Grashoek t Zinkske

Korte beschrijving

Twee items hebben ons ertoe gebracht om terug te keren naar dit gebied om er een korte wandeling te maken in het verlengde van de wandeling A640 Grashoek Meijel.  En dat zijn het Vliegtuigmonument, wat we vorige keer gemist hebben op de route, en Het Zinkske, een beschermd natuurgebied ingeklemd in de hoek tussen de Helenavaart en het Kanaal van Deurne.

En we worden beloond met prachtig bloeiende hei, een monument om even bij stil te staan en een stilteplek, zo mooi.... we dachten dat het geluid van de nabijgelegen snelweg A67 ons zou storen, maar het waren de fietsers die ons hier van de absolute stilte in de natuur beroofden.  Met een ongekende schoonheid spiegelend in de stralende zon.

Het loont altijd om eens op een mooie plek stil te zijn. Totaal stil. En beleef het dan zo intens, dat je je eigen ademhaling hoort.... tot een eenwording met de natuur. Beleef dit, ga verder en je vergeet deze plek nooit meer......

Deze wandeling is een verlengstuk van de wandeling A640 Grashoek Meijel. De nieuwe tracks zijn ook gekoppeld aan die wandeling. Daardoor ontstaan vier tracks van 7, 9, 15 en 21 km. Ook de beschrijving van die wandeling is relevant.


Kenmerken
Startpunt: Grashoek
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.374892 E5.924153
Afstanden: 7, 9, 15, 21 km
Type: Akker, Bos, Open
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Grotendeels los
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 9 km bij Grashoek.
Lengte: 9 km, (is aan te passen naar 7, 9, 15 of 21 km).
Te combineren met Grashoek-Meijel
De paden op deze wandeling zijn goed begaanbaar.
Bij de combinatie kom je lang gras tegen onderweg. Lang gras is hinderlijk na regen.
Onderweg zijn in deze wandeling geen horecagelegenheden opgenomen.
Starten nabij Grashoek.
De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd.
Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp 30 minuten vanaf Eindhoven. A67 afslag 37 richting Helenaveen brengt ons in de stemming van het gebied waar we zo mooi zullen wandelen.

We beginnen op dezelfde plaats als voorheen, net voorbij de snelweg parkeren we de auto langs de weg.Geen officiële parkeerplaats, maar een rustige zijweg biedt voldoende gelegenheid tot parkeren.

We starten richting west.Milieucoöperatie Peel en Maas vertelt in de natuurhut het volgende:

Natuurbeheer door agrariërs
Inscharing in de natuurgebieden. Natuurgebieden met kruidenrijke vegetatie worden beheerd door middel van begrazing met vee. Bijvoorbeeld in natte beekdalen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAgrariës in de buurt, die aangesloten zijn bij de Milieucoöperatie Peel en Maas, zorgen voor de begrazing op percelen van Staatsbosbeheer.

Dit natuurbeheer zorgt voor het in stand houden van natuur en landschap. Boeren zoeken samen met vrijwilligers naar nesten in het voorjaar en markeren deze. Tijdens werkzaamheden ontzien de boeren de nesten en zo kunnen weidevogels ongestoord broeden. Het aantal kieviten, grutto's en wulpen blijft zo in stand.

We zullen deze initiatieven tijdens de wandeling op vele plaatsen herkennen. Ook wel een klein beetje het doel van onze wandeling om te tonen, dat niet alleen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zich bezig houden met natuur, of dat anderen alleen maar vernielen en afbreken.

Ook in een cultuurlandschap is het prettig wandelen. Over enkele smalle paadjes slingeren we naar.... zomaar een kanaal? Hier?

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHelenavaart 
Genoemd naar Helena Panis, de tweede vrouw van Ouwe Jan van der Griendt. In 1853 richtte hij de maatschappij op ''voor de aanleg en verveening van de Peel, genaamd Helena-Veen'.

Als zoon van een steenbakker uit Den Bosch kocht hij in Deurne 610 bunders hoogveen om die af te graven.

Voor het afvoeren van de turf - toendertijd een even kostbare brandstof als olie nu - liet hij door Duitse gastarbeiders een kanaal graven, dat aansloot op de Noordervaart, een verlengde van de Zuid-Willwemsvaart tussen Nederweert en Beringe.

Uiteindelijk werd het kanaal in het noorden in 1866 nog verlengd tot 16 km tot de aansluiting aan de Spoorweg Helmond-Venlo. Langs het kanaal zien we nog het jaagpad - nu begroeid met bomen - om de schuiten door het kanaal te trekken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls we langs het kanaal lopen ligt de grens tussen Noord-Brabant en Limburg midden op de hoge dijk met het kanaal in Brabant en het bos in Limburg.

We gaan langs het kanaal tot bij de brug. De brug is voor een deel ontmanteld om sluipverkeer tegen te gaan - het is een Eigen weg. Wandelaars kunnen er wel over.

Even verder gaan we door het hek het natuurgebied in. Vreemd, dat hier de weg met puin verhard is; een teken dat het ooit voor meer in gebruik is geweest. Het Zinkske.

Het Zinkske 
Dit natuurgebied van 60 ha groot is vooral bekend geworden door de Romeinen. Hier vond in 1910 de turfsteker Gebbel Smolenaars uit Meijel een gouden helm, in feite een zilveren paradehelm, die verguld was.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Zinkske is geheel afgegraven. Na de IJstijd heeft zich hier duizenden jaren lang veen gevormd tot een dikke laag van wel 5 meter. Waarom hier?

In de aardkorst is een breuk - de Peelrandbreuk van de Centrale Slenk - ontstaan, waardoor de bodem aan de Brabantse kant daalde, de slenk, en aan de Limburgse kant hoog bleef, de horst. Die breuk loopt vanaf Roermond langs Meijel en Deurne naar het noordwesten.

Vanwege een ondoordringbare leemlaag bleef het water staan, waardoor planten die er groeiden stikten en in het water geconserveerd werden.

Over de verharde weg naar links naar het Kanaal van Deurne. Een ander veenkanaal. Onderweg zien we schommelende en draaiende bermreflectoren met een 'vreemde' waarschuwing.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSITEK bermreflectoren
Aan de bermplaten hangen molentjes met reflecterende uiteinden. Ze zijn vervaardigd door de Oostenrijkse firma ITEK en dienen om het wild, vooral reeën, te waarschuwen tegen het verkeer op deze weg. Deze molentjes bieden een veel grotere bescherming - 60 tot 80% beter - dan de driehoekige vaste reflectoren.

In Brabant wonen circa 9000 reeën en worden jaarlijks ongeveer 700 aanrijdingen met reeën (valwild) gemeld - gewonde wegrennende dieren niet meegeteld. Dat is twee per dag!

Bij proeven rond valwild bleek dat tussen 2000-2004 op een bepaald traject het aantal aanrijdingen teruggedrongen was van 61 naar 8. Een molentje kost ongeveer €8,=, vandaar de waarschuwing om het hebbeding niet mee te nemen.

Als we langs het kanaal verder gaan, passeren we een stuw, die het waterniveau regelt. Een druk knooppunt voor fietsers. We gaan niet hier, maar een stukje verder bij het punt, waar de twee kanalen bij elkaar komen, op een bank uitrusten. We laten de stilte van de natuur op ons inwerken. Een heerlijk moment.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe twee kanalen
Hier komen de Helenavaart en meteen 40m verder het Kanaal van Deurne samen. Een ouderwetse ruzie tussen van der Griendt en de Gemeente Deurne ligt aan de basis van deze twee kanalen.

Deurne zag het succes van de turfwinning en begon de Deurnse Peel te vervenen. "Maar niet over mijn kanaal!" besloot van der Griendt.

En dus heeft Deurne een eigen kanaal gegraven, pal langs de Helenavaart. Elkaar bespioneren, treiteren en personeel ronselen.... De zonen van Oude Jan gingen zelfs zover, dat de volgende concessie in de Gemeente Horst lag. Daar werd Griendtsveen gesticht bij de aansluiting op het spoor.

Langs de Helenavaart gaan we weer terug naar de gehavende brug. We steken weer over en gaan verder over een pad met witte stip. Het blijkt een ATB-route te zijn. Op een zondagmorgen kan dat hinderlijk zijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOmdat we nu een aanvulling op de Wandeling Grashoek Meijel maken, gaan we meteen naar rechts over de verharde weg, links langs [19] en volgen de bordjes naar het "VLIEGTUIGMONUMENT".

Vliegtuigmonument 
We passeren het Vliegtuigmonument uit de Tweede Wereldoorlog. Het betreft een monument dat 15 juni 2002 opgericht is ter nagedachtenis van de 7 omgekomen bemanningsleden, symbolisch neergelegd in de 7 gele tegels. Aangrijpend zijn sommige reacties in het Memory boek.

Op 15 juni 1943 vertrok de Lancaster ED-973 bommenwerper vanaf Waltham Lincolnshire naar Oberhausen. Onderweg werd het vliegtuig aangeschoten door Duitse jagers. De 7 bemanningsleden, jong nog - 20, 22 jaar -  kwamen om het leven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDoor het bos terug langs een ander oorlogsmonument naar de auto. Onderweg zien we enkele percelen die wild begroeid zijn.

Natuur in ontwikkeling 
In het bos, dat van oorsprong al heel oud is, zien we percelen, waar de planten in het wild groeien, zonder structuur.

Het is een onderdeel van het beleid om het gebied weer een natuurlijker aanzien te geven en een grote verscheidenheid van inheemse planten te laten ontwikkelen.

We zien hier een zeer grote variatie in struiken, bomen en bloemen, die ieder hun eigen fauna meebrengen. Zeer levendige kernen tussen het bos.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKruis Marisbaanse Bossen 
In totaal hebben hier drie mensen het leven verloren. Het kruis is opgericht ter nagedachtenis aan deze slachtoffers van een, tijdens de oorlog door de Duitsers aangelegd, mijnenveld.

Vier weken na de bevrijding in december 1944 trapten enkele bewoners op verschillende mijnen en verloren daarbij een been of paard en kar in een poging om een van hun buurtgenoten te redden, die als eerst op een mijn getrapt was.

En zo komen we weer terug bij de parkeerplaats. Het was een korte wandeling voor ons. Wel interessant.

Omdat het een combinatie is met de andere wandeling van Grashoek - Meijel hebben we de tracks samengevoegd tot nieuwe trajecten. Voor de beschrijving verwijzen we ook naar de andere wandeling.

Startpunt

 • A650 7 km Belgenhoek N51 28.778 E5 44.516  W
 • A641 9 km Belgenhoek N51 28.778 E5 44.516  W
 • A642 15 km Belgenhoek N51 28.778 E5 44.516 W 
 • A643 21 km Belgenhoek N51 28.778 E5 44.516 W

POI's

 • Natuurbeheer door agrariërs N51 22.508 E5 55.472
 • Helenavaart N51 22.546 E5 54.886
 • Het Zinkske N51 22.464 E5 53.986
 • ITEK bermreflectoren N51 22.600 E5 53.657
 • De twee kanalen N51 21.895 E5 53.690
 • Vliegtuigmonument N51 21.938 E5 55.213
 • Natuur in ontwikkeling N51 21.853 E5 55.373
 • Kruis Marisbaanse Bossen N51 22.264 E5 55.562
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.