Wintelre - Vessem

Korte beschrijving

Ten westen van Veldhoven tussen Wintelre en Vessem ligt een wisselend landschap met mooie bossen en een prachtig ven.
Van het ene mooie dorpke naar het andere, met daar tussenin een weelde aan natuur.

Geen drukte, geen snelwegen, geen gejakker of gejaag - goed af en toe een vliegtuig - maar rust, een tractor op de akker en een fietser over de zandwegen. Een verrassend weilandje ligt te stralen in de zon. Het kleinschalige landschap gaat over in het grote bos, dat als een muur aan de horizon opdoemt. Niet een saai bos.

Naast een grote verscheidenheid aan dennen, sparren en loofbomen ook mooie lanen en paadjes die ons leiden naar een ven dat ligt te schitteren, optimistisch het Groot Meer geheten. Onder de zorg van onze drinkwatervoorziening wordt een tweede plas van water voorzien. En zo gaande weg naderen we Vessem waar het goed rusten is.

Op de terugweg keert het landschap zich om, via de bossen en het open landschap terug. Veel intenser beleven we de details, de geur en de schoonheid van dit Brabantse land.

 


Kenmerken
Startpunt: Wintelre
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.442836 E5.340454
Afstanden: 15, 10, 9, 8 km
Type: Bos, Cultuur, Hei, Open, Ven
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 15 km bij Wintelre en Vessem.
De route is in beide richtingen te wandelen.
En kan gestart worden zowel in Wintelre als in Vessem.
Op diverse plaatsen is de route in te korten.
Er zijn verkorte versies van 10, 9 en 8 km van deze wandeling beschikbaar.
Ook is er een WPT en RTE file beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling start bij de kerk van Wintelre.

Wintelre N51 26.671 E5 20.383
Heeft 1800 inwoners, behoort tot de Gemeente Eersel. Wèntersel (Brabants) is een van de Acht Zaligheden, dorpen die eindigen op de uitgang -sel.

VVV's willen graag Bladel (Blaal) als achtste zien, maar in de vroegste historie wordt Wintelre genoemd. De andere Zaligheden zijn Knegsel, Steensel, Duizel, Eersel, Netersel, Hulsel en Reusel. Opvallend is dat vijf van de acht dorpen in de gemeente Eersel liggen.

Wintelre (Wèntersel) is voor buitenstaanders omstreden, maar inwoners van Woensel, Sterksel en Nijnsel zijn ervan overtuigd, dat de acht Zaligheden niet zonder hen kunnen.
Zo heb je ook Hofsteden, zoals Veldhoven, Meerhoven, Meerveldhoven, Broekhoven, Riethoven, Westerhoven en Eindhoven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVanuit de kerk, gaan we naar links naar het oosten en spoedig naar rechts. Dan links de zandweg volgend door een mooi wisselend landschap van akkers, weide en bos.

Links van ons ligt Vliegbasis Eindhoven.

Welschap (aanvliegroute)
Vroeger heette dat Vliegveld Welschap. In 1932 met een grasbaan gestart. In de Tweede Wereldoorlog was het een van de grootste vliegvelden. Had toen drie landingsbanen.

Na de oorlog is de Koninklijke Luchtmacht vooral met straaljagers gaan vliegen - Gloster Meteor, Lockheed T-33, Thunderstreaks en later de NF5. Ook Philips Vliegdienst vloog met eigen vliegtuigen. Gelukkig zijn die herriemakers vervangen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNu wordt het veld voor zowel burger- als militaire vliegtuigen gebruikt voor passagiers- en vrachtvervoer. Met 1,1 miljoen passagiers, 3000 per dag, naar vele bestemmingen over heel Europa.

Voor de Luchtmacht vertrekken hier de militairen, goederen en tankvliegtuigen naar de crisisgebieden in de wereld.

In een ruimere boog rechtsom lopen we door de akkers naar het grote bos. Eenmaal het bos in, komen we uit op een prachtig groot ven. Dit ven is onlangs schoongemaakt. In wezen zijn het twee van elkaar gescheiden vennen, waarbij in de tweede plas, water geloosd wordt van het waterleidingbedrijf.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGroot Meer
Het Groot Meer is een pracht groot ven in het bos. Het gebouwencomplex aan de overkant van de verharde weg is het pompstation van de Waterleidingmaatschappij Brabant Water.

De waterleidingmaatschappij Brabant Water pompt van een diepte tussen 30 en 200 meter grondwater op van buitengewone kwaliteit.

Dit water werd van 1952 tot 1982 gefilterd door kalkfilters. Vanaf 1975 werden de kalkfilters vervangen door marmerfilters. Het spoelwater wordt gebruikt voor het schoonmaken van de filters. Spoelwater dat van de marmerfilters afkomstig is, is kalkrijker dan spoelwater afkomstig van kalkfilters.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDat spoelwater komt in de tweede plas, het Klein Meer. In 1994 is er bij de inlaat vanuit het Klein Meer een verdeelwerk gemaakt om de toevoer van het kalkrijke water te beheersen. De afmetingen van de doorstroom openingen regelen dat eenderde deel van het water het Groot Meer in stroomt en tweederde wordt afgevoerd via de sloot.

Door o.a. deze maatregel kan het beschermd natuurmonument Groot Meer zijn karakter behouden. In 1999 is het Groot Meer ingrijpend opnieuw ingericht.

Door wijzigingen in het waterfilteringsproces is aanzienlijk minder spoelwater nodig. Daardoor dreigt het Klein Meer en indirect dus het Groot Meer uit te drogen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAchter een tweede ven, het Klein Meer langs komen we uit op de verharde weg, die steken we over en langs de brede sloot, die we naar links oversteken, slingeren we door het bos naar Vessem. Het laatste stukje gaat langs de verharde weg. We passeren een kapel gewijd aan Maria.

Mariakapel
Mariakapel aan de Jan Smuldersweg, waar de weg vanuit Wintelre binnenkomt. De kapel is gebouwd in 1997. Het is een rechthoekig bakstenen gebouwtje met driekantige apsis en een zadeldak waarop zich een dakruiter met klokje bevindt.

Binnenin de kapel vinden we een fraai houten Mariabeeld en een viertal gebrandschilderde ramen die van 2004-2006 geplaatst zijn. Deze werden vervaardigd door Mirthe Sleper en Christien Naber. Ze verbeelden episoden uit het leven van Maria. (Bron: Wikipedia).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn Vessem vinden we zeker een rustpunt.

Vessem
Vessem wordt al in 1292 vermeld, toen hertog Jan I van Brabant landrechten verleende aan de inwoners. Volgens opgravingen stonden er al in de 11e eeuw boerderijen rond de kerk.

Later is de heide steeds meer ontgonnen en ontstonden er buurtschappen. Het oudste gebouw is de kerktoren uit de 15e eeuw. De kerk zelf is uit 1882 en de windmolen Jacobus is de grootste korenmolen van Nederland.

Vanuit dat rustpunt bij de grote kruising links, richting noord, lopen we het dorp uit. Eerst door het open veld en langs de bosrand komen we terug bij de brede sloot. Daarna links, en bij een oude bomkrater uit de Tweede Wereldoorlog naar rechts het bos in.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBomkrater
In het gebied achter Wintelre ligt, zoals we gezien hebben, het militaire vliegveld. In de Tweede Wereldoorlog werd het veld intensief gebruikt door de bezetters en later door de Geallieerden.

Van dat veld stegen vele bommenwerpers op. Als bij terugkomst bleek, dat de bommenlading niet geheel was afgeworpen, werden de bommen alsnog in dit toen nog niet ontgonnen en verlaten heideveld gedropt.

Later werden die dikwijls onontplofte bommen alsnog tot ontploffing gebracht, hetgeen tot deze kraters leidde.

Door de mooie bossen komen we weer terug bij de verharde weg.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSProductiebossen
De dennenbomen zijn aangeplant als productiebos om stuthout te leveren aan de mijnen in Limburg. Voor elke 15cm mijngang had men een boom nodig.

Door de bomen redelijk dicht opeen te plaatsen trekken ze een rechte stam naar boven. Gelukkig worden deze bossen uitgedund, zodat er meer variatie in de onderbegroeiing kan ontstaan. Maar deze bossen zijn rijk geschakeerd.

We zien onder de naaldbomen naast de grove den, ook lariks, douglasspar, de zwarte den, de hemlockspar met de zacht lange naalden, de fijnspar en de weymouthden

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLangs de randen van het dennenbos staan loofbomen, zoals berk, zomereik, Amerikaanse eik, te herkennen aan de veel grotere eikenbladeren, en beuk. Loofbomen werken door het grote vochtige blad brandvertragend in geval van een bosbrand.

In die bossen zien we verscheidene putten liggen om drinkwater op te pompen.

Drinkwater Pompstation
De totale hoeveelheid water op aarde wordt geraamd op 1360 miljoen kubieke kilometer. Daarvan bestaat nog geen 9 miljoen kubieke kilometer uit zoet water. Dit zoete water is voor het overgrote deel in de bodem opgenomen (97%).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe rest, 270.000 kubieke kilometer, vinden we in meren, rivieren en in de dampkring. Van het aanwezige grondwater zit de helft dieper dan 800 meter onder het aardoppervlak.

Uit een flinke onweersbui in de zomer, met 10mm regen, kan wel 100 miljoen liter water uit vallen.

We steken de verharde weg over en opnieuw passeren we het Grootmeer.
Naar links gaan we uit het bos en door het open veld en langs een camping - bij de camping rechtsom - terug naar het dorp Wintelre.

Startpunt

 • 5800 15km  Kerk Wintelre N51 26.569 E5 20.432
 • Kruispunt Vessem N51 25.223 E5 17.520
 • 5801 10km Kerk Wintelre N51 26.569 E5 20.432
 • 5802 8km Kerk Wintelre N51 26.569 E5 20.432
 • 5803 9km Kruispunt Vessem N51 25.223 E5 17.520

POI's

 • Wintelre N51 26.671 E5 20.383
 • Welschap (aanvliegroute) N51 25.870 E5 21.188
 • Groot Meer N51 26.009 E5 19.410
 • Mariakapel N51 25.351 E5 17.855
 • Vessem N51 25.224 E5 17.327
 • Bomkrater N51 25.919 E5 18.185
 • Productiebossen N51 26.204 E5 18.362
 • Drinkwater Pompstation N51 26.049 E5 18.852
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.