef De Kempen in het Land van de Zaligheden.

We laten dit mooie gebied achter ons. We schieten op. Er is onderweg zoveel mooie dingen op de foto te zetten. Bomen die helemaal wit zijn, IJs op de takken, een laantje dat mooi door de zon beschenen wordt. Het is een plaatje.

 We lopen het bos uit en komen in een land- en tuinbouw gebied. En zelfs hier staan informatieborden om je op de hoogte te brengen. Ook genieten we van de mooie vergezichten. Wat kun je bij helder weer toch een end weg kijken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLand- en Tuinbouw
Nergens op de aardbol is de opbrengst van landbouwgrond zo hoog als in Nederland. Nederland behoort dan ook tot de top drie van agrarische exportlanden in de wereld.

Nergens ook werken op zo'n klein lapje grond zoveel goed opgeleide boeren en tuinders. Ruim 100.000 mensen werken in Zuid-Nederland in de land- en tuinbouw. Zij werken met moderne technieken. En zorgen voor topkwaliteit. Met een grote verantwoordelijksgevoel voor landschap en milieu.

Er zijn zes hoofdsectoren te onderscheiden in de land- en tuinbouw: rundveehouderij, varkenshouderij, pluimveehouderij, akkerbouw, tuinbouw en fruit/boomteelt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWilt u graag eens een bezoekje brengen aan een land- of tuinbouwbedrijf? Bel dan voor een afspraak met: PR-contact land- en tuinbouw Zuid-Nederland, tel. 013 5836336 en tel. 0475 381777.

De agrarische wereld, daar gaat heel wat in om!
De land- en tuinbouw beheert circa 70% van de ruimte in Nederland. De agrarische ondernemer heeft daarom een grote verantwoordelijkheid. Als agrarisch ondernemer heeft hij namelijk ook de zorg voor een buitengebied dat tevens dient voor recreatie en natuurlandschap. Kijk vanuit dit bankje hoe landbouw en natuur mooi kunnen samengaan!

Na dit tussenstukje komen we bij de parel van deze wandeling aan. Het Zwartven. Bij het ven kan men ook parkeren en een korte route lopen. Een informatiebord geeft u een korte beschrijving van het gebied.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet is opeens een heel stuk drukker. Het ven is helemaal volgesneeuwd. Iemand heeft het ijs geveegd zodat er een rondje te schaatsen is. Een enkeling is op het ijs.

Zwartven
U staat hier bij het natuurgebied het Zwartven Dit beschermde natuurmonument is het laatste restant van de Turnhoutse en Reuselse Heide. Tot 1900 strekte zich hier een weids heidegebied uit.

De boeren lieten er overdag hun schapen grazen. De mest die deze dieren's nachts in de stal achterlieten hadden de boeren hard nodig om hun akkers te bemesten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSToen de boeren kunstmest gingen gebruiken werd de heide waardeloos. Grote delen werden bebost. Van de betere stukken heide werd landbouwgrond gemaakt. Veel vennen zijn daarbij dichtgegooid.

Hier is nog een prachtig ven bewaard gebleven: het eigenlijke Zwartven. U kunt erheen lopen via de rode paaltjesroute Bij het ven, dat er vaak rimpelloos en verlaten bij ligt, proeft u nog iets van de sfeer van onze overgrootouders.

Bijzondere natuur
in het natuurmonument komen nog altijd kenmerkende dieren en planten Van de heide voor. Levendbarende hagedissen bijvoorbeeld. Met enig geluk kunt u zo'n reptiel zien zonnen op een takkenbos of een zandïg stukje.

De boompieper laat zich veel vaker zien en horen, dansend in de lucht, scharrelend tussen de heidestruiken of zittend op een tak. Bijzondere heideplanten die hier nog groeien zijn onder meer klokjesgenitaan, witte snavelbies en zonnedauw.

Om dit mooie stukje natuur te behouden is het Zwartven in 1994 aangewezen tot beschermd natuurmonument.

Langzaam komen we bij het tweede gedeelte van de wandeling. We laten de bossen en de vennen achter ons. Overal weidse uitzichten en weer land- en tuinbouw. Dit maal zien we veel fruit- en boomteelt. In de zomer zal hier meer van te zien zijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSFruit- en boomteelt
Laten we eens een boompje opzetten over de Nederlandse fruit- en boomteelt. Wist u bijvoorbeeld dat er in ons land meer dan 15.000 verschillende bomen en struiken groeien? Een groot deel wordt gekweekt uit zaad of als stek opgekweekt.

Nederland telt ruim 10.000 ha boomkwekerij en ruim 24.000 ha fruitteelt. Veel werk gebeurt met machines omdat bedrijven sterk gespecialiseerd zijn. Oogstwerk gebeurt in veel gevallen handmatig. Roofmijten en valken helpen de fruitteler bij het bestrijden van ongedierte en muizen.

Wilt u graag eens een bezoekje brengen aan een land- of tuinbouwbedrijf? Bel dan voor een afspraak met: PR-contact land- en tuinbouw Zuid-Nederland, tel. 013 5836336 of tel. 0475 381777.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg komen we een ondeugende varkenshouder tegen. Die zit met heel zijn hebben en houden midden in de fruit- en boomteelt. Misschien wordt je daar ballorig van. Wij konden het niet laten om er even een foto van te schieten.

Wat verderop zien we een kerktoren. We zijn bijna bij de auto. Helaas, het is de toren van Hoge Mierde, we moeten nog even verder naar Lage Mierde. De wegen worden breder en rechter en zijn vaak van een laagje asfalt voorzien. Geen bos of kleine paadjes meer in het tweede gedeelte van de wandeling. En ondanks de mooie wegen was het toch glad. De sneeuw was door de automobilisten stevig geplet. Regelmatig gingen we bijna onderuit.

En dan lopen we toch weer Lage Mierde binnen. De koffie lonkt. Maar voordat we aan tafel gaan zitten nog even de geschiedenis van de plaatselijke kerk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGeschiedenis Sint-Stephanus kerk
De huidige gotische kerk en ook de toren dateren uit de 15e eeuw. De kerk was toen al gewijd aan Sint-Stephanus. In de periode tussen 1648 tot 1803 bleef de kerk ongebruikt. De katholieken van Lage Mierde waren aangewezen op een schuurkerk. Rondom de 19e en 20e eeuw, toen de oude St. Stephanus kerk opnieuw parochiekerk was geworden, zijn er verschillende restauraties en verbouwingen uitgevoerd. Zo werd de kerk in 1912 vergroot met een dwarsbeuk en een nieuw priesterkoor.

De Lagemierdse kerktoren had vroeger een laag kapje op de kerk staan. Een kerk met een laag kapje word een peperbus genoemd en daar heeft de Carnavalsvereninging hun naam aan te danken. Dat kapje heeft er lang op gestaan want het staat al op een schetstekening van Hendrik Verhees in 1788 en ook nog op tekeningen van de toren in 1909.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1909 liet de toenmalige pastoor Timmer een hoge slanke spits op de toren plaatsen die bekroond werd met een bol met daaronder een zogenaamde "lataarn"( dat is het stelsel dat de bol droeg).

Later werd de kerktoren opnieuw veranderd. De bol werd van de toren verwijderd en werd vervangen door spits topje.

De bol werd van de kerk verwijderd omdat het steeds voor lekkages zorgde. In 1940 woedde er een zware storm over het land die het kruis van de Sint-Stephanuskerk afrukte. Die is er later weer terug er boven op gezet.

We drinken even een kopje koffie in een plaatselijke café. Het is er rustig, we zijn de enige gasten. Onze schoenen maken een vieze plas onder de stoelen. We hebben blijkbaar toch heel wat ijs mee naar binnengenomen. Onder de koffie maken we de balans op. Een heerlijke wandeling, we hebben vanalles gezien en op de foto gezet. We maken al weer een afspraak voor de volgende gezamenlijke wandeling. Waar we heen gaan? Nog geen idee, maar daar regelen we op tijd.

POI's
Turnhoutse heide N51 22.797 E5 06.477
Wandelroute Zwartven N51 22.548 E5 06.602
Eendengoor N51 22.978 E5 06.551
Het Voortje N51 23.225 E5 06.431
Pannenven N51 24.622 E5 06.834
Wandelroute Panneven N51 24.504 E5 08.004
Picknicktafel/Land van de Zaligheden N51 24.462 E5 06.668
Recreatieterrein Spartelvijver/Fiets Café N51 23.908 E5 07.022
Trimroute N51 23.919 E5 06.936
Zwartven N51 22.427 E5 06.576

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.