Vessem Middelbeers

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 31-03-2020

Een bijzonder mooie wandeling, die ons leidt door statige bossen met een Ministerlaan, over de woeste paden - een zwaar stukje - van het militaire oefenterrein, met mooie vergezichten op de dorpjes en kerktorentjes, door het prachtige Brabantse landschap, met als sluitstuk het fantastische heidegebied met enkele grote vennen.

Zo moet de wereld er vroeger uit gezien hebben. Hier zien we nog de originele heide. Met toch wel een bijzonder verhaal over de tweede wereldoorlog: Hebben hier schepen gelegen? Maar ook de kerktorens vertellen een verhaal. Hier begon de vrouwenemancipatie, doordat een vrouw als burgemeester werd benoemd.


Kenmerken
Startpunt: Vessem
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.433133 E5.286787
Afstanden: 17, 13, 12, 11, 8 km
Type: Bos, Cultuur, Dorp, Open, Rivier, Ven
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een bijzonder mooie GPS wandeling van 17 km tussen Vessem en Middelbeers.
Het startpunt is lastig te vinden. Komend vanuit Wintelre, direct na het plaatsnaambord Vessem bij de (verscholen) ANWB-paal rechtsaf, de bocht naar rechts en de weg vervolgen tot aan het militaire terreintje met de hoge antenne. Hier is goed te parkeren.
Vanuit Knegsel, de voorrangsweg oversteken en weg vervolgen tot militair terreintje met antenne.
Vanuit Hoogeloon en Duizel/Eersel NIET de weg richting Middelbeers, maar daarna de tweede linksaf. Dan weg vervolgen tot aan het militaire terreintje met Antenne.
Van de route is zowel een alternatief van 20km over Oostelbeers als een twee ingekorte afgeleide routes van 13 en 12km beschikbaar. Alle routes zijn in twee richtingen te lopen.
Er zijn verkorte versies van 13, 12, 11 en 8 km van deze wandeling beschikbaar. Ook is er een WPT-RTE route van deze wandeling beschikbaar.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe starten bij de hoge Antennes. Er is voldoende ruime langs de weg. Het is lastig te vinden. Lees even de routegegevens.

Naar de kruising en dan rechts richting Buikheide, met verrassend de Ministerlaan.

Buikheide 
Na de Tweede Wereldoorlog is deze heide ontgonnen en geheel beplant met grove den. Dat productiebos leverde stuthout voor de Limburgse steenkoolmijnen.

Verder naar het oosten was de grond minder droog en schraal, waardoor daar wel akkergewassen groeiden. Lukt dat niet? Dan werd het bos.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe steken de verharde weg over. Voorzichtig! Kijk even over de grote akkers van de ontgonnen heide. Daarna volgt het ruwe terrein van de Oirschotse Heide.

Als het gevroren heeft loopt het lastig vanwege de harde sporen van rupsvoertuigen en zwaar verkeer en in de zomer loopt het lastig vanwege de rulle ondergrond. Maar mooi is het er zeker.

Oirschotse Heide - St. Martensberg 
De Oirschotse Heide is een groot heidegebied met stuifzand dat gedeeltelijk is begroeid met grove den. Op deze hei is de legerplaats Oirschot gevestigd, bekend als de Generaal Majoor de Ruyter van Steveninck Kazerne.

Het wordt gebruikt als militair oefenterrein door eenheden van de Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Oirschotse Heide is primair een militair oefenterrein en niet vrij toegankelijk. Op de openstellingsborden valt dit ook te lezen.

Op dit bij tijd en wijle levensgevaarlijke terrein is de toegang als volgt: Militair Oefenterrein, verboden toegang, van zonsopgang tot zonsondergang is het toegestaan om op eigen risico te wandelen op wegen en paden mits de oefeningen niet worden verstoord, de honden zijn aangelijnd, geen spelende radiotoestellen, geen tenten of windschermen worden neergezet en er niets uit de natuur wordt meegenomen.

Het terrein wordt zeer intensief gebruikt voor militaire oefeningen, zodat men geconfronteerd zal worden met oefenende militairen die zich vaak in zware voertuigen en met regelmaat met hoge snelheden zowel voor- als achteruit rijdend zullen voortbewegen.

Los van de voertuigbewegingen wordt er ook veelvuldig gebruikt gemaakt van pyrotechnische middelen. Deze middelen variëren van blanks, seinpatronen, struikeldraadlichtseinen, kanonnabootsers tot rook aangevuld met evt traangas.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls we uit het bos komen zien we Oostelbeers in de verte liggen. De lange route gaat er zelfs doorheen. We zien zelfs twee van de drie torens, die deze plaats rijk is. Daarna sluiten we aan bij de Kleine Beerze. Een heel mooi stukje!

Kerktoren Oostelbeers
Even buiten Oostelbeers staat eenzaam en verlaten de 14e-eeuwse kerktoren. Maarten van Rossum - die vanuit het Graafschap Gelre geregeld aanvallen tegen Brabant uitvoerde - zou in 1542 het hele dorp hebben verwoest.

Iets verder naar het noordoosten is de nieuwe plaats opgebouwd. Maar aanvankelijk bleef men nog naar de oude kerk gaan. In de 19e eeuw heeft men een nieuwe kerk gebouwd in het dorp, waarna de oude, op de toeren na, kon worden gesloopt. Zelfs die nieuwe kerk werd vervangen en op de toren na afgebroken.

De huidige kerk is in de 20e eeuw gebouwd en staat nu tegenover de verlaten toren in het dorp. Vandaar, dat Oostelbeers drie kerktorens heeft.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWest- en Middelbeers
was de eerste Nederlandse gemeente met een vrouwelijke burgemeester, Truus Smulders-Beliën, net na de Tweede Wereldoorlog.

Bij de plannen voor de fusie liet ook Hilvarenbeek, vanouds aantrekkingspunt voor Westelbeers, begerige ogen vallen op de gemeente. Toch werd met instemming van beide nieuwe deelgemeenten de fusie met Oirschot een feit. Mevrouw Beliën woonde hier.

Kleine Beerze 
Hoe de rivier aan de naam komt is niet helemaal duidelijk. Mogelijk verwijst het naar de vissen, die erin leefden. En dan zou de rivier naar de baars vernoemd zijn.

Het riviertje ontspringt ten zuiden van Duizel. En mondt op Landgoed Baest uit in de grote Beerze.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDan gaat het richting Middelbeers, waar we pauzeren. Even een stukje historie.... Opnieuw zien we dat deze plaats twee kerken heeft. Maar de oude kerk is nog in verbazingwekkende originele staat.

Na de pauze dus verder de s-c-h-i-t-t-e-r-e-n-d-e heide op. Fantastisch. Zo moet heet vroeger geweest zijn.

Kwartier van Kempenland
Het Kwartier van Kempenland was één der vier kwartieren van de Meierij van 's-Hertogenbosch dat de bijna de huidige Kempen omvatte inclusief Lommel en Eindhoven (toen nog bestaande uit Eindhoven, Stratum, Eckart, Woensel, Gestel, en Blaarthem,

Het dorp Luyksgestel behoorde tot het Prinsbisdom Luik en viel dus buiten dit kwartier. Later is Luyksgestel tegen Lommel geruild.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe indeling in de vier kwartieren - Kempenland/Oirschot, Oisterwijk/Oisterwijk, Peelland/St.Oedenrode en Maasland/Oss - werd ingesteld toen de Hertog van Brabant een groot deel van het huidige Noord-Brabant in bezit kreeg.

Dit vond zijn beslag tijdens en na de ambtsperiode van Hertog Hendrik I van Brabant - daarvoor heette het Taxandria - vanaf 1203, toen Brabant het recht over dit gebied kreeg.

De hertog werd vertegenwoordigd door de kwartierschout, die te Oirschot zetelde. Deze zou al vóór 1246 gefunctioneerd hebben. De dorpsafgevaardigden kwamen bijeen te (Zand)-Oerle en later te Eindhoven. Het kwartier was ingedeeld in gerichten, waarin de rechtspraak werd uitgeoefend door een schepenbank. Zij werden voorgezeten door een schout.

In Eersel en Oerle bestonden hoofddingbanken, die voorgezeten werden door een hoofdschout en over halszaken beslisten. Hiernaast waren er hoofddingbanken in Lommel, Bladel en Reusel. Voor zeer zware zaken moest men naar Antwerpen, want in Kempenland bestond Antwerps recht. Dit veranderde pas toen de Staten-Generaal het kwartier onder het recht van 's-Hertogenbosch bracht.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKerk Middelbeers
De oude Sint Willibrorduskerk in Middelbeers is een van de meest originele historische dorpskerken in de Kempen.

De kerk, gebouwd in de 15e eeuw in Kempische gotiek, is niet meer als kerk ingebruik. Er vinden wel andere activiteiten plaats, zoals jubilea, kunstpresentaties of een huwelijksinzegening.

Na de pauze dus verder de s-c-h-i-t-t-e-r-e-n-d-e heide op. Fantastisch. Zo moet heet vroeger geweest zijn. En ook hier treffen we weer een mooi verhaal aan....

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKuikeindse Heide
Deze heide lijkt nog het meest op het gebied zoals dat vroeger alom zal zijn geweest. Hei met vennen, op hoger gelegen gronden liepen de zandwegen en kerktorens gaven de richting van de omliggende plaatsen aan. Op deze hei vinden we de vennen Kromven, Keijenhurk, Wit Holland en Berkven.

Landschotse Heide
Op de Landschotse heide oefende de Duitse bezetter in de tweede wereldoorlog met het werpen van bommen. Om het zo realistisch mogelijk te maken heeft men toen op de Landschotse heide 7 zandverhogingen opgeworpen in de vorm van schepen van zo'n 40 x 6 meter.

Op deze aarden schepen heeft men zelfs van hout een kajuit nagebootst. De heide werd onder water gezet en alleen de schepen bleven boven water uitsteken. Dit waren ideale doelen om vliegtuigbommen op te werpen. Deze schepen zijn hier en daar nog steeds herkenbaar op de heide.

Het oefenen gebeurde overigens niet met echte bommen maar met betonnen namaakmodellen. Dit was veel goedkoper. Na de oorlog zal de Landschotse heide bezaait hebben gelegen met deze gevaartes.

De boeren in de directe omgeving sleepten de bommen naar hun erf om dienst te doen als markeringspaal aan het begin van de oprit. Nog steeds kun je op verschillende boerderijen deze bommen terugzien, al dan niet beschildert met of een vrolijke koe of heel nationalistisch, de Nederlandse vlag op een Duitse bom. Zie www.cubra.nl.

De Donk 
In de omgeving van de Donk wordt een Gasterij gerealiseerd, die mogelijk als toeristisch knooppunt in dit gebied kan uitgroeien. De antennes die we bij De Donk zien en waar de startplaats is, behoort tot het vliegveld van Eindhoven.

....en na een lange tocht keren we via gehucht De Donk en over de brug over de Kleine Beerze terug naar de parkeerplaats.

Startpunt:

  • 6700 17Km Vessem Middelbeers 
  • 6701 13Km Vessem Middelbeers 
  • 6705 20km Donk Vessem Oostelbeers 
  • Startpunt De Donk 331° N51 25.915 E5 16.220
  • Rustpunt in Oostelbeers
  • 6702 12Km Middelbeers 
  • 6703 8Km Vessem Buikheide 
  • 6704 11Km Vessem LandschotseHei
  • Startpunt Vessem 1 55 °   N51 26.123 E5 17.149
  • Startpunt Vessem 2 153 ° N51 27.833 E5 15.081
  • Rustpunt Middelbeers

POI's

  • Buikheide N51 26.442 E5 17.842
  • Oirschotse Heide - St. Martensberg N51 27.791 E5 17.448
  • Kerktoren Oostelbeers N51 27.911 E5 15.999
  • West- en Middelbeers N51 28.122 E5 15.711
  • Kleine Beerze N51 27.602 E5 15.802
  • Kwartier van Kempenland N51 26.519 E5 15.131
  • Kerk Middelbeers N51 27.850 E5 14.749
  • Kuikeindse Heide N51 27.143 E5 14.378
  • Landschotse Heide N51 26.807 E5 14.786
  • De Donk N51 25.915 E5 16.220
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.