Adriaan Ghyspad

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 14-07-2012

Een route langs de zuidzijde van Vosselaar in het land van Turnhout (België).  Deze wandeling uitgevoerd in naam van Toerisme Vosselaar en is ook in papieren uitvoering verkrijgbaar op Cingel 7 te Vosselaar. Ook zonder GPS is deze route te lopen.  De wandeling is opgedragen aan een historische dorpsgenoot Adrianen Ghijs, een welgestelde man die twee huizen, vee en landerijen bezat.

De route gaat gedeeltelijk door en buitenom het dorp Vosselaar en is een combinatie van natuur en cultuur. De Adrianen Ghijspad route is 10 km lang, met een klein ommetje erbij 11 km. Maar als u wat verder wilt lopen is er ook een route van 20 km die bestaat uit 3 wandelroutes rondom Vosselaar.


Kenmerken
Startpunt: Centrum Vosselaar (B)
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N51.313061 E4.886916
Afstanden: 11, 10, 20 km
Type: Bos, Dorp, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 11/10/20 km bij Vosselaar in België.
De oorspronkelijke route is 10 km lang, maar kan met een klein ommetje uitgebreid worden tot 11 km.
Er een langere route van 20 km beschikbaar die 3 routes rond Vosselaar combineert.
De route wordt rechtom gelopen.
Ook is er een WPT en RTE file beschikbaar.
De route is zeer goed begaanbaar, ook voor scootmobiels.
Horeca komt u onderweg tegen en zeker in het centrum van Vosselaar.
Onderweg zijn voldoende bankjes en zelf een picknickplek.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe gaan van start bij de O.L.V kerk in het centrum van Vosselaar. Voor de verandering lopen we met een folder in de hand en volgen we bordjes. Dat valt nog vies tegen bemerken we niet veel later. Voor de zekerheid hadden we de route ook op de GPS ingetekend. Maar hier en daar was het niet eenvoudig om vanaf het kaartje op te maken waar de route nu precies liep.

Wat is er nu nog eenvoudiger dan bordjes volgen zou je denken. Volgens de folder moesten we blauwe pijlen op wit volgen. Daar begonnen we natuurlijk ook mee. Maar na een kilometer ging de route een andere richting heen dan we verwachten. Verwarring, een stukje teruggelopen. Toen bleek dat we zonder het in de gaten hadden overgeschakeld waren op witte pijlen op een blauwe achtergrond, en dus op een andere route. Verwarrend, daar mag je goed op letten in het begin van de wandeling. Er zijn twee routes die een stukje gelijk op lopen en die beide blauw/wit als kleur hebben.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVosselaar
Vosselaar is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. De gemeente telt ruim 10.000 inwoners. Vosselaar is gelegen in de Noorderkempen en is een verstedelijkte randgemeente van Turnhout. Vosselaar heeft verscheidene residentiële woonwijken.

Samen met de stad Turnhout en de gemeenten Beerse en Oud-Turnhout maakt Vosselaar sinds 1999 deel uit van de Projectvereniging Regionaalstedelijk Gebied Turnhout. In 2008 kreeg deze samenwerking een nieuwe naam: Stadsregio Turnhout.

Wanneer Vosselaar ontstaan is, is niet bekend. In 1187 werd er kapel opgetrokken en toegeijd aan Sint Jan. Rond 1220 blijkt dit Kempense dorp grondig wakker geschud te zijn toen volgens een legende het miraculeuze Mariabeeld gevonden werd. Vosselaar werd een bedevaartsoord. Rond 1430 werd er een grotere kerk gebouwd. Einde 19e eeuw werd de kerk verder vergroot vanwegde de grote hoeveelheid bedevaarders die de kerk een bezoek brachten (1870-1886). Eeuwenlang trok de Mariaverering duizenden bedevaarders van de omtrek aan.

Vosselaar is omgeven door een groene gordel. In het noorden ligt het Looy’s bos. In het oosten het Raadsherenpark. In het zuiden het Grotenhoutbos en in het westen het Dekkersven en de Zwartgoorheide.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe route start bij de grafzerk van Adriaan Ghijs aan de linkerkant van de kerk. Hier staat te lezen:

Hier leit begraven
Den eersamen Adrianen Ghijs
Boshuer die den eersten
Mastboom ghesayet heeft in het
Grootenhoutbos
Sterft den 8 october 1676

We lezen verder dat Grootenhoutbos aangeplant werd in opdracht van Amalia van Solms, vrouwe van Turnhout, in 1667. De dennenaanplanting die reeds bestond in Breda en Diest, veranderde het aanzien van onze streek grondig.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen aan de linkerkant van de kerk richting Kerkstraat. Direct achter de kerk komen we op een driehoekig plein. Dit plein verwijst naar een Frankisch verleden. De dorpspomp ontbreekt natuurlijk niet.

We lopen in de kerkstraat.

Kerkstraat
Hier woonde rond voor 1676 Adriaan Ghijs tesamen met vrouw en kinderen. Hij was een welgestelde man en bezat twee huizen, vee en landerijen. Volgens de overlevering was hij ook boswachter.

Al lopend denken we even terug aan de tijd van Adriaan Ghijs. Geen electriciteit, geen waterleiding, geen auto's, geen GSM's, .... Wat moet het in die tijd anders uitgezien hebben. En wat was het rustig op straat, geen geluid van verkeer. Maar ook geen GPS, en het was in die tijd vast hard werken met weinig vakantie. Misschien is het nu nog niet zo slecht.

We lopen door richting het oude gehucht Galgeneinde. Zo gemoedelijk als vandaag is het vroeger zeker niet geweest.

Hier staat ook een leuk kapelletje. Die gaat natuurlijk ook op de foto.

Hier is het even opletten geblazen als u de bordjes volgt. Blijft de blauwe pijlen op wit volgen en laat de witte pijlen op blauw letterlijk links liggen.

Galgeneinde
Hier stond vroeger de galg van Turnhout opgesteld.

Na de Molenstraat lopen we de Karel Druytslaan in. Karel was een molenaar-burgemeester. Hij zorgde in 1789 dat de Patriotten in Turnhout op de hoogte werden gebracht van de oprukkende Oostenrijkers.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet is even opletten, maar eigenlijk kun je hem niet missen.

Maria-Theresia hoeve
De Maria-Theresia hoeve uit 1775 is mooi gerestaureerd. Het is een typische woning, met huis en stal op één lijn. Het heeft een wolfsdak met horenboom (afhellende zijkanten). De schuur is los van de boerderij gebouwd.

Langzaam lopen we Vosselaar uit. We komen langs de Kruiskuil. Hier bewaterden de boeren vroeger hun afgekapte dennen, een oude maar doeltreffende manier om het timmerhout te impregneren. De stammen werden dan gebruikt voor het dak.

We passeren een mooie picknickgelegenheid. Binnen hangen een paar mooie ansichtkaarten met groeten uit Vosselaar.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe nemen de Karel Kaerslaan. Deze laan herinnert aan de bekenste sportman van Vosselaar. Hij won in 1934 het wereldkampioensschap van de beroepsrenners in Leipzig.

We lopen een flink stuk parallel aan de E34. Aan de overkant ligt het Grotenhoutbos. Welgestelde heren en dames gebruikten dit gebied voor de jacht. Een bekende naam is Maria van Hongarije. Adriaan Ghijs zaaide hier zijn eerste mastboom rond 1650.

We komen langs het Bakhuis. Ook een oude boerderij met waarschijnlijk een heel verhaal. Helaas hebben we niets over het Bakhuis kunnen vinden op Internet.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen nu het dorp helemaal uit richting E34. We zien hier een aantal leuke vergezichten.

Hooiruiters
Ook komen we hooiruiters tegen. Dit is de oude manier om hooi te laten drogen. Je zet een driepoot neer met een aantal dwarsbalken. Dan wordt het hooi zo opgestapeld dat de binnenkant hol blijft. Het hooi ligt los van de grond en wordt zo opgestapeld dat er een soort piramide ontstaat.

Het proces lijkt eenvoudig maar het is een kunst om veel gras kwijt te kunnen zonder dat alles naar beneden zakt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe maken een kleine uitstap van de route naar een vijver bij een grote boerderij. Een fotogenieke plek, zeker in de zomer. De route gaat verder door de natuur en de zwartgoorheide.

Zwartgoorheide
Het domein boscomplex Zwartgoorheide is ongeveer 41 ha groot en in van de Stichting Kempens Landschap. Het domein bestaat grotendeels uit Gewone den en Corsicaanse den. Ongeveer 8,29 ha is open ruimte, bestaande uit voormalige landbouwgronden, die gebruikt werden als weiland. Het domein heeft tegenwoordig een recreatieve functie.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen terug richting Vosselaar en worden verrast door een mooi stukje stuifzand midden in het dorp. Het blijkt de Konijnenberg te zijn.

Konijnenberg
Een stuifduin in de vorm van een banaan, gelegen in het centrum van Vosselaar. Dit waardevolle gebied is eigendom van gemeente en is vrij toegankelijk.

Tijdens de laatste ijstijd (80.000 tot 10.000 jaar geleden) was het bitterkoud in de Kempen. Er was bijna geen plantengroei mogelijk. De wind had vrij spel en door krachtige noorderwinden werd veel zand uit de Noordzee naar Zuid-Nederland en België geblazen. In die tijd lag de Noordzee grotendeels droog. Het zand vormde landduinen waarvan de Konijnenberg de hoogste stuifduin in de Kempen is. Na de ijstijd gingen de temperaturen weer omhoog en werden de stuifduinen begroeid met natuurlijk eiken-berkbos.

De konijnenberg was ook erg in trek tijdens de bedevaart. Vanuit de kerk trokken de bedevaarders naar de Konijnenberg die vlakbij de kerk is gelegen.

En zo komt er al weer een einde aan deze eerste wandeling in Vosselaar.

POI's
Bakhuis N51 17.889 E4 53.021
Domein Zwartgoorheide - Vosselaar N51 17.933 E4 51.742
Galgeneinde N51 18.939 E4 53.986
Maria-Theresia hoeve N51 18.665 E4 54.135
Kapellen N51 18.891 E4 53.645 / N51 18.481 E4 52.916 / N51 19.026 E4 52.577 / N51 19.025 E4 54.316
Konijnenberg N51 18.646 E4 52.941
Kruiskuil N51 18.396 E4 54.233
Looypaal N51 19.551 E4 53.319
Vijver N51 17.651 E4 52.073

Websites
www.vosselaar.be

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.