Samenvatting

Het werken met Tracks, Routes en Waypoints op de Garmin Colorado

Tracks, Routes en Waypoints

Laatst bijgewerkt op 17-10-2010

Het werken met tracks, routes en waypoints op de Colorado (of een andere GPS) vraagt enige gewenning. De ontwerpers van Garmin zijn niet altijd even logisch te werk gegaan. Laten we maar eens gaan kijken hoe de Colorado in elkaar zit.

Gebruik maken van "verzenden naar apparaat"
Als u gebruik maakt van "verzenden naar apparaat" dan worden alle Waypoints, Routes en Tracks in 1 keer naar de Colorado gestuurd vanuit Mapsource.

Als voorbeeld nemen we een combinatie van 7 waypoints, 5 tracks en 1 route die we vanuit MapSource sturen naar de Colorado via "Verzenden naar apparaat". Dat is de knop met de blauwe pijl wijzend naar de GPS. U vindt deze knop bovenaan in de balk in Mapsource

Op de Colorado vinden we nu een Temp.GPX bestand waarin onze waypoints, tracks en routes zijn opgeslagen.

Als u op deze manier een andere route, tracks, waypoint (of combinatie) naar de Colorado stuurt overschrijft u wat de vorige keer naar de Colorado is gestuurd. Er is maar één Temp.GPX bestand en die wordt telkens overschreven.

Als we nu de GPS loskoppelen vinden we alle waypoint, tracks en routes ook weer terug op de Colorado.


Het verwijderen van tracks, routes, en waypoints vanaf de Colorado:

 • Een track kunt u niet vanaf de Colorado verwijderen
 • Een route kunt u vanaf de Colorado verwijderen
 • Waypoints kunt u één voor één of allemaal in 1 keer vanaf de Colorado verwijderen

Route verwijderen vanaf de Colorado
We gaan nu eens kijken wat er gebeurd als we de route verwijderen vanaf de Colorado. We zetten telkens 3 screenshots langs elkaar.

Kies eerst "Waar naartoe?"

Als er een route beschikbaar is dan is ook het knopje routes zichtbaar, anders niet. Geen knopje betekent geen routes. Een route kan verwijderd worden door hem eerst te selecteren en daarna op de linker functietoets te drukken.

Zoals u kunt zien is na het verwijderen van de (enige) route ook het routes knopje weg. Er zijn op dit moment geen routes beschikbaar.

Als de GPS wordt uitgezet en vervolgens weer wordt aangezet blijkt dat de route inderdaad verwijderd is en niet meer terugkomt. Als we vervolgens de GPS weer op de PC aansluiten dan blijkt de route nog wel in de Temp.GPX te staan. Dit betekent dat de Colorado bijhoudt dat de route verwijderd is. Als we vanuit MapSource nog een keer de tracks, waypoints en route via "verzenden naar apparaat" dan overschrijven we weer de Temp.GPX file en komt de route weer terug op de Colorado.


Waypoints verwijderen vanaf de Colorado
We gaan nu eens kijken wat er gebeurd als we de waypoints verwijderen vanaf de Colorado. We zetten telkens 3 screenshots langs elkaar.

Ook hier kiest u eerst "Waar naartoe?" Daarna kiest u Waypoint waarna de lijst met waypoints zichtbaar wordt. U kunt natuurlijk nu elke waypoint één voor één verwijderen. Maar het is handigere om dit in 1 keer te doen via de Waypoint Manager. We hebben deze Waypoint manager daarom ook in het rijtje met snelkoppelingen bij de profiel wandelen.

Alle waypoint zijn nu verwijderd en als u nogmaals "Waar naartoe?" selecteert dan is ook het knopje waypoints weg. Na het uit- en aanzetten van de Colorado blijkt nu ook dat de waypoints echt verwijderd zijn en ook niet meer op de Colorado worden getoond. Wel staan ze nog in het Temp.GPX bestand op de Colorado.


Tracks verwijderen vanaf de Colorado
Dat gaat niet. Tracks kunnen alleen via de PC verwijderd worden.

Het deleten vanaf de PC
We zorgen er eerst voor dat alle routes, tracks en waypoints weer naar de Colorado gestuurd worden. We overschrijven hiermee Temp.gpx en daardoor neemt de Colorado alles weer over van dit bestand. Als we vanaf de Colorado waypoint(s) of routes verwijderen blijven die wel in Temp.gpx staan maar worden ze niet meer getoond.

Nu alles weer op de Colorado staat sluiten we deze weer op de PC aan. Vervolgens verwijderen we het bestand Temp.gpx, ontkoppelen we de Colorado en zetten deze weer aan.

Wat blijkt: het verwijderen van het Temp.gpx bestand heeft ervoor gezorgd dat de tracks zijn verwijderd op de Colorado, maar de waypoints en de route(s) staan er nog gewoon op.

Samenvatting:

 • Waypoints kunnen alleen verwijderd worden vanaf de Colorado (één voor één of allemaal in één keer) en niet vanaf de PC
 • Routes kunnen alleen verwijderd worden vanaf de Colorado (één voor één) en niet vanaf de PC
 • Tracks kunnen niet verwijderd worden vanaf de Colorado, wel vanaf de PC door het verwijderen van de GPX bestanden in de [drive:]GarminGPX map.

Meerdere tracks los van elkaar opslaan op de Colorado
Als u tracks/routes of waypoint wilt opslaan op de GPS moet u nu eerst een GPX file aanmaken. Dit gaat eenvoudig met MapSource. Kies "bestand opslaan als", blader daarna naar de locatie van Colorado of SD kaart. Kies als type *.gpx en geef het bestand een zinnige naam.

Het voordeel is dat u zo meerdere tracks kunt opslaan die u los van elkaar kunt verwijderen via de PC.


Het uitlezen van opgeslagen tracks
Als u rondwandelt of fiets neemt de Colorado de track op die u gelopen heeft. U kunt deze tracks opslaan. Zo kan het voorkomen dat u na een vakantie meerdere opgeslagen tracks op de Colorado heeft staan.

U kunt nu ook "ontvangen van apparaat" gebruiken. U krijgt dan niet de gegevens uit Temp.GPX terug maar alleen de waypoints die beschikbaar zijn op de Colorado (diegene die we geupload hebben en ook de onderweg gemarkeerde punten). En een aantal tracks die helaas niet dezelfde zijn als die u opgeslagen hebt.

Wat blijkt als u "ontvangen van apparaat" gebruikt leest u het bestand Current.gpx uit de folder [drive:]GarminGPXCurrent uit. In dit bestand wordt door de Colorado de tracklog bijgehouden.

Als u een track wilt selecteren die u opgeslagen heeft op de GPS kunt moet in de [drive:]GarminGPX folder kijken. Daarin staan de opgeslagen tracks.

Deze kunt u bestanden dan weer openen met Mapsource. Hierbij merkt u dat er geen waypoints in de opgeslagen tracks zijn opgenomen. Om onderweg gemarkeerde waypoints te combineren met opgeslagen tracks moet u 2 acties uitvoeren. Daarvoor kunt u het beste 2 keer een MapSource window openen. In de ene opent u de opgeslagen track. In de andere leest u via "ontvangen van apparaat" alle waypoints in. Daarna selecteert u alle waypoint en kopieert die naar het MapSource window waar de opgeslagen track staat. Enigzins omslachtig is het wel.

We nemen aan dat de ontwerpers van Garmin nog nooit met de Colorado buiten op pad zijn geweest.

Het bestand Saved.gpx in [drive:]GarminArchive wordt gebruikt als er een tracks wordt geselecteerd op de Colorado. U kunt het gewoon negeren.


Conclusie:

 • U kunt geen opgeslagen tracks naar MapSource halen via "ontvangen van apparaat". Wel kunt u op deze manier alle waypoint ophalen.
 • Opgeslagen tracks moet u ophalen door het slepen van het juiste bestand uit de [drive:]GarminGPX folder.
 • In de opgeslagen tracks staan geen waypoints.
 • U moet de waypoints los ophalen van de opgeslagen tracks wat enigzins bewerkelijk is.

Wat moet u doen op een track na te lopen/fietsen?

We nemen even aan dat u een track van onze site heeft gedownload en deze wil gaan lopen. Wat moet u dan doen? Een aantal handelingen waarop u even moet oefenen. Niet moeilijk, maar de eerste keer kunt u snel de draad kwijt zijn. Even alles op een rijtje.

 • Download de juiste bestanden vanaf het Internet
 • Laad de juiste GPX bestanden in de Colorado. Gebruik hiervoor "verzenden naar apparaat" of kopieer de GPX bestanden naar [drive:]GarminGPX.
 • Stel de Colorado in op navigeren in de auto (auto profiel)
 • Selecteer het waypoint Start/Finish/Parkeerplaats
 • Start de navigatie
 • Rijdt naar de parkeerplaats

Kies het profiel wandelen (aannemende dat u City Navigator en ook Topo NL of de OnRoute wandelkaarten tot u beschikking hebt en dat u een apart profiel voor wandelen en autorijden hebt)

 • Ga naar de tripcomputer.
 • Kies opties -> stel opnieuw in en reset the trip informatie
 • Selecteer de tracks en kies "huidig nummer"
 • Kies met de linker functie toets "wis" (u maakt nu de tracklog leeg)
 • Kies nu de track die u wilt gaan lopen en druk nogmaals op het midden van de rocker

Nu heeft u het juiste profiel geselecteerd, de tracklog leeggemaakt, de tripcomputer gereset en de juiste track geselecteerd. Het wandelen kan beginnen.