Klein Kullen - Epen

GPS wandeling Klein Kullen - Epen van GPSwalking.nl
Het recht op privacy wordt wel omschreven als het recht om met rust gelaten te worden. Daarnaast vormt het recht op privacy een belangrijke voorwaarde voor andere grondrechten, in het bijzonder diegene die betrekking hebben op de vrijheid van het individu.

Privacy betekent meer dan bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Privacy houdt ook in dat een individu het recht heeft handelingen te verrichten zonder dat de buitenwereld daar kennis van neemt, of daar gebruik of misbruik van maakt. Als de buitenwereld gebruik maakt van privé-informatie, dan heeft een individu het recht om te weten hoever dat gebruik strekt en wat daar de consequenties van zijn. Stichting GPSwalking.nl doet zijn best uw persoonsgegevens en daarmee uw privacy te beschermen.

U kunt onze GPS-wandelingen volgen en daarmee controleert u ook de te volgen route. Als u fouten of obstakels ontdekt in een wandeling, of uw enthousiasme wilt delen met anderen, kunt u dat in een bericht aan ons melden. Voor de communicatiedoeleinden vragen we daarom uw naam en contactgegevens te vermelden. Na afhandeling van uw reactie verwijderen we uw contactgegevens. Uw reactie kunnen we bij de wandeling openbaar maken. Daarbij zullen uw gegevens niet worden vermeld.

De foto's die gemaakt worden bij onze wandelingen worden niet gedeeld met andere partijen. Mocht u een foto tegenkomen die u privacy schendt laat het ons dan even weten. Wij halen de foto dan uit de foto-serie.

Met vriendelijke groet,
Team GPSwalking.nl
info@gpswalking.nl
We waren dit voorjaar te gast op de boerderij-camping Klein Kullen in Epen (Limburg) . Op een paar honderd meter van de Belgische grens een ideale plaats om een schitterende wandeling te beginnen. Gewoon de camping aflopen en genieten van een fraai en glooiend landschap. Genieten geblazen.

Bronnenland
U staat hier midden in een gebied met een grote rijkdom aan bronnen en bronbeken. Vanaf de Belgische grens (nabij buurtschap Cottessen) tot aan het dorp Mechelen stromen op een É afstand van nog geen 5 kilometer maar liefst 26 bronbeken en is er een veelvoud aan bronnen die hier spontaan aan de oppervlakte komen. Plaatselijk liggen zelfs 6 tot 7 bronnen in een brongebiedje bij elkaar. Hiermee kent deze regio de hoogste dichtheid aan bronnen in Nederland! De bronbeken monden allemaal uit in de Geul. Dat is het snelst stromende riviertje van Nederland. De bronbeken worden vaak ook nog gevoed door vele kleinere zijbeekjes. Soms zijn die duidelijk zichtbaar en hoorbaar, soms liggen ze zacht kabbelend verscholen in het groen. Maar het zijn allemaal pareltjes in het landschap die zeker de moeite waard zijn om van dichterbij te bekijken.

Door de eeuwen heen is Epen nauw verwant met die waterlopen. De naam Epen' stamt ook af van het Germaanse woord 'apa' Dat betekent 'water'!

Bronnen zijn plekken waar grondwater op een geconcentreerde, natuurlijke manier uit de bodem stroomt of uit de bodem opwelt. Dat kan ook een nat of moerassig gebiedje zijn. Die bronnen vormen samen de beginpunten van een rivierstelsel. Doordat bronwater een hele lange reis door de bodem heeft gemaakt, is dat bronwater op een heel natuurlijke manier gezuiverd. Afhankelijk van de aard van de aanwezige bodemlagen zijn in dat grondwater allerlei mineralen opgelost. Logisch dus dat dit in principe zuiver en schoon water is. Door bemesting kunnen er echter ook weer minder gewenste stoffen in terecht komen, zoals nitraat. Toch niet zo maar uit de beek drinken dus!

De meeste bronnen en bronbeken komen vrijwel nooit droog te staan. Dat komt omdat die bronnen vooral uit het grondwater gevoed worden en niet direct van regenwater afhankelijk zijn. Dat water is daarvoor veelal tientallen jaren in de diepere grondlagen onderweg geweest. Ongeveer 30% van het bronwater is tussen de 20 en de 60 jaar in de grond onderweg geweest. Ongeveer 60% zelfs meer dan 60 tot 110 jaar! prima uitvalbasis voor een wandeling in het nabijgelegen Reestdal. En dat kan gewoon vanaf de camping.

Wandel ze
Team GPSwalking.nl
GPSwalking.nl
Ga naar de wandeling
DSC08210.JPG
DSC08211.JPG
DSC08212.JPG
DSC08213.JPG
DSC08215.JPG
DSC08216.JPG
DSC08217.JPG
DSC08218.JPG
DSC08219.JPG
DSC08221.JPG
DSC08222.JPG
DSC08224.JPG
DSC08228.JPG
DSC08229.JPG
DSC08230.JPG
DSC08231.JPG
DSC08232.JPG
DSC08234.JPG
DSC08235.JPG
DSC08236.JPG