Reuver - Brachter Wald

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 15-01-2017

Als we de snelweg bij Belfeld verlaten volgen we enkele kaarsrechte landwegen over het door de rivier de Maas tot vlakke land uitgesleten rivierdal. Tot aan de Duitse grens rijden we. Parkeren…. En nog geen vijf meter over de grens gaan de paden klimmen tot wel dertig meter hoog; wat is het toch, dat Nederland zo buitensporig vlak moet zijn? We zijn onweerlegbaar in het buitenland.

Toch leggen we deze grenswandeling uit vanaf het Nederlands gebied bij Reuver. Der weisse Stein, het uitgangspunt, Café De Grens, waar we terugkeren voor de pauze om daarna nog een tweede rondje te lopen. Omhoog en omlaag over de rechte zandwegen, golvend door de bossen en langs de zandafgravingen, stuiten we op een hoge afrastering. Hier was het voormalige munitiedepot van de voormalige RAF vliegbasis Brüggen. We zullen binnen die afrastering – nu handig gebruikt om beschermd wild uit te zetten - nogmaals een wandeling gaan maken, maar nu verkennen we slechts het terrein.

En wat mooi is het om hier te zijn. De zandheuvels, soms met stukjes heide, golvende dennenbossen met veel loofhout ertussen. Even klimmen naar een bank op de heuvel. Nieuwsgierig inzoomen met de camera op de graafmachine in de diepe kuilen van de zandwinning. Een Rentner-hangplek met allervriendelijkste Duitsers. Een mooie verrassende wandeling.


Kenmerken
Startpunt: Reuver, Parkeerplaats Keulseweg
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.274847 E6.123133
Afstanden: 15, 9, 6 km
Type: Bos, Cultuur, Hei, Heuvel
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 02-04-2011

Route informatie

Een GPS wandeling bij Reuver in het Duitse Brachter Wald.
De hoofdroute is 15 km en is te verdelen over twee tracks van 9 en 6 km.
De paden zijn goed begaanbaar, soms zanderig en heuvelachtig. Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
Vanwege de vele soms smalle paden in deel twee en vele wortels minder geschikt voor scootmobiel.  Deel 1 is geschikt voor scootmobiel.
Er zijn enkele horecagelegenheden halverwege. Er staan op vele plaatsen bankjes.
Van de wandeling is een track en een Route aangemaakt.



Langere beschrijving

GPSwalking.nlSTART N51 16.491 E6 07.388
We starten op Parkeerplaats bij De Witte Steen. Het is niet mogelijk met een voertuig de grens te passeren, maar er is parkeerruimte genoeg.

De grens over volgen we eerst een ronde naar het zuiden. Na de pauze hier bij Café de Grens zullen we een nog mooier rondje toevoegen naar het noorden.

Maar eerst de grenspalen.

De Witte Steen N51 16.503 E6 07.441
Volgens sommige Duitse geschiedschrijvers is de Witte Steen een middeleeuwse gerechtsplaats waar mannen – de Weisen – recht spraken. De oorspronkelijke witte steen is lang geleden vervangen door grenspaal 249.

 

GPSwalking.nlGrenspalen N51 16.483 E6 07.471
Vanaf Vaals naar het noorden ligt de grens tussen Nederland en Duitsland vast met grenspalen. In totaal ongeveer 900. Alle palen hebben een nummer en soms liggen tussen de hele nummers ook nog subnummers. Het vreemde aan deze weg langs de grens is dat er aan beide zijden grenspalen staan. Deze weg, de Prinsenweg, is de oude Romeinse heerbaan naar Xanten.

De grens is in 1818 vastgelegd. Nadat Napoleon was verslagen bij Waterloo werd Europa opnieuw ingedeeld door het Congres van Wenen en kende de grote landen als Groot Brittannië en Pruisen – later samen met 35 andere vorstendommen opgegaan in de Duitse Bond, na 1949 bekend onder de naam de Bondsrepubliek Duitsland – de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden toe als één groot gebied: het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

GPSwalking.nlDuitsland N51 16.088 E6 07.142
Duitsland is qua bevolking met 82.000 000 inwoners het grootste land in Europa; het oppervlak is 360 000 km2.

De Kelten en Germanen hebben de Romeinen altijd buiten het gebied gehouden. Na de grote Volksverhuizing volgde het Frankische Rijk. Vanaf 962 tot 1806 stond het land bekend als het Heilige Roomse Rijk. Na de barre tocht van Napoleon werden de vele koninkrijkjes en vorstendommen verenigd onder de Duitse Bond. Dat was rond in 1871, waarna het land verder ging als het Duitse Keizerrijk.

Na de Eerste Wereldoorlog volgde de Weimar Republiek en het Nazi-Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog in 1949 werd het land opgedeeld in West-Duitsland en Oost-Duitsland (de DDR). Na de hereniging in 1990 kennen we de Bundesrepublik Deutschland, 16 deelstaten (Bundesländer) als één land.

GPSwalking.nlVanaf de grensweg klimmen we het bos in. De paden en wegen mogen dan kaarsrecht lijken, in dit gebied slingeren ze in het verticale vlak. We gaan verder tot we de hoge omheining van het voormalige munitiedepot bereiken.

Munitie depot Brüggen-Bracht N51 14.938 E6 06.402
Na de Tweede wereldoorlog richtte de Britse bezettingsmacht het munitiedepot op. Tijdens de Koude oorlog was dit depot bedoeld om de vrede in het Westen te stabiliseren.

In meer dan 200 opslagplaatsen, omgeven door beschermingswallen van 6 tot 8 meter hoog, lag munitie opgeslagen. Afgeschermd door een 18 km lange, bewaakte omheining, zorgden 88 km wegen, 15 km rails en 3 overlaadstations voor vlot munitie transport.

GPSwalking.nlAls positief ‘nevenproduct’ van dit militair gebruik, ontstond een heidelandschap dat tot de belangrijkste in de deelstaat Noordrijn-Westfalen behoort. Vanwege de grote betekenis voor de flora en fauna is het hele gebied onder natuurbescherming geplaatst.

Eind 1996 ontruimde het Britse leger het 1240 ha grote terrein. Direct daarna startten de werkzaamheden om de natuur te herstellen en zo de laatste resten van het militaire gebruik uit te wissen. Herstel van natuur en milieu duurt nog steeds voort.

GPSwalking.nlBeschermd natuurgebied Brachter Wald N51 15.199 E6 07.144
Dit gebied is zeer bijzonder: tot 1996 was het als munitidepot van de Britse legerdivisie Rheinarmee een streng afgesloten domein.

Achter die omheining ontwikkelde zich gedurende tientallen jaren op de droge stuifzandbodem, die zeer arm aan voedingsstoffen is, een heidelandschap, zoals dat in Noordrijn-Westfalen in deze orde van grootte alleen nog ten oosten van Westfalen en bij Keulen wordt aangetroffen.

GPSwalking.nlBeschermde natuur N51 15.754 E6 07.411
In dit gebied vinden uiterst zeldzame, deels met uitsterven bedreigde dieren en planten een geschikt habitat; op de vroegere brandpreventiestroken, kijksleuven en beschermingswallen groeien planten zoals de rode dopheide, de grote wolfsklauw en de Engelse brem.

Vogels, zoals de boomleeuwerik, de roodborsttapuit of nachtzwaluw broeden in het open heidelandschap en ook de zandhagedissen, veldkrekels en heikikkers vinden in het vroegere legerdepot een geschikt leefgebied.

GPSwalking.nlDassenberg N51 15.862 E6 07.206
Op de Dassenberg staan enkele banken en een schuilhut. Alhoewel de omgeving heel mooi groen is, is het uitzicht niet bijzonder. Maar de rust en stilte, soms verstoord door de fluitende vogels, maken dit met de stralende voorjaarszon tot een heerlijke plek om even bij te komen.

Daarna keren we terug bij de grensovergang, waar we de lunch gebruiken op het terras van – heel toepasselijk - De Grens. Aan de overzijde ligt een tweede terras dat als de Witte Steen bekend staat. Het is er al druk op deze mooie zonnige voorjaarsdag.

GPSwalking.nlPauze – DE GRENS N51 16.469 E6 07.427

Na de pauze maken we nog een klein rondje van zo’n zes kilometer. Het blijkt het mooiste stukje van deze wandeling te zijn. Wat kleinschaliger, ietwat rommeliger en natuurlijker. Het meest bijzondere is de ouderen-hangplek, de Rentnertreff.

Verderop zien we een grote zandafgraving – we hebben er al eerder enkele gezien – maar daarover hebben we weinig informatie kunnen vinden.

GPSwalking.nlRentnertreff N51 16.854 E6 08.148
Bij een prachtige schuilhut ontmoeten we enige gepensioneerde mannen, zittend in comfortabele tuinstoelen. Ze genieten hier van de rust, het praatje en “Wenn das Leben mal gut ist, soll man das merken.”

De reden waarom wordt duidelijk als we meegenomen worden naar de achterkant van de schuilhut, waar zestien verstorbenen Freunden “In Liebe und Verehrung” herdacht worden.

“Wenn du im Herzen Frieden hast,wird dir die Hutte zum Palast”

GPSwalking.nlBuizerd N51 17.103 E6 08.461
De buizerd heeft een zeer variabel gekleurd verenkleed, dat meestal bruin is met kleine, witte vlekken. Er zijn echter ook vogels met een verenkleed dat vrijwel geheel wit is. In de vlucht is de buizerd te herkennen aan de brede, hoekige vleugels, de korte hals en de gespreide, korte staart. In de vlucht laat de buizerd regelmatig een luide miauwende roep horen.

De buizerd is de meest voorkomende roofvogel van Nederland. Op warme dagen is de buizerd vaak hoog in de lucht te zien, waar de vogel in cirkels op de opstijgende warme lucht zweeft. Als het weer hiervoor niet geschikt is, dan jaagt de vogel zittend vanaf een hoge uitkijkpost. Het voedsel bestaat voornamelijk uit muizen, konijnen en andere kleine dieren.

GPSwalking.nlEn als we uit het bos komen en het vlakke land recht voor ons zien liggen, dan weten we dat weer terug zijn bij de grens.

Diegenen die hier meer willen wandelen, kunnen op de website van Bruggen nog enkele wandelingen vinden – zij het dan op een kaartje. http://www.brueggen.de/de/Tourismus-Kultur/wandern/97-zu-fuss-die-natur-geniessen.html .

Wij zullen hier nogmaals terugkeren voor een wandeling binnen de afrastering. Tot de volgende keer.

Geraadpleegde websites:

 
Startpunt 

START P Keulseweg 202 Reuver  N51 16.491 E6 07.388

POI's

  • Beschermd natuurgebied Brachter Wald N51.2533 E6.1190
  • Beschermde natuur N51.2625 E6.1235
  • Buizerd N51.2850 E6.1410
  • Dassenberg N51.2643 E6.1200
  • Duitsland N51.2681 E6.1190
  • Grenspalen N51.2747 E6.1245
  • Munitie depot Brüggen-Bracht N51.2489 E6.1066
  • Pauze – DE GRENS N51.2744 E6.1237
  • Rentnertreff N51.2808 E6.1357
  • Start/finish/parkeren N51.2748 E6.1231
  • Witte Steen N51.2750 E6.1240
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.