Home
Home Over ons Workshops Links Reviews GPS info Gastenboek Contact Zoeken
  Colorado 300

2008: Een nieuwe GPS vraagt om een test/review. Daarom wandelen we op dit moment wat minder en testen we meer. U kunt onze bevindingen lezen in een beknopt review van de Colorado 300.

Voordat we de Colorado in ons bezit kregen hebben we eerst stevig rondgelezen op het forum. Wat ons daarbij opvalt is dat elke nieuwe Garmin vol zit met problemen. Het lijkt erop dat Garmin de gebruikers inzet om de bugs op te sporen. Nadat een GPS ruim een jaar op de markt is zijn de meeste problemen wel opgelost. Maar veel onhandigheden worden nooit aangepakt.

We hebben onze nieuwe Colorado 300 op 19 juni 2008 in handen gekregen. Een heel verschil met onze goede oude 60C. Dat merk je vooral als je met deze GPS in de auto rondrijdt. Een waar feest. Het display is veel beter af te lezen dan de 60C. Het navigeren gaat zeer voorspoedig.

Anders wordt het als je met de GPS de bossen in gaat. Het scherm is zonder backlight veel minder goed afleesbaar, vooral de kleine paadjes zie je zo over het hoofd. Maar ook daar hebben we een oplossing voor gevonden.

Intussen is begin juli 2008 beta 2.54 uitgekomen. Een hele verbetering ten opzichte van de vorige versies. Garmin is druk bezig met het op orde brengen van de firmware. De ene beta volgt op de andere. Dat er hard gewerkt wordt is nodig, er zijn veel klachten op de forums te lezen.

Is de nieuwe Colorado moeilijker in gebruik dan bv de 60C. Moeilijk te beantwoorden. De menustructuur zit heel anders in elkaar. Veel van handigheden van de 60C zijn niet overgenomen. Men moet zodoende wennen aan de Colorado menu's. En die zijn niet altijd even logisch. Een kijkje in de manual helpt niet veel. Garmin heeft te weinig energie in de manual gestopt. Het is dus veel proberen en nog meer rondvragen op HET forum.

Door de nieuwe indeling van knoppen en de rocker kun je de Colorado met 1 hand bedienen. Dat lijkt in het begin erg handig. Maar die rocker loopt niet altijd mooi rond. En de Colorado heeft soms wat tijd nodig voordat hij ergens op reageert. Het invoeren van namen/adressen en andere gegevens is afgekeken van de Apple iPod. Maar waar de iPod je supersnel een naam laat kiezen is het met de Colorado maar behelpen. Het duurt allemaal ellelang en je draait je een ongeluk.

Een van de belangrijkste problemen waar ik tegen aan liep was de combinatie van de Colorado en Topo NL. Voor outdoor gebruik is het belangrijk om de kleine paadjes goed te kunnen zien. Dat was prima geregeld op de 60C, maar door een ander kleurschema minder goed op de Colorado. De zandpaden (dunne zwarte stippellijnen) vallen weg tegen de donkergroene achtergrond van het bos. Daarom zie je de zandpaden snel over het hoofd bij weinig omgevingslicht. En dat heb je in een donker bos al snel. Gelukkig hebben we een oplossing gevonden om de kleuren en dikte van alle paden/wegen/stegen aan te passen. Daarmee is het probleem met TOPO Nederland opgelost.

De batterijen (2700 mAh) gaan lang genoeg mee voor een dagje wandelen. Na negen en een half uur in bedrijf geweest te zijn waren er nog twee streepjes over. De ervaring is dan dat er nog wel een paar uur te werken is met de Colorado. Wel moet hier bij vermeld worden dat we geen backlight gebruikt hebben, WAAS en het kompas uitstonden. Wel was continue de kaart in beeld en hadden we een SD kaart van 2 Gb geplaatst.

Het werken met tracks/waypoint en routes vraagt enige gewenning. Garmin heeft niet alles even eenvoudig en eenduidig opgelost. Waar een beginnende Colorado gebruiker mee te maken krijgt is vanzelf terugkerende waypoints en routes. Zelfs al heb je ze op de Colorado verwijderd, soms staan ze bij de volgende opstart weer netjes in het scherm. Inzicht in de manier waarop Garmin tracks/waypoints en routes op de Colorado opslaat is een must om te snappen wat er allemaal gebeurd. En helaas is de bijgevoegde beschrijving te summier om hier duidelijkheid over te krijgen.

Bij de start van elke van onze wandelingen moeten we door de volgende stappen lopen:

 • Omzetten van het profiel van auto naar outdoor
 • Deleten van de tracklog
 • Deleten van de log
 • Selecteren van de track

Het zijn maar 4 stappen. Maar het zou superhandig zijn als het deleten van de tracklog en log in 1 stap kan. Nu ben je even stevig aan het klikken voordat alles naar wens is. Bij de voorganger (60Cx/60CSx) was dit mogelijk, evenals meerdere tracks geselecteerd. Bij de Colorado gaat het niet. Waarom?


De eerste wandeling
Op 7 juli 2008 hebben we de eerste wandeling gemaakt met de Colorado. Een route van 22 kilometer in de buurt van Baarle Naussau. Zoals gebruikelijk hebben we de GPS eerst gebruikt om naar de parkeerplaats te rijden. Navigeren doet de Colorado prima. Een zeer duidelijk scherm, goede meldingen en als het moet een supersnelle herberekening. Weinig klachten op het piepje na. Dat is wel een erg zielig en vooral zacht piepje. Regelmatig op het scherm kijken is het enige wat goed helpt. Omdat de Colorado zelf in- en uitzoomt zie je aan de details op het scherm of je in de buurt van een afslag komt. Met een beetje ervaring kun je hier prima mee werken.

Dankzij de profielen is het eenvoudig om van autorijden naar wandelen om te schakelen. We hebben voor het wandelen de topografische kaart wat aangepast. Dikkere lijnen voor de paden en een lichtere groen voor de bossen. Onderweg geen enkel probleem om de kaart te lezen. Deze truc is helaas nodig, maar maakt de afleesbaarheid een flink stuk beter.

Wat wel jammer is, is dat het onmogelijk is om de tracklog en de triplog in één keer te resetten. In de 60C kon dat. Nu moet je twee handelingen verrichten en je loopt de kans dat je er eentje overslaat. Geen man overboord, maar je wilt wel weten hoeveel km je afgelegd hebt en een tracklog hebben van alleen de wandeling.

Na het kiezen van de track komt er een duidelijke paarse lijn op het scherm te staan. Deze lijn gewoon volgen en je loopt de track netjes na. Weinig op aan te merken. Alleen dat de tracklog als een dun zwart streepje te zien is. Graag wil je die dikke rode streep van de 60C weer terug. Instelmogelijkheden zijn nog steeds te beperkt of afwezig.

De batterijen zijn tijdens de 22 km van drie streepjes naar 2 streepjes teruggelopen. Dus met 2700 mAh kun je even vooruit. Wel hebben we onbruikbare kompas en WAAS uitgezet. Alle beetjes helpen om het stroomverbruik te verminderen. Doordat het scherm goed af te lezen is na de aanpassingen aan de topo kaart was het niet nodig om de achtergrond verlichting aan te zetten.

Na afloop konden we de tracklog prima gebruiken. We hebben de Colorado genoeg onder de knie om de komende tijd regelmatig op uit te trekken.

 


Na een jaar gebruik (juli 2009)
Intussen zijn we al weer een jaar verder. In juli 2009 kunnen we even de balans opmaken. Met wisselende ervaringen van beide gebruikers Rob en Arnold. Even een overzicht.

Rob: De Colorado werkt doorgaans vrij zorgeloos. Er zitten een aantal onvolkomenheden in, maar na een jaar is wel duidelijk waar je op moet letten. De Colorado wordt gebruikt om naar de parkeerplaats te navigeren. Daarna wordt een ander profiel gekozen en de uitgezette track gestart. Na afloop van de wandeling wordt weer het auto profiel gekozen en gaat het weer richting huis.

Meer vervelend is het dat Garmin een aantal bugs niet meer lijkt te gaan oplossen. Zo gaat de Colorado soms onder het navigeren gewoon helemaal uit. Dat heb je als je van de route afwijkt. En dan krijg je de Colorado ook regelmatig niet meer aan. Je moet dan een harde reset geven om het op te lossen. Niet erg handig onderweg. Hetzelfde probleem kun je krijgen als je de Colorado uitzet terwijl de navigatie nog actief is. Nooit doen.

En zo kunnen we best nog even doorgaan. Met Garmin heb je al snel een haat-liefde verhouding. Ze maken prachtige producten maar zo zijn zo verschrikkelijk arrogant. We zijn gestopt met het doorgeven van bugs en verbetervoorstellen omdat we in alle communicatie het gevoel hadden dat we als een stelletje beginners/prutsers werden uitgemaakt.

Wat bevalt:

 • De navigatie in de auto
 • Het scherm (na het aanpassen van de topografische kaarten)
 • De nauwkeurigheid
 • Eenvoudige switchen tussen profielen

Wat bevalt minder:

 • Het menusysteem is helemaal opnieuw opgezet en anders dan de Etrex en 60Cx/60CSx. Over sommige zaken is onvoldoende nagedacht door Garmin.
 • De schokkerige bediening van de rocker.
 • Het soms verdwijnen van de geactiveerde track op het scherm.
 • De vele menu's waar je door worstelen om de tracklog en de log te wissen (zou in 1 keer mogen).
 • De onhandige manier om namen in te geven (afgekeken van de iPod, maar knullig geimplementeerd.
 • Schermverlichting blijft aan als die in de auto aanstond. Wel gaat de verlichting een flink stuk naar beneden waardoor je niet in de gaten hebt dat die nog aanstaat. Batterijen gaan zo (te) snel op.
 • Soms schakelt de Colorado zichzelf uit als je van de route afwijkt (autonavigatie)
 • Als de Colorado uitgeschakeld wordt terwijl navigatie actief is dan start hij soms niet meer op. De enige manier om de Colorado weer te starten is het indrukken van alle knoppen. Maar dat werkt ook niet bij alle mensen.
 • Soms blijft de Colorado hangen bij het opstarten
 • De achterkant gaat soms moeilijk open. Garmin heeft gekozen voor een mooie maar onhandige oplossing. Hierdoor kan het rubber ook loslaten.
 • Trackpunt die onderweg worden gezet worden niet in de tracklog opgenomen.
 • Onhandige manier om waypoints op de Colorado te wissen
 • Garmin lijkt intussen gestopt met het updaten van de software van de Colorado. Het lijkt erop dat we moeten leven met sommige bugs.
 • Kompas zorgt er soms voor dat de kaart enigzins gedraaid op het scherm staat (wij hebben het kompas uitgezet).
 • Je kunt maar 1 track actief hebben, kleur is niet instelbaar.
 • Mapsource route wordt niet 1 op 1 overgenomen. Colorado herberekent alle routes met mogelijke afwijkingen.
 • De USB aansluiting gaat te snel kapot.
 • Het rubber van het batterijcompartiment kan losraken.
 • De rocker is niet echt handig, je moet veel te veel draaien.

Arnold: Is eigenlijk erg ontevreden met de Colorado. Gewoon onhandig in gebruik. De menu's zijn niet duidelijk, en zo kan Arnold nog wel even door gaan. Het liefst zou hij weer teruggaan naar de 60Cx. Die was lekker eenvoudig in gebruik. 
Samenvatting

De Garmin Colorada is er eentje met 2 gezichten. Als je er aan gewend bent dan is het een prima outdoor GPS. Maar het had zoveel beter gekund. Het lijkt erop of Garmin met deze GPS een nieuwe weg is proberen in te slaan. Dat is niet het succes geworden die men gedacht had. Maar ipv de software te verbeteren heeft Garmin er voor gekozen om de Colorado te laten voortbestaan met te veel software bugs en software onhandigheden.

We kunnen vele storende software bugs noemen die het gebruiksgemak negatief beinvloeden. Maar ook de hardware is niet perfect. Zo kan het rubber achterop losraken waardoor het batterijcompartiment niet meer waterdicht is af te sluiten. Ook de USB aansluiting is een zwak punt. Die gaat te snel kapot. Ook de rocker, afgekeken van de Apple Ipod is in de praktijk niet handig, je moet veel te veel draaien.

Maar ondanks alle zwakke punten hebben we met deze GPS veel wandelingen uitgezet. We kennen de eigenaardigheden en werken daar gewoon omheen.