Denemarken: Limfjord Myrhoj Uhrehoje

Korte beschrijving

Deze wandeling is onderdeel van een serie van drie wandelingen, die we gemaakt hebben tijdens een vakantie in Denemarken op de door de Nederlanders Nienke en Krik beheerde Stistrup Camping Feriecenter even ten westen van Farsö¸ aan de Limfjord.

Met naast campingplaatsen ook vakantiehuisjes. Niet alleen mooi om er te verblijven, maar ook geschikt als tussenstop naar Noorwegen of Zweden. Het is een heel mooi, lief en vooral rustig gebied, een glooiend heuvellandschap aan de steeds weer terugkerende Limfjord, met heel veel grafheuvels en prehistorie.

We hebben er drie wandelingen uitgezet voor de GPS van de Camping - kun je daar huren - een wandeling rechtstreeks rondom de camping, een tweede.


Kenmerken
Startpunt: Farso
Startlocatie: Jutland , Denemarken
Coördinaten N56.800986 E9.265756
Afstanden: 12, 8, 6, 6, 4 km
Type: Bos, Cultuur, Hei, Open
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Mag los
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 12 km rond Camping Stistrup in Denemarken door de bossen van Myrhöj en Uhrehöje.
Lengte: 12 km, in twee lussen van 4 en 6 km, die elk te verlengen zijn tot 6 en 8 km. Totaal drie uur gaans over het track.
De paden zijn ook aangegeven met blauwe, rode, gele of groene pijlen, maar daar wordt regelmatig van afgeweken of gecombineerd.
De paden zijn goed begaanbaar, met een enkele klimheuvel.
Onderweg is geen horecagelegenheid.
De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd. Wel even de GPS goed instellen.
Van de wandeling is ook een WPT en RTE file beschikbaar. Er zijn kortere versies van 8/6/6/4 km van deze wandeling beschikbaar. 

Bekijk ook de andere 2 wandelingen:
Denemarken Limfjord - Stistrup 17 km
Denemarken Limfjord - Lovns 15/12/11/7/7/5 kmLangere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEr was eens 5000 jaar geleden.... in Denemarken

Deze wandeling ligt op 6 km afstand in het beschermde gebied ten oosten van Strandby. De wandeling is niet lang, 12 km. Maar zal toch de nodige tijd vergen, omdat er zoveel moois te zien is.

Ook vraagt deze wandeling om terug te keren, of telkens een ander deel te wandelen, op een ander tijdstip, of in de andere richting. De bossen, de heide, de heuvels, de hele natuur toont zich steeds opnieuw in een verrassende schoonheid.

Geniet van de zonnestralen door de bomen, de grafheuvels, de bosmieren, de heide, een spiegelend ven of van de steeds andere boomsoorten.... Geniet! De wandeling lijkt een aaneenschakeling van de paaltjesroutes te zijn, maar wijkt daar toch regelmatig van af. Opletten dus.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEr zijn drie plaatsen waar je kunt parkeren, maar onze voorkeur gaat uit naar de centraal gelegen parkeerplaats achter de blokhut. Het is er vooral mooi tegen de avond met een laagstaande zon. Men kan zowel linksom als rechtsom lopen, maar is het mooiste bij tegenlicht. De route kan op diverse plaatsen ingekort worden.

Werkelijk alles komt voorbij om er een prachtige dag van te maken.We starten de wandeling vanaf de in het midden van het gebied gelegen Parkeerplaats - duidelijk aangegeven op de Farsö¸vej - richting west. Op het Informatiepaneel staat enige geschiedenis van deze aanplanting, de Plantage. Dan, na enige tijd sluit de Fietsroute bij ons aan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPlantages 
In een oude atlas uit 1768 staat, dat het herenhuis in Gislum veel schade heeft opgelopen doordat er veel stuifzand tot over het dak was gewaaid en de ene akker na de andere onder gestoven werd. Veel schade voor de boeren.

Daarom komt er in 1792 een verordening, die verplicht dat er bomen geplant worden op dit stuifzandgebied. En in November van 1918 maakte de raad van Strandby-Farsö¸ de wens kenbaar, dat er opnieuw aangeplant moest worden. En zo werd er tussen 1919 en 1925 66 hectare aangeplant. Later werd dat nog verder uitgebreid. Nu bestaat de Urhöje Plantage uit 200 ha.

De Myrhöj Plantage is direct na de oorlog tussen 1945 en 1952 aangeplant en beslaat nu 108 ha. Nordjullands Ambt is de eigenaar.

Onlangs werd het gebied getroffen door een zeer zware storm, die voor meer dan 200 miljoen kronen aan bomen velde. Er zijn daarna nieuwe bomen geplant en dat kun je nog steeds in het bos zien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSFietsroute
Voor de toegankelijkheid van de plantage heeft de gemeente (?) een fietspad van Farsö tot Strandby aangelegd. Het pad is 13km lang en volgt in het begin een smalle asfaltweg met weinig verkeer en grindpaden in het bos.

Het fietspad sluit aan op route 29 bij Farsö. Die is 59km lang en gaat van Hvalpsund tot Nibe. In Strandby sluit het fietspad bij Erteböllen aan op de route 36 die 45 km lang is tussen Hvalpsund en Aggersund. Bos- en Natuurbestuur heeft een folder uitgegeven van de Hvalpsundroute en Noord-Jutlands bestuur heeft folders uitgegeven van de Erteböllenroute. Deze folders zijn gratis verkrijgbaar bij de lokale VVV's en bibliotheken.

Dan komen bij een open terrein, dat al in een natuurlijk stadium van de herinrichting is gekomen. We wijken twee keer van de vaste route af. Eerst om het Geologisch Profiel te bekijken en ietwat verderop rechts naar een mooi ven. Ook zien we links op de hoek waar we rechts afslaan, een natuurlijk voederveld.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGeologisch profiel 
Geologisch profiel. Het bodemprofiel vertoont een lichte duinvorming. Hier is een oudere podsolbodem blijvend afgedekt met stuifzand, waarop weer een jongere podsolbodem wordt ontwikkeld. Helaas is het slecht onderhouden, maar het is nog wel te zien.

Het bodemprofiel is sterk ontwikkeld en men ziet schone zandlagen met een goed ontwikkelde podsol aarde met een sterke verklitting. Podsol lagen ontstaan doordat wortels van plantengroei met hun zuren het zand uitlogen waardoor gebleekte zandlaag met zwarte humus wordt vermengd.

Door de wind zijn steeds nieuwe lagen over elkaar gelegd en het komt voor, dat oude podsol lagen begraven zijn onder een nieuwe laag stuifzand, waarna opnieuw een podsol ontwikkeld wordt. Dat is hier gebeurd.

Wildakker 
Wildakker. In de Myrhöj Plantage zijn twee voormalige boswegen omgebouwd tot akkers. Hier wordt rogge, gras, maïs of bieten geteeld om er voor te zorgen, dat het wild de hele winter door voedsel heeft.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHerinrichting Heidegebied
Herinrichting tot Heide gebied. Op dit kleine perceel in de plantage zijn de bomen geveld, zodat de komende jaren de heide en het gras kan groeien, waardoor een natuurlijke open plek ontstaat met ericaheide. Men laat er wild grazen ter verzorging van het gebied.

Na dit mooie stukje, passeren we nog een gebiedje met erica heide. Daarna ligt rechts de Parkeerplaats P3 aan de Vadgärdsvej, waar de korte route van 4 km start. Maar natuurlijk kun je de hele wandeling ook van hieruit beginnen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSErica heide  
Duinlandschap. In dit gebied, waar de begroeiing laag gehouden wordt, overheerst het stuifzand.

Na het volgende open terrein keren we terug het bos in en maken dan een klein ommetje. Niet zozeer het vennetje wat we passeren is interessant, maar het ervoor liggende afdakje. Afdakje???

Archeologisch spoor 
Onder het afdakje ligt een wegspoor van voor 1814. Hier vind je ook sporen van de geologische opbouwstructuur. Men is er zuinig op en heeft het zo met een dakje beschermd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDan komen nogmaals langs een geologisch profiel N56 47.874 E9 15.081

Geologisch profiel
Een duidelijk bodem profiel met een goed ontwikkelde podsolbodem in een stuifzandafzetting. Helaas is ook deze verticale doorsnede van de bodem slecht onderhouden.

We gaan nagenoeg rechtdoor bij de blokhut. Zien rechts een klimtoren (abseilen) en zien dan een grote Mierenhoop. Myrhöj is vrij vertaald 'Mierenhoop'. In het hele gebied zullen we vele mierenhopen zien liggen.

Mieren 
Mierenhoop. Langs het bospad en op de open plek in het bos zie je mierenhopen van de rode bosmier. De mierenhopen zijn nu rustig en hebben een nest in de kern. Er kunnen tot een half miljoen mieren leven in een grote mierenhoop. Op de foto staan al gauw 5000 mieren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe maken een korte klim en staan (boven) even stil bij de wordingsgeschiedenis van dit landschap.

Landschap en Geologie 
Dit gebied is geologisch gevormd tegen het einde van de laatste IJstijd. Het landijs op het Deense vasteland smolt steeds verder, maar dat was geen geleidelijk proces. Door veranderingen in het klimaat smolt het ijs, groeide weer aan en kon zo puin en zand voor zich uit duwen. Zo zijn de randmorenen bij Thy en Mors van Fur tot Hobro en Randers ontstaan.

Op sommige plaatsen kun je een randmorenentrog zien. Vooral in de tegenstellingen tussen het vlakke landschap in de Myrhöj Plantage en de heuvels in Kragehöj en Urhöje Plantage.

De heuvels bestaan uit verschillende lagen van de morenen en uit zand, dat van het ijs is gegleden en vlak gemaakt is door het smeltwater uit de gletscherpoort, die ten noorden van Skagehöj en Tandrup zee lag.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSmeltwater kan het beste klei, zand en gruis transporteren, maar de zwaardere en grove materialen blijven achter. Daardoor komt het grof materiaal bij de ijsranden te liggen en met redelijk vlakke afzettingen met zand en klei in het achterland. Het ijs smolt verder en brak in grote en kleine stukken, die achter bleven. Die werden begraven op het strand en, misschien wel vele honderden jaren later, zijn die gesmolten toen het weer ietwat warmer werd.

En zo zijn de kuilen in het noordelijke deel van Myhoj Plantage en in het zuiden Tandrup Sö - tegenover de blokhut - en Sjorup Sö ontstaan. Nadat het landijs gesmolten was lag het landschap er kaal en onbegroeid bij en had de wind vrij spel in het gebied met de zanderige smeltwaterafzetting. Tot de vloedlijn bleef de vlakte bedekt met een metersdikke laag stuifzand. Die waaide op als mooie evenwijdige zandduinen - zoals we die kennen van de Sahara - hetgeen nog steeds op meerdere plaatsen in de omgeving van Myrhöj Plantage te zien is.

Dan zien we verder de Grafheuvels, waarvan er zoveel liggen in dit deel van Denemarken. Maar er is meer. We vertellen over de cultuurhistorie.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKultuurhistorie Grafheuvels
In de Urhöje Plantage liggen twintig oude grafheuvels. Langs de zuidelijke rand van de Plantage ligt Urhöje. Hiervandaan heb je een geweldig uitzicht over het landschap van Himmerland, met de glinsteringen van het Limfjord in de achtergrond.

De grafheuvels zijn beschermd en daarom nog niet opgegraven, maar wel onderzocht. Daarom weten we dat de lange heuvels gemaakt zijn tussen 4000-3500 vC en dus een zogenaamd lang hunebed kunnen zijn. In een van de heuvels, we weten niet precies welke, hebben onderzoekers een bijlvormige barnstenen parel gevonden in een grote grafkamer uit 3500-2800vC.

In de tweelingenheuvel heeft men urnen, gemaakt in de jonge Bronstijd (1000-500vC) gevonden. Er ligt dus 2 tot 2,5 duizend jaar tijd tussen de Lange heuvel en de Tweelingenheuvel! Het lijkt erop, dat de hogere heuvels in de late Steentijd mogelijk over de grote met stenen gebouwde heuvels heen zijn gebouwd en gedurende duizenden jaren voor bijzettingen zijn gebruikt.

Ten zuiden van de Urhöje zijn bij een Romeinse woonstee uit 100nC vele voorwerpen gevonden, zoals een bronzen beslag van een prachtige wagen, die de Fredbjergwagen genoemd wordt. Die stamt uit de Keltische tijd (500vC - 0), en dat was toen al een antiquiteit, omdat die uit een woonhuis uit de IJzertijd stamt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWaarschijnlijk werd de Fredbjergwagen gebruikt voor religieuze optochten, waarbij de vruchtbaarheidsgodin Nerthus de vruchtbaarheid schenkt aan de akkers en dieren. In totaal zijn er meer als 400 bronzen stukken gevonden, waaronder twee dierenbeeltenissen en vier eendfiguren.

Dieren hebben rond de geboorte van Christus een belangrijke rol gespeeld, want er is ook een dier afgebeeld in het frame van de Gundestrup-kar, die uit dezelfde tijd stamt. Veel van gevonden voorwerpen zijn tentoongesteld in het West Himmerlands Museum in Aars.

Kerk Fredbjerg 
Fredbjerg Kerk. Vanaf de heuvels heeft men een mooi uitzicht op de plaats, waar vroeger de zogenaamde Fredbjerg kerk stond. Er lag in de Middeleeuwen in dit dal een kerk van Fredbjerg. En archeologisch onderzoek uit 1994 heeft vele graven en skeletresten van een kerkhof naar boven gebracht.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Deense Volksverhalen vertellen over de moord van twee adellijke dames. Ze zouden zijn vermoord door edelmannen uit Fredbjerg, die na een bruiloft uit waren op de dames van Vestergärd. De doodslag gebeurde op kerstmorgen, toen de mannen op weg waren naar de kerk. Als boetedoening eiste de kerk hun landgoed op, waarna het Taare-Torp (Taarup) werd genoemd, naar de tranen van de dronken zondaren.

Na de grafheuvels - we zullen er nog veel meer zien - passeren we een parkeerplaats en daarna gaan we naar de rand van het bos om uit te kijken over Fredbjerg. Let onderweg ook eens op de lariks.

P2 
Hier ligt een parkeerplaats, van waaruit de wandeling ook gestart kan worden.
Daarna vragen we de aandacht voor de diverse soorten bomen die je in dit bos tegenkomt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSReuzenspar 
De reuzenspar is de grootste naaldboom van Denemarken. Je kunt hem herkennen aan zijn gladde schubben met 5 tot 6cm lange naalden. Aan de stam van enigszins oudere bomen kun je blaasjes gevuld met hars zien.

Eiken 
Eik. Eiken zijn de traagst groeiende bomen. Hij kan tot wel duizend jaar oud worden. Bovendien heeft hij een ruime open kroon, waardoor er verschillende struiken en planten onder de boom kunnen groeien.

Er leven vele insecten en vogels in en van de eik.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDennen 
Dennenbos. Ruim 200 jaar geleden bestonden de natuurlijke bossen in Denemarken uit de Deense eik. Daarna zijn die vervangen door dennenbomen. Dennenbomen hebben een mooie rechte stam, met daarboven een grote kroon. De boom kent men aan de rode schors op de bovenste helft van de stam.

Lariks
Naast de genoemde boomsoorten zien we ook lariks of lork. Het is de enige conifeer, die in de winter zijn naalden verliest. Voordeel is dat de bomen in het voorjaar weer frisgroen worden.

En zo keren we terug bij de parkeerplaats. We hopen dat je ook hebt genoten van al dat moois.

Keer nog eens terug tegen zonsondergang, of om het wild te zien in de vroege morgen....

Startpunt

A570 12 km Myrhöj Urhöje N56 48.059 E9 15.945
A571 08 km Urhöje N56 48.059 E9 15.945
A572 06 km Urhöje N56 48.057 E9 15.918
A573 06 km Myrhöj N56 48.059 E9 15.945
A574 04 km Myrhöj N56 48.049 E9 14.239

Geraadpleegde informatie:

 • Toeristische informatiepanelen, en Folder Ture i Nordjyllands Amt og Farsä¸ Kommunes Plantager vrij vertaald.

POI's

 • Archeologisch spoor N56 47.882 E9 14.870
 • Dennen N56 48.171 E9 15.741
 • Eiken N56 48.390 E9 16.166
 • Erica heide N56 48.252 E9 14.550
 • Fietsroute N56 48.026 E9 15.268
 • Geologisch profiel N56 48.101 E9 15.032
 • Geologische profile N56 47.874 E9 15.081
 • Herinrichting Heidegebied N56 48.233 E9 14.909
 • Kultuurhistorie Grafheuvels N56 47.952 E9 16.392
 • Landschap en Geologie N56 47.949E9 15.917
 • Mieren N56 47.902 E9 15.757
 • Plantages N56 48.073 E9 15.883
 • Reuzenspar N56 48.108 E9 16.631
 • Kerk Fredbjerg N56 48.326 E9 17.363
 • Wildakker N56 48.057 E9 14.766

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.