Hufkenswandeling

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 14-07-2012

Dorpswandeling met nadruk op typische kerkwegetjes. Het is een mooie combinatie van natuur en cultuur. De afgelopen 2 jaar hebben we veel wandelingen rondom Turnhout op de GPS gezet. Vandaag (prachtig weer) was het de beurt aan Arendonk. We hadden een tweetal routes op de GPS gezet waarbij de startplaats dicht bij elkaar lag. Al wandelend zagen we cultuur en natuur voorbij komen. Een leuke combinatie.

Deze wandeling uitgevoerd in naam van Toerisme Arendonk (België) is ook in papieren uitvoering verkrijgbaar bij het kantoor van de VVV, Vrijheid 29 in Arendonk. Ook zonder GPS is deze route te lopen door het volgen van knooppunt 68 – 69 – 46 – 45 – 41 – 40 – 39 – 38 – 37 – 50 – 51 – 52 – 66 – 67 – 68.

Bekijk ook de andere wandeling van Arendonk:
Arendonks wandelpad
Natuurwandelpad

Bartel Peghpad


Kenmerken
Startpunt: Arendonk (B)
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N51.321666 E5.086391
Afstanden: 7, 13 km
Type: Akker, Cultuur, Dorp, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Op korte afstand van start
Gelopen op: 30-03-2011

Route informatie

Een GPS wandeling van 7 km bij Arendonk (België).
Er is een verlenging van 13 km beschikbaar waarbij deze route is gecombineerd met het Arendonks wandelpad.
Er is geen verkorting beschikbaar.
Wel is er een WPT-RTE route beschikbaar.
De route is goed begaanbaar, maar het is wel verstandig om goede wandelschoenen aan te trekken.
Onderweg komt u geen horeca tegen, maar in het centrum van Arendonk zijn verschillende gelegenheden op korte afstand van de parkeerplaats.
Honden dienen aangelijnd te zijn onderweg.



Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe starten deze wandeling bij deparkeerplaats  naast het gemeentelijk zwembad. Hier zijn we eerder al gestart voor de wandeling van het Arendonks Wandelpad.

Meteen gaat de wandeling door leuke kerkweggetjes. De vroegere wegen tussen de huizen en de kerk.

Arendonk
Arendonk is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. Arendonk is de hoofdplaats van het kieskanton en het gerechtelijk kanton Arendonk. De verschillende woonkernen zijn grotendeels aan elkaar gegroeid. Toch zijn naast het centrum van Arendonk nog gehuchten te onderscheiden zoals de Voorheide (of de "Vraai"), den Berendonk, den Heikant, de Huiskes en den Broekkant. De Voorheide heeft een eigen parochie met een Rooms-Katholieke kerk.

GPSwalking.nlArendonk is al bijna 800 jaar een eigenzinnige maar verrassende gemeente in de Noorderkempen. Middelgroot van omvang, maar groots in haar sociale- en verenigingsleven. Met de tientallen verenigingen is er in deze gemeente altijd wel iets te beleven.

Een inwoner van Arendonk wordt een Arendonkenaar genoemd. De bijnaam van de Arendonkenaar is "den telowerelè'er" (de bordenlikker). Verderop kunt u hier meer over lezen.

Het ene pad is nog kleurrijker dan de ander. Verderop zijn de meeste paden voorzien van grijze betonnen schuttingen.

GPSwalking.nlKempens Landgoed
Groene landerijen kleurrïjke tuinen met een landhuis, boerderij of kasteel en fraaie residenties van adellijke families te midden van uitgestrekte heidevlakten.

Dat is het perfecte decor voor het wandelnetwerk Kempens Landgoed. Goed voor 290 km wandelplezier in onder meer het Landgoed De Schrieken, Gorp en Rovers, doorheen de Gewestbossen van Ravels en het domein Hoge Vijvers in Arendonk. Je wandelt over heide en langs vennen, stuifduinen, grafheuvels, molens en kapelletjes. Ravels en Arendonk heten je van harte welkom!

GPSwalking.nlDe vroegere wandelroutes van Arendonk zijn omgezet naar een knooppuntenroute. U kunt eenvoudig uw eigen route samenstellen. Er zijn voldoende knooppunten voor een aantal pittige wandelingen.

We lopen langs de rand van Arendonk. De ene keer tussen de huizen door, de andere keer door de natuur. Cultuur en natuur zijn hier innig met elkaar verbonden. Het zorgt voor een leuke variatie tijdens deze wandeling. Met de zon erbij is het allemaal nog vriendelijker.

GPSwalking.nlHoe wandel je langs een knooppuntennetwerk?
Alle wandelpaden in het netwerk kruisen elkaar bij knooppunten, die alle een nummer dragen. Zo stippel je talloze trajecten naar keuze uit. ie bepaalt immers zelf waar je naartoe wil en hoe lang de tocht wordt.

Bekijk vooraf even de kaart en maak een lijstje van de knooppunten waarlangs je wil wandelen. Zo hoefje tijdens je wandeling alleen maar de nummers in de gaten te houden. Het hele netwerk is in twee richtingen bewegwijzerd.

Is er onderweg iets niet in orde met de bewegwijzering van het traject? Heb je een hindernis opgemerkt? Laat ons dan snel iets weten via routedokter@tpa.be. Gelieve gemeente, straatnaam en knooppuntnummer te vermelden. Hartelijk dank!

De wandelkaarten van het knooppuntennetwerk Kempens Landgoed zijn oa verkrijgbaar bij de toeristische infokantoren in Ravels (Kloosterstraat 4) en in Arendonk (Vrijheid 29). Ook  voor meer informatie over de regio kan u terecht bij een van deze kantoren of via www.antwerpsekempen.be.

We komen nog eens langs de kapel aan de Heikant.

GPSwalking.nlkapel van de Heikant
Nabootsing van de kerk te Lourdes, in 1879 opgericht door E.H. G.J. Van Camp, rector van het klooster Sint-Agnetendal, op de plaats waar sinds eeuwen een staakkapel stond met beeld van Onze-Lieve-Vrouw, Troosteres der Bedrukten.

Lourdesgrot van cementrustiek, compleet met nis waarin huidig verschijningsbeeld van 1986 (de twee vorige beelden werden gestolen), een knielende Bernadette en waterput met in onbruik geraakte fontein, waarachter een kunstmatige heuvel met kapel. Een trap langsheen deze heuvel leidt naar de inkom. Omringende hekken met bakstenen sokkel en pijlers.

Verankerd, eenbeukig bakstenen gebouwtje van drie traveeën met een vlak afgesloten koor onder een leien zadeldak (nok loodrecht op de straat straat) waarop opengewerkt een houten klokkentorentje onder een ingesnoerde octogonale spits en een smeedijzeren kruis.

GPSwalking.nlHerhaalde herstellings- en renovatiewerken. Heden met bepleisterde en witgeschilderde punt- en lijstgevels, laatstgenoemde beëindigd met overhoekse muizentand. Rondboogvensters in platte bandomlijsting; glas-in-loodvenstertjes met symbolen van liefde, geloof en hoop. Segmentbogige toegang met opgeklampte houten deur aan lange ijzeren hengsels.

Bepleisterde en beschilderde binnenmuren en vlak plafond. Betegelde koorwand als achtergrond voor het fraaie barokke Mariabeeld, afkomstig van de oude kapel: houten madonna met zegenend Kind op de linkerarm, beiden gekroond, de Moeder met scepter en het Kind met wereldbol, geplaatst op eenvoudig altaar en afgeschermd met ijzeren hek.
Bron:
http://inventaris.vioe.be/dibe/relict/75427.

GPSwalking.nlOok de Toremansmolen komen we nog een keertje tegen. De gemeentewerker die hier drukt bezig is denkt "die man heb ik al eens eerder gezien".

Toremansmolen
Houten achthoekige graanmolen, opgericht in 1809 met onderdelen van een omgewaaide staakmolen, die in de Madritten stond sinds 1435. In 1859 werd in de stenen kelder een olieslagmolen ingericht met een rosoliemolen uit de Blauwhoef op de Wampenberg.

Beschermd monument sinds 1943

In 1980 werd de molen aangekocht door het Gemeentebestuur van Arendonk. Onder auspiciën van de Vlaamse Gemeenschap, en dankzij de bijdrage van dhr. J.A. van Engelen, werden in 1987 - 1988 restauratiewerken uitqevoerd door de heren H. & A. Caers p.v.b.a.. onder toezicht van architect dhr. H Bevers. De Arendonkse Heemkundige Kring "Als Ice Can" beheert deze "levende Toremansmolen'.

Deze gedenkplaat werd op 21 augustus 1988 onthuld door burgemeester Karel van Gool.

Slechts een paar meter verderop zien we het Heemmuseum liggen. Op het grasveld voor het pand staat een bronzen beeld van de Arendonkse Bordenlikker. Op een informatiebord lezen we de betekenis van dit beeld. Het moeten hier vroeger moeilijke tijden zijn geweest dat de inwoners de restjes van hun borden moesten likken.

GPSwalking.nlHeemmuseum
Het heemmuseum vindt in dit heemhuis een ruime lokatie en de meeste aspecten van het heem worden uitgebreid en op een overzichtelijke manier tentoongesteld.

Het is een realisatie van de Arendonkse Heemkundige kring “Als Ice Can” en werd geopend op 28 april 2000. Het museum bevindt zich achter de Toremansmolen op de Wampenberg.

Vooral specifieke Kempense thema’s komen in het museum ruim aan bod. Er is ruime aandacht voor de situering van Arendonk als grensdorp op geografisch, topografisch en politiek gebied.

Nen Aorendoenkse Telouwerele'er
Een Arendonkse Bordenlikker. In het verleden gaven bewoners van buurgemeenten elkaar bijnamen die als spot- of scheldnaam gebruikt werden. De buurgemeenten legden de nadruk op het schaarse, armoedige eten dat de Arenddonkers voorgeschoteld kregen, die hun borden uitlikten om niets verloren te laten gaan.

GPSwalking.nlDan komen we weer bij de parkeerplaats terug. Maar voordat we terugkeren naar de auto nemen we eerst nog een kijkje bij de kerk. Hier zien we ook het fraaie gemeentehuis en monument voor de gevallenen van de eerste wereldoorlog. Een dergelijk monument zet je altijd weer even aan het denken. Achterop is te lezen dat Alphonse Emsens overleden is op 65 jarige leeftijd vanwege zijn opsluiting in Duitsland.

O.L.V. kerk Arendonk
De neogotische kerk van Arendonk is uit 1904 en is opgetrokken in Kempense baksteen uit Beerse en gedecoreerd met rijke natuursteensoorten. Het 18de-eeuwse houten meubilair uit de oude kerk werd aangevuld met neogotisch meubilair. Dit nieuwe meubilair is ontworpen door de architect van de kerk, Ernest Dieltiens.

In 1999 werd de kerk met het omgevend hekwerk een monument.

Zo ronden we de tweede wandeling in Arendonk af. Met moeie benen en een flinke hoeveelheid foto's rijker gaan we weer naar huis.

Geraadpleegde websites:

POI's

  • Heemhuis Museum N51.3255 E5.0895
  • Kanaal Antwerpen-Turnhout-Dessel N51.3422 E5.0945
  • Kapel 1 N51.3319 E5.0737
  • Kapel 2 N51.3342 E5.0986
  • Kapel 3 N51.3335 E5.0787
  • O.L. Vrouwe van Lourdeskapel N51.3262 E5.0793
  • OLV kerk Arendonk N51.3200 E5.0858
  • Picknicktafel N51.3305 E5.0678
  • Rik van Steenbergen N51.3266 E5.0939
  • Sportpark N51.3272 E5.0812
  • Start/finish/parkeerplaats N51.3216 E5.0863
  • Toremansmolen N51.3254 E5.0901

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.