TenVorsel-Cartierheide-Roten

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 15-01-2017

Een buitengewoon mooie GPS wandeling van 21 km door het natuurgebied zuidwest van Eersel, ten zuiden van Bladel, met een vijfsterren ***** berkenlaantje en een driesterren bos en hei***.Kenmerken
Startpunt: Bladel
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.350287 E5.228117
Afstanden: 21, 11, 9 km
Type: Bos, Cultuur, Hei, Open, Rivier, Ven
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een buitengewoon mooie GPS wandeling van 21 km door het natuurgebied zuidwest van Eersel, ten zuiden van Bladel, met een vijfsterren ***** berkenlaantje en een driesterren bos en hei***.

Er zijn verkorte versies van 11 en 9 km van deze wandeling beschikbaar. Van de wandeling is ook een WPT en RTE file beschikbaar.

De wandeling van 21 km kan eenvoudig in delen worden gemaakt van 9 en 11 km. En kan eenvoudig ingekort worden op eigen initiatief.

Het startpunt kan ook uitgaan vanuit het Vennenbos.

Aan de zuidkant ligt ook een prachtige parkeerplaats, die als Alternatieve Start kan dienen.

Sommige delen zijn minder geschikt voor kinderwagens.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling begint op de parkeerplaats aan de Bredasebaan tussen Bladel en Het Vennenbos.

De wandeling is bijna gelijk aan nr 61, waar we startten op de Pan, maar nu lopen we in tegengestelde richting en pauseren we bij Galerie Versmissen. Een unieke locatie. Toch wel iets anders, dan een standaard terrasje. We lopen eerst door de poort en de prachtige beukenlaan naar Ten Vorsel en komen al meteen langs en kapelletje uit 2006 - het is nog in aanbouw - en na Ten Vorsel gaan we links en komen dan langs bungalowpark De Tipmast. Iets verder passeren we de Zwarte Schuur.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLandgoed Ten Vorsel
Arie en zijn vrouw Anki voerden ruim dertig jaar tot 2004 het beheer van landgoed Ten Vorsel, dat eigendom is van de protestantse Maatschappij van Welstand.

Sinds het begin van de jaren zeventig dient het langgerekte bosrijke gebied vooral als vakantieplaats voor scholen uit de randstad.

Als afscheid vragen ze een kapel te bouwen voor De Heilige Franciscus van Assisi, een katholiek kapelleke op een protestants landgoed.

Net voor het bruggetje volgen we rechts een smal pad langs de rivier de Aa of Goorloop en komen dan bij een stuwtje, waarachter een schitterend riviertje schuilgaat.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDal van de Aa
In het dal van de Aa of Goorloop vindt sinds de IJstijd veenvorming plaats. Het riviertje is een echt regenriviertje.

Na kanalisatie daalde de grondwaterspiegel en droogden de bossen uit. Door stuwtjes te plaatsen kan men de waterstand weer reguleren naar de waterbehoefte van het bos.

Gamaschen of regenbroek beschutten je bij nat weer tegen het natte gras. En het is zeker de moeite waard om hierlangs te lopen tot aan de snelweg.

Langs de snelweg gaande komen we bij een viaduct. We steken de A67 over. Dit is de snelweg tussen de haven van Antwerpen en het Roergebied (E34) en gaat van west naar oost door Nederland over een lengte van ruim 75km. Gaat ten zuiden van Eindhoven even samen met de A2 en gaat bij Venlo de grens over.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe steken de snelweg over en komen in een prachtig bos, dat we naar links volgen. 

Dan komen we bij een poort in de afrastering en gaan daardoor naar het heidegebied van de Cartierheide.

Baron De Cartier
De oorsprong van de naam Cartierheide ligt bij baron De Cartier de Marchiennes, die het ernaast gelegen Duizels Hof in 1863 kocht en gebruikte als jachtterrein.

Juist doordat dit een jachtgebied van de Baron was, is het ontsnapt aan de ontginningsdrift in de jaren dertig, waardoor er nu prachtig natuurgebied is behouden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet natuurgebied heeft veel planten- en diersoorten. Voor natuurliefhebbers, vogelaars en wandelaars is het een ideaal gebied om in door te brengen. Planten. U vindt hier onder meer struikheide, dopheide, ronde zonnedauw, wilde gagel en klokjesgentiaan. Dieren.

Aan vogelsoorten geen gebrek: blauwborst, tapuit, klapekster, kruisbek en kokmeeuw vliegen hier rond. Zelfs reptielen als de gladde slang, de levendbarende hagedis en de hazelworm zijn hier, naast amfibieën als de heikikker, de groene kikker of salamanders. Ook treft u er reeën, hazen of vossen.

Zeer bijzonder is het berkenlaantje. Een beschut pad langs het ven, vol met meeuwen en eenden. Dit laantje werd gebruikt om te jagen op de eenden in de vennen toen het nog een jachtterrein van de Baron was. Berkenlaantjes zijn we nog slechts in de Peel tegen gekomen en zijn erg zeldzaam.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAan het einde van dit laantje gaan we naar rechts over de vlonder en verlaten dit afgeschermde zeer kwetsbare gebied.

Door het bos slingerend komen we uit bij een boerderij, waar de vrouwe des huizes ook kunst verkoopt, naast de koffie met gebak. Groepen worden verzocht zich eerst aan te melden. Zelden hebben we een zo bijzonder terras beleefd. Zie ook http://www.galerieversmissen.nl/

Op de terugweg gaan we rechtdoor het bos in en via een grote boog om het heidegebied heen komen we weer bij het viaduct. We verlaten het viaduct via de trappen naar rechts het bos in achter Bungalowpark Het Vennenbos.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSProductiebossen
De bossen zijn productiebossen geweest voor de mijnbouw in Limburg. Het hout werd gebruikt om de mijngangen te stutten. Nu dat niet meer nodig is, worden de naaldbossen steeds meer vervangen door loofbomen. Omdat het natuurlijker is voor de zandbodem, maar ook omdat loofbomen meer CO2 omzetten in zuurstof en zo meedoen om CO2 uit de lucht te halen.

Daarom heen gaand lopen we door een mooi klein bosgebiedje om de drukte te vermijden terug richting parkeerplaats. En toch, net voor de laatste T-kruising passeren we een restaurant/café met terras. Een prachtig oud Brabants boerderijke, wor 't goewd toewven is. Dit is een mooie pauzeplaats, als we op de Roten starten. Even verder ligt de parkeerplaats.

POI's

 • A67 Rijksweg N51.3316 E5.2407
 • Aa Goorloop N51.3318 E5.2231
 • Alternatieve Start N51.3259 E5.2780
 • BERKENLAAN N51.3330 E5.2688
 • Cartierheide N51.3319 E5.2678
 • Kapel en ten Vorsel N51.3479 E5.2234
 • PAUZE Galerie Versmissen N51.3431 E5.2898
 • Productie bossen N51.3286 E5.2480
 • START N51.3502 E5.2281
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.