Samenvatting

Camping "en Campagne"

U bent van harte welkom op onze "domaine", in het rustige, piepkleine gehuchtje Essubras waar u een unieke combinatie aantreft van: Camping en Gîtes, in de ongerepte natuur en schitterende omgeving van de Charente-Limousine. Binnen één dag op de plaats van bestemming op nog geen 820 kilometer rijden vanaf Breda.

De entree is gelegen aan de ingang van Essubras. Eenmaal aangekomen bij ons complex vindt u een schitterend aangelegd terrein van meer dan 1,5 hectare  met vele tuinen en hagen. U zult merken dat hier de stress zo van u afglijdt. De rust en de zuivere lucht zullen u zeker goed doen. Een ideale plek om uw "harde schijf" leeg te maken en de batterij weer op te laden. Zodat u na een relaxed verblijf alhier weer vol energie terug naar huis gaat.

Camping en Campagne is open van 1 april tot 1 oktober. De gîtes zijn het gehele jaar beschikbaar. 

GPS Zomer vakantie 2010 Limousin-Charate

Laatst bijgewerkt op 23-11-2019

Onze vakantie 2010 hebben we doorgebracht op Camping En Campagne. Een redelijk nieuwe camping gelegen in het gehuchtje Essubras in de mooie omgeving van de Charente-Limousine. Een aanrader voor iedereen die van rust, wandelen, fietsen en een mooie omgeving houdt.Wandelingen

We hebben een aantal wandelingen gelopen die we op GPS gezet:


Sfeerverslag

Thuis hebben we de website van En Campagne goed gekeken. Een zeer uitgebreide website waarop veel informatie over de camping, maar ook over de omgeving terug te vinden is.

Bekijk ook onze foto-serie van En Campagne en omgeving.

Ideaal voor de voorbereiding van de vakantie. We hebben thuis al een beetje een lijstje met bezienswaardigheden gemaakt die we wilden gaan bezoeken. Ondanks dat de camping in een rustige omgeving ligt hoef je je er niet te vervelen. Er liggen leuke plaatjes op slechts een half uurtje rijden.

In ieder geval maakte de website ons enthousiast en boekte we een plaats voor onze zomervakantie 2010. En daar hebben we geen spijt van gehad.

Komen we even terug over informatie over de omgeving. We hebben nog nooit een camping bezocht waar zoveel informatie voor de bezoekers beschikbaar is.

De camping bibliotheek bestaat een groot assortiment boeken (Nederlands en Engels), een groot aantal tijdschriften (10 verschillende titels en bakken vol), bakjes met folders uit de omgeving, mappen met informatie, gesorteerd op titel. Een map met de top 15 van activiteiten, wandelkaarten, etc, etc.

Je kunt een complete vakantie doorbrengen in de bieb en dan heb je nog niet alles bekeken. Regelmatig hebben we even gesnuffeld in de boeken als we een dagje op pad wilden gaan. Maar ook Addy en Alex kunnen je zonder probleem van informatie voorzien.

Het mag duidelijk zijn: je hoeft je hier niet te vervelen, er is veel te doen, maar je kunt ook goed een aantal dagen luierend doorbrengen. En dat hebben we ook regelmatig gedaan, met een goed boek uit de plaatselijke bieb. En op een regenachtige dag ga je gewoon jezelf voorbereiden voor het volgende uitstapje.


We zijn gastvrij ontvangen door Alex en Addy, en door de gezellige sfeer op de camping voel je je er meteen thuis.


Jaren geleden reserveerden we een plaats op een camping die adverteerde met ruime plaatsen van 100m2. Maar met een ruime caravan, voortent en 2 bijzettentjes en de auto is dat niet al te ruim.

Op camping "en Campagne" zijn de meeste plaatsen rond de 220 m2. Ruime plaatsen waarbij u kunt kiezen tussen een zonovergoten plaats of een schaduwrijke plaats. Maar er zijn zelfs nog ruimere plaatsen.

De plaatsen bieden voldoende privacy en hebben electriciteit, water en afvoer beschikbaar. Ook zijn er speciale camperplaatsen. En u kunt ook een compleet ingerichte tent huren.

Naast de camping zijn er ook een 6-tal gites in beschikbaar. Een eigen terras en voldoende privacy. Ook een aanrader als u geen voorstanden van kamperen bent.

Andere voorzieningen op de camping:

  • gratis wifi (95 % bereik op ons domein)
  • Overdekte jeux de boule baan, 's avonds verlicht
  • Overdekte tafeltennis,
  • Een verwarmde zwembad met zit en lig-gelegenheid
  • diverse speelvoorzieningen voor kinderen (trampoline, schommels ed)

En Campagne is een gezellige camping met als centraal middelpunt de eetzaal/recratiezaal. Regelmatig zijn er barbecue- en pizza avonden. Doorgaans is bijna de hele camping aanwezig op dit soort avonden.

Afhankelijk van het weer gezellig buiten of binnen. Soms zaten we met 60 man bij elkaar. Hierdoor leer je je buren snel kennen.

Ook handig dat u op de andere avonden een maaltijd kunt bestellen. Handig als u laat aankomt en geen zin meer heeft om te koken. Zo hebben we tijdens onze laatste avond ons ook laten verwennen.

We hadden net alles ingepakt en dan heb je geen zin meer om zelf te koken. We hadden het geluk dat twee andere families aanschoven. Dat was reuze gezellig.

Helaas konden we vanaf onze caravan geen gebruik maken van het Wifi netwerk, we zaten net te ver weg. Maar op het terras stond een zalige schommelbank, mooi in de schaduw. Een ideale plaats om even de emails te lezen en het nieuws vanuit Nederland.

Veel mensen gebruikten het terras ook om 's avonds een glaasje te drinken.

De voorzieningen waren ook prima in orde. Voldoende en schoon sanitair, een kleine speeltuin voor de kleintjes, een jeu de boulesbaan, een tafeltennis tafel en een zwembad met gelegenheid om de zonnen.

Voor onze grote opgeschoten pubers was het zwembad net iets te klein, en de speeltuin een gepasseerd station. Maar de gratis internetten maakte veel goed.

En ze konden mountainbikes lenen om lekker in de omgeving rond te fietsen. Conclusie aan het einde van de vakantie: dit was best een leuke camping. En op die leeftijd wil dat best wat zeggen.

En dan die oude auto's. Dat was wat onze jongens opviel toen ze over de camping liepen voor de eerste verkenning. Onder een afdak stond de verzameling oude auto's van Alex. Een hobby naast het verzamelen van solexen.

U moet niet vreemd opkijken als er over een tijdje een klein museum ontstaat.

Regelmatig hoorden we het starten van één van de diana's of de Panhard. Even later kwam er dan een auto vol met campinggangers langs met een glunderende Alex achter het stuur.

Veel bloeiende struiken staan overal op de camping. Het is een fraai gezicht en het trekt veel vlinders. Die fladderen de hele dag van bloem naar bloem.

Ook vogels zijn voldoende te zien. De brutaalste komen langs om broodkruimels te eten. Van het brood dat 's ochtends door Alex wordt gebakken en netjes bij u tent wordt afgeleverd. Een handige en prima service.

Over de service konden we in ieder geval niet klagen. Die was prima.


De omgeving

Essubras ligt in een rustig en heuvelachtig gebied. Ideaal voor wandelaars en fietsers. Op de website van de camping is te lezen:

De omgeving van de Charente Limousine zal u aangenaam verrassen. U kunt gezellige authentieke dorpjes bezoeken, als ook gedenkwaardige plaatsen, mooie steden, prachtige tuinen en dierenparken.

Er zijn tal van kunst- en cultuurhistorische bezienswaardigheden in de directe omgeving te ontdekken. Vele kerken en abdijen uit de Middeleeuwen, maar ook de Gotische en de Romaanse bouwstijlen vallen te bewonderen.

Maar u kunt ook eindeloos snuffelen op de brocantes en vide greniers (rommelmarkten).
En als u wilt genieten van de streekproducten dan zijn er de boerderijtjes die hun eigen producten verkopen, gezellige markten en braderieën.

In onze informatie ruimte vindt u volop ideeën, streek informatie, plattegronden en routekaarten.

Je kunt prima wandelen in het Haute Limosine. Het is niet bergachtig, meer glooiend. Het is een heerlijk rustig gebied met goede wandelpaden, een mooie omgeving en schilderachtige dorpjes. Maar ook een prima gebied om per auto op pad te gaan

Een van onze eerste uitstapjes ging naar Oradour-sur-Glane. Een indrukwekkend monument van de tweede wereldoorlog.

In juni 1944 hebben de Duitsers 642 mannen, vrouwen en kinderen uit dit dorp vermoord, waarna het hele dorp in brand gestoken is.

Toen de Duitsers arriveerden leek het op een indentiteitscontrole. De vrouwen en kinderen moesten allemaal bij elkaar komen bij de kerk, de mannen werden naar opslagschuren gebracht. Daarna werden ze allemaal zonder uitzondering om het leven gebracht. Maar een paar mensen wisten te ontsnappen. Het hele dorp werd vervolgens in brand gestoken.

Het dorp is nog steeds zoals het door de Duitsers verlaten is. Op bevel van generaal de Gaulle is het dorp tot monument verklaard. U kunt er vrij rondlopen.

Dan valt pas op hoe groot het dorp was en hoeveel woningen in brand waren gestoken. Overal zie je overblijfselen van het leven van vroeger. Uitgebrande auto's staan nog steeds op straat of in de schuren. Maar ook fietsen, bedden, verwarmingen en gereedschap zie je overal liggen of nog aan de muur hangen.

Het is een indrukwekkend dorp. Een tip: ga niet na de film maar koop het Nederlandse boek over de geschiedenis van Oradour-sur-Glane.

Een ander plaatsje wat een bezoek meer dan waard is is Montrol-Senard.

Montrol-Senard ligt in de Monts de Blonds. Een schitterend gebied om door heen te rijden. En dan kom je zeker door Montrol-Senard. Een mooi en schilderachtig plaatsje met een uniek kleinschalig openlucht museum. We hebben eerst het dorpje gekeken en later een GPS wandeling uitgezet.

Zo kunt u een bezoekje aan het dorp combineren met een mooie wandeling door de omgeving. Twee vliegen in één klap. Bekijk deze wandeling.

Voor kinderen is het leuk om de velo rail te bezoeken. Op 2 plaatsen kan gestart worden. en de route is ongeveer 15-18. De wagens zijn van een goede kwaliteit waardoor het geen grote opgave is om de hele afstand te fietsen.

Onderweg is er een gelegenheid voor een picknick. Daar worden de karretjes weer omgedraaid zodat u weer terug kunt fietsen naar het startpunt.

Zeker bij lekker weer een aanrader, wel vooraf reserveren om teleurstellingen te voorkomen.

We hebben natuurlijk ook een bezoekje aan Limoges gebracht. Daar is een klein aquarium dat ook leuk kan zijn voor kleine kinderen. Zeker als het warm weer is het lekker om even uit de zon te zijn.

In een half uurtje hebt u alle vissen gezien en kunt u verder met een rondje door de stad. U kunt ook een bezoekje bregen aan het Musée National Adrien-Dubouché. Dit museum heeft de op een na grootste collectie porcelein in Frankrijk.

Gaat u binnendoor terug naar de camping dan komt u onderweg ook een fraai landschap tegen.

En ook voor Menhirs kunt u hier prima terecht. Er is een route die u langs de meeste Menhirs in de omgeving leidt. Het is telkens weer de kunst om de Menhir te ontdekken. Ze worden niet allemaal even duidelijk aangegeven. Maar met wat speurwerk lukte het toch om ze te vinden en op de foto te zetten.

Er is genoeg te zien en te doen in deze omgeving. Kastelen bekijken, van de natuur genieten, de vele vlinders die je onderweg tegenkomt. De leuke kleine plaatsjes. Eigenlijk te veel om op te noemen.

We hebben deze vakantie nog lang niet alles gezien. Maar dat geeft niets. Het is een mooi excuus om nog een keertje terug te gaan. Om te wandelen en ook om nog iets meer van deze mooie omgeving te zien. Op de website van En Campagne is te zien wat er in de omgeving allemaal te zien is.

U kunt ook onze foto-serie bekijken waarin we onze mooiste foto's bij elkaar hebben gebracht.