Luyksgestel Weebosch

Korte beschrijving

Het heeft afgelopen weekend gesneeuwd. Eind november. Koud en triest. Mieserig. Maar binnenzitten is ook niks. De eerste helft van deze wandeling gaat door het open veld. Kale akkers en weilanden. Hier ervaar je het weer. De invloeden van de wind, de striemende natte sneeuw, die tegen je benen plakt tijdens een winterse bui. De vergezichten, de oude toren met de twee windmolens van het dorp. De wazig mistige contouren in de motregen van deze koude wandeling. Koud! We verlangen naar de brandende zon in de zomer, met de leeuwerik en zijn hoogste lied.

Door de bossen, natte bladeren, duidelijke stuifzandheuvels met plassen water op het pad in de dalen. Een strook hei. Hier begint de Run, bij De Weebosch, bekend van de H.Gerardus en de paardenzegening. Even een kaarske opsteken. Geen geopend restaurant op deze herfstdag. Een picknick - noodrantsoen - op een bankje. Bij de put schatten we in wat zeven hectare is. De hoge zandheuvels van de Zwarte Bergen zijn - in Nederland - niet overdreven. Na de oude eikenwallen aan de rand van het bos en de Zoeferloop komen we bij de oude kapel. Helaas gesloten.

Terug in Luyksgestel nodigt de bakker ons uit. - Ge het toch wel tijd vur een tas koffie? - Heerlijk die warmte. In het Bakkerijmuseum bij de - meulen - stookt hij de oven op. Witheet moet het worden. Zo meteen komen de bezoekers brood bakken. Wil, het praterke, met wie ik eerder de Rietveld-wandeling en - fietstocht gemaakt heb, zie onze website, mag zijn verhaal doen. We kopen nog noga en zoethout in het winkeltje -. Wat voor weer het ook is, er is altijd een mooie wandeling.


Kenmerken
Startpunt: Luyksgestel
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.289614 E5.320162
Afstanden: 18, 16, 12, 12, 10 km
Type: Akker, Bos, Open
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 16 km bij Luyksgestel - De Weebosch.
Lengte: 16 km met afgeleide tracks van 10, 10 en 12 km. Bovendien verlengd naar 18 km.
De paden op deze wandeling zijn voor de wandelaar goed begaanbaar.
Honden in het bos aan de lijn.
Een alternatief track voor Scootmobiel is toegevoegd.
Het kan wel modderig zijn en het is niet aan te bevelen om alleen te gaan.
Onderweg zijn er enkele horecagelegenheden in Weebosch, of, als je daar start, in Luyksgestel.
Maar omdat het fietscafé nog niet geopend was in november is het tijdens de winterperiode verstandig om eerst even te informeren.
Er zijn op diverse plaatsen onderweg bankjes en picknickplaatsen.

Starten in Luyksgestel, maar Weebosch kan evenzo.
De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd.
Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWij parkeren op het pleintje bij de Oude Toren in Luyksgestel. Naast de toren staat de nieuwe kerk. Naar het zuidwesten toe zien we een windmolen staan, daar zullen we terugkeren. Nu gaan we noordwest naar de molen De Deen, of de Witte Molen.

Luyksgestel N51 17.378 E5 19.159
Luyksgestel is een grensplaats met 3000 inwoners. Belgie is slechts enkele kilometers naar het zuiden. ‘Gestel’ is een hooggelegen gebied en Luyk verwijst naar het Prinsbisdom Luik.

Bij de Vrede van Munster in 1648 bleef Luyksgestel als een schiereilandje bij de Spaanse Nederlanden, met daar omheen de Meijerij onder het gezag van de Staten van Holland. Napoleon ruilde het gebied in 1807 met Lommel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMaar na zijn val werd Luyksgestel als een enclave aan de provincie Antwerpen gevoegd. Toen de Belgen zich afscheidden in 1818 werd de enclave opgeheven en werd Luyksgestel Nederlands.

In de Retorsietijd, toen Brabant een Generaliteitsland was, bleef Luyksgestel dus katholiek. Ge merkt hier dat de protestanten dan ook geen invloed gehad hebben; de kapel was jarenlang de noodkerk voor katholieken.

Niet alleen woonden hier boeren. Vele Handelsreizigers, de Teuten genaamd, uit Luyksgestel hebben rondgereisd door Europa. En de invloeden daarvan zijn nog steeds herkenbaar.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOude Toren N51 17.386 E5 19.222
Hier werd tussen 1000 en 1100 een houten kerkske hebouwd. Maar daarvoor werd in de Karolingische tijd een grafveld aangelegd.

Het kerkske brandde in de 15e eeuw af en rond 1450 verrees de St. Martinuskerk in steen, in Kempische gotiek. Heel statig bleef de toren na een brand in 1840 overeind. Statig, in vier geledingen en in volle eenvoud.

Er is toen een andere kerk, in de toen gangbare waterstaatstijl herbouwd, maar in 1958 is die kerk gesloopt. Alleen de toren bleef staan. In de bestrating achter de toren zijn de contouren van de oude kerk nog te zien.

De nieuwe kerk, die naast de toren staat, is gebouwd in 1958 door architect E.Nijsten. Modern, met beton en veel glas.

In die kerk bevinden zich een aantal kerkschatten uit de Heilig Kruiskapel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNet voor de Witte Molen zien we rechts een afwateringssloot van de Zoeferloop, N51 17.506 E5 18.992 die we tegen het einde van de wandeling weer terugzien.

Het is interessant te constateren dat alle sloten en akkerstructuren zuidwest-noordoost gericht zijn. Alle akkers om ons heen voeren hun water af naar de Keersop, een zijrivier van de Dommel.

Ook de stuifzandheuvels, die we later zullen zien, liggen in diezelfde richting. Een overblijfsel uit de laatste IJstijd, toen noordwesten winden hier zand afgezet hebben.

En dan passeren we de witte molen, nu De Deen genaamd.

Windmolen De Deen N51 17.546 E5 18.949
De windmolen draait niet meer. Er staan hekken omheen en de molen is in een slechte staat. De groene aanslag wijst op vocht, ook naar binnen toe.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1940 en in 1963 is de molen door storm en een windhoos zwaar beschadigd. De vlucht is nu kleiner. Sinds 1968 heet de molen De Deen, maar men kent ´m nog steeds onder de oude naam, de Witte Molen.

Deze oude beltmolen is, net na de afscheiding met België in 1838 gebouwd door J.Pleek, een molenaar uit Denemarken. Hij was getrouwd met een uit Luyksgestel komende weduwe, Cornelia Rombauts, en hij is met haar zoon in de Napoleontische tijd naar hier gekomen.

De Vendelzwaaier N51 17.546 E5 18.949
Vanaf de 17e tot begin 20e eeuw trokken Teuten uit deze streek als rondreizende handelaren naar Duitsland en Denemarken - Koning Christiaan IV legaliseerde deze handel en daardoor kregen de Teuten daar eigen fabrieken en schuren voor de opslag - om koperen ketels, textiel en zaad te verkopen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok handelden ze in haarvlechten van boerendochters. Die werden in de pruikentijd van Lodewijk XIV aan pruikenmakers verhandeld.

De Teuten waren een goed georganiseerde handelsgroep. Met een soort gildestructuur. Bij de molen staat daarom een vendelzwaaier. Achter de vendelzwaaier staat het Gildehuis, waarin het mogelijk is om op afspraak recreatief te (leren) schieten met elektronische geweren. Voor meer informatie: Http://www.st-martinusgilde.nl.

Het Openluchttheater in Luyksgestel – een van de oudste van Nederland – heet "De Hunnebergen", een verdraaiing van hunebedden, die je zoveel tegenkomt in Denemarken. De Deense ambassadeur opende in 1930 het theater. En zo heeft Luyksgestel vele bindingen met Denemarken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVoordat we na de molen rechtsaf slaan zien we links een huis in lichtrode baksteen. Een typische Belgische baksteen. Nu volgt een lang stuk door de grote weidse akkers.

We gaan richting Boksheide. Onderweg kruisen we de Run (N51 19.384 E5 18.913). De “Bokse Haai” is opvallend doordat aan de rechterzijde van de weg de huizen niet parallel aan de weg staan, maar naar rechts gedraaid.

Jammer dat men dat niet heeft doorgezet links van de weg.

Bakstenen N51 17.599 E5 18.846
De rode gladde baksteen is een typisch bouwmateriaal, dat hier duidelijk herinnert aan de binding die men heeft met België.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe strengpersstenen bestaan uit zuivere Kempische oud-kwartaire roodbakkende klei die oxiderend werd gebakken op een temperatuur van minstens 1.060°C.

Om de gewenste eindkleur te bekomen werden hieraan minerale pigmenten toegevoegd. De kleuren variëren van de onderbakken oranjere tinten over de specifieke Kempische rode kleuren naar vagere, vervuilde tinten.

Dan komen we in een heuvelig bos met een mooi stuk heide en een enkele stuifzandheuvel. Waarna we door enkele strakke productiebossen naar De Weebosch gaan. Voor het plaatsnaambord gaan we over de brug met de inscriptie “De Run”.

Dan volgt de Weebosch.

De Run N51 18.581 E5 17.594
De naam komt van het oude woord runs, dat "loop" of "stromende beek" betekende. De Run is een zijrivier van de Dommel. Het industriepark de Run in Veldhoven is naar deze beek vernoemd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAan de ene kant van de brug heet de loop de Aa en daarna gaat die als een rivier verder onder de naam de Run. De bovenloop van enkele andere riviertjes die hier ontspringen worden ook de Aa genoemd.

Zo ontspringt slechts enkele kilometers naar het zuidwesten nog een riviertje de Aa, maar die stroomt richting Hapert, waar deze van naam verandert en de Beerze gaat heten.

De Weebosch N51 18.573 E5 17.626
Weebosch is met 700 inwoners een klein dorp dat vooral bekendheid geniet in de omgeving door de verering van de H.Gerardus.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe kerk met de twee torens van Jan Stuyt is in 1907 gebouwd en gewijd aan Gerardus. In 1904 was Gerardus Majella heilig verklaard in Rome en de bouwpastoor was daarbij aanwezig geweest. In de kerk zijn naast zes relikwieën ook beelden, een kapel, glas in lood ramen en vooral schilderijen van de leefwijze van Gerardus Majella.

Sinds 1933 is er ook een paardenprocessie waarin honderden paarden gezegend worden. In de kapel achter de kerk – de zitbankjes zijn in de winter van de paaltjes verwijderd – wordt dan een openlucht mis gehouden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe H.Gerardus Majella N51 18.502 E5 17.703
Is een rooms-katholieke volksheilige. Zijn naamdag is 16 oktober. Majella werd geboren in 1726 als zoon van een kleermaker. In 1749 meldde hij zich bij de redemptoristen als lekenbroeder. Hier vervulde hij zonder tegenspraak eenvoudig werk. Hij werd bekend om het geduld waarmee hij beledigingen en pijnigingen onderging en om zijn liefdadigheidswerk. Hij had tijdens zijn leven vele visioenen.

Verder staan verscheidene bovennatuurlijke verschijnselen, zoals genezingen, bilocatie (aanwezigheid op meerdere plaatsen tegelijkertijd), helderziendheid, profetieën en broodvermenigvuldigingen op zijn naam.

Hij is de patroonheilige van kleermakers, portiers en zwangere vrouwen. Hij werd in 1893 door paus Leo XIII zalig en in 1904 heilig verklaard door paus Pius X. Een aan hem gewijd Nederlands bedevaartsoord is het redemptoristenklooster van Wittem. (Bron Wikipedia)

Helaas treffen we in deze tijd geen geopend restaurant aan – ook het fietscafé is nu gesloten. Misschien zijn we wat vroeg. In de zomer zal het geen probleem zijn.

Nu picknicken we even buiten het dorp. Daarna steken we de Gerardusweg over. Weldra lopen we langs een bosrand met rechts een enorm groot weiland. Bij de bocht staat een waterput onder de eik. We kijken hier even rond.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHoeveel hectare? N51 18.132 E5 17.362
Het weiland wat we nu zien liggen strekt zich uit vanaf het bos rechts voorbij de boerderij tot helemaal links aan een smal bos. Aan de overkant van de wei, ongeveer 90 meter van ons vandaan ligt een afwateringssloot die de begrenzing vormt vanaf de boerderij tot aan het bos links. Daarachter ligt een akker.

Om een indruk te krijgen van het oppervlak: dit deel, wat we kunnen zien van het weiland, is ruim 7 hectare groot, iets meer dan 72 000 m2.

Eén hectare is 100 bij 100m = 10 000 m2. Een are is 10x10=100 m2, en logischerwijs gaan er dus 100 are in een hectare. Het totale weiland is nog iets groter, namelijk 9,2ha.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet bijzondere van de afwateringssloot is nog, dat deze kom de bron is van de Aa, die uiteindelijk als de Run naar de Dommel stroomt.

Als we verder gaan, links door de bocht en na een klein driehoekig oud bosje komen we langs een houtwal.

Daarna steken we het riviertje over en na de verharde weg – die leidt naar Camping De Zwarte Bergen – kruisen we enkele zandheuvels, die de naam geven aan die camping.

Hier vlakbij ligt het hoogste punt van Noord-Brabant.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHoutwallen N51 17.959 E5 17.564
Op diverse plaatsen tijdens deze wandeling zien we langs de akkers eikenwallen. Die zijn aangelegd om de akkers te beschermen tegen het stuifzand.

De wallen werden ook gebruikt voor het geriefhout. De boer haalde hier het hout voor de bezemsteel, de spanten van de schop en hakhout voor de wasketel. Met een mutsert, een takkenbos, stookte hij de bakoven en de wasketel heet.

Stuifzand N51 17.636 E5 18.019
Het is opvallend dat de dekzandheuvels van rul en fijn stuifzand zijn. Dat zand is na de IJstijd (Weichselien) door de wind aangevoerd uit het noorden – Scandinavië en het Noordzeeplateau dat in de IJstijd droog lag. We zien de heuvels dan ook in noordoost-zuidwestelijke richting liggen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSStuifzand is met stuifmeel het meest voorkomende stof in de lucht en kan soms duizenden kilometers worden meegevoerd. Zandkorreltjes botsen door de wind tegen elkaar, waardoor er kleine splintertjes vanaf springen. Een zandkorrel is dus niet mooi glad.

Fijn stuifzand – fijn stof – vormt dikwijls de condensatiekern van regendruppels, dat wil zeggen, dat de verzadigde waterdamp in de lucht condenseert tot water rond het stofdeeltje. Vandaar dat na een regenbui het zicht zo helder is. Elke regendruppel neemt een stofdeeltje mee.

Na een mooi bankje bij het kruispunt of wandelrouteknooppunt - wat moet het op een mooie morgen in de zomer fijn zijn om te zitten – vervolgen we onze tocht langs de Zoeferloop.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Zoeferloop N51 17.149 E5 17.959
Dit riviertje ontleent zijn charme aan het opgestuwde water langs de berken en eikenlaan. Zagen we aan het begin van de wandeling een slootje, hier staat het water ruim en breed.

Om ontwatering te voorkomen heeft men dit deel afgedamd. Dacht men vroeger dat zure regen de doodsoorzaak van vele bomen was – later is gebleken dat vooral de verdroging, ontstaan door de kanalisatie van rivieren en sloten, en de drooglegging van vennen, de oorzaak was. Gelukkig wordt dit weer hersteld.

Met een prachtig zicht op de molen en de toren keren we langs de Heilig Kruis kapel en de windmolen terug naar Luyksgestel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Heilig Kruis kapel N51 17.209 E5 18.864
De 'Heilig Kruiskapel' of Grote Kapel is een kapel uit 1727, maar in 1641 werd er al gewag gemaakt van een ''heilig huysken''. Omdat Luyksgestel bij de Zuidelijke Nederlanden behoorde kon de katholieke devotie hier ononderbroken gedijen en is de kapel ook nooit aan de katholieke eredienst onttrokken geweest.

Het is een eenvoudig gebouwtje met een steil, met leien bedekt zadeldak en een torentje erop. Veel van het interieur is naar de parochiekerk overgebracht, maar er is nog een neoclassicistisch altaarstuk dat de Heilige Sebastiaan en de Heilige Nicolaas voorstelt.

Ook vindt men er een 18e eeuws kruisbeeld en beelden van de heilige Barbara en de heilige Lucia. In 1956 zijn er glasramen van René Groenen aangebracht. Er bestond een houten beeldje, Onze Lieve Vrouwe van Luyksgestel, waaraan men wonderbaarlijke genezingen toeschreef maar dat in de jaren '60 van de 20e eeuw werd gestolen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe teutenfamilie De Haan is nauw met de kapel verbonden nadat Maria Peeters-de Haan op het einde van de 19e eeuw van een ernstige ziekte genas, naar haar zeggen op voorspraak van deze Onze Lieve Vrouw.

De familie heeft regelmatig bijgedragen aan restauraties en opknapbeurten. De kapel is een Rijksmonument en werd in 1974 gerestaureerd.

Achter de kapel bevindt zich een modern kruisbeeld in brons, dat in 1997 werd vervaardigd door Toon Slegers. Dit past in de traditie, want vroeger hing er buiten de kapel, onder een afdakje, een 15e of 16e eeuws houten kruisbeeld, dat nu het interieur van de Sint-Martinuskerk siert.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1840 is de kapel een tijd lang als noodkerk in gebruik geweest, na een brand in de Luyksgestelse parochiekerk. Tegenwoordig wordt de kapel wel gebruikt voor huwelijksmissen. Achter de kapel ligt een kerkhof. (Bron Wikipedia)

Cijnskapelletje N51 17.284 E5 19.070
Richting dorp passeren we eerst een klein kapelletje. Het Cijnskapelletje. De Kleine Kapel, is in de 18e eeuw gebouwd door een echtpaar Krijten dat, naar verluidt, de wens om een kind te krijgen verhoord zag.

Vermoedelijk echter is hier een kind te vondeling gelegd. Dit zou in 1771 gebeurd zijn. Het is een bakstenen gebouwtje met zadeldak. Erachter staat een oude Linde.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWindmolen De grenswachter N51 17.323 E5 19.078
In 1644 stond hier al een molen, door de Norbertijnen van Postel beheerd. Deze beltmolen werd in 1891 als korenmolen gebouwd, nadat de voorganger in 1889 afbrandde.

Hij wordt nog steeds als molen gebruikt, een beetje als ondersteuning van het erbij gelegen bakkerijmuseum. Niet voor het bakmeel, maar, dat ligt aan de molenstenen, om maïs ter malen. En dat wordt als veevoer geruild tegen bakmeel bij bevriende molenaars.

De bouw lijkt veel op een aantal molens uit die periode. Het bovenste deel is opgetrokken in Boomse steen, bakstenen uit het Belgische Rupeldal bij Brussel (Boom). Waaruit blijkt, dat ook na de overdracht aan Nederland de binding met Belgische toeleveranciers is blijven bestaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBakkerijmuseum N51 17.323 E5 19.078
Aangrenzend aan de Grenswachter staat een buitengewoon mooi, kompleet nostalgisch snoepwinkeltje, met daarachter een bakkerij met traditionele bakoven en een verblijfruimte voor uitleg en met oude gereedschappen. Bij de oven kunnen bezoekers het deeg kneden en vormen. Daarna gaat het de oven in.

Bakker Wil, een enthousiaste verteller, die ons ook geholpen heeft met het opzetten van de GPS toer in het kader van Rietveld-Ruys in Bergeijk en Waalre – nodigt ons uit op de koffie. Wat heerlijk om hier te zijn in een ambiance van vroegere tijden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen snoepwinkel met noga, ulevellen, duimdrop, stroopsoldaten, zoethout, polkabrokken en haverstropitten. De mutserts liggen al te branden in de oven. Witheet moet het worden, dan mag het brood er in. Straks komen bezoekers in dit Bakkerijmuseum. Ideaal voor kinderen, maar ook volwassenen genieten van de nostalgie.

Samen met een bezoek aan de windmolen is dit een unieke belevenis. Van harte aanbevolen.

Als we verder gaan ruiken we letterlijk de ‘gebakken lucht’. Versgebakken…
http://www.bakkerij-museum.nl/

En dan zit het er al weer op. Mooi, heel mooi. Gewone dingen voor gewone mensen. Gewoon mooi en toch bijzonder.

Startpunt

 • Startpunt A720 16km Luyksgestel-Weebosch N51 17.377 E5 19.200 NW 314° true
 • Startpunt A721 18km Luyksgestel-Weebosch N51 17.377 E5 19.200 NW 314° true
 • Startpunt A722 10km Rondje Weebosch N51 18.544 E5 17.685 NO 39° true
 • Startpunt A723 10km Luyksgestel-Weebosch N51 17.377 E5 19.200 NW 314° true
 • Startpunt A724 12km Luyksgestel-Weebosch N51 17.377 E5 19.200 NW 314° true

Geraadpleegde websites:

POI’s

 • Luyksgestel N51 17.378 E5 19.159
 • Oude Toren N51 17.386 E5 19.222
 • Windmolen De Deen N51 17.546 E5 18.949
 • De Vendelzwaaier N51 17.546 E5 18.949
 • Bakstenen N51 17.599 E5 18.846
 • Run N51 19.384 E5 18.913
 • De Run N51 18.581 E5 17.594
 • De Weebosch N51 18.573 E5 17.626
 • De H.Gerardus Majella N51 18.502 E5 17.703
 • Hoeveel hectare? N51 18.132 E5 17.362
 • Houtwallen N51 17.959 E5 17.564
 • Stuifzand N51 17.636 E5 18.019
 • De Zoeferloop N51 17.149 E5 17.959
 • De Heilig Kruis kapel N51 17.209 E5 18.864
 • Cijnskapelletje N51 17.284 E5 19.070
 • Windmolen De grenswachter N51 17.323 E5 19.078
 • Bakkerijmuseum N51 17.323 E5 19.078
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.