Tienray-Meerlo

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 31-03-2020

Het liev' vrouwke van Tienray. Een prachtige dag met veel zon wordt nog mooier door de wisselingen van het landschap, de totaal verschillende bossen, het voormalige Maasdal en de Maria verering in Tienray. Veel cultuur en interessante POI's in een voor ons niet onbekend gebied.

We starten de wandeling in Swolgen bij de kerk om zo na 7,5 km in Meerlo te lunchen. Als je een picknick meeneemt, dan is de start in Tienray een goede optie omdat er vele bankjes staan onderweg.

Bij Meerlo is een prachtige picknickplaats op een heuvel met een mooi uitzicht op de omgeving. Er zijn ook op eenvoudige wijze afgeleide wandelingen te maken. Geniet van de natuur, de rust en het platteland, maar vergeet niet een bezoek te brengen aan de Lourdes grot in de kerk van Tienray.


Kenmerken
Startpunt: Swolgen
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.492019 E6.116866
Afstanden: 16, 13, 12, 11, 8 km
Type: Akker, Bos, Cultuur, Open
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 16 km tussen Tienray en Meerlo.
Er zijn verkorte versies van 13/12/11 en 8 km van deze wandeling beschikbaar.
De paden zijn ruim en goed begaanbaar.
Onderweg is zijn verscheidene horecagelegenheden bij Het Roekenbosch, in Meerlo enkele en ook in Tienray bij het Klooster.
Het deel tussen Swolgen en Meerlo kent vele banken en een enkele goede Picknickplaats.
Ook zijn er verscheidene startlocaties mogelijk.
De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.



Langere beschrijving

Na nogmaals een zwaar beschadigd 'Veldkruis aan de Riet' 19e eeuws eigendom van de boerderij Heijboer, komen we op de Gun. Met een Veldkruis uit 1914. 

Voorbij de Gun dalen we af naar het voormalige dal van de Maas. We zullen duidelijk de steile randen merken en de verschillen in het landschap en de begroeiing herkennen. We steken over en na enkele lange rechte populieren-, eiken- en berkenlanen komen we bij de visvijvers.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOude Maasarm
De Maas ligt nu 2 km naar het oosten. Misschien wel 10 000 jaar geleden (?) lag de rivierbedding voor ons. Vanuit de hoger gelegen akkers steken we nu de oude Maasarm over.

Niet alleen de steile kant van de voormalige rivier merken we in het landschap, maar ook de begroeiing is heel verschillend. De populieren geven dit gebied een heel ander karakter, dan de dennenbossen op de zandgronden. Nog slechts een smalle stroom geeft de vroegere loop aan. Naar het noorden toe volgen we dit natte gebied tot aan de visvijvers. Die vijvers zijn een overblijfsel van de vroegere loop van de rivier. 

Er bestaan plannen om hier weer een zijarm van de Maas aan te leggen, die als buffer kan dienen bij extreem hoog water.

Na de visvijvers rechtdoor tot bij het Landal Greenpark Het Roekenbosch. Na 500m over het park kun je bij het restaurant even pauzeren; ook weer 500m terug.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wal
De vakantie bungalows liggen veel hoger dan de graslanden waarlangs we verder gaan. We volgen de oude bedding van de rivier naar links. Als we vóór het einde van de weilanden naar rechts het bos in gaan merken we aan de klim dat dit de oude steile kant van de rivierbocht is geweest.

Dan door de bossen over de zandrug in een boog naar het westen. Over een lastig te vinden smal bospad gaan we richting voetbalvelden. Eenmaal uit het bos zien we in de verte nog de trapgevel van het Kasteelke. Voor de brug kunnen we naar boven op de heuvel om te genieten van het uitzicht op het dorp en de nu meanderende Groote Molenbeek.

Groote Molenbeek 
De Molenbeek ontspringt in De Grashoek in de Peel en stroomt bij Wanssum in de Maas. De beek is 35 km lang en bestrijkt 18000 ha, met een debiet tussen de 1500 tot enkele uitschieters van 10 000 liter per seconde.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSToen De Peel ontgonnen werd, bijna 100 jaar geleden, kwam er veel water vrij. Dat zorgde voor overstromingen. De Molenbeek werd als onderdeel van werkgelegenheidsprojecten gekanaliseerd en rechtgetrokken, met als gevolg, dat het water te snel wegstroomde en er verdroging van de akkers optrad.

Daarom werden er stuwen in de beek geplaatst om het niveau te controleren. Maar de natuur heeft daar erg onder geleden. Om dat te verbeteren heeft men de laatste jaren hard gewerkt om de Groote Molenbeek de oorspronkelijke bedding terug te geven. Door de vele bochten is de stroomsnelheid aangepast en konden de stuwen verwijderd worden. Ook de wateropslagcapaciteit wordt door de bochten en een winterbedding flink vergroot. Omdat men ook de begroeiing ongestoord laat zal de waterkwaliteit flink verbeteren en varen de waterdieren er wel bij.

Boven op de heuvel is inderdaad een mooie picknickplek gecreëerd. Wij gaan echter voor de lunch het dorp in en volgen de heerlijke geur van versgebakken brood. Gelukkig is er ook een terrasje bij, waar we verwend worden door de dochter van de bakker.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMeerlo 
Met bijna 1800 inwoners is Meerlo de grotere van de drie plaatsen die we passeren. Swolgen heeft 1265 inwoners en Tienray ruim 1100. Het karakter van elke plaats is verschillend. Opvallend is dat dit ook blijft gehandhaafd. Er is weinig vermenging van de dorpsculturen. Multiculturele samenleving kent men niet en de binding met de natuur en platteland is groot.

In Meerlo zien we ook vele Pieterpad wandelaars. De 480km lange route gaat van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg bij Maastricht. Ook per GPS te volgen. De GPS gegevens kun je vinden op www.gpstracks.nl . Het traject tussen Meerlo en Swolgen gebruiken we als noord-zuid verdeling van deze wandeling.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSR.K. kerk Johannes de Doper 
De oorspronkelijke middeleeuwse kerk (1500) is in 1935 vervangen door deze driebeukige, neogotische kruisbasiliek. De middeleeuwse toren is in 1944 opgeblazen. De huidige toren staat bijna los van de kerk en heeft een ingesnoerde spits. In de toren hangt een door J. van Venlo en J. van Stralen gegoten klok uit 1493.

Na de lunch verlaten we Meerlo langs het Gemeentehuis en wandelen we over de hoge akkers met de zeer grote veebedrijven, die hier prachtig liggen, ingepast in het landschap. Laat je verrassen door wat de landbouw te bieden heeft. Nog mooier is voor het dorp het oude boerderijtje rechts in de bocht ietwat lager gelegen.

Land- en Tuinbouw 
Hier zien we landbouw in al zijn variaties. Enkele zeer grote stallen met duizenden varkens, passend in het landschap. Grote akkers met maïs, maar ook de prei, koolrabi, aardappelen en bieten. Een grote variatie aan producten van rozen en graan tot aardbeien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHier op de hoge akkers zien we geen weilanden met hooi, daarvoor moet je in het voormalige maasdal zijn. Paarden en een groentetuintje als hobby; maar ook enkele kippen in een hokje achter het huis en enkele fruitbomen. Maar hèt product uit deze streek is de asperge. Door het massa-aanbod uit het buitenland een beetje ontdaan van de luxe. Maar dit is de aspergestreek bij uitstek.

Historische boerderij
Vrienden van ons wonen in deze verbouwde boerderij, waarvan de historie terug gaat tot 1500. 'De meest gefotografeerde boerderij in de omgeving' wordt me verteld. Met de vijver waar geregeld de ijsvogel komt vissen, de meerkoet - jawel - zwemt en de kikkers kwaken.

De zwanen, die achter het huis broedden zijn verdwenen, toen de rechte beek moest meanderen en ze hun landingsbaan kwijt raakten.... De oude bogaard, de put en de schop maken heet idyllische plaatje compleet. Als je hier woont hoef je niet op vakantie.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVoorbij de boerderij verlaten we rechts de verharde weg om de historische kruisweg te volgen tot aan de kerk.

Kruiswegpark 
Pastoor van Bönnighausen liet door Caspar Franssen een kruisweg bouwen langs een kruiswegpad dat eindigde rond de kerk. Langs het pad staan de 13 (14) staties in reliëf in een kapel afgebeeld.

Hoewel ze veel op elkaar lijken zijn alle kapellen verschillend van vorm. De route is ooit verplaatst en begint nu in het kruiswegparkje Over de Beek. Heel bijzonder.

Voor de brug zien we het plaatsnaambord Klein Lourdes. Iets verder hebben we een prachtig zicht op de mooie kerk in het groen, het klooster op de achtergrond en de mooie witte hoeve met de rode daken op de voorgrond. Dat beeld zal je bijblijven....

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMaria verering 
Al sinds 1440 wordt Maria vereerd als Troosteres der Bedrukten in een voormalige kapel van twee bij acht meter. Het prachtige beeldje is rond 1350 vervaardigd en werd vroeger met wijde mantels omkleed; rood op doordeweekse dagen en wit op kerkelijke feestdagen.

In 1886 is het gepolychromeerd en werden de mantels weggelaten. Gelukkig heeft men het nog kunnen redden van het oorlogsgeweld. Het beeld staat nu in de kerk in het Maria-altaar links.

Klein Lourdes
Pastoor Maessen heeft de Maria bedevaart naar Tienray gebracht in 1874 door een stukje stof uit het kleed van Bernadette Soubirous uit Lourdes mee te nemen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOmdat Paus Pius IX het recht van Klein-Lourdes, met dezelfde aflaatrechten als het echte Lourdes, verleende, konden vele pelgrims waarvoor Lourdes te ver was, naar Tienray op bedevaart.

Dit nam een enorme vlucht en al gauw was de kapel te klein en werd in 1877 een grote kerk gebouwd, die in 1944 door de Duitsers werd verwoest.

In de nieuwe kerk van na de oorlog is in 1982/83 een getrouwe kopie van de grot van Massabielle, Lourdes gebouwd. Naast de relikwie van Bernadette vindt men ook pelgrimboekjes, prentjes en uiteraard echt Lourdeswater.

Nog steeds vinden hier in de meimaand de processies plaats.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKerk Tienray 
Nadat in 1944 de oude kerk uit 1877 was verwoest, werd een nieuwe kerk van Van Beek uit Eindhoven ontworpen - let eens op de consequent toegepaste korfbogen - en gebouwd, die in 1950 in gebruik werd genomen.

Echter, de kleine dorpsgemeenschap kon de volledige bouw van de toren niet aan, zodat eerst het eerst deel tot 10m hoog werd gebouwd met een ommegang en balustrade. Ook werd een uurwerk op de voorgevel aangebracht.

Vanaf 1953 kreeg het kerkbestuur het voor elkaar om de toren met galmgaten te voltooien en de ingesnoerde spits te voorzien van een ui. Nogmaals werden er uurwerken aangebracht aan drie zijden van de toren, zodat de voorgevel twee uurwerken heeft.

Op de hoeken van de balustrade staan luidsprekers, om het voorbidden bij processies te ondersteunen. Een carillon speelt het 'Ave, ave, ave Maria'.

Charles Eyck 
De gehele inrichting van de kerk is verzorgd door de doofstomme kunstenaar Charles Eyck. Belangrijk is het prachtige moderne fresco achter het altaar. Het hoofdaltaar, de zijaltaren, met de zwarte tegels achter Maria en de kruiswegstaties in de kerk zijn allemaal van zijn hand.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNatuurlijk kijken we even binnen voor een kaarsje, Lourdeswater of een prentje.

Na de kerk zien we links nog het oude klooster, nu in gebruik als hotel en waar we op het terras of in de moderne kapel nagenieten van het ooit zo devote leven.

Het klooster 
Het klooster werd in 1909 gebouwd door de Duitse zusterorde van Kostbaar Bloed. De moderne kapel dateert uit ca. 1950. Tegenwoordig is het klooster Hotel-Restaurant St. Joseph. De moderne kapel is conferentieruimte.

Hierna verlaten we het dorp richting Horst tot bij de spoorlijn. Helaas moeten we door de drukke hoofdstraat van de plaats; vroeger kon men achter de huizen langs de beek verder of achter het dorp richting spoor, maar helaas zet de door het loslaten van gemeenschapszin het zo zeer gewenste privéleven zover door dat dit omslaat in een bezittingsdrang waardoor de paden in beslag genomen zijn.

Tienray 
Tienray werd voor het eerst in 1339 als Teijdenroede vermeld. 

Op het pleintje bij de kerk, vroeger de Mert genoemd, stonden de kraampjes van de processie - achter de kerk staat de 'Winkel', waar tijdens de bedevaarten talrijke devotia verkocht werden - of werd de veemarkt gehouden. Nu eet men er de friet.

De Molenhof 
Als we door het dorp richting spoorlijn vervolgen zien we in de pannen van het dak van de laatste boerderij rechts "Molenhof" staan. Een verwijzing naar de voormalig aan de beek staande watermolen. Op een kaart van 1776 staat een watermolen ingetekend achter de boerderij. Deze boerderij, vroeger annex café, had ook een weegbrug, die ten tijde van de goederenspoorlijn werd gebruikt voor het verhandelen van granen en andere goederen. Voor ons een bijzonder gebouw.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLinksaf door de oude beukenlaan gaan we richting station. Het station dat in vroeger tijden van groot belang voor de omgeving.

Station Tienray 
Het voormalige stationsgebouw - nu een woonhuis - is van het standaardtype Hemmen en werd in 1883 geopend. Talrijke treinen met bedevaartgangers stopten hier.

Op een gewone vrijdag kwamen er wel 1000 pelgrims en in de meimaand wel 5000 per dag. Het station werd in het begin van vorige eeuw een belangrijk overslag station voor aardappelen, wortelen, steenkool, hooi, stro en riet, een vooral vlees.

In Tienray waren wel tien café's en herbergen. In 1938 werd het station gesloten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe spoorlijn Nijmegen-Venlo 
Is 61 km lang en wordt de Maaslijn genoemd. Vroeger was dat een deel van de Oosterspoorweg (Amsterdam - Hilversum - Nijmegen - Roermond - Maastricht).

Op de lijn, nu geëxploiteerd door het Franse bedrijf Veolia, rijden de GTW GelenkTriebWagen, gelede treinvoertuigen. Het zijn dieselaangedreven lightrail treinen, geproduceerd door de Zwitserse Stadler. Ze zijn 41 of 56 m lang en kunnen 124 of 193 passagiers vervoeren met een snelheid van 120 km/h.

Hierna gaan we naar het Hennebroek, en komen we langs het voormalige voetbalveld - aan de overzijde zien we nog de oude kantine - om uit te komen op de 'Mieldersebaan'. Door de Swolgensche Bossen komen we weer terug bij de startplaats....

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHennebroek en Zandafgraving
Na het eiken hakhout zien we uit over een royaal veld, het Hennebroek, met in het midden rechts een laag gedeelte, dat vroeger een groot ven was. Even verder zullen we de afwateringssloot, de Loop, kruisen.

Ook zien we aan de overkant de zandwinning. Wat bezielt de Limburger toch? Begonnen met vuursteen graaft hij zandsteen uit de grotten, mergel van de Sint-Pieter voor de Enci, de steenkool uit de ondergrond, de rivierklei en leem voor de steenbakkerijen, chamotte voor vuurvaste bekledingen, scherp maaszand voor de woningbouw, grind voor de betonwegen. Ze halen de grond onder de voeten vandaan; Limburg ligt wel hoog, ze kunnen nog even doorgaan, maar toch....?

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBertus Aafjes
Door de mooie dennenbossen met de zandwegen komen we langs enkele vakantiehuisjes in het Zevenbergenpark. Privéwoningen waar Bertus Aafjes zijn gedichten kon schrijven en waar kunstenaars als de eerder genoemde Charles Eyck hun inspiratie opgedaan hebben.

In het stiltegebied is het een kunst om stil te staan. Echt stil te staan. Onbeweeglijk. De zintuigen prikkelen de stilte. De geuren overheersen. Het geluid van de natuur dringt tot je door. Het is pas stil als je de adem gaat inhouden, omdat die de rust verstoord...

Mooi om dat allemaal te beleven en gezien te hebben.

Startpunt

  • A590 16km Swolgen Meerlo Tienray N51 29.525 E6 07.000    010° N
  • Startpunt A591 11km Swolgen Meerlo N51 29.525 E6 07.000    010° N 
  • Startpunt A592 13km Swolgen Meelo Tienray N5129.525 E6 07.000    010° N
  • Startpunt A593 12km Tienray Roekenbosch Meerlo N51 29.730 E6 05.533   055° 
  • Startpunt A594 8km Tienray - Swolgen  N51 29.730 E6 05.533    214° Z-ZW      
  • Ook de parkeerplaats in Tienray is een goede alternatieve startplaats (met picknick)

POI's

  • Lambertus kerk Swolgen N51 29.512 E6 07.017
  • Erckens Hof N51 29.678 E6 06.849
  • Hoge akkers N51 29.991 E6 07.027
  • Oude Maasarm N51 30.744 E6 06.918
  • De wal N51 31.309 E6 06.430
  • Groote Molenbeek N51 30.878 E6 05.305
  • Meerlo N51 30.830 E6 05.193
  • R.K. kerk Johannes de Doper N51 30.894 E6 05.219
  • Land- en Tuinbouw N51 30.601 E6 04.395
  • Historische boerderij N51 29.649 E6 05.264
  • Kruiswegpark N51 29.684 E6 05.300
  • Maria verering N51 29.745 E6 05.520
  • Klein Lourdes N51 29.745 E6 05.520
  • Kerk Tienray N51 29.745 E6 05.520
  • Charles Eyck N51 29.745 E6 05.520
  • Het klooster N51 29.805 E6 05.551
  • Tienray N51 29.715 E6 05.573
  • De Molenhof N51 29.521 E6 05.231
  • Station Tienray N51 29.363 E6 05.322
  • De spoorlijn Nijmegen-Venlo N51 29.433 E6 05.172
  • Hennebroek en Zandafgraving N51 29.186 E6 05.643
  • Bertus Aafjes N51 29.323 E6 06.726 
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.