Montfort (L)

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 18-11-2018

Een verkeersalarm was rond 9 januari 2010 afgekondigd. Er werd veel sneeuw voorspeld en de gevoelstemperatuur zou rond de -15 C uitkomen. Ideaal weer voor een stevige wandeling. Gelukkig viel het mee. De wegen waren goed begaanbaar en de temperatuur was redelijk aangenaam, zeker door het ontbreken van veel wind.

Zo hebben we een mooie sneeuwwandeling gelopen. Hier en daar was het ploeteren, maar de prachtige uitzichten, de Duitse skieër die we onderweg tegenkwamen, de kasteelruine van Montfort, heerlijke en stille bossen, een hangplek voor jagers, een mooi kapelletje, twee oorlogsmonumenten en een zestal reeën. Een heerlijke wandeling in een heerlijk gebied. We willen hier in de zomer nog eens terugkomen. Gewoon om te zien hoe het zonder die dikke pak sneeuw eruit ziet.


Kenmerken
Startpunt: St. Joost
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.117000 E5.899000
Afstanden: 24 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Grotendeels los
Horeca: In park
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

 

Een GPS wandeling van 25 km bij Montfort in Midden Limburg. De route is 25 km lang en kan niet worden ingekort.
De route kan rechtsom worden gelopen. De eerste horeca komt u dan na 16 km tegen.
De route kan ook linksom worden gelopen. Dan komt u horeca na 8 km tegen.
Deze wandeling is niet geschikt voor mensen in een scootmobiel.
Honden moeten grotendeels aan de lijn worden gehouden.

Er is geen verkorte versie van deze wandeling beschikbaar.
Wel is er een WPT en RTE file beschikbaar.

 



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe parkeren de auto voor de kerk van St. Joost. De wereld ziet wit, witter dan thuis voor de deur. Als we vertrekken hebben we nog geen idee hoeveel sneeuw we onderweg gaan tegenkomen. Gelukkig valt het mee. Hier en daar zakken we bijna tot onze knieën weg. Op vele andere paden hebben autowielen er voor gezorgd dat alles goed begaanbaar is maar spiegelglad. Het is uitkijken onderweg, maar dat hebben er graag voor over, want het is mooi, en erg rustig. De meeste mensen blijven bij de kachel en missen al deze sneeuwpracht. De foto hieronder laat zien hoe veel sneeuw we onderweg tegenkwamen.

Bij de parkeerplaats staat een informatiebord, inclusief een aantal wandelroutes. De paaltjes hiervan komen we onderweg regelmatig tegen. Ook zonder GPS kunt u hier lekker vooruit.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSCultuurlandschap
Het waardevol Cultuurlandschap van Midden-Limburg is het hart van het internationale grens-park Maas-Swalm-Nette. Met zijn open velden, bossen, oude maasarmen en beekdalen is het een schitterend wandelgebied. Kenmerkend voor het gebied zijn drie in vroeger tijden door de Maas uitgesneden terrassen; het laagterras met het Maasdal het middenterras met de bebouwingskernen en tenslotte het hoogterras dat als een groenbeboste gordel een natuurlijke grens met Duitsland vormt. Dit Midden-Limburgse terrassenlandschap wordt doorsneden door boekdelen. Met hun slingerende loop banen deze riviertjes zich een weg door het landschap naar hun monding in de Maas.

Wandelroutes in de buurt
Er zijn korte routes tot 5 km een aantal middellange routes tot 10 km en tenslotte routes met een looptijd van ruim een halve dag De routes zijn bewegwijzerd met paaltjes, De kleuren van de wandelroutes op dit bord corresponderen met de paaltjes en met de bij de VVV's verkrijgbare wandelroutefolders.

We gaan op pad. De sneeuw in. De meeste paden zijn nog nauwelijks gebruikt. Daardoor zien we veel sporen van dieren. Het wordt al snel duidelijk dat hier reeën zitten. We zien ze nog niet direct. Maar later gaat dat nog goed komen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDood hout leeft
Vele soorten planten en dieren zoals paddenstoelen, insecten en vogels zijn gebonden aan liggende en staande dode bomen. Vooral dikke bomen zijn erg belangrijk. Bepaalde paddenstoelen hebben zich gespecialiseerd in het opruimen van dode bomen. Vaak zie je dan ook dode bomen bedekt met lagen paddenstoelen.Voor veel insecten biedt dood hout de juiste woonplaatsen het juiste voedsel. Op deze insecten komen weer andere dieren, zoals spechten en insecteneters, af.

Vroeger werd het bos altijd "netjes" opgeruimd. Nu we beseffen dat er voor een gezond bos ook dood hout nodig is, blijven dode bomen in het bos achter.

De specht, waarover we informatie vinden op een bordje in het bos, hebben we niet gezien, maar wel gehoord. In een stil bos hoor je het geluid van een specht die ergens een gat aan het maken is dubbel zo goed.

De Specht
We kennen o.a. de groene specht, de bonte specht en de zwarte specht. Spechten herken je aan de golvende beweging die ze maken tijdens de vlucht. De groene specht zoekt zijn voedsel vaak op de grond, vooral in mierennesten. De grote bonte specht valt het meest op door zijn geroffel op dode takken. Hij markeert hiermee zijn territorium.

Zijn leefgebied is in de takken van bomen waar hij op zoek gaat naar larven en insecten. Ook hierbij hoor je hem wel hakken. Kenmerkend zijn de ronde (grote bonte specht) of ovale (zwarte specht) nestopeningen in bomen.

Opeens lopen we tegen een oorlogsmonument aan. Als je druk aan het praten bent kun je er zo langslopen. Met de summiere informatie die te zien is gaan we later het internet op. Daar vinden we meer uitleg.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen herdenkingsteken bij een crashplaats
De stichting Op Vleugels der Vrijheid plaatst op of dichtbij alle crashplaatsen een herdenkingsteken. Hierdoor benadrukt zij de gebeurtenis, markeert zij de plaats en eert zij de crew, die zo’n groot offer heeft gebracht. Het herdenkingsteken geeft door zijn uiterlijk, dezelfde symboliek weer als het hoofdmonument. Daarnaast vormt het,door materiaalkeuze en vormgeving, een natuurlijk geheel met zijn omgeving Het ontwerp is van Lei Hannen uit Pey, het geheel is vervaardigd door Dré Bongaerts uit Slek en Jan Pustjens uit Echt. Wil Vergoossen en Jack Housmans, bestuursleden van de stichting, verzorgden de tekst. Meer info kunt u vinden op www.opvleugelsdervrijheid.nl

In Pey in het Kranenbroek voor de crash op 1-11-1944 van de RCAF Handley Page Halifax Mk.III MZ376 QB-K 424 Sqn.; crew all 7 persons KIA. Namen:P/O Avroy Jacobs-F/O James Fraser-P/O William J.C.Gibson- Sgt.Gordon E.Vernon-P/O W.Yunsko-P/O Robert J.Kay-F/S H.W. Botterill.

We komen uit bij een parkeerplaats waar ook een picknickplaats is. Daar staat een informatiebord. Het blijkt te gaan over het wandelroutenetwerk in het Land van Pepijn. Ideaal voor iedereen die nog geen GPS heeft. Dat het hier mooi wandelen hebben we zelf mogen ervaren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAlternatieve parkeerplaats/Het land van Pepijn
Het Wandelroutenetwerk in het Land van Pepijn maakt onderdeel uit van de Wandelbox Maasplassen/WCL en is opnieuw uitgebracht door gemeente Echt-Susteren. De Wandelbox en de folders zijn o.a. verkrijgbaar bij de VVV-winkels.

De Wandelbox bestaat uit een bewaarbox met folders met bijzondere wandelroutes in de regio. Het is een initiatief van de Provincie Limburg. De projectcoördinatie was in handen van de Intergemeentelijke Stuurgroep Recreatie & Toerisme Maasplassen/WCL. Het Wandelroutenetwerk in het Land van Pepijn maakt onderdeel uit van de Wandelbox Maasplassen/WCL en is opnieuw uitgebracht door gemeente Echt-Susteren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandelfolder van dit gedeelte van Echte is vernoemd naar Pepijn van Herstal. Deze hofmeijer (635 tot 714) kwam met zijn paard en wagen vast te zitten in het moerasgebied van Haeselaarsbroek. De bewoners van het gebied hielpen hem uit zijn benarde positie en als dank schonk hij hun het Echterwald en legde de Pepinusbrug aan op de plek waar hij vastliep. Het moeras is geleidelijk aan drooggelegd. De paters hebben daar een belangrijk aandeel in gehad.

De overzichtskaart beslaat een groot deel van een compleet routenetwerk en bestaat uit een keur aan wandelingen die soms langs meerdere startpunten voeren. Door deze opzet kunt u niet alleen een bestaande route wandelen, maar kunt ook kiezen voor een combinatie van enkele routes. Het netwerk stopt niet bij de bovenkant van deze kaart. Het netwerk van wandelroutes gaat over in het dal van de Roer en de Vlootbeek, wat ten noorden van deze kaart ligt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa de bossen komen we in een meer open gebied. Prachtige vergezichten. Zeker nu er veel sneeuw ligt.

In de verte horen we het geluid van de grauwe gans. In grote getale zitten ze bij elkaar. Als we enigszins in de buurt komen wordt de herrie luider. Daarna vliegt de eerste vogel op. Dit is het signaal voor de andere vogels om ook op te stijgen. Op vijf vogels na die rustig om zich heen blijven kijken.

De zwerm neemt een grote bocht en land even later bijna op de zelfde plaats. Ja waarom was die paniek nu nodig: voor twee rustig voortklünende wandelaars die doorgaans geen vlieg kwaad doen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDan lopen we Dieter tegen het lijf. Of Dieter glijdt ons tegen het lijf. Uit een binnenzak komt een ouderwetse camera met binnenin een rolletje. "Even kijken of ie goed gespannen is" en dan wordt ons gevraagd om een foto van hem te maken, voor het familiealbum. Dat is geen probleem, we zijn dol op foto's maken. Voor de zekerheid maken we er nog eentje. Daarna bieden we aan om ook een digitale foto te maken. Die kunnen we natuurlijk e-mailen (wat intussen al gebeurd is).

Daarna trekken we een stukje samen op. Dieter is een Duitser die al lange tijd in Nederland woont. In een gezellige mix van Nederlands en Duits verteld hij waar hij vandaan komt, hoe hij in Nederland is beland en nog veel meer.

Erg gezellig zo'n toevallige ontmoeting midden in de bossen. Als onze wegen weer scheiden genieten we nog even na. Dan komen we in een gebied waar veel bomen gerooid zijn. Het pad is slecht begaanbaar. Maar met die sneeuw heb je dat soms te laat in de gaten. Verschillende keren gaan we bijna onderuit of zakken we opeens door het ijs. Zonder verdere gevolgen gelukkig.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen een informatiebordje tegen. De hoeve zelf staat een eindje verder. Maar daar mogen we niet komen, laat een ander bordje ons weten. Omdat we niet dicht bij de hoeve kunnen komen lukt een foto ook niet. Dan maar een vogel, dik in de veren, op de foto gezet. Dat viel ook niet mee, want die beestjes zijn snel weer weg.

Hoeve Munnichsbosch
deze hoeve (Monnikenbos) heeft naar wordt aangenomen oorspronkelijk aan een klooster toebehoord. De gevelsteen boven de hoofdingang bevat het wapen van Anna Francisca van der Heyden de Belderousch, destijds abdisse van de Munsierabdij te Roermond. Tijdens de Franse overheersing werd de boerderij met bossen en landerijen in beslag genomen en verkocht.

We komen in de bewoonde wereld. Dat is wel lekker na ruim 16 km te hebben gelopen. We gaan even zitten voor een lekkere kop koffie.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMontfort
Montfort (Montforts: Mofert) is een stad in Midden-Limburg (Nederland), ten oosten van de Maas en ten zuiden van Roermond. Het aantal inwoners is bijna 4000. Het was tot 2007 een van de drie kernen van de gemeente Ambt Montfort, nu een van de zes van de gemeente Roerdalen.

In 1263 kreeg Montfort stadsrechten. Het forensenplaatsje is vooral bekend door de imposante ruïne van Kasteel Montfort, dat in het midden van de 13e eeuw werd gebouwd, met steen die over de Maas uit Noord Frankrijk werd aangevoerd.

Het kasteel van Ambt-Montfort was het zuidelijkste bolwerk van het hertogdom Gelre, en is nooit veroverd omdat het eerst als onneembaar beschouwd werd, en na de opkomst van zware kanonnen aan betekenis verloor. Delen van het kasteel is nog bewoond geweest tot in de twintigste eeuw, maar verviel daarna snel. Montfort is vrijwel geheel platgebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog.

Montfort was in de late Middeleeuwen het bestuurlijk centrum (Meierij) van het Spaanse Overkwartier of Opper-Gelre. In 1713 kwam het, samen met enkele andere gemeenten, als Staats-Opper-Gelre bij de Verenigde Provinciën.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKerk
Waarschijnlijk werd rond 1344 in Montfort een kerk gebouwd. In de 19e eeuw stond er een klein zaalkerkje met toren. Volgens pastoor M. Verkuilen was de kerk te klein en te vervallen. In de periode van 1853-1858 werd er een nieuwe kerk gebouwd naar ontwerp van Carl Weber.

Tijdens de oorlog raakte de kerk licht beschadigd. Na de oorlog werd de schade hersteld. Er werden ook uitbreidingsplannen gemaakt. Maar het Bisdom vond dat uitbreiding van de kerk niet meer als een goede oplossing werd gezien. Nieuwbouw was het antwoord.

In 1955 werd architect Jos. Franssen benoemd en kreeg de opdracht een nieuwe kerk te ontwerpen. Pas in 1963 werd met de bouw begonnen. In 1964 was de kerk voltooid, maar werd pas in 1965 geconsacreerd.

Bezienswaardigheden
De ruïnes van Kasteel Montfort. Dit kasteel werd gebouwd rond het jaar 1260 door Hendrik van Gelre. Het was eeuwenlang het bestuurlijke centrum van het Ambt Montfort.
De pastorie van Montfort is ook één van de historische bouwwerken in Montfort en valt ook onder de Monumentenzorg.

Het massagraf en monument op de parochiale begraafplaats. Hier liggen de meeste slachtoffers van de bombardementen op Montfort aan het einde van de Tweede Wereldoorlog begraven. Het historische centrum van Montfort. De meeste gebouwen in dit deel van het dorp stammen uit de late jaren `50, omdat de meeste gebouwen in de Tweede Wereldoorlog zijn verwoest.

Landschap
Het gehele bosgebied van de gemeente Ambt Montfort is overgedragen aan het Limburgs Landschap dat voor de ontwikkeling en onderhoud zorg draagt.

Dan komen we bij ruïne van kasteel Montfort. Het is helaas dicht. Voor de openingstijden kunt u het beste een kijkje nemen op www.kasteelmontfort.nl. We kijken even op Wikipedia voor meer informatie (nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Montfort).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKasteel Montfort
Kasteel Montfort, ook bekend onder D'n Tômp of De Grauwert, ligt even buiten de kern van Montfort. Eigenlijk wordt met de Grauwert een toren in het bijzonder bedoeld, maar is ingeburgerd als naam voor het gehele kasteel.

Het Kasteel Montfort is gebouwd rond het jaar 1260, in opdracht van Hendrik III van Gelre, welke zich later ook 'Heer van Montfort' noemt. Na fasen van verbouwingen, belegeringen, branden maar ook eigenhandig afbreken is het kasteel langzaam vervallen tot een ruïne, zij het nog steeds indrukwekkend.

Vanaf 1961 is het kasteel in bezit van de Stichting Kasteel Montfort. Op één der muurresten is omstreeks 1850 een achthoekig bakstenen Jachtslot gebouwd, dat thans in oorspronkelijke staat wordt hersteld. De afmetingen van het Kasteel Montfort bedragen 50 bij 50 meter. Naast het oppervlak wordt het kasteel tot één van de meest geavanceerde kasteeltypen gerekend. Het grondplan is niet vierkant, maar polygoon. De omliggende ringmuur bevat knikken; uit oogpunt van verdediging. Daarnaast is er één toren (de Grauwert) met een wel heel afwijkende vorm: De achterkant van de toren is normaal rond, de voorkant heeft echter een spitse punt.

Dit bouwtype noemt men ook wel 'tour-a-bec' of snavelbektoren. Deze toren bevindt zich rechts naast de oorspronkelijke ingang van het kasteel en derhalve bedoeld voor het laten afketsen van projectielen. Hiermee is dit een uniek voorbeeld in de Benelux.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHendrik van Gelre, Heer van Montfort 1259 - 1284
Hendrik III van Gelre kreeg omstreeks 1259 de plaats Linne en omgeving geschonken van zijn broer Otto II van Gelre. Op een strategisch gelegen plaats, gelegen in het vlootbeekdal op een natuurlijke heuvel tussen de wateren, liet Hendrik van Gelre rond 1260 een kasteel bouwen.

Mogelijk was er reeds een bestaand bouwwerk op deze heuvel dat is afgebroken of uitgebreid. Voor de bouw werd hoofdzakelijk gebruikgemaakt van natuursteen. Een deel hiervan is mogelijk afkomstig van een gesloopte verdedigingstoren in Maastricht. Rond 1267 werd de bouw van deze burcht afgerond. Het kasteel kreeg de naam 'Montfort', en gaandeweg kreeg het naastgelegen dorp deze naam ook. De naam 'Montfort' was in die tijd een populaire naam.

Reinoud I van Gelre 1284 – 1319
Toen Reinoud I van Gelre bewind ging voeren, was het uitbreiden van het kasteel met een vijfde toren, de Grauwert, een van zijn eerste taken. De reden hiervoor was onder andere het uitbreken van de Limburgse Successieoorlog. Toen deze oorlog ten einde kwam werd het Ambt Montfort het zuidelijkste punt van het Graafschap Gelre. Hij werd echter gevangen genomen, maar kon later worden vrijgekocht. Zijn gelijknamige zoon, Reinoud II van Gelre, vond op een gegeven moment dat zijn vader het graafschap niet meer kon besturen. Hij liet zijn vader gevangen houden op de Veluwe, maar een brief van Graaf Willem van Holland eiste vrijlating, maar in plaats daarvan liet Reinoud II van Gelre zijn vader in 1320 opsluiten in de kerker van de Grauwert, een toren die hij notabene zelf had laten bouwen. Reinoud I van Gelre stierf na zes jaar gevangenschap, in 1326.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSReinoud II van Gelre 1320 – 1343

Voor Reinoud II van Gelre brak een bloeiende periode aan. Doordat hij trouwde met een zuster van de Engelse koning Eduard II, werd zijn status van Graaf veranderd in Hertog.

In het jaar 1342 werd begonnen aan een omvangrijke verbouwing van het Kasteel Montfort. Deels had dit te maken door zijn frequente bezoek op het kasteel, waarbij ook zijn gehele hofhouding verbleef. Het bezitten van een groot kasteel verhoogde ook zijn aanzien. Deze verbouwing heeft in totaal maar 2 jaar in beslag genomen, een relatief korte tijd. Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn daarom ook veel arbeiders op het kasteel aan het werk geweest. Behalve natuursteen is ditmaal ook een enorm aantal bakstenen gebruikt, welke terplekke werden gebakken. In deze periode had Reinoud II een kwakkelende gezondheid. Het voltooien van de verbouwing zou hij dan ook niet meer meemaken. Hij stierf in 1343.

Na Reinoud II van Gelre 1343 - 1950
In de tijd na Reinoud II van Gelre werd het kasteel nog verder versterkt. Vanaf 1500 kwam er een voorburcht de Bongaertshof, later de Voorhof, bij. De huidige boerderij de Voorhof is waarschijnlijk op de restanten van deze voorburcht gebouwd. De toegang tot het kasteel werd nu extra bemoeilijkt doordat men via de voorburcht pas de brug naar het kasteel kon bereiken: Men moest tweemaal een gracht over.

Halverwege de 16e eeuw kwam het kanon in opmars. Hier zijn veel kastelen aan ten onder gegaan, maar het Kasteel Montfort werd juist versterkt met vestingwerken. De bestaande gracht werd gedempt en daaromheen werd een nieuwe bastionmuur gebouwd. De gracht werd verplaatst naar buiten. Op een gegeven moment had het kasteel geen militaire functie meer. Vanaf 1685 werd begonnen met de sloop van deze vestingwerken. Ook de verdedigingstoren de Grauwert en andere gedeelten werden gesloopt. Het woongedeelte werd gespaard en diende als Ambtswoning voor de drossaard. In de 18e eeuw kwam het kasteel leeg te staan. Doordat het geen belangrijke functie meer had en bovendien duur was aan onderhoud, werd het gesloopt. De vrijgekomen stenen werden gebruikt voor reparaties aan verschillende gebouwen in de omgeving.

In 1837 kocht de particulier Jan Willem Burghoff, een rijke industrieel uit Roermond, enkele landerijen in Montfort, waartoe ook de kasteelruïne behoorde. Ongeveer tien jaren later, omstreeks 1850, liet deze op een restant van een toren uit de middeleeuwen een achthoekig bakstenen Jachtslot bouwen. Vermoedelijk is dit Jachtslot een ontwerp van de bekende architect Pierre Cuypers. Toen het niet meer bewoond werd is het vanaf 1900 ernstig gaan vervallen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS1950 tot 2002
De kasteelruïne kwam in 1953 in eigendom van de Stichting Kasteel Valkenburg. Rond deze tijd werd begonnen met de eerste consolidatie van deze ooit zo belangrijke burcht. De verdwenen taluds rondom de ringmuur werden weer teruggeplaatst.

In 1961 werd de kasteelruïne overgedragen aan de nieuwe Stichting Kasteel Montfort, nog steeds de huidige eigenaar. Daarop volgde vanaf 1977 tot begin jaren '80 een uitgebreidere consodilatie: De afgebrokkelde ringmuur werd opgehoogd en bijgewerkt alsmede de hoektorens, waaronder de in slechte staat verkerende Witte Toren, ofwel Poorttoren.

Vanaf 2002 tot nu
Er vormde zich in 2002 binnen de stichting een nieuw bestuur. Het achthoekige Jachtslot uit 1850 verkeerde in zulke erbarmelijke staat dat deze met spoed gestut werd om verder verval tegen te gaan. Dit vormde aanleiding tot concrete plannen om het Jachtslot volledig in oorspronkelijke staat te herstellen. Na goedkeuring van het projectplan werd begin 2005 begonnen met de restauratie. Behalve het torentje werden ook de twee naastgelegen keldertjes betrokken.

De toekomst
De restauratie van dit Jachtslot is niet de enige activiteit. Het doel van de stichting is om mensen te betrekken met het kasteel en zijn landschap. In samenwerking met Stichting het Limburgs Landschap wordt er in dit Jachtslot een bezoekerscentrum ingericht, waarin het "Kasteel en z'n Landschap" centraal zullen staan. Tevens worden er door de VVV in Herkenbosch wandel- en fietstochten als ook rondleidingen op en rondom de kasteelruïne georganiseerd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEven verder lopen we al weer langs een aantal agrarische bedrijven. Een informatiebordje geeft ook hier meer informatie. Ook is er een klein oorlogsmonument met een aantal namen.

Agrarische bedrijven
Agrarische bedrijven hebben een belangrijke betekenis voor de natuur en landschap. Met name het waardevol Cultuurlandschap Midden Limburg (WCL) zijn landbouw en natuur sterk met elkaar verweven.

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer staat dan ook in toenemende mate in de belangstelling. Om hier invulling aan te geven neemt dit bedrijf deel aan het project Agrarisch Natuurbeheer. In het kader van dit project nemen agrarische bedrijven in het stroomgebied van de Vlootbeek diverse maatregelen die de natuurwaarden in het gebied versterken, zoals het:

Aanleggen en beheren van landschappelijke beplantingPlaatsen van nestkasten voor Kerkuil en Steenuil Ecologisch beheren van percelen en perceelsrandenAanleggen en beheren van amfibieënpoelenVrijwillige weidevogel bescherming

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe gaan op pad voor de laatste kilometers. Het loopt al weer tegen 4 uur en het wordt al langzaam donker. De zon die het laatste uur flets door de wolken heeft proberen te piepen laat zich nauwelijks meer zien. Onderweg zien we nog wat schaatsers die een poging wagen op een ondergesneeuwd vennetje.

We snijden een klein stukje af en daarmee komen we langs een erg leuk punt in deze wandeling. Het hutje blijft een hangplek voor jagers te zijn. Met een bankje, losse kussentjes, stoelen, gedichten, informatie, een boekje met pen, een kruisbeeld, krantenartikelen, een overzicht van dieren die hier gespot zijn. Schitterend.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHangplek voor Jagers
Deze hangplek voor jagers, ouderen, wandelaars en andere mensen,
die zich hier vrede en rust wensen:
Vanuit deze villa zie je wild, hoor je vogels hier in deze prachtige natuur.
Dat is toch genieten puur:
Z'on plek als deze kom je nergens tegen,
blijf daarom staan.
Kijk en bewonder deze creatieve hut,
rust hier even,
het zal je nieuwe energie geven:
Ik hoop dat deze hut hier nog lang mag staan
en de wandeling van W.S.V Echt hier nog vaak voorbij zal gaan:

Hersttocht 18 oktober 2009

St. Joost komt gelukkig weer in zicht. Door het ploeteren door de sneeuw zijn we er moe van. Onderweg naar de parkeerplaats komen we nog een rioolgemaal tegen en een kapelletje.

Theresiakapel
Ter ere van de H. Theresia van Lisieux is deze kapel heropgericht en feestelijk ingewijd op 28 september 2002. Ze is identiek aan de oorspronkelijke kapel, welke in 1929 ter ere van de H. Theresia werd gebouwd door de familie Barbou van Roosteren. Dit uit dankbaarheid voor de genezing van Baronesse Zoë Marie Cecile de Rosen e/v Baron Jean Albert Octave Barbou van Roosteren.

Ten gevolge van de grote toeloop werd in 1932 ter plaatse een grotere kapel gebouwd en het kleine kapelletje werd gesloopt. Nadat de gemeenschap St. Joost in 1935 een eigen kerk mocht bouwen werd de grote kapel na W.O. II verbouwd tot woning. De kerk gebouwd in 1935 is thans het gemeenschapshuis en de huidige kerk is in 1959 gebouwd. H. Theresia: geboren 2 januari 1873 en overleden 30 september 1897 te Lisieux als karmelietes. Heilig verklaard in 1925. Feestdag van de H. Theresia 1 oktober.

Voor de kerk staat een klein beeldje van de bokkenrijders. En daarover is een mooi verhaal te vertellen (met dank aan Arnold).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS"Bockenreijder"
We lezen over de historie van de angstzaaiende roversbende.
De "Bokkenrijders" spreken tot de verbeelding van vele generaties en speelden hun rol in de spook- en andere verhalen, die op de winteravonden aan de haardvuren de ronde deden. En ze waren des te boeiender omdat er nooit iemand het fijne van wist en de fantasie de verhalen nog meer kon aandikken. Nog leven ze voort in de sprookjeswereld van de Efteling.

In werkelijkheid waren het in de 18de eeuw in Zuid- en Midden- en Belgisch-Limburg voorkomende roversbenden. In die tijd heerste hier veel armoe. Na 1648 toen de kloosters hun macht verloren aan de protestanten ging het hier heel slecht. In het Zuiden volgden ook de herhaaldelijke inkwartieringen van Oostenrijkers, Spanjaarden en Fransen. Voeding voor het ontstaan van bendes. Één bende heeft bestaan van 1734 tot 1756 in de voormalige landen van 's Hertogenrade en Oostenrijks Valkenburg. Een tweede van 1762 tot 1776 met Jozef Kerckhoffs als de roverhoofdman. Rond 1775 zouden vijf- tot zeshonderd mensen gehangen en verbannen zijn. De derde bende rond 1790 maakte weinig kans. In de Franse tijd maakte beter politietoezicht en oprichting van de marechaussee een einde aan de plaag (1803).

Hun activiteiten waren in geen enkel opzicht goed te keuren. Ze roofden en plundereden uit pure noodzaak om te overleven. Het gevreesde handelsmerk van de bokkenrijders waren de brandbrieven. Daarmee dreigden ze met brand en moord en afpersing. Deze brief ondertekende ze met het kenmerk “de bokkepoot”. Ze waren echter minder crimineel en wreed dan lange tijd en algemeen aangenomen werd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe bokkerijders “zweefden” ’s nachts op bokken door de lucht. Het is een vertrouwde voorstelling uit het volksgeloof bij de Germaanse volkeren waarbij demonen in een dierlijke gedaante in een storm door het luchtruim raasden. In het christendom werden deze demonen assistenten van de duivel. Ongetwijfeld hebben die bendes ook in dit gebied geopereerd.

Met de laatste sneeuwfoto nemen we afscheid van deze wandeling. Het was een hele mooie (ook vermoeiende). Zoals gezegd: we komen hier nog een keertje terug.

Op de foto hieronder ziet u nog een drietal reeën. We kwamen ze onderweg tegen en ze hadden ons eerst niet in de gaten. Daardoor konden we van ver een aantal foto's schieten. In de vroege ochtend en tegen het schemer heeft u veel kans om ook reeën te spotten.

Links
nl.wikipedia.org/wiki/Montfort
www.kasteelmontfort.nl
nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Montfort
www.opvleugelsdervrijheid.nl

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.