Samenvatting

We hebben voor u een aantal GPS-en reviewed. Nuttig als u binnenkort van plan bent om een GPS aan te schaffen. Bekijk onze reviews.


GPS nieuws
Lees ook ons GPS nieuws, met leuke weetjes en andere informatie. Lees verder.


GPS kopen
Waar kunt u terecht om een GPS te kopen. Natuurlijk op het Internet. Maar soms is het handig om naar de winkel te gaan. Daar wordt u professioneel geholpen en geadviseerd. Ook kunt u de verschillende modellen van dichtbij zien. Waar kunt u o.a. naar toe? Waypoint Beversport GPSshop.nl Voor meer informatie over GPS-en kunt u terecht op veel websites. Een aanrader is het forum van Waypoint. Daar kunt u veel informatie vinden maar ook vragen stellen. Handige websites: GPS forum GPS koopgids Outdoor winkels Voor outdoor artikelen kunt u terecht bij de volgende winkels: Beversport Blue Blizz Verrekijkers Erg handig als u onderweg de vogels goed wilt bekijken. Er is in de regio maar 1 zaak waar u naar toe moet als u een goede verrekijker wilt aanschaffen: Foto Rooijmans.

Welke GPS

Laatst bijgewerkt op 24-04-2022

Welke GPS?
 
Die vraag horen wij meer. Maar een advies is alleen op zijn plaats al u weet waarvoor u uw GPS wilt gaan gebruiken. Laten we even aannemen dat u nog niet in het bezit bent van een GPS. Dan kunt u de antwoorden op de volgende vragen eens op een rijtje zetten:
  • Wilt u de GPS alleen gebruiken voor wandelen, of ook voor navigeren in de auto?
  • Wilt u naar het begin van de route kunnen navigeren?
  • Wandelt u veel, of bent u een gelegenheidswandelaar
  • Wandelt u ook als het slecht(er) weer is? 
  • Wilt u van de route die u aan het lopen bent kunnen afwijken?
  • Hoe belangrijk is het om een kaart op uw GPS te zien als u aan het wandelen bent?
  • Wilt u voornamelijk routes nalopen of ook zelf routes uitzetten?
  • Wilt u uw GPS ook gebruiken voor andere doeleinden (agenda, afspraken,...) 
  • Bent u al in het bezig van een moderne Smartphone?
  • En niet onbelangrijk; wat is uw budget? 
Waarom deze vragen?
Er zijn tegenwoordig meer mogelijkheden dan ooit. U kunt gebruik maken van uw Smartphone of een outdoor GPS aanschaffen. Als u al in bezig bent van een Smartphone is het downloaden van een APP een relatieve goedkope stap. Ideaal om eens te kijken of het wandelen met een GPS bevalt. Daarna kan altijd nog gekeken worden naar de aanschaf van een outdoor GPS. Als u wilt gaan fietsen in een smartphone niet direct de meest handige oplossing. U wilt niet met een smartphone in de hand rondfietsen. Dan is het monteren van een outdoor GPS op het stuur een betere oplossing. 
 
Vooral op het gebied van outdoor GPS-en zijn er veel modellen te koop. Een outdoor GPS is een flinke investering  Daarom meestal als eerste de vraag, wat wilt u er mee gaan doen, en wat welk budget heeft u beschikbaar. 
 
Daarom willen uitleggen wat de grootste verschillen zijn tussen de verschillende type GPS-en en hoe het beste kunt beginnen met deze leuke hobby. Dan kunt u vervolgens een betere keuze maken. Natuurlijk maakt u de uiteindelijke keuze helemaal zelf. Maar het is altijd handig als u goed beslagen ten ijs gaat, oftewel dat u goed voorbereid naar de winkel gaat om uiteindelijk uw GPS te kopen. 
 
Natuurlijk is er op het Internet ook volop informatie te vinden. En mocht u ergens over zitten te dubben, stuur ons een email met vragen en wij proberen u te adviseren.

Een keuze in een paar stappen

Stel u wilt gaan wandelen met een GPS. Hoe te kiezen:

Mocht u naast het gebruik van een app op de smartphone en/of Garmin GPS ook zelf wandelingen willen kunnen aanpassen of zelf uitzetten kies dan voor:

Houdt er in ieder geval rekening mee dat het tijd kost om een app of een Garmin GPS te leren kennen. Zeker als u ook gebruikt wilt gaan maken van Garmin Basecamp en de benodigde Topografische kaarten. Sommige Garmin GPS-en hebben al een topografische kaart geladen, bij andere modellen moet u die zelf laden. Zorg dat u de app of GPS goed onder de knie hebt voordat u serieus op pad gaat. eerst oefenen rond de thuis situatie is aan te bevelen.


Hoe werken wij?

Wij maken zelf gebruik van een Garmin GPS (GPSMAP 66 en 62) in combinatie met TopoGPS en Google Maps op de smartphone. Op de PC hebben we Basecamp draaien met de gratis Freizeitkarten van verschillende landen.

Als we willen gaan wandelen dan bereiden we ons eerst voor op de PC. In Basecamp zetten we een wandeling uit. Hiermee hebben we zelf in de hand hoe lang de wandeling wordt en kunnen we er ook voor zorgen dat er onderweg een horecapunt is. Ook kunnen we ons eerst inlezen over een gebied en er voor zorgen dat we langs de mooiste punten lopen.

Als we klaar zijn dan slaan we de wandeling op de GPS op en zetten de GPX file ook in Dropbox. Voordat we op pad gaan controleren we natuurlijk (door schade en schande wijs geworden) of de wandeling wel in de GPS zit.

Omdat de wandeling als GPX bestand in Dropbox staat kunnen we eenvoudig deze inladen in TopoGPS op de smartphone. In TopoGPS klikken we het startpunt aan en kopieren we de coordinaten. Die voeren we in Google Maps in zodat we ons eenvoudig naar het startpunt kunnen laten navigeren.

Ter plaatse zetten we de GPS aan en gaan op pad. Vandaar de tip om altijd te controleren of de wandeling in de GPS zit. Maar mocht dat toch niet het geval zijn dan hebben we in ieder geval de smartphone nog achter de hand. Niet onze directe voorkeur maar bruikbaar genoeg.


Even uitproberen
 
Stel u weet nog niet of u veelvuldig met een GPS wilt gaan wandelen, maar u bent wel nieuwsgierig en in het bezit van een Smartphone.
 
GPSwalking.nlU kunt dan een GPS app downloaden en daarmee aan de slag gaan. Helaas is het altijd moeilijk om de juiste app te vinden, er zijn er veel en vele zijn eigenlijk onbruikbaar omdat ze alleen geschikt zijn voor navigeren over verharde wegen. 
 
Een prima app om eens mee te experimenteren is TopoGPS. Deze heeft een prima kaart van NL voor de prijs van rond de 4 euro (2017) en is beschikbaar voor iPhone en Android.
 
Voor nog eens 4 euro heeft u de Open Street Map van Europa erbij en kunt u er zelfs op vakantie gebruik van maken. Wij gebruiken deze app al enige tijd als backup voor onze Garmin GPS. 
 
Een uitgebreide review van TopoGPS kunt u hier vinden: review TopoGPS
 
Met een Smartphone kun je prima navigeren, maar heeft ook beperkingen op het gebied van accuduur en waterdichtheid. En hoe meer je je Smartphone in de hand hebt, hoe meer kans op vallen en schade. Hierdoor kiezen sommige mensen voor een outdoor GPS.
 
De moderne smartpones zijn waterdicht en kunnen daarom tegen een regenbui. Ook kunt u er een accu-pack of accuhoes bij kopen. Hierdoor kunt u een hele dag ongestoord wandelen. En er zijn zelfs armhoesen te koop waarin u de smartphone in kunt opbergen en toch het scherm kunt aflezen. En de TopoGPS app is op sommige punten de Garmin mogelijkheden al voorbij. App's ontwikkelen zich razendsnel terwijl Garmin veel minder snel nieuwe functionaliteit toevoegd. En de prijs van een goede app is lachwekkend laag als je die vergelijkt met een outdoor GPS. Zeker als u al in het bezit bent van een smartphone. 

Onze indeling GPS-en
 
Typen GPS-en
Grofweg zijn er 3 categorieën GPS-en waaruit u kunt kiezen als uw hoofdactiviteit wandelen is. Als u de GPS alleen wilt gebruiken om te navigeren in de auto dan bent u op de verkeerde website terecht gekomen. Wij stellen wandelen als de hoogste prioriteit.
 
De prijzen die we noemen zijn richtprijzen. U moet altijd even op het Internet kijken naar de actuele prijzen. De afgelopen jaren hebben we gezien dat de prijzen langzaam zakken. Maar de aanschaf van een outdoor GPS inclusief kaarmateriaal kan een dure aangelegenheid zijn.
 
  1. Outdoor GPS met routeerbare kaarten maar met klein scherm 
    Op de GPS kan kaartmateriaal geladen worden. Deze GPS is voornamelijk geschikt voor wandelen. Door het kleine scherm is deze GPS niet goed te gebruiken op de fiets. In nood kan deze GPS kan ook worden gebruikt voor navigeren in de auto maar door klein display is dit niet comfortabel. De prijs ligt tussen de 170 en 270 euro. Kaartmateriaal is hierbij nog niet meegerekend. 
     
  2. Outdoor GPS geschikt met routeerbare kaarten en groot scherm
    Op de GPS kan kaartmateriaal geladen worden. De GPS kan ook worden gebruikt voor navigeren op de fiest, in de auto en op de motor. Op de motor kan gewerkt worden met een oortje voor navigatie aanwijzigingen. In de auto zijn voor sommige modellen een houder met luidspreker beschikbaar voor de gesproken aanwijzigen. De prijs ligt tussen de 250 en 850 euro. Kaartmateriaal is hierbij nog niet meegerekend. 
     
  3. GPS gebaseerd op een Smartphone
    Tegenwoordig zijn er verschillende navigatie apps beschikbaar voor de Smartphone. De meeste van deze apps zijn alleen geschikt voor het navigeren over de weg. Een bekend voorbeeld is Google Maps. Om te kunnen navigeren in de natuur is een andere app nodig. TopoGPS is een prima navigatie app voor wandelen en beschikbaar voor iOS en Android. 

    Als je met de Smartpone gaat wandelen moet er wel rekening gehouden worden met de accuduur. Maar tegenwoordig zijn er goedkope powerbanks te koop waarmee de smartphone weer kan worden opgeladen. Ook de waterdichtheid kan een probleem zijn, maar de nieuwste smartphones zijn waterdicht. Ook kunnen ze steeds beter tegen vallen. Een prima gelegenheid om eens te experimenteren met navigeren in de natuur. 
We gaan nu wat verder in op alle voordelen en nadelen van GPS-en van de 3 verschillende categorieeën. Bij de outdoor GPS-en zijn er eigenlijk maar 2 merknamen van belang: Garmin en Magellan. Garmin is marktleider en heeft een betere naam dan Magellan. Wijzelf zijn in het bezit van verschillende Garmin GPS-en en dat bevalt doorgaans prima. Het wil niet zeggen dat u geen goede koop kunt hebben aan een Magellan, maar we hebben er verder geen ervaring mee. Doordat bijna alle wandelaars een Garmin GPS hebben is er veel kennis beschikbaar die actief gedeeld wordt. Er is een actief forum waar u al uw vragen kunt stellen. Meestal hebt u dezelfde dag niet een antwoord op uw vraag.  
 

Outdoor GPS met klein scherm
Deze outdoor apparaten zijn waterdicht, robust, zeer handzaam, gaan lang mee op 1 setje batterijen en kunnen worden gebruikt voor het nalopen van tracks of het opnemen van tracks. Het is mogelijk om kaartmateriaal te laden. Hierbij kunt u denken aan wegen- en topografische kaarten.
 
GPSwalking.nlHet voordeel van een dergelijke GPS is dat de prijs niet al te hoog is terwijl u toch veel mogelijkheden heeft. Zo kunt u routes van het Internet downloaden en nalopen. Ook kunt u zonder routes op pad. Onderweg heeft u dan de mogelijkheid om een topografische kaart te bekijken. Verdwalen is niet meer mogelijk en het is eenvoudig om de auto weer terug te vinden aan het einde van de wandeling. Ook heeft deze GPS een kompas functie. 
 
Een nadeel van een dergelijke GPS is het kleine scherm. Niet erg als u wandelt, wel vervelend als u de GPS ook wilt gebruiken in de auto of op de fiets. Omdat de GPS tegen de voorruit wordt gemonteerd kan het zijn dat de afstand te groot is om comfortabel het scherm te kunnen lezen. 
 
GPSwalking.nlWel handig kan het gebruik van routeerbare topografische kaarten zijn. Zo kun u midden in een bos de kortste weg naar de auto laten uitzetten door de GPS. Erg handig als er een onweersbui aan komt en u niet nat wilt worden. 
 
Intussen zijn er modellen met een touchscreen (aanraakscherm) beschikbaar. Deze modellen hebben ook een erg gevoelige GPS ontvanger. Handig als u veel in het bos of in de bergen komt.
 
Als u ook regelmatig fietst, of veel in de bergen wandelt kan de Garmin Edge ook een goede keuze zijn. Het scherm is vergelijkbaar met de Etrex. De Edge houdt nauwkeurig cadans, hartslag, verticaal profiel, mate van klimmen en stijgen, hoogte, temperatuur, snelheid, afstand en tijd bij.
 
Er zijn verschillende series waaruit kunt kiezen:

Outdoor GPS met groot scherm
GPSwalking.nlDeze outdoor apparaten zijn waterdicht, robust, zeer handzaam, gaan lang mee op 1 setje batterijen en kunnen worden gebruikt voor het nalopen van tracks of het opnemen van tracks.
 
Het is mogelijk om kaartmateriaal te laden. Hierbij kunt u denken aan wegen- en topografische kaarten.
 
U kunt wisselen van kaarten zodat u eerst met de auto naar een parkeerplaats kunt navigeren en vervolgens de topografische kaart kunt selecteren voor het wandelen. U kunt routes nalopen, zelf routes opnemen, het kompas gebruiken, geochaches zoeken, en nog veel meer. Een echte alles-kunner. 
 
Het grote voordeel is het grote scherm. Hierdoor is de GPS ook goed te gebruiken voor het navigeren in de auto of op de motor. Door het uitbreidbaar geheugen kunnen alle wegenkaarten van Europa en de Topografische kaart van Nederland zonder problemen geladen worden. 
 
GPSwalking.nlSommige modellen ondersteunen gesproken navigatie aanwijzigingen. Hiervoor kunt u op de motor een oortje gebruiken en in de auto een steun met luidspreker. Daarmee kunt u net zo eenvoudig navigeren als met een TomTom. Hou er wel rekening mee dat deze optie alleen beschikbaar is voor de Garmin Montana.
 
Ondanks de vele mogelijkheden is de GPS zeer handzaam. Zo kunt u routes van het Internet downloaden en nalopen. Ook kunt u zonder routes op pad. Onderweg heeft u dan de mogelijkheid om een topografische kaart te bekijken.
 
Verdwalen is dan eigenlijk niet meer mogelijk en het is eenvoudig om de auto weer terug te vinden aan het einde van de wandeling. Ook heeft deze GPS een kompas functie. 
 
Intussen komen er steeds meer modellen met een touchscreen en zelfs ingebouwd fototoestel (get GPS tag).
 
GPSwalking.nlGa altijd naar een winkel toe om te kijken of het scherm bevalt. De nieuwste modellen hebben tegenwoordig een prima afleesbaar scherm.
 
Bijna alle Garmin modellen werken tegenwoordig met een aanraakscherm (touchscreen). De laatste serie knopjes GPS-en is de GPSMAP64 familie. Een oudgediende in een telkens nieuwer jasje.
 
Het voordeel van deze GPS is dat hij wat betreft de techniek helemaal bij is en dat het een "ouderwetse" GPS is met knoppen. Daardoor is het scherm iets beter leesbaar. 
 
Er zijn verschillende series waaruit kunt kiezen:

Wilt de beste GPS selecteren. Kijk dan ook eens op de website van Frankwandelt.nl. Hier staan 10 Garmin GPS-en naast elkaar. Maar ook de website van Waypoint heeft erg veel informatie.


Smartphone met app
Tegenwoordig is een Smartphone met app een prima alternatief voor een outdoor GPS. De nieuwste smartphones zijn waterdicht, en kunnen via een powerbank lange tijd mee. Hierdoor zijn zelfs langere wandeltochten geen probleem meer.

In de app store staan vaak vele GPS apps. Sommigen zijn alleen geschikt om te navigeren in de auto. Als voorbeeld Google Maps die zeer geschikt is voor autonavigatie en/of navigatie over verharde wegen.

Een zeer goede app voor outdoor navigatie is TopoGPS. Deze app is beschikbaar voor iOs en Android. 

GPSwalking.nl


Naar welke winkel
Er zijn veel winkels waar u naar toe kunt om een GPS te kopen. Weet u precies wat u wilt hebben dan kunt u natuurlijk ook via het Internet bestellen. Als u alleen op zoek bent naar een GPS dan is Waypoint een aanrader. Die zijn gespecialeerd in GPS-en in alle soorten en maten. Bij Waypoint krijgt u alle tijd om een goede afweging te kunnen maken. Dat zorgt er soms voor dat de wachttijden kunnen oplopen. Gelukkig heeft men een gezellige koffiecorner.
 
Een andere aanrader is Beversport. Beversport heeft een groot assortiment outdoorspullen. U kunt er ook prima terecht voor wandelkleren, wandelschoenen, rugzakken, en ook GPS-en. Ook hier geldt dat u voor de aankoop van een GPS het beste op een doordeweekse dag kunt gaan winkelen. In het weekend is het er vaak druk waardoor u soms moet wachten.
 
Natuurlijk zijn er nog veel meer winkels. Het is altijd de vraag of het personeel voldoende kennis heeft om u verder te kunnen helpen. Zeker in het weekend staat er vaak partimers in de winkel. Daarom is het altijd beter om op een doordeweekse dag te gaan winkelen. 

Tweedehands
Natuurlijk kunt u ook een tweedehands GPS aanschaffen. Wat ons opvalt is dat de tweedehands prijzen vaak nog hoger liggen dan de nieuwprijs in de winkel. Dat komt doordat nieuwe GPS-en het laatste jaar stevig goedkoper zijn geworden. 
 
Als u een tweedehands GPS aanschaft moet u opletten dat u niet een oud model in huis haalt en daarvoor te veel geld neertelt. Zo hebben de oudere GPS-en vaak een minder goede GPS ontvangst. Kijk ook of er genoeg geheugen in de GPS aanwezig is en of deze eenvoudige uitbreidbaar is met een MicroSD kaart.
 
Vraag altijd naar de juiste naam en type van de tweedehandse GPS die u wilt gaan aanschaffen en zoek op het internet naar informatie. 

GPS kaarten
U kunt zonder kaartmateriaal prima wandelen. Gewoon een route/track van het internet downloaden en die nalopen. Maar toch is het aan te raken om wel een kaart in de GPS te hebben. Zeker als u moet gaan afwijken omdat een gedeelte van de route onbegaanbaar is (afgesloten of te drassig).
 
Sommig Garmin modellen hebben al een Recreatieve Topografische basiskaart geladen. Deze kaart heeft een schaal van 1:100.000 en bevat geheel Europa. De Garmin Montana heeft zelfs een versie met een autokaart erin. Handig als u de GPS ook in auto wilt gebruiken.
 
Daarnaast is er veel kaartmateriaal te koop. Een mooi overzicht kunt u hier vinden. De Topo Benelux Pro kaart kunt u kopen voor 140 euro. Deze kaart heeft veel exta informatie zoals Active Routing, Paden met namen. 
 
Maar er zijn ook gratis kaarten beschikbaar die prima voldoen. Kijk eens op de website van de Freizeitkarte. We hebben een review geschreven over deze kaart. 
 
Zelf gebruiken we de TopoBenelux kaart. Niet het laatste versie omdat we de toegevoegde waarde van Active Routing, Paden met namen, niet belangrijk genoeg vinden voor weer een investering. Meer en meer maken we gebruik van de gratis kaarten. 

GPS software
Welke software hebt u nodig om onze routes te kunnen wandelen? Dat is een veel gehoorde vraag. 
 
Als u gebruik maakt van een Smartphone dan hoeft u alleen een app (TopoGPS) te laden. 
 
Maar als u een Garmin outdoor GPS heeft of gewoon de wandeling nog wilt aanpassen dan kunt u gebruik maken van het gratis Garmin Basecamp. Als u Basecamp gedownload en geinstalleerd heeft dan zult u merken dat er geen kaarten beschikbaar zijn. Maar dat is snel op te lossen met het installeren van de gratis Freizeitkarte.  
 
Binnen een paar minuten heeft u een handige tool op de PC met de gewenste topografische kaarten. Wel willen we waarschuwen dat het wat tijd kost om Basecamp te leren gebruiken.  

Boeken
Een aanrader is het boek GPS Wijzer van Foeke Jan Reitsma en Joost Verbeek. In deze paperback van 248 pagina's lees je veel tips en trucs om alles uit je outdoor GPS te halen. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Voor 19,95 euro (zeventiende druk – achtste editie) kun je het bestellen bij de auteurs.

GPSwalking.nlBeschrijving boek
In het eerste gedeelte van het boek leer je je eigen Garmin tot in de finesses kennen. Voor elk type geven we de juiste instructies. We wisselen de uitleg van de vele begrippen, zoals waypoints, routes en gps tracks af met praktisch aan de slag gaan.

Via de talloze Tips word je gewezen op allerlei handige weetjes die het plezier van je gps-gebruik aanzienlijk verhogen. Het tweede gedeelte kun je ook systematisch óf sprongsgewijs doorwerken. Je kunt alles leren over digitale en routerende kaarten. We geven instructies voor onder andere de software BaseCamp en leren je routes en tracks maken.

Ook komen Active Routing, poi’s, geocaching, geotaggen en nog veel meer aanbod. Je wordt op de hoogte gebracht van de talloze interessante internetsites die je activiteiten kunnen uitbreiden. De verschillende soorten digitale kaarten komen in een apart hoofdstuk aan bod. We geven uitleg bij de Garmin Pro’s met hun verschillende navigatie-activiteiten en informeren je ook over de gratis digitale open street maps en open fiets map.

Welke gps toestellen?
De volgende gps’en worden uitgebreid behandeld: eTrex 10, 20(X)-30(X), eTrex touch (25 en 35) , GPSmap 62/64-serie, Dakota 10-20, Oregon 200-550, Oregon 600-650-700-750, Montana 600, 610, 650 en 680 en Monterra.Voor de Dakota 10/20 en Oregon 200-550 en de Monterra hebben we een gratis aanvullende handleiding geschreven die het boek precies volgt zodat je dit nieuwe boek ook kunt gebruiken bij deze gps’en.

Garmin Edge
Voor de Edge’s 500-810, 1000, 1000 Explore en Edge Touring zijn speciale handleidingen in de vorm van e-books verkrijgbaar.

GPSmap 60 serie en de eTrex Summit/Legend/Vista
Voor de oudere gps’en (zoals de GPSmap 60 serie en de eTrex Summit/Legend/Vista) die we in de eerste editie van het boek gps wijzer beschreven hebben we nog een extra pdf handleiding op deze website.

Buitensportactiviteiten
GPS wijzer is geschikt voor alle buitensport-activiteiten: recreatief wandelen en fietsen, bergwandelen of hiken, klimmen, wielrennen, mountainbiken, kanovaren, kayakken, zeilen en yachting, ballonvaren, parapenten, paardrijden, motorrijden, 4×4, skiën en langlaufen.


Garmin GPS Gids
Dit zeer uitgebreide boek is zeer geschikt voor mensen die alle details willen weten. Helaas staan de nieuwste GPS-en niet vermeld want de laatste versie is uit 2013.

GPSwalking.nlSamenvatting
Als je een buitensport-GPS koopt, zou je denken dat die even eenvoudig werkt als een auto-GPS. Niets is minder waar. Omdat deze GPS geschikt is om te werken met diverse kaarten en voor verschillende toepassingen, zijn er heel wat instellingen mogelijk. En elke instelling heeft een gevolg voor je navigatie.

En dat is nu net de kunst om goed te werken met een buitensport-GPS. Als je de instellingen goed onder de knie hebt, begrijp je de werking van het toestel. En al snel zal je het niet meer kunnen missen. Het plannen van een digitale buitensport-activiteit is een samengaan van hardware (GPS en PC) en software (BaseCamp en digitale kaarten). Dit boek is uniek in zijn soort, omdat het al deze aspecten samenbrengt.