Stamprooierbroek

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 23-07-2020

Deze wandeling in het Stramprooierbroek begon enigzins tegenstrijdig. Aan de ene kant kregen we de ene na de andere fraaie zonsopgang voorgeschoteld, aan de andere kant liepen we de hele tijd tegen privé paden aan die we niet mochten betreden. Daarom moesten we onze route helemaal omgooien. Het is in België niet vreemd dat je regelmatig tegen een privé domein aanloopt. Helaas staat dit nooit op de kaart en kom je er pas achter als het "te laat" is. Tijdens deze wandeling wordt de grens een aantal keren gepasseerd. De stevige grijze grenspalen laten zien waar deze grens precies ligt. 

Nadat we weer op weg waren konden we gaan genieten van een bijzonder mooi stukje ongerepte natuur. Afwisselend, rustig, met hier en daar een leuke afwisseling door kapelletjes en grenspalen, slingerden we door het landschap. Wat kan het leven toch mooi zijn als je op een fraaie herfstdag mag genieten van een vroeger moeras. Wel ben je dan blij dat je goede wandelschoenen aan hebt. 


Kenmerken
Startpunt: Molenbeersel, parkeerplaats bij Woutershof
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.159468 E5.699136
Afstanden: 22, 16, 12 km
Type: Akker, Beek, Bos, Veen, Vergezicht, Water
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 17-10-2011

Route informatie

Een GPS wandeling van 22 km door het Stramprooierbroek bij Molenbeersel in België.
De wandeling gaat gedeeltelijk over Belgisch en Nederlands grondgebied.
Er zijn verkortingen van 16 en 12 kilometer beschikbaar.
Ook is er een WPT-RTE route beschikbaar.
Onderweg komt u geen horeca tegen, wel een aantal bankjes.
Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen, een gedeelte van de route is vrij drassig. 
In de zomermaanden kunt u last hebben van muggen, dan is Deet aan te bevelen. 



Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe vertrekken vroeg voor deze wandeling. Half oktober 2011 moesten we voor de eerste keer de ramen van de auto krabben. Bij temperaturen van rond het vriespunt gaan we van start. De zon is net op en er hangt een klein beetje mist. 

We zijn nog geen 100 meter onderweg of we lopen al tegen het eerste bordje met privé, geen toegang. Daarom volgen we een stukje een fietspad. Maar de waar we het ook proberen, nergens mogen we van dit fietspad af. We zijn in België met de vele privé-domeinen. En helaa kun je vooraf op de kaart niet zien waar deze domeinen liggen.

GPSwalking.nlWe maken intussen een aantal prachtige zonsopgangs foto's. De ene is nog sfeervoller dan de andere. Ons opgetogen gevoel verdwijnt als blijkt dat we de uitgezette route niet kunnen lopen.

Dan staan we stil op een zeer fris fietspad met de GPS in de hand te puzzelen hoe we verder gaan. Maar gelukkig ontdekken we een alternatief. 

We nemen een gok die later goed blijkt uit te pakken. De temperatuur stijgt tot bijna zomerse waarden, de natuur is overweldigend en heerlijk stil. We komen tot rust en genieten van deze fraaie wandeling. 

GPSwalking.nlStramprooierbroek
Het wandelgebied Stramprooierbroek leidt je doorheen het hart van het Kempen-Broek. Natte moerassen met elzen en wilgenstruweel, eikenbossen, weilanden met houtkanten en poelen, statige eikendreven.

De natste delen bleven gespaard van ontginning zodat je nu kan genieten van de rust en de ruimte in één van de stilste plekjes van Limburg. De overvloedige aanwezigheid van water maakt het Stramprooierbroek en de aanliggende natuurgebieden tot het rijkste libellengebied van de Benelux. Maar ook voor vele planten, vlinders zoals de grote weerschijnvlinder en andere dieren is het Stramprooierbroek een hemel op aarde. Redenen genoeg dus om je laarzen aan te trekken en de schatten van dit gebied te ontdekken.
 
GPSwalking.nlHet Stramprooierbroek staat bekend om zijn ondoordringbare moerassen met laagveen (zompige moerasgrond van onverteerd plantaardig materiaal) waarin onder meer de grote boterbloem, veenpluis en gagel groeit en het spiegeldikkopje (een kleine dagvlindersoort) leeft.
 
In de randzones komen wilgenstruwelen en elzenbroekbossen voor die in het voorjaar geel kleuren van de dotterbloemen. De hoger gelegen gronden die uit het moeras steken, zijn begroeid met eikenbossen/hier en daar afgewisseld met heideperceeltjes. Hier voelt de grote weerschijnvlinder zich thuis. Een opvallende vlinder waarvan de vleugels naargelang de lichtinval mooi blauw kleuren.
 
GPSwalking.nlIn het verleden vonden omwonenden in het gebied bijna alles wat ze nodig hadden om te herleven. Leem, riet en hout om hutjes te bouwen, turf en hout om zich te warmen. Wat ze aan vis of vogels konden vangen, aten ze op of verkochten ze op de markt.
 
Ook manden van wilgentenen, honing en zelfs bloedzuigers voor medisch gebruik brachten een cent op waarmee kleding en meel werden gekocht. Er liepen verschillende smokkelroutes doorheen de weinig toegankelijke broeken en in de moerassen en bossen vonden gevluchte Russische krijgsgevangenen tijdens Wereldoorlog II dankzij de hulp van enkele lokale boeren een veilig onderkomen.
 
Tegenwoordig wordt het overgrote deel van het Stramprooierbroek beheerd door Stichting Limburgs Landschap vzw en is het één van de drie stiltegebieden die de provincie Belgisch Limburg rijk is.
 
GPSwalking.nlKempen-Broek
Op de grens van Belgisch en Nederlands Brabant ligt Kempen-Broek, een grensoverschrijdend landschap dat in zijn omvang uniek is voor Vlaanderen en Nederland. Het strekt zich uit over de gemeenten Cranendonck en Weert in Nederland en Hamont-Achel, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik in België.
 
Het bijzondere en afwisselende landschap bestaat uit  meerdere, aan elkaar grenzende delen zoals een huis met kamers. Elke kamer heeft wat te bieden en straalt een eigen sfeer uit: bos, moeras, hooiland, beekvallei.

GPSwalking.nl

Deze kamers zijn een thuis voor talrijke zeldzame planten en dieren. Vele mensen werken samen aan het behoed van deze mooie, grensoverschrijdende mozaïek van  landschappen zodat bezoekers Kempen-Broek in al zijn facetten kunnen ontdekken. Wandelaars, fietsers, ruiters, menners en mountainbikers kunnen via bewegwijzerde routes op hun eigen tempo genieten van het landschap, de natuur, de cultuurelementen en de rust.
 
De  mooie natuur hier, daar is aan gewerkt! En we gaan terug in de tijd. Het landschap dat je nu ziet, is een evenbeeld van de situatie rond 1950: een keten  van vijvers aangelegd voor de viskweek. Deze vijvers waren rijk aan planten en dieren.

GPSwalking.nl

De Zig
Stichting Limburgs Landschap en de Vlaamse Landmaatschappij geven nieuwe kansen aan deze rijkdom. Ze deden dit door bestaande dijken te herstellen en vijvers uit te graven. Vijf van de oorspronkelijke' vijvers, met een totale oppervlakte van ongeveer 17 ha, zijn intussen herstel.
 
De vijvers worden deels gevoed met grondwater, deels met water uit de hoger gelegen Nieuwe Abeek. Het beheer bestaat uit het maaien van de dijken en het aanpassen van het waterpeil in de vijvers. Met in- en uitlaatconstructies kan Stichting Limburgs Landschap het waterpeil in alle vijvers afzonderlijk beheren en de vijvers indien nodig laten leeglopen in de lager gelegen Nieuwe Lossing. Hierdoor kunnen telkens nieuwe biotopen ontstaan, van vijvers tot droge slikplaten, elk met hun typische planten en vogelsoorten.
 
Stichting Limburgs Landschap wil met dit beheer kansen creëren voor vogels zoals roerdomp, porceleinhoen of visarend. Typische vijver- en moerasplanten zoals kikkerbeet, hoge cyperzegge, haarfonteinkruid en libellen zoals grote roodoogjuffer, smaragdlibel en metaafglanslibel zullen eveneens hun weg vinden naar de Zig. Eén mooie toekomst, niet?
 
De natuurinrichtingswerken werden uitgevoerd in het kader van het landinrichtingsproject Noordoost-Limburg. Ze werden gefinancierd door het Vlaamse Gewest met Europese cofinanciering in het kader, van het LIFE-fonds en INTERREG. Het LIFE-fonds beoogt de realisatie van een Europees netwerk van waardevolle natuurgebieden.

GPSwalking.nl

We lopen de natuur rond De Zig weer uit. Wat een mooi stukje natuur. Een groot gedeelte is benoemd als kwetsbaar natuur en niet toegankelijk. Maar van afstand krijgen we toch veel mee. Dan komen we een propellorblad tegen met een verhaal.
 
Moet en inzet
De herinrichting van de vijvers van de Zig leverde een opmerkelijke vonst op: een propellorblad van een Manchester L7301. Dit toestel stortte op 31 mei 1942 in Molenbeersel neer tijdens een bombardement van Keulen, geraakt door afweersgeschut. De piloot, P/O Leslie Manser VC redde het leven van zijn crew door aan de stuurknuppel te blijven tot de laatste man het toestel had verlaten. Hij tekende daarmee wel zijn eigen doodvonnis. Met uitzondering van de navigator, die zich bezeerde en krijgsgevangen werd genomen, kon de bemanning met hulp van de plaatselijke bevolking ontsnappen. Zes weken later waren zij reeds terug in Engeland. 
 
Dit propellorblad gedenkt de moed van Manser en de inzet van de lokale bevolking. Zie ook wikipedia.org/wiki/Leslie_Thomas_Manser.
 
GPSwalking.nlNiet veel verder lopen we tegen een prachtig kapelletje aan. De deur staat uitnodigend open. Binnen treffen we een fraai interieur aan. Een mandje met waxinelichtjes staat op een stoel. Daarbij een bordje met gratis kaarsjes. We steken er ééntje aan, kijken naar alle bidprentjes en lezen een gedichtje die hier tussen staat. De tekst kunt u hieronder lezen. 
 
Daarna genieten we nog even van de gastvrijheid van dit kapelletje. 
 
Niet te koop
De schoonste dingen in het leven kunnen wij niet kopen met geld. Ze zijn onbetaaldbaar. Een goede vader en moeder, toffe broers en zussen, vriende die je trouw blijven en de warmte van hun vriendschap. 
 
Langdurige ruzie die wordt bijgelegd, waardering dat je geteld wordt in familie en op het werk. De zon die eindelijk schijnt na wekenlange regen en de regen die valt na weken-, maanden-lange droogte. Een boeketje bloemen ontvangen van iemand die veel van je houdt, tranen van vreugde schreien, een schouder vinden om op te huilen.
 
GPSwalking.nlGeborgen en veilig zijn bij iemand die kan zwijgen. Vergeving zien na een domme fout. Van de natuur genieten: een mooie zonsondergang. Iemand die ziet dat er iets scheelt. Stille aanwezigheid bij verdriet, bij overlijden of zware tegenslagen. 
 
Geloof in het leven en in God.
 
Dan komen we bij het Domeinbos. Aan het begin staat een informatiebord. We lezen de tekst die hier op staat en gaan de natuur in. Het is hier drassig. Vroeger was dit een moeras en dat is nog steeds te zien. Goed wandelschoenen zijn aan te bevelen. In de zomer kunnen hier veel muggen zitten. Halverwege oktober hadden we daar gelukkig geen last meer van. 
 
GPSwalking.nlOok hier komen we midden in het bos een leuk klein kapelletje tegen. 
 
Domeinbos
Tot 1865 behoorde dit hele gebied tot een uitgestrekt moeras met hoge en lage heide. Het grootste deel van het jaar stond het onder water.
 
Na 1865 werd het op een korte periode drooggelegd via afwateringskanalen en werd een gedeelte van de gronden bebost of in gebruikt genomen als hooilanden. Dit domeinbos is voorgesteld om opgenomen te worden als stiltegebied.
 
GPSwalking.nlFlora en flora
Bij de aankoop - vanaf 1976 - bestond het domeinbos Grootbroek voornamelijk uit fijnspar en populier (geplant tussen 1962 en 1967), benevens oudere gemengde bestanden van zomereik en amerikaanse eik, zwarte els en berk.
 
De totale bosoppervlakte op heden is 226 ha. waarvan 136 ha. als bosreservaat aangewezen is. Hier wordt de groei en de ontwikkeling vrijgelaten of wordt gestreefd naar het behoud of het tot stand brengen van typische bosplantengemeensehappen.
 
GPSwalking.nlDit bos is alle dagen toegankelijk voor het publiek vanaf zonsopgang tot zonsondergang.
 
Langs de beek de Lossing komen we bij het knooppunt in onze wandeling. Het pad dat we moeten hebben lijkt er niet te zijn. We lopen eerst een stukje langs de linkeroever van de Lossing en een klein stukje verder zien we opeens een klein paadje dat links afbuigt. We volgen dit kleine paadje door de dichte natuur. 
 
Als we de natuur weer uitlopen komen we verschillende keren over de grens van Nederland en Belgie. Dat is zichtbaar door die grote grijze grenspalen. Ze wegen ruim 372 kilo en zijn 2 meter 47 hoog. 
 
We komen een massieve steen tegen die zomaar midden in het landschap staat. Nieuwsgierig nemen we een kijkje van dichtbij en komen daarbij een bordje tegen.
 
Het blijkt dat deze steen in 1989 is geplaatst ter gelegenheid van 150 jaar scheiding tussen de Nederlandse en Belgische Limburgen. Natuurlijk staat deze steen precies op de grens van Nederland met België.
 
GPSwalking.nlDe grens
Limburg 1839 - 1989: De grens alleen nog maar een streep. Wij vinden genoegen in wat op ons lijkt. Aristoteles. 
 
We komen weer bij de Abeek uit. Deze beek kruist de Lossing op het knooppunt in de route. Hier staat een informatiebord en een grote grenspaal. Op dit punt kunnen we kiezen langs welke oever we lopen.
 
We kiezen voor de linkeroever maar hierdoor moeten we even later via een klein bruggetje naar de overkant. Als u deze overgang engt vindt kunt u beter direct over de rechteroever lopen. Dat gaat niet als u de kortere route volgt. Dan moet u over het bruggetje. Op de onderstaande foto krijgt u een beeld van dit bruggetje. Gelukkig is er een koord gespannen waaraan u enige steun heeft. 
 
GPSwalking.nlAbeek/ Lossing
De Abeek of Molenbeek is een zijriviertje van de Maas. Het riviertje ontspringt op het Kempens Plateau op een hoogte van ongeveer 80 meter. De bron ligt op de Donderslagheide, die een onderdeel is van een groot militair schietterrein. Hier liggen ook een aantal vijvers, waaronder Monnikswijer. Ten noorden daarvan zet ze haar weg voort als een zeer kleine beek met een sterk meanderende loop.
 
Vroeger dook de Lossing, een afwateringskanaaltje, hier onder de Abeek door, maar omdat de Lossing overbelast dreigde te raken werden beide rivieren hier door elkander afgeleid. Daardoor stroomt het water van de Abeek nu via de Lossing naar Ophoven (onderweg kruist ze de Itterbeek (in Kinrooi) en stroomt ze over de Witbeek (in Ophoven). Het water van de Lossing stroomt nu dus via de vroegere bedding van de Abeek naar Grathem. Voor de grens neemt ze de Grote Renne op en erna wordt ze ook wel de Uffelse Beek genoemd.
 
De natuur onderweg blijft fraai en dankzij het prachtige weer is het genieten geblazen. 
 
'GPSwalking.nlt Hasselterbroek
Het bosrijke deel van 't Hasselterbroek bestaat momenteel grotendeels uit aangeplante sparren, populieren en Amerikaanse eiken. Door deze te kappen, krijgt het oorspronkelijke eikenberkenbos, met onderbegrpeiing van onder andere heide, nieuwe kansen om zich te ontwikkelen.
 
Grote grazers zoals de Konikpaarden helpen een handje en zorgen voor variatie en structuur in de vegetatie De nattere delen van het bos worden omgevormd tot moerasgebied met waterpartijen, Epilgenstruweel en rietkragen, de eikendreven die je in het 't Hasselterbroek aantreft, dateren uit de ontginningsperiode van de 'broeken' (tweede helft van de 19e eeuw).
 
GPSwalking.nlIn de weiden rond het bosgebied worden poelen aangelegd die weidevogels zoals kievit, watersnip, grutto of wulp aantrekken. Op enkele zeer natte plekken krijgt riet een kans wat goed nieuws is voor typische rietvogels zoals roerdomp, rietgors en - wie weet - bruine kiekendief.
 
Om dit doel te bereiken werkt Stichting Limburgs Landschap hier samen met enkele plaatselijke landbouwers door hun natte percelen te kopen en hen in ruil drogere gronden aan te bieden. Andere landbouwers dragen een steentje bij in het beheer van de weilanden.
 
GPSwalking.nlHet Hassellerbroek wordt sinds 1993 beheerd door Stichting Limburgs Landschap. Op de tekening zie je het gevarieerde landschap met bossen, weilanden, rietland en ruigten dat Stichting Limburgs Landschap hier in de nabije toekomst wil herstellen.
 
En zo komen we weer bij het vertrekpunt waar we nog even een blik in het kapelletje werpen. De deur is op slot. In 1949 bouwde de familie Hechtermans dit kapelletje uit dankbaarheid dat hun bezittingen ongeschonden de oorlog doorgekomen waren. 
 
We hebben genoten van deze fraaie wandeling. Heerlijk rustig wandelen door een heerlijk stukje natuur. Wat wil een mens nog meer op een zonnige oktober zondag. 
POI's
  • Abeek N51.1748 E5.6754
  • De Zig N51.1595 E5.7229
  • Grenssteen N51.1829 E5.6778
  • Hasselterbroek N51.1686 E5.6773
  • Infobord N51.1712 E5.7016
  • Informatiebord2 N51.1829 E5.6766
  • Kapel N51.1612 E5.7167
  • Kapel2 N51.1731 E5.6946
  • Kruispunt N51.1795 E5.6767
  • Lossing N51.1781 E5.6776
  • Moed en inzet N51.1601 E5.7199
  • Smal bruggetje N51.1721 E5.6753
  • Start/finish/parkeerplaats N51.1594 E5.6991
  • Stramprooierbroek N51.1721 E5.6977
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.