Denemarken: Limfjord - Stistrup

Korte beschrijving

Deze wandeling is onderdeel van een serie van drie wandelingen, die we gemaakt hebben tijdens een vakantie in Denemarken op de door de Nederlanders Nienke en Krik beheerde Stistrup Camping Feriecenter even ten westen van Farsö¸ aan de Limfjord.

Met naast campingplaatsen ook vakantiehuisjes. Niet alleen mooi om er te verblijven, maar ook geschikt als tussenstop naar Noorwegen of Zweden.

Het is een heel mooi, lief en vooral rustig gebied, een glooiend heuvellandschap aan de steeds weer terugkerende Limfjord, met heel veel grafheuvels en prehistorie.

We hebben er drie wandelingen uitgezet voor de GPS van de Camping - kun je daar huren: een wandeling rechtstreeks rondom de camping, een tweede op het schiereiland bij Hvalbsund en misschien wel de mooiste in het bosgebied van Myrhöj en Uhrehöje.Kenmerken
Startpunt: Farso
Startlocatie: Jutland , Denemarken
Coördinaten N56.757871 E9.242784
Afstanden: 17, 16 km
Type: Bos, Cultuur, Open, Zee
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 17 km rond Camping Stistrup in Denemarken.

Lengte: 16 km, te verlengen naar 17 km. Totaal drie en een half uur gaans.
De paden zijn landwegen, zand, geasfalteerd en op een kort traject na ( smalle ruiterpaden) zelfs kinderwagen, buggy geschikt. Onderweg is geen horecagelegenheid of picknicktafel.

De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd.
Van de wandeling is ook een WPT en RTE file beschikbaar. Er is ook een iets kortere versie van 16 km van deze wandeling.

Bekijk ook de andere 2 wandelingen:
Denemarken Limfjord Myrhoj Uhrehoje 12/8/6/6/4 km
Denemarken Limfjord - Lovns 15/12/11/7/7/5 kmLangere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen flinke wandeling direct in het gebied rond de camping. Veel open terrein met dikwijls het zicht op een blauwe boot in de wei. Heerlijk om langs de akkers en door de velden te lopen.

Een dagwandeling. Om 10 uur weg, om 12 uur een ruime pauze en van 1 tot 3 uur het tweede deel. Weinig comfort onderweg. Geen terras, geen picknicktafel of bank - een ongerept gebied. De richting, linksom of rechtsom maakt weinig verschil. De zon zal steeds op onze bol branden en midzomer zal het aardig heet zijn tussen de graanvelden. Wees daar op voorbereid.

Aan de oostkant lopen we bij 16 km een deel over de redelijk drukke weg naar Farsö; daarom hebben we aan de overkant van die weg de route met 1 km verlengd (we hebben dat nog niet gecontroleerd). Er is geen weg terug - je moet helemaal rond; inkorten of delen afsnijden lukt nagenoeg niet. Maar met een ruime pauze van een uur - echt doen - kan iedere gezonde mens dit lopen. Slingerweggetjes, open graanvelden, weilanden, paarden, mooie boerderijen (nee, nergens last van waakhonden) vergezichten, stukjes bos en steeds de zee, met zelfs een korte strandwandeling, in de achtergrond. En heel leuk, de blauwe boot als richtpunt waar de camping ligt. Mooie wandeling. Zeer aan te bevelen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe starten de wandeling vanaf de camping Stistrup Feriecenter richting noordwest en na de 533, waar erg hard wordt gereden, voorzichtig dus, gaan we voor de school rechtsaf de zandweg op tot op de verharde weg naar rechts. Verderop weer naar rechts over de zandweg. In de verte ligt de blauwe boot.

Denemarken
Denemarken heeft 6 miljoen inwoners en is iets kleiner dan Nederland. Geen wonder dat het rustig is op de weg. File? "We zijn al blij als er twee auto's achter elkaar staan" grapt Krik. Het is vanaf Eindhoven bijna 900 km, 10 uur rijden. A50/A1 Enschede, A30 Osnabrück, A1 Bremen, A1 Hamburg, A7 Flensburg, E45 Vejle, 13 Viborg, 533 Stistrup.

Na de boerderij met de ezel rechts het bos in over een ruiterpad. Niet comfortabel maar wel heel mooi. Heel verrassend als we uit het bos komen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOude historie en de oudste vlag
Denen zijn trots op hun land en de geschiedenis. Niet alleen hebben ze de oudste vlag ter wereld - die behandelen ze dan ook met groot respect - ze hebben ook een oude geschiedenis.

Al 14 000 jaar geleden leefden hier jagers en vissers. De vele grafheuvels en museum Ertebölle geven een goede indruk.

Na de hoge zandberg, dit is nu een keer geen grafheuvel, kunnen we over de verharde weg naar rechts - toch 1,5km over deze 'drukke' weg - of oversteken en al slingerend door de mooie natuur en het grote bos 1 km extra wandelen. In beide gevallen passeren we het slingerende riviertje de Stistrup.

Prehistorie
6000 jaar geleden ontstonden de eerste nederzettingen. En zelfs tot in de Bronstijd bouwde men grafheuvels. We hebben dicht hij elkaar in de bossen van Uhrehöje grafheuvels gezien van 3500 vC en uit de Bronstijd van 800 vC. Daar zit 2700 jaar tussen. Dat is meer dan onze jaartelling....

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMuseum Ertebölle geeft een zeer goede indruk. Kijk ook eens op www.fossiel.net
Dan passeren we de grote windmolens, waarvan er zoveel in Denemarken staan.

We bekijken even de werking van het vleugelprofiel en waarom draait een molen? Bij de Micon kunnen we het vleugelprofiel mooi zien. Een bolle achterkant en een vlakkere voorkant. Als de wind langs de bolle kant blaast, dan ontstaat daar een onderdruk, die het blad als het ware wegzuigt, waardoor het gaat draaien.

Het Deense Vestas, dat Micon heeft overgenomen, is de grootste fabrikant van windturbines, met 34% van de wereldmarkt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Vikingen
Rond 600 nC werd de eerste bestuursvorm tussen de stammen ingericht, die 150 jaar later sterk genoeg was om Karel de Grote tegen te houden.

950 nC werd Harald I Blauwtand koning en bracht het Christendom in het hele land. Onder zijn zoon Knoet I de Grote was het land zo sterk, dat ze Noorwegen, Denemarken, Engeland en Ierland onder controle hadden.

Rond 1200 was het land uitgebreid met grote delen in het noorden van Duitsland tot in Estland toe. Rond 1350 verenigde Koningin Margaretha Denemarken, Noorwegen en Zweden door de Kalmar Unie, als economische tegenhanger van de Duitse Hanzebond. Fyrkat bij Hobro is een Viking nederzetting waar de Denen nog graag de Viking 'spelen'.

Enkele lange, maar zeker niet saaie, stukken genieten we van de akkerbouw. Grote velden met graan en groene weilanden. Grote boerderijen met veel landbouwmachines. We kijken eens rond. En ook hier, het is echt ver, zien we de blauwe boot liggen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRoerige tijden
Dat duurde tot in de 16 en 17e eeuw toen na drie oorlogen Zweden zich afscheidde. Door het lutheranisme werd de macht van de monarchie absoluut.

Pas na 1720 kende het land redelijke rust. Totdat Napoleon in Europa oorlog voerde. Denemarken bleef neutraal, maar toch beschuldigde Groot-Brittannië Denemarken van het verbreken van het handelsembargo en Wellington versloeg de Deense vloot en bombardeerde Kopenhagen.

Na 1814 moest men Noorwegen afstaan. Een slechte tijd voor het land, maar het begin van een Gouden Eeuw. Slot Spottrup, west van Skive geeft een goede indruk.

We picknicken midden in het veld. Liggen we in het groene gras. Horen de leeuwerik. En verder alleen de stilte. Absolute rust van het buitenleven. Hier wil ik altijd blijven.... Totdat de zon brandt en het water van de fjord ons lokt.

De Deense Gouden 19e Eeuw
Een bloeitijd voor de Deense cultuur. Beeldhouwer Bertel Thorvaldsen, schilder Eckersberg en veel beroemder Hans Christiaan Andersen en de filosoof Soeren Kierkegaard zijn uit die tijd. De woninginrichting van herenhuizen in classicistische stijl toonden de bloei als nooit tevoren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDit zien we in Aalborg, maar ook in Viborg en in het Openluchtmuseum Hjerl Hede, zuidwest van Skive.

Afwisselend tussen verharde weg, langs enkele boerderijen en over zandwegen komen we bij de 533. We zien een grote mierenhoop, waar ijverige bosmieren af en aan rennen langs de kant van de weg.

Een lange sliert mieren heeft in de berm een weg gebaand tot bij een kadaver van een niet meer te herkennen diertje. Het is bijna opgeruimd.

We filosoferen over wat we zouden doen als we zouden zien dat die mieren niet zelf beetje bij beetje transporteerden, maar dat ze met een karretje, gemotoriseerd?, de vracht in een keer wegsleepten.....

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe moderne sociale cultuur
Toen na de 1e Wereldoorlog ook nog Sleeswijk-Holstein deels teruggegeven werd aan Duitsland kreeg Denemarken, ooit zo groot, de huidige vorm. In de 2e Wereldoorlog werd het land bezet, ondanks de neutrale houding en dat leidde daarna tot medeoprichting van de NAVO.

Sinds de jaren '60 vorige eeuw, is Denemarken een van de meest sociale en meest tolerante landen met een hoge levensstandaard en een genereus sociaal stelsel en een uitermate vooruitstrevend milieubesef.

In Aalborg zijn we in de moderne wereld, met terrasjes, uitgaansleven en vooral een heel mooi museum voor moderne kunst. We steken over en zien een wildboerderij waar reeën worden gehouden. Niet zo gek, als vervanger van de jacht.

Als de weg afgesloten is kunnen we rechtstreeks naar de vlakbij liggende camping, maar mooier is het als we verder kunnen langs het water van de Limfjord over het strand.

Er wordt in Denemarken nog steeds veel gejaagd en een groot deel van het vlees bij de slager wordt door de jager ingebracht. Waar is wat te zien en te beleven?

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDelen van deze historie vinden we terug in deze omgeving en de wandelingen die we maken.

In Ertebölle en Hobro Fyrkat vinden we sporen terug van de IJzertijd tot de Vikingen. In Hjerle Hede zien we de rijke cultuur in de 19e eeuwse huizen. In Spottrup zien we de omgrachte burcht.

Steden als Aalborg en Viborg stralen die statigheid uit. Aalborg heeft een prachtig kunstmuseum en de kerk van Viborg heeft geweldige muurschilderingen. Het is ons nu te koud, dus keren we bij de Stristrup A terug naar de verharde weg.

Maar op een hete zomerdag zie ik me mij schoenen uitdoen en doorlopen....

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa een rondrit rond het Limfjord of een fietstocht door dit heuvelland leren we dit land kennen. Schoner dan Duitsland. Strak in design, helder en fris. Denemarken is een goed land.

De autorondrit met de Margriet is als track en route toegevoegd. U kunt deze autorondrit vinden bij onze tracks.

En zo zijn we rond...

We genieten na van de grote halve liters Fur bier. Maar ook het eten op de Deense avond, de heerlijke taart, de blauwe boot en vooral de vriendelijke mensen roepen herinneringen op van een goed en heerlijk ontspannen leven.

Startpunt

 • 16 km Stistrup eo N56 45.462 E9 14.544 329° ware koers noordwest

POI's

 • Over Denemarken
 • Denemarken.
 • Oude historie en de oudste vlag.
 • PrehistorieRoerige tijden
 • De Deense Gouden 19e Eeuw
 • De moderne sociale cultuur
 • Waar is wat te zien en te beleven?
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.