Samenvatting

Deze zomer waren we te gast op camping Stensjö in de provincie Blekinge en op camping Kyrketorps op het eiland Öland, beide in Zweden. Om lekker te wandelen, met de GPS natuurlijk.

We waren de eigenaren van beide campings in januari 2007 op de vakantiebeurs Kamperen en Recreeëren in Rosmalen tegen het lijf gelopen. Arnold en ik stonden daar om aan de geïnteresseerden uit te leggen hoe het wandelen met een GPS in zijn werk gaat. Kees en Klaas stonden een paar stands verder om het Rondje Zweden te promoten.

Rondje Zweden bestaat uit 9 campings met Nederlandse eigenaren. U kunt Zweden prima verkennen door een rondje langs al deze 9 campings te maken.

Natuurlijk waren wij van GPSwalking nieuwsgierig in de wandelmogelijkheden in Zweden. Kees was voor zijn camping Stensjö en Klaas voor zijn camping Kyrketorps geinteresseerd in de mogelijkheid om (GPS)wandelingen op de camping aan te bieden. En zo kwamen wij op het idee om deze zomervakantie af te reizen naar Zweden voor een bezoek aan beide campingen. We besloten om eerst naar Stensjö te gaan en vervolgens door te rijden naar Kyrketorps.

Zonder te willen overdrijven mogen we zeggen dat we leuke wandelingen hebben gemaakt rondom 2 leuke campings. We willen Kees en Sabine en Klaas en Anneliek bedanken voor hun gastvrijheid.

GPS Zomer vakantie 2007 Zweden

Laatst bijgewerkt op 09-10-2010

Wat algemene wetenswaardigheden
In Zweden spreekt bijna iedereen goed Engels. Men is graag bereid om te helpen of om informatie te geven. Een verademing vergeleken bij bv. Frankrijk.

Verkeer
In het verkeer wordt doorgaans vrij rustig gereden, men houdt zich prima aan de maximum snelheid. Als een dorp wordt binnengereden zal een Zweed direct afremmen. Het is verplicht om altijd Dimlicht te voeren. Zweden is één van de meer plezierige landen om doorheen te rijden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBenzinepompen
Er zijn voldoende benzinepompen, maar zeer regelmatig kan er alleen betaald worden d.m.v. een pasje. Helaas worden credit cards niet geaccepteerd.

Soms is het mogelijk om te betalen met briefgeld. Biljetten van 500 kronen worden dan niet geaccepteerd. Erg onhandig als u net gepind heeft en alleen een stapeltje 500 kronen biljetten gekregen hebt.

Bij benzine pompen met een kassa moet vaak nog een knop worden ingedrukt. Boven deze knop staat de tekst, betalen bij de kassa. Blijkbaar betalen de meeste mensen met een kaart.

Op de foto rechts kunt u de tekst/knop rechts van de teller zien staan. Het duurde even voordat we deze optie ontdekt hadden. gelukkig stond de tekst ook in het Engels vermeld. Zweeds lezen en ontcijferen valt niet mee.

Geldautomaten
Geld pinnen is nog niet zo eenvoudig. Er zijn bijna geen geld-automaten in Zweden. De enige manier om niet een hele dag rond te rijden is vooraf informatie in te winnen op de camping. In Öland was er maar één geldautomaat in het noordelijk deel. Daar stond dan ook een lange rij. Je moet er niet aan denken dat die automaat defect is. Dan mag je zo een kilomter of 50 doorrijden naar de volgende.

Ook in Blekinge moesten we een ritje van 40 km maken om aan Zweeds geld te komen. Meestal combineerde we dit ritje met een bezoek aan een wat grotere supermarkt of ander uitstapje.

Melk/mjölk
Een groot gevecht hebben we geleverd met het inkopen van melk. Juist, van die pakken melk. We nemen graag een groot aantal van die houdbare pakken melk mee richting camping. Die melk leg je onder de caravan en je kunt even vooruit. In Zweden is houdbare melk moeilijk te vinden. Gewone laag gepasteuriseerde melk kun je goed kopen in de smaken, mager (0,5%), halfvolle (1,5%) en vol (3%) met de aanduiding mjölk. Maar we hebben maar een kleine koelkast in de caravan.

Verder heb je nog pakken met mooie namen als Mellanfil, filmjölk. We dachten eerst dat we houdbare melk ontdekt hadden. Aan ons volgende ontbijt bleken we een mix van karnemelk en joghurt in huis te hebben gehaald (6 pakken nog wel). Op het internet (na onze terugreis) vonden we dat Filmjölk een Zweedse zure melk is. Of als u Engels kunt lezen:

Fil is the common Swedish word for several kinds of fermented soured milk very common for breakfast or lunch in the Nordic Countries. Fil is is similar to yoghurt or kefir, but is fermented by different sets of bacteria that give slightly different taste. Fil contains living bacteria and has a stabilising effect on the stomach and intestines. It is usually bought in 1-litre packages. The most common kind if filmjölk, soured by different kinds of bacteria from the species Lactococcus (a subspecies of Streptococcus) and Leuconostoc. The metabolism of the bacteria give the slightly sour taste. They also cause the proteins in the milk, mainly casein, to coagulate and make the milk thicker.

Fil is eaten in the same way as yoghurt, usually from a bowl using a spoon. It can be drunk from a glass, but is a little bit to thick for this to be common practise. Being slightly sour, many people add some sugar, jam, applesauce or berries. Cereals, corn flakes or muesli are othen used in it. In northern regions of Sweden, crushed crisp bread is sometimes put into it. Filbunke is fil made in small bowls, usually with a yellowish layer of soured cream on top.

We hebben het vinden van houdbare melk opgegeven en we zijn overgestapt op normale mjölk. Dan maar dagelijks naar de winkel. Voor de rest hadden we geen klachten. De supers zijn goed voorzien, net zoals we in Nederland gewend zijn.

Muggen
Als laatste iets over de muggen. We waren gewaarschuwd, maar hebben er relatief weinig last van gehad. Dat wil zeggen dat we tijdens het wandelen weinig hebben stilgestaan en doorgaans een lange broek aan hadden. Het plaatselijke muggenspul werkt doorgaans prima.

Overdag heb je op de camping weinig last van muggen. Als de zon onderging koelde het doorgaans goed af. We trokken ons dan terug in de voortent. Daar, en in de caravan, hebben we geen last van muggen gehad. En de wat frissere avonden hebben ook een groot voordeel; je slaapt prima.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe heenreis
Vanuit het zuiden van het land ligt camping Stensjö op ongeveer 1000 km. Grotendeels gaat de route over de snelwegen in Duitsland. Zodoende konden we goed doorrijden.

Onderweg hadden we een ferry op het programma staan. Om er voor te zorgen dat we zo vroeg mogelijk in de rij konden gaan staan hebben we eerst overnacht in Winterswijk op boerderij-camping Kortschot. Zo hadden we de eerste 150 kilometer er al op zitten.

De snelweg tussen Bremen en Hamburg kan erg druk zijn. Er wordt ook regelmatig gewerkt aan de weg. Maar op de heenweg mochten we niet klagen. Nergens files of ander oponthoud.

Helaas hadden we het weer niet mee. Het plensde de hele dag en de temperatuur kwam niet boven de 15C uit. Het ontbijten/lunchen en dineren moesten we noodgedwongen in de caravan doen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe kortste weg naar Zweden gaat niet helemaal over de weg. U moet namelijk 2 keer een water oversteken. De eerste keer is dat van Puttgarden naar Rudby. Dat gaat met een veer.

De vaartijd is ongeveer 45 minuten en vliegt voorbij. Zeker voor kinderen is dit een hele belevenis

Als u een kaartje koopt is het verstandig om meteen een combi-ticket te nemen voor de Oresundbrug. Deze combi kost 135 euro enkele reis (2007) en is goedkoper dan tweemaal een losse ticket te kopen.

De wachttijd voor het veer kan enkele uren zijn. Maar er waren ook collega campeerders die meteen konden oprijden. Wij deden ruim 3 uur over de oversteek. Het was intussen droog geworden en dan kun je lekker buiten kijken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe grensovergang tussen Denemarken en Zweden wordt gevormd door de Oresund. Daaroverheen ligt een mooie en hoge brug. Deze brug ligt er pas vanaf 2000 en zorgt voor een snelle overtocht.

In Zweden valt het op dat de meeste automobilisten zich netjes aan de snelheid houden. Dimlicht is verplicht, ook overdag als het zonnig weer is. Het wegennet is prima onderhouden en rijdt plezierig.

Ons is verder opgevallen dat de meeste kleine bezinestationnen geen kassa hebben. U moet dan betalen met een pasje of met papiergeld d.m.v. een automaat.


Camping StensjöGPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

Deze camping ligt 20 kilometer boven Karlskrona in de plaats Holmsjö in een bos- en meerrijk gebied in de provincie Blekinge. De camping ligt op een kleine honderd meter van het Alljungenmeer en heeft ruim 50 staanplaatsen gelegen op een groot veld. We hebben voor u een foto-overzicht gemaakt van ons verblijf.

Blekinge
Blekinge is de kleinste Zweedse provincie met een oppervlakte van 2941 km2 en heeft ca. 150.000 inwoners. Met 51 inwoners per km2 is het na de grote steden wel het dichtstbewoonde gebied van Zweden. Meer informatie kunt u hier vinden.

Blekinge ligt in de uiterste zuidoosthoek van Zweden en heeft gedurende vele eeuwen het grensgebied gevormd tussen Zweden en Denemarken. De steden en dorpen werden vele malen platgebrand door zowel Deense als Zweedse troepen. Bij de vrede van Roskilde in 1685 kwam het definitief in Zweedse handen.

Landschap
Blekinge, ook wel "De tuin van Zweden" genoemd, heeft een prachtige scherenkust, steden met een rijke geschiedenis, lommerrijke loofbossen, diepe naaldwouden en spiegelgladde meren en lieflijke kleine dorpen met soms nog duidelijk Deense invloeden.
Er zijn ca. 959 meren met een oppervlakte van meer dan 1 hectare, 12 rivieren en 800 eilanden van meer dan 50 meter breed.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe plaatsen zijn lekker ruim en voorzien van electriciteit. De meeste campeerders blijven in Zweden maar een paar dagen staan en reizen dan weer door naar een andere camping. Je ziet dan ook veel campers die aan het rondtrekken zijn. Maar ook een langer verblijf is geen enkel probleem. Er is genoeg te wandelen en te zien in deze streek.

Het sanitair is verdeeld over een tweetal kleine gebouwtjes en is geschilderd in de traditionele kleuren van Zweden.

Naast de toiletten en douches is er een een gehandicapten toilet, keukentje met kookplaat en magnetron, afwas gelegenheid, wasmachine en droger, en een stort voor het chemisch toilet. Tijdens ons verblijf werden de toiletten elke dag keurig schoongehouden.

Op de camping is verder nog een zandbak voor de kleinsten aanwezig. Voor de groteren is er een voetbal/volleybalveld beschikbaar.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe camping is heeft nog een kleine kiosk waar u lekker ijs kunt kopen, een roeiboot, kano, kajak of fiets kunt huren. Verder is er foldermateriaal over attracties in de omgeving beschikbaar.

Intussen heeft Kees al een GPS aangeschaft. Die kunt u huren, tesamen met onze routes. Dan komt u op de mooiste plekjes, en..., u kunt niet verdwalen. Een echte aanrader als u camping Stensjö bezoekt.

`s Ochtends worden versgebakken broodjes bij uw tent afgeleverd en voor raad en daad kunt u altijd bij Kees en Sabine terecht. We waren onder de indruk van de gastvrijheid die we op deze camping genoten hebben.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen aanrader is het zeker om een keer een kano, roeiboot of kajak te huren. Het Alljungenmeer is een prachtig meer om ook eens vanuit de boot te ontdekken.

Bij de kiosk is een onderstel met wielen te verkrijgen om de kano/kajak naar het meer te rijden. Bij het meer zijn er verschillende plaatsen om de kano te water te laten.

Het Alljungenmeer heeft ons blijven trekken. Op elk moment van de dag ziet het meer er anders uit. Als de zon even door de wolken doorbreekt (en dat deed ie tijdens onze vakantie zeer regelmatig) zie je de diepe blauwe kleur van het water.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMet een groene kano en rode T-shirts krijg je dan een mooie foto. Onze wandelroutes gaan doorgaans ook voor een gedeelte langs het meer.

Vanaf de camping loopt er een mooie route direct langs het water naar boven. Deze route moet u beslist een keer gelopen hebben. U kunt dan genieten van prachtige vergezichten.

De directe omgeving van de camping bestaat uit bossen en meren. Dat is ook goed te zien van boven. Camping Stensjö had een helicopter geregeld om eens een kijkje van boven te nemen op de omgeving. Die kans lieten we natuurlijk niet lopen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWandelen zonder GPS in deze omgeving is alleen goed mogelijk met een goede kaart of via één van de uitgezette routes.

Maar zelfs met de kaart in de hand gaat het wel eens mis. Paadjes die op de kaart staan bestaan soms opeens niet meer. Zo loopt u op een mooi pad, even later is er niets meer. Wij liepen dan dwars door de natuur naar het volgende pad. Soms ging dat eenvoudig, soms was het bos voor ons bijna ondoorgaanbaar.

In onze wandelingen hebben we een paar keer dwars door de natuur moeten lopen. Die punten zijn ook aangegeven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMidden in de zomer kun je rond de camping volop bramen, bosbessen of frambozen vinden. Met een potje en zakje zijn we een aantal keren op pad geweest.

Ook bloemen, vlinders, libellen, insecten, hazen, eekhoorns en vogels kom je volop tegen. Dat maakte de wandeling een mix van kijken en wandelen.

Maar ook de leuke Zweedse huisjes kregen regelmatig onze aandacht. Het ziet er anders uit dan thuis, en dat is leuk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls het lekker weer is wilt u natuurlijk zwemmen. Dat is geen probleem in het Alljungenmeer. Op 100 meter van de camping is een zwemgelegenheid met kinderbadje, duikplank en speeltuintje.

De watertemperatuur ligt in de zomer tussen de 20 en 25 graden C. Heerlijk voor een frisse duik. Maar ook zonnebaden is prima te doen. Maar zelfs in Zweden kan de zon fel schijnen.

Als de zon achter de horizon is verdwenen dan wordt het snel frisser. Lekker voor de tent zitten tot middernacht is eigenlijk niet mogelijk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWat we wel kunnen aanbevelen is een avondwandeling langs het meer. Regelmatig waren er prachtige zonsondergangen te zien. Ook tijdens ons verblijf van 2 weken waren er volop mooie zonsondergangen te bewonderen. En ze zijn mooier dan thuis kunnen we u vertellen.

De hemel kleurt dan langzaam rood en alle mogelijke tinten rood en geel komen dan langs. Bij windstil weer weerspiegelt het rood in het water.

Het hele proces duurt zeker een half uur. Intussen kunt u dan mooie foto`s maken. Zelfs na 24.00 uur zie je nog steeds de laatste restjes daglicht boven het meer.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRond het meer kunt u op verschillende plaatsen een barbeque rooster vinden. Soms staat er zelfs een picknicktafel of overnachtingshut klaar.

U mag op deze punten een open vuur stoken of lekker barbequen. Regelmatig vertrokken de campinggasten met een rugzak etenswaren naar z`on stookplaats aan het water.

In de ondergaande zon was het goed vertoeven en reuze gezellig. Ook hier werden weer vele foto`s geschoten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNaast mooie zonsondergangen hebben we ook prachtige wolkenpartijen gezien. Zoiets hadden we in Nederland in ieder geval nog nooit gezien. Op de foto hiernaast is het moeilijk te zien, maar in onze foto-serie hebben we een paar mooie wolken foto`s opgenomen.

 

 

 

 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSJeugdherberg
Als u liever met de hele familie komt, dan kunt u ook gebruik maken van een grote jeugdherberg met 30 slaapplaatsen.

U kunt het beste even contact opnemen met camping Stensjö voor meer informatie.


Wat uitjes in Blekinge
We hebben natuurlijk niet alleen gewandeld rond de camping, maar we zijn er ook regelmatig met de auto op uit geweest. Een paar van onze hoogtepunten.

Het marinemuseum van Karlskrona
Een aanrader voor iedereen met kinderen (of zelfs zonder kinderen).

Een leuk en niet duur museum (de kinderen mogen gratis naar binnen) waar u door een grote hal kunt lopen. Daarin wordt de geschiedenis van Karlskrona als marinehaven uitgelegd. Vertalingen in het Engels en Duits zijn doorgaans voorhanden en zijn goed te lezen.

Buiten liggen een aantal schepen die bezocht kunnen worden. In sommigen mag je overal inklimmen en kruipen.

Het museum vult precies een ochtend of middag. De rest van de dag kunt u dan gebruiken voor een ommetje door het centrum van de stad.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKarlskrona centrum
We hebben het centrum van Karlskrona bezocht. Geen spectaculaire plaats maar aardig om een ochtend of middag door te brengen. Natuurlijk kunt u ook gezellig winkelen in de winkelstraat of kijken naar de oude gebouwen.

Het grootste gedeelte van de marinehaven is verboden gebied. Een grote muur beneemt u dan meestal het uitzicht. Met een gids kan een rondleiding door een gedeelte van de marinehaven worden gemaakt. U kunt u inschrijven voor een excursie in het Marine museum.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Blekinge museum
Een leuk en gratis museum. Dit museum laat u oude voorwerpen, ambachten en vooral veel foto`s zien. De geschiedenis gaat hier terug tot oude pijlpunten die gevonden zijn. Vooral de visserij en de marine haven komen aan bod. Maquettes laten zien hoe de havens er vroeger uitgezien hebben en hoe de boten toen gebouwd werden.

Als het buiten fris en winderig is kunt u in het museum weer even op temperatuur komen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet elandenpark
Dit park ligt op 60 km van de camping. Onderweg ziet u een stukje Zweden voorbij trekken. Omdat het wegennet uitstekend is bent u er binnen een uur.

Het park heeft een wandelpad van 1300 meter waarbij u de elanden in de natuur kunt zien. Maar omdat deze dieren ook vaak verscholen liggen is er ook een veldje met jonge dieren. Deze kunt u aaien.

Het park heeft een leuke souveniershop. Daar kunt u bevroren elandenworst en broodjes kopen. Deze kunt u dan grillen op een grote overdekte barbeque. Een leuke bezigheid voor kinderen en ook voor de ouders.


Camping Kyrketorps
GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze camping ligt op 150 kilometer van Stensjö. Dat is in een uurtje of 2 goed te doen. De wegen zijn lekker rustig. Een brug brengt u het vaste land naar Öland en vervolgens gaat het verder naar het noordelijke puntje.

Een heel andere camping in een heel ander gebied. En dat maakt het ook leuk.

Öland
Wanneer je over de op één-na langste brug van Noord-Europa rijdt, kom je in een heel andere wereld tercht. De Ölandsbrug is 6,072 km lang en verbindt het Zweedse eiland Öland met Kalmar op het vaste land. Meer informatie kunt u hier vinden.

Öland ligt in de Baltische Zee en wordt ook wel het Monaco van het Noorden genoemd. Niet onterecht, daar Öland bijna altijd de meeste zonuren van heel Zweden heeft. Öland is dan ook een populaire vakantiebestemming voor jong en oud! Het dynamische eiland is wereldwijd bekend om zijn natuur en zijn schoonheid. Öland is een mengeling van oude tradities, zijn natuur, een goed klimaat voor zakelijke investeerders en een hoge (technologische) levenstandaard. Öland biedt een hoge levenskwaliteit.

Er is volop ruimte om te kunnen genieten van uw vakantie. Öland heeft een mild klimaat, fantastische stranden en een opzienbarend landschap; een perfecte omgeving voor bezoekers en inwoners. Het eiland ademt een relaxte sfeer uit en er is een overvloed aan vogels en natuur.

Camping Kyrketorps is een 4-sterren camping met ruim 150 (ruime) plaatsen, prima sanitair, een eigen winkel, restaurant, kinder-animatie, een mini-golf baan, eigen strand, verschillende speeltuintjes. We hebben voor u een foto-overzicht gemaakt van ons verblijf.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOmdat camping Kyrketorps groter is dan camping Stensjö zijn er meerdere toiletgebouwen. Keurig schoongehouden en voorzien van een afwas gelegenheid, keukentje, washok met wasmachine en droger en stortplaats voor het chemische toilet.

Op de deur van het toiletgebouw is in 4 talen te lezen welke activiteiten er worden gehouden. Een aantal van deze activiteiten worden op de camping gehouden. Voor de kleinsten is er zelfs een soort schoolgebouw beschikbaar bij de ingang. Daar is ook de grootste van de verschillende speeltuintjes.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVoor kinderen is het hier een waar speelparadijs. Natuurlijk het strand waar lekker geschept en gezandkasteeld kan worden. De zee is niet diep en er zijn bijna geen golven. Dat maakt pootjebaden een veilig avontuur. Terwijl de kinderen lekker bezig zijn kunnen pa en ma bruinen. Ölland heeft de meeste zonne-uren van Zweden en veel toeristen komen hier voor het mooie weer.

Daarnaast de genoende kinderanimatie in het "schoolgebouwtje". En de verschillende speeltuintjes.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSElke week wordt er met een oude brandweerwagen over de camping gereden. De kinderen krijgen allemaal een rode helm op en mogen dan op de brandweerwagen plaatsnemen. Vervolgens gaat de rit over de camping, compleet met sirene en al. Pa en ma rennen dan met de foto-camera achter de brandweerwagen aan.

Ook de midgetgolf baan is leuk voor een middagje golven. De 12 holes zijn lekker afwisselend in moeilijkheidsgraad.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWat ook handig is dat de camping een eigen winkel heeft en een eigen restaurant. Een grote ICA winkel ligt op 500 meter van de camping.

In de campingwinkel kunt u elke morgen lekker verse broodjes halen. Door de zeer ruime openingstijden kunt u tot `s avonds laat terecht in de campingwinkel. Ook kunt u hier terecht als u fietsen wilt huren.

Het restaurant kunnen we u aanbevelen. We hebben er een aantal keren gebruik van gemaakt en vooral de lekkere pizza`s lieten zich goed smaken. De pizza`s kunt u ook afhalen. Regelmatig treedt er een troubadour of ander act op. Reserveren is dan wel gewenst, want het zit regelmatig meer dan vol.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSCamping Kyrketorps heeft een mooi zandstrand. Het strand wordt iedere dag schoongemaakt. Er is weinig te merken van eb en vloed en golven zijn nauwelijks aanwezig.

Elke week wordt er op een avond een volleybalwedstrijd gehouden. Voor de kleineren is er zelfs georganiseerd zandkastelenbouwen.

 

 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOndanks dat de camping aan de oost-kust ligt was het toch mogelijk om een mooie zonsondergang op de foto te zetten. Maar het is ook leuk om naar de westkust te rijden voor een mooie zonsondergang.

Zo hebben we op een mooie zomeravond de auto gepakt en zijn we naar het meest noordelijke puntje gereden. Daar staat vuurtoren met een mooie naam "Lange Erik". Mooie plek voor foto`s, niet alleen van de zonsondergang, maar ook van de vuurtoren zelf.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet terrein heeft volop plaatsen in de schaduw en (voor de zonaanbidders) plaatsen in de zon. Vergeleken bij de campings in de buurt zijn de plaatsen ruimer.

`s Avonds wordt overal de barbeque aangestoken, een mist hangt over de camping. En is er weer een dag voorbij.

En zo rijgen de dagen zich aanéén. Tot het opeens tijd is om de zaak te gaan afbreken, afscheid te nemen van de camping en weer huiswaarts te reizen.


Wat uitjes in Ölland
Je hoeft je zeker niet te vervelen in Ölland. Naast wandelen en fietsen kun je lekker aan het strand liggen of één van de attracties gaan bekijken. Wij hebben niet alles bekeken, we hadden te druk met wandelen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSkäftekärr
Is een goed uitgangspunt voor een bezoek aan het Ecopark. In Skäftekärr vindt u informatie over hoe de mensen in de ijzertijd leefden. In dit park zijn een tweetal huizen uit de ijzertijd nagebouwd. Eén van deze deze huizen is helaas enige tijd afgebrand.

In het bijbehorende kleine museum is interessante informatie te vinden over de manier van leven in het ijzer tijdperk. Alle informatie is beschikbaar in het Zweeds, Engels en Duits.

Voor de kinderen is er een leuke speeltuin.

Lange Erik
De vuurtoren op het noordelijke puntje van Ölland heet mooi Lange Erik. Zijn broertje op het zuidelijke puntje heet Lange Jan. Een mooi duo, maar ze liggen te ver uit elkaar om ze beide te bezoeken.

`s Avonds kun je hier mooi de zon zien ondergaan. Dat hebben we op een avond dan ook gedaan.

Overdag kun je een bezoekje brengen aan Lange Erik. Je mag dan de wenteltrap naar boven lopen. Een stevige klim waarna je een prachtige en vooral winderig uitzicht over de omgeving hebt.

Een bezoekje is zeker de moeite waard omdat de weg naar Lange Erik voor een gedeelte langs de ruige westkust gaat.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTrollskogen
Wat u zeker niet missen mag is het stoomtreintje naar Trollskogen. In 2007 was het helaas een dieseltreintje geworden omdat de oorspronkelijke stoomloc gereviseerd moet worden.

Maar het is een leuke rit van een half uur dat u naar het prachtige gebied Trollskogen brengt. Daar is een leuke expositie te zien, u kunt er naar de meest noordelijke punt van het eiland lopen en onderweg een echt wrak en een trolleboom bekijken. Een echte aanrader.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAteljé Fisken
Viskunst in hout. Zo mogen we Ateljé Fisken/Atelier vissen wel benoemen. Alle voorkomende vissoorten in Zweden hangen hier aan de wand. Op ware grootte en prachtig beschilderd.

Mocht u op zoek zijn naar een stukje aparte kunst dan kunt u misschien hier wel terecht.

In ieder geval is het een leuk atelier om een keer te bezoeken.


De terugreis
Er is een tijd van komen, en een tijd van gaan. Ondanks de 4 mooie weken op camping Stensjö en Kyrketorps moesten we weer naar huis. De vakantiedagen waren op en de kinderen moeten weer naar school.

We besloten om eerst van camping Kyrketorps naar Stensjö te rijden. Dan konden we eerst rustig afbreken en daarna aan de eerste 150 km beginnen. Zoals verwacht waren we van harte welkom op Stensjö. Kees had net een GPS binnen, was er al druk mee aan het spelen en had hem zelfs al een keertje verhuurd. Zo hebben we eer van ons werk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDaarna was het richting huis. Terwijl we op de heenweg bijna weggeregend waren zaten we nu volop te zweten. Helaas moesten we ook nu even wachten op de Ferry. Maar het verblijf op dek viel deze keer niet tegen.

De Duitse autobanen zorgden zo nu en dan voor wat oponthoudt, maar vrijdagmiddag 10 augustus waren we weer thuis.

Moe maar voldaan na bijna 5 weken van huis. Het was leuk om voor 2 campings GPS-wandeltochten uit te zetten. We hebben een stukje van Zweden kunnen bekijken en het zou leuk zijn om volgend jaar nog eens terug te komen. Misschien hebben nog meer campings interesse in GPS wandeltochten. Ze kunnen zich bij ons aanmelden: