Samenvatting

Camping Elberling is prachtig gelegen bij de rivier de Elbe en ligt midden in een van Duitslands mooiste natuurreservaten nl. het Biosferenreservat " Elbtalaue" (erkend door Unesco) en is vooral geschikt voor fietsers, vogelaars, vissers, wandelaars en mensen die houden van rust.

Er zijn prachtige fietsroutes vanaf de camping. De "Ooievaarstraat" is er een van. Vogelaars zullen versteld zijn van de hoeveelheid vogels die hier te vinden zijn. Met de bekende Hollandse gastvrijheid wil de camping u van harte uitnodigen in het schitterende Elbtalaue.

Ruim 400 km van de Elbe is een UNESCO-reservaat. Dit reservaat loopt helemaal van Saksen-Anhalt via Brandenburg, Nedersaksen, Mecklenburg-Vorpommern tot Schleswig-Holstein. De Elbe is een langzame’ rivier. Het hoogteverschil van deze rivier is te verwaarlozen, zodat de wegen langs de rivier zich prima lenen voor fietstochten. De Elbe is een van de weinige overgebleven natuurlijke rivieren in Europa en is uniek vanwege de uiterwaarden, die in het Duits de Elbauen worden genoemd. Die bieden een habitat aan zeldzame dier- en plantsoorten. Hier bouwen bevers burchten en nestelen visarenden, aalscholvers en ooievaars, ziet u reeën lopen en kunt u genieten van schitterende vergezichten.

De Elbe is met een lengte van 1164 kilometer en een stroomgebied van 144.000 km² een van de belangrijkste rivieren van Midden-Europa.

GPS Zomervakantie 2014 Elbeling

Laatst bijgewerkt op 22-11-2019

De zomervakantie van 2014 bracht ons naar het noorden van Duitsland naar Camping Elbeling in het kleine plaatsje Radegast langs de Elbe. Een rustige en ruime camping waar Erik en Aliena Kaspers een aantal jaren geleden vanuit Nederland neergestreken zijn. De camping ligt direct langs de Elbe in één van de mooie natuurgebieden van Duitsland: "Flusslandschaft Elbe", erkend door Unesco. We kunnen deze camping u van harte aanbevelen. We hebben er een heerlijke vakantie doorgebracht. 

Het gebied staat bekend bij vogelaars vanwege de grote verscheidenheid aan vogels. Maar ook fietsers en wandelaar kunnen hier prima vooruit. Vanuit Nederland (Eindhoven) ligt de camping op een kleine 500 km. Dus goed te rijden op één dag.

Ruim 400 km van de Elbe is een UNESCO-reservaat. Dit reservaat loopt helemaal van Saksen-Anhalt via Brandenburg, Nedersaksen, Mecklenburg-Vorpommern tot Schleswig-Holstein. De Elbe is een langzame’ rivier. Het hoogteverschil van deze rivier is te verwaarlozen, zodat de wegen langs de rivier zich prima lenen voor fietstochten. De Elbe is een van de weinige overgebleven natuurlijke rivieren in Europa en is uniek vanwege de uiterwaarden, die in het Duits de Elbauen worden genoemd. Die bieden een habitat aan zeldzame dier- en plantsoorten. Hier bouwen bevers burchten en nestelen visarenden, aalscholvers en ooievaars, ziet u reeën lopen en kunt u genieten van schitterende vergezichten.


Waar ligt het?

Adres:
Camping Elbeling
Am Deich 9
21354 Bleckede OT Radegast
+49 5857 555
+49 160 52 96 429
http://www.elbeling.com

Navigatie: stel "Hinten den Hofen" in als straatnaam.


We hebben 5 GPS wandelingen gelopen en een foto sfeerverslag gemaakt. Bekijk ons foto-sfeerverslag

GPS wandelingen:


Vakantie 2014

GPSwalking.nlVorig waren we helemaal in het noorden van Duitsland. Dit jaar zorgde een familiefeest in het oosten van Duitsland er voor dat we onze vakantie weer in Duitsland zouden gaan doorbrengen.

We zochten naar een rustig gebied waar we de mogelijkheid hadden om vogels te spotten.

Een tip zorgde ervoor dat we gingen rondkijken in het noorden van Duitsland. Langs de Elbe zou een mooi stuk natuur liggen. En naar wat zoeken vonden we Camping Elbeling, een SRV camping.

GPSwalking.nlDeze camping is door Erik en Aliena Kasper een aantal jaren geleden overgenomen. Leuke, vriendelijk en gastvrije mensen die druk bezig zijn om de camping hun eigen vorm te geven. We voelden ons direct thuis op deze camping en dat gevoel bleef de hele vakantie.  

We kregen een ruime plaats (iets anders was ook niet voorradig) tegen de dijk aan. In een paar stappen keken we uit over de uiterwaarden van de Elbe waar we 2 richting op konden. Het gras van de dijk werd vakkundig door schapen kortgehouden. Die grote kudde schapen gaf in het avondlicht een fraai uitzicht. 

GPSwalking.nlRegelmatig gingen we 's avonds op pad om vogels en reeën te spotten. Vanaf de dijk hadden we een wijds uitzicht over de uiterwaarden. We komen richting de Elbe lopen of een heel stuk door de uiterwaarden. Prachtige vergezichten, een overweldigende en vooral rustige natuur.

Met een verrekijker kun je een flink eind wegkijken en dat maakt het spotten van vogels van grote afstand mogelijk. Een digiscoop is aan te raden als u de vogels nog wat dichterbij wilt halen. Om te kunnen fotograferen moet u eigenlijk een stevige zoom meenemen. Met een 18-270 kun je eigenlijk te weinig beginnen.

GPSwalking.nlDe Elbe
De Elbe is met een lengte van 1164 kilometer en een stroomgebied van 144.000 km² een van de belangrijkste rivieren van Midden-Europa.

De Elbe ontspringt in het Reuzengebergte en mondt uit in de Noordzee. Haar grootste zijrivieren zijn de Moldau en de Saale.

In het Nederlands stond de rivier vroeger als Elve bekend.

GPSwalking.nlDe Elbe is een schitterende rivier, met grote natuurlijke uiterwaarden.

De Elbe ontspringt in het Reuzengebergte in Tsjechië. Via Pardubice en Ústí nad Labem loopt de rivier naar het westen en komt ten zuidoosten van Dresden Duitsland (deelstaat Saksen) binnen.

Het bergachtige gebied tot Dresden heet de Sächsische Schweiz. Vanaf Riesa bereikt de Elbe het laagland en begint de middenloop van de rivier.

Via Dessau en Maagdenburg verloopt de middenloop van de Elbe verder in noordwestelijke richting.

GPSwalking.nlBij het stadje Lauenburg begint het Elbe-Lübeckkanaal, dat de rivier sinds 1900 met de Oostzee verbindt. Iets verder stroomafwaarts bevindt zich bij Geesthacht een stuw: vanaf hier is er getijwerking en begint de benedenloop van de rivier.

Aan de benedenloop domineert de stad Hamburg, de grootste stad aan de Elbe. De Elbe splitst zich hier in twee takken: de Norderelbe en de Süderelbe, die zich later weer verenigen. Het gedeelte van de benedenloop van Hamburg tot de Noordzee staat bekend als Niederelbe.


GPSwalking.nlDe Elbe mondt bij Cuxhaven via een estuarium uit in de Noordzee. Het estuarium bereikt bij Cuxhaven zijn grootste breedte: 15 km. De voortzetting van de Elbe in de Waddenzee heet de Buitenelbe (Außenelbe).

De rivier de Elbe was vroeger de grens tussen West en Oost Duitsland. Steek de Elbe over en je vindt overal de sporen van dit verleden. Waar vroeger een lang hekwerk stond ligt nu een zeer lange strook natuur waar het prima wandelen en fietsen is. Via kleine pontjes over de Elbe kunt u eenvoudig naar de overkant komen.  

GPSwalking.nlOp de website van de camping staat te lezen: Onze camping is prachtig gelegen bij de rivier de Elbe en ligt midden in een van Duitslands mooiste natuurreservaten nl. het Biosferenreservat " Elbtalaue" (erkend door Unesco) en is vooral geschikt voor fietsers, vogelaars, vissers, wandelaars en mensen die houden van rust.

Er zijn prachtige fietsroutes vanaf de camping. De "Ooievaarstraat" is er een van. Vogelaars zullen versteld zijn van de hoeveelheid vogels die hier te vinden zijn. Met de bekende Hollandse gastvrijheid willen wij u van harte uitnodigen in
het schitterende Elbtalaue.

GPSwalking.nlVogels kwamen we inderdaad regelmatig tegen. Maar door het ontbreken van een krachtige telelens konden we alleen vogels op kortere afstand op de foto zetten. We noemen: ooievaar, zwarte ooievaar, kraanvogels, grote zilverreiger, bruine kiekedief, gele kwikstaart, wit gatje, grauwe ganzen, zeearend, kiviet, rode wouw, wespendief, boomkruiper, buizerd, torenvalk, geelgors, witte boerenzwaluw, huiszwaluw, ijsvogel, blauwe reiger, grauwe vliegenvanger, gele kwikstaart, zilvermeeuw, kokmeeuw, ringmus, huismus, spreeuw, zwarte roodstaart, braamsluiper, etc, etc. Op de camping komen in het najaar en winter ook uilen voor. We zagen wel sporen, maar nog geen uil. Maar ook reeën waren prima te spotten. Van de bever zagen we regelmatig sporen.

GPSwalking.nlRuime plaatsen, een ondiep zwembad voor kinderen, een vernieuwde speeltuin, 16 amperé per plaats, goed en stabiel Internet, ook in de caravan op een groot deel van de camping, een kleine camping winkel, tafeltennistafel, speelhut, barbecue plaats, vuurplaats, schone toiletten,een klein restaurant met een dito kaart.

En zoals gezegd vriendelijke en gastvrije beheerders. Het was goed vertoeven en we kunnen deze camping dan ook aan iedereen van harte aanbevelen.

GPSwalking.nlDe kleine kaart van het restaurant bevat een overheerlijke pizza waarvan men zelf de vulling mag kiezen, of friet, salade en een snack. Prima klaargemaakt en binnen of buiten geserveerd. En als toetje een heerlijk ijsje met of zonder slagroom. Goed en gemakkelijk dineren met de mogelijkheid om even een balletje te stoten.

De twee en halve week op deze camping vlogen eigenlijk te snel voorbij. Het lukte niet om alle bezienswaardigheden te bezoeken.    

GPSwalking.nlWe hebben veel gewandeld, ook vaak dezelfde route in de avond. Het grote voordeel is dat je recht van de camping zo de natuur in wandelt. Maar je hoeft niet ver weg. Vanaf de dijk heb je een schitterend uitzicht. Verrekijker erbij en je kunt uren rondkijken. Gelukkig staat er hier en daar een bankje om zittend te spotten. 

Dankzij het redelijk mooie weer (voor Noord Duitsland) konden we vaak genieten van een schitterende zonsondergang of van vergezichten met fraaie wolkpartijen. Erg fraai fotogeniek weer.  

GPSwalking.nlDe directe omgeving is een wereld erfgoed van Unesco en onderdeel van diverse Natura 2000 habitats. De Duitse naam is Biospärenreservat Niedersächische Elbtalaue.

De huidige projecten richten zich op het herstel van meren in dit gebied, de bevordering van de bever en verder wild-management. De bossen in de  uiterwaarden worden verder ontwikkeld en het milieu-onderwijs en de toerisme worden verder bevorderd. Dat de bever in dit gebied terug aan het komen is konden we zien aan de knaagsporen die we tijdens de wandelingen tegenkwamen. Een bever kwamen we helaas niet tegen.

GPSwalking.nl

Veel informatie over dit gebied is te verkrijgen in het nabij gelegen plaatsje Blackede. We bezochten aldaar het Biosphaerium Elbtalaue Schloss Bleckede. In het Biosphaerium kunt u een tentoonstelling vinden van ruim 1.000 m², die het unieke karakter van het de Elbe-vallei laat zien.

Naast veel informatie is er ook een gezellig terras, een uitkijktoren en een bever onderkomen. Wel is alles in het Duits, en valt het soms niet mee om die lange lappen Duitse tekst te vertalen. Toch een aanrader want alles is zeer informatief met veel foto's en opgezette dieren. 

GPSwalking.nlNatuurlijk zijn we ook de Elbe overgestoken om een kijkje te gaan nemen in het voormalige Oost-Duitsland.

Het is bijna niet voor te stellen dat direct langs de Elbe een gebied van 5 km verboden terrein was voor iedereen die geen speciaal Ausweis had.

Bewoners van hele dorpen werden gedwongen om te verhuizen en langs de Elbe werd een lange "muur" van twee rijen hekwerk en uitkijktorens geplaatst. Ontsnappen was erg gevaarlijk en moeilijk. Vele zijn verdronken bij het oversteken van de Elbe.

GPSwalking.nlOp sommige punten is een gedeelte van deze grensbarriere overgebleven. U kunt zelf ervaren hoe afschrikwekkend dit vroeger moet zijn geweest.

De grauwe betonnen wachttorens kom je regelmatig in het landschap tegen. Sommige beginnen vervallen te raken. Maar ze laten zien dat ontsnappen vroeger geen gemakkelijke taak was.

Tijdens één van onze wandelingen krijgen we informatie over het vroegere leven en het gedwongen verhuizingen. Het is bijna niet voor te stellen dat je opeens zonder meer uit je huis wordt gezet.      

GPSwalking.nlOnze kinderen houden nog steeds van het fietsen over een oude spoorrails. Er ligt genoeg oude rails in de buurt van de camping. In de oorlog heeft in dit gebied een energie centrale gestaan. Deze was bedoeld voor Hamburg en is bewust ver buiten de stad geplaatst. De rails werd gebruikt voor het aanvoeren van brandstof.

Tegenwoordig wordt het allergrootste deel niet meer gebruikt en is vervallen. Een klein gedeelte is nu in gebruik voor recreatie. In het nabij gelegen dorpje Alt Garge kun je een kleine 16 km fietsen. Geen spectaculaire route maar geschikt voor iedereen. Zie ook
http://www.ig-draisine-elbtalaue.de.

GPSwalking.nlWe moesten een aantal wegen en paden oversteken. Hiervoor kregen we een veiligheidshesje, een flag en een instructie mee. Leuk als je een zandpad moet oversteken waar alleen een enkele keer een tractor passeert.

En we hadden deze tocht goed getimed. Precies toen we uitgefietst waren kwam het met bakken uit de lucht.

Er liggen veel leuke en authentieke plaatsjes rond de camping. Zoals Hitzacher dat een bezoekje zeker waard is. 

GPSwalking.nlIn het centrum van het dorp zijn verschillende fraaie huizen te bewonderen. Sommige staan er al eeuwen.

Hitzacker
Hitzacker is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen, en maakt deel uit van het Landkeis Lüchow-Dannenberg.

De gemeente is onderdeel van de Samtgemeinde Elbtalaue. Hitzacker telt 4.932 inwoners. Hier mondt de Jeetzel in de Elbe. In het centrum zijn vele historische huizen te bewonderen.

GPSwalking.nlClaus werd geboren op het Noord-Duitse landgoed Dötzingen, net buiten het stadje Hitzacker aan de rivier de Elbe. Hij behoorde tot een Duitse familie, waarvan zijn paternale overgrootvader generaal-majoor Gabriel Ludwig Johann von Amseberg (1822-1895) op 31 oktober 1891 door de groothertog van Mecklenburg-Schwerin gemachtigd werd het adelspredicaat 'von' te blijven voeren; de vader van die laatste voerde weliswaar dat tussenvoegsel al, maar zonder dat van adelsverheffing sprake was. 

Ook het plaatsje Scharnebeck is de moeite van een bezoekje waard. Hier is een reusachtige scheepslift te bewonderen. Deze scheepslift ligt het Elbe-Seitenkanaal. We vonden informatie over deze scheepslift op www.kanaleninnederland.nl

GPSwalking.nlHet Elbe-Seitenkanal
Het Elbe-Seitenkanal is een typisch produkt van de Koude Oorlog. In 1968 werd tot de bouw van het ruim 115 kilometer lange kanaal besloten.

De oprichting van Oost-Duitsland lag hieraan ten grondslag. Vanaf dat moment konden schepen vanuit Hamburg niet meer via de Elbe (en dus door Oost-Duitsland) naar het Mitellandkanal varen. Een dwarsverbinding iets ten westen van de staatsgrens werd noodzakelijk.

Deze dwarsverbinding vormde tegelijk een natuurlijke hindernis voor pantsertroepen uit het oosten. Verder voorzag het ook in een oplossing voor de soms slechte bevaarbaarheid van de Elbe bij Magdeburg.

GPSwalking.nlIn 1976 wordt het kanaal geopend, maar een dambreuk net ten zuiden van Scharnebeck, zorgt ervoor dat in datzelfde jaar het kanaal buiten gebruik wordt gesteld en pas een jaar later weer wordt geopend.

De scheepslift Scharnebeck
De scheepslift is momenteel de op twee na grootste scheepslift van Europa. De scheepslift bestaat uit twee afzonderlijk van elkaar te bewegen bakken. De bakken hebben een lengte van 105 meter en een breedte van 12 meter. De te benutten lengte bedraagt 100 meter. Daarmee was de scheepslift ontworpen voor het Europaschip met een lengte van 85 meter en een breedte van 9,5 meter. De huidige moderne schepen zijn vaak langer dan 100 meter en kunnen de lift niet gebruiken.

GPSwalking.nlHet gewicht van een hefbak met water bedraagt 5.800 ton. Het contragewicht in de torens bestaat uit 224 betonblokken met elk een gewicht van 26,5 ton. Vier electromotoren van elk 160 kW zorgen voor de aandrijving.

Het duurt 3 minuten om een bak omhoog of omlaag te krijgen. De totale tijd inclusief schutten bedraagt ongeveer 15 minuten. Aan de kanaalbakken en de kanaaluiteinden zitten kanaalafsluitingen om waterverlies te voorkomen; een belangrijke doelstelling bij de bouw van de scheepslift.

GPSwalking.nlDe stad Lüneberg is een bezoekje meer dan waard. Een schitterende stad met prachtige historische huizen. Smullen geblazen.

Lüneburg
Lüneburg (officieel de Hanzestad Lüneburg is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het ligt ongeveer 45 km (28 mijl) ten zuidoosten van de andere Hanzestad Hamburg. Het is onderdeel van de Hamburg stedelijke regio. Het is de hoofdstad van het district Lüneburg met een bevolking van ongeveer 72 000 mensen.

GPSwalking.nlHet stedelijk gebied van Lüneburg met de omliggende gemeenschappen zoals Adendorf, Bardowick, Bleckede, Amelinghausen en Reppenstedt heeft een bevolking van ongeveer 103.000 bewoners.

Sinds 2007 is Lüneburg toegestaan ??om de titel "Hansestadt" (Hanzestad) te gebruiken Het is een erkenning van de lidmaatschap van de voormalige Hanze.

Lüneburg is ook een universiteitsstad met meer dan 7000 studenten. Lüneburg wordt ook wel de "zout stad", een herinnering aan de dagen toen was het centrum van een grote zoutindustrie. Vanaf december 2007 was de stad de 120e grootste in de Bondsrepubliek Duitsland.

GPSwalking.nlWe hebben ook een kijkje genomen op en in de watertoren van Lüneburg. Je hebt een fraai uitzicht over de stad, en binnen in de toren krijg je een prima idee hoe groot de watertank vroeger was. Nu loopt er een trap doorheen waardoor gedeeltes van de tank zijn verwijderd. Een aanrader.

De Lüneburg Watertoren
De Lüneburg Watertoren (Duits: Wasserturm Lüneburg) is een watertoren in het zuidoostelijke deel van de Lüneburger oude stad in Nedersaksen, Duitsland. De bouw van de watertoren werd gestart op 3 oktober 1905.

GPSwalking.nlDe toren is ontworpen door de architect Franz Krüger (1873-1936). Het werd in gebruik genomen in november 1907.

De watertoren is 55 meter hoog en is het hoogste gebouw in de oude stad Lüneburg op de kerken na. Het gebouw bestaat uit een vierkante basis van 18 meter en een rond gedeelte dat werd dichtgemetseld rond een 500 kubieke meters grote watertank. Het bovenste gedeelte wordt gedragen door 16 massieve zuilen.

GPSwalking.nlRijdende en wandelend door de omgeving kwamen we veel fraaie gebouwen tegen. Er is veel te zien in deze rustige omgeving. 

Je kunt deze omgeving ook goed per fiets ontdekken. Er liggen vele mooie fietspaden op en langs de dijken langs de Elbe. Veel mensen maken hiervan gebruik door langs de Elbe van camping tot camping te fietsen. Elke avond stond er wel een klein tentje op de camping met 2 fietsen er langs.

Aan beide kanten van de Elbe kun je prima fietsen. Hou er wel rekening mee dat de pontjes over de Elbe duurder zijn dan we in Nederland gewend zijn. Maar je moet anders ver omrijden om een brug te vinden.

We hebben een prachtige vakantie gehad en kunnen genieten van deze mooie en rustige omgeving. Ideaal voor fietsers, wandelaars, vogelaars en natuurliefhebbers.

Geraadpleegde websites: