Home
Home Over ons Workshops Links Reviews GPS info Gastenboek Contact Zoeken
  Welke GPS
Welke GPS? Die vraag horen wij meer. Maar een advies is alleen op zijn plaats al u weet waarvoor u uw GPS wilt gaan gebruiken. Laten we even aannemen dat u nog niet in het bezit bent van een GPS. Dan kunt u de antwoorden op de volgende vragen eens op een rijtje zetten:
 • Wilt u de GPS alleen gebruiken voor wandelen, of ook voor navigeren in de auto?
 • Wilt u naar het begin van de route kunnen navigeren?
 • Wandelt u veel, of bent u een gelegenheidswandelaar
 • Wandelt u ook als het slecht(er) weer is? 
 • Wilt u van de route die u aan het lopen bent kunnen afwijken?
 • Hoe belangrijk is het om een kaart op uw GPS te zien als u aan het wandelen bent?
 • Wilt u voornamelijk routes nalopen of ook zelf routes uitzetten?
 • Wilt u uw GPS ook gebruiken voor andere doeleinden (agenda, afspraken,...) 
 • En niet onbelangrijk; wat is uw budget? 
Waarom deze vragen?
Er zijn veel GPS-en te koop, in verschillende soorten en maten en in verschillende prijsklasses. We kunnen het voorstellen dat u op een gegeven moment door het bomen het bos niet meer ziet. Een GPS is een duur instrument. Waar autonavigatie soms voor 125 euro als aanbieding te koop is, moet u voor een volledige GPS wandeluitrusting veel meer geld neertellen. Daarom meestal als eerste de vraag, wat wilt u er mee gaan doen, en wat is het budget. 
 
Daarom willen uitleggen wat de grootste verschillen zijn tussen de verschillende type GPS-en. Dan kunt u vervolgens een betere keuze maken. Natuurlijk maakt u de uiteindelijke keuze helemaal zelf. Maar het is altijd handig als u goed beslagen ten ijs gaat, oftewel dat u goed voorbereid naar de winkel gaat om uiteindelijk uw GPS te kopen. 
 
Natuurlijk is er op het Internet nog volop informatie te vinden. Een interessante website is die van gps-koopgids. Zij hebben een keuze formulier waarop u een aantal vragen kunt beantwoorden. Vervolgens laten zij u zien welke GPS-en in aanmerking komen. Lees ook eens de Toeractief GPS test
 
Welke winkel?
Er zijn veel winkels waar u naar toe kunt om een GPS te kopen. Weet u precies wat u wilt hebben dan kunt u natuurlijk ook via het Internet bestellen. Als u alleen op zoek bent naar een GPS dan is Waypoint een aanrader. Die zijn gespecialeerd in GPS-en in alle soorten en maten. Bij Waypoint krijgt u alle tijd om een goede afweging te kunnen maken. Dat zorgt er soms voor dat de wachttijden kunnen oplopen. Gelukkig heeft men een gezellige koffiecorner.
 
Een andere aanrader is Beversport. Beversport heeft een groot assortiment outdoorspullen. U kunt er ook prima terecht voor wandelkleren, wandelschoenen, rugzakken, en ook GPS-en. Ook hier geldt dat u voor de aankoop van een GPS het beste op een doordeweekse dag kunt gaan winkelen. In het weekend is het er vaak druk waardoor u soms moet wachten.
 
Natuurlijk zijn er nog veel meer winkels. Het is altijd de vraag of het personeel voldoende kennis heeft om u verder te kunnen helpen. Zeker in het weekend staat er vaak partimers in de winkel. Daarom is het altijd beter om op een doordeweekse dag te gaan winkelen. 
 
Bekijk ook eens onze reviews.
 
Onze eigen indeling GPS-en:
 
Typen GPS-en
Grofweg zijn er 4 categorieën GPS-en waaruit u kunt kiezen als uw hoofdactiviteit wandelen is. Als u de GPS alleen wilt gebruiken om te navigeren in de auto dan bent u op de verkeerde website terecht gekomen. Wij stellen wandelen als de hoogste prioriteit.
De prijzen die we noemen zijn richtprijzen. U moet altijd even op het Internet kijken naar de actuele prijzen. De afgelopen jaren hebben we gezien dat de prijzen langzaam zakken. Maar de aanschaf van een outdoor GPS inclusief kaarmateriaal kan een dure aangelegenheid zijn.
 
Onze indeling:
 1. Outdoor GPS zonder kaart 
  Op de GPS kan geen kaartmateriaal geladen worden. De prijs ligt onder de €150-. Dit soort GPS-en zijn prima geschikt voor mensen die routes van anderen willen nalopen en in de auto al een TomTom (of ander merk) hebben. Ook voor het narijden van fietstochten kan deze GPS gebruikt worden. Wel is het scherm vaak aan de kleine kant wat niet erg confortabel op een fiets is. 
   
 2. Outdoor GPS met routeerbare kaarten maar met klein scherm 
  Op de GPS kan kaartmateriaal geladen worden. De GPS kan ook worden gebruikt voor navigeren in de auto maar door klein display is dit niet comfortabel. De prijs ligt tussen de €150- tot €350,- (inclusief kaartmateriaal (navigatie en topo)).

   
 3. Outdoor GPS met niet routeerbare kaarten en groot scherm 
  Op de GPS kan kaartmateriaal geladen worden via een SD kaart. De GPS kan niet worden gebruikt voor navigeren in de auto vanwege het ontbreken van routeerbare kaarten. Dit soort GPS is goed bruikbaar zonder PC en ook handig op de fiets vanwege het grote scherm. De prijs ligt rond de €400 (inclusief kaartmateriaal).
   
 4. Outdoor GPS geschikt met routeerbare kaarten en groot scherm
  Op de GPS kan kaartmateriaal geladen worden. De GPS kan ook worden gebruikt voor navigeren in de auto en op de motor maar heeft geen stemaanwijzing. Groot display terwijl het apparaat toch handzaam is. De prijs ligt tussen de €275,- tot €600,- (inclusief kaartmateriaal (navigatie en topo)).
   
 5. GPS gebaseerd op een PDA/smartphone
  Door het laden van verschillende programma's kan de PDA gebruikt worden voor het navigeren in de auto en het wandelen via topografische kaart. De PDA is niet echt geschikt voor outdoor activiteiten. De PDA's zijn doorgaans gevoelig voor vocht en kunnen niet tegen een regenbui. Maar door te werken met een oortje kan de PDA in te binnenzak worden meegedragen. De prijs ligt tussen de €300,- en €800 euro afhankelijk van de software die u nodige hebt en extra voorzieningen zoals een extra accu. 
We gaan nu wat verder in op alle voordelen en nadelen van GPS-en van de 5 verschillende categorieeën. Bij de outdoor GPS-en zijn er eigenlijk maar 2 merknamen van belang: Garmin en Magellan. Garmin is marktleider en heeft een betere naam dan Magellan. Wijzelf zijn in het bezit van verschillende Garmin GPS-en en dat bevalt doorgaans prima. Het wil niet zeggen dat u geen goede koop kunt hebben aan een Magellan, maar we hebben er verder geen ervaring mee. Nieuwer op de markt is de Satmap Active 10. Een prima GPS voor de wandelaar/fietser die liever geen PC wilt gebruiken. 
 
We laten u ook weten welke GPS we zelf gebruiken en gaan ook even in op het gebruik van wegen en topografisch kaartmateriaal. Wat is er allemaal, hoe ziet het eruit en wat kunt u er mee. 
 

Nieuwe Garmin Etrex 300Outdoor GPS zonder kaart
Deze outdoor apparaten zijn waterdicht, robust, zeer handzaam, gaan lang mee op 1 setje batterijen en kunnen worden gebruikt voor het nalopen van tracks of het opnemen van tracks. Het is niet mogelijk om kaartmateriaal te laden. 
 
Het voordeel van een dergelijke GPS is de lage prijs. Doordat er geen kaartmateriaal geladen kan worden heeft u niet de mogelijkheid om kaart van de omgeving onderweg te bekijken. U kunt daardoor ook niet zo eenvoudig van een route afwijken. Wel heeft deze GPS ook een kompasfunctie zodat u altijd weet welke richting u oploopt. 
 
Met deze GPS kunt u routes van het Internet downloaden en nalopen. Ook kunt u uw eigen wandelingen opnemen en later naar uw PC laden.
 
In augustus 2011 komt er een nieuwe serie Etrexen op de markt. De nieuwe serie is weer helemaal bij de tijd en ziet er prima uit. Een aanrader voor iedereen die een handzame en stevige GPS zoekt die je onderweg nooit in de steek laat. De goedkoopste GPS uit de Etrex familie kost rond de 120 euro. Een ideale instapper om te kijken of een GPS iets voor u is.
 
Er zijn verschillende series waaruit kunt kiezen:

Outdoor GPS met routeerbare kaarten maar met klein scherm
Deze outdoor apparaten zijn waterdicht, robust, zeer handzaam, gaan lang mee op 1 setje batterijen en kunnen worden gebruikt voor het nalopen van tracks of het opnemen van tracks. Het is mogelijk om kaartmateriaal te laden. Hierbij kunt u denken aan wegen- en topografische kaarten.
 
Het voordeel van een dergelijke GPS is dat de prijs niet al te hoog is terwijl u toch veel mogelijkheden heeft. Zo kunt u routes van het Internet downloaden en nalopen. Ook kunt u zonder routes op pad. Onderweg heeft u dan de mogelijkheid om een topografische kaart te bekijken. Verdwalen is niet meer mogelijk en het is eenvoudig om de auto weer terug te vinden aan het einde van de wandeling. Ook heeft deze GPS een kompas functie. 
 
Een nadeel van een dergelijke GPS is het kleine scherm. Niet erg als u wandelt, wel vervelend als u de GPS ook wilt gebruiken in de auto of op de fiets. Omdat de GPS tegen de voorruit wordt gemonteerd kan het zijn dat de afstand te groot is om comfortabel het scherm te kunnen lezen. 
 
Wel handig kan het gebruik van routeerbare topografische kaarten zijn. Zo kun u midden in een bos de kortste weg naar de auto laten uitzetten door de GPS. Erg handig als er een onweersbui aan komt en u niet nat wilt worden. 
 
Intussen zijn er modellen (Garmin Dakota) met een touchscreen (aanraakscherm) beschikbaar. Deze modellen hebben ook een erg gevoelige GPS ontvanger. Handig als u veel in het bos of in de bergen komt.
 
Als u ook regelmatig fietst, of veel in de bergen wandelt kan de Garmin Edge ook een goede keuze zijn. Het scherm is vergelijkbaar met de Etrex. De Edge houdt nauwkeurig cadans, hartslag, verticaal profiel, mate van klimmen en stijgen, hoogte, temperatuur, snelheid, afstand en tijd bij.
 
Er zijn verschillende series waaruit kunt kiezen:
 

Outdoor GPS met niet routeerbare kaarten en groot scherm
 
Dit is de outdoor GPS met het grootste scherm. Het is ook een GPS die je zonder PC kunt gebruiken. Je kunt namelijk op deze GPS eenvoudig routes uitzetten. Dat lukt met een Garmin GPS-en niet. Daarvoor heb je altijd een PC nodig. 
 
Er zijn alleen topografische kaarten voor deze GPS beschikbaar. Daarom kan de GPS niet in de auto gebruikt worden. Intussen is er van alle belangrijke vakantielanden kaartmateriaal beschikbaar. Alle kaarten worden geleverd op SD en kunnen niet op de PC worden geinstalleerd. 
 
De beschikbare topografische kaarten zijn gedetailleerd en prima geschikt voor wandelenen fietsen. Routes kun je zelfs onderweg uitzetten op de GPS. Erg handig op vakantie als er geen PC in de buurt is. 
 
 
 
 
 

Outdoor GPS geschikt met routeerbare kaarten en groot scherm
 
Deze outdoor apparaten zijn waterdicht, robust, zeer handzaam, gaan lang mee op 1 setje batterijen en kunnen worden gebruikt voor het nalopen van tracks of het opnemen van tracks. Het is mogelijk om kaartmateriaal te laden. Hierbij kunt u denken aan wegen- en topografische kaarten. U kunt wisselen van kaarten zodat u eerst met de auto naar een parkeerplaats kunt navigeren en vervolgens de topografische kaart kunt selecteren voor het wandelen. U kunt routes nalopen, zelf routes opnemen, het kompas gebruiken, geochaches zoeken, en nog veel meer. Een echte alles-kunner. 
 
Het grote voordeel is het grote scherm. Hierdoor is de GPS ook goed te gebruiken voor het navigeren in de auto of op de motor. Door het uitbreidbaar geheugen kunnen alle wegenkaarten van Europa en de Topografische kaart van Nederland zonder problemen geladen worden. 
 
Een nadeel is dat deze GPS geen stemaanwijzigingen geeft bij het navigeren over de weg. Wel hoort u een piepje als u ergens moet afslaan. Daardoor is het wel nodig dat u het scherm goed kunt zien. Ervaring leert dan zonder stemaanwijzing toch goed genavigeerd kan worden over de weg. Het is een kwestie van gewenning. 
 
Ondanks de vele mogelijkheden is de GPS zeer handzaam. Zo kunt u routes van het Internet downloaden en nalopen. Ook kunt u zonder routes op pad. Onderweg heeft u dan de mogelijkheid om een topografische kaart te bekijken. Verdwalen is niet meer mogelijk en het is eenvoudig om de auto weer terug te vinden aan het einde van de wandeling. Ook heeft deze GPS een kompas functie. 
 
Intussen komen er steeds meer modellen met een touchscreen en zelfs ingebouwd fototoestel (get GPS tag). Wel zijn de touchscreens moeilijker af te lezen bij weinig licht. Dat is zeker het geval bij de Oregon 200/300/400 serie, maar deze serie is intussen niet meer nieuw verkrijgbaar.
 
De nieuwste telgen uit de Oregon familie (de 550/550T) hebben een beter afleesbaar scherm, maar door reflecties is dit scherm ook niet altijd prettig leesbaar. 
 
We hebben intussen een Oregon 550 in huis. Het touchscreen werkt eenvoudig. De menu's zijn doordacht opgebouwd en je kunt snel wat je zoekt. Een fijne GPS, maar je moet inderdaad even kijken of het scherm van deze GPS wel bevalt. 
 
De laatste serie knopjes GPS-en is de GPSMAP62 familie. Een oudgediende in een nieuw jasje. Het voordeel van deze GPS is dat hij wat betreft de techniek helemaal bij is en dat het een "ouderwetse" GPS is met knoppen. Daardoor is het scherm veel beter leesbaar. 
 
Een aanrader voor diegene die niet zitten te wachten op een aanraakscherm, en zeker voor fietsers. De GPSMAP62 heeft veel minder last van reflecties. En dat is handig als de GPS is een beugel op het stuur gemonteerd is. En de knopjes zorgen er ook voor dat sommige handelingen sneller gaan. Maar smaak kan verschillen. 
 
Het allernieuwste model met aanraakscherm is de Garmin Montana. Met een 4 inch scherm en de hoogste resolutie ooit is dit het topmodel. Ideaal voor mensen die graag routes uitzetten. Onderweg heb je een ongekend goed overzicht. Er zijn een aantal Youtube filmpjes in omloop waarop te zien is dat het scherm van de Montana beter van kwaliteit is dan we gewend zijn van de Oregon en Dakota. Dat beloofd dus wat.
 
Er zijn verschillende series waaruit kunt kiezen:

Lees ook onze Colorado 300 review
Lees ook onze Oregon 550 review
Lees ook onze GPSMAP62 review


GPS gebaseerd op een PDA/Smartphone
 
Er zijn veel PDA's op de markt. Teveel om u daarin te adviseren. Wel kunnen we een aantal randvoorwaarden schetsen.
 
Een PDA is niet waterdicht en niet erg schokproof. U kunt er niet mee door de stromende regen lopen als u ook nog op het scherm wilt kijken. Bij slecht weer blijft de PDA in uw binnenzak en krijgt u hoogtens wat aanwijzingen via een oortje. Als u alleen routes naloopt is dat niet zo'n probleem. Wel als u actief zelf een route aan het uitzetten bent, of ergens aan het wandelen bent waarbij het noodzakelijk is regelmatig op het scherm te kijken.
 
Ook moet u er rekening mee houden dat sommige PDA's een korte accutijd hebben. D.w.z dat u na een paar uur als een seintje krijgt dat de accu leeg is. Vervelend als u midden in een onbekend gebied staat. Kies daarom voor een PDA met een grote accu of voor een reserve accu.
 
Ook is het belangrijk om een ingebouwd GPS ontvanger te hebben of gebruik te maken van een externe GPS-muis. En u moet software en kaartmateriaal kopen om te kunnen gebruik maken van de GPS ontvanger. 
 
Om te kunnen navigeren over de weg heeft u TomTom voor de PDA nodig. Dit met het bijgehorende kaartmateriaal. TomTom is totaal ongeschikt voor wandelen. Daarvoor heeft u het programma Oziexplorer CE nodig. Hierbij moet u nog een setje topografische kaarten aanschaffen. Als u meer wilt weten over de combinatie van Oziexplorer en de PDA dan kunnen we u de website van Jan van der Heijden aanbevelen. 
 
In opkomst zijn de smartphones zoals de Apple iPhone. Het nadeel van dit soort apparaten is dat de accu's nog te zwak zijn voor een stevige wandeling. Ook zijn dit soort GPS-en niet waterdicht en ook niet schokbestendig. Anno 2009 is een smartphone nog geen goede optie voor de echte wandelaar. Maar we verwachten in de toekomst het nodig van dit soort apparaten.

Welke GPS gebruiken wij zelf?
 
GPSWalking.nl maakt gebruik van de Garmin Colorado 300, de Dakota 20, De Oregon 550, de Garmin 62s, De Etrex familie en de goede oude 60C/60CSX. De Colorado is een prima GPS voor het wandelen en bijzonder handig voor het navigeren in de auto, maar er zitten een paar eigenaardigheden in die soms de pret iets drukken. Van de Dakota zijn we gecharmeerd. De Oregon is een handig apparaat, maar we zijn minder tevreden over het scherm. We hebben een grote verzameling GPS-en om gebruik van te maken tijdens onze workshops/lezingen.
 
Voor het uitzetten van onze routes gebruiken we eigenlijk doorgaans de Colorado (Rob) en de Dakota (Arnold). Dat ligt ook een beetje aan onze voorkeuren. Rob heeft het liefst onderweg veel kaartdetails op het scherm. Daarvoor leent de Colorado zich het beste. De Oregon heeft dezelfde resolutie maar het scherm is matig afleesbaar in sommige omstandigheden. Arnold maakt veel minder gebruik van kaartmateriaal onderweg. Hij kan daardoor prima vooruit met een kleinere GPS met minder resolutie.
 
In 2009 hebben we voor een paar weken mogen werken met de Satmap Active 10. Hiervan hebben we een uitgebreide review/test geschreven. 
 

Tweedehands
 
Natuurlijk kunt u ook een tweedehands GPS aanschaffen. Wat ons opvalt is dat de tweedehands prijzen vaak nog hoger liggen dan de nieuwprijs in de winkel. Dat komt doordat nieuwe GPS-en het laatste jaar stevig goedkoper zijn geworden. 
 
Als u een tweedehands GPS aanschaft moet u opletten dat u niet een oud model in huis haalt en daarvoor te veel geld neertelt. Zo hebben de oudere Etrexen vaak een minder goede GPS ontvangst. Pas al er een H in de naam staat dan weet u dat het gaat om een GPS met de hoog gevoelige GPS ontvanger. Als er een x in de naam staat weet u dat het geheugen uitbreidbaar is. De Extrexen zonder uitbreidbaar geheugen kunnen maar 24 Mb kaartmateriaal opslaan. Dan bent u beperkt tot 3 kaartdelen van de OnRoute wandelkaart. Van Topo NL kunt een groter deel (1/4) van Nederland laden. 
 
Bij de 60 familie hebben de oudere modellen 60C/60CS een minder gevoelige GPS ontvanger en een vast geheugen van 64 Mb. De nieuwste serie 60Cx en 60CSx hebben een hoog gevoelige GPS ontvanger en een uitbreidbaar geheugen. 
 
Vraag altijd naar de juiste naam en type van de tweedehandse GPS die u wilt gaan aanschaffen. 
 

GPS kaarten
 
U kunt zonder kaartmateriaal prima wandelen. Gewoon een route/track van het internet downloaden en die nalopen. Het enige mogelijke probleem is het vinden van de parkeerplaats.
 

Als eerste laten we zien hoe een track er op de Garmin Colorado uitziet als er alleen een wegenkaart (CityNavigator 2009) geselecteerd is. 
 

Zoals u kunt staan er geen bospaden op de wegenkaart. Maar u kunt de track zonder problemen nalopen. Alleen als u onderweg graag wat wilt afwijken van de route is een topografische kaart veel handiger in het gebruik.

 

 

 

 


Topo Nederland geeft alle bospaden netjes weer. Ook onderweg weet u precies waar u bent en hoe u kunt afwijken van de uitgezette route. Dit is erg handig als u onderweg een bord verboden toegang tegenkomt. U kunt dan op via de kaart op de GPS een alternatieve route uitzetten. 
 
De kleuren zoals u die in het screenshot links ziet zijn aangepast voor een duidelijker beeld op de GPS. Het grote nadeel van Topo NL is dat het bos op de Colorado donkergroen wordt weergegeven. De bospaden zijn dunne grijze stippellijnen. Die vallen dan bijna niet op. 
 
Zodoende hebben we de kaartkleuren een beetje aangepast. Hierdoor zijn paden veel beter zichtbaar op de GPS. 

 

 


De nieuwste aanwinst op het gebied van topografische kaarten is de OnRoute Wandelkaart van Waypoint. De OnRoute wandelkaarten zijn ook nog eens routeerbaar en prima te gebruiken op de Garmin Colorado. 
 
Doordat de kaarten routeerbaar zijn kan bv de korste route naar de auto worden uitgezet door de GPS. Altijd handig als er een zware onweersbui aankomt. 
 
Denkt u er wel aan de OnRoute wandelkaarten veel van de GPS vraagt. Een Etrex heeft veel tijd nodig om de kaart op het scherm bij te werken. Ook van de Garmin 60Cx/60CSx gebruikers horen we dat het allemaal wat traag werkt. Op de Colorado loopt deze kaart snel genoeg. 
 

Intussen hebben we de OnRoute wandelkaart getest. Deze test/review kunt u hier bekijken.


Een ander concept gebruik Satmap op de Active 10. Het kaartmateriaal is gelijk aan de papieren topografische kaarten. Ook prima te gebruiken bij een wandeling of fietstocht want de kaart is gedetalleerd en duidelijk. 

 
Lees de test/review van de Satmap Active 10 GPS. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Welke software hebt u nodig om onze routes te kunnen wandelen?. Dat is een veel gehoorde vraag. 
 
Als u kaart materiaal bij uw GPS koopt dan krijgt u doorgaans hierbij ook software. Bij Garmin krijgt u dan MapSource. Daarmee kunt u kaarten, tracks, routes en waypoints van en naar uw GPS sturen. Buiten MapSource heeft u dan niets nodig.

Als u geen software bij uw GPS heeft dan kunt u gebruik maken van het gratis
EasyGPS (
http://www.easygps.com/). Hiermee kunt u eenvoudig tracks en waypoints van en naar u GPS sturen. Het is met EasyGPS niet mogelijk om kaart-materiaal naar uw GPS te sturen. Maar u kunt wel onze tracks laden en nalopen. Als u op uw GPS geen kaarmateriaal heeft staan dan ziet u alleen de track. Die kunt u zonder problemen nalopen. 


Welk coordinaten stelsel moet ik gebruiken op de GPS?
Dat is een vraag die we vaker horen en ook snel beantwoord kan worden. Als u de kaarten bij uw GPS gekocht heeft (b.v. de Onroute Wandelkaart) dan hoeft u niets te veranderen aan de default instelling van uw GPS. Die zijn dan afgestemd op de kaarten.

Belangrijk is het formaat dat gebruikt wordt voor de positieaanduiding en de kaartdatum.

Het positie formaat verdeeld de aarde is een bepaald raster. De aardbol is hierbij denkbeeldig van de noord, tot de zuidpool in 180 graden verdeeld. Precies in het midden is de evenaar. De breedtegraad op de evenaar is 0 graden, de noordpool heeft 90 graden Noorderbreedte en de zuidpool 90 graden Zuiderbreedte. Dit is een wereldwijd erkent systeem. De coordinaten worden hierbij weergegeven als: hddd°mm.mmm’ h=N-S of E-W. ddd=graden. mm.mmm=minuten in duizenden.

Een ander belangrijk begrip dat vooral bij erg nauwkeurig navigeren van belang is, is Kaart Datum. Het begrip kaart datum heeft niets te maken met de datum waarop een bepaalde landkaart is gemaakt. Het geeft aan met welke methode de bolling van de aarde is bepaald. Ook hier is een wereldwijde standaard genaamd WGS 84.

In Nederland is ook gewerkt met de Dutch grid (Rijksdriehoeksmeting). Een andere methode geintroduceerd is door de Topografische dienst. Op de papieren topografische kaarten van Nederland komt u vaak het Dutch Grid tegen.

De standaardinstellingen van een GPS

De standaard instellingen van een (Garmin) GPS zijn het positieformaat hddd°mm.mmm en de kaartdatum WGS 84.

De onderstaande screenshots zijn gemaakt op een Garmin Colorado 300.


GPS Positie formaatStandaard instelling GPS formaat

Wat zie je in de software?
Zoals u in de screenshots hierboven kunt zien staat het positieformaat op hddd° mm.mmm'. Dezelfde instellingen zie je ook terug in bv Garmin Mapsource.

Garmin Mapsource formaat default instelling

Het is daarbij van belang dat de instelling van de GPS overeen komt met die van de gebruikte software. Zolang u niets veranderd zijn de GPS en de gebruikte software op elkaar afgestemd. Aanpassingen moeten daarom gelijktijdig in de GPS en in de software plaatsvinden. Anders kunnen er vreemde afwijkingen plaatsvinden.

Bij het positieformaat hddd° mm.mmm' ziet uw huidige positie er dan als volgt uit:
N 51°25.216’ E 005°33.542. Hierbij wordt je positie in een lengte en breedte graad vastgelegd.

Notatie van coordinaten in Garmin MapsourceIn de praktijk worden deze coordinaten anders weergeven. Maak maar eens een waypoint aan in Mapsource en kijk wat de positie van dit waypoint is. N 51°25.216’ E 005°33.542 wordt dan weergegeven als N41 25.216 E5 33.542.

Een iets andere notatie die verwarrend kan werken.

Een nog andere notatie komt u tegen als u de route in Mapsource saved als GPX file. Dan wordt de notatie lat= lat=51.25216  lon=5.3354. Google Earth gebruikt weer een iets andere notatie: 51°25'2.16"N  5°33'5.42"E. Hierbij kunt u niet meer eenvoudig even de coordinaten overtypen. U zult dan merken dat Google het punt een paar honderd meter verplaatst. Het is daarom beter om de Google Earth defaults aan te passen. Kies daarom voor "Degrees, Decimal Minutes ipv "Degrees Minutes, Seconds". Dan kunt u de coordinaten uit Mapsource zonder problemen in Google Earth gebruiken.

Google Earth default settings

Dus bij het standaard positieformaat hddd° mm.mmm' komt u verschillende schrijfwijzes tegen:

 • N 51°25.216’ E 005°33.542
 • N51 25.216 E5 33.542
 • lat=51.25216  lon=5.33542

Wanneer moet u een andere positieformaat of kaartdatum kiezen?

Dutch grid positie formaat: Nederland is verdeeld in een raster van 1 x 1 Km blokken. Het middelpunt van dit stelsel is de torenspits van de Onze-Lieve-Vrouwenkerk van Amersfoort. Uit praktische overweging ligt het nul-punt van het coördinaatstelsel 155 Km ten westen, en 463 Km ten zuiden van dit middelpunt. Hierdoor wordt bereikt dat alle coördinaten in Nederland een positieve waarde hebben, en de X (Easting), en Y (Northing) coördinaten direct herkenbaar zijn doordat alle X-coördinaten een waarde < 300 hebben, en alle Y-coördinaten een waarde > 300 hebben. Voorbeeld : De "Dutch Grid" positie van de Dam in Amsterdam is : rd 121330 487344.

Dutch grid kaartdatum: Het oppervlak van Nederland is door de topografische dienst ingemeten in de z.g.n. "Rijks Driehoeksmeting". Hierbij is uitgegaan van een voor Nederland meer geschikte bepaling van de 'bolling' van de aarde dan die van WGS 84. De landkaarten die met de Rijks Driehoeksmeting zijn gemaakt hebben als grondslag de sollenoïde van " Bessel 1841 ".

U moet een andere instelling van de GPS kiezen als u ook werkt met de papieren topografische kaarten die worden weergegeven in Dutch Grid.


Wilt u nog meer weten?
Een aanrader is het boek GPS Wijzer van Foeke Jan Reitsma en Joost Verbeek. In deze paperback van 208 pagina's lees je veel tips en trucs om alles uit je outdoor GPS te halen. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Voor 17,50 euro (derde druk) kunt u het bestellen bij de auteur.

http://www.gps-wijzer.nl/?q=node/14.

Beschrijving boek

Door zijn unieke opzet is de GPS-wijzer een bron van informatie voor iedereen die een outdoor-gps heeft of overweegt er een aan te schaffen. Deel 1 van het boek instrueert je in het gebruik van je gps; de meest populaire apparaten van Garmin, Memory Map en Satmap worden uitvoerig toegelicht – inclusief Garmins nieuwe GPSMap 62 en 78.

Je zult nooit meer verdwalen; en routes volgen en maken kun je als de beste. Deel 2 leidt je binnen in de wereld van onder andere kaarten, softwareprogramma's en gps-activiteiten als Geocaching en Wherigo. Talloze internetsites en -activiteiten worden besproken. Voer voor gevorderden, tot in lengte van dagen! De heldere structuur en hoofdstukindeling zorgen ervoor dat je op elk moment direct vindt wat van jouw gading is.

Daardoor is GPS-wijzer een gebruiksboek dat meegaat naar buiten en bij slecht weer naast je computer ligt. 
Reviews

We hebben voor u een aantal GPS-en reviewed. Nuttig als u binnenkort van plan bent om een GPS aan te schaffen. Bekijk onze reviews.


GPS nieuws
Lees ook ons GPS nieuws, met leuke weetjes en andere informatie. Lees verder.


GPS kopen
Waar kunt u terecht om een GPS te kopen. Natuurlijk op het Internet. Maar soms is het handig om naar de winkel te gaan. Daar wordt u professioneel geholpen en geadviseerd. Ook kunt u de verschillende modellen van dichtbij zien. Waar kunt u o.a. naar toe? Waypoint Beversport GPSshop.nl Voor meer informatie over GPS-en kunt u terecht op veel websites. Een aanrader is het forum van Waypoint. Daar kunt u veel informatie vinden maar ook vragen stellen. Handige websites: GPS forum GPS koopgids Outdoor winkels Voor outdoor artikelen kunt u terecht bij de volgende winkels: Beversport Blue Blizz Verrekijkers Erg handig als u onderweg de vogels goed wilt bekijken. Er is in de regio maar 1 zaak waar u naar toe moet als u een goede verrekijker wilt aanschaffen: Foto Rooijmans

Tip: Bezoek één van onze lezingen/workshops. Dan bent u snel op de hoogte wat een GPS allemaal kan, en ook niet kan.