Wouwse Plantage

Korte beschrijving

Dit is absoluut goud!

Herfstwandelingen kun je overal maken, maar hier wordt het goud! Zo mooi!

De mistige waas verdoezelt in de door het zonlicht versterkte kleurenpracht. De ritselende bladeren ruisen en stuiven. Beuken en kastanje, eik en den, allemaal in een eigen kleurpalet.

Elk jaar rond het verzetten van de klok moet je de zonnigste dag kiezen voor een herfstwandeling. Dat is DE TIJD dat alle boombladeren 'in bloei' staan.

Laat alles uit je vingers glijden en zoek de zon op in het bos. Nergens kan dat mooier dan hier.

We hebben dit landgoed leren kennen tijdens de Harvest Fair, een Tuintentoonstelling in het voorjaar. Een heerlijke tuinshow rond het kasteel zelf. Dat maakte zoveel indruk op ons, dat we meteen besloten hebben om er een wandeling uit te zetten. We hebben moeten wachten tot de herfst....

Het kasteel en de huizen zullen we niet zien - respecteer de privéomgeving.

Verder krijg je toegang tot een uitgestrekt bosgebied met een grote variatie aan boomsoorten. En oud! Dikke beuken en eikenlanen. Hier staat de hoogste douglasspar van Nederland.

En dan het woeste geweld van de heuvels, met de slingerende paden. In de buurt van het kasteel zitten we op een rottig bankje onder reusachtige beuken. De zon speelt tussen de bladeren door; nergens een spatje groen te zien. Hier wil je blijven.

Tijdens het tweede deel van de wandeling verdwijnt de zon achter een wazig wolkendek. De rechte lanen worden saai. We moeten om de golfbaan heenlopen.

Voorbij de manege komen we langs een leidingenstraat.

Aan de overkant kunnen we het track verlengen en nog een pannenkoek eten. Ook al wordt er overal gewandeld, toch voelen we op veel plaatsen de stilte en sereniteit van deze zonnige herfstdag.

Laat alles uit je vingers glijden en zoek de zon op in het bos. Nergens kan dat mooier dan hier.Kenmerken
Startpunt: Bergen op Zoom, nabij Huijbergsebaan
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.470493 E4.333679
Afstanden: 16, 19, 17, 12, 9 km
Type: Bos, Cultuur, Heuvel, Landgoed, Open
Begaanbaar: Goed
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 16 km bij Wouwse Plantage.

 

Wouwse Plantage ligt op precies een uur rijden vanaf Eindhoven.

Er zijn verkorte versies van 12 en 9 km en 2 verlengingen van 19 en 17 km van deze wandeling beschikbaar. Ook is er een WPT en RTE file beschikbaar.

Lengte: 16 km met afgeleide tracks naar 17, 19. 9 en 12 km.

De paden zijn goed begaanbaar, soms heuvelig, met enkele redelijk smalle paden. Voor een scootmobiel is het goed mogelijk.

Honden altijd en overal aan de lijn.

Er zijn onderweg enkele bankjes.

Starten op andere locaties kan zeer goed.

Alle routes kunnen in omgekeerde richting worden gevolgd.

Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.

Er zijn een aantal horecagelegenheden aan de rand van het gebied.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Borgvlietsche Duinen zijn beschermd, maar we krijgen een goede indruk van de zandheuvelige structuur in het bos zelf. Sommige namen zeggen het al: Woeste Gedeelte en Altijd Kwijt.

Herkenbaar is de Nieuwe Dreef, waarna het open landschap een verandering aankondigt. In een boog gaan we om het kasteel heen. De voorname beuken verraden wel dat we in de buurt zijn. Hier wandelden de baron en barones.

Op een driesprong kunnen we kiezen om een verlengde track te volgen langs de zuidrand van de Plantage naar pauzeplaats 't Trapke op.

Plantage Centrum 

De eerste particuliere eigenaar was Baron Pierre Jozef de Caters, een bankier uit Antwerpen. Hij heeft het landgoed gekocht in 1839 van de Staatsdomeinen der Nederlanden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVeel van de nu nog bestaande gebouwen stonden er toen ook al, behalve het kasteel. Zoals het jachthuis, gebouwd in een voor Nederland unieke rustieke bouwornamentiek. Het lijkt of de tijd in de Wouwse Plantage is blijven stilstaan. Het kasteel, dat hij in 1845 heeft laten bouwen, is echter al wel verschillende malen verbouwd, doch in grote lijnen is het ongeveer hetzelfde gebleven. In 1895 is het landgoed gekocht door dhr. Paul Emsens. Na zijn dood is het landgoed verdeeld in twee gelijke delen.

Een maal per jaar - tijdens de Brabantse Kastelen dagen - wordt het landgoed opengesteld. De organisatie hiervan ligt in handen van de Heemkunde kring de Vierschaer. Tijdens deze open dag is het terrein rond de karakteristieke gebouwen toegankelijk en worden er diverse activiteiten georganiseerd zoals de Harvest Fair, een gezellige tuinbeurs, openstelling van het brandweermuseum en het geven van demonstratie met de oude zagerij.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEn zij wandelen niet alleen. We ontmoeten een groepje van enthousiaste wandelaars. En wijzen hen op het bestaan van onze GPS-wandelingen en wensen hen veel wandelplezier. Ze gaan genieten van een picknick gezeten in het gras aan de rand van het bos, onder een stralende zon.Hoe druk het ook kan zijn, gezien de vele geparkeerde auto's verkeren we dikwijls in de totale rust van de omgeving.

Nog maar nauwelijks geconstateerd, horen we een Pilatus PC-7 van de Koninklijke Luchtmacht overkomen. We zitten aan de rand van vliegbasis Woensdrecht.

Vliegbasis Woensdrecht
Vliegbasis Woensdrecht heeft behalve de taken die elke vliegbasis van de luchtmacht heeft, ook taken die te maken hebben met de aanwezigheid van 3 Defensieonderdelen op de basis. Deze verzorgen opleidingen, meteo en logistiek voor de gehele luchtmacht.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOpleidingen Koninklijke Luchtmacht - OKLu - heeft een specifieke opleidingstaak en staat garant voor het verzorgen van alle opleidingen en cursussen die luchtmachtmilitairen nodig hebben. OKLu zorgt ook voor de basis vliegeropleiding en de brandweeropleidingen.

Luchtmacht Metereologische Groep - LMG - fungeert als centrale weerdienst en voorziet eenheden van de krijgsmacht overal ter wereld van meteorologische informatie. De LMG verzorgt ook de opleidingen.

Logistiek Centrum Woensdrecht, het derde zelfstandige Defensieonderdeel dat is gevestigd op Vliegbasis Woensdrecht is het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW). Het LCW valt onder de Defensie Materieel Organisatie (DMO) en heeft een logistieke taak voor Defensie als geheel. Het LCW is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de ondersteuning van wapensystemen, het onderhoud en de bevoorrading.

Vliegbasis Woensdrecht is goed geïntegreerd in haar omgeving. De mensen die er werken spelen in de regio vaak een belangrijke rol in het politieke, bestuurlijke en sociale leven. Vanzelfsprekend onderhoudt de vliegbasis goede relaties met tal van instanties en verenigingen in de regio.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDaarnaast hebben de onderdelen op Woensdrecht zakelijke relaties met ondernemers en leveranciers in de omgeving.

Na het oversteken van de drukke Plantagebaan kunnen we rechts naar het zuiden, op anderhalve kilometer ligt een terras van 't Trapke Op. Maar dan moet je ook weer terug. Dus gaan we links naar Wouwse Plantage dorp.

Onderweg zien we een grote parkeerplaats met een vrij toegankelijk open informatiecentrum. Hier kunnen we echter niet terecht voor een lunch. Dus gaan we verder en worden verrast door een Derde Wereldbos.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDerde Wereldbos
Verscholen in het bosgebied van Wouwse Plantage ligt het Derde Wereldbos van de stichting Wouw voor de Derde Wereld. Om de veertien dagen zijn vijf vrijwilligers er in de weer met het onderhoud.

Op 28 mei 1993 werd het Derde Wereldbos opengesteld door burgemeester Henk Willems van Wouw. Het bos kon dankzij donateurs, begunstigers en sponsors worden aangeplant. Die brachten geld bijeen om bomen te planten in Kenia. Voor elke tien bomen die in dat Afrikaanse land werden geplant, werd er ook een in het Derde Wereldbos gezet.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEr kwam ook een Afrikaanse hut en voorlichtingsborden. Die hut werd verschillende keren door baldadige jeugd gesloopt en is niet meer opnieuw opgebouwd. Wel staan de informatieborden over de activiteiten van de stichting er nog steeds. Inmiddels doet de stichting nog steeds haar best om jaarlijks geld te besteden aan projecten in Kenia.

Het is intussen meer dan 15 jaar oud en kan wel wat verzorging gebruiken, maar de picknicktafel is prima.

En zo komen we in Wouwse Plantage dorp. "Gegroet, ghij wandelaar" Hoedje af. Even verder zien we de Reebok. Een fietscafé. Er zal dus wel een lunch te krijgen zijn, maar we worden meteen doorverwezen naar de buren, een cafetaria annex Chinees restaurant. Op diverse plaatsen langs de route lijkt het mogelijk om een terrasje te bezoeken. Tenminste in de zomer.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok op de terugweg passeren we nog enkele horecagelegenheden bij de golfbaan en nog even verder.... Misschien ook aan de andere kant bij 't Appeltje. Na de rustpauze lopen we ietwat buiten langs. Vooral achterlangs bij de Golfbaan. Het wordt een steeds populairdere sport. Veel jonge mensen.

Het gras van deze golfbaan is aangelegd door Uniek Graszoden, die tegenover de baan grote vlakke velden met graszoden kweekt. Voorbij de baan gaan we weer door het bos. Dikwijls rechte lanen en strakke wegen. Hoewel we in hetzelfde bosgebied zijn, ziet dit er toch veel anders uit.

We proberen te slingeren om zo te lange rechte tracks te voorkomen. En zo staan we plotseling bij een manege.We steken de verharde weg over en stuiten zo op de leidingstraat, waar Gasunie / Scheldegas bezig is met het leggen van gasleiding. Ondergronds ligt nog veel meer....

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBuisleidingenstraat Nederland 
De ondergrondse buisleidingstraat loopt van Pernis naar België/Zeeland en heeft een totale lengte van 73 km. Hij dient voor transport van olieproducten als propyleen, nafta, aardgas en CO2. De strook is 100 m breed.

Buisleidingenstraat Nederland is de beheersorganisatie van de buisleidingenstraat, een ongestoord tracé tussen de industriële complexen in Rotterdam, Moerdijk, Vlissingen en Antwerpen specifiek voor het leggen van leidingen.

Onze organisatie heeft als taak aanleg, inrichting en beheer en onderhoud van de buisleidingenstraat. De gehele strook waarin de leidingen liggen worden goed beschermd, wekelijks gecontroleerd en elke twee weken per helikopter.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEr mogen geen graafwerkzaamheden worden verricht, geen diepwortelende bomen of planten groeien. De strook is vanuit de lucht heel duidelijk te volgen.

Scheldegas B.V. legt hier een nieuwe 48bar aardgasleiding aan tussen Wijngaarden en Ossendrecht.

We zullen langs de leidingstraat terugkeren naar de parkeerplaats, maar het is zeer goed mogelijk om door te lopen tot aan 't Appeltje, een pannenkoekenhuis, dat 1 km verder ligt en twee extra kilometers door Landgoed Lievensberg als toetje toevoegt aan deze wandeling.

Daarna moeten we nu onder de dikke buis door terug.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLandgoed Lievensberg
Lievensberg is een oud landgoed en bestaat uit zandverstuivingen, heidetuinen en dennenbossen. De villa is niet open voor publiek, de heidetuin is permanent toegankelijk. Het is eigendom van en wordt beheerd door de gemeente Bergen op Zoom.

Landgoed met parkbos, heide, stuifzand, naaldbos en loofbos. Heidetuin Lievensberg is, met die van Driebergen, de enige in Nederland waar men nog op afkomt. Dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Dertig soorten heide en diverse andere planten. Met dagrecreatieterrein, trimbaan, langlaufroute en ruiterpaden.

En zo zijn we rond.

Startpunt 

 • A610 16km Wouwse Plantage 15.4 km N51 28.230 E4 20.021 130 ° ZO
 • A611 17km Wouwse Plantage + Lievensberg 17.3 km N51 28.230 E4 20.021 130 ° ZO
 • A612 19km Wouwse Plantage zuidrand + Lievensberg 19.4 km N51 28.230 E4 20.021 130 ° ZO
 • A613 9km Wouwse Plantage west+ Lievensberg 8.8 km N51 28.230 E4 20.021 130 ° ZO
 • A614 12km Wouwse Plantage dorp-zuid 12.0 km N51 28.174 E4 23.223 007 ° N

POI's

 • Buisleidingenstraat Nederland N51.4811 E4.3299
 • Derde Wereldbos N51.4761 E4.3887
 • Landgoed Lievensberg N51.4835 E4.3224
 • PAUZE N51.4827 E4.3906
 • Pauze 1 N51.4551 E4.3834
 • Pauze 2 N51.4777 E4.3531
 • Pauze 3 N51.4875 E4.3222
 • Pauze 4 N51.4760 E4.3615
 • Plantage Centrum N51.4626 E4.3759
 • Start Alternatief 1 N51.4695 E4.3870
 • Start Alternatief 2 N51.4716 E4.3626
 • Start/finish/parkeerplaats N51.4704 E4.3336
 • Wouwse Plantage N51.4689 E4.3497
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.