Zwitserland Marbach Deel 2

Korte beschrijving

Bekijk ook deel 1, beide wandelingen kunnen worden samengevoegd tot 1 pittige wandeling.

De laatste dagen is het minder helder geweest.

Dan is het uitzicht natuurlijk minder.

In dat geval biedt deze wandeling een mogelijkheid om toch te wandelen.

We gaan met de kabelbaan in Marbach (€8,= p.p.) naar boven naar Marbachegg en dalen linksom af naar Marbach.

In het begin heb je uitzicht op de kale Schrattenfluh, dat later verandert in een prachtig hellingbos.

Je passeert enkele grote boerenhofsteden en uiteindelijk krijg je zicht op Marbach in het dal.

Tot bijna bij Marbach is het een uitgezette - gele-wiebertjes - route.

We maken een omweg langs het kruis, om langs de Kruisweg en de Mariagrot te gaan.

Ook kijken we even in de Sint Nicolaaskerk en het dorp zelf.

We kunnen nu goed doorlopen, niet alleen omdat we deels de verharde weg volgen, maar ook omdat de bospaden een betere ondergrond bieden dan de vorige wandeling.

In totaal leggen we deze ronde af in 3,5 uur. Het mooiste van deze wandeling zijn de herfstkleuren, waardoor het bos soms in brand lijkt te staan.

Zo mooi!


Kenmerken
Startpunt: Marbach
Startlocatie: Luzern , Zwitserland
Coördinaten N46.850130 E7.895333
Afstanden: 10 km
Type: Berg, Open
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Mag los
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 10 km bij Marbach in Zwitserland.

Lengte: 10 km totaal, 8 km wandeling

Omhoog met de kabelbaan en dalend terug.

De paden op deze wandeling zijn goed aangegeven, en ook goed begaanbaar na regen.

Het is zelfs mogelijk om geheel verharde weg te volgen.

Honden moeten aan de lijn.

Onderweg zijn in deze wandeling geen horecagelegenheden opgenomen.

Er is boven bij de kabelbaan een terras.

Onderweg zien we een bankje.

Starten nabij Marbach kabelbaan.

De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd, maar is dan een flinke klim.

Van deze wandeling is zowel een Track als WPT-Route beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling die we maken is een uitgezette wandeling met gele wiebertjes en gele wegwijzers. Vanuit de kabelbaan meteen naar beneden om het waterbassin heen en langs de boerderij af. Voor ons ligt het grote massief met de naam Schrattenflue.

Schrattenflue 
De Zwitserse sage:
De zuidzijde van de Schrattenfluh, tegenwoordig kale rotswanden, was vroeger bedekt met dichte bossen en bloeiende weiden. De landerijen, die daar lagen, behoorden toe aan twee broers. Een van beide was blind en moest de ander geheel vertrouwen en de verdeling van de grenzen van de alpen geheel aan hem over laten. Maar die maakte misbruik van het gebrek van zijn broer, door de grenzen in zijn voordeel uit te zetten. Hij zette de grensstenen zo neer, dat hem de vette grond toekwam en de onvruchtbare wanden naar de blinde gingen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe blinde vermoedde niets van de misdeling en leefde rustig en tevreden verder. Later verried zijn knecht het bedrog. Hij ontstak in tomeloze toorn; hij verwenste de bedrieger en vloekte dat de Duivel de alpen vanaf de grond mocht verwoesten!

Nauwelijks had de blinde zijn broeder verwenst, of de berg begon te schudden van woede en trok met zijn geweldige klauwen de bloeiende weiden van de rotsen, pakte de bedrieger en gooide hem in een diep gat bij Scheibengütsch. Als iemand daar voorbij komt, dan gooit hij met grote minachting een steen in de put. De nagels van de duivelsklauwen zijn nog duidelijk op het gesteente te zien….. (Bron: Pro Patria en Willisauer Bote - vertaling).

Deze wandeling gaat met de kabelbaan eerst naar bijna 1500 meter. Daarna lopend terug naar 900 meter. Een flinke daling.GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe vervolgen de verharde weg tot bij de markante hut waarvan de wanden lijken te bestaan uit opgestapeld hout. Daarachter volgen we links de afdaling in het bos.

Steiglenbach. 
Tussen de bomen door zien we rechts naar het noordwesten toe geen hoge kale bergtoppen, maar een plooiingsgebergte. De aardkorst is geplooid, maar niet (of minder) gescheurd of gebroken. Doordat ze lager liggen is er volop begroeiing, vooral bos en weiland. Het is een nat gebied; er valt veel regen.

Lucht van 25 °C kan tweemaal zoveel waterdamp vasthouden dan lucht van 20°. Luchtmassa's die vanuit het noorden of westen het land binnendrijven worden omhoog gestuwd. Hoe hoger men komt, hoe kouder het wordt - elke 100m omhoog is één graad Celsius koeler.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEn je raadt het al, de afkoelende lucht kan het water minder lang vasthouden en dus gaat het regenen. Weer op de verharde weg nemen we even een pauze op het bankje genieten we even van de koebellen en de stilte om ons heen.

We dalen steeds verder af en krijgen door de bomen zicht op het dorp Marbach. Bij een scherpe bocht kunnen we links onder de kabelbaan door naar beneden, rechtdoor over het pad naar het kabelbaanstation, maar wij vervolgen naar rechts over de verharde weg richting kruis. Even verder kunnen we rechts langs de kruiswegkapellen naar de Lourdesgrot.

Marbach. 
Marbach is een kleine plaats in Centraal Zwitserland - Mittelland - op ongeveer een uur rijden vanaf Bern, Luzern en Thun/Interlaken. Het ligt in het kanton Luzern, maar grenst aan kanton Bern. Het Schönbachtal watert naar het noorden af in de Ilfis - een zijrivier van de Emme. Naar het zuiden maakt het dal een verbinding met het Emmental. Het ligt op ongeveer 900m hoogte en de omringende bergen zijn tot 1400m hoog.
Interessant is de Lourdesgrot en de prachtige r.k. kerk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLourdesgrot 
Ligt aan de Steiglenbach en wordt door vele bezoekers bezocht. Veertien kruiswegstaties leiden de weg vanaf de kerk naar de grot, ongeveer 15 minuten. Vlakbij bevindt zich ook een parkeerplaats.

De grot is een replica van die in Lourdes in Maribelles, waar in 1858 Maria achttien maal is verschenen aan het meisje Bernadette Soubirous. Door de officiële erkenning door de Kerk trekken miljoenen pelgrims uit de hele wereld daar naartoe voor bekering of om van lichamelijk lijden bevrijd te worden.

In deze grot geven jonge paren elkaar graag het jawoord. Bijzonder zijn echter de stille gebeden van de immer aanwezige bezoekers. Aan de wand hangen tekenen van gebedsverhoring, aangevuld met twaalf schilderijen van Zuster Rita Schlienger uit Luzern.
We gaan weer terug over de weg en komen in het dorp, met in de kern enkele beschermde woningen. De parel is de oude kerk, gewijd aan Sint Nicolaas. We kijken even binnen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNicolaaskerk Marbach 
De Sint Nicolaaskerk staat in het nationaal beschermde dorpskern van Marbach. Doordat ze op een lichte verhoging staat is het een markant teken in het dorp.

In de Middeleeuwen behoorde Marbach tot het klooster Trub i.E. Al in 1401 werd de kerk ingewijd. 1524 werd Marbach een zelfstandige parochie. De oorsprong van de huidige kerk gaat terug tot 1693. In 1873 werd de kerk met 12 meter verlengd.

In 1924 werden de twee zijbeuken toegevoegd, zonder afbreuk te doen aan de harmonische ruimte. In 1992 werd de kerk geheel in de huidige glans gerestaureerd tot het huidige pronkstuk.

We doen nog wat boodschappen en gaan achter het riviertje langs terug naar de parkeerplaats.

Startpunt
A712 10 km Marbach kabelbaan 886m N46 51.015 E7 53.727  ZO
A712 8km Marbachegg wandeling 1461m N46 50.084 E7 54.375  W

POI's

 • Schrattenflue N46 49.404 E7 56.323
 • Steiglenbach. N46 50.649 E7 55.336
 • Marbach. N46 51.229 E7 54.053
 • Lourdesgrot N46 51.097 E7 54.533
 • Nicolaaskerk Marbach N46 51.193 E7 54.037
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.