Samenvatting

Er is in Normandië veel te zien. Als u alleen gaat om alle van de oorlog te weten te komen dan kunt u zonder problemen drie volle weken vullen. Een bezoekje aan alle stranden is natuurlijk aan te bevelen, maar er zijn ook veel interessante museums. En dan heb je nog kastelen, tuinen, andersoortige museums. We zijn bijna alle dagen op pad geweest, maar nog lang niet alles gezien.

Veel informatie over D-Day, de stranden en de gevechten is terug te vinden op:
www.strijdbewijs.nl
www.wikipedia.nl

GPS Zomer vakantie 2009 Normandie

Laatst bijgewerkt op 23-11-2019

De voorgaande jaren zijn we op pad geweest om GPS wandelroutes voor campings uit te zetten. Dit jaar (2009) hebben we voor een iets rustigere vakantie gekozen. Gewoon genieten van de omgeving. Als we zin en tijd hadden werd er ook gewandeld.


Bekijk onze wandelingen in Normandië:


Een overzicht wat we allemaal gezien hebben:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPointe du Hoc
Pointe de Hoc is een locatie op een klip langs de Normandische kust in Noord-Frankrijk. De rots bevindt zich tussen Omaha Beach en Utah Beach. Beneden is er een smal keistrand van een tiental meter breed, daarna steekt Pointe du Hoc 30 meter boven de zee uit.

In de Tweede Wereldoorlog werd dit punt bestreken door Duitse bunkers en kanonnen. De Duitsers hadden zes 155 mm kanonnen geïnstalleerd, om de landingsstranden te verdedigen.

We zijn hier een kijkje gaan nemen direct nadat we de tent hadden opgezet en net voordat het donker werd. Een schitterend vergezicht over zee, je hoorde alleen de vogels en de wind. Maar als je om je heenkijkt kun je indenken hoe het hier geweest moest zijn tijdens de landing. Erg indrukwekkend. 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp 6 juni 1944, bij de landing in Normandië, was Pointe du Hoc een doelwit van de geallieerden, om de bedreigde stranden vrij te krijgen van het dreigende geschut van de 155 mm scheepskanonnen.

Deze moeilijke en zware missie werd toevertrouwd aan de US 2nd Ranger bataljon, onder leiding van luitenant-kolonel James Earl Rudder. 225 man zouden landen op het strand en moesten de kanonnen vernietigen.

Een bezoekje is gewoon indrukkend. Je kunt je voorstellen wat voor hel het hier moet zijn geweest tijdens de gevechten. De diepe kraters, de één na de ander laten vertellen hun verhaal.

Ook kun je hier prachtige zonsondergangen fotograferen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBatterie de Maisy
Begin 2006 verschenen berichten in de pers over een 'nieuw' gevonden bunkercomplex in de omgeving van Grandcamp-Maisy. De Britse amateurarcheoloog Gary Sterne had naar aanleiding van een oude kaart het complex wederom gelokaliseerd. Het was na de oorlog verdwenen onder enkele meters grond,… 'zand erover'. Er werd een tunnelcomplex gevonden en een ondergronds hospitaal blootgelegd. Het was de bedoeling, aldus Sterne, dat het complex voor het publiek in april 2006 opengesteld zou worden.

Het complex, Widerstandnest Wn 84 zou een belangrijk hoofdkwartier zijn geweest en stond bekend als de Maisy Batterie. Het was een groot omsloten gebied waarin ook Wn 83 was ondergebracht. In open plateaus stonden zes 15,5cm houwitsers, een Brits 25pdr kanon (oorlogsbuit van Duinkerken)en twee 5cm KwK kanonnen. Verder zou de bescherming van het complex bestaan hebben uit twee Renault tankkoepels op de bunkers, de nodige machinegeweren en mortieren. Rond Maisy waren twaalf 88mm Flak kanonnen opgesteld tegen de geallieerde luchtmacht.

De Flak kanonnen stonden onder commando van kolonel Kistowski. Ter voorbereiding van de landing op 6 juni, 1944 was het de bedoeling het complex te bombarderen. Helaas vielen de meeste bommen in Grandcamp-Maisy waar 10 doden te betreuren vielen. Het complex kwam er zonder veel schade van af. Lees verder op www.stijdbewijs.nl.

Een interessant complex. We werden herkent als Nederlanders bij de kassa en kregen een mooie beschijving in het Nederlands mee. Je krijgt een goed beeld hoe het complex was ingericht en hoe de soldaten hier geleefd hebben.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOmaha Beach
Omaha Beach was de geallieerde codenaam voor een van de vijf (Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword) landingszones voor de invasie van Normandië op 6 juni 1944 (Operatie Overlord). Het strand is ongeveer 5 kilometer lang, van Sainte-Honorine tot Vierville-sur-Mer.

In het westelijk deel zou de Amerikaanse 29ste infanteriedivisie landen, en in het oostelijk deel de 1ste infanteriedivisie. Het belangrijkste doel was het veroveren van het gebied tussen Port-en-Bessin en de rivier de Vire, waarna zuidwaarts kon worden opgerukt in de richting van Saint-Lô.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Duitsers hadden hun verdediging goed voorbereid. Overal onder de hoogwaterlijn lagen obstakels op het strand en sommige delen van het gebied, met name boven de hoogwaterlijn, waren voorzien van landmijnen.

Bovendien bood het langzaam afhellende strand een prima schootsveld voor de verdedigers die zich verschansten in bunkers bovenop de ruim dertig meter hoge kliffen. Aanvankelijk werd het gebied verdedigd door een samenraapsel van uit Polen en Rusland afkomstige troepen, maar vlak voor de invasie werden ze vervangen door de Duitse 352ste divisie. Deze behoorde tot de best getrainde troepen in het gebied.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe landing op Omaha Beach leidde tot grote geallieerde verliezen. De inleidende bombardementen en beschietingen waren slordig uitgevoerd en hadden weinig schade aangericht. Van de 29 Duplex Drive Sherman tanks die met een soort kraag om konden blijven drijven, gingen bij de landing 27 stuks verloren, waardoor de infanterie weinig vuursteun kreeg. De soldaten uit de landingsvaartuigen moesten 30 meter door ondiep water waden om het strand te bereiken. Volgens het oorlogsdagboek van de 1ste divisie waren alle officieren en sergeanten van de divisie binnen tien minuten na het neerlaten van de landingskleppen gewond of dood. De divisie had geen leiding meer en reageerde nergens meer op. Na een uur bevonden de mannen zich nog steeds op het strand, in dekking tegen hevig machinegeweervuur. Pas na de landing van brigadegeneraal Norman Cota kregen de troepen weer wat moed, en ten slotte lukte het om door de Duitse linies te breken.

De mooie stranden van Omaha Beach zijn ook prima geschikt voor badderen, zonnen en genieten van water en zand.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAmerikaanse begraafplaats
De Normandy American Cemetery and Memorial is een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de overleden Amerikaanse soldaten ten tijde van de Slag om Normandië, Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats ligt in het dorp Colleville-sur-Mer, Calvados, Frankrijk.

Op de begraafplaats liggen 9.386 Amerikaanse soldaten begraven. Er zijn 307 ongeïdentificeerde mensen begraven. De Normandy American Cemetery and Memorial wordt beheerd door de American Battle Monuments Commission.

Op 8 juni 1944 stichtte het Amerikaanse 1e leger de eerste tijdelijke begraafplaats in St. Laurent. Dit was de eerste Amerikaanse begraafplaats op Europese bodem ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd de huidige begraafplaats gevestigd op een korte afstand van de originele plaats. Frankrijk heeft het stuk land waar de begraafplaats zich bevindt toegekend aan de de Verenigde Staten. Tot op de dag van vandaag is dit stuk Frans grondgebied in leengebruik bij de Amerikaanse overheid.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe grootte van de begraafplaats is ongeveer 70 hectare. De begraafplaats is rechthoekig van vorm en de hoofdpaden liggen in de vorm van een Latijns kruis. Binnen, dicht bij het bezoekerscentrum, is een half cirkelvormig gedenkteken met een herdenkingstuin te vinden en een muur met vermisten aan de achterkant, hetgeen het grootste deel van de oostkant van de begraafplaats beslaat. Aan de westkant overziet men vanaf het gedenkteken een grote reflecterende vijver, twee vlaggenstokken waaraan de Amerikaanse vlag wappert, de grafstenen en de kapel.

Een indrukkende begraafplaats die ook zeer druk bezocht wordt. Aan het einde van de middag is de immense parkeerplaats bijna vol en moet je een flink eind lopen naar de ingang. Vanaf de begraafplaats (50 meter hoog) heb je een mooi uitzicht en kun je met een trap naar het strand afdalen. Honden zijn niet toegestaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe kunstmatige haven van Arromanches
De Mulberryhaven van Arromanches-les-Bains was een van de twee Mulberryhavens die in 1944 na de landing in Normandië werden aangelegd. Deze haven bij Arromanches-les-Bains was nodig om na de invasie de geallieerde troepen te kunnen blijven bevoorraden en groot materieel aan land te kunnen brengen.

Hiervoor was het nodig dat schepen met een grote diepgang konden aanmeren. De bestaande zeehavens in Normandië waren moeilijk in te nemen en zouden naar verwachting ook door de Duitsers onklaar worden gemaakt.

Met de aanleg van de tijdelijke haven is werd op 7 juni 1944 gestart door het tot zinken brengen van oude oorlogs- en vrachtschepen (de z.g. Blockships waaronder de Nederlandse kruiser Sumatra). Op deze wijze ontstond een golfbreker met een totale lengte van ca. 7 km.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHierop volgend werden aan de zeezijde achter de gezonken schepen, zogenaamde Phoenix-caissons tot zinken gebracht. Deze caissons waren in het geheim vooraf al in Engeland vervaardigd en elk voorzien van een kanondek met Bofors-luchtafweergeschut geschutskoepel.

In de luwte van de golfbreker werd een uit stalen pontons opgebouwde drijvende loskaden aangelegd (de 'Whale' of 'Lobnitz-pieren'), die via drijvende bruggen verbinding kreeg met de stranden van Arromanches. Deze rechthoekige pontons van beton en staal waren op vier hoeken voorzien van 30 meter lange, beweegbare, steunpilaren. Door middel van deze steunpilaren konden de pontons de getijdebewegingen volgen en kon onafhankelijk van het getij ononderbroken worden gelost.

Om de loscapaciteit van de pontons te vergroten werden betonnen pontons als een soort tussenkaden, tussen de verankerde (hoofd-)kade pontons geplaatst. De lospontons werden door middel van drijvende pieren verbonden met het vaste land. De genie had alles nauwkeurig voorbereid en zorgde dat bij de bouw van de haven ook goede afvoerwegen werden aangelegd richting het achterland.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe haven functioneerde goed maar werd na enkele dagen (19 juni 1944) geteisterd door een zware voorjaarsstorm welke drie dagen aanhield. Hier waren de Mulburryhavens niet op berekend. Bij de haven van Arromanches was de schade te herstellen waardoor deze een belangrijke bijdrage heeft kunnen leveren bij de bevoorrading van de manschappen.

In Arromanches-les-Bains is een museum gevestigd dat door middel van maquettes en films een goed beeld geeft van deze tijdelijke haven tijdens de Tweede Wereldoorlog. De haven bestaat niet meer, maar een deel van de caissons is voor de kust blijven liggen.

Arromanches zelf is een leuk plaatsje. Klein, maar wel druk door de grote hoeveelheid toeristen. Het strand is bij eb zeker een bezoekje waard. Maar ook de plaatselijke musée du Débarquement Arromanches. Daar krijgt u een prima overzicht hoe de kunstmatige haven er uitgezien heeft.

Een ander interessant museum is het Arromaches 360 film museum.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBatterie de Longues
Vanaf september 1943 werd met de bouw begonnen vandeze vier M 272 geschutsopstellingen. In maart 1944 waren er nog maar twee gereed. Maar in mei was de stelling gereed voor actie. Voor iedere kazemat was 600 m³ beton nodig en vier ton stalen bewapening. De twee meter dikke wanden en plafond waren bestand tegen geallieerde bombardementen. Om verzakking door een nabij-treffer tegen te gaan was er een zware basisfundering gemaakt. De haken aan de bovenzijde dienden om de camouflage netten aan te bevestigen. Elke kazemat bevatte een snel vurend 155 mm Tbts.K.C/36 scheepskanon. Deze hadden een bereik van 20 kilometer. De kustbatterij stond in eerste instantie onder bevel van de Kriegsmarine, maar werd kort voor D-Day overgedragen aan de Wehrmacht. Voor de invasie werd de batterij regelmatig gebombardeerd. De heftigste waren tussen 28 mei en 3 juni, 1944. 1500 bommen regenden neer, waarvan enkele van 2000 kg en gaten sloegen van 7 meter diep. De schade was gering. Ondanks dat er ook vóór de invasie, in de nacht van 5 op 6 juni, 1500 ton aan bommen op werd geworpen liepen de kazematten nagenoeg geen schrammetje op.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe batterij opende al vroeg in de ochtend het vuur op de geallieerde vloot. Het eerste schot werd afgeven om 05.37 uur. Dat was twintig minuten voor de zonsopgang. Vuur werd afgegeven richting de destroyer US Emmonds en naar het slagschip Arkansas dat voor de kust van Omaha Beach lag. Het slagschip vuurde terug met twintig 305mm granaten en honderd 127mm granaten. Hierop verlegde de batterij haar vuur naar het oosten, naar de HMS Bulolo. De Bulolo, met aan boord het oppercommando van het Britse Corps, maakte zich uit de voeten. De HMS Ajax opende hierop het vuur vanaf ongeveer 11 km. Binnen 20 minuten brachten honderdenveertien 150mm granaten de batterij tijdelijk tot zwijgen. Het vuur van de batterij werd nu verlegd naar de landende troepen op het strand van Gold Beach en Omaha Beach. Rond 08.45 uur werd, met hulp van de kruiser Argonaut als assistent van de Ajax, de batterij het zwijgen opgelegd.

Er is enige contradictie ontstaan over het uitschakelen van de batterij. Ook de Fransen claimden het uitschakelen. De kruisers George Leygues en de Montcalm zouden als eerste gevuurd hebben met hun 152mm kanonnen op de batterij. Zij claimden ook het tot zwijgen brengen van de batterij. Pas in de middag zou de Ajax verantwoordelijk zijn voor het uitschakelen van de batterij die weer deels operationeel was tegen doelen op Gold Beach. Zodra het mogelijk was werden de granaatfragmenten onderzocht en werden er daadwerkelijk delen gevonden van Franse makelij. Hoe het ook zij, Batterie de Longues was een vervelende stelling die opgeruimd diende te worden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDriehonderd meter vóór de kazematten ligt centraal de vuurgeleidingsbunker (Leitstand Type M 262)die het vuur bepaalde voor de achterliggende batterijen. Om deze vuurgeleidingsbunker enigszins aan het zicht te ontrekken, is deze geplaatst in een uitgehakte ruimte in de klifrand. In de voorste onderste ruimte zaten de observatoren te speuren naar doelen door de smalle spleet aan de voorzijde. Waren doelen gelokaliseerd, dan werd dit doorgegeven aan de telemetriepost op de bovenste verdieping. Beschermd onder een dak van 70 centimeter beton (gesteund op vier dunne pootjes) begonnen deze de afstand te berekenen tot het doel en gaven deze coördinaten door aan de achtergelegen batterij.

In 1961 werd de vuurgeleidingsbunker gebruikt voor 'The Longest Day' in de dramatische scène met Major Werner Pluskat die als één van de eerste de enorme geallieerde vloot voor de kust ziet verschijnen (in het echt was deze locatie te vinden nabij Ste Honorine des Pertes, maar die bleek ten tijde ongeschikt). Lees verder op www. strijdbewijs.nl.

Leuk is dat deze Batterie gratis kan worden bezocht. Het ligt dichtbij Arromanches en is een bezoek zeker waard.

Sainte Mère-Eglise
Sainte-Mère-Église is een gemeente in het Franse departement Manche (regio Basse-Normandie) en telt 1585 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Cherbourg-Octeville.

Sainte-Mère-Eglise werd op 6 juni 1944 bevrijd door luchtlandingsdivisies van de 82ste divisie, en was de eerste bevrijde stad van de invasie. Het was een belangrijk dorpje voor de invasie, want het lag midden op de weg die de Duitsers zouden nemen voor een tegenaanval tegen de mannen op Utah Beach.

Er staat nu nog steeds een museum gewijd aan de parachutisten. Ook hangt er aan de kerk een parachutistenpop. Dit is een gedenkteken voor de parachutisten en voor de parachutist John Steele die met zijn parachute aan de toren is blijven hangen . Daarbij is hij onder vuur genomen door de Duitsers en in zijn voet geraakt. Hij heeft het overleefd door zich dood te houden.

Natuurlijk mag een bezoek aan Sainte Mère-Eglise niet ontbreken. In het dorp is een korte route uitzet waarbij geregeld informatie via een informatiezuil wordt gegeven. En natuurlijk is er een museum vlak bij de kerk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSUtah Beach
Utah Beach was de codenaam van het meest westelijke van de stranden in Normandië die waren uitgekozen om te gebruiken tijdens D-Day, gelegen tussen Poupeville en La Madeleine, aan de oostkust van het schiereiland Cotentin. Het strand was toegewezen aan de Vierde Amerikaanse Divisie onder leiding van brigadegeneraal Theodore Roosevelt jr., zoon van oud-president Theodore Roosevelt.

Het plan was om vier golven soldaten op de stranden af te sturen, voorzien van enkele pantservoertuigen en met vuursteun van de marine. De twintig landingsvaartuigen van de eerste golf zetten op precies de afgesproken tijd de tocht in naar de stranden. De landingsvaartuigen werden begeleid door boten met machinegeweren die de mijnen moesten laten exploderen. Ongeveer op Uur H waren de landingsvaartuigen tot op 273 meter van het strand genaderd. Zij schoten rooksignalen af als teken dat het mitrailleurvuur moest stoppen. Op Uur H werden de landingsbruggen naar beneden gelaten en waadden 600 soldaten tot hun middel in het water de resterende 100 meter naar het strand, waar ze enkele minuten later aankwamen. Tegenstand was er bijna niet, aangezien de Duitsers hier geen aanval verwachtten; er waren enkel een paar reservedivisies aanwezig.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHoewel de landing een groot succes werd, landde enkele minuten later het Eerste Bataljon 1280 meter zuidelijker bij het gehucht La Madeleine. Dit kon ernstige gevolgen hebben voor het verloop van de landing. het viel echter mee, aangezien de Duitsers daar zeer zwak stonden en Brigade Generaal Roosevelt van de Vierde Divisie het bataljon persoonlijk leidde. (Hij was de hoogste en de oudste militair die op D-Day voet aan wal zette.) Hij verkende de situatie persoonlijk en besprak de situatie met de twee bataljonscommandanten. Samen met hen viel hij de overblijvende Duitse posities aan, en zorgde dat de bevoorrading en de versterkingen op de nieuwe, niet-geplande plaats aankwamen, iets dat hem de Medal of Honor zou opleveren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe landingen op Utah Beach, Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach waren een groot succes, waaraan echter ook de 13.100 parachutisten van de 82ste en 101ste Luchtlandingsdivisie hadden bijgedragen; die waren in de nacht van 5 op 6 juni erg verspreid landinwaarts terechtgekomen, waarbij zij aanzienlijke verliezen geleden; de meest legendarische episode van die nacht voltrok zich in het dorpje Sainte-Mère-Église, 10 km landinwaarts vanaf Poupeville. De parachutisten bemoeilijkten niettemin de Duitse tegenaanval op de gelande troepen. Aan het einde van D-Day waren op Utah Beach ongeveer 20.000 manschappen en 1.700 voertuigen geland, met ongeveer 700 doden en gewonden aan geallieerde zijde. Utah Beach was het strand met de minste verliezen. Op het andere Amerikaanse landingsstrand, Omaha Beach, waren de verliezen dramatisch, van de eerste landingsgolf werd 50% uitgeschakeld.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok hier mooie zandstranden, maar een toch een heel andere sfeer dan Omaha Beach. U kunt een bezoekje aan deze stranden prima combineren met een bezoek aan Sainte-Mère-Église of de Batterie de Azeville.

Batterie d'Azeville
Tegenwoordig is het een goed bewaarde batterij die ook buiten de bezoekuren goed te bewonderen is. Let hier eens op de originele 'nepsteen' beschildering die hier en daar nog op de kazematten zit.

Opvallend is dat deze kazematten een extra 'gleuf' naar rechts hebben zodat het kanon een verder bereik naar die zijde had, de zuidpunt van Utah Beach.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOveral op de kazematten zijn sporen van granaat en kogel inslagen te zien. Hier stonden in juni 1944, 4 X 105mm Schneider 331 (f) kanonnen van Franse makelij opgesteld. Onder leiding van een "telefoon" of gids is het mogelijk de tunnels, die de kazematten onderling verbinden, te bezoeken. Lees verder op www.strijdbewijs.nl.

Deze batterie is zeker een bezoekje waard. Je kunt een tweetal bunkers gratis bezoeken.

Maar interessanter is het om een kaartje te kopen. Je krijgt dan een telefoon waarop je in het Nederlands het hele verhaal van Azeville hoort. Het verhaal is zo interessant dat zelf kinderen muisstil zijn. Het kost ongeveer 2 uur om het hele complex te bezoeken. Een aanrader.

En daarna door naar Crisbecq waar de vuurgeleidingsbunker stond. Want vanuit Azeville waren de stranden niet te zien, wel vanuit Crisbecq. Gegevens over richting en hoogte werden vanaf hier doorgegeven aan Azeville. Deze batterie vuurde dan "blind".

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBatterie de Crisbecq
Hier zijn enkele enorme kazematten voor zwaar geschut. Er is een klein museum ingericht sinds deze locatie in 2003 geheel is blootgelegd. In twee kazematten van het Type H 683 stonden twee 210 mm kanonnen opgesteld, verdedigd door drie 21 mm kanonnen, zes 75 mm luchtafweergeschut, drie 20 mm's en zeventien machinegeweren.

Er waren nog twee kazematten in aanbouw, plus het plan voor een vijfde. Alles was rondom beschermd door landmijnen en prikkeldraad.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de vroege morgen van de 6de juni viel hier 600 ton bommen zonder schade aan te richten. De kanonnen kwamen bij daglicht in actie en brachten een fregat tot zinken en beschadigden een kruiser en andere schepen.

Het tegenvuur vernietigde veel kleiner geschut maar de 210mm's bleven in actie tot de 12de juni. Op deze datum trokken de Duitsers zich terug met achterlating van 78 doden.

De kazematten zijn daarna opgeblazen door de genietroepen van de Amerikanen. Vanaf de vroegere vuurgeleidingsbunker heeft u een goed overzicht hoe het complex is ingedeeld.

De vuurgeleidingsbunker heeft flinke schade opgelopen. Maar vanaf het dak (toegankelijk) heb je een prachtig uitzicht over Utah Beach. Je kunt begrijpen dat de Duitsers vanaf dit punt prima het vuur van de verschillende batterijen konden coordineren.

Le Grand Bunker
Deze vuurgeleidingsbunker was verantwoordelijk voor het begeleiden van de batterijen die de havenmond van Ouistreham bestreken. Pas op 9 juni werd de toren, onder leiding van luitenant Bob Orell van de Royal Engineers, met drie man aangevallen. De zware deuren werden met explosieven eruit geblazen.

Deze operatie alleen al duurde vijf uur! Constant werden de aanvallers bestookt met machinegeweer vuur en handgranaten die van de toren werden geworpen. Eenmaal binnen gaf het garnizoen, van 50 man, zich over en de laatste verzetshaard van Ouistreham was daarmee opgerold.

Het 17 meter hoge gebouw is nu weer ingericht in de staat van de 6de juni 1944. De 4 verdiepingen hoge toren huisvest een luchtverversingskamer, onderkomens voor de manschappen, een eerstehulp post en de vuurgeleidingskijker op de bovenste verdieping.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen opvallend kleinnood, in een vitrine, is het papier waarop de eerste waarneming staat gekrabbeld; 'Duizenden schepen waargenomen, ZE KOMEN!'. Lees verder op www.strijdbewijs.nl

Ook een leuk museum. De bunker heeft eigenlijk geen schade opgelopen en veel van de duitse spullen zijn bewaard gebleven.

Zo zie je op elke verdieping hoe het tijdens de oorlog eruit heeft gezien. Zelfs de grote "verrekijker", waarmee afstand en richting bepaald werden, is nog functioneel. Een aanrader.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Duitse begraafplaats
Tijdens de oorlog werden gesneuvelde Amerikaanse en Duitse soldaten begraven op de 2 grote begraafplaatsen rond het kleine plaatsje La Cambe. Na 1945 werden de Amerikaanse soldaten overgebracht naar een nieuwe begraafplaats in St. Laurent sur Mer. Alle Duitse soldaten die gesneuveld waren in Normandië zijn overgebracht naar La Cambe.

In eerste instantie werden ruim 8000 militairen hier begraven. Later is het aantal uitgebreid tot 21.139. Door deze uitbreiding moest de begraafplaats opnieuw worden aangelegd. Een jongerenkamp in 1958 zorgde hier voor.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp 21 september 1996 werden de eerste 21 bomen van het "Friedenspark" geplant. Ruim 13 jaar later staan er veel meer bomen en kun je echt spreken van een park. Bij elke boom staan een plaatje waarop te lezen is wie de boom geplant heeft en met welke boodschap.

De sfeer is veel soberder op deze begraafplaats dan bij de Amerikaanse begraafplaats. Ook is het aantal bezoekers veel minder. Er is ook een klein museum met een indrukwekkend persoonlijke verhalen en foto's.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok de andere begraafplaatsen zijn de moeite van een bezoek waard. Er is een groot verschil in sfeer op de verschillende begraafplaatsen. De Canadese begraafplaats maakte op ons de meeste indruk. Intiem, goed verzorgd maar niet zo "netjes" als de Amerikaanse.

Bij de Engelse begraafplaats in Bayeux is ook een museum te bezoeken.

Natuurlijk zijn er nog naast D-Day museum, stranden en overblijfselen ook een groot aantal andere leuke dingen te beleven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBayeux
Bayeux is een Franse stad in het departement Calvados in de regio Basse-Normandie. De stad telt ongeveer 15.000 inwoners, die Bayeusins of Bajocasses worden genoemd.
De kathedraal

Bayeux ligt ongeveer 270 km van Parijs en 31 km van Caen, niet ver van Het Kanaal vandaan. De stad is bekend om het Tapijt van Bayeux. In de stad staat een prachtige kathedraal.

De stad is gesticht in de Keltische tijd. De naam van de stad stamt af van de naam van de stam die er in die tijd leefde. De Bajocassen. In het jaar 890 wordt de stad door de Noormannen verwoest, maar de stad wordt al snel weer hersteld. In 1077 wordt, in opdracht van de bisschop Odon de Conteville, de halfbroer van Willem de Veroveraar, begonnen met de bouw van de kathedraal Notre-Dame. Tijdens de Honderdjarige Oorlog wordt Bayeux in 1450 belegerd door de troepen van koning Karel VII.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de Tweede Wereldoorlog is Bayeux de eerste grotere plaats die op D-Day bevrijd wordt. In de avond van 6 juni 1944 komen de eerste Britse troepen van Gold Beach aan bij de stad. Daar ondervinden zij geen weerstand van de Duitsers. Hierdoor blijft de stad de verwoestingen van straatgevechten bespaard.

Op 7 juni wordt de stad bevrijd. Op 14 juni houdt generaal Charles de Gaulle zijn eerste toespraak in bevrijd gebied. De regering van het bevrijde Frankrijk zetelt enkele dagen in Bayeux en Bayeux wordt voor die periode tot hoofdstad van het bevrijde Frankrijk verklaard.

Bayeux heeft een sterke verbondenheid met Eindhoven. Beide werden als eerste stad bevrijd door de geallieerden van Operation Overlord. Elk jaar organiseert de Stichting 18 September Festival een uitwisseling met Eindhovense scholieren die dan figuurlijk het vuur in Bayeux gaan halen.

Zo waren dat in 2007 Pleincollege Eckart & Pleincollege Bisschop Bekkers en in 2008 het Montessori College en het Lorentz Casimir Lyceum. De vlam wordt op 16 september in Bayeux aangestoken en de leerlingen brengen het op 18 september naar Eindhoven. De vlam wordt uiteindelijk op 4 oktober door dezelfde leerlingen ceremonieel gedoofd. Lees verder op Wikipedia.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTapisserie
Bayeux is vooral bekend om het Tapijt van Bayeux (Tapisserie), ook bekend als het Wandkleed van Bayeux. Het wandkleed verbeeldt het verhaal van de invasie in Engeland door Willem de Veroveraar en de daaropvolgende veldslag bij Hastings.

Het wandkleed is zeventig meter lang en vijftig centimeter hoog. Eigenlijk is het geen wandkleed, maar een borduurwerk. Volgens de overlevering heeft koningin Mathilde, bijgestaan door haar hofdames, het kleed geborduurd, maar waarschijnlijk is het in Engeland gemaakt, ongeveer twintig tot dertig jaar na de gebeurtenissen waar het over vertelt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen andere overlevering vertelt dat Napoleon Bonaparte en Adolf Hitler het wandkleed hebben bestudeerd om te leren hoe ze Engeland konden veroveren.

De invasie van Willem de Veroveraar is de laatste succesvolle invasie van Engeland geweest.

In ieder geval is zeker dat Napoleon het wandkleed in 1803 naar Parijs heeft laten komen om het aan de Parijzenaren ten toon te stellen. Het wandkleed is te bezichtigen in het Centre Guillaume le Conquérant in Bayeux.

Notre-Dame van Bayeux
De Notre-Dame van Bayeux (Calvados) is een kathedraal in het Franse bisdom van Bayeux en Lisieux. Het is een goed voorbeeld van Normandische gotiek. De bouw van de kathedraal begon in de 12e eeuw. In de 15e eeuw werd de bouw afgerond met de voltooiing van de vieringtoren.

Op 14 juli 1077 werd in Bayeux de Romaanse kathedraal ingewijd. Het beroemde Tapijt van Bayeux werd in 1066 in opdracht van bisschop Eudes de Conteville gemaakt voor deze inwijding. Het beeldt de verovering van Engeland door de Normandiërs uit.

De Romaanse kathedraal ging in 1105 in vlammen op. Na een grote restauratie brandde het kerkgebouw in 1160 wederom af. Alleen de prachtige decoratie van het schip en de crypte van de oude kathedraal bleven na deze brand behouden, de rest van de kathedraal moest wijken voor een grootscheepse verbouwing in gotische stijl.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe botanische tuin van Bayeux
Het openbare park in Bayeux is een van de mooiste tuinen in Normandië. Het is gemaakt dankzij een gulle lokale man, Charlemagne Jean-Delamare (1772-1858), die in 1851 dit park schonk aan Bayeux. Deze "donor" wilde een tuin voor het onderwijs in tuinbouw. Hij geselecteerde voor dit een voormalige stukje landbouwgrond aan de rand van de stad.

Maar al snel nam het project een andere richting. Door in te spelen op de eisen van de moderne tijd en stedelijke ontwikkeling, werd de noodzaak erkend voor de oprichting van een openbaar park.

Voor het ontwerp van de tuin werd een team van landschapsarchitecten van landelijke reputatie aangetrokken. De opdracht werd toevertrouwd aan Eugene Buhler (1822-1907), die met zijn broer Denis, vele openbare ruimten had ontworpen, met inbegrip van de Pare de la Tete d'Of in Lyon en de Jardin du Thabor in Rennes.

Toen het werd geopend voor het publiek in 1864, was het oorspronkelijke grasveld omgetoverd tot een echte landschapstuin met het voordeel van de allernieuwste botanische kennis die beschikbaar was op dat moment. De belangrijkste soorten zijn geplant in de periode 1859 tot 1864 en zijn er nog steeds.

Van de 400 bomen in de tuin, is het meest spectaculaire onderdeel de beroemde tranenbeuk. Deze boom is een beschermd natuurmonument sinds 1932, en werd beloond met het "statige boom van Frankrijk" label in het jaar 2001.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVelo Rail Viré sur Condé
Fietsen over een oude spoorlijn kan in Viré sur Condé. De karretjes fietsen prima en zijn stabiel. Het traject is ongeveer 6 km lang. Je kunt rijden tot aan een slagboom. Daarna is het de bedoeling dat het karretje wordt omgedraaid.

Alles bij elkaar is de hele fietstocht ongeveer 11 km lang. De rit is niet spectaculair maar erg leuk voor kinderen. De ouders kunnen dan lekker uitrusten in de ruime hangmat stoel terwijl de kinderen fietsen.

Reserveren is in het zomerseizoen noodzakelijk vanwege de drukte.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRoche d'Oetre
Ook wel de Zwitserse Normandië genoemd. Dit is een gebied van Normandië dat de Orne en Calvados districten, ten zuiden van de rivier de Seine omvat.

De naam komt van de rivier de Orne die stroomt door het gebied, waardoor diepe kloven en kliffen en zodoende de spectaculaire rotsachtige landschappen.

De belangrijkste steden in Normandië Suisse zijn Thury-Harcourt, Clecy en de Pont d'Ouilly. In de buurt, Falaise, de geboorteplaats van Willem de Veroveraar, maakt ook voor een interessant bezoek.

Dit gebied is ook prima geschikt om te wandelen.