Zwitserland Marbach Deel 1

Korte beschrijving

Bekijk ook deel 2, beide wandelingen kunnen worden samengevoegd tot 1 pittige wandeling.

So total unterschiedlich war die Aussicht noch nie! Rechts das liebliche Grün der Wiesen und die kleine Häusern mit das Kuhetal in der Sonne. Und Links die kahle kalte Steinmasse gerade nach oben, grau mit Schnee verdeckt und dahinten die Töpfe der Jungfrau, Finsterarhorn und Eiger. Die immer schöne Aussicht verzögert das Wandern.

We gaan met de kabelbaan in Marbach (€8,= p.p.) naar boven naar Marbachegg en dalen af richting Emmental Schangnau en door het dal terug naar Marbach. Geen eenvoudige afdaling - 600m -, omdat het erg glad en nat is.

Het tweede gedeelte is vlak en gaat over de groene weiden langs de riviertjes. Omdat het uitzicht zo fantastisch is blijven we graag boven. De Zwitsers plannen minder dan drie uur voor deze wandeling. Maar wij hebben er wel vier uur voor nodig.

Een weekend in Zwitserland. Dan heb je de mogelijkheid om een stukje te wandelen in de Alpen? Mooi niet.

Zaterdag sneeuwde het boven ons zoveel - heel verrassend in oktober, ook voor de Zwitsers, dat het onverantwoord was.

Zondag kraakhelder, strak blauwe lucht en stralende zon, maar nog steeds veel sneeuw on top, die pas laat op de dag verdwijnt.

We zitten vast op ons - overigens - prachtige balkon.

Dus zijn we maandag met de kabelbaan (2 km) naar boven gegaan en gelukkig ligt er geen sneeuw meer, maar het is overal nog spekglad vanwege de natte ondergrond.

Steeds moeten we rondkijken en van het uitzicht genieten.

In plaats van drie uur hebben we vier uur gedaan over de 9 km.


Kenmerken
Startpunt: Marbach
Startlocatie: Luzern , Zwitserland
Coördinaten N46.850123 E7.895265
Afstanden: 11 km
Type: Berg, Cultuur, Vergezicht
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Mag los
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 11 km bij Marbach in Zwitserland.

Lengte: 11 km totaal, 9 km wandeling

Omhoog met de kabelbaan en dalend terug.

De paden op deze wandeling zijn goed aangegeven, maar niet al te best begaanbaar na regen.

Het deel van Schangnau naar Marbach is goed begaanbaar door weiland en langs rivieroever.

Onderweg zijn in deze wandeling geen horecagelegenheden opgenomen.

Er is boven bij de kabelbaan een terras.

Parkeren en Starten nabij Marbach kabelbaan.

De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd, maar is dan een flinke klim.

Van deze wandeling is alleen een Track beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling die we maken is een uitgezette wandeling met gele wiebertjes. 

Deel 1

gaat van Marbachegg naar Schwangnau en via het dal terug.

Deel twee - over enkele dagen - gaat van Marbachegg linksom terug naar beneden naar Marbach zelf.

Het is goed mogelijk om de routes gecombineerd te lopen - in twee uur is men vanuit Marbach boven - maar we vinden de kabelbaan toch ook wel iets aantrekkelijks hebben. (en dus gaan wij twee keer naar boven).Het onderstaande profiel laat goed zien hoeveel deze wandeling daalt en stijgt. De 2 scherpe pieken zijn door onze GPS onterecht genoteerd.

Marbach. N46 51.196 E7 54.032
Marbach is een kleine plaats in Centraal Zwitserland – Mittelland - op ongeveer een uur rijden vanaf Bern, Luzern en Thun/Interlaken. Het ligt in het kanton Luzern, maar grenst aan kanton Bern.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Schönbachtal watert naar het noorden af in de Ilfis - een zijrivier van de Emme. Naar het zuiden maakt het dal een verbinding met het Emmental. Het ligt op ongeveer 900 m hoogte en de omringende bergen zijn tot 1400 m hoog. Interessant is de Lourdesgrot en de prachtige r.k. kerk.

Allereerst gaan we naar de kabelbaan bij Marbach. Er is genoeg parkeerruimte en de moderne baan brengt ons voor acht euro per persoon binnen vijf minuten naar boven. Het duurt uren voordat we terug zullen zijn. Boven is een terras, waar we wat nuttigen en van het uitzicht op de Alpen kunnen genieten. We kijken naar de rotsmassa en vragen ons af hoe die heeft kunnen ontstaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSchrattenflue 
De Zwitserse sage:
De zuidzijde van de Schrattenfluh, tegenwoordig kale rotswanden, was vroeger bedekt met weelderige bossen en bloeiende weiden. De landerijen, die daar lagen, behoorden toe aan twee broers.

Een van beide was blind en moest de ander geheel vertrouwen en de verdeling van de grenzen van de alpen geheel aan hem over laten. Maar die maakte misbruik van het gebrek van zijn broer, door de grenzen in zijn voordeel uit te zetten. Hij zette de grensstenen zo neer, dat hem de vette grond toekwam en de onvruchtbare wanden naar de blinde gingen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe blinde vermoedde niets van de misdeling en leefde rustig en tevreden verder. Later verried zijn knecht het bedrog. Hij ontstak in tomeloze toorn; hij verwenste de bedrieger en vloekte dat de Duivel de alpen vanaf de grond mocht verwoesten!

Nauwelijks had de blinde zijn broeder verwenst, of de berg begon te schudden van woede en trok met zijn geweldige klauwen de bloeiende weiden van de rotsen, pakte de bedrieger en gooide hem in een diep gat bij Scheibengütsch. Als iemand daar voorbij komt, dan gooit hij met grote minachting een steen in de put.

De nagels van de duivelsklauwen zijn nog duidelijk op het gesteente te zien..... (Bron: Pro Patria en Willisauer Bote - vertaling)

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAlpen 
De geologische realiteit:
De aardkorst is verdeeld in drijvende schollen. Die hard geworden korst drijft op het plastisch vloeibare inwendige van de aarde. Die schollen bewegen ten opzichte van elkaar.

En zo kon het gebeuren dat de Italiaanse Schol met brute kracht door Afrika in het Europese continent wordt gedrukt. Daardoor gaat de Europese Schol plooien, scheuren, breken, kreukelen en over elkaar heen schuiven. Dat proces heeft miljoenen jaren geduurd en gaat nog steeds door. En zo zijn de Alpen ontstaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIk vind het andere verhaal mooier....
We gaan richting zuidwest over een verhard pad, geschikt voor rolstoelen.

We passeren een station met zonnepanelen. Kijken we naar links, dan zien we een totaal ander beeld dan wanneer we vanaf de kam rechts in het dal kijken.

Zonnepanelen. 
Hier staat een proefproject van een aantal maatschappijen. De zonnecellen met een oppervlak van 80m2 produceren een vermogen van 10 000W.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZwitserland kent alleen maar groene energie. Meer dan de helft komt van de waterkrachtcentrales en 40% uit kernenergie. Slechts 4 % wordt geleverd door oliegestookte centrales.

Rotsmassa. 
Kijken we naar links naar het zuiden-zuidoosten, dan kijken we tegen de ruige rotsmassa aan, die duidelijk naar boven is gedrukt. De diverse aardlagen zijn nog duidelijk te zien.

Veel verder aan de horizon steken enkele met sneeuw bedekte toppen boven de bergen uit; de Mönch en de Jungfrau. Tot wel 4000 m hoog! Dat is bijna 3000 meter hoger, dan waar we nu staan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSchönbachtal.
Tussen de bomen door zien we rechts naar het noordwesten toe geen hoge kale bergtoppen, maar een plooiingsgebergte. De aardkorst is geplooid, maar niet (of minder) gescheurd of gebroken. Doordat ze lager liggen is er volop begroeiing, vooral bos en weiland. Het is een nat gebied; er valt veel regen.

Lucht van 25 °C kan tweemaal zoveel waterdamp vasthouden dan lucht van 20 graden. Luchtmassa's die vanuit het noorden of westen het land binnendrijven worden omhoog gestuwd. Hoe hoger men komt, hoe kouder het wordt - elke 100 m omhoog is één graad Celsius koeler. En je raadt het al, de afkoelende lucht kan het water minder lang vasthouden en dus gaat het regenen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe dalen af richting zuidwest en passeren de grenspaal van de kantons Luzern/Bern.

CH Confoederatio Helvetica.
Helvetica is de oude Romaanse naam voor het gebied in Centraal Europa, dat we kennen als Zwitserland. Zwitserland kent een hele lange geschiedenis.

Na vele wisselende overheersers hebben de kantons Uri Schwyz en Unterwalden een verbond gesloten rond 1 augustus 1291, vooral om onderling vrije handel toe te staan en een gemeenschappelijke verdediging - vooral van de handelsroutes - op te bouwen: de Eidgenossenschaft. In het Latijn is dat de Confoederatio Helvetica, nog steeds gebruikt als de hele federatie bedoeld wordt; vandaar dus (CH) op de auto's plus de letters van de eigen kanton (LU).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAndere kantons sloten zich bij de federatie aan en 1499 kreeg CH erkenning los van het H.Roomse Rijk en in 1648 werd CH als neutraal staatsgebied (nog niet als land) erkend. Napoleon maakte er in 1789 een vazal Republiek van, maar sinds 1815 is Zwitserland weer helemaal de neutrale staat en heeft sindsdien geen enkele oorlog meer gekend.

Men heeft een gezamenlijke grondwet, maar elk aangesloten Kanton heeft een grote zelfstandigheid, met een eigen parlement en regering. In totaal zijn sinds 1974 26 kantons aangesloten. Zwitserland kent als een van de weinige landen ter wereld een directe democratie, waarbij stemgerechtigden rechtstreeks door middel van referenda en initiatiefrecht kunnen meebeslissen over nationale zaken die het volk zelf betreffen. Als een wet goedgekeurd is, dan heeft elke Zwitser het recht om binnen 100 dagen met 50 000 anderen (handtekeningen) de implementatie van de wet te blokkeren en te verwerpen.

We zien hier de Beer van Bern en Luzern kent een blauw-wit schild.

Het wordt een lastige afdaling. De snelheid is er totaal uit. Het is erg nat vanwege de sneeuw die er nog gelegen heeft. Het is veel bos met een zachte bodem. We komen in het Emmental nabij Schwangnau.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEmmental. 
Emmental is bekend vanwege de kaas. We passeren de Emmentaler kaasmakers. Koeien in het dal van de Emme. De kaas is wereldberoemd vanwege de gaten en smaakt prima.

In de omgeving - ook in Marbach - kan men kaasmakerijen bezoeken, kaas proeven en kopen.

Koeien dragen een koebel. Elke koe heeft een eigen klank. In vroeger tijden liepen de koeien vrij rond en leidde een koeienhoeder de dieren van de ene groene heuvel naar de andere. Nu zien we dat weilanden zijn afgemaakt met elektrische draad op plastic palen die eenvoudig te verplaatsen zijn. We zien dan ook geregeld boeren met die paaltjes en een rol draad sjouwen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe gaan nu door de groene weiden en langs enkele riviertjes richting Marbach terug. Was het eerste deel uitgezet door de kantons, dit deel is uitgezet door de lokale gemeenschap.

We danken de veeboeren dan ook voor het toelaten van de vele wandelaars over hun weiland. Respecteer dat en open en sluit de weilanden ook goed zonder de stroomketen te verbreken.

Ook passeren we een landingsgebied voor de paragliders.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWaterscheiding. -
We zullen zien dat het water eerst naar ons toe stroomt en na een kleine 'klim' met ons mee stroomt. We passeren kennelijk een nog een grens, de waterscheiding tussen de Emme en de Ilfis.

Om erosie tegen te gaan zijn de rivierwanden afgemaakt met dikke boomstammen en trapsgewijs liggen er dammetjes in het water om de stroomsnelheid letterlijk in te dammen.

Paragliding 
Paragliding, parapenten, parasailen en hanggliding zijn moderne sporten waarbij de vlieger aan een bestuurbare parachute of driehoekig zeil kan zweven. De paraglider - parapenten is de Franse benaming - start vanaf een hoger gelegen startplaats. De startplaats hier ligt rechts langs het eindstation van de kabelbaan en bestaat uit een kleine schuin aflopende helling. De chute wordt zorgvuldig uitgevouwen en de lijnen worden daarna uitgelegd in de juiste volgorde. Hij doet het harnas aan en trekt de bovenste lijnen omhoog, waardoor de chute wind vangt en omhoog komt. Door nu de helling af te lopen krijgt hij een luchtstroming over de chute, waardoor hij lift krijgt om te vliegen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDoor de glijvlucht van ongeveer 10 op 1 - tien meter vooruit door een meter te dalen - houdt hij voldoende draagkracht om in de lucht te blijven. Hij kan sturen door de chute te vervormen.

Uiteindelijk landen ze op een van de twee aangewezen landingsplaatsen, waarvan dit er eentje is. De andere ligt naast de ingang van de kabelbaan en heeft meestal de voorkeur. De windzak geeft de windrichting en sterkte aan. Door tegen de wind in te landen is de landingssnelheid veel lager.

Bij Parasailen wordt de vlieger en chute gesleept door een boot of auto, dus meestal op het vlakke land.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij Hanggliding heeft men geen parachute, maar een driehoekig zeil aan een frame waaronder de vlieger hangt -  vandaar ook de naam Deltavliegen. Door middel van zwaartepuntverplaatsing kan hij sturen.

Paragliding, voor demo download het filmpje op de volgende site:

http://www.actionairsports.nl/ 

Vlak voor de mooie boogbrug loopt de officiële route verder onder de linkerboog door. Daardoor gaat men achter het dorp Moos langs naar de kabelbaan terug. Wij gaan echter rechtdoor om langs de houtzagerij te gaan. Na een ommetje krijgen we een prachtig uitzicht over Marbach en het dal.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHoutzagerij. 
De houtzagerij is deels geautomatiseerd. Na het passeren van stapels rechthoekige balken komen we bij de loods waar de stammen ontdaan worden van schors. De kaarsrechte stammen rollen dan naar de andere hal, waar ze op een enorme zaag worden afgekant tot vierkante balken.

In tweede instantie worden daaruit de balken precies op maat gezaagd. Het opstapelen gaat met een takel met naar men zegt 'houtmagneten'. Daarna moet het hout enkele jaren in de open lucht drogen.

Startpunt

A710 11 km Marbach kabelbaan 886m N46 51.015 E7 53.727  ZO
A710 9km Marbachegg wandeling 1461m N46 50.084 E7 54.375  W

POI's

 • Marbach. N46 51.196 E7 54.032
 • Schrattenflue N46 49.925 E7 57.480
 • Alpen N46 47.815 E7 53.946
 • Zonnepanelen. N46 50.022 E7 54.224
 • Rotsmassa. N46 49.481 E7 56.877
 • Schönbachtal. N46 50.428 E7 53.359
 • CH Confoederatio Helvetica. N46 49.834 E7 53.681
 • Emmental. N46 49.351 E7 51.902
 • Waterscheiding. N46 49.867 E7 52.487
 • Paragliden. N46 50.497 E7 53.204
 • Houtzagerij. N46 50.717 E7 53.385
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.