Duizel Hapert Casteren

Korte beschrijving

Deze keer geen boswandeling, maar veel open terrein, landwegen en over de onderhoudsweg langs riviertjes en sloten.

Een royaal zicht over de weidse akkers, de open lucht en de kerktoren in de verte, soms afgeschermd door de hoge maïs. De dikwijls verharde landbouwwegen - nooit zonder verkeer - liggen als eikenlanen in het landschap. Het is prettig, dat de Waterschappen, Brabants Landschap en SRE de onderhoudswegen langs de riviertjes hebben vrijgegeven voor de wandelaar.

Dat biedt nieuwe mogelijkheden. Omdat de slootkanten veel onderhoud vergen, wordt er regelmatig gemaaid. Dan is het goed wandelen, maar voordat er gemaaid is kan de begroeiing erg wild zijn en soms hoog opgeschoten. Dan is het prachtig om te zien, maar de loopsnelheid gaat eruit. Nog lange tijd nadat het geregend heeft word je nat. Gamaschen beschermen je daartegen.


Kenmerken
Startpunt: Casteren
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.365571 E5.296441
Afstanden: 19, 13, 13 km
Type: Akker, Beek, Cultuur, Open, Rivier
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Grotendeels los
Horeca: Bij start en halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 19 km bij Duizel, Hapert en Casteren.
Er zijn verkorte versies van 13 en 13 km van deze wandeling beschikbaar.
De paden op deze wandeling zijn goed begaanbaar. Er zitten lange stukken verharde weg tussen. Langs de sloten en rivieren kom je lang gras tegen onderweg. Lang gras is hinderlijk na regen.
Onderweg zijn in vele horecagelegenheden opgenomen in Hapert, Casteren en Duizel.
Starten Duizel. De kortere routes starten in Hapert.
De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd.

Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWij starten op de parkeerplaats bij de verkeerslichten in Duizel. Steken de grote weg over en passeren de Agio sigarenfabrieken. We passeren de Kleine Beerze, daarover later, en gaan verderop links het bos in en zien dat daar ook een parkeerplaats is. 

Duizel 
Duizel is een van de Acht Zaligheden. Plaatsnamen die eindigen op -sel. Eersel Duizel Steensel Knegsel Netersel Reusel Hulsel en Wintelre. Wintelre wordt lokaal uitgesproken als Wèntersel. Vooral VVV-Bladel wil Bladel als 8ste zaligheid, maar voor elke Kempenaar is het Wèntersel. Duizel heeft ongeveer 1000 inwoners.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSigarenfabrieken 
In de Kempen heeft jarenlang de sigarenindustrie gebloeid. Merken als Karel I, Willem II, Rentmeester, Velasques, Duc George, Elisabeth Bas waren zeer bekend. Vele zijn verdwenen.

Sinds 1970 is het roken van sigaren gehalveerd. Henri Wintermans in Eersel en Agio in Duizel bestaan nog steeds. Henri Wintermans had één sigarenfabriek en twee zonen, Adriaan en Marcel. Daarom moest er een tweede fabriek komen; dat werd Agio.

Om elkaar niet te beconcurreren creëerde hij voor ieder een andere afzetmarkt. Vandaar dat het merk Henri Wintermans de toevoeging kreeg "All over the World".

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSInmiddels opereren beide wereldwijd. Agio heeft fabrieken in België, Dominicaanse republiek en Sri Lanka. Die maken per jaar 750 miljoen sigaren.

Door het bos komen we bij de open akkers. Verder gaande zien we de nieuwbouw van Hapert. Op de akkers wordt per eind augustus veel gehooid. Nou is juli de Hooimaand en augustus altijd de Oogstmaand geweest.

Dus de moderne boer is ook al in de war? Het zij zo, het gemaaide gras ruikt heerlijk. Langs een niet benoemde loop gaan we langs het bredere stroomke naar de rivier....

We missen dan wel de windmolen van Hapert.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHapert en Casteren 
Hapert, 5200 inwoners, de plaats waar we helemaal omheen lopen, komt in 710 voor onder de naam Heopardum. De Heilige Willibrordus kreeg toen als gift van Bertiliadia haar bezittingen in Hulislaum (Hulsel) en Heopardum.

In oude brieven wordt Casteren, ongeveer 1000 inwoners, ook Castelre en Kerk-Casteren genoemd.

Omdat hier Romeinse oudheden zijn gevonden wordt aangenomen dat Casteren is afgeleid van "Castra", wat Latijns is voor legerplaats.
Info: Gemeentegids Bladel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDalems Stroomke en de Goorloop of Aa 
Het Dalems Stroomke, dat bij de Weebosch ontspringt, langs de Witrijt en op de Cartierheide langs het Berkenlaantje stroomt, vloeit ten westen van Hapert samen met de Goorloop.

Deze ontspringt op de Blekerheide bij Lommel in België, gaat door de Pielis, langs het grenscafé Dennenlucht, en gaat voorbij Ten Vorsel Aa heten. Dat duurt niet lang, want na de samenvloeiing hier, gaat de rivier verder als de Grote Beerze.

De Kleine Beerze, die we bij Duizel zien, stroomt langs Hoogeloon en mondt uit in de Grote Beerze in Landgoed Baest bij het bruggetje. Daarna heet de rivier de Beerze, die door Boxtel stroomt en daar even voorbij in de Dommel uitmondt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOver een mooi zandweggetje steken we de drukke Provinciale weg over. Rechts zien we een zilver-metaalkleurig kunstwerk, twee evenwijdige panelen, die herinneren aan de voormalige tramwegverbinding - vorige eeuw - tussen Eindhoven en Turnhout.

En dan plotseling staan we voor een prachtig sprookje. Midden in het Jarabos. Even voorlezen!

Over de brug kunnen we meteen links langs de rivier, maar we adviseren verder het fietspad te volgen en dan in de bocht rechtdoor het pad te volgen. Wat is dit mooi! Natuurpark De Grote Beerze.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSJarabos 
Het Jarabos is vooral gericht op kinderen. Er staat een kunstwerk in de vorm van een grote zonnewijzer en er ligt een amfibiënpoel. De naam komt van het sprookje over prinses Jara.

Dat sprookje is opgedragen aan twee overleden kinderen van basisschool Het Palet in Hapert: Jared en Ramon. Met het sprookje won de school een geldprijs, die voor de helft moest worden besteed aan een milieuvriendelijk doel.

In nauwe samenwerking tussen de school, de Milieuvereniging Bladel-Hoogeloon en de gemeente is het plan voor het Jarabos ontwikkeld.

En dan ineens staan we voor de grote installaties van de Waterzuivering. De informatieborden vertellen ons het volgende:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSFuncties van Waterpark Groote Beerze 
Rioolwaterzuivering 

Zuiveren van rioolwater. Op het afgesloten terrein ligt de rwzi voor de regio Bladel-Hapert-Reusel De Mierden en Vessem. Via ondergrondse leidingen wordt rioolwater afkomstig van huishoudens en bedrijven naar de zuiveringsinstallatie gepompt.

Eerst worden alle vaste stoffen als zand, papier en vet eruit gefilterd. De volgende, meest belangrijke stap in het schoonmaakproces is de biologische zuivering. In een groot bassin breken grote massa's bacteriën het vuil in het water af. Om de bacteriënmassa optimaal te laten werken wordt lucht in het water gebracht. De laatste stap is het bezinken van de bacteriënmassa (het slib). Dit gebeurt in vier grote ronde tanks. Het slib bezinkt en daardoor is het water schoon genoeg om op de Groote Beerze te worden geloosd.

Bijzonder bij het Waterpark is dat het gezuiverde water door een moeras stroomt. De wortels van riet en bomen halen extra koolstof, stikstof en fosfaat uit het water voordat het in de Groote Beerze stroomt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVasthouden van Water
Bij veel neerslag komen via de riolering grote hoeveelheden water naar dit terrein. Dit water wordt niet, nadat het is gezuiverd, in een keer naar de Groote Beeerze afgevoerd, maar eerst in het Waterpark vastgehouden.

Het waterpeil in het moeras en de vijver mag ongeveer een halve meter stijgen. In het bos mag zelfs ruim een meter bij. Zo kan het water gelijkmatiger naar de Groote Beerze worden afgevoerd.

Hoge waterstanden in de beek worden op deze manier voorkomen, waardoor er elders minder overlast ontstaat.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNatuurontwikkeling
Aan de westkant van Het Waterpark meandert de Groote Beerze. In het verleden zijn veel beken rechtgetrokken om een betere waterafvoer te verkrijgen.

Door de beek te laten kronkelen is de lengte toegenomen en kon een stuw worden verwijderd. De meanders zorgen ook voor een gevarieerde beek met verschillen in waterdiepte en stroomsnelheden en meer natuurlijke oevers.

Samen met het rietmoeras, het open water en het moerasbos ontwikkelen zich verschillende milieus waar diverse planten en dieren kunnen leven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe kunnen helemaal langs de Groote Beerze verder, maar wij kiezen ervoor om via de blauwe brug over de mooie eikenlaan te vervolgen.

Uiteindelijk komen we bij het kruispunt bij Casteren uit. We passeren nog een betegeld gebouw - een riolering-pompstation, dat het afvalwater naar de waterzuiverings-installatie pompt.

In Casteren op het pleintje bij de kerk nuttigen we een eenvoudige lunch op het terras. Vanaf dit pleintje kan de route ook gestart worden, met een pauze in Duizel bij de Ouwe Tramhalte (hebben we niet gecontroleerd).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSCaasterse Kermis - Huifkar 
Caastere Kermis is een opvallend bronzen beeld op het plein tegenover de kerk. Het is gemaakt door Toon Grassens en geplaatst in 1990. Het stelt een gezin voor, bestaande uit vader, moeder en baby, die per huifkar naar de kermis gingen.

Deze kermis werd gevierd ter herinnering aan de wijding van de kerk, in 1512. Ze werd op de eerste zondag na 7 november gehouden, wat betekende dat het weer vaak slecht was. Later is de kermis naar eind september verzet.

Eigen haard is goud waard is een bronzen kunstwerk van Pierre van Leest, dat voor de bejaardenwoningen staat. Het stelt een vrouw voor die even uitrust, en een kat.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLangs het Wagenbroeksloopke gaan we richting Duizel. We willen langs een oorlogsmonument, maar kunnen dat vanaf het riviertje niet bereiken.

We moeten dus naar de verharde weg en dan even op en neer naar het monument. (het bordje was net iets te hoog voor me om het in de goede richting te zetten).

Oorlogsmonument 
Stichting 't Loons Heem en AIRBORNS Troop Carrier hebben hier in 2003 een monument geplaatst voor de bemanning van het Amerikaanse vliegtuig Douglas C-47A Skytrain - de meesten onder ons kennen dat vliegtuig als een Dakota - 43-15302, dat hier neerstortte op 17 december 1944. Ze behoorde tot de US IXth troop Carrier Command. De vier bemanningsleden zijn daarbij om het leven gekomen. (Informatiebord).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVerderop in het bos staat nog een monument - dat hebben we zelf niet gezien. Mogelijk zijn we te vroeg het bos ingegaan. Is iets verder een parkeerplaats??

Misschien heeft het iets van doen met de zandafgravingen/loopgraven??? We vragen u als wandelaar om eens rond te zien en ons de tekst toe te sturen.Dan volgt er nog een lange trek achter het Industrieterrein van Hapert.

Maar de paardenfokkerij lijkt ook wel een industrieel proces te gaan worden. Het moet overigens mooi zijn om als architect dit in aanbouw zijnde project te mogen ontwerpen.Op het Domineespad - de dominee woonde in Hoogeloon bij de Protestantse kerk, maar moest ook de diensten in Eersel op de markt verzorgen - kunnen we rechtstreeks naar Duizel terug, maar mooier is het om langs de Kleine Beerze terug te gaan. Vooral als de drijvende weegbree in bloei staat.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPaardensportcentrum
Het paardensportcentrum, nu in aanbouw, is in december 2008 klaar. Het wordt gebouwd door Wim van der Leegte, ondernemer van VDL. Het moet tot een van de grootste en belangrijkste van Nederland gaan behoren. Er is ongeveer 10 miljoen in geïnvesteerd.

Hier in Hoogeloon, 56 ha, volgen opfok- en opleidingsstallen, springweides, springpistes, paddocks, stapmolens, waterbassin en drafbaan voor zo'n 170 paarden en veulens. 

Om te fokken heb je de beste merries nodig en het zaad van tophengsten. Dat zaad kost nu ongeveer €2000,= per keer en een goede hengst levert ongeveer 500 keer per jaar. Inkomsten komen terug uit de verkoop van toppaarden, die van 1 tot 5 miljoen kunnen opleveren en verder uit het prijzengeld. Er komen 35 man aan personeel te werken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDrijvende waterweegbree
Luronium natans is een waterplant uit de waterweegbreefamilie (Alismataceae) en staat op de lijst van vrij zeldzame planten. Plukken, verplanten, beschadigen, in de handel brengen of vervoeren is verboden. Het is een 10-90 cm hoge plant met deels ondergedoken en deels drijvende blaadjes van enkele cm groot.

De gesteelde drijvende blaadjes zijn elliptisch van vorm en de ondergedoken blaadjes lijnvormig en zittend. De plant bloeit van mei tot augustus met 2 cm grote witte bloemen met een gele kern. Meestal drijven ze op het water. De plant gedijt goed in arm tot matig voedselrijk traag stromend water.

En zo komen we terug bij de parkeerplaats. We zijn moe en hebben genoten. Maar we zijn wel lang onderweg geweest, langer dan normaal.

Startpunt

 • A670 19km Duizel Hapert Casteren N51 21.934 E5 17.786 
 • A671 13 km Hapert Casteren N51 22.129 E5 15.164 
 • A672 13 km Hapert Duizel N51 22.130 E5 15.152

POI's

 • Duizel N51 21.935 E5 17.729
 • Sigarenfabrieken N51 21.893 E5 17.736
 • Hapert en Casteren N51 21.865 E5 15.391 / N51 23.788 E5 14.302
 • Dalems Stroomke en de Goorloop of Aa N51 21.963 E5 14.579
 • Jarabos N51 22.340 E5 14.253
 • Functies van Waterpark Groote Beerze N51 22.616 E5 14.434
 • Caasterse Kermis - Huifkar N51 23.788 E5 14.302
 • Oorlogsmonument N51 23.191 E5 14.998
 • Paardensportcentrum N51 22.721 E5 16.179
 • Drijvende waterweegbree N51 22.663 E5 17.497
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.